Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:776, Did:0, useCase: 3

Piezīmes par Grieķijas izlasi

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Piezīmes par Grieķijas izlasi
Oto Rehāgelu met gaisā pēc "play-off" uzvaras pār Ukrainu
Foto: AP/Scanpix

Lai gan laiks skrien ātri, daudziem noteikti vēl nav pazudis no atmiņas Grieķijas izlases triumfs 2004. gada Eiropas čempionātā. Ko Oto Rehāgela vadītā izlase iespēs PK2010? Varbūt kaut nedaudz lielāku priekšstatu par grieķu cerībām sniegs šīs te piezīmes.

• Pēdējās divas izlozes Grieķijai devušas apbrīnojami līdzīgus pretiniekus, skatoties pagātnē. PK2010 Grieķija spēlēs ar Argentīnu, Nigēriju un Dienvidkoreju, bet savā līdz šim vienīgajā PK 1994. gadā tā bija vienā grupā ar... Argentīnu, Nigēriju un Bulgāriju. Savukārt Euro2012 izlozē cita starpā Grieķijai vēlreiz būs jāspēlē ar Izraēlu un Latviju, ar kurām spēlēts arī PK2010 atlasē.

• Grieķija spēlēja vienā grupā ar Latviju un ieņēma 2. vietu, palaižot garām Šveici. Varbūt tieši tāpēc maija beigās Grieķijas izlase devās uz treniņnometni Šveicē. Rehāgels: „Šeit varam gatavoties ideālos apstākļos. Spēlēsim ar divām izlasēm, kas piekopj līdzīgu stilu kā mūsu grupas pretinieces [Ziemeļkoreja un Paragvaja, kas Rehāgelaprāt līdzīgas attiecīgi Dienvidkorejai un Argentīnai]. Finālturnīrā piedalīsies pasaules spēcīgākās izlases, tāpēc mums jābūt gataviem par 100%.” Prasīts par salīdzinājumu ar Grieķijai triumfālo „Euro2004”, treneris kā vienīgo atšķirību minēja sekojošu: „Tas ir citādāk – Pasaules kausā jāspēlē arī ar Āfrikas un Dienvidamerikas izlasēm.”

• Vācu speciālists Oto Rehāgels savulaik bija aizsargs – ne velti viņa vadītā Grieķijas izlase piekopj tieši aizsardzības futbolu. Trenera karjeras sākumposms viņam nebija veiksmīgs – tā, trenējot Dortmundes „Borussia”, viņš vienreiz zaudēja ar 0:12. Pēc šī mača vācu mediji viņu nosauca par Torhāgelu, kas tulkojumā „vārtu krusa”. Vēlāk viņa sekmes uzlabojās, viņš par lielu klubu padarīja Brēmenes „Werder”. Tiesa, Rehāgelam bieži nācās samierināties ar 2. vietām Bundeslīgā un zaudējumiem kausu finālos, tādēļ viņam vienubrīd bija iesauka Oto II un arī Viceadmirālis. Un tomēr 1988. un 1993. gadā Rehāgelam izdevās arī kļūt par Vācijas čempionu. Pirmajā gadījumā viņa „Werder” uzstādīja Bundeslīgas rekordu pēc vismazāk ielaistajiem vārtiem – tikai 22 (pirms divām sezonām Minhenes „Bayern” beidzot gāza šo rekordu ar 21 vārtiem). Kopumā Rehāgels „Werder” trenēja 14 sezonas, kas ir visu laiku otrs lielākais rādītājs (vadīt vienu un to pašu klubu Bundeslīgā). 90-to gadu vidū Rehāgels pameta Brēmeni un pārcēlās uz Minhenes „Bayern”, kur ilgi nenoturējās (lielā mērā tāpēc, ka konfliktēja ar Jirgenu Klinsmanu). Pēcāk Rehāgels sāka trenēt „Kaiserslautern” un var apgalvot, ka tas viņam izdevās fenomenāli labi. Viņš šo klubu atgrieza Bundeslīgā un 1998. gadā sensacionāli tajā triumfēja (vienīgais gadījums vēsturē, kad 1. vietu Bundeslīgā izcīna klubs, kurš ir līgas jaunpienācējs). 2001. gadā Rehāgels pārņēma Grieķijas izlasi un lai arī uz PK2002 grieķi netika, nav jāatstāsta to, kas notika „Euro2004”, kur Grieķija pārsteidza visu pasauli, negaidīti izcīnot Eiropas čempionu titulu. Koeficients uz viņu uzvaru pirms turnīra bija aptuveni 100... Pēc šī turnīra Rehāgelam darba piedāvājumu izteica Vācija, taču viņš palika Grieķijā, kur vada izlasi joprojām. Grieķijā viņu iesaukuši par Karali Oto un Rehāklu (atvasināts no grieķu dieva Hērakla).

• Uzvara „Euro2004”, protams, ir lielākais sasniegums Grieķijas futbola vēsturē. Uz PK2006 Grieķija gan netika, bet „Euro2008” finālturnīrs tika sasniegts, taču nācās beigt to jau pēc grupu spēlēm. Toties tagad ir vēl viena iespēja – PK2010.

• Kā noprotat, Rehāgels ir izcils treneris. Viņam patīk, ja komandā ir divi (vai pat trīs) gari centra aizsargi, uzsvars tie likts uz aizsardzību, kā arī bīstamiem malējiem uzbrukumiem. Tāpat Oto ir lielisks spēlētāju motivētājs. Rehāgels labprāt uzticas vecākiem, pieredzējušiem spēlētājiem, savulaik bieži vien uz soliņa turot pat talantīgo, bet jauno Mihaelu Ballaku. Turpinot slavēt Rehāgelu, viņš vienlaikus ir arī jaunu talantu atklājējs – tieši viņa vadībā uzplauka Rūdijs Fellers, Marko Bode, Miroslavs Kloze, Angeloss Haristeass, mums labi pazīstamais Teofanis Gekass un citi.

• No „Euro2004” uzvarošā sastāva iekļauti četri spēlētāji, no kuriem pazīstamākie ir tā fināla vienīgo vārtu guvējs Angeloss Haristeass un Giorgoss Karagunis, kurš ir izlases kapteinis. Abiem viņiem ir arī lielākais spēļu skaits izlasē – Karagunim 91, bet Haristeasam 82.

• 14 no 23 sastāvā iekļautajiem spēlētājiem ikdienā spēlē Grieķijas čempionātā, pie tam astoņi no viņiem pārstāv „Panathinaikos”, kas šosezon beidzot pārtrauca „Olympiakos” piecu titulu sēriju. No ārvalstīs maizi pelnošiem futbolistiem visvairāk ir Itālijas A Sērijas pārstāvju (trīs), bet viens pat pārstāv Kipras „Omonia”.

• Minētajās pārbaudes spēlēs grieķi gan pārāk pārliecinošu iespaidu par sevi neatstāja – tikai 2:2 pret Ziemeļkoreju un 0:2 pret Paragvaju. Domājams, ka Dienvidkoreja un Argentīna ir vēl spēcīgākas... Pirmais mačs PK2010 grieķiem būs tieši pret Dienvidkoreju – 12. jūnijā.

• Kapteinis Karagunis: „Mūsu komandai jāignorē spiediens uz mums un jāizbauda finālturnīrs. Un tad varbūt arī izdosies izkļūt no grupas.

• Par PK2010 Eiropas zonas kvalifikācijas cikla rezultatīvāko spēlētāju kļuva Teofanis Gekass, kurš no saviem 10 vārtiem sešus(!) iesita Latvijai. Gekass: „Biju par to priecīgs, taču nav svarīgi, kurš gūst vārtus – svarīgi, ka komanda uzvar. Man arī jāpateicas komandas biedriem, kuri dalīja man piespēles. Grieķijai kvalificēšanās PK finālturnīram ir milzu sasniegums, Grieķija ilgi gaidīja, kad tiksim tajā otro reizi. Grupa mums ir spēcīga. Argentīna ir favorīte, taču nav neiespējami to uzveikt. Tāpat mums nav iemesla baidīties no Dienvidkorejas un Nigērijas.”

• Savā pirmajā finālturnīrā Grieķija Argentīnai zaudēja ar 0:4 (vieni vārti Maradonam, kuram tā bija pirmspēdējā spēle izlasē pirms pieķeršanas dopinga lietošanā) un Nigērijai ar 0:2.

• Gekass par Rehāgelu: „Viņš ir labākais treneris, pie kura jebkad esmu spēlējis. Viņš uz Grieķiju atbrauca brīdī, kad mēs izlašu futbolā bijām tukša vieta. Nieka dažos gados viņš mūs pārvērta par labākajiem Eiropā. Kad Rehāgels beigs strādāt, Grieķijai atkal pienāks smagi laiki.”

• Vēl pirms Gekasa lielās rezultativitātes savulaik viņa komandas biedrs izlasē Joanis Amanatidis kritizēja Gekasu: „Viņš nevar gūt vārtus ar galvu, viņš nav fiziski spēcīgs, viņam ir vājš sitiens.” Starp citu, abi nākamsezon spēlēs vienā Bundeslīgas klubā – „Eintracht”. Pie tam abi ir uzbrucēji. Amanatidis DĀR nespēlēs savainojuma dēļ.

• Rehāgels PK2010 būs vecākais treneris – viņam ir 72 gadi.

Slavas mirklis

Grieķijā nelabprāt atceras līdz šim vienīgo savu PK finālturnīru - 1994. gadā ASV tika zaudēts visos trīs mačos ar kopējo vārtu attiecību 0:10. Tāpēc līdz šim labākais mirklis, kas piedzīvots PK izcīņas ietvaros, noteikti ir pērnā gada nogales atbildes mačs "play-off" pret Ukrainu. Grieķija ar pūlēm šajā "play-off" tika (nopietns šķērslis bija Latvija), kas lika saukt par favorītiem ukraiņus, īpaši pēc 0:0 neizšķirta Atēnās. Tomēr atbildes mačā Doņeckā Grieķija uzvarēja ar 1:0 (31. minūtē precīzs bija Dimitris Salpigidis) un izcīnīja ceļazīmi uz PK2010!

Vai Rehāgels taktiskā ziņā apspēlēs Maradonu?

  • 19

  • 29


  -1 [+] [-]

, 2010-06-03 20:47, pirms 14 gadiem
Rehāgela vienīgā taktika ir iesist vienu golu un atsēsties aizsardzībā..!

  +1 [+] [-]

, 2010-06-03 20:53, pirms 14 gadiem
vienīgā piezīme par viņiem - grieķu vietā vajadzēja būt Latvijai!

     [+] [-]

, 2010-06-03 20:54, pirms 14 gadiem
uuzinjsh rakstīja: Rehāgela vienīgā taktika ir iesist vienu golu un atsēsties aizsardzībā..!
bet ja ar tādu taktiku var uzvarēt Eiropas Čempionātu, tad man nekas nav pretī!!! Bieži vien pierādās, ka aizsardzība ir svarīgāka par uzbrukumu.

  -2 [+] [-]

, 2010-06-03 21:28, pirms 14 gadiem
Nu Grieķija ir haļavnā komanda kas NAHAĻAVU izcīnija Eiropas kausu, bet PK es domāju ka visi kam nebūs slinkums pārbrauks pāri Grieķijas izlasei. Nu piedodiet atvainojiet, bet Gekasa 10 vaarti no kuriem 6 pret LV nav nekāds rādītājs. Grieķija ir tikai nedaudz labāka komanda par LV un tikai tāpēc, ka spēlētājiem ir labāka pieredze labākos klubos.

  +7 [+] [-]

, 2010-06-03 22:29, pirms 14 gadiem
Raiteens rakstīja: Nu Grieķija ir haļavnā komanda kas NAHAĻAVU izcīnija Eiropas kausu, bet PK es domāju ka visi kam nebūs slinkums pārbrauks pāri Grieķijas izlasei. Nu piedodiet atvainojiet, bet Gekasa 10 vaarti no kuriem 6 pret LV nav nekāds rādītājs. Grieķija ir tikai nedaudz labāka komanda par LV un tikai tāpēc, ka spēlētājiem ir labāka pieredze labākos klubos.
Na haļavu var uzvarēt spēli, taču ne čempionātu. Grieķija divreiz uzvarēja Portugāli, vienreiz vinnēja Čehiju un Franciju un nospēlēja neizšķirti ar Spāniju, bet vienīgais zaudējums bija pret Krieviju, kad vismaz otrā vieta jau bija garantēta. Kur tieši te ir haļava?

  -3 [+] [-]

, 2010-06-03 22:38, pirms 14 gadiem
suvass rakstīja: Na haļavu var uzvarēt spēli, taču ne čempionātu. Grieķija divreiz uzvarēja Portugāli, vienreiz vinnēja Čehiju un Franciju un nospēlēja neizšķirti ar Spāniju, bet vienīgais zaudējums bija pret Krieviju, kad vismaz otrā vieta jau bija garantēta. Kur tieši te ir haļava?
Pie noteiktas apstākļu sakritības arī slotas kāts var izšaut. Haļava ir tajā, ka pretinieku komandām vienkārši smagi nenoveicas a Grieķija jaunu nav nekāda augstas klases izlase-to pierādīja nakamais un aiznākamais gads un arī PK to pierādīs-redzēsi!

     [+] [-]

, 2010-06-03 22:54, pirms 14 gadiem
Raiteens rakstīja: Pie noteiktas apstākļu sakritības arī slotas kāts var izšaut. Haļava ir tajā, ka pretinieku komandām vienkārši smagi nenoveicas a Grieķija jaunu nav nekāda augstas klases izlase-to pierādīja nakamais un aiznākamais gads un arī PK to pierādīs-redzēsi!
Tu lieliski zini, ka runa ir par vienu konkrēto turnīru, nevis par to, cik vāja vai stipra katra bija pirms tam vai pēc tam. Redzot, cik vāji Grieķija aizvadījusi abas pārbaudes spēles, būšu ļoti pārsteigts, ja viņi tagad tiks ārā no grupas. Bet tajā konkrētajā turnīrā Grieķija uzvarēja pelnīti. Nu neiestāstīsi man, ka var na haļavu īsā laikā uzvarēt tik daudz Eiropas grandus. Pretiniekiem smagi nenoveicās? Grieķi ar savu atdevi, nenogurstošo presingu un lielisko Nikopolida spēli, neskaitot maču pret krieviem, ielaida divus vārtus. Tu vari na haļavu iesist no 30 metriem, bet, ja tu 480 minūšu laikā pret Eiropas grandiem ielaid divus vārtus, tā nav haļava, bet gan likumsakarība.

  +5 [+] [-]

, 2010-06-03 23:00, pirms 14 gadiem
Njā, mudaki nebeidz nolikt grieķus, tāpēc, ka viņi vinnēja Latviju. Auni tādi! Ovrebo bija vainīgs - pietiks lādēties. Saliksim toties Ganu!

  -2 [+] [-]

, 2010-06-03 23:37, pirms 14 gadiem
suvass rakstīja: Tu lieliski zini, ka runa ir par vienu konkrēto turnīru, nevis par to, cik vāja vai stipra katra bija pirms tam vai pēc tam. Redzot, cik vāji Grieķija aizvadījusi abas pārbaudes spēles, būšu ļoti pārsteigts, ja viņi tagad tiks ārā no grupas. Bet tajā konkrētajā turnīrā Grieķija uzvarēja pelnīti. Nu neiestāstīsi man, ka var na haļavu īsā laikā uzvarēt tik daudz Eiropas grandus. Pretiniekiem smagi nenoveicās? Grieķi ar savu atdevi, nenogurstošo presingu un lielisko Nikopolida spēli, neskaitot maču pret krieviem, ielaida divus vārtus. Tu vari na haļavu iesist no 30 metriem, bet, ja tu 480 minūšu laikā pret Eiropas grandiem ielaid divus vārtus, tā nav haļava, bet gan likumsakarība.
Da labi-vēl apteiksi ka LV tikšana Eiropas čempī arī ir likumsakarība un tur ar veiksmi un haļavas piedevu nav nekāda sakara. Te arī nebija viena spēle, bet gan atlases cikls. Tikpat liela arī Grieķijas haļava-jā pāris spēles viņi iespējams nospēlēja uz 110% bet pārējās...nu nez nez-man šī izlase nesimpatizē tikai tāpēc ka pēc uzvaras Eiropas čempī astes kā gaiļiem un Grieķija uzreiz baigais Eiropas grands. Smiekli nāk. Pilnīgi un galīgi nepelnīti izcīnija Eiropas čempiona titulu. Un reikon-ja tev ir problemas ar gRIEĶIJU tikai tāpēc ka šamējie uzvarēja LV tad tā jau ir tikai un vienīgi tav problēma un ciitus tur nejauc iekšā!!!

     [+] [-]

, 2010-06-04 01:09, pirms 14 gadiem
uuzinjsh rakstīja: Rehāgela vienīgā taktika ir iesist vienu golu un atsēsties aizsardzībā..!
arī to vajag mācēt....nevienam tas nav aizliegts...

     [+] [-]

, 2010-06-04 01:16, pirms 14 gadiem
nu vispār ja runa iet par taktiku - Rehāgels Maradonam kabina ''vienos vārtos'', taču....ARG vairāk golus var sasist arī ar ''vāju taktiķi Maradonu''...