Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:776, Did:0, useCase: 3

Piezīmes par Dānijas izlasi

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Piezīmes par Dānijas izlasi
Dānijas izlase šī gada janvārī pēc triumfa starptautiskā turnīrā Taizemē
Foto: AFP/Scanpix

Līdz šim novārtā atstāta Eiropa - esmu iepazīstinājis tikai ar piezīmēm par Vāciju. Nu ir laiks vēl kādai eiropiešu komandai - Dānijai.

• Treneris Mortens Olsens Dānijas izlasē savulaik pussarga pozīcijā aizvadīja vairāk nekā 100 spēles, 50 mačus pavadot arī komandas kapteiņa statusā. Izlases spēlētāja karjeru viņš beidza 1989. gadā, trīs gadus pirms lielā Dānijas triumfa Eiropas čempionātā. Izlases laikos Olsens allaž bijis korekts, minētajās vairāk nekā 100 spēlēs nopelnot nieka vienu dzelteno kartīti.

• Uzreiz pēc spēlētāja karjeras beigšanas viņš kļuva par treneri, 1990. gadā pārņemot tā brīža Dānijas čempioni „Brondby”. Ar šo klubu Olsenam izdevās aizcīnīties līdz UEFA kausa izcīņas pusfinālā. Tomēr, ja trenēšanas ziņā Olsens bija veiksmīgs, tad citādi bija ar transfēru politiku, kura izgāzās. Šī iemesla dēļ Olsenu atlaida. Tas viņam netraucēja piecus gadus trenēt tādus klubus kā Vācijas „Koln” un Nīderlandes „Ajax”. Savukārt 2000. gadā viņu apstiprināja par Dānijas izlases treneri (pēc dāņu nesekmīgā starta „Euro 2000”) un jau 10 gadus viņš ir šajā amatā. Olsens aizveda izlasi līdz PK2002 finālturnīram, kur grupu turnīrā izdevās aizsūtīt mājās tā brīža pasaules čempioni Franciju un izcīnīt 1. vietu grupā. 1/8 finālā dāņi gan atdūrās pret Angliju (0:3). Arī „Euro2004” finālturnīrā Dānija tika un atkal izkļuva no grupas, aiz borta atstājot pašu Itāliju (atcerieties Dānijas un Zviedrijas, abām izdevīgo, 2:2?). 1/4 finālā atkal 0:3 – šoreiz pret Čehiju. PK2006 neizdevās tikt (atlasē priekšā palaista Ukraina un Turcija), tāpat arī „Euro2008” (bija Latvijas grupā, priekšā palaistas nākamā čempione Spānija un Zviedrija), tomēr Olsens amatu saglabāja. Olsens vienubrīd runāja par to, ka vēlētos kā savu sekotāju Dānijas izlases trenera amatā redzēt Mikaelu Laudrupu, taču pēc sekmīgā PK2010 atlases cikla (apsteigtas Portugāle un Zviedrija) nu jau pagarinājis līgumu līdz pat „Euro2012” beigām.

• Uzbrukuma līderis Niklass Bendtners („Arsenal”) sacījis, ka tā būtu liela vilšanās, ja dāņi netiktu no grupas (vēl Nīderlande, Japāna, Kamerūna). Viņš arī sarēķinājis, ka, ja Dānija tiks no grupas, tad 1/8 finālā, visticamāk, spēlēs ar pasaules čempioni Itāliju. Atbildot uz jautājumu, kāds ir viņa mērķis, Bendtners smejot jautri teica: „Palīdzēt komandai izcīnīt Pasaules kausu un pašam kļūt par turnīra rezultatīvāko spēlētāju!” Par grupas konkurentiem Bendtners prātoja: „Vislabāk pazīstu Nīderlandi, esam spēlējuši pret to, tāpat ar „Arsenal” Eirokausos ir spēlēts ar holandiešiem un viņu izlasē ir mans kluba biedrs Robins van Pērsijs. Nīderlande ir viena no kandidātēm uz Pasaules kausa izcīnīšanu. Kamerūnieši ir fiziski spēcīgi, brangi augumā, savukārt japāņi ir mazi, taču ļoti ātri. Būs interesanti, jo visas trīs pretinieces ir dažāda stila komandas.” Intervijas nobeigumā par Dānijas izredzēm uzbrucējs saka: „Mēs esam maza valstiņa ar 5 miljoniem iedzīvotāju, ne 50. Dodoties uz DĀR, mums jāapzinās, ka neesam pasaules spēcīgākā izlase. Un tomēr – Dānija taču jau līdz šim vairākkārt ir pārsteigusi futbola pasauli, kāpēc gan neatkārtot?”

• „Duisburg” uzbrucējs Sorens Larsens: „Mūsu spēks ir komandā, spēlējam ļoti cieši, taču varam arī līdzīgi kā holandieši [Dānija un Nīderlande būs vienā grupā] izveidot ātru uzbrukumu ar tālu piespēli. Esam kā viens vesels – ja kāds kļūdīsies, divi citi noskries 100 jardus, lai glābtu situāciju. Kvalifikācijas turnīrā mūs nomocīja savainojumi, taču tik un tā panācām vēlamo un tikām uz finālturnīru – tas parāda mūsu spēcīgo garu. Pret mums nav viegli.”

• Jons Dāls Tomasons, kuram ir visvairāk spēļu Dānijas izlasē un arī visvairāk gūto vārtu: „Esam izlaiduši divus lielos turnīrus [PK2006 un EČ2008], kas nav mums raksturīgi. Pēdējos 25 gados jau bijām pieraduši piedalīties gandrīz ikvienā lielajā turnīrā. Kā spēlētājs tu nevari īsās karjeras laikā atļauties izlaist šādus turnīrus.” Tomasons DĀR būs savas izlases kapteinis.

• Deniss Romedāls ikdienā spēlē Nīderlandes čempionātā („Ajax”), tāpēc var atļauties teikt tādus vārdus: „Par Holandi zinu visu. Mazāk zinu par Kamerūnu un Japānu, bet esmu drošs, ka treneris visu sīki izstāstīs.”

• Izteikts pamatvārtsargs Dānijai ir Tomass Sorensens. Premjerlīgas beigu daļā, 25. aprīlī, viņš guva elkoņa savainojumu un vairs nespēlēja, taču apliecina, ka būs gatavs spēlēt DĀR: „Atveseļošanās notiek labi. Pamazām sāku darboties ar bumbu [17. maijs]. Cerams, pāris nedēļu laikā būšu gatavs atsākt trenēties pilnas slodzes apstākļos. Līdz pirmajai spēlei ir piecas nedēļas, tā ka esmu optimistisks. Toreiz, kad guvu savainojumu, raudāju, apzinoties, ka PK var iet secen. Tagad jūtos daudz labāk, jo viss nav tik slikti, kā varēja būt.”

• Treneris Olsens par dāņu izredzēm grupā: „Nīderlandi pazīstam labi un ir skaidrs, ka tā būs favorīte. Izskatās, ka pārējās trīs izlases varētu cīnīties par 2. vietu. Japāna spēlē skaistā stilā, lai gan pārāk labi viņus nepazīstu. Kamerūna būs smags pretinieks, jo tajā spēlē Eiropas līgās spēlējoši futbolisti.”

• Olsens: „Mūsu spēks slēpjas faktā, ka katrs zina savu vietu. Mums ir arī pāris atslēgas spēlētāji, tādi kā Daniels Agers („Liverpool”), Kristians Paulsens („Juventus”) un Daniels Jensens („Werder”). Viņi ir pieredzējuši spēlētāji un īpaši svarīgi mūsu izlasē tas ir jaunajiem futbolistiem, kuriem tas būs pirmais finālturnīrs karjerā. Dānija nav starp favorītēm, bet ja varēs spēlēt visi labākie, kā tas, starp citu, nebija atlases ciklā, tad mēs varam sasniegt daudz.”

• Ne tikai vārtsargi kritizē PK2010 bumbu Jabulani. To dara arī Olsens: „Zaudējām pārbaudes mačā Austrālijai (1. jūnijā ar 0:1) bumbas dēļ. Tā nav attaisnošanās, tas ir iemesls. Nespējām savaldīt bumbu.”

• Olsens pēc ierašanās DĀR: „Man teica, ka šeit ir ziema, bet ierodoties redzu, ka ir zilas debesis un spīd saule. Pats galvenais mums ir pierast pie šejienes laika apstākļiem un sagatavoties finālturnīram. Domāju, Eiropu pārstāvošajām izlasēm tas nebūs viegli.”

• Pēdējo pārbaudes maču dāņi aizvadīs 5. jūnijā pret mājinieci DĀR. Finālturnīrā Dānijai pirmā spēle būs 14. jūnijā pret grupas favorīti Nīderlandi.

Slavas mirklis

Dāņu slavenākais sasniegums, protams, ir sensacionālais triumfs 1992. gada Eiropas čempionātā, tomēr šīs blogu sērijas ietvaros pieturēsimies pie sasniegumiem PK izcīņā. Dānija PK finālturnīros spēlējusi trīs reizes un katru reizi pratusi pārvarēt grupu turnīru. PK2002 dāņi pat izslēdza no turpmākas cīņas pasaules čempioni Franciju, tomēr lielāko sasniegumu Dānija guva 1998. gadā Francijā, kad aizcīnījās līdz pat 1/4 finālam. Toreiz grupu turnīrā dāņi spēlēja vienā grupā ar to pašu (mājinieci) Franciju un abas arī tika no grupas ārā. Toties 1/8 finālā Dānija skaistā stilā ar 4:1 sagrāva Nigēriju. 1/4 finālā dāņi parādīja pamatīgus zobus pašai Brazīlijai (2:3), tomēr pēc šī mača finālturnīrs viņiem (tai skaitā Laudrupiem un vārtsargam Šmaihelam) beidzās. Piedāvāju video, kurā redzama Nigērijas sagraušana lieliskās Dānijas izpildījumā!

Vai Dānijai, kā ziemeļu valstij, lielas grūtības sagādās Āfrikas klimats?

  • 16

  • 47


 +10 [+] [-]

, 2010-06-01 23:08, pirms 14 gadiem
Aptauja tizla. It kā viņi visu dzīvi figvamos tupētu
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2010-06-01 23:26, pirms 14 gadiem
Otri mani favorīti šajā čempionātā.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2010-06-01 23:39, pirms 14 gadiem
flipsider rakstīja: Ja jau Daaniju var nosaukt par ziemelu valsti, tad jau sanaak, ka mees esam dzili ziemelos
man patīk ka tev pie tā komenta vēl blakus ir karte. Jāapskatās kur ir Dānija tā teikt
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2010-06-02 02:03, pirms 14 gadiem
Viena no manām favorītēm finālturnīrā. Pēc Spānijas, protams.

  +4 [+] [-]

, 2010-06-02 09:15, pirms 14 gadiem
Dāņu dinamīts!

     [+] [-]

, 2010-06-02 13:59, pirms 14 gadiem
Varbuut iedziivotaaju nav tik daudz, bet dziives liimenis ...
Katraa miestaa ir pa normaalam futbola stadionam, nemaz nerunaajot par pilseetaam. Ar Aafrikas valstiim un pus Eiropu saliidzinaat nevar...