Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:776, Did:0, useCase: 3

Piezīmes par ASV izlasi

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Piezīmes par ASV izlasi
Rezultatīvākais ASV izlases spēlētājs Lendons Donovans
Foto: AFP/Scanpix

Vakar sāku iepazīstināt ar savām piezīmēm, sniedzot faktus, citātus utt. saistībā ar DĀR izlasi. Šodien pienākusi kārta otrajam blokam - šoreiz piedāvāju ASV izlasi.

• Ir zināms – ja ASV gadījumā spētu iekļūt PK finālā, tad to klātienē apmeklētu ASV prezidents Baraks Obama. Obama izteicies, ka apsvērtu iespēju apmeklēt arī ceturtdaļfinālu un pusfinālu, taču uz finālu ierastos noteikti.

• Līdzšinējais ASV labākais panākums PK vēsturē sasniegts... pašā pirmajā PK izcīņā 1930. gadā, kad amerikāņi 13 komandu konkurencē izcīnīja dalītu 3. vietu (mačs par 3. vietu nenotika, ASV izstājās pusfinālā ar 1:6 zaudējot nākamajai vicečempionei Argentīnai).

• Treneris Bobs Bredlijs pats spēlējis tikai augstskolā, taču par Ohaio Universitātes treneri kļuva jau 22 gadu vecumā. 1996. gadā, 38 gadu vecumā, sāka trenēt MLS (ASV futbola līga). Par izlases treneri kļuva 2006. gada beigās – amerikāņi Bredlija laba drauga Brūsa Arenas vadībā bija neapmierinoši nospēlējuši PK2006 (lai arī neizšķirts pret nākamo čempioni Itāliju, no grupas netika izkļūts, jo bija zaudējumi pret Ganu un Čehiju). Daudzi toreiz gaidīja, ka par treneri apstiprinās ASV dzīvojošo Jirgenu Klinsmanu, taču vienošanās ar viņu netika panākta. Bredlijs bija tikai pagaidu treneris, taču ar savu veiksmīgo darbību panāca to, ka 2007. gadā vārds „pagaidu” no viņa amata nosaukuma tika izmests.

• 2009. gadā Konfederāciju kausa izcīņas pusfinālā ASV ar 2:0 uzvaru pārtrauca Eiropas čempiones Spānijas 35 bezzaudējumu spēļu sēriju. Finālā amerikāņi ar 2:0 bija vadībā arī pret Brazīliju, tomēr beigās zaudēja ar 2:3.

• B.Bredlija dēls Maikls Bredlijs spēlē Vācijas Bundeslīgas klubā „Borussia” (M). Tur viņš nokļuva pēc lieliska snieguma Nīderlandes līgā – „Heerenveen” sastāvā 2007./08. gada sezonā 15 vārti un dalīts 5. rezultatīvākā līgas futbolista tituls.

• Kāds ASV līdzjutējs izveidoja mājas lapu firebobbradleynow.com, proti, „AtlaidietBobuBredlijuTagad.com” – bija liela neapmierinātība ar ASV izlases sniegumu līdz... minētajai uzvarai pār Spāniju, kad šis te aktīvists savā mājas lapā paziņoja, ka... Bredlijs ir jāpatur.

• Kopumā gan Bredlijs ASV (kur futbols patiešām ir pietiekami populārs) ticis pamatīgi kritizēts – kā mazākā kļūdiņa, tā vainīgs tieši viņš. Bredlijs kritizēts par it kā vājumu taktiskā ziņā, komandas vadīšanu („viņš laukuma malā ir tikpat neredzams kā spoks”), nespēju motivēt utt. utt.

• Bredlijs īpaši ietekmējies no tādiem treneriem kā Arigo Saki, Aleksa Fergusona un Karlo Ančeloti.

• ASV futbola aprindās īpaši uzsver, ka pārbaudes spēlēs šoreiz esot labi pretinieki. Tiek teikts, ka pirms PK2006 pretinieki bijuši pārāk vāji (neviens no citiem finālturnīra dalībniekiem, starp citu, tostarp arī Latvija), kas bijis viens no neveiksmes cēloņiem.

• 12. jūnijā ASV PK2010 pirmajā mačā jāspēlē ar Angliju. Treneris Bredlijs bieži viesojies Anglijā un atzinis, ka vairāki tās klubu treneri, kuri pēc tautības nav angļi, solījuši palīdzēt viņam tikt galā ar angļiem. Mediji spekulē, ka viens no tiem varētu būt arī „United” skotu treneris Alekss Fergusons.

• Fergusons: „Ja ASV izturēs pirmo spēli ar Angliju, tad nākamajos divos mačus amerikāņus būs grūti uzveikt. Patiesībā domāju, ka ASV izkļūs no grupas. Donovans, Dempsijs – lieliski spēlētāji.”

• Sezonu teicami sāka 23 gadus vecais uzbrucējs Čārlijs Deiviss, kurš Francijas līgā „Sochaux” rindās guva divus vārtus sešās spēlēs, tāpat bijis rezultatīvs savā neilgajā ASV izlases karjerā (četri vārti 17 mačos). Tomēr pērnā gada oktobrī viņš ASV kā pasažieris cieta nopietnā autokatastrofā – bojā gāja līdzbraucējs, šoseja tika slēgta uz piecām stundām, bet pats Deiviss salauza kāju un guva citus savainojumus. Kopš marta viņš jau aizvada vieglus treniņus ar „Sochaux”, un viņa spēlēšana vai nespēlēšana PK2010 tika izlemta pēdējā brīdī. Diemžēl viņa atgūšanās acīmredzot nenotika pietiekami ātri, un Bredlijs Č.Deivisu neiekļāva pat 30 spēlētāju paplašinātajā kandidātu lokā. Ļoti liels zaudējums ASV izlasei.

• Savulaik klīda runas, ka ASV ir futbola brīnumbērns Fredijs Adu – sākums šķita daudzsološs, bet turpinājums nesekoja, un šo sezonu „Aris” (5. vieta Grieķijā) klubā pavadījušais Adu arīdzan netika pat 30 spēlētāju sarakstā.

• ASV ir vienā grupā ar Angliju, pie tam abas tiksies 1. kārtā. ASV izlases spēlētājs Džonatans Spektors ikdienā spēlē „West Ham” un izteicies, ka Anglijai vārtos jāliek viņa kluba biedrs Roberts Grīns (nevis Deivids Džeimss vai Džo Hārts). Aizsardzībā spēlējošais Spektors: „Kad spēlēju klubā, allaž par aizmuguri jūtos droši, jo vārtos ir Grīns. Salīdzinot ar citiem angļu vārtsargiem, viņš ir pats stabilākais. Domāju, Kapello tas jāņem vērā, īpaši atceroties, cik liels spiediens būs uz Anglijas izlasi. Mūsu mačs pret Angliju? Domāju, maksimāli jāierobežo Rūnijs, kurš šosezon bijis fantastisks. Tas nebūs viena cilvēka pienākums viņu segt. Par to jādomā visai komandai. Rūnijs ir viltīgs. Viņš mēdz atgriezties laukuma dziļumā, lai saņemtu bumbu un tad dotos vārtu virzienā.”

• ASV balsta pussargs Rikardo Klārks, divkārtējs MLS līgas čempions: „Spēlēšana finālturnīrā noliek mūs nozīmīgā vietā futbola kartē. Domāju, cilvēki tagad pievērš mums lielāku uzmanību. 2006. gada PK mums bija vilšanās, bet nedaudz atguvāmies Konfederāciju kausa izcīņā [2. vieta, pa ceļam apspēlējot Spāniju]. Atklāti sakot, domāju, ka šobrīd vēl neesam vienā līmenī ar TOP izlasēm. Futbols Amerikā vēl iet progresa ceļu. Pats Vācijas „Eintracht” esmu kļuvis par labāku spēlētāju un varu palīdzēt izlasei. Labi lasu spēli, varu gūt arī vārtus.” Jāsaka, ka Klārks Frankfurtē ilgu laiku bija rezervists, taču galu galā sagaidīja arī savu iespēju. Par izredzēm Klārks prāto: „Daudzi saka, ka Anglija, Slovēnija un Alžīrija ir viegla grupa priekš mums, taču PK nav vieglu grupu. Katra spēle būs izaicinājums, taču varam to paveikt! Piedalīšanās PK finālturnīrā ir katra bērna sapnis. Pats joprojām atceros, kā bērnībā, skatoties ierakstus, sajūsminājos par Brazīlijas triumfu 1970. gada PK.”

• Iespējams, atpazīstamākais amerikāņu futbolists ir Lendons Donovans, kurš izlases rindās 121 mačā guvis 42 vārtus – viņš ir visu laiku rezultatīvākais ASV izlases spēlētājs.

• Visi trīs ASV vārtsargi pārstāv Anglijas Premjerlīgas klubus. Tādējādi viņi arī labi pazīs savus pirmos pretiniekus – angļus.

• 17 no 23 spēlētājiem ikdienā spēlē Eiropas klubos, četri vietējā MLS līgā un divi Meksikā.

• Pēc 26. maija zaudējuma pārbaudes spēlē pret Čehiju (2:4) treneris Bredlijs izklausījās nedaudz apjucis: „Šobrīd emocijas ir sakāpinātas. Manā galvā domas lido vēja ātrumā. Es jau TV kanālam tiešraidē pateicu, ka Oguči Onjevu („Milan”) aizvadījis visas 90 minūtes, lai gan mēs taču viņu nomainījām 65. minūtē. Tā ka varat iedomāties, kāds šobrīd ir mans stāvoklis. Vēl daudz kas jāatrisina.”

• Līdz PK2010 amerikāņi aizvadīs vēl divus pārbaudes mačus – 29. maijā ar nupat Gūsa Hidinka pārņemto Turcijas izlasi un 5. jūnijā ar Austrāliju. Kā jau minēts, finālturnīrā pirmā spēle būs pret Angliju – 12. jūnijā (otrajā turnīra dienā).

Slavas mirklis

ASV 1930. gadā izcīnīja 3. vietu, taču, iespējams, treknākiem burtiem futbola vēsturē rakstāma amerikāņu uzvara 1950. gada PK mačā pret Angliju (1:0). Futbola izgudrotāji angļi starptautiskos turnīros līdz tam augstprātīgi netika piedalījušies, tai pat laikā saucot sevi par „Futbola Karaļiem”. Viņi atbrauca uz Brazīliju pēc titula. Jau toreiz strādāja bukmeikeri, kuri pirms turnīra koeficientu Anglijas triumfam deva 3.00, bet ASV... 500.00... Pirms šī turnīra Anglija ar 6:1 burtiski sagrāva Eiropas sastādīto izlasi... Taču jeņķi, kuru kontā starptautiskos mačos tobrīd bija septiņi zaudējumi pēc kārtas (vārtu attiecība 2:45), viņus pārmācīja, uzvarot ar 1:0. Toreiz Anglijā daudzi, lasot avīžu virsrakstus, no sirds domāja, ka tā ir bijusi drukas kļūda un jābūt 10:0 vai 10:1 Anglijas labā... Vēlāk angļi zaudēja arī Spānijai (0:2) un ar lielu kaunu devās mājup jau pēc grupu turnīra.

Vai uzskati, ka ASV ir pa spēkam pārspēt Angliju (gluži kā 1950. gadā)?

  • 59

  • 145


 +21 [+] [-]

, 2010-05-27 19:17, pirms 14 gadiem
Domāju ka zaudēs pilniba visiem + kaads afrikanis iesmeres viltotu dimantu

  -2 [+] [-]

, 2010-05-27 19:21, pirms 14 gadiem
kļūs par čempioniem

 +18 [+] [-]

, 2010-05-27 19:24, pirms 14 gadiem
deru uz burn , ka angļi uzvilks usa

  +1 [+] [-]

, 2010-05-27 19:27, pirms 14 gadiem
calabasas rakstīja: deru uz burn , ka angļi uzvilks usa
Burnu esi nopelnījis jau tagad.

  +4 [+] [-]

, 2010-05-27 19:31, pirms 14 gadiem
ASV ir neparedzama. Viņiem piemīt uzvarētāju gars un tas arī viņus dzen uz priekšu

  +2 [+] [-]

, 2010-05-27 19:31, pirms 14 gadiem
Es domaju,ka ASV parvarees grupu turniru...Peec veiksmiigaas Konfederacijas kausa izcinas,ASV noteikti ir ieguvushi parliecibu par saviem spekiem,Daudz kas buus atkariigs no vartsarga Hovarda snieguma,vismaz EPL vinsh ir viens no top vartsargiem...Arii priekshejaa linija ar Fulham uzbruceju Dempsiju un Everton speletaju Donavanu izskataas pieklajigi.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +26 [+] [-]

, 2010-05-27 19:38, pirms 14 gadiem
Garaiņu Andrejs rakstīja: Domāju ka zaudēs pilniba visiem + kaads afrikanis iesmeres viltotu dimantu
Es domaju ka tu esi pilnigs amurs!

  +5 [+] [-]

, 2010-05-27 19:51, pirms 14 gadiem
Modritis rakstīja: Es domaju ka tu esi pilnigs amurs!
nu par to vel var strīdēties, jo manai sejai nav āmura forma un kā arī ķermeni kopā tur kauli, un neizmantoju savu pieri naglu sišanā, kas ir ļoti sāpīgi

  +4 [+] [-]

, 2010-05-27 19:59, pirms 14 gadiem
man godīgi patīk ka ASV spēlē
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +11 [+] [-]

, 2010-05-27 20:54, pirms 14 gadiem
Obama mierīgi varēs spēlēt golfu, jo ASV paveiksies, ja tā vispār tiks ārā no grupas, kur nu vēl 1/8 uzvilks Vāciju

     [+] [-]

, 2010-05-27 21:58, pirms 14 gadiem
kristaps24 rakstīja: Obama mierīgi varēs spēlēt golfu, jo ASV paveiksies, ja tā vispār tiks ārā no grupas, kur nu vēl 1/8 uzvilks Vāciju
Nu no šīs grupas, kas viņiem ir ielozēta, pilnīgi mierīgi var tikt ārā, bet tālāk, tad jau redzēs.

  -1 [+] [-]

, 2010-05-27 21:59, pirms 14 gadiem
Nu beidziet-Alžīrija un Slovēnija tiks paņemtas,Anglijai protams zaudēs. ASV nospēlēs kā jau ASV-tiks ārā no grupas, bet lielus brīnumus nesastrādās.Max tiks 2. izslēgšanas spēļu kārtā.

  -1 [+] [-]

, 2010-05-27 22:10, pirms 14 gadiem
Uzvarēs Angliju,bet pārējām zaudes un no grupas lauka netiks.

  +1 [+] [-]

, 2010-05-27 22:18, pirms 14 gadiem
Haha,zaudēt Slovēnijai
Cīnīsies ar Alžīriju par 2./3. vietu.

  +7 [+] [-]

, 2010-05-27 22:57, pirms 14 gadiem
ASV ir laba komanda, ar uzvarētāju psiholoģiju

     [+] [-]

, 2010-05-28 15:54, pirms 14 gadiem
Tad jau esi izmantojis
Garaiņu Andrejs rakstīja: nu par to vel var strīdēties, jo manai sejai nav āmura forma un kā arī ķermeni kopā tur kauli, un neizmantoju savu pieri naglu sišanā, kas ir ļoti sāpīgi