Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:776, Did:0, useCase: 3

Piezīmes par Meksikas izlasi

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Piezīmes par Meksikas izlasi
Karloss Vela pēc vārtu guvuma pret Itāliju
Foto: AFP/Scanpix

Jau piektdien plkst.17:00 sāksies pirmā spēle PK2010 finālturnīra ietvaros - mājiniece DĀR pret Meksiku. Pēdējais laiks iepazīstināt ar vieniem no šī mača dalībniekiem - meksikāņiem.

• Treneris Havjers Agirre Meksikas izlasē savulaik kā spēlētājs aizvadījis 59 spēles, gūstot 14 vārtus. 1986. gada PK, kas notika tieši Meksikā, 1/4 spēlē pret Rietumvāciju meksikāņi 64. minūtē ieguva vairākumu, bet pamatlaiks beidzās 0:0. Papildlaikā, 100. minūtē, jau tika noraidīts tieši Agirre, cīņa turpinājās 10 pret 10, taču vārti vienalga netika gūti. Pēcspēles 11 metru sitienu sērijā uzvarēja Rietumvācija, kura vēlāk aizkļuva līdz finālam, tajā dramatiskā mačā ar 2:3 piekāpjoties Argentīnai.

• Trenera karjera Agirrem kā jau savulaik pazīstamam futbolistam, attīstījās ātri. 2002. gada PK viņš vadīja Meksiku. Grupā tika uzvarēta Horvātija un Ekvadora, bija neizšķirts pret spēcīgo Itāliju un 1. vieta grupā. Tomēr 1/8 vilšanās un 0:2 zaudējums principiālajai pretiniecei ASV. Pēc tam viņš pārcēlās uz Spānijas klubu futbolu, četrus gadus trenējot „Osasuna”, bet vēl trīs gadus, līdz 2009. gadam, „Atletico”.

• Meksika plānoja, ka tās izlasi PK2010 vadīs Svens Gorans Eriksons, taču viņa vadībā rezultāti bija tik vāji, ka treneris tika nomainīts un 2009. gada aprīlī vietā nāca jau pazīstamais Agirre.

• Agirrem 2009. gadā bija kuriozs konflikts ar Panamas izlases futbolistu. Agirre viņam iespēra, nedaudz dabūjot pretī. Abi nopelnīja sarkanās kartītes, mačā bija 10 minūšu pauze (video). Agirre vēlāk atvainojās visiem, kam vien varēja atvainoties, izņemot... konkrēto Panamas izlases spēlētāju un Panamas izlasi. Toreiz Agirre saņēma trīs spēļu sodu, bet Meksikas Futbola federācija – 25 tūkstošu dolāru naudas sodu.

• Andress Guardado: „Kvalificējāmies finālturnīram lielākajā mērā pateicoties Agirrem. Pēc neveiksmīgā atlases cikla sākuma [Eriksona vadībā] Agirre nolaida mūs uz zemes, pasakot, ka Meksikas nosaukums automātiski nenozīmē labākās izlases statusu Ziemeļamerikas reģionā. Tāpat viņš nomierināja presi un tās kritiku. Vai šaubījos par mūsu kvalificēšanos? Jā, kad zaudējām Hondurasai. Domāju, ka šaubījos ne tikai es, bet visa komanda. Taču tad nāca Agirre. Arī viņa vadībā zaudējām pirmo spēli (Salvadorai), taču tad viss mainījās uz labo pusi. Pavērsiena punkts bija 3:0 uzvara pār Kostariku. Pats pirmo reizi paliku uz rezervistu soliņa, un man tā bija īsta rakstura pārbaude. Taču Agirre redzēja, ka reaģēju kā profesionālis un tagad atkal esmu pamatsastāva futbolists. Kāda bija Eriksona problēma? Viņš nesapratās pārāk labi ar spēlētājiem, tāpat nepārzināja meksikāņu futbolu, izmantojot spēlētājus nepareizās pozīcijās. Varbūt viņam vajadzēja vairāk laika, taču šī laika nebija – rezultātus vajadzēja uzreiz. PK2010 grupa? Mājinieki vienmēr cenšas nospēlēt labi, Francijai ir tādi vīri kā Gurkufs, Riberī un Galass, un arī Urugvaja ir grūts pretinieks. Visvairāk esmu sajūsmā par to, ka piedalīsimies atklāšanas mačā – visa pasaule mūs vēros! Mērķi turnīrā? Nepatīk noteikt mērķi, kas nav maksimāls. Varbūt citi netic, ka varam izkļūt no grupas vai tikt līdz 1/4 finālam, taču esam droši, ka varam kļūt par turnīra atklājumu. Kas nepieciešams, lai Meksikas futbols attīstītos? Kādreiz cilvēki teica, ka mēs esam bez ambīcijām, jo nevēlamies pamest Meksiku un doties uz Eiropu, bet tagad situācija ir tāda, ka klubu īpašnieki neļauj pamest Meksiku un pieprasa milzīgas transfēru summas.”

• Karloss Vela, „Arsenal” uzbrucējs: „Lieliski, ka piedalīsimies atklāšanas mačā, un visa pasaule mūs vēros. Mums ir labs jauno un pieredzējušo futbolistu salikums. Domāju, PK2010 varam uzvarēt piecas sešas spēles.”

• Agirre pēc zaudējuma pārbaudes spēlē Anglijai (1:3): „Bija lietas, ar kurām paliku apmierināts. Vienīgi labāk jāizmanto savas iespējas un nav jāielaiž vārti tik ātri. Taču kopumā varu teikt, ka strādāju ar spēcīgāko Meksikas izlasi, kāda vien bijusi. Šī paaudze savulaik triumfēja pasaules čempionātā U-17 izlasēm. Jūtu, ka šī izlase var pārrakstīt Meksikas futbola vēsturi.”

• Pēc 2:1 uzvaras pār Itāliju treneris Agire bija priecīgs: „Lielisks rezultāts un neticami labs sniegums no mūsu puses. Pratām atrast brīvas vietas, bijām ļoti mobili. Tas uzlabojis mūsu pārliecību, jo pēdējos divos mačos pret Angliju un Nīderlandi bijām zaudējuši. Katrā ziņā pret šīm spēcīgajām izlasēm varam gan uzvarēt, gan zaudēt – esam tai pašā līmenī.”

• Pret Itāliju savainojumu guva „Barcelona” aizsargs Rafaels Markezs (tika nomainīts), taču viņš būs gatavs piedalīties atklāšanas mačā pret DĀR.

• Karloss Vela: „Ir lieliski aizvadīt pārbaudes mačus pret tādām komandām kā Anglija, Nīderlande un Itālija. Pirmās divas spēles aizvadījām labi, taču zaudējām, tāpēc uzvara pār šī brīža pasaules čempioniem bija tieši laikā – tas mums devis lielu pārliecību. Mačs pret DĀR? Panākumu atslēga būs pēc iespējas noraust no pleciem uztraukumu un spēlēt tā, kā to esam darījuši pāris pēdējās nedēļas. Mūsu spēles filozofija ir pēc iespējas lietderīgāk izrīkoties ar bumbu un domāju, ka treneris Agirre tam ir atradis pareizos spēlētājus – ātrus un tādus, kas prot rīkoties ar bumbu. Unn galu galā – ja jau esam pratuši apspēlēt pasaules čempionus, kāpēc pašiem par tādiem nekļūt? Šobrīd viesnīcā lietojam mobilos telefonus, „Play Station”, internetu – visu, kas mūs izklaidē. Godīgi sakot, nevaru sagaidīt PK izcīņas sākumu – gribu sākt jau tagad!”

• 14 no 23 spēlētājiem ikdienā spēlē Meksikas čempionātā. Pārējie deviņi spēlē Eiropā – trīs Nīderlandē, divi Anglijā un Spānijā, bet pa vienam Turcijā un Vācijā.

• Meksikas izlase ir ļoti pieredzējusi – 10 no 23 spēlētājiem aizvadījuši vismaz 49 mačus izlasē! Harizmātiskajam uzbrucējam Kuautemokam Blanko ir 118 spēles, pussargam Herardo Torado 114, Rafaelam Markezam 91.

• Blanko ar 38 vārtiem ir otrs visu laiku rezultatīvākais Meksikas izlases spēlētājs un ar 118 mačiem – 6. vietā šajā ziņā.

• Blanko ir slavens ar kādu triku – kad viņam nāk virsū divi pretinieki, viņš mēdz saspiest bumbu starp kājām un izlekt starp abiem pretiniekiem, tādā veidā tiekot viņiem garām.

• Komandas kapteinis ir Markezs, kurš savukārt pazīstams ar lielisko spēles pārredzēšanu – pateicoties tam, viņš bieži vien krietni apsteidz pretinieku cīņā par bumbu.

• Meksika salīdzinoši ar citām PK2010 finālturnīra dalībniecēm maijā un jūnijā aizvadīja ļoti daudz pārbaudes spēļu – kopskaitā astoņas. Rezultāti: 0:0 pret Ekvadoru, 1:0 pret Senegālu, 1:0 pret Angolu, 1:0 pret Čīli, 1:3 pret Angliju, 1:2 pret Nīderlandi, 5:1 pret Gambiju un 2:1 pret Itāliju. Kā jau zināms, finālturnīra pirmo maču Meksika aizvadīs piektdien pret mājinieci DĀR, kas vienlaikus būs arī PK2010 atklāšanas mačs!

• DĀR izlases trenera Alberto Pareiras asistents par pirmo pretinieci Meksiku sacījis: „Viņi spēlē pēc shēmas 3-4-3 un tad mača gaitā pāriet uz 3-5-2. Pret tādu sistēmu nav viegli spēlēt.”

• Pēdējos četros PK finālturnīros Meksika ir bijusi apbrīnojami stabila – katru reizi izkļuvusi no grupas, bet katru reizi... izstājusies 1/8 finālā.

Slavas mirklis

Meksikas izlases labākais sasniegums ir divu 1/4 finālu sasniegšana 1970. un 1986. gadā – abās šajās reizēs finālturnīrs notika tieši Meksikā. Krietni pārliecinošāku sniegumu meksikāņi rādīja tieši 1986. gada turnīrā, kad grupu turnīrā viņi izcīnīja divas uzvaras un vienreiz cīnījās neizšķirti, izkļūstot no grupas no 1. vietas. 1/8 finālā Meksika ar 2:0 apspēlēja Bulgāriju, bet 1/4 finālā pret Rietumvāciju pēc 0:0 pamatlaikā un papildlaikā nelaimīgā kārtā zaudēja 11 metru sitienu sērijā (papildlaikā tika noraidīts šī brīža izlases treneris Agirre). Vācieši toreiz kļuva par pasaules vicečempioniem, zaudējot finālā Maradonas Argentīnai. Video no uzvarētās 1/8 fināla ar 2:0 uzvarētās spēles pret Bulgāriju (redzami tikai pirmie vārti, taču kā tie tika gūti!).

Kam jutīsi līdzi PK2010 atklāšanas mačā?

  • 13

  • 52


  +3 [+] [-]

, 2010-06-10 22:26, pirms 14 gadiem
Sagaidu, ka Meksikas izlase sagaadaas ne vienu vien paarsteigumu saakot jau ar uzvaru grupaa
Slēpts komentārs: sanorin

 +13 [+] [-]

, 2010-06-10 22:37, pirms 14 gadiem
Guncha123 rakstīja: Sagaidu, ka Meksikas izlase sagaadaas ne vienu vien paarsteigumu saakot jau ar uzvaru grupaa
Meksikas uzvara grupā nevienam nebūtu pārsteigums. bet grupā ir Francija, kas ir stiprāki.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +6 [+] [-]

, 2010-06-10 22:38, pirms 14 gadiem
sanorin rakstīja: BORTĀ NAXUJ!
Varēji vismaz uzrakstīt Burnu na**j

Tā būtu lielākas iespējas viņu dabūt

  -1 [+] [-]

, 2010-06-10 22:49, pirms 14 gadiem
sanorin rakstīja: BORTĀ NAXUJ!
Deretu tev aiziet pie arsta,atradities!

     [+] [-]

, 2010-06-10 22:54, pirms 14 gadiem
Vela no Andrjušas žestus špiko?

  -1 [+] [-]

, 2010-06-10 22:56, pirms 14 gadiem
Jutīšu līdzi neizšķirtam

     [+] [-]

, 2010-06-10 23:47, pirms 14 gadiem
Formas baigi smukas

     [+] [-]

, 2010-06-11 01:23, pirms 14 gadiem
Laba šķērīte!!!

     [+] [-]

, 2010-06-11 14:15, pirms 14 gadiem
Oh mexico!!!