Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:776, Did:0, useCase: 3

Piezīmes par Ganas izlasi

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Piezīmes par Ganas izlasi
Ganas izlases futbolisti lidostā
Foto: AFP/Scanpix

Tā kā jau šajā sestdienā Latvijas izlase pārbaudes spēlē Lielbritānijā tiksies ar PK2010 finālturnīra dalībnieci Ganu, vēl pirms šī mača piedāvāju savas piezīmes tieši par šo Āfrikas izlasi.

• Treneris ir salīdzinoši mazpazīstamais serbs Milovans Rajevacs, kurš līdz kļūšanai par Ganas izlases treneri strādāja tikai vietējos Serbijas klubos.

• Pazīstamajam Itālijas un Milānas „Inter” futbolistam Mario Balotelli abi bioloģiskie vecāki ir ganieši. Tomēr Balotelli nolēmis pārstāvēt Itāliju un jau spēlējis Itālijas U-21 izlasē (teorētiski tas neliedz pieaugušo līmenī spēlēt Ganas komandā). Rajevacs centās, centās pierunāt Balotelli kļūt par Ganas izlases sastāvdaļu, taču viss velti. Pēc vairākkārtīgiem Balotelli atteikumiem Rajevacs sadusmojās un teica šādus skarbus vārdus: „Mario var aizmirst par spēlēšanu Ganas izlasē. Kamēr esmu treneris, neviens vairs viņam nelūgsies mainīt lēmumu. Manā komandā viņam nav vietas, Balotelli var tad arī sapņot par iekļūšanu Itālijas izlases sastāvā, kas viņam, esmu drošs, neizdosies. Ja viņš domā, ka ar atteikumu Ganai pielabināsies Marčello Lipi [Itālijas izlases trenerim], tad viņš rūgti maldās. Paši arī esam daļēji vainojami – centāmies iegūt Balotelli, uzskatījām viņu par glābēju. Patiesībā manā rīcībā ir pietiekami daudz labu spēlētāju un tajā nav vietas tādiem kā Balotelli.” Balotelli, starp citu, Itālijas izlasē tā arī neiekļuva.

• Balotelli nav vienīgais futbolists, ar kuru Rajevacam bijuši konflikti. It kā disciplīnas pārkāpumu dēļ treneris uz Āfrikas Nāciju kausa izcīņu neizsauca pazīstamo „Inter” (atkal „Inter”...) spēlētāju Suleju Muntari. Minētie disciplīnas pārkāpumi izpaudās kā... Muntari neatbildēšana uz Rajevaca īsziņām un telefona zvaniem, kad treneris bija ieradies Milānā. Vēlāk gan abi salaba, jo Muntari piezvanīja un atvainojās. Starp citu, Rajevacs izmantoja Muntari arī kā Balotelli pierunātāju, taču acīmredzot nekas neizdevās.

• Rajevacs diezgan pašpārliecināti runā par savas izlases cerībām: „Vācija ir kvalitatīva komanda, Serbija arī, bet esmu pārliecināts, ka varam uzvarēt abas šīs pretinieces. Lai gan pēc manām domām Vācija ir spēcīgākā Eiropas izlase, esmu drošs, ka varam izkļūt no grupas. Atklāšanas spēle būs pret Serbiju, kuru lieliski pazīstu. Mērķis ir izkļūt no grupas.” Ja tas izdosies, ļoti iespējams, ka 1/8 finālā būs jāspēlē pret Angliju (Esjēns būtu varējis tikties ar virkni kluba biedru „Chelsea” rindās, bet tagad jau nekā).

• Rajevaca vadībā Gana spēlē pragmatisku futbolu – ja tai izdodas pirmajai gūt vārtus, komanda iesēžas dziļi aizsardzībā un tās vārtus ir ļoti grūti iekarot.

• Kāda Ganas biznesmeņu grupa 2010. gada aprīlī savāca vienu miljonu dolāru, cerot, ka pēc sezonas ar „Inter” Ganas izlasi PK2010 novadīs Žozē Mourinju. Ekscentriskais Mourinju uzreiz paziņoja, ka pēc klubu sezonas dosies atvaļinājumā un nekādus piedāvājumus nemaz neizskatīs (šie apgalvojumi viņam netraucēja pāriet uz Madrides „Real”), bet Ganas Futbola federācijas pārstāvji sacīja, ka pilnībā uzticas Rajevacam un alternatīvas viņam neizskata.

• Uzbrukuma līderis acīmredzot būs Asamoa Gjans, kurš ir rezultatīvs Francijā un kuram Ganas izlasē 38 spēlēs ir 19 vārti.

• Ganas izlase pirmo maču DĀR aizvadīs pret... Rajevaca tautiešiem no Serbijas. Psiholoģiski nebūs viegli – serbi pat izdemolējuši Rajevaca māju Serbijā... Rajevacs: „Tas noteikti ir mēģinājums, lai es atteiktos trenēt Ganu. Māja stāvējusi neskarta gadiem un tieši tagad, pirms PK finālturnīra, to izdemolējuši. Viss ir skaidrs.”

• Ganā uzskata, ka tieši pirmā spēle pret Serbiju būs izlasei izšķiroša. Ja eiropiešiem tiks zaudēts, visdrīzāk būs nepieciešami trīs punkti pret lielvalsti Vāciju...

• Liels trieciens ir „Chelsea” spēlētāja, lielākās Ganas zvaigznes, Maikla Esjēna nepiedalīšanās turnīrā. Viņu moka ceļgala savainojums. Esjēns nav spēlējis kopš janvāra, taču tik un tā cerēja finālturnīrā piedalīties. Cerības nepiepildījās. Pirms tam Rajevacs sacīja: „Esjēns ir viens no labākajiem spēlētājiem pasaulē, un viņš ir vajadzīgs ne tikai Ganai, bet visam turnīram kā tādam. Tāpat kā tādi spēlētāji kā Mesi un Krištianu Ronaldu.”

• Uzbrucējs Gjans: „Mēs spēsim iztikt bez Esjēna. Arī Āfrikas Nāciju kausā mūs piemeklēja savainojumu vilnis, taču pratām aizcīnīties līdz finālam. Mēs esam vienoti, nevienu savā vidū neizceļam.

• Aizsargs Eriks Ado: „Treneris Rajevacs nav salauzis mūsu spēles stilu, taču viņš ir ievirzījis mūs spēlēt nedaudz vairāk no aizsardzības. Esam labāk sabalansējuši savu spēli.” Pirms četriem gadiem Gana kā vienīgā no Āfrikas komandām izkļuva no grupas, taču Ado saka: „Tagad esam vēl stiprāki nekā toreiz. Lielākā daļa sastāva saglabājusies, esam viens otru labāk iepazinuši, esam vairāk pieredzējuši, stāvam un krītam viens par otru. Mūsu ambīciju pamatā ir tieši pieredze.”

• Izlases pamatvārtsargs – pieredzējušais Ričards Kingsons, kuram izlasē jau 75 spēles.

• PK2010 nespēlēs ne tikai Esjēns, bet arī Ganas pretinieces Vācijas viens no līderiem Mihaels Ballaks, arī „Chelsea” spēlētājs. Anglijas kausa izcīņas finālā „Chelsea” pret „Portsmouth” viņš guva potītes savainojumu. Likteņa ironija (sazvērestības teorijas nemālēsim), bet viņu savainoja Kevins-Prinss Boatengs, kurš pārstāv... Vācijas pretinieci grupā Ganu. Boatengs: „Viss, ko varu darīt, ir atvainoties. Izdarīju izklupienu par vēlu un iebraucu tieši kājās. Izskatījās dumji. Jau laukumā atvainojos divreiz, tagad atvainojos trešo reizi. Atvainojos. Tas nebija speciāli.” Ballaks Boatengam netic: „Katrs skatītājs varēja redzēt, ka šis izklupiens izdarīts ar iepriekšēju nodomu. Nedrīkst būt tā, ka kāds futbolists pārkāpj noteikumus ar mērķi citu savainot. Futbola laukums neatrodas ārpus likuma, pat ja Boatengs tā nedomā.” Video. Interesanti, ka Boatengs tikai 12. maijā ieguvis tiesības pārstāvēt Ganas izlasi – pirms tam viņš spēlējis gandrīz visa vecuma Vācijas jauniešu izlasēs. Boatengs vēl joprojām nav debitējis izlasē – varbūt viņš to izdarīs mačā pret Latviju?

• K.P.Boatengs: „Tagad uz mani tiek izdarīts liels spiediens, un mediji tik to vien gaida, lai es izdarītu kādu muļķīgu kļūdu. Taču cilvēki, kuri mani pazīst, zina, ka neesmu tāds.” Par pāriešanu uz Ganas izlasi Boatengs saka tā: „Vienmēr cerēju, ka mani izsauks uz Vācijas izlasi, taču tā kā ne reizi tas nenotika, izlēmu pieņemt Ganas piedāvājumu. Vairāk rīkojos ar prātu, nevis sirdi.” Boatenga brālis Žeroms Boatengs ir Vācijas izlasē 23 spēlētāju sastāvā! K.F.Boatengs: „Spēle pret Vāciju man būs īpaša, taču ganiešiem varu apsolīt – esmu gatavs cīnīties par uzvaru pat pret savu miesīgu brāli!” Par PK favorītēm Boatengs sauc... Kotdivuāru, un tikai tad Brazīliju, Spāniju un Vāciju.

• Ganas izlase pirms PK2010 finālturnīra nolēma aizvadīt tikai divas spēles. Pirmo 1. jūnijā ganieši zaudēja spēcīgajai Nīderlandei ar 1:4 (Rajevacs: „Nedrīkstam nokārt galvas”), bet otro šajā sestdienā Lielbritānijā aizvadīs ar Latvijas izlasi. PK2010 pirmais mačs Ganai būs pret Serbiju - 13. jūnijā.

Slavas mirklis

Ganas izlase PK finālturnīros debitēja tieši pirms četriem gadiem Vācijā, un debija padevās lieliska. Gana kā vienīgā no Āfrikas izlasēm pārvarēja grupu turnīru! Pie tam kādu grupu! Ganieši tika ārā no grupas līdz ar nākamajiem pasaules čempioniem itāliešiem, bet aiz sevis atstāja tādas respektējamas komandas kā Čehiju un ASV. Ievadspēlē Gana zaudēja Itālijai ar 0:2, bet tad negaidīti ar 2:0 apspēlēja Čehiju un noslēdzošajā cīņā ar 2:1 uzveica arī amerikāņus. 1/8 finālā ar 0:3 nācās piekāpties Brazīlijai, taču turnīrs tik un tā izdevās lielisks! Piedāvāju noskatīties video gabalu, kurā redzama 2:0 uzvara pār čehiem ar Pāvelu Nedvedu, Petru Čehu, Tomašu Rosicki un citām zvaigznēm ierindā. Vārtus ganiešu labā toreiz guva Gjans un Muntari – abi gatavi arī PK2010 finālturnīram.

Ja Gana zaudēs arī Latvijai, vai tā vēl spēs noticēt saviem spēkiem pirms PK2010?

  • 81

  • 18


 +27 [+] [-]

, 2010-06-03 21:28, pirms 14 gadiem
ka teica krievu komenteetaajs komenteejos Ganas izlases speeli 2-3 gadus atpakalj: "gansi atakujet!"

  +6 [+] [-]

, 2010-06-03 21:35, pirms 14 gadiem
Domāju, ka izredzes ļoti mazas, vācu alus un desiņas būs parāk garšīgas, Aborigēnu bumerangi parāk asi un precīzi, kā arī serbu lieliskais ūdens-polo komandas atbalsts

  +5 [+] [-]

, 2010-06-03 21:36, pirms 14 gadiem
Nu jautājums zem raksta vienkārši...UH!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2010-06-03 22:28, pirms 14 gadiem
Garaiņu Andrejs rakstīja: Domāju, ka izredzes ļoti mazas, vācu alus un desiņas būs parāk garšīgas, Aborigēnu bumerangi parāk asi un precīzi, kā arī serbu lieliskais ūdens-polo komandas atbalsts
Es parasti rakstus un komentarus nekomenteju,bet nu nespeju notureties
..
wtf ? pat nesaprotu ka to uznemt .. ar smieklinu vai izsmieklu..
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2010-06-04 07:27, pirms 14 gadiem
5 junija 18.00 gansi pret gansiem
Carloz rakstīja: ka teica krievu komenteetaajs komenteejos Ganas izlases speeli 2-3 gadus atpakalj: "gansi atakujet!"

  +3 [+] [-]

, 2010-06-04 12:44, pirms 14 gadiem
Gana ir ļoti spēcīga izlase-ne velti viņi spēlēja Āfrikas kausas finālā!!!!Tiks no grupas ārā un rādīs brīnumus.