Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:319, Did:0, useCase: 3

Piezīmes par Ziemeļkorejas izlasi

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Piezīmes par Ziemeļkorejas izlasi
Ziemeļkorejas izlase
Foto: AFP/Scanpix

Viena no savdabīgākajām komandām PK2010 būs Ziemeļkorejas izlase. Izteikti komunistiskā režīma valstī dēļ daudzas lietas tās futbolā notiek patiesi dīvaini. Par to un daudz ko citu - manās piezīmēs par Ziemeļkorejas futbola izlasi.

• Viena no neticamākajām, varenākajām spēlēm visā PK vēsturē bija 1966. gadā Anglijā notiekošā turnīra 1/4 fināls starp Portugāli un Ziemeļkoreju (tās vienīgais finālturnīrs līdz PK2010), kad pirmajās 20 minūtēs Āzijas komanda sensacionāli izvirzījās vadībā ar 3:0, bet beigās Portugāle triumfēja ar 5:3 (pirmie četri vārti – leģendārā Eisebio kontā). 3 minūšu video vai 10 minūšu video. Iesaku skatīties to garāko.

• Politikas dēļ izlase spēlējusi neregulāri. Šeit var aplūkot visus ziemeļkorejiešu maču rezultātus. Kā redzams, pēc slavenā 1966. gada turnīra izlase neaizvadīja nevienu maču četros(!) gados, tāpat nav spēlēts 1993.-1998. gados u.tml...

• Par treneri Jong-Hunu Kimu informācijas ļoti maz. Pieliekot lielākas pūles, izdevās atrast pāris faktus. Kims ilgu laiku spēlējis Ziemeļkorejas klubā „25. aprīlis” (nosaukums par godu valsts armijas dibināšanas datumam...) aizsarga pozīcijā, spēlējis arī izlasē, bijis tās kapteinis.

• Par izlasi arī maz kas zināms! Aizvada maz pārbaudes spēļu un pat tajās retajās mēdz spēcīgākos futbolistus neiesaistīt. Noslēpumainība, mēģināšana pārsteigt. Noteikti noslēpumainākā PK2010 izlase. Acīmredzot arī valstiskā līmenī ir uzstādījums saglabāt valsts reputāciju... kas kavē futbola progresu. Ar izlasēm ārpus Āzijas spēlē negribīgi (ļoti reti).

• No redzētā var spriest, ka ļoti izteikti spēlē no aizsardzības. Ne velti izlases treneris savulaik bijis valsts labākais aizsargs. Ziemeļkoreja bieži noslēdz spēles ar 0:0. Atlases cikla 14 mačos tā ielaida tikai piecus vārtus.

• Trenera trīs pamatprincipi – fiziskais stāvoklis, disciplīna un motivācija. Tāpat treneris Kims pirms mačiem ļoti padziļināti pēta pretiniekus.

• Vājās puses – spēja gūt vārtus. Tiek uzskatīts, ka puse sastāva būs... aizsargi. Nomināli 23 spēlētāju sarakstā aizsargu gan ir tikai septiņi.

• Pat PK kvalifikācijas ciklā Āzijā pēdējās trīs spēlēs Ziemeļkoreja neguva nevienus vārtus. Tāpat vājā puse – valsts vadības spiediena dēļ bailes kļūdīties, bailes no atbildības, bailes riskēt, kad tas ir nepieciešams.

• Teorijā spēlē pēc sistēmas 4-5-1 vai pat 5-4-1.

• Spilgts trenera Jong-Huna Kima citāts: „Iespējams, ka nav nevienas citas izlases citur pasaulē, kas cīnītos ar tādu sparu, lai tikai iepriecinātu savu vadoni un savu dzimteni.” Tāpat Kims atzinis, ka korejieši augumā ir mazi, bet cenšas to kompensēt ar citām prasmēm.

• Minētais valsts līderis, Kims Čenirs, esot devis taktiskus padomus trenerim Kimam, kurš pats to atzinis, uzsverot, ka ar valsts līderi sazinājies pat maču laikā (iespējams, izmantojot acij neredzamus telefona sakarus).

• Kims: „Nebaidāmies ne no viena. Koncentrēsimies spēlēm un centīsimies tikt 1/8 finālā.”

• Viens no Ziemeļkorejas 1966. gada varoņiem Do-Iks Paks (toreiz iesita izšķirošos vārtus Itālijai grupu turnīrā) ir skeptisks: „Lai arī esam iekļuvuši finālturnīrā, daudz atpaliekam no pasaules labākajām izlasēm.”

• Secinājums no visa dzirdētā – ar savu aizsardzības futbolu Ziemeļkoreja varētu sagādāt ne mazums problēmu grupā spēcīgajām Brazīlijai, Portugālei un Kotdivuārai, taču diez vai ar to pietiks, lai sensacionāli tiktu ārā no grupas.

• Un vēl – ja kāds spēj, piemēram, atrast informāciju, cik (un kādi) treneri šīs valsts izlases vēsturē vadījuši komandu, laipni lūdzu... Katrā ziņā informācija par šīs valsts futbolu ir ļoti grūti atrodama, un internetā kā tādas nav Ziemeļkorejas Futbola federācijas mājas lapas... (Ziemeļkorejā vispār interneta lietošana ir ļoti ierobežota).

• Nav informācijas kā būs PK2010, taču zināms, ka agrāk Ziemeļkorejā izlases spēles TV tiek raidītas atkārtojumā un tikai tās, kas netiek zaudētas. Šī iemesla dēļ nerādīja (nerāda?) arī mačus tiešraidē... ja nu zaudē.

• Ziemeļkoreja izcēlusies vēl vienā veidā – pirms PK2010 finālturnīra noalgojusi 1 000 ķīniešu līdzjutējus, kuri atbalstītu ziemeļkorejiešus mačos pret Brazīliju un Portugāli.

• Kvalifikācijas ciklā vienā no fāzēm Ziemeļkoreja bija vienā grupā ar sev naidīgo kaimiņieni Dienvidkoreju. Ziemeļkorejas valsts vadītāji izlēma, ka Dienvidkorejas izlase drīkst ierasties uz maču, taču nedrīkst tikt spēlēta himna, un nedrīkst tikt pacelts tās karogs. Dienvidkoreja nebija mierā un pēc vairākiem nesekmīgiem mēģinājumiem vienoties, beidzot iesaistījās FIFA, kas nolēma, ka spēle notiks neitrālā stadionā Ķīnā.

• „Rostov” un izlases uzbrucējs Jong-Jo Hongs (viens no retajiem, kuram ir iespēja spēlēt ārpus Ziemeļkorejas): „Svarīga allaž ir pirmā spēle. Ja mums izdotos pārsteigt Brazīliju, tas palīdzētu turpmākajās cīņās.”

• Atskaitot krievu Hongu, vēl divi spēlē Japānā, bet pārējie spiesti rādīt savu spēlētprasmi uz vietas Ziemeļkorejā.

• Ziemeļkorejas izlase DĀR būs vienīgā, kura FIFA rangā nav pat starp 100 labākajām (105.).

• 25. maijā pārbaudes mačā izdevās nospēlēt neizšķirti 2:2 pret respektablo Oto Rehāgela Grieķijas izlasi. Tas korejiešiem vieš cerības. Atlikušas vēl divas pārbaudes spēles pirms PK2010 – 29. maijā ar Kongo Demokrātisko Republiku, bet 6. jūnijā ar Nigēriju. Pirmais PK2010 mačs – 15. jūnijā pret pašu Brazīliju!

Slavas mirklis

Slavenākā Ziemeļkorejas izlases spēle, protams, ir dramatiskais 1/4 fināls 1966. gadā pret Portugāli (3:5), taču tā kā Āzijas komandai tas beidzās dramatiski slikti, tad, protams, tas šeit neiederas. Daudz patīkamākas atmiņas Ziemeļkorejai ir par citu spēli no šīs paša Anglijā notiekošās 1966. gada PK izcīņas, kad grupu turnīrā ar 1:0 izdevās uzveikt pašu Itāliju, kura pēc četriem gadiem kļuva par pasaules vicečempioni. Toreiz 1966. gadā Ziemeļkoreja grupu turnīrā vispirms ar 0:3 bezcerīgi zaudēja PSRS, tad nospēlēja neizšķirti 1:1 ar Čīli, bet noslēdzošajā mačā, kad vajadzēja brīnumu, tas arī notika – Itālijai būtu pieticis pat ar neizšķirtu, bet Ziemeļkoreja uzvarēja ar 1:0!

Kā klāsies Ziemeļkorejas izlasei Nāves grupā ar Brazīliju, Portugāli un Kotdivuāru

  • 83

  • 48

  • 22


 +43 [+] [-]

, 2010-05-28 18:05, pirms 14 gadiem
Brazīlija. Portugāle. Kotdivuāra. Šie 3 vārdi visizcilāk raksturo ZKorejas izredzes

 +20 [+] [-]

, 2010-05-28 18:07, pirms 14 gadiem
Mazliet skumji , bet gan jau arī parādīs brīnumus!

 +31 [+] [-]

, 2010-05-28 18:08, pirms 14 gadiem
wildo rakstīja: Brazīlija. Portugāle. Kotdivuāra. Šie 3 vārdi visizcilāk raksturo ZKorejas izredzes
Mr Burn

  +4 [+] [-]

, 2010-05-28 18:12, pirms 14 gadiem
Pats lielais, varenais, spēcīgais tēva dēls nebrauks uz DĀR?

 +33 [+] [-]

, 2010-05-28 18:15, pirms 14 gadiem
Noalgojuši ķīniešus

  +7 [+] [-]

, 2010-05-28 18:18, pirms 14 gadiem
neiznu kaa ar futbolu bet ziemeljkorejieshu man ir vel vairaak zheel nekaa muusu pashu tautas.. mums varbuut ar tiem politikjiem nav paveicies, bet pat vinji uz Kima fona un izdariibam izskataas kaa engjelji zemes virsuu...

isteniibaa diivaini ka muusdienu pasuale kas taads vel ir iespejams (ja njem veera ka religjiskas dabas pretrunu tur nav - tiira politika)...

  +1 [+] [-]

, 2010-05-28 18:23, pirms 14 gadiem
„Iespējams, ka nav nevienas citas izlases citur pasaulē, kas cīnītos ar tādu sparu, lai tikai iepriecinātu savu vadoni un savu dzimteni.”

-----------------------
Par dzimteni nepiekrītu, bet esmu pārliecināts, ka neviena cita valsts tiešām nespēlēs, lai iepriecinātu vadoni

  +1 [+] [-]

, 2010-05-28 18:25, pirms 14 gadiem
"No redzētā var spriest, ka ļoti izteikti spēlē no aizsardzības. Ne velti izlases treneris savulaik bijis valsts labākais aizsargs. Ziemeļkoreja bieži noslēdz spēles ar 0:0. Atlases cikla 14 mačos tā ielaida tikai piecus vārtus."

Tajā pašā laikā Ziemeļkorejas līderi ir tieši uzbrucēji, kas spējīgi uz visādiem brīnumiem.
Uz aizsardzību gan tendēta šī komanda ir ļoti, pa lielam spēlē ar sešiem aizsardzības spēlētājiem, turklāt centra aizsargi iet tālu laukumā presingot pretiniekus. Būs grūti pret viņiem gūt vārtus.

  +3 [+] [-]

, 2010-05-28 18:26, pirms 14 gadiem
Nevis Kims Jong-Ils, bet Kims Čenirs. Bet labs raksts :>
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: Bullet
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +15 [+] [-]

, 2010-05-28 18:34, pirms 14 gadiem
dižena valsts dižena izlase!
Slēpts komentārs: wildo

 +13 [+] [-]

, 2010-05-28 18:50, pirms 14 gadiem
wildo rakstīja: Njaa, vairāk laikam komentēt nedrīkst. Kā uzrakstu komentu visi atkal sāk burnoties...
Nu ja parastam lietotājam vidēji ir 2 burni, bet kādam 20, tad tā liekas aizdomīgi

  +7 [+] [-]

, 2010-05-28 18:56, pirms 14 gadiem
Nu nezinu nezinu-tieši ši noslēpumainība vieš bažas, ka Z-koreja tomēr sagādās mums kādu parsteigumu. Negribētu norakstīt ši izlasi priekšlaicīgi. Kā nekā-viņi tomēr tika PK 2010!!!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2010-05-28 20:19, pirms 14 gadiem
[quote gascoigne]
Kā mani kretinē ārā visi šitie patosa pilnie citāti par dzimtenēm un vadoņiem un tamlīdzīgām lietām. Vēl nemaz nezinu kā džeki spēlē, bet jau noskaņo pret sevi

Tas,ka vini saka tml tekstus vel nenozime,ka isteniba ta ari doma.
Un velreiz atkartosos ar ko ir labaka demokratija-ne ar ko.Visas sistemas ir ldizigas,jo nejau redzamie teli valda.Piemeram,vai tad jenkiem Obama nenoveleja veiksmi aizstaviet dzimteni un tml-noveleja taka nevajag parspilet.Daudzi es saku nemaz nezin kadi tie cilveki ir patieisiba ko vini doma,tikai tamdel,ka komunistiska rezima dzivo vel nenozime,ka tas futbolists spele vadonim.Drizak vinam eispeja izbraukt no valsts apskatit pasauli.

     [+] [-]

, 2010-05-28 20:21, pirms 14 gadiem
Autor!
Es pirms pāris mēnešiem, Eho Moskvi sporta ziņās dzirdēju ka šogad Ziemeļkorejā PČ spēles nerādīs.

  +3 [+] [-]

, 2010-05-28 22:25, pirms 14 gadiem
Komunisms, cenzūra, propoganda - ar trīskārš lielajiem burtiem!

Nav viegli viņiem! Un visvairāk šokēja tas fakts par algotajiem ķīniešu faniem!

     [+] [-]

, 2010-05-28 22:26, pirms 14 gadiem
viskaut ko var sagaidīt no viņiem... varbūt baigi lielos brīnumus nē, jo grupa ir ļoti sarežģīta. Visintriģējošākā no grupām!

  -1 [+] [-]

, 2010-05-28 22:46, pirms 14 gadiem
wildo rakstīja: Brazīlija. Portugāle. Kotdivuāra. Šie 3 vārdi visizcilāk raksturo ZKorejas izredzes
Un kā tad sie vardi to rakstutro? tu pats saproti, ko runa?

  +1 [+] [-]

, 2010-05-28 23:15, pirms 14 gadiem
Lasu, lasu - tā kā tādi citplanētieši. Neticu, ka viņiem kaut punktu izdosies paņemt. Nu varbūt vienu - spēlēs pēc taktiskās shēmas 8-1-1 (8 spēlētāji savā soda laukumā) un izmocīs kādu bezvārtu neizšķirtu. Bet drīzāk jau nē, jo nav jau viņiem pieredzes pret tāda stila komandām. Par to Grieķijas rezultātu es ne sū... nedotu, tie jau arī parasti spēlē uz rezultāta noturēšanu