Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:776, Did:0, useCase: 3

Piezīmes par Dienvidkorejas izlasi

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Piezīmes par Dienvidkorejas izlasi
Dienvidkorejieši atzīmē vārtu guvumu pret Japānu
Foto: AP/Scanpix

Blogu sēriju par šā gada Pasaules kausa izcīņas finālturnīra dalībniecēm turpinu ar Āzijas rekordisti Dienvidkoreju, kas pagaidām vienīgā no savas zonas izlasēm spējusi aizkļūt līdz pusfinālam.

• Treneris Jung-Mo Huhs spēlētāja karjerā trīs gadus aizvadījis Nīderlandes „PSV” (astoņdesmitajos gados korejiešu futbolists Eiropā bija liels retums).

• Šis treneris piedalījās 1986. gada PK finālturnīrā, gūstot vienus vārtus pret Itāliju (2:3). Slavens foto, kurā viņš citā mačā pret Argentīnu iesper pašam Maradonam.

• Un likteņa ironija – 17. jūnijā Argentīna, kuras treneris ir Maradona, spēlēs pret Dienvidkoreju, kuras treneris ir Huhs. Un Maradona šo speršanas epizodi lieliski atceras, argentīniešu medijiem sakot šādus vārdus: „Protams, Huhu atceros ļoti labi. 1986. gadā korejieši pret mums spēlēja teikvando, nevis futbolu. Es joprojām labi atceros Huhu.” Šajā sakarā neatpaliek arī pats Huhs: „Ja man būtu iespēja spēlēt pret Argentīnu un Maradonu vēlreiz, es darītu tieši to pašu. Negribu pretiniekiem ļaut viegli uzvarēt. Es apstādināšu viņus. Es cīnīšos pret viņiem.” Starp citu, ne jau epizode, kas redzama fotoattēlā, bija vienīgā. Huhs visu maču speciāli sedza Maradonu un vairākkārtīgi izpildīja šausminošus izklupienus un spērienus. Žurnālisti angliski to pat nosaukuši par „kaulu laušanu”, „barbarismu” u.tml. Ne velti Maradonam Huhs tik ļoti iesēdies atmiņā... Video.

• Huhs trenēja izlasi šā gadu tūkstoša sākumā un izpelnījās bargu kritiku (un vēlāk arī atlaišanu) par pieticīgu spēlētāju ņemšanu izlasē zvaigžņu vietā. Pēc Huha patriekšanas pie izlases stūres stājās Gūss Hidinks, kurš 2002.gada PK Dienvidkorejai izcīnīja sensacionālu 4.vietu. Pēc Hidinka Dienvidkorejas Futbola federācija turpināja uzticēties ārzemju treneriem, taču tādu panākumu vairs nebija. Pa to laiku vairāki no Huha „pieticīgajiem” spēlētājiem kļuvuši par īstām zvaigznēm. Spilgtākais piemērs – „Manchester United” spēlētājs Dži Sun Parks, kura iekļaušana izlasē tolaik tika kritizēta visvairāk. Tas bija viens no iemesliem, kāpēc izlase vēlreiz ir iedota Huha rokās. 2009. gadā Huhs ieguva Āzijas gada trenera titulu – Dienvidkorejas izlase uz to brīdi nebija zaudējusi 27(!) spēles pēc kārtas.

• Pat spēlē, kad šī sērija pārtrūka (novembrī pret Serbiju 0:1), dienvidkorejieši rādīja labu sniegumu un izveidoja daudz iespēju. Huhs uzsvēris, ka DĀR viņa komanda nepiemērosies potenciāli spēcīgāku komandu stilam, bet veidos savu spēli.

• Huhs „piestrādājis” arī par TV komentētāju.

• Lielākā korejiešu zvaigzne Parks: „2002. gadā bija lielisks mūsu triumfa brīdis. Tas bija brīnums, taču ticu, ka varam atkārtot ko līdzīgu.” Tai pat laikā uz jautājumu, cik reālas cerības ir tikt pusfinālā, Parks atzīst: „Nav pārāk lielas... Patiesībā mums jādomā tikai par to, kā tikt ārā no grupas. Par tālāko šobrīd nedomājam.”

• Kreisās malas aizsargs Jangs-Pjo Lī ikdienā spēlē Saūda Arābijā, bet pirms tam izspēlējies arī Eiropā, „PSV” ieskaitot. 2002. gadā, kad korejieši aizcīnījās līdz pat pusfinālam, viņš bija viens no atslēgas spēlētājiem izlasē. Par Dienvidkorejas izredzēm DĀR Lī saka: „Vāju komandu nebūs un man grūti prognozēt, taču domāju, ka varam uzveikt tādas izlases kā Grieķiju un Nigēriju. Mums jātiek ārā no grupas. Pirmā spēle ar Grieķiju būs pati svarīgākā. Karjeras beigšana? Tas nav īstais brīdis uzdot man šādus jautājumus. Esmu izlasē aizvadījis kādas 111 spēles, esmu izlasē jau kopš 1999. gada, taču šobrīd domāju tikai par gaidāmo finālturnīru.” J.P. Lī ir otrajā vietā izlasē pēc aizvadīto spēļu skaita (112).

• 1. vietā ir 37 gadus vecais pamatvārtsargs Von-Jae Lī, kuram 130 mači izlasē.

• Pieredzējušais (83 spēles izlasē) uzbrucējs Dong-Guks Lī savainojuma dēļ nevarēs spēlēt korejiešu PK2010 pirmajā spēlē pret Grieķiju, bet, visticamāk, paspēs atkopties līdz otrajam mačam pret Argentīnu. Treneris Huhs pat neapsvēra atstāt Lī ārpus 23 spēlētāju loka tikai tādēļ, ka uzbrucējs nevarēs palīdzēt pirmajā, ļoti svarīgajā, cīņā pret grieķiem.

• Skumjāk gadījās ar aizsargu Tae-Hvi Kvaku, kurš guva ceļa savainojumu spēlē pret Baltkrieviju un nebūs palīgs PK2010.

• Korejiešu izcilā PK2002 turnīra kapteinis Hvang-Sun Hongs sacījis: „Toreiz mājas sienas un līdzjutēji mums palīdzēja. Toties tagad daudzi spēlētāji, kas palikuši no tā laika, ir daudz pieredzējušāki, bet jaunie talanti ir izspēlējušies dažādos jauniešu starptautiskos turnīros. Pēdējos divos gados izlases kodols ir saglabājies, un tas ir mūsu spēks.”

• 13 no 23 spēlētājiem ikdienā spēlē vietējā Dienvidkorejas čempionātā, bet vēl četri citu Āzijas valstu čempionātos. Pārējie seši ir eiropieši, divi no kuriem spēlē Anglijas Premjerlīgā – pazīstamais mančestrietis Parks un 21 gadu vecais „Bolton” futbolists Čung-Jangs Lī. Labās malas pussargs Lī piedalījās lielākajā daļā šīs sezonas boltoniešu spēlēs, gūstot četrus vārtus.

• Dienvidkorejas izlasē uzsvars likts uz pieredzi – tikai pieci no 23 spēlētājiem nav sasnieguši vismaz 25 gadu vecumu.

• Dienvidkoreja pēdējā FIFA rangā atrodas 47. vietā - tieši zem Latvijas izlases.

• Izlasē ir septiņi spēlētāji ar uzvārdu Kims un vēl seši ar uzvārdu Lī.

• Pirms PK2010 finālturnīra korejieši maijā un jūnijā aizvadījuši četras pārbaudes spēles – pēc uzvarām pār Ekvadoru un Japānu ar identiskajiem 2:0 sekoja negaidīts zaudējums ar 0:1 Baltkrievijai, kā arī tāds pats 0:1 pret Eiropas čempioni Spāniju. Tagad nākamais mačs Dienvidkorejai būs jau finālturnīrā – 12. jūnijā pret Grieķiju.

Slavas mirklis

Protams, Dienvidkorejas gadījumā tā ir 2002. gadā sasniegtā 4. vieta, kas ir labākais sasniegums Āzijas futbola vēsturē. Gūsa Hidinka trenētie korejieši spēlēja pusfinālā, pārsteidzot visu pasauli. Jā, daudz runāts par tiesnešu piepalīdzēšanu, taču vēsturē paliks tikai šī te pusfināla sasniegšana, un detaļas jau tiks vairāk vai mazāk piemirstas. Toreiz pirmajā mačā Dienvidkoreja apspēlēja Poliju (2:0), tad nospēlēja 1:1 ar ASV. Neskatoties uz tik labiem rezultātiem, Hidinka padotie pēdējā kārtā nedrīkstēja zaudēt spēcīgajai Portugālei, un arī tas izdevās (1:0, portugāļi maču beidza deviņu vīru sastāvā). Lielākās Dienvidkorejas sensācijas gan sekoja pēcāk – 1/8 finālā papildlaikā izdevās uzveikt Itāliju (2:1), bet 1/4 finālā pēc 0:0 pamatlaikā un papildlaikā pēcspēles 11 metru sitienos (5:3) arī Spāniju! Tikai Vācija Dienvidkoreju spēja apstādināt pusfinālā (1:0), un Turcija neļāva aziātiem tikt pie bronzas (3:2). Video no dramatiskā 1/4 fināla mača pret spāņiem.

Vai Dienvidkoreja spēs atkārtot 2002.gada sasniegumu?

  • 7

  • 32


Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2010-06-04 20:07, pirms 14 gadiem
Ja tiesneši nepalīdzēs kā 2002. gadā, tad, manuprāt, DKorejai no grupas nevajadzetu izkļuut! Cerams, ka es kļūdos!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +23 [+] [-]

, 2010-06-04 20:11, pirms 14 gadiem
Bourne rakstīja: Gribētos šajā PK redzēt spēli Ziemeļkoreja - Dienvidkoreja.
Gribētos lai tu vienreiz aizveries.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2010-06-04 21:04, pirms 14 gadiem
Nedaudz smieklīgi liekas, ka labākais Āzijas sasniegums PK esot 4. vieta Dienvidkorejai. Lai gan tajā pašā gadā labi atceros, ka par 3. vietu to apspēlēja Turcija. Un tad es atveru atlantu un atceroties ģeogrāfijas stundu, atminos, kur ģeogrāfiski tiek vilkta robeža starp Eiropu un Āziju un secinu, ka apmēram 1/10 Turcijas atrodas Eiropā.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2010-06-04 21:28, pirms 14 gadiem
man liekas, ka tādas sensācijas kā tad, vairs nevar notikt, žēl. Ja nu vienīgi treneris ir Hiddinks
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2010-06-04 23:36, pirms 14 gadiem
uz izlasi

     [+] [-]

, 2010-06-05 10:54, pirms 14 gadiem
Bourne rakstīja: Dienvidkorejas ''panākumus'' 2002 gadā ļoti labi raksturo šis video!
http://www.youtube.com/watch?v=y4lG2RYalS8
ak dievs, tur tka tie tiesneši bija uzpirkti. vareja redzēt, ka spāņi un itāļi jūk pratā no izmisuma un dusmām!

     [+] [-]

, 2010-06-06 00:47, pirms 14 gadiem
Izlasē ir septiņi spēlētāji ar uzvārdu Kims un vēl seši ar uzvārdu Lī.

jā-komentētājiem neklāsies viegli!!!

     [+] [-]

, 2010-06-06 00:57, pirms 14 gadiem
Propoganda palaida prettriecienu!!!
youtube.com: YouTube
- True story behind Korea vs Italy...