Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:776, Did:0, useCase: 3

Piezīmes par Jaunzēlandes izlasi

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Piezīmes par Jaunzēlandes izlasi
Jaunzēlandes izlase
Foto: AFP/Scanpix

Par vienu no vājākajām PK2010 finālturnīra izlasēm uzskata Jaunzēlandi. Bet vai patiešām tā ir tik nespējīga? Vismaz daļēji atbildes varētu sniegt šie informācijas krikumi par Jaunzēlandes izlasi.

• Jaunzēlande uzvarēja savā zonā (atgādinām, ka spēcīgā Austrālija šobrīd ir Āzijas zonas, AFC, pārstāve), bet pārspēlē ar AFC zonas 5. labāko izlasi sīvā cīņā uzveica Bahreinu, liedzot šai valstiņai kļūt par mazāko visā PK vēsturē, kas kvalificējusies finālturnīram.

• Izlases treneris ir Rikijs Herberts. Savulaik bija aizsargs un Jaunzēlandes izlasē aizvadīja 61 spēli, pamanoties arī gūt septiņus vārtus. Viņš arī piedalījās PK1982 finālturnīrā, kurš Jaunzēlandei līdz šai vasarai ir vienīgais tās futbola vēsturē. Klubu futbolā pārstāvējis arī Anglijas „Wolverhampton”. Viņš trenera karjeru sāka 1990. gadā, bet Jaunzēlandes izlasi trenē kopš 2005. gada. Tas viņam netraucē strādāt arī klubā – Herberts ir galvaspilsētas Velingtonas kluba „Phoenix” treneris.

• Izlases pamatvārtsargs ir Marks Pastons, kurš ikdienā spēlē vietējā Jaunzēlandes futbola līgā. Tieši viņš izšķirošajā atbildes mačā atvairīja bahreiniešu izpildītu 11 metru soda sitienu – vēlāk atzinis, ka tas šobrīd ir viņa karjeras augstākais punkts. Cīņā par vietu vārtos Pastonam gan ir konkurents, taču viņam, Glenam Mosam, pirmās divas spēles (ar Slovākiju un Itāliju) jebkurā gadījumā jāizlaiž diskvalifikācijas dēļ, tā ka Pastons jau var gatavoties.

• Savukārt izšķirošos vārtus cīņā ar Bahreinu guva Rorijs Falons, kurš saka: „PK2010 uzskatu par savu lielo iespēju un arī visu savu komandas biedru iespēju. Domāju, ar šī turnīra palīdzību mums jāmēģina mainīt visu mūsu dzīvi.” Falona pārstāvētais klubs „Plymouth” šogad izkrita no Anglijas Čempionāta (jā, no turnīra, kurā spēlē Kaspars Gorkšs), taču Falons ir ļoti optimistisks: „Tiešām ticu, ja pierādīšu sevi DĀR, tad varu spēlēt pat Premjerlīgā. Esmu pret Premjerlīgas klubiem spēlējis, un zinu, ka to varu.”

• Neticami, bet šajā PK2010 finālturnīra izlasē joprojām ir pāris pusprofesionāļi. Tā, piemēram, Endijs Barons ikdienā ir bankas darbinieks un savā amatieru klubā spēlē tikai nedēļas nogalēs. Vienubrīd viņš centās kļūt par profesionāla kluba spēlētāju, taču viņam nesekmējās, un Barons atgriezās vecajā labajā amatieru komandā. Savukārt Deivids Maligans bija profesionāla kluba spēlētājs, taču nesen zaudēja darbu (nespēja izcīnīt kaut cik normālu spēles laiku) un šobrīd vispār ir bez kluba.

• Tāpat interesanti ir ar treneri Herbertu. Runā, ka viņš par Jaunzēlandes izlase vadīšanu gadā nopelna 35 tūkstošus ASV dolāru, kas ir smieklīgi maz uz citu treneru fona. Viņa līgums ar izlasi šovasar pēc finālturnīra beigsies un tad iespējams Herbertu nomedīs kāda lielāka zivs.

• Herberts neslēpj, ka milzīgs uzsvars tiks likts uz pirmo maču ar Slovākiju: „Uzvarēt kaut vienu spēli DĀR būtu neticami. Vai mēs liksim visas olas vienā grozā, liekot uzsvaru pret Slovākiju? Jā, iespējams mēs tā arī darīsim. Ja gūsim pozitīvu maču, tas būs kā sapnis.” Acīmredzot jaunzēlandieši uzskata, ka pret slovākiem ir lielākas izredzes nekā vēlāk pret Itāliju un Paragvaju.

• Tāpat Herberts priecājas, ka Jaunzēlandes futbols kopumā strauji progresē: „Ja paskatīsieties mūsu futbola vēsturē, tad redzēsiet, ka ikdienišķā taktika bija tāda: viens priekšā un 10 pie saviem vārtiem cerībā uz to vienu. Šobrīd esam daudzveidīgāki. Rorijs Falons ir labs gaisa divcīņās, Kriss Kilens kvalitatīvi noslēdz uzbrukumus, Šeins Smelcs ir bīstams pretinieku soda laukuma tuvumā. Dažiem mūsu sniegums varbūt ir pārsteigums, bet patiesība ir tāda, ka šobrīd esam citā līmenī, ja salīdzinām ar pagātni.”

• Pārbaudes mačā ar Austrāliju (1:2) savainojumu guva izlases pussargs, arī vicekapteinis, Tims Brauns. Viņam tika veikta pleca operācija (plecā trīs skrūves), kas bija veiksmīga un Brauna spēlēšanas iespēju novērtēja kā 50/50.

• Apgalvojumam, ka Pastons, iespējams, būs aizņemtākais vārtsargs visā turnīrā, pats futbolists būtībā piekrīt: „Patiesībā esam potenciālie pastarīši, domāju, tam piekristu lielākā daļa cilvēku. Jebkurš pozitīvs rezultāts mūsu izpildījumā būs pārsteigums. Bet kāpēc gan nepārsteigt? Sensācijas futbolā notiek, un arī mēs centīsimies to paveikt. Īstenībā tagad mēs uz starptautiskās skatuves jūtamies daudz drošāk nekā senāk, kad mums bija amatieru komanda. Tagad ticam sev vairāk, un lielākā daļa puišu futbolu spēlē profesionālā līmenī.”

• Pēc Jaunzēlandes pārsteidzošās uzvaras pārbaudes spēlē pret Serbiju (1:0) komandas uzbrukuma līderis Šeins Smelcs (tieši viņš arī pārspēja serbu vārtsargu) sacīja: „Ir lieliski uzvarēt komandu, kuras daži pārstāvji PK2010 sakarā sauc sevi par melnajiem zirdziņiem. Tas mums dos papildus pārliecību, taču mēs arī nepārvērtēsim šo uzvaru.

• Viens no labākajiem jaunzēlandiešu futbolistiem ir Raiens Nelsens („Blackburn”), kurš ir arī izlases kapteinis. Viņš saka: „Pirms pārbaudes spēlēm ar Austrāliju un Serbiju tikai mēs paši zinājām, ka esam laba komanda. Tagad arī citi, tai skaitā konkurenti, uztvers mūs nopietnāk. Pats jūtos labi – lai gan ceļa savainojums neļāva spēlēt piecas nedēļas, tāpat sezonas laikā Anglijā aizvadīju 30-35 spēles. Kā jūtos no Premjerlīgas ūdeņiem pārcēlies uz Jaunzēlandes izlasi? Tīri normāli - mums izlasē ir tikai pāris pusprofesionāļi un arī viņi ir labi spēlētāji. Kopumā šis izlases modelis ir labākais, kādā esmu bijis. Visi mūsu četri uzbrucēji ikdienā spēlē augstā līmenī. Aizsardzībā un vārtos mums ir pāris pieredzējuši vīri un vēl mums ir tāds futbolists kā Saimons Eliots. Mums ir labi sabalansēta izlase.”

• Minētais Eliots vienubrīd spēlēja Londonas „Fulham”, tomēr savainojumi liedza veiksmīgi attīstīt karjeru, un tagad viņš spēlē „tikai” MLS līgā ASV.

• Kopumā deviņi Jaunzēlandes izlases spēlētāji spēlē vietējā čempionātā, trīs turpat kaimiņos Austrālijā, pieci Anglijā (Premjerlīgā šosezon bija gan tikai Nelsens, kamēr pārējie četri cīnījās Čempionātā). Divi ir bez kluba.

• Lai arī Jaunzēlande tiek uzskatīta par vienu no vājākajām PK2010 dalībniecēm, pārbaudes spēlēs tā neatstāja bezcerīgas komandas iespaidu. Vispirms 1:2 pret Austrāliju, izšķirošos vārtus ielaižot burtiski pēdējās sekundēs, tad ļoti pārsteidzoša 1:0 uzvara pār spēcīgo Serbiju, bet beigās zaudējums ar 1:3 Slovēnijai. Par maču ar slovēņiem treneris Herberts sacīja: „Šovakar izveidojām sasodīti daudz vārtu gūšanas iespēju, kas bija lieliski. Citā dienā, līdzīgi spēlējot, būtu guvuši četrus vārtus. Divi viņu realizētie soda sitieni un vārti, kad mūsu vārtsargs izlaida no rokām bumbu, padarīja šo maču par grūti uzvaramu. Taču bija labi spēles nogriežņi. 2. puslaikā bijām daudz labāki. Mēs nebrauksim uz DĀR tikai ķeksīša pēc. Mēs gribam pierādīt sevi. Šīs dienas mačs ar Slovēniju noteikti palīdzēs PK2010 ievadcīņā pret Slovākiju.”

• PK2010 pirmā spēle Jaunzēlandei būs 15. jūnijā pret Slovākiju.

Slavas mirklis

Jaunzēlande līdz šim vienīgo reizi PK finālturnīros spēlējusi 1982. gadā, piedzīvojot zaudējumus visās trīs spēlēs (pret Brazīliju, PSRS un Skotiju). Tāpēc labākās atmiņas jaunzēlandiešiem saistās ar kvalificēšanos PK2010. Pēc salīdzinoši viegla triumfa savā Okeānijas zonā (Austrālija spēlēja Āzijas zonā), Jaunzēlande izšķirošajā „play-off” spēlēja pret Bahreinu. Vispirms viesos tika nospēlēts 0:0, bet tad atbildes mačā dramatiskā cīņā tika gūta uzvara ar 1:0. Falons izvirzīja vadībā Jaunzēlandi pašā 1. puslaika izskaņā, bet 51. minūtē Bahreinas komanda neizmantoja 11 metru soda sitienu (1:1 būtu derējis). Jaunzēlande otro reizi kvalificējusies PK finālturnīram!

Vai Jaunzēlande DĀR grupu turnīrā izcīnīs vismaz punktu?

  • 15

  • 16


Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2010-06-07 20:49, pirms 14 gadiem
Nu piedodiet atvainojiet mani J-zēlandes fani, bet šai izlasei nav nekādu šancu-janu vienīgi spēlē pret slovākiem tikt pie kāda punkta. Vnk nepatīk, ka PK spēlē kkāda J-zēlande kas ir pat vājāka vai vienā līmenī ar LV, bet tajā pašā laikā nespēlē tādas izlases kā Zviedrija,Ēģipte, Kolumbija u.c. izlases tikai tāpēc ka nespēlē tajā pasaules daļas grupā kur J-zēlande.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2010-06-07 21:44, pirms 14 gadiem
Melnais zirdziņš.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2010-06-08 12:45, pirms 14 gadiem
lkrnpk_2 rakstīja: grupa ir pietiekami vāja, lai pacīnītos... bez tam, es labāk izvēlos šādu komi pret kuru citas varbūt iesit pa 2 goli iekšā (vai 3) un ļauj vienu arī sev iesist iekšā, nekā k-kādu Ēgipti vai vēl kādus, kas ar Paragvaju vai Slovākiem uz 0:0 varētu spēlēt...

nu jaa-tad jau varbut vareeja arii Mongolija tikt-tur tad birtu daudz golu un tev patiktu.