Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:776, Did:0, useCase: 3

Piezīmes par Slovākijas izlasi

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Piezīmes par Slovākijas izlasi
Viens no slovāku līderiem - Mareks Hamšiks
Foto: AP/Scanpix

Tas tik bija lieliski, kad Latvijas futbola izlase 2003. gada nogalē kvalificējās "Euro2004". Līdzīgas izjūtas noteikti ir arī Slovākijas tautai - tās izlase pirmo reizi kvalificējusies PK finālturnīrā. Piedāvāju piezīmes par Slovākijas valstsvienību.

• Slovākija ir PK debitante, ja neskaita Čehoslovākijas astoņus startus. Viena no vēsturiski spilgtākajām debijām līdz šim padevusies Senegālai, kas 2002. gada PK atklāšanas mačā uzvarēja pasaules čempioni Franciju (1:0) un vēlāk aizcīnījās līdz pat 1/4 finālam. Slovāku grupā arī ir pasaules čempione... Atskaitot Slovākiju un Itāliju, grupā ir arī Paragvaja un Jaunzēlande.

• Slovākijas izlases uzbrucējs Staņislavs Šestaks („Bochum”): „Hokejs bez īpašas piepūles līdz šim bijis sporta veids Nr.1 mūsu valstī. Ar iekļūšanu finālturnīrā un labu sniegumu tur varam atstatumu starp hokeja un futbola popularitāti samazināt. Svarīgākie spēlētāji mūsu komandā? Škrtels, Karhans, Viteks. Mūsu grupa? Domāju, 1. vieta jau ir aizņemta – uzskatu, ka pasaules čempionei Itālijai šī grupa nesagādās grūtības. Taču mēs esam pretendenti uz 2. vietu. Tas būtu milzīgs sasniegums.”

• Treneris Vladimirs Veiss: „Mūsu ambīcija šajā PK ir izkļūt no grupas.”

• Vārtus Slovākijai sargā Polijas Ekstraklasē spēlējošais Jans Muha, gandrīz vai asarām plūstot, saka: „Ilgi nespēju apzināties, ko mūsu iekļūšana finālturnīrā nozīmē slovāku tautai. Tagad saprotu. Mēs vienkārši nedrīkstam pievilt to Dienvidāfrikā. ”

• Lielākā slovāku zvaigzne ir „Liverpool” aizsargs Martins Škrtels. Viņš vēl februārī guva nopietnu savainojumu un kopš tā laika oficiālos mačos nav piedalījies. Tomēr maija sākumā viņš atsāka treniņus pilnā jaudā un PK2010 plāno piedalīties, kas ir ļoti laba ziņa visiem slovāku futbola līdzjutējiem.

• Škrtels bērnībā labi spēlēja arī hokeju, taču tomēr gāja tēva pēdās, kļūstot par futbolistu. Līdz pat 16 gadu vecumam viņš spēlēja kā malējais pussargs un uzbrucējs, līdz beidzot viņam pirmo reizi mūžā palūdza izmēģināt spēkus centra aizsardzībā. Spēlējot šajā pozīcijā, Škrtels arī apliecināja sevi. Pirmais viņa ārzemju klubs bija „Zenit” (2004.-2007.), bet no krievu kluba Martins pārgāja uz Liverpūli. Škrtels Slovākijas izlases rindās ir iesitis piecus vārtus, kas centra aizsargam ir ļoti pieklājīgs rādītājs.

• Treneris Veiss sastāvā iekļāvis arī savu 20 gadus veco dēlu, kuram arī vārds ir tāds pats – Vladimirs Veiss („Manchester City”, šosezon aizvadījis vairākas spēles „Bolton” rindās uz īres tiesībām). Arī trenera tēvs (un attiecīgi futbolista vectēvs) bija futbolists (pāris mači Čehoslovākijas valstsvienībā) un arī Vladimirs vārdā.

• Būtisks izlases spēlētājs ir Vācijas Bundeslīgas medaļnieks „Wolfsburg” sastāvā, 23 gadus vecais labās malas aizsargs Peters Pekariks: „Tik mazai nācijai kā mums tas [kvalificēšanās finālturnīram] ir sensacionāls sasniegums. Mums DĀR nav, ko zaudēt – nekāda spiediena uz pleciem nav. Kāpēc gan šādā situācijā nesacelt tur nelielu vētru?”

• Komandas kapteinis un izlasē visvairāk mačus aizvadījušais Miroslavs Karhans: „Mūsu kvalificēšanās finālturnīram īpaši nozīmīga ir mūsu jaunajai paaudzei. Tomēr apzināmies, ka Dienvidāfrikā būs grūti. Taču mūsu nācija ir lepna.”

• Liels bija trieciens Slovākijai, kad tapa zināms, ka Karhans izlasei nevarēs palīdzēt – savainojums. Kapteiņa apsējs nonāca tikai 22 gadus vecā, taču ļoti talantīgā un meistarīgā Mareka Hamšika („Napoli”) rīcībā.

• Hamšiks jau 17 gadu vecumā 2004. gadā tika pārdots Itālijas „Brescia” par pusmiljonu eiro. Šajā pašā vecumā viņš jau debitēja A Sērijā... 2007. gadā viņu jau par 5.5 miljoniem eiro pārpirka „Napoli”. Hamšika elks ir čehs Pāvels Nedveds. Izlasē Hamšiks paspējis gūt jau astoņus vārtus. Tieši Hamšiks un Škrtels pēdējos gados allaž cīnās par labākā Slovākijas futbolista titulu.

• Slovākijas izlases spēlētājiem ir visai maza starptautiskā pieredze – no 23 spēlētājiem tikai divi Slovākijas izlasē ir aizvadījuši vairāk nekā 40 mačus. Tie ir uzbrucējs Roberts Viteks (69 spēles) un aizsargs Radoslavs Zabavņiks (42 spēles). Tikai 12 no 23 spēlētājiem debitējuši izlasē pirms 2006. gada. Karhanam, kurš savainojuma dēļ nespēlēs DĀR, ir 96 spēles un 13 vārti... Starp citu, arī Viteks un Škrtels arī daudz nomocījušies ar traumām, taču cer, ka vismaz uz PK2010 sākumu būs pilnīgi veseli.

• Pieci slovāku spēlētāji šo sezonu aizvadīja Vācijas Bundeslīgā. Pārējos TOP5 čempionātos spēlējuši vēl trīs – Hamšiks A Sērijā, Škrtels un Veiss Premjerlīgā.

• Slovākijas izlase nav aizrāvusies ar pārbaudes spēlēm. Maijā aizvadīts tikai viens mačs (1:1 pret Kamerūnu), bet vēl viens tiks aizvadīts 5. jūnijā pret Kostariku. PK finālturnīru slovāki uzsāks 15. jūnijā ar cīņu pret potenciālo grupas pastarīti Jaunzēlandi.

Slavas mirklis

Slovākija šī gada PK izcīņā tikai debitēs un tās īstais slavas mirklis noteikti vēl ir tikai priekšā. Pagaidām vislabākās atmiņas slovāku tautai PK sakarā ir no kvalifikācijas turnīra, kurā tad arī izdevās izcīnīt tiesības piedalīties finālturnīrā DĀR. Slovākija pirmspēdējā kārtā, zaudējot savā laukumā tiešajai pretiniecei Slovēnijai (0:2), jau gandrīz izlaida 1. vietu (palikšana 2. vietā nozīmētu „play-off” pret kādu spēcīgu izlasi), jo tagad jau par katru cenu bija nepieciešama uzvara pēdējā kārtā viesos pret Poliju, kura alka atgūt cieņu savu līdzjutēju acīs pēc izgāztā kvalifikācijas turnīra. Papildus lielajam psiholoģiskajam spiedienam un poļu vēlmei pierādīt sevi, 2009. gada 14. oktobrī Hožuvā arī pamatīgi sniga. Un tomēr par spīti visam Slovākija smagā cīņā guva nepieciešamo uzvaru ar 1:0 (vienīgo reizi bumba ielidoja jau 3. minūtē pēc poļu aizsarga neveiksmīga sitiena) un līdz ar to arī ceļazīmi uz savu pirmo finālturnīru!

Vai priecājies, kad PK finālturnīros iekļūst mazas futbola nācijas?

  • 53

  • 5


Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2010-06-02 19:10, pirms 14 gadiem
Redz, ka Kanaada un Somija nav vienigas valstis, kuraas ir izteikts pirmais sporta veids, lai gan var saprast, hokejaa tomeer ir kautkaadi panaakumi, kameer futbolaa pirms iekluushanas PK, nekaaadi ipashie panaakumi nav bijushi, pat Latvija ir iekluvusi EČ, speletaaji Slovaakijai gan visai labi un jaabriinas, ka ne reizi nav tikushi pat EČ.

  +1 [+] [-]

, 2010-06-02 19:14, pirms 14 gadiem
Jātur līdzi Čehijai. Futolā palaidušies bija

  +1 [+] [-]

, 2010-06-02 19:36, pirms 14 gadiem
jutiishu liidzi Slovākijai un Slovēnijai

  +6 [+] [-]

, 2010-06-02 19:36, pirms 14 gadiem
labākais koments= -2. Bet limonāde tikai viena
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2010-06-02 19:55, pirms 14 gadiem
Bet tas viģiks labs Tāds emoušns, 14s vispā viens patīra vēl sniegu no laukum aiz priekiem

  -1 [+] [-]

, 2010-06-02 21:46, pirms 14 gadiem
Hossa, tak slovāks. Tad es par Slovākiem. Man po, ka Hosam cits sporta veids

     [+] [-]

, 2010-06-03 21:45, pirms 14 gadiem
Gribētu lai šī izlase saceļ vētru PK, jo kkā gribot negribot velku paraleles ar LV Eiropas čempī. Plus vēl grupa arī lādzīga trāpijusies.