Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:776, Did:0, useCase: 3

Piezīmes par DĀR izlasi

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Piezīmes par DĀR izlasi
Ļoti daudz kas būs atkarīgs no Albertu Pareiras...
Foto: AP/Scanpix

Sākot no šodienas, uzsāku savu 32 blogu sēriju. Katrā no tiem - manā blociņā sakrājušās piezīmes par kādu no PK2010 finālturnīra dalībniecēm. Izrādot cieņu pret organizētājvalsti, sākšu ar DĀR!

• Karlušs Albertu Pareira PK2010 vadīs jau piekto izlasi savā sešu finālturnīru karjerā. Šajā ziņā viņš panāks Boru Milutinoviču, kurš arī finālturnīros vadījis piecas dažādas izlases.

• Četros no pieciem finālturnīriem Pareiram neveicās – ar Kuveitu, AAE un Saūda Arābiju septiņi zaudējumi un neizšķirts (pie Saūda Arābijas stūres pavadīja tikai divas spēles un finālturnīra laikā tika atlaists), bet pēdējā PK2006 ar Brazīlijas izlasi pēc laba sākuma ceturtdaļfinālā ar 0:1 neizteiksmīgā mačā zaudēja Francijai. Toties vienīgajā sekmīgajā finālturnīrā Pareira kļuva par pasaules čempionu – ar to pašu Brazīlijas izlasi Pareira triumfēja 1994. gada PK izcīņā, finālā pēcspēles 11 metru sitienu sērijā uzveicot Itāliju.

• Pareira savā dzīvē kā futbolists nekad nav spēlējis nevienā klubā un vispār par futbolu sāka interesēties vēlu. Viss notika caur viņa sākotnējo pamatspecialitāti – viņš bija fizioterapeits, tostarp Brazīlijas izlases masieris.

• Pareira šajā četrgades ciklā jau bija DĀR treneris no 2007. līdz 2008. gada aprīlim, bet tad vēlreiz atgriezās kā DĀR treneris 2009. gada oktobrī. Runā, ka Pareira pametis izlasi, jo dzimtenē Brazīlijā sieva cīnījās ar vēzi, un pat Nelsonam Mandelam nav izdevies pierunāt Pareiru palikt. Vēlāk Pareira atgriezies, paņemot sievu līdzi uz DĀR. Vairāki DĀR vietējie treneri kritizējuši šādu mētāšanos (Pareira, pametot izlasi, iemeslus īsti neizskaidroja, turklāt līdz tam pelnīja lielu algu, bet tad pēkšņi pazuda...), uzskatot, ka otra iespēja Pareiram nebija jādod, tā vietā uzticoties kādam vietējam speciālistam. Taču DĀR Futbola federācija uzskatīja, ka tieši Pareira varētu pabeigt iesākto. Pa starpu DĀR trenēja Pareiras ieteiktais Džoels Santana, kura vadībā izlase piedzīvoja astoņus zaudējumus deviņos mačos.

• Izlases līdzjutēji tic Pareiram, komanda ar katru pārbaudes spēli rāda aizvien sakarīgāku sniegumu, bet... trūkst kāda laba uzbrukumu noslēdzēja.

• Pareira izteicies, ka visvairāk vēlētos, lai viņa izlases spēlētāji augstāk vērtētu bumbu, proti, spētu ilgāk to kontrolēt, tik viegli neatdot. Pareira: „Līdzīgi kā izlasē ir arī vietējā DĀR čempionātā – tas ir kā galda teniss, bumba tiek sperta no viena gala uz otru. Neviens nepietur bumbu. Protams, mēs nepretendējam būt kā „Barcelona”, taču nevēlamies arī būt galda tenisa komanda...”

• Tai pat laikā Pareira lielākoties paļausies tieši uz DĀR vietējā čempionāta spēlētājiem, jo leģionāriem ārzemju klubos ir ļoti mazs spēles laiks. Kādu reizi Pareira nolemtā balsī aprīlī sacīja: „Mums ir 25 ārzemēs spēlējoši futbolisti, taču pēdējā nedēļas nogalē spēlēja tikai divi – Pienārs un vēl viens... Citu izlašu spēlētāji tikmēr piedalās tādos mačos kā „Barcelona” – „Arsenal”... Mums vajadzētu vairāk tādu kā Pienārs... Tas, ka man ir spēlētājs, kurš nav spēlējis sešus mēnešus, ir īstas galvassāpes.”

• Tiesa, tas neliedz Pareiram slavēt savus spēlētājus par attieksmi: „Šī spēlētāju grupa, ar kuru strādāju, ir labākā visā manā karjerā, Brazīlijas izlases laikus ieskaitot. Šie puiši ir motivēti, viņi smagi strādā un ir mērķtiecīgi, neskatoties uz to, ka daudzi viņus noraksta. Ticiet man, mēs pārsteigsim PK izcīņā! Apzinos, ka esam pastarīšu lomā smagā grupā. Es neprasu komandai uzvarēt visas trīs grupas spēles, taču pieprasu labu sniegumu, un tad jau rezultāti neizpaliks.”

• Tāpat Pareira izteicis nožēlu, ka augstvērtīgas komandas nevēlas aizvadīt pārbaudes mačus pret viņa vadīto DĀR: „Labprāt pirms finālturnīra spēlētu pret Brazīliju, Angliju vai Vāciju. Labprāt kaut vai ar kādu Bundeslīgas klubu. Taču esmu mēģinājis kaut ko sarunāt jau kopš decembra. Neviens nevēlas ar mums spēlēt.”

• Pareira: „Neviens no mums nesagaida 1. vietu grupā.”

• Minētais Stīvens Pienārs laikam jau ir labākais šī brīža izlases spēlētājs. Viņš var spēlēt gan malējā pussarga, gan uzbrūkošā pussarga pozīcijā. Piecus gadus pavadījis Amsterdamas „Ajax” (starp citu, uz to tika caur Keiptaunas „Ajax”, kur spēlē mūsu Ivanovs), pārcēlās uz Dortmundes „Borussia”, bet tagad pārstāv Liverpūles „Everton”. Bērnībā daudzkārt cietis (piekauts, pat sašauts) savas ādas krāsas dēļ (DĀR rasisma problēma ir labi zināma), viņa bērnības draugs pat ticis nošauts. Pienāram arī gadījies paklupt - Liverpūlē viņš ticis sodīts par braukšanu dzērumā.

• Pienārs: „Mūsu cerības finālturnīrā vērtēju augstu. Patiesībā, esmu pārliecināts, ka izkļūsim no grupas.”

• DĀR izlase, atskaitot leģionārus, kopā trenējas jau vairākus mēnešus (kamēr citu izlašu futbolisti spēlēja savos klubos...). Pienārs to min kā svarīgu argumentu izlases spēkam. „Lai arī pats nebiju šajās nometnēs, cītīgi sekoju, kā viņiem veicās.”

• Viena no lielākajām DĀR zvaigznēm, „West Ham” uzbrucējs Benijs Makartijs par DĀR perspektīvām neizklausījās īpaši optimistisks: „Godīgi sakot, būs ļoti, ļoti grūti. Diez vai varēja gadīties vēl smagāka grupa, kāda mums ir tikusi. Urugvaja ir viena no labākajām Dienvidamerikas izlasēm, tāpat neticami smagi būs pret Meksiku. Un tad vēl ir Francija. Varbūt mums var palīdzēt līdzjutēji un pierastie apstākļi – jācer, ka līdz grupas pēdējam mačam pret Franciju jau būsim guvuši kādus labus rezultātus. Pirmā spēle (turnīra atklāšanas spēle) mums būs kā fināls. Tā parādīs, vai tiksim no grupas. Ja uzvarēsim Meksiku, varam pārliecības ziņā uzlidot debesīs - tad ticētu, ka varam uzvarēt Spāniju, Franciju un jebkuru citu, kas nāk pretī.”

• Makartijs par to, kurš kļūs par čempionu: „Kopš bērnības allaž esmu bijis Brazīlijas fans, bet tagad spēcīga ir arī Spānija, kura varētu būt nopietna konkurente. Pēdējos divos gados vislabāk spēlē spāņi. Anglija, kur spēlēju ikdienā? Mediji viņus padara par favorītiem, un viņi tiešām var aizcīnīties tālu, līdz pusfinālam, piemēram, taču es neredzu Angliju kā Pasaules kausa ieguvēju. Vai čempionātu var uzvarēt viens spēlētājs? Jā, Maradona to 1986. gadā paveica. Un var paveikt arī Lionels Mesi, ja vien citi Argentīnas izlases spēlētāji strādās uz viņu.”

• Makartijam savulaik, starp citu, bieži pārmesta došanās uz izlasi ar gariem zobiem, neierašanās aizbildinoties ar kluba interesēm. Pēc 2002. gada PK viņš pat beidza izlases karjeru, tomēr 2004. gadā atgriezās un šobrīd ir visu laiku DĀR rezultatīvākais spēlētājs (32 vārti). Runā gan, ka šobrīd Makartijam ir problēmas ar lieko svaru...

• Ar svaru it kā esot problēmas arī citam šīs izlases spēlētājam, Kagišo Dikgakoi („Fulham”). Dikgakoi: „Svars ir bijusi mana problēma, taču esmu smagi strādājis, lai ar to tiktu galā.”

• Pareira jau paziņojis, ka atklāšanas mačā pret Meksiku lielākoties spēlēs tie, kas bija sākumsastāvā pārbaudes spēlē pret Jamaiku. Makartija toreiz nebija. Pareira: „Benijs kopš janvāra savainojuma dēļ nav daudz spēlējis. Viņš nav gatavs. Taču ceru, ka uz finālturnīra sākumu viņš tomēr būs formā.”

• Vislielākās cerības saistībā ar uzbrukumu tiek liktas uz Katlego Mpelu (spēlē DĀR čempionātā, cīnījies arī pret mūsu Denisu Ivanovu), kurš vienubrīd izlasē bijis rezultatīvs, ieskaitot divus vārtus pret Spānijas izlasi un pašu Ikeru Kasiljasu Konfederāciju kausa izcīņas mačā par 3. vietu (spāņi papildlaikā gan izrāva uzvaru ar 3:2). Pēdējā laikā Mpelam tik labi vairs nav sekmējies un pirms 16. maija pārbaudes mača pret Taizemi viņš atklāti pateica: „Taizeme nav pārāk spēcīga komanda, cerams, beidzot gūšu vārtus.” DĀR to spēli uzvarēja ar 4:0 un divus vārtus iesita tieši Mpela.

• Lielas problēmas pretiniekiem varētu sagādāt DĀR līdzjutēju skaļums. Treneriem būs grūti nodot instrukcijas saviem spēlētājiem. Bulgārijas izlases treneris pēc 24. maija spēles viesos ar DĀR (1:1) sacīja, ka tas tā arī bijis – sakliegties ar futbolistiem bijis neiespējami, jo DĀR līdzjutēji ir ļoti skaļi. Bulgāru speciālists gan diplomātiski sacīja: „Apzinos, ka taurīšu pūšana ir DĀR tradīcija, tāpēc respektēju to.”

• 24. aprīlī DĀR cerēja aizvadīt pārbaudes spēli treniņnometnes laikā Vācijā pret Igauniju, taču mūsu ziemeļu kaimiņi lūdza to atcelt, jo nespēja ierasties Islandes vulkāna pelnu dēļ.

• No šodienas (26. maija) DĀR pirms finālturnīra aizvadīs vēl trīs pārbaudes spēles – 27. maijā ar Kolumbiju, 31. maijā ar Gvatemalu un 5. jūnijā ar Dāniju. Un tad jau 11. jūnijā PK2010 atklāšanas mačs – DĀR pret Meksiku!

• DĀR nespēja kvalificēties 2010. gada Āfrikas Nāciju kausa izcīņas finālturnīram, līdz ar to nācies lielāku uzsvaru likt uz pārbaudes spēlēm. Daudzi fani pasaulē zobojas par DĀR un apgalvo, ka šī izlase noteikti nespēlētu finālturnīrā, ja vien nebūtu turnīra rīkotāja. Liela daļa patiesības ir, ja jau DĀR nespēj tikt pat 16 spēcīgāko Āfrikas izlašu vidū...

• DĀR pavisam reāli var kļūt par pirmo mājinieci PK vēsturē, kas neizkļūst no grupas. Par to sīkāk – kādā no nākamajiem blogiem.

• Uz žurnālista jautājumu, vai šīs būs pēdējais Pareiras PK finālturnīrs, brazīliešu treneris sirsnīgi nosmējās un sacīja: „Vai jūs domājat, ka šī ir jūsu pēdējā intervija? Šādus jautājumus varēsiet man uzdot jūlijā.”

Slavas mirklis

Video. Līdz šim DĀR izlases lielākie panākumi ir spēlēšana PK finālturnīrā 1998. un 2002. gadā. Abas reizes DĀR neizkļuva no grupas, kopā sešās spēlēs uzvarot tikai reizi – 2002. gadā 1:0 pret Slovēniju. Jau 4. minūtē vienīgos mača vārtus iesita uzbrucējs Sijabonga Nomvete, kurš negaidīti ir iekļauts arī PK2010 29 spēlētāju kandidātu sarakstā. Negaidīti, jo pirms tam trīs gadus uz DĀR izlasi netika saukts. Nomvete: „Vārti pret Slovēniju toreiz bija viens no maniem dzīves svarīgākajiem mirkļiem. Nekad neaizmirsīšu to spēli.”

Vai skatīsies PK2010 atklāšanas maču starp DĀR un Meksiku 11. jūnijā?

  • 154

  • 15


Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2010-05-26 20:11, pirms 14 gadiem
DĀR nemaz tik slikta komanda nav un futbolā vismaz 30% ir trenera nopelns IR UZ KO CERĒT
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -3 [+] [-]

, 2010-05-26 20:23, pirms 14 gadiem
nu gan jau būs labi lai veicas DAR izkļūt no grupas un tad... kas zina

  -1 [+] [-]

, 2010-05-26 20:41, pirms 14 gadiem
Ļoti gribētu lai mājnieki izkļūst no grupas simpatizē šī izlase!!
Starpcitu interesants raksts!!!

  +1 [+] [-]

, 2010-05-26 20:49, pirms 14 gadiem
gascoigne rakstīja: Labs raksts- tiešām interesanti. Tikai kurš jums tos jautājumus domā? Brīžam sviestaināki par maniem komentiem...

  -1 [+] [-]

, 2010-05-26 20:50, pirms 14 gadiem
DĀR tiks vilkti aiz ausīm no grupas laukā. Tas ir skaidrs.

  +1 [+] [-]

, 2010-05-26 22:47, pirms 14 gadiem
Būšu skarbs - neskatoties uz mājas faktoru - DĀR tomēr ir vājākā vienība PK. Reāli skatoties, domāju, ka neko viņi neiespēs. Ar vienu Pienāru un Makārtiju būs par maz. Neesmu skeptiķis un nenovēlu viņiem neveiksmi. Vienkārši cenšos būt reālists. Bet, lai jau veicas!

     [+] [-]

, 2010-05-26 22:47, pirms 14 gadiem
Par majiniekiem.

 +19 [+] [-]

, 2010-05-27 00:08, pirms 14 gadiem
žēl, ka Lv netika bet veiksmi pārējām valstiņām
nākošreiz tiks

     [+] [-]

, 2010-05-27 07:31, pirms 14 gadiem
Interesants jautājums:nē,kam tas futbols interesē,,, Un tas futbola forumā.Un vēl labāk, ka atrodās gudrinieki ,kuri lasa par futbolu un atbild apstiprinoši uz šo jautājumu.Brīnumzeme,jeb kā tur Krištopāns teica....
Tie balsotāji droši vien iemaldījušies bimbambola cienītāji.

  +1 [+] [-]

, 2010-05-27 11:40, pirms 14 gadiem
paldies autoram
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2010-05-27 14:46, pirms 14 gadiem
DĀR sarīkos lielisku čempi. Mēnesi no vietas manā grafikā tikai futbols

  -2 [+] [-]

, 2010-05-27 14:50, pirms 14 gadiem
nesaprotu kaa pasaules kausa daliibnieci ar treneet masieris kurs nekad nopietni nav speeleejis futbolu...pat peec vina atbildeem var saprast ka vins nav nekaads treneris...bet vairaak cilveeks kurs vienkaarshi staav malaa uz skataas kaa speelee "vinja vadiitaa" izlase

     [+] [-]

, 2010-05-27 19:20, pirms 14 gadiem
Mums te Latvijā ir analoģisks piemērs: Jurijs Meļņičenko, kurš no komandas ārsta kļuva par FK Rīga galveno treneri. Un nebija nemaz slikts treneris, kluba bankrots nav viņa vaina...

     [+] [-]

, 2010-05-27 19:51, pirms 14 gadiem
maarels9 rakstīja: nesaprotu kaa pasaules kausa daliibnieci ar treneet masieris kurs nekad nopietni nav speeleejis futbolu...pat peec vina atbildeem var saprast ka vins nav nekaads treneris...bet vairaak cilveeks kurs vienkaarshi staav malaa uz skataas kaa speelee "vinja vadiitaa" izlase
Kaut ko jau viņš no futbola acīmredzot sajēdz, ja jau uzvarējis Pasaules kausā.

  -1 [+] [-]

, 2010-05-29 19:24, pirms 14 gadiem
reikons rakstīja: Būšu skarbs - neskatoties uz mājas faktoru - DĀR tomēr ir vājākā vienība PK. Reāli skatoties, domāju, ka neko viņi neiespēs. Ar vienu Pienāru un Makārtiju būs par maz. Neesmu skeptiķis un nenovēlu viņiem neveiksmi. Vienkārši cenšos būt reālists. Bet, lai jau veicas!
Man tomēr liekās ka Ziemeļkoreja ir vājāka .