Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:776, Did:0, useCase: 3

Piezīmes par Paragvajas izlasi

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Piezīmes par Paragvajas izlasi
Nelsons Aedo Valdezs
Foto: AFP/Scanpix

Lai arī PK2010 jau sācies, vēl neesmu paspējis iepazīstināt ar visām savām piezīmēm par atsevišķām izlasēm. Tad nu steidzu to darīt - šoreiz par Paragvaju.

• Izlases treneris ir Džerardo Daniels Martino, pēc tautības argentīnietis (gluži kā Čīlei). Savulaik bija uzbrūkošs pussargs, vienu maču aizvadījis arī Argentīnas izlasē. Darbu Paragvajas izlasē Martino izpelnījās ar labajiem panākumiem, vadot paragvajiešu klubus. 2007. gadā atzīts par gada labāko Dienvidamerikas treneri.

• Stājoties amatā, Martino sākumā nesekmējās – tika zaudētas vairākas pārbaudes spēles, arī „Copa America” bija neveiksmīgs (0:6 zaudējums pret Meksiku!). Taču atlases ciklā paragvajieši bija neapstādināmi, neilgu laiku pirms kvalifikācijas beigām pat iegūstot sešu punktu pārsvaru pār tuvāko sekotāju Brazīliju. Vēlāk brazīlieši viņus apsteidza, taču arī 2. vieta spēcīgajā Dienvidamerikas zonā daudz ko pasaka par Paragvajas izlases spēku.

• Par neveiksmīgo sākumu Martino saka: „Tie bija grūti laiki. Sliktie rezultāti sākumā bija tādēļ, ka būtiski mainīju sastāvu, nebijām saspēlējušies. Atmosfēra bija nervoza, jo visi pieprasīja kvalificēšanos finālturnīram, kas Paragvajai bija izdevies trijās iepriekšējās reizēs. Tas bija atlases cikls, kurā bija sajūta, ka cīnāmies uz „Dzīvību vai nāvi”.

• Par savu tautieti Marselo Bjelsu, Čīles izlases treneri, Martino saka: „Vienmēr esmu bijis liels viņa fans. Jau kopš viņš sāka trenera karjeru – es tad tuvojos spēlētāja karjeras noslēgumam.” Futbola speciālisti uzskata, ka Martino savā darbā daudz ko aizņēmis no Bjelsas.

• Paragvaja ir slavena ar savu necaursitamo aizsardzību – ne velti krievu futbola komentētāji bieži izmanto teicienu: „Защищатсья по парагвайски” [aizstāvēties paragvajiešu stilā]. Arī atlases ciklā, neskatoties uz Dienvidamerikas izlašu spēku un daudzu komandu (Argentīnas, Brazīlijas utt.) vareno uzbrukumu, Paragvaja ielaida tikai 16 vārtus 18 spēlēs. Mazāk ielaida tikai zonas uzvarētāja Brazīlija (11).

• Slavenais Paragvajas uzbrucējs Roke Santakruzs: „Paragvaja Dievidamerikā vienmēr bijusi slavena ar savu aizsardzību, taču pēdējā laikā izceļamies arī ar labu uzbrukuma kvalitāti. Šāda kombinācija padarīs mūs par grūti uzveicamiem. Šobrīd mums, iespējams, ir visu laiku spēcīgākā izlase mūsu futbola vēsturē, tāpēc ceram, ka DĀR tiksim vēl tālāk par 1/8 finālu, kas ir mūsu šī brīža rekords.” Santakruzs kā vienu no panākumu atslēgām min psiholoģiju: „Visi saka, ka vienmēr zaudējam lielajām izlasēm. Šoreiz mums jābūt psiholoģiski stipriem – lai kāds arī pretinieks nebūtu ceļā.”

• Liels trieciens šai izlasei ir negadījums ar lielisko uzbrucēju Salvadoru Kabanasu (pastāvīgs izlases spēlētājs, 44 spēlēs 10 vārti, rezultatīvākais Paragvajas rindās kvalifikācijas turnīrā) – šī gada 25. janvārī viņu kādā bārā sašāva galvā. Februārī viņš pameta reanimāciju. Kabanass izteica cerību būt pilnībā gatavs spēlēt PK2010, taču realitāte ir tāda, ka viņam ir īslaicīgs atmiņas zudums, un tas varētu turpināties 1-3 gadus. Paragvajas treneris neiekļāva viņu sastāvā, izlasei tas ir liels zaudējums. Izlases pārstāvji paziņoja, ka Kabanass atguvies tikai par 95%.

• Tomēr izcilu uzbrucēju Paragvajai tāpat netrūkst – minētais Santakruzs, „Benfica” uzbrukuma līderis Oskars Kardozo, Dortmundes „Borussia” uzbrucēju duets Nelsons Aedo Valdezs un Lukass Barioss.

• Minētais Barioss pēc tautības ir argentīnietis (mamma gan paragvajiete, taču pats Barioss, piemēram, nezina Guarani valodu – tā ir cilts valoda, kuru zina gandrīz ikviens paragvajietis, līdz ar spāņu valodu tā ir arī valsts valoda), taču 2010. gada martā sāka kārtot Paragvajas pilsonību un aprīlī to jau ieguva. Treneris Martino viņu iekļāva sastāvā uz DĀR. Bariosam Vācijas Bundeslīgā 19 vārti 33 spēlēs! Tieši viņu sauc kā īstāko Kabanasa aizvietotāju. Barioss īpaši labs ir soda laukuma robežās.

• Jau savā pirmajā spēlē Paragvajas izlases rindās Barioss iesita vārtus. Tas notika 25. maija zaudētajā pārbaudes spēlē pret Īriju (1:2). Viņš pie tā neapstājās un guva pa vieniem vārtiem arī katrā no nākamajām divām pārbaudes spēlēm pret Kotdivuāru un Grieķiju. Citiem vārdiem – Barioss sācis Paragvajas izlases karjeru izcili, gūstot trīs vārtus trīs spēlēs!

• Nelsons Aedo Valdezs savulaik dzīvoja nabadzībā (futbolists gan uzsver, ka tā bija laimīga nabadzība), līdz piepildīja savu sapni kļūt par profesionālu futbolistu, un tagad viņš ir Dortmundes „Borussia” zvaigzne. „Mūsu izlases panākumu atslēga ir treneris Martino. Agrāk mūsu izlase vienmēr sēdās aizsardzībā un bieži spēlēja neizšķirti. Martino izveidojis komandu, kas daudz biežāk uzbrūk. Pieaugusi arī pārliecība – agrāk pārāk daudz respektējām lielās izlases, Brazīliju un Argentīnu. Atlases ciklā pierādījām, ka esam ar to tikuši galā, un tas būs arī labs priekšnoteikums panākumiem DĀR. Šis izlases modelis mērķtiecīgi veidots kopš 2007. gada „Copa America”. Esam kā ģimene, esam arī nobrieduši. Jā, ir arī zaudējumi. Atceros to dienu, kad tētis mani pasauca un lika apsēsties, lai nenogāžos zemē no kājām – toreiz viņš paziņoja par Kabanasa sašaušanu galvā. Lai arī viņš nespēlēs finālturnīrā, viņš atguvies neticami ātri un mūs morāli atbalstīs. Barioss? Tas būtu gods, ja viņš mums palīdzētu, tomēr arī viņam jācīnās par vietu sastāvā [citāts pirms Bariosa debijas izlasē]. Pirmā spēle? Jā, tas būs gods sākt turnīru ar spēli pret pasaules čempioni Itāliju, taču itālieši mēdz lēni iešūpoties, tā ka mums ir labas cerības viņus pārsteigt. Vispār mūsu cerības ir ļoti lielas – lieliski aizvadījām kvalifikāciju, un arī mūsu tautieši sagaida lielus sasniegumus. Mēs varam pārsteigt. Prognoze? Paragvajas rekords ir 1/8 fināls. Domāju, tik tālu mēs tiksim, bet tālāk jau katrs mačs būs kā fināls. Manuprāt, šī paaudze var tikt tālāk nekā paragvajieši jebkad ir spējuši.”

• Arī citi spēlētāji uzsver Martino nozīmi. Viņi arī apgalvo, ka izlasē ir lieliska atmosfēra un ka tie, kas netiks pamatsastāvā, tik un tā būs laimīgi pildīt savu lomu.

• Ļoti interesants bija Aedo Valdeza karjeras sākums: „Pie mums Paragvajā ir n-tie aģenti, kas piedāvā savus pakalpojumus. Manā gadījumā viens parādīja biļeti uz Vāciju, sakot, ka viss nokārtos un man tikai jāparakstās. Pirms izlidošanas dzirdēju, kā viņš pa telefonu pasaka: „Sūtīšu jums te vienu spēlētāju.” Otrā galā pilnībā nenojauta, par ko ir runa! Man vienkārši paveicās, ka Brēmenes „Werder” prezidents bija precējies ar paragvajieti, kura pārliecināja dot man iespēju. Savā pirmajā mačā iesitu četrus vārtus, un tieši tas palīdzēja man palikt Eiropā.”

• Četri spēlētāji ikdienā spēlē Paragvajā un Meksikā, pa trim Argentīnā un Vācijā, divi Anglijā, bet pa vienam Brazīlijā, Ekvadorā, Kolumbijā, Portugālē, Itālijā, Spānijā un Beļģijā. Ļoti liela izkliede.

• Vairāk par 50 spēlēm izlasē aizvadījuši: 35 gadus vecais aizsargs Deniss Kaniza (95 mači), vārtsargs Husto Viljars (71, „Real Valladolid”), Paulo da Silva (67, „Sunderland”), Roke Santakruzs (66, „Manchester City”), Karloss Bonets (60, Paragvajas „Olimpia”) un Hulio Sēzars Kaseress (59, Brazīlijas „Atletico Mineiro”).

• Paragvajai ir piektā vecākā izlase (vidēji 28.13 gadi). Jaunāki par 25 gadiem ir tikai divi futbolisti, bet deviņi no 23 jau sasnieguši 30 gadu vecumu.

• Pirms PK2010 Paragvaja aizvadījusi četras pārbaudes spēles: 1:0 pret Ziemeļkoreju, 1:2 pret Īriju, 2:2 pret Kotdivuāru un 2:0 pret Grieķiju. PK2010 pirmā spēle Paragvajai jau rīt, 14. jūnijā, pret pasaules čempioni Itāliju.

• Atskaitot Paragvaju un Itāliju, vēl F grupā ir Slovākija un Jaunzēlande.

Slavas mirklis

Piezīmēs vairākkārt minēts, ka Paragvajas rekords ir 1/8 fināla sasniegšana. Tas izdevies trīs reizes – 1986., 1998. un 2002. gadā. Pirmajā gadījumā tas nebija tas grūtākais uzdevums, jo no finālturnīra 24 izlasēm 1/8 tika 16, tātad grupā varēja pietikt arī ar 3. vietu, kas tieši bija Paragvajas gadījums. Toties divos citos gadījumos Paragvajai bija jātiek divu labāko skaitā. Īpaši atmiņā iespiedies 1998. gads, kad Paragvaja un Nigērija aiz borta atstāja pašu Spāniju (un Bulgāriju)! 1/8 finālā Čilaverta iedvesmotā Paragvaja bija tuvu arī Francijas izsišanai, taču papildlaikā tomēr zaudēja ar 0:1. Franči togad kļuva par pasaules čempioniem... Atgriežoties pie 1998. gada – Spānija pirmajā spēlē ar 2:3 negaidīti zaudēja Nigērijai un otrajā mačā noteikti vajadzēja uzvarēt. Taču Paragvaja noturēja spāņus, nospēlējot 0:0. Arī tas vēl nebija viss – Spānija pēdējā kārtā ar 6:1 samizoja buglārus un vēl cerēja izkļūt no grupas. Vajadzēja, lai Paragvaja nepaņem trīs punktus pret grupas līderi Nigēriju. Tomēr paragvajieši uzvarēja ar 3:1! Pirmie vārti jau 1. minūtē, tad drīz vien 1:1, bet 2. puslaikā paragvajieši iesita vēl divus vārtus.

Piezīmes par PK2010 izlasēm

A grupaB grupaC grupaD grupa
DĀRArgentīnaAnglijaVācija
MeksikaNigērijaASVAustrālija
UrugvajaGrieķijaSlovēnijaGana
FrancijaDienvidkorejaAlžīrijaSerbija
E grupaF grupaG grupaH grupa
NīderlandeItālijaBrazīlijaSpānija
DānijaParagvajaPortugāleČīle
KamerūnaJaunzēlandeKotdivuāraŠveice
JapānaSlovākijaZiemeļkorejaHondurasa

Vai Paragvaja uzlabos savu rekordu (1/8 fināla sasniegšana)?

  • 34

  • 6

  • 8


  +3 [+] [-]

, 2010-06-13 13:23, pirms 14 gadiem
zhel ka cilaverts nespele bij labs vartusargs ar saviem trikiem

  +3 [+] [-]

, 2010-06-13 13:36, pirms 14 gadiem
Patiesībā šī izlase varētu sagādāt lielu pārsteigumu!

  -3 [+] [-]

, 2010-06-13 13:58, pirms 14 gadiem
Ne ļoti patīk!

  +2 [+] [-]

, 2010-06-13 14:02, pirms 14 gadiem
uzbrukums iespaidīgs Cardozo,Valdezs,Barios,Santakruzs

     [+] [-]

, 2010-06-13 14:17, pirms 14 gadiem
paveicies ar izlozi, tagad jāizmanto

     [+] [-]

, 2010-06-13 19:53, pirms 14 gadiem
Vēlu veiksmi!