Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:776, Did:0, useCase: 3

Autors: Edmunds Novickis

Piezīmes par Brazīlijas izlasi

Piezīmes par Brazīlijas izlasi
Luišs Fabiano un Kakā treniņā
Foto: AFP/Scanpix

Viena no galvenajām PK2010 favorītēm ir Brazīlija. Tad nu arī piedāvāju savas piezīmes par brazīliešiem, kuru kontā ir visvairāk PK titulu - veseli pieci!

• Brazīliešu treneris Dunga (starp citu, viņa saknes meklējamas Itālijā un Vācijā) agrāk nav trenējis nevienu citu komandu – 2006. gadā viņš trenera karjeru sāka uzreiz no augšējā plauktiņa, pārņemot Brazīlijas izlases vadību.

• Izspēlējies jauniešu Brazīlijas izlasēs, 1989. gadā viņš ienāca pieaugušo izlasē un 1990. gada turnīrā bija pamatsastāva spēlētājs. Brazīlija izstājās pēc zaudējuma 1/8 finālā, un tas tika nosaukts par Brazīlijas sliktāko finālturnīru kopš 1966. gada. Tieši Dunga toreiz no medijiem izpelnījās bargu kritiku. Tos laikus mediji pat nosauca par Dungas ēru - tolaik izlase spēlēja lēnu, sev netipisku aizsardzības futbolu, kurš nesa sliktus rezultātus. Par spīti tam, toreizējais brazīliešu treneris Alberto Pareira (tagad DĀR treneris) saglabāja Dungam vietu 1994. gada PK sākumsastāvā. Vēl jo vairāk – finālturnīra laikā Dunga kļuva par izlases kapteini, un Brazīlija izcīnīja pasaules čempionu titulu, pirmo kopš 1970. gada. Pēc titula izcīnīšanas dzimtenē domas par Dungu mainījās par 180 grādiem un nu jau viņš kļuva par elku. Vēl pēc četriem gadiem 1998. gadā Dunga joprojām saglabāja kapteiņa titulu, lai gan jau trīs sezonas spēlēja ne tai augstākajā līmenī – Japānas līgā. Toreiz Brazīlija aizcīnījās līdz finālam, kur ar 0:3 zaudēja Francijai.

• Pēc PK2006 izlases trenera amatu pameta Pareira un viņa vietā stājās Dunga. Viņš izcēlās ar to, ka izlasei piesaistīja ļoti lielu futbolistu skaitu – arī no ne tiem spēcīgākajiem čempionātiem. Tomēr kritiķus apklusināja viņa rezultāti – uzvarēts Copa America (finālā 3:0 pret principiālo sāncensi Argentīnu), tāpat triumfs Konfederāciju kausa izcīņā (finālā no 0:2 beigās 3:2 pret ASV, kas pusfinālā izsita spāņus), kā arī 1. vieta Dienvidamerikas zonā PK2010 kvalifikācijas turnīrā. Četros mačos (ieskaitot pārbaudes spēles) Dungam pret Argentīnu lieliski rezultāti – divreiz 3:0, pa reizei 3:1 un 0:0. Tāpat Brazīlija ieņem 1. vietu FIFA rangā.

• Daudz tie runāts par to, ka Dunga ignorē Ronaldinju. Treneris šajā sakarā tikai filozofiski nosaka: „Uz Brazīlijas treneriem allaž ir milzu spiediens. Katrs reģions, katra avīze grib redzēt sev vēlamos spēlētājus izlasē. Taču es iešu savu ceļu.” Citu reizi viņš par šo pašu tēmu teica: „Mediji vienmēr vēlas redzēt lielus vārdus. Taču mums nav lielu vai mazu vārdu – mums ir problēmas, kuras jārisina. Iespējas ir ikvienam, šoreiz viņš [Ronaldinju] netiek sastāvā.”

• Atskaitot Ronaldinju, Dunga sastāvā neiekļāva arī tādus spēlētājus kā Adrianu un Alešandri Patu.

• Strauji progresējusi jaunā brazīliešu zvaigzne Neimars, kurš terorizē aizsargus, spēlējot vietējā klubā „Santos”. Brazīliešu mediji jau viņu salīdzina ar Pelē, Ronaldo utt., un piesauca Dungu ņemt Neimaru sastāvā. Dunga neieklausījās: „Man jāpārbauda spēlētāji izlases nometnēs. Kāpēc jūs [domāts – mediji] nerakstījāt, ka Neimars jāņem janvārī, februārī, bet tikai tagad? Viņš ir nenormāli talantīgs, taču man jāuzvar tagad, nevis jāgatavo izlase 2014. gada PK.”

• Šī sezona brazīliešu futbolistiem klubos nav bijusi izteikti veiksmīga, un Dunga sacījis pat šādus vārdus: „Man tas ir pārsteigums, ka Brazīliju min pie turnīra favorītēm, jo pēdējā laikā bieži nākas lasīt, ka brazīlieši Eiropā spēlē slikti!”

• Jau tradicionāli, ka Brazīlijā savas izlases treneri kritizē, protams, arī Dungu – gan par sastāva izvēli, gan spēles stilu (no aizsardzības) utt. Dunga pēc sastāva paziņošanas teica: „Aicinu brazīliešus atbalstīt izlasi. Ja es nepatīku, labi, varu ar to samierināties, taču aicinu atbalstīt komandu, būt patriotiem.” Pēc ierašanās DĀR Dunga sacīja līdzīgi: „Esam daudz kritizēti, taču panākumu atslēga ir vēlme pārstāvēt savu nacionālo izlasi. Mēs visi gribam uzvarēt, lai iepriecinātu Brazīliju.”

• Kritika Dungas virzienā ir ne tikai saistībā ar sastāva izvēli, bet arī saistībā ar piekopto stilu – lai gan PK2010 atlases ciklā Dienvidamerikas zonā Brazīlija izcīnīja 1. vietu, tas netika paveikts brazīliešiem pierastajā izteikti uzbrūkošajā stilā, bet vairāk pragmatiskā stilā, akcentu liekot uz disciplīnu un spēles organizāciju.

• Nemainīgs centra aizsargu pāris Brazīlijai ir Huans un Lusiu. Huans („Roma”) saka: „Mūsu izlases mentalitāte tagad ir tiešā mērā atkarīga no Dungas. Viņš ikvienam spēlētājam licis apzināties aizsardzības nozīmi. Visi pārējie futbolisti tagad augstāk vērtē darbu, ko paveicam mēs, aizsargi. Tas dara mūs lepnus, īpaši tāpēc, ka Brazīlija ir slavena ar savu uzbrukuma futbolu un uzbrukuma zvaigznēm. Pirms četriem gadiem mūsu izlase bija uzbrūkošāka, vairāk pieredzējusi ar ļoti tehniskiem spēlētājiem. Šogad izlase ir vairāk uz komandas interesēm vērsta. Šobrīd esam labāk sabalansēta vienība. Mums nav tik daudz pieredzes, taču ir ļoti liela vēlme izcīnīt Pasaules kausu. Dunga veidojis šo komandu zem liela kritikas spiediena, taču tas darījis mūs tikai stiprākus.” Lai gan „Roma” un „Inter” šajā sezonā nikni cīnījās par Itālijas čempionu titulu, abu komandu pārstāvji Huans un Lusiu (savulaik kopā spēlēja „Bayer”, tagad arī Brazīlijas izlasē) ir ļoti draudzīgi. Huans: „Esam kļuvuši par draugiem. Kad vien varam, organizējam mūsu ģimeņu satikšanos. Draudzība starp komandas biedriem ir atslēga uz panākumiem.” Nav gan droši zināms, vai abi veidos Brazīlijas centra aizsargu pāri arī DĀR – pēdējā laikā abiem traucējuši savainojumi. Taču, ja abi būs veseli, tad tieši viņi, visticamāk, būs pamatsastāva centra aizsargi. Viņiem palīdzēs pieredzējušais balsta pussargs Džilberto Silva („Panathinaikos”). Bet vēl jau aizsardzības līnijā Brazīlijai ir Duglass Maikons, Dani Alvešs un vārtos Žulio Sēzars. Iespējams, iespaidīgākā aizsardzības līnija visā Brazīlijas futbola vēsturē...

• Dunga 23 vīru sastāvā negaidīti iekļāva Mikelu Bastušu („Lyon”) – šis malējais aizsargs atlases ciklā nenospēlēja nevienu maču, taču pārliecināja Dungu pēc izsaukšanas uz pāris pārbaudes cīņām. Bastošs: „Zināju, ka nebūs daudz laika, lai pārliecinātu, taču nezaudēju cerības. Esmu saviļņots un manas sajūtas ir vēl jo spēcīgākas tādēļ, ka pirms pusgada pat iztēloties nevarēju, ka braukšu uz finālturnīru.” Bastošs Eiropā ir izmēģināts vairākās citās pozīcijās (arī uzbrūkošās) un apdraudēt vārtus viņam ļoti patīk - savā pamatdarbā "Lyon" viņš ir malējais uzbrūkošais pussargs, bet izlasē tik un tā pilda malējā aizsarga funkcijas. Bastošs: „Esmu nedaudz līdzīgs Dani Alvešam, kurš arī spēj spēlēt dažādās pozīcijās. Domāju, Dungam ir daudz variantu, kā spēlēt, taču nedomāju, ka viņam noteikti jāliek man spēlēt uzbrūkoši.”

• Maikons, Sēzars un Lusiu ar „Inter” šosezon izcīnīja gan Itālijas kausu, gan Itālijas čempionu titulu, gan arī UEFA Čempionu līgas titulu. Visi trīs ir aizsardzības spēlētāji (divi aizsargi, viens vārtsargs), un „Inetr” tieši aizsardzības ziņā bijusi īpaši spēcīga, Čempionu līgā spējot apturēt pat „Barcelona” vareno uzbrukumu. Kopumā „Inter” Itālijas čempionāta 38 spēlēs ielaida 34 vārtus, bet Čempionu līgas 13 spēlēs – tikai deviņus. Maikons: „Sezona ir bijusi lieliska, bet vēl jau tā nav galā, vai ne?”

• Starp citu, Brazīlijas izlasē vairāk nekā 1/3 spēlētāju (8 no 23) ikdienā spēlē Itālijas čempionātā. Spānijā četri, bet pašā Brazīlijā – tikai trīs.

• Tā nu sanācis, ka Dunga pārsvarā izvēlējies futbolistus, kuri ir vecuma grupā no 28 līdz 31 gadam – tādu ir 13 no 23. Trīs spēlētāji ir vecāki – Lusiu (32), Džilbertu (34) un Džilbertu Silva (33).

• Pēdējā laikā Brazīlijas spēlētāju komentāru nav, jo Brazīlijas Futbola federācija un Dunga aizlieguši medijiem uzmākties futbolistiem, lai viņi varētu vairāk koncentrēties futbolam.

• Uzbrūkošās zvaigznes Kakā un Fabiano šosezon daudz spēļu izlaida savainojumu dēļ (Fabiano „Sevilla” rindās tikai 23 mačos pamanījās sasist 15 vārtus...), tomēr neilgi pirms finālturnīra izlases mediķi apgalvoja, ka šobrīd viss ir vislabākajā kārtībā.

• Fabiano aizstāvējis Dungas ne-uzbrūkošo taktiku: „Ja nepieciešams spēlēt neglīti, lai uzvarētu, mēs to darīsim. PK izcīņā arī tāda stila uzvara skaitās kā uzvara. Pats svarīgākais – kļūt par čempioniem. Kļūšana par turnīra rezultatīvāko spēlētāju? Tās jau būs loģiskas sekas, ja spēlēsim labi.”

• Viens no izlases līderiem Kakā ir izteikti reliģiozs cilvēks, par ko bieži liecina uzraksti uz viņa, piemēram, bučiem, tāpat arī viņa vārtu guvumu svinēšana ar krusta pārmešanu un skata uzmešanu debesīs.

• Lielās „UBS” bankas analītiķi izskaitļojuši, ka lielākās cerības uzvarēt PK ir Brazīlijai – 22%. Uz šo pētījumu gan var skatīties skeptiski, jo tādām izlasēm kā Spānija un Anglija katrai iedots tikai 4% cerību, skaidrojot to ar vēsturiskajām neveiksmēm PK izcīņās.

• Citas bankas „JP Morgan” analītiķi izskaitļojuši, ka spēcīgākā izlase ir Brazīlijai, taču, pateicoties „sietam”, lielākās izredzes izcīnīt PK kausu ir tieši Anglijai.

• Atšķirībā no citām vadošajām izlasēm Brazīlija neaizraujas ar pārbaudes maču aizvadīšanu. Pēc nu jau senās 2. marta uzvaras pār Īriju (2:0) brazīlieši pirms PK2010 vēl tikai uzspēlēs Zimbabvi (2. jūnijā) un Tanzāniju (7. jūnijā). Abas šīs Āfrikas izlases atrodas ārpus FIFA ranga labāko 100 izlašu skaita. Pirmais mačs PK finālturnīrā Brazīlijai būs 15. jūnijā pret Ziemeļkoreju. Vēl grupā ir Portugāle un Kotdivuāra.

Slavas mirklis

Nav viegli izvēlēties vienu vienīgu slavas mirkli izlasei, kura piecas reizes (visvairāk no visām izlasēm) izcīnījusi Pasaules kausu. Un tomēr, ilgi nebija jādomā. Pēc diviem tituliem 1958. un 1962. gadā, 1970. gadā Brazīlija ar leģendāro Pelē priekšgalā kā pirmā tika pie trešā Pasaules kausa (pa diviem tobrīd bija Urugvajai un Itālijai), paturot Žila Rimē trofeju uz visiem laikiem. Vēlāk, 1983. gadā, šī trofeja tika nozagta un nekad arī neatrasta, taču fakts paliek fakts – brazīlieši kā pirmie sasniedza „hattrick” jebšu izcīnīja trīs titulus, pie tam paveica to skaistā stilā, finālmačā 107 tūkstošu skatītāju klātbūtnē ar 4:1 pazemojot Itāliju. Itāļi vienubrīd atspēlējās, panākot 1:1, taču tādā veidā tikai saniknoja brazīliešu kājbumbas meistarus, kuri 2. puslaikā saplosīja izslavēto itāļu aizsardzību. Brazīlija tai turnīrā uzvarēja visas sešas spēles (4:1, 1:0, 3:2, 4:2, 3:1 un 4:1), bet Pelē kļuva par pirmo trīskārtējo pasaules čempionu, un vēl šobaltdien viņš paliek vienīgais futbolists pasaulē ar trim PK tituliem. Daudzi futbola speciālisti atzīst PK1970 par vienu no baudāmākajiem futbola vēsturē – īpaši uz fona, kad iepriekšējos divos finālturnīros dominēja izteikti fiziska cīņa. Pelē un citi futbola burvji atgrieza šai spēlē estētiku.

Ko gribi redzēt Brazīlijas izpildījumā?

  • 46

  • 198

  • 30



, 2010-06-01 18:44, pirms 14 gadiem
Skaistu spēli, viennozīmīgi!
, 2010-06-01 18:44, pirms 14 gadiem
Vienmēr bijuši un būs mani favorīti futbolā !
, 2010-06-01 18:51, pirms 14 gadiem
Es par skaistu spēli un skaistiem zaudējumiem Brazīļiem!
, 2010-06-01 18:57, pirms 14 gadiem
Brazīļi nemaz nemāk rādīt sliktu futbolu !
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2010-06-01 19:21, pirms 14 gadiem
Luišs Fabiano Kakā treniņā nečevo sebja bildes nosaukums.
, 2010-06-01 19:24, pirms 14 gadiem
Fināls Brazīlija-Anglija būtu saldais ēdiens...
, 2010-06-01 19:53, pirms 14 gadiem
masalskis123 rakstīja: Nu Brazīļiem beidzot jāparāda labāks sniegums jātiek vismaz pusfinālā!!
Ko nozime,beidzot japarada labaks sniegums?
1994 - Čempioni
1998 - 2. vieta
2002 - Čempioni
2006 - Ceturtdaļfināls
, 2010-06-01 19:55, pirms 14 gadiem
Bet no saldā ēdiena paliks pāri tikai atgremojumi,t.i. finālā Itālija pret Koreju
, 2010-06-01 19:56, pirms 14 gadiem
labaka Brazilijas izlases aizsardzibas linija? c`mon.
Roberto Carlos - vnk monstrs bija + vel augsta meistariba pieslegshanas uzbrukumam un neapturamie soda sitieni.
Cafu, Lusio, Edmilson. nu nez nez vai tgd Brazilijas izlases aizsardziba ir pati specigaka kada jebkad bijusi
, 2010-06-01 20:02, pirms 14 gadiem
Vajag Brazīļiem paņemt PK,ka ne Itālija tuvojas ar saviem 4 PK
, 2010-06-01 21:24, pirms 14 gadiem
Citam apskatitajam izlasem bija speletaju saraksts un komandas kuras tie spele, man ka ne futbola ekspertam butu loti interesanti to redzet kas un kur spele !!!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2010-06-01 23:15, pirms 14 gadiem
Tā kā esmu ar visām četrām par skaistu un baudāmu futbolu, tad tikai loģiski, ka tiks sekots līdzi Brazīlijas izlases cīņām, neskatoties - tiks viņi līdz finālam vai ne...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2010-06-01 23:52, pirms 14 gadiem
Kotdivuāra būs pirmā, kas apklusinās brazīļus!!!
, 2010-06-02 00:09, pirms 14 gadiem
NO PEIN NO GEIM!!!!!!!!!!!
, 2010-06-02 01:48, pirms 14 gadiem
Tātad Brazīlijas superizlases 70. gada rekordi:
3. tituls gan izlasei gan Pele.
Pele iesit 100. vātus Brazīlijas izlasei PK.
Jairzinho pirmais spēlētājs kurš PK KATRĀ spēlē ir iesitis vismaz vienus vārtus.
Es domaju šādu Brazīlijas izlasi mēs vēl ilgi neredzēsim-vnk superizlase.
, 2010-06-02 07:37, pirms 14 gadiem
Neviens pat negrib pieļaut domu,ka brazīļi šajā čempionātā var netikt ārā pat no grupas,jo Kotdivuāra un Portugāle galīgi nav nekādas dāvanas un jau šobrīd ir žēl,ka pēc trim spēlēm kādai no šīm izlasei čempis būs beidzies.Tā kā čempionāts notiek Āfrikas kontinentā,tas tikai palielina Kotdivuāras šanses cīņa ar abiem grandiem.Būs interesanti.
, 2010-06-02 08:44, pirms 14 gadiem
4.00-4.05
Čempionāta oficiālā spēles bumba "Jabulani"
Foto: AFP/ Scanpix
62

Pasaules kausa labāko vienpadsmitnieks

Veselu mēnesi visas sporta pasaules uzmanība tika pievērsta Dienvidāfrikai, kur norisinājās gada nozīmīgākais sporta notikums - 19. Pasaules kausa izcīņa futbolā. Svētdien turnīrs sasniedza kulmināciju, finālmačā Spānijai pārspējot Nīderlandi un pirmo reizi kļūstot par pasaules čempioni. Nu laiks atskatīties, kuri futbolisti turnīrā atstājuši vislabāko iespaidu.
Itālijas izlase pirms 5. jūnija spēles ar Šveici
Foto: AFP/Scanpix
17

Itālija: Čempione savā misijā

Līdz 2010. gada Pasaules kausa (PK) izcīņai palikusi tikai viena diena. Noslēdzam PK dalībnieču apskatu ar pašreizējo Pasaules čempioni – Itālijas izlasi. Visas 32 PK dalībnieces varat apskatīt Sportacentrs.com sākumlapā.
Slovēnijas futbolisti treniņā Johannesburgā
Foto: AFP/ Scanpix
11

Slovēnija: Mazais cinītis

Jau rīt sāksies ilgi gaidītais Pasaules kausa (PK) izcīņas finālturnīrs Dienvidāfrikā, tāpēc steidzam iepazīstināt jūs ar tā dalībniecēm. Kā priekšpēdējo stādām priekšā Slovēniju, kas no visām 32 dalībvalstīm ir pati mazākā gan pēc platības, gan iedzīvotāju skaita ziņā. Slovēnija ir spilgts pierādījums, ka arī mazas valstiņas spēj gūt nozīmīgus panākumus uz starptautiskās futbola skatuves