Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:776, Did:0, useCase: 3

Piezīmes par Itālijas izlasi

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Piezīmes par Itālijas izlasi
Itālija pirms četriem gadiem triumfēja PK2006
Foto: AP/Scanpix

Itālija ir šī brīža pasaules čempione - tā pelnījusi īpašu uzmanību, kaut arī bukmeikeri par PK2010 galvenajām favorītēm sauc citas. Un tomēr - viss var būt, vēsture var atkārtoties. Šoreiz - piezīmes par Itālijas izlasi.

• Marčello Lipi pirms četriem gadiem aizveda Itāliju līdz pasaules čempionu titulam. Dzimtenē viņu, protams, ļoti augstu vērtē, un visi bija priecīgi, kad uzzināja, ka Lipi atkārtoti vadīs Itāliju arī PK2010 – kā zināms, „Euro2008” itāļus nesekmīgi vadīja Roberto Donadoni.

• Donadoni „Euro2008” tika uzstādīts minimālais mērķis iekļūt 1/2 finālā, taču 1/4 finālā pendelēs tika zaudēts nākamajai čempionei Spānijai. Lipi PK2010 nekāds konkrēts mērķis netiek stādīts, un viņš ir sacījis tā: „Itālijai, kas ir četrkārtēja pasaules čempione, vispār nav jāstāda nekādi minimālie mērķi.”

• Lipi savulaik spēlēja pussarga pozīcijā un gandrīz visu karjeras laiku palika uzticīgs "Sampdoria". Itālijas izlasē viņam tā arī neizdevās iekļūt, Lipi kontā vienīgi divi mači Itālijas U-21 izlasē. Spēlētāja karjeru Lipi beidza 1982. gadā, jau 34 gadu vecumā un uzreiz ķērās klāt trenēšanai. No 1994. līdz 1999. gadam trenēja "Juventus", tad nedaudz "Inter", vēlāk atkal atgriežoties "Juventus" (2001.-2004.). Kopā ar Turīnas superklubu Lipi piecas reizes triumfējis A Sērijā, vienreiz (1996.) arī triumfēja UEFA Čempionu līgā. No 2004. līdz 2006. gadam trenēja Itālijas izlasi, aizvedot to līdz pasaules čempionu titulam. No 2006. līdz 2008. gadam nestrādāja, bet tagad otro reizi trenē Itāliju. Ļoti titulēts treneris.

• Ja Lipi ar Itālijas izlasi izdosies triumfēt PK2010, tad viņš kļūs par otro treneri PK vēsturē, kuram izdevies uzvarēt šo turnīru divas reizes. Pirmais bija viņa tautietis Vitorio Poco, kurš arīdzan ar Itālijas izlasi triumfēja tālajā 1934. un 1938. gadā. Lipi šajā sakarā teicis: „Nekad nesapņoju atkārtot Poco paveikto, taču apzinos, ka DĀR to varu izdarīt. Protams, līdz šim tas noticis tikai vienreiz gandrīz 100 gados, kas jau vien parāda, cik grūti tas izdarāms, tomēr nekad nesaki nekad.”

• Lipi: „Panākumu atslēga ir savākt spēlētāju grupu ar augstu tehnisko meistarību. Tomēr svarīgi ir arī, lai viņu psiholoģija strādā pareizi. Katram ir jābūt gatavam ziedoties cita labā. Taču tehniski spēlētāji, tādi kā Bufons, Kanavaro, Toti un del Pjero, mums noteikti ir vajadzīgi.” Del Pjero un Toti tomēr palika ārpus sastāva.

• Lipi velk paralēles starp Čempionu līgu un PK2010: „Čempionu līga noslēgusies ar Itālijas kluba triumfu. Ceru, tā ir laba zīme Itālijas futbolam.” Tiesa, „Inter” Itālijas izlasē nebūs pārstāvēta ne ar vienu futbolistu. Spīdējuši citu valstu spēlētāji. Lipi: „Argentīniešu uzbrucējs Milito atstājis uz mani lielu iespaidu. Viņam jābūt galvenajam favorītam uz Zelta Bumbu – šogad viņš paveicis lielas lietas.”

• Pasaules čempionu tautietis, „Chelsea” treneris Karlo Ančeloti uzskata, ka Anglijai PK2010 izredzes lielākas nekā Itālijai: „Anglijai ir lieliski spēlētāji, bet ar Itāliju ir citādāk. Šobrīd tur ir tāds kā pārejas posms – Lipi centīsies apvienot tos futbolistus, kas tikai pamazām ienāk izlasē un tos, kas triumfēja 2006. gadā.”

• Brazīliešu uzbrucējs Amauri pirms paša finālturnīra dabūja Itālijas pilsonību un izteica cerību tikt pasaules čempionu izlasē, taču Lipi viņu nepaņēma. Līdzīgi ir ar Balotelli, kura vecāki ir ganieši – futbolists izvēlējies Itāliju, bet Itālija viņu nē.

• Lielisku sezonu aizvadījušais uzbrucējs Fabricio Mikoli („Palermo”, 3. rezultatīvākais A Sērijā ar 18 vārtiem) neslēpa savu sarūgtinājumu, ka viņš netika iekļauts sastāvā: „Esmu vīlies, ka mani nepaņēma komandā, ņemot vērā manu teicami aizvadīto sezonu. Atliek būt pacietīgam. Neiekļaušana nozīmē to, ka ar ģimeni došos uz pludmali, bet Itālijas izlasei novēlu veiksmi.”

• 36 gadus vecais Fabio Kanavaro (133 spēles izlasē, pārņēma kapteiņa pienākumus pēc Paolo Maldini aiziešanas) paziņojis, ka pēc PK2010 pametīs Itālijas izlasi. Ar humoru Kanavaro saka: „Viņi [apkārtējie] jau tagad saka, ka esmu par vecu. Iedomājos, ko viņi teiks augustā.”

• Lipi izlasē neiekļāva tādus spēlētājus kā Frančesko Toti, Alesandro del Pjero, Luku Toni. Vēlāk, no 30 kandidātiem, veicot atlasi, konkurenci neizturēja arī tik svarīgs spēlētājs 2006. gada triumfa kaldināšanā kā Fabio Groso (kreisās malas aizsargs). Groso 2006. gadā iesita izšķirošo 11 metru sitienu finālā pret Franciju, tāpat pusfinālā atklāja rezultātu papildlaikā pret Vāciju (2:0), kā arī kritiskā brīdī 1/8 finālā, Itālijai spēlējot mazākumā, nopelnīja izšķirošo 11 metru soda sitienu pret Austrāliju (1:0)... Jā, Groso pārstāvētajai „Juventus” komandai aizsardzība nebija tai labākajā līmenī, taču šī kluba centra aizsargi Džordžio Kjelīni un Fabio Kanavaro uz DĀR tika paņemti. Lipi komentē: „Es nevaru izvēlēties spēlētājus, balstoties uz pagātnes sasniegumiem. Tā tas bija Perotas, Toni un tagad arī Groso gadījumā. Izsaucu vakar Groso pie sevis un jūs nevarat iedomāties, cik nelāgi jutos. Taču man tas bija jādara.” Kad Itālijas kandidātos bija palikuši 28 spēlētāji, tikai astoņi(!) bija no PK2006 uzvarošā sastāva – Džanluiži Bufons, Kanavaro, Džanluka Dzambrota, Andrea Pirlo, Daniele de Rosi, Mauro Kamoranezi, Vinčenco Jakvinta un Alberto Džilardīno. Visi astoņi izturēja arī pēdējo atskaitīšanu.

• PK2010 neredzēsim vienu no PK2006 redzamākajām personām Marko Materaci, kurš pirms četriem gadiem PK finālā izprovocēja Zinedinu Zidānu, taču kopš 2008. gada nav spējis tikt Itālijas izlasē.

• Bufons: „Aizstāvēt titulu ir grūtāk nekā to izcīnīt, tāpēc PK2010 mums ir mazākas izredzes nekā bija PK2006. Taču tik un tā man ir pārliecība par mūsu izlasi, tiesa, būs vajadzīga arī veiksme. Es? Neskatoties uz neveiksmīgo sezonu ar „Juventus”, joprojām uzskatu sevi par labāko pasaules vārtsargu.”

• Lipi slavē „Juventus” spēlētāju Klaudio Markizio: „Man viņš patīk tāpēc, ka vislabāk no mūsu pussargiem kustas bez bumbas. Viņš cīnās par pozīciju, seko līdzi spēlei, atrod brīvas vietas.”
• Lipi: „Esmu runājis ar spēlētājiem un pavēstījis, ka nav noteikta sākumsastāva. Esam iemēģinājuši divas trīs shēmas un katrā mačā izmantosim piemērotāko. Varat jau teikt, ka pret Šveici spēlējām pēc shēmas 4-3-3, taču tie ir tikai cipari – PK2010 variēsim.”

• Viena no vispieredzējušākajiem itāliešu spēlētājiem Andrea Pirlo pirms četriem gadiem kļuva par pasaules čempionu, taču viņa dēls to praktiski neatceras, jo bija tikai trīs gadus vecs. Toties tagad, kad pagājuši vēl četri gadi, viņš pēc Pirlo vārdiem jau cītīgi seko tēta panākumiem gan Itālijas čempionātā, gan izlasē. Pirlo: „Pagaidām viņš vēl īsti nesaprot PK izcīņas nozīmi, taču esmu pārliecināts, ka pēc PK2010 viņš šo turnīru vienkārši iemīlēs.” Par PK2010 favorītēm Pirlo uzskata Spāniju, Angliju un Brazīliju, bet kā izcilākos turnīra spēlētājus prognozē Čavi un Rūniju. Par paša Itālijas izlasi Pirlo saka: „Kvalifikācijas ciklā gāja labi, nodrošinājām ceļazīmi vienu kārtu pirms beigām, gluži kā pirms PK2006. Konfederāciju kausa izcīņā nospēlējām vāji, jo nepiegājām šim turnīram ar pareizo attieksmi. Cik dzirdu, tagad pirms PK2010 mūs neieskaita favorītu vidū, taču man vienalga – man patīk turnīru uzsākt klusi, bez liekas uzmanības.”

• Alberto Džilardīno: „Tas, vai mani liks sākumsastāvā, ir atkarīgs no Lipi, taču zinu, ka esmu gatavs par 100%. Šis ir izšķirošs brīdis manā karjerā.” Džilardīno arī metis akmeni „Milan” dārziņā, kas viņu pārdeva: „Guvu 45 vārtus, bet cilvēki teica, ka veltīgi cerējuši uz mani. Kaut arī mans gūto vārtu skaits runā pats par sevi. Tagad „Fiorentina” jūtos komfortabli.”

• D.de Rosi par grupu turnīra pretiniekiem: „Paragvajai bija lielisks atlases cikls, kurā tā apsteidza Argentīnu. Ar Jaunzēlandi nesen spēlējām pārbaudes spēli un gāja smagi, beigās izmocījām 4:3. Visbeidzot Slovākija ir labi organizēta Eiropas izlase ar tādu spēlētāju kā Mareks Hamšiks. Nedrīkstam būt pašpārliecināti.”

• Lai gan kopumā Lipi tiek mīlēts, daudzi Itālijas fani viņu kritizē par tik liela „Juventus” spēlētāju skaita iekļaušanu, tai pat laikā ignorējot „Roma”, kura A Sērijas sezonu aizvadīja daudz labāk. Galvaspilsētniekus pārstāv vienīgi de Rosi, kamēr no „Juventus” paņemti seši spēlētāji.

• Visi 23 izlases spēlētāji ikdienā spēlē A Sērijā (diezgan tuvu iekļūšanai sastāvā bija „Villarreal” uzbrucējs Džuzepe Rosi, taču nekā). Pārstāvēti 10 klubi.

• 12 no 23 spēlētājiem izlasē nav aizvadījuši pat 20 spēles. Toties vairāk nekā 50 mačus – septiņi: Kanavaro (133), Bufons (101), Dzambrota (93), Gatuzo (71), Pirlo (66), de Rosi (53) un Kamoranezi (53). Kamoranezi aizvadīto spēļu skaita ziņā ir visu laiku līderis, Bufons atrodas 4. vietā, Dzambrota 6. vietā.

• Itālija pirms PK2010 aizvadīja divas pārbaudes spēles un abas – ne pārāk pārliecinoši. Zaudējums 1:2 pret Meksiku un neizšķirts 1:1 pret Šveici. Pirmais mačs PK2010 ietvaros pasaules čempioniem itāliešiem būs pret ambiciozo Paragvaju.

• Neizšķirtā pret Šveici itālieši spēlēja vājāk par saviem pretiniekiem, taču viņi vismaz var mierināt sevi ar kādu savdabīgu faktu – arī pirms PK1982 un PK2006 Itālija ar Šveici pārbaudes mačos nospēlēja 1:1 un abos gadījumos itālieši izcīnīja Pasaules kausu.

Slavas mirklis

Itālija ir četrkārtēja pasaules čempione, titulu skaita ziņā atpaliekot tikai no Brazīlijas, kuras kontā pieci Pasaules kausi. Divus no četriem kausiem itālieši izcīnīja divus turnīrus pēc kārtas – 1934. un 1938. gadā. Trešo Itālija izcīnīja 1982. gadā, bet ceturto pirms četriem gadiem Vācijā, tātad itālieši ir šī brīža pasaules čempioni. Par lielāko slavas mirkli izvēlējos 1982. gada triumfu, jo pēc otrā titula izcīnīšanas līdz šim trešajam nācās gaidīt 44 gadus. Toreiz finālturnīrs notika Spānijā. Sākums Itālijai padevās bāls – grupu turnīrā vieni neizšķirti un nākamajā kārtā cīņā ar Kamerūnu izdevās tikt vienīgi vairāk gūto vārtu dēļ, pie tam kamerūnieši neuzvarētajā mačā pret Peru tika apbižoti no tiesnešu puses... Tobrīd Itālijas izlasi dzimtenē pamatīgi kritizēja, un izlases vadība pieņēma lēmumu, ka ar presi turpmāk runās tikai treneris un komandas kapteinis Dzino Dzofs. Tas acīmredzot palīdzēja, jo otrajā grupu turnīrā īstā Nāves grupā (Brazīlija, Argentīna, Itālija) itālieši uzvarēja abus mačus (2:1 un 3:2) un kā vienīgie izkļuva no grupas pusfinālā. Tajā tika uzvarēta Polija (2:1), bet finālmačā Madridē par spīti sākumā nerealizētai pendelei ar 3:1 tika sakauta arī Rietumvācija. Visi vārti tika iesisti 2. puslaikā. Kas par turnīra noslēgumu pēc tāda lēna sākuma! Itālija kā otrā pēc Brazīlijas tobrīd tika pie sava trešā pasaules čempionu titula!

Piezīmes par PK2010 izlasēm

A grupaB grupaC grupaD grupa
DĀRArgentīnaAnglijaVācija
MeksikaNigērijaASVAustrālija
UrugvajaGrieķijaSlovēnijaGana
FrancijaDienvidkorejaAlžīrijaSerbija
E grupaF grupaG grupaH grupa
NīderlandeItālijaBrazīlijaSpānija
DānijaParagvajaPortugāleČīle
KamerūnaJaunzēlandeKotdivuāraŠveice
JapānaSlovākijaZiemeļkorejaHondurasa

Vai Itālija tiks līdz pusfinālam?

  • 97

  • 78


Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +5 [+] [-]

, 2010-06-07 21:43, pirms 14 gadiem
Zelta paaudze diemžel sāk rietēt, jaunie nav tik spējīgi.
Būs krietni jāpapūlas lai atkartotu 2006. gada panākumu.

 +10 [+] [-]

, 2010-06-07 21:45, pirms 14 gadiem
Italia - Campioni del Mondo

  +6 [+] [-]

, 2010-06-07 21:57, pirms 14 gadiem
Neaistāvēs Itāļi čempion titulu.

  -3 [+] [-]

, 2010-06-07 21:59, pirms 14 gadiem
Sogad Italiem nav parak lielas ceribas uz 3nieku, bet 8nieka gan vini tiks
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2010-06-07 22:07, pirms 14 gadiem
šitie vecie makaroni ņifiga nekur netiks. Derīguma termiņš beidzies šiem.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: Jaymen
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -3 [+] [-]

, 2010-06-07 23:03, pirms 14 gadiem
Itaļiem sastāvs švaks šogad

  -4 [+] [-]

, 2010-06-07 23:06, pirms 14 gadiem
Jaymen rakstīja: Ja Itālija sāktu spēlēt kā Nīderlande, Argentīna, Spānija, Anglija vai Brazīlija, tad es par viņiem pat fanotu ! Kuram interesē 0-0 vai 1-0 rezultāti ?
mani interesē. vislielākais kaifs ir sēdēt aizsardzībā un vienreiz pa spēli aizskriet pretuzbrukumā un iemuļļāt to džambulani vārtos

  -1 [+] [-]

, 2010-06-07 23:29, pirms 14 gadiem
Par rakstu smuks +, tik varēja jau piekabināt pilnu ITA sastāvu autors klāt.

     [+] [-]

, 2010-06-07 23:34, pirms 14 gadiem
"Divus no četriem kausiem itālieši izcīnīja divus turnīrus pēc kārtas – 1930. un 1934. gadā."

1930. bija Urugvaja, Itālija uzvarēja 34. un 38.

  -2 [+] [-]

, 2010-06-08 00:10, pirms 14 gadiem
Itālija spēlē nebaudāmu aizsardzības futbolu, bet lai kritiķi ska ko grib-šāds futbols viņiem padodas. Bet es saku ka Holande šogad pacels kausu!!!

  +1 [+] [-]

, 2010-06-08 01:15, pirms 14 gadiem
Raiteens rakstīja: Itālija spēlē nebaudāmu aizsardzības futbolu, bet lai kritiķi ska ko grib-šāds futbols viņiem padodas. Bet es saku ka Holande šogad pacels kausu!!!
man liekas ka tu esi nedaudz atpalicis ta sakot.. paskaties pagaajusho PK kaa itaalji skreeja.. + veel pusfinals pret frichiem kur vinjeim uz laukma bija 4 uzbruceeji.. - jeedz ko tu saki ka vinji speelee catanacho??
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2010-06-08 09:44, pirms 14 gadiem
Ja tā padomā, laikam man nepatīkamākā izlase kopš 80. gadu vidus (nedaudz ar viņu konkurē Portugāle).
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja