Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:319, Did:0, useCase: 3

Piezīmes par Austrālijas izlasi

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Piezīmes par Austrālijas izlasi
Austrālijas izlase
Foto: AFP/Scanpix

Austrālijas izlase pirms četriem gadiem kļuva par pirmo sava reģiona komandu, kurai izdevies pārvarēt grupu turnīru. Iepazīstinu jūs ar savām piezīmēm par šo ķenguru zemes futbola izlasi.

• Holandietis Pims Verbeks pēc PK2010 atkāpsies no Austrālijas izlases trenera amata.

• Austrālijas Futbola asociācija Verbeku lielā mērā izvēlējās, jo viņš bija gatavs iespējami daudz laika pavadīt uz vietas Austrālijā. Atkāpsies tieši tā iemesla dēļ, jo vēlāk vēlas būt vairāk ar ģimeni Nīderlandē.

• Verbeka stils – aizsardzības stila futbols, divi balsta pussargi, viens izvirzīts uzbrucējs (4-2-3-1), liels uzsvars uz centrējumiem, lēna spēles tempa uzspiešana, garlaicīgs futbols, kas tendēts uz rezultātu. Austrāliešu mediji pārmet garlaicību, bet treneris atbild, ka galvenais rezultāts (to viņš uzsver gandrīz katru reizi, kad runā – šajā ziņā nedaudz atgādina Starkovu). Lieliska spēles organizācija. Trenera mīnusi – pārāk konservatīvs, spēles gaitā nemēdz veikt izmaiņas.

• Verbekam svarīgi, lai spēlētāji spēlētu klubos: „Ja viņi domā, ka tiks iekļauti izlasē, ja dzīvosies tikai pa pludmali, tad tā ir viņu izvēle.”

• Verbeks par Austrālijas futbola līgas līmeni: „Ja tu tikvien kā trenējies trīs četras nedēļas ar Nirnbergu vai Karlsrue, būšu godīgs, tas tik un tā ir labāk nekā spēlēt Austrālijas futbola līgā.”

• Vēl Verbeka spilgts citāts: „Esiet reāli. Nedomājiet, ka esat lieliski, ja uzvarat pāris spēles. Svarīgākais ir vienmēr palikt uzticīgam savam stilam, neskatoties uz uzvaru vai zaudējumu. Tā ir Hidinka un Advokāta priekšrocība – viņi vienmēr paliek nemainīgi. Viņi nemaina savu domu gājienu, ja uzvar divas spēles un nemaina to, ja zaudē divas spēles. Viņi vienkārši gatavojas nākamajai spēlei, darbam ar komandu un savam darbam. Tas ir pareizākais, ja vēlies izdzīvot futbola pasaulē. Brīdī, kad sāc domāt, ka esi labs, tu nokļūsti nepatikšanās.”

• PK2006Verbeks vadīja Dienvidkoreju un šajā Āzijas valstī mediju uzmanība viņam bija vienkārši fantastiska. Pretēji ir Austrālijā, kur populāri ir arī citi sporta veidi – Verbeks smej, ka lidostā viņu joprojām neviens īpaši neatpazīst.

• Verbeks ļoti atzinīgi izsakās par saviem spēlētājiem: „Viņi ir profesionālākie spēlētāji, ar kādiem jebkad esmu strādājis. Mana divarpus gadu darba laikā ne reizi neviens futbolists uz autobusu vai treniņu nav ieradies par vēlu. Teiksiet, tas ir tikai normāli? Ticiet man, futbola pasaulē tas ir liels retums.”

• Verbeks pēc ierašanās DĀR uz finālturnīru sacīja: „Jau līdz šim esmu DĀR bijis astoņas vai deviņas reizes un vienmēr esmu palicis apmierināts. DĀR ir arī vienas no labākajām viesnīcām. Tiesa, esam atbraukuši uz šejieni ar citu mērķi – sacensties futbola laukumā. Pats svarīgākais – uzvarēt pirmo maču pret Vāciju.”

• 31. martā bija ziņa, ka izlases bijušais kapteinis Kreigs Mūrs atlaists no Grieķijas kluba „Kavala” pēc 1:3 zaudējuma Verpakovska „Ergotelis”, it kā par kādu incidentu ārpus laukuma. Vēlāk Mūrs šīs ziņas noliedzis, tiesa, atgriezās Austrālijā, sezonu Grieķijā nepabeidza, jo esot noguris, un organismam esot bijusi vajadzīga atpūta pirms PK2010, kā arī Kavala vairs neesot bijis cerību kvalificēties Eirokausiem. Mūrs ir 30 kandidātu sarakstā – viņš ir vienīgais, kuram šobrīd nav darba vietas.

• Austrālijas izlases pamatvārtsarga Marka Švarcera (lieliska sezona „Fulham”, vairāk nekā 400 spēles Anglijas Premjerlīgā) vecāki ir vācieši, kuri savulaik, 1968. gadā, no Vācijas pārcēlās uz Austrāliju. 37 gadus vecais Švarcers brīvi pārvalda vācu valodu. Finālturnīrā DĀR Švarcera pārstāvētā Austrālija būs vienā grupā ar Vāciju un pirmā spēle D grupā būs tieši starp šīm izlasēm. Švarcers personīgi labi pazīst Vācijas izlases spēlētāju Robertu Hutu, tāpat viņš spēlē vienā klubā ar citas D grupas izlases, Ganas, spēlētāju Džonu Peintsilu.

• Švarcers: „Agrāk citas izlases mūs nenovērtēja, tagad tā vairs nebūs. Vairs neesam nezināma komanda. Man personīgi pēdējās divas sezonas „Fulham” klubā bijušas kā sapnis.”

• Viena no lielākajām austrāliešu zvaigznēm Tims Keihils: „Bērnībā skatījos PK un vēlāk esmu mēģinājis līdzināties brazīliešiem Bebeto un Romario. PK2006? Guvu pirmos divus vārtus Austrālijai tās PK finālturnīru vēsturē, bet zaudējums 1/8 finālā Itālijai bija ļoti sāpīgs. Taču guvām mācību, ka, spēlējot vairākumā, jāsoda pretinieks. Iespējams, toreiz bijām nākamo čempionu itāļu grūtākais pretinieks. DĀR turnīrs? Pirmā spēle mums būs ar Vāciju. Jā, viņi ir gudri taktiski un spēlē disciplinēti, taču neredzu iemeslu, kādēļ gan pirmajā mačā mēs viņus nevarētu noķert aukstus. Vācija parasti lielos turnīros lēni ieskrienas. Gana ar Esjēnu [vēlāk izrādījās, ka Esjēns finālturnīrā nepiedalīsies], Apiju un vēl pāris Anglijas Premjerlīgas spēlētājiem ir viena no stiprākajām Āfrikas izlasēm, bet Serbija būs grupas melnais zirdziņš.”

• Keihils nepiekrīt, ka kvalificēšanās no Āzijas zonas būtu bijusi viegla: „Āzijas zona mums bija ļoti grūta. Spēlēt pret tādām izlasēm kā Japāna, Katara un Bahreina bija tikpat grūti, kā tad, kad pēdējo reizi pārbaudes mačā spēkojāmies ar Brazīliju.”

• Keihilu var saukt par izlases līderi. Marks Viduka karjeru beidzis, bet Kjūels mokās ar savainojumiem.

• Jau minēts, ka Austrālija Verbeka vadībā visbiežāk spēlē ar vienu izvirzītu uzbrucēju. Šo lomu, visticamāk, pildīs garais (1.94m) uzbrucējs Džošua Kenedijs (spēlējis Vācijas Bundeslīgā, tagad – Japānas līgā). Izskata dēļ fani bieži viņu sauc par Jēzu, un kad Austrālija zaudē, līdzjutēji mēdz izkliegt: „Jēzu, sauc palīgā savu tēti!” Starp citu, Kenedijs ir precējies ar Austrālijas sieviešu basketbola izlases dalībnieci.

• Harijs Kjūels šajā gadā savainojumu dēļ nospēlējis tikai divas minūtes, taču Verbeks vienalga viņu iekļāva 30 spēlētāju sastāvā, paziņojot: „Esmu daudz runājis par Hariju un gribu par viņu runāt vēl. Viņš ir īpašs, tāpēc viņa dēļ ir vērts riskēt. Un vispār – cilvēki var domāt, ko grib, bet Harijs būs gatavs spēlēt finālturnīra sākumā.”

• Austrālijas futbola līdzjutēji īpaši priecājas, ka sastāvā iekļauts jaunais ukraiņu izcelsmes talantīgais spēlētājs Ņikita Rukavica, kurš labi sevi apliecinājis Beļģijas līgā: „Viņš ir spēlētājs, kurš var izdarīt ko īpašu. Viņš ir ātrs, gūst vārtus un strādā uz laukuma visas 90 minūtes. Beļģijas futbols nav tas varenākais, taču Rukavica sevi tajā ir pierādījis. Tādi spēlētāji mums PK izcīņā ir vajadzīgi.”

• Spēlētājs Brets Holmans 17 gadu vecumā pameta Austrāliju, lai dotos iekarot Nīderlandi. Tās čempionātā viņš debitēja tikai pēc sešiem gadiem – Holmans zina, ko nozīmē cīnīties par vietu zem saules. Viņš ir „AZ Alkmaar” uzbrūkošais pussargs. Holmans: „Mūsu pretiniekiem Vācijai, Ganai un Serbijai ir ļoti spēcīgs uzbrukums, tāpēc mums īpaša uzmanība jāpievērš aizsardzībai. Mūsu līderi ir kapteinis Lukass Nīls un vārtsargs Švarcers. Viņu balsis ģērbtuvēs skan visskaļāk, un viņi abi ir aizsardzības futbolisti. Tā nav sakritība. Vācijai vajadzēs kādu spēli, lai ieskrietos, tā ka tas ir labi, ka mums ar vāciešiem ir pirmais mačs. Mums ir taktiski ļoti spēcīgs treneris. Verbeks nerunā daudz, taču, kad runā, tad saka ko vērtīgu. Viņš ir atradis sistēmu, kas strādā. Pie šīs sistēmas mūsu aizsardzība ir ļoti efektīva. Katrai izlasei tas ir bonuss, ja treneris ir eiropietis. Jebkurā mačā pirmā kauja ir taktiskā ziņā, un mums bija nepieciešams eiropietis, kurš šajā ziņā padarītu mūs efektīvākus. Tiesa, negribam pārāk sacerēties – braucam uz DĀR, lai vienkārši pierādītu, ka esam pasaules 20 spēcīgāko izlašu vidū. Kvalifikācijas ciklā spēlējām Āzijas zonā, kas deva mums vairāk sīvu spēļu, kas savukārt nozīmēja, ka izlasē biežāk bijām kopā un kļuvām kā viens vesels. Tas ir tikai pozitīvi.” 24. maija pārbaudes spēlē Holmans mača pēdējās sekundēs izrāva uzvaru Austrālijai pār principālo pretinieci Jaunzēlandi (2:1).

• Holmanu Austrālijā daudzi gan kritizē, uzskatot, ka viņam ir vājas piespēlēšanas prasmes, vāja bumbas kontrole (kokaina bumbas apstrāde), īpaši vājš fiziskās divcīņās un izklupienu izdarīšanā. Pēc pārbaudes spēles pret Nīderlandi pat tika sakompilēts video, kurā bija redzamas visas viņa vājās epizodes (video, 14.nr.). Daudzi nesaprot, ko Verbeks Holmanā tādu īpašu ieraudzījis. Vairākos sociālajos tīklos ir pat izveidotas domubiedru grupas, kurās tiek izteiktas antipātijas pret Holmanu [hate groups].

• Kvalifikācijā gandrīz visās spēlēs piedalījās kreisais malējais aizsargs Skots Čiperfilds (Šveices „Basel”). Šis 34 gadus vecais futbolists karjeras sākumā bija īsts amatieris – paralēli futbola spēlēšanai viņš strādāja par skolas autobusa šoferi. Šosezon viņš jau piekto reizi „Basel” rindās kļuva par Šveices čempionu.

• Pēc ierašanās DĀR Austrālijas izlase ilgāku laiku aizvadīja fiziskus treniņus, neredzot futbola bumbu ilgāku laiku. Austrālieši mērķtiecīgi mēģināja pierast pie 1700 metru augstuma virs jūras līmeņa. Komandas kapteinis Lukass Nīls: „10 dienas un būsim lieliskā formā.”

• Austrālija pirms PK2010 aizvadīs vēl divas pārbaudes spēles – 1. jūnijā pret Dāniju, 5. jūnijā pret ASV. Savukārt pirmo PK2010 maču austrālieši spēlēs 13. jūnijā pret spēcīgo Vāciju.

Slavas mirklis

Austrālija PK finālturnīros spēlējusi divreiz – 1974. gadā netika uzvarēta neviena spēle, bet iepriekšējā finālturnīrā Vācijā 2006. gadā austrālieši Gūsa Hidinka vadībā grupu turnīrā sakrāja četrus punktus (1-1-1) un tika 1/8 finālā, kur drāmā zaudēja nākamajiem pasaules čempioniem itāliešiem, kuri uzvaras vārtus guva ar pendeles palīdzību, spēlējot mazākumā. Atgriežoties pie slavas mirkļa – pēc uzvaras pirmajā mačā pret Japānu (3:1, vienīgā Austrālijas uzvara finālturnīros) austrālieši ar 0:2 zaudēja Brazīlijai, bet izšķirošajā mačā par izkļūšanu no grupas tikās ar spēcīgo Eiropas pārstāvi Horvātiju. Austrālijai vajadzēja vismaz neizšķirtu, un tas arī tika izcīnīts – 2:2! 79. minūtē izlīdzinājumu panāca Verbeka iemīļotais Kjūels. Austrālija kļuva par pirmo Austrālijas un Okeānijas izlasi PK vēsturē, kas kvalificējusies 1/8 finālam. Starp citu, minētajā mačā ar horvātiem angļu tiesnesis Greiems Pols noraidīja trīs spēlētājus, pie tam trešo, horvātu Josipu Šimuniču, tikai pēc trešās dzeltenās kartītes parādīšanas... Viena no kuriozākajām tiesnešu kļūdām PK vēsturē. Austrālijai par to gan maza daļa – galvenais, ka tika izkļūts no grupas!

Vai Austrālija izkļūs no grupas, kurā vēl spēlē Vācija, Gana un Serbija?

  • 44

  • 55


Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +9 [+] [-]

, 2010-05-28 18:24, pirms 14 gadiem
Jā šī būs viena no manām favorītkomandām
Slēpts komentārs: Raiteens

     [+] [-]

, 2010-05-28 18:29, pirms 14 gadiem
Austrālija čempions !!!

 +12 [+] [-]

, 2010-05-28 18:34, pirms 14 gadiem
Ļoti sīva grupa!

  -1 [+] [-]

, 2010-05-28 18:48, pirms 14 gadiem
laaaabs..kaa horvaatu treneris priecajas par iesistajiem vartiem. neesmu nekad redzejis,ka treneri ta priecatos. veel trakaak nekaa speletaji.

  +2 [+] [-]

, 2010-05-28 18:53, pirms 14 gadiem
Pēc video noskatīšanās es arī nesaprotu, ko izlasē dara Holmens. Pilnīgi nekāda cīņasspara.

  +2 [+] [-]

, 2010-05-28 19:04, pirms 14 gadiem
Viegla grupa. Jāizmanto

  +2 [+] [-]

, 2010-05-28 19:20, pirms 14 gadiem
Raiteens rakstīja: laaaabs..kaa horvaatu treneris priecajas par iesistajiem vartiem. neesmu nekad redzejis,ka treneri ta priecatos. veel trakaak nekaa speletaji.
youtube.com: YouTube
- Maradona Celebration Vs Peru

  +3 [+] [-]

, 2010-05-28 20:19, pirms 14 gadiem
Grupa speeciiga,bet Australijai ir pa spekam tikt taalaak...Viens no labakajiem EPL vartsargiem Shvarcers,kaa arii taadi speletaji kaa Keihils,Kjuels,Neils,Emertons komentarus neprasa...

  +3 [+] [-]

, 2010-05-28 20:42, pirms 14 gadiem
Matīss Priedīts rakstīja: http://www.youtube.com/watch?v=74QeGEr9NKk
nu labi-yas ir maradona-nav zinaams ko vinjs tajaa bridii ir salietojies.

  +3 [+] [-]

, 2010-05-28 22:29, pirms 14 gadiem
2006. gadā rādīja patīkamu un atzīstamu sniegumu! Nebūtu iebildumu arī šogad...

  +3 [+] [-]

, 2010-05-28 22:31, pirms 14 gadiem
gascoigne rakstīja: Pēc angļiem šīe būs mani otrie favorīti. Pagājušo reizi ļoti labi spēlēja, tikai tiesneši nogremdēja nabagus
Piekrītu
Austrālija spēle ļoti skaistu un skatāmu futbolu.
Iepatikās kopš laika kad Hidinks vadīja,bet joprojām spēle ļoti labi

  +3 [+] [-]

, 2010-05-29 10:36, pirms 14 gadiem
Iepriekseeja PK finalturnira shi izlase mani aizrava ar savu speli, prieks bija skatities - ceru, ka shoreiz vinjiem veiksies ne sliktak ka 2006.gadaa

     [+] [-]

, 2010-06-07 23:12, pirms 14 gadiem
Atceros to spēli, kad iedeva nepamatotu 11 m soda sitienu par labu Itālijai. Arī tad biju par šo komandu. Lai veicas. :]