Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:776, Did:0, useCase: 3

Piezīmes par Serbijas izlasi

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Piezīmes par Serbijas izlasi
Milošs Krasičs
Foto: AFP/Scanpix

Pirms četriem gadiem PK2006 neveiksmes visās trīs spēlēs cieta Serbijas un Melnkalnes izlase. Vai Serbijai vienai pašai pēc Melnkalnes atdalīšanās DĀR sekmēs labāk?

• Izlases treneris ir Radomirs Antičs. Savulaik spēlējis aizsarga pozīcijā, ārpus savas valsts spēlējis Turcijas „Fenerbahce”, Spānijas „Real Zaragoza” un Anglijas „Luton Town”. Viens no spilgtākajiem karjeras brīžiem viņam bija 1983. gadā „Luton Town” rindās, kad Anglijas augstākās līgas (tagadējā Premjerlīga) pēdējās kārtas mačā, uznākot uz maiņu, aizsargs Antičs 88. minūtē iesita uzvaras vārtus (1:0) viesos pret „Manchester City” – šāda rezultāta iznākumā „Luton Town” izglābās no izkrišanas, bet Mančestras klubs tieši otrādi – šī zaudējuma dēļ izkrita (video). Dienvidslāvijas izlasē Antičs aizvadījis vienu spēli. Galvenā trenera karjeru sāka 1988. gadā, trenējot spēlētāja karjerā tik labi iepazīto „Real Zaragoza”. Vēlāk, no 1991. līdz 1992. gadam trenēja pašu Madrides „Real”, vēlāk citus spāņu klubus, 2003. gadā neilgu laiku vadot arī „Barcelona”. Tieši Antičs pirmo reizi sāka uzticēties vārtsargam Valdesam un pussargam Injestam. 2004. gadā patrenēja „Celta”, bet tad četrus gadus nestrādāja, līdz 2008. gadā kļuva par Serbijas izlases galveno treneri. Šis darbs viņam padevās labi, jo kvalifikācijas ciklā izdevās izcīnīt 1. vietu, apsteidzot pašu Franciju. Par izlases trenēšanu Antičs šajā laikā pelnījis nedaudz vairāk nekā 300 tūkstošus eiro gadā, bet par kvalificēšanos PK2010 finālturnīram prēmijā nopelnīja papildus pusmiljonu eiro.

• Treneris Antičs: „Bez šaubām varu teikt, ka šī Serbijas izlase ir spēcīgākā, kāda Serbijai jebkad ir bijusi. Grupā būs interesanti, jo Serbija, Vācija, Austrālija un Gana visas ir dažāda stila piekopējas. Mana komanda ir gados ļoti jauna, spēcīga kā fiziskā, tā tehniskā ziņā.”

• Serbijai pirmajā spēlē jātiekas ar Ganu, kuru trenē serbs – Milovans Rajevacs.

• Antičs neslēpj, ka īpašu uzsvaru vēlas likt uz raženo uzbrucēju Nikolu Žigiču, kurš saka: „Trenera vārdi man nav nasta. Tas ir labi, ka viņš mani slavēja, centīšos pierādīt to, ka viņa cerības manā sakarā nav veltas.. ”

• Nevens Subotičs spēlējis ASV jauniešu izlasēs, bet tagad 21 gadu vecais serbs pārstāv savu dzimteni Serbiju, lai gan teorētiski varēja izvēlēties arī Bosniju un Hercegovinu, Horvātiju un pat Vāciju. 1988. gadā viņa ģimene pameta Dienvidslāviju, kuru plosīja nemieri un karš. Subotičs: „Tas nebija pret kādu nāciju, tā bija izvēle par Serbiju – serbi ir mani cilvēki un Serbija ir manas mājas.” Subotičs ir aizsargs, taču trīs sezonās Bundeslīgā paspējis gūt 13(!) vārtus, lielu daļu gūstot ar galvu: „Daudzi labi izlec, taču, lai gūtu daudz vārtu ar galvu, jābūt ļoti drosmīgam un nav jābaidās ne no kā.” Subotičs piedalījās piecās atlases cikla spēlēs.

• Pussargs Zdravko Kuzmanovičs („Sttugart”) pēc negaidītā zaudējuma pārbaudes spēlē Jaunzēlandē: „Tā bija tikai pārbaude. Tās ir domāta nepilnību novēršanai, un šāds iznākums nekādi neietekmē mūsu noskaņojumu pirms PK. Mums joprojām ir maksimāli augstākās vēlmes.”

• „Chelsea” aizsargs Braņislavs Ivanovičs: „Atlasē tikām priekšā Francijai un izcīnījām 1. vietu, kas ir ļoti labi. Centīsimies tā turpināt arī PK izcīņā, taču jāapzinās, ka tas ir cits turnīrs – tur netiek piedota neviena kļūda. Katrs mačs mums būs kā PK fināls.”

• Uzbrukuma līderis Nikola Žigičs: „Kad notika atlases cikla izloze, neviens mūs neuzskatīja par favorītiem, pat mēs paši sevi ne. Sākumā domājām, ka cīnīsimies par 2. vietu, taču tad sākām uzvarēt un ieguvām pārliecību. Tā bija panākumu atslēga un ne uz brīdi nezaudējām savu ritmu. Ticam, ka varam izkļūt arī no finālturnīra grupas.” Par Serbijas un Melnkalnes startu pirms četriem gadiem Žigičam nav labas atmiņas: „Kauns atcerēties. Ieradāmies ar spēcīgu aizsardzību, taču tad pāris no aizsargiem guva savainojumus un salaidām daudz vārtu. Bija arī konflikti, kurus labāk neatcerēties. Taču šis būs cits turnīrs, cita komanda un viss notiks citādi, esmu par to drošs.” Salīdzinot ar 1998. gada PK, kad Dienvidslāvija tika līdz 1/8 finālam, tas modelis varbūt bija tehniskāks nekā mūsu šī brīža izlase, taču mēs savukārt esam fiziski spēcīgāki.”

• Ja Anglija uzvarēs savu C grupu, tad 1/8 finālā tā tiksies ar D grupas 2. vietu. D grupā ir Serbija. Nemanja Vidičs ikdienā spēlē tieši Anglijā, „Manchester United” sastāvā un saka: „Ja tiksim ārā no grupas, labprāt izvairītos no Anglijas... Tā ir teorētiski spēcīgākā komanda, pret kuru 1/8 finālā var nākties spēlēt. Taču principā mums jākoncentrējas uz grupu turnīru, jo izkļūšana no grupas jau būtu labs sasniegums. Tad mēs jau būtu laimīgi. Katrs nākamais solis jau būtu ekstra bonuss. Pats esmu sasniedzis vecumu, kad šis PK finālturnīrs jau varētu būt arī pēdējais man – tā ka gribu nospēlēt tā, lai tas būtu paliekoši.”

• Bīstamais malējais pussargs Milans Jovanovičs: „Mūs daudz kritizē par sniegumu pārbaudes spēlēs, taču es, piemēram, būtu priecīgs, ja PK izcīņā spēlētu tā, kā darījām to pret Kamerūnu [Serbija uzvarēja ar 4:3].”

• Serbija ir ļoti augstu rangā – 15. vietā, pērnā gada septembrī bija rekords, 13. vieta.

• No Serbijas izlasē paņemtajiem 23 spēlētājiem pieci ikdienā spēlē Vācijā, četri – Anglijā, trīs Itālijā, divi Spānijā, Krievijā un vietējā Serbijas čempionātā.

• Vairāk par 45 spēlēm izlasē (ieskaitot Dienvidslāvijas un Serbijas un Melnkalnes laikus) aizvadījis viens vienīgs spēlētājs – Dejans Stankovičs (88 mači). Stankovičs, komandas kapteinis, ar lielu atrāvienu apsteidz tuvākos sekotājus Vidiču un Žigiču, kuriem ir pa 45 mačiem. Izlasē nav veterānu – divi vecākie spēlētāji, tas pats Stankovičs un Marko Panteličs („Ajax”), ir 31 gadu veci.

• Stankovičs aizvada izcilu klubu karjeru. Kopā ar Milānas „Inter”, kuras rindās viņš pamazām tuvojas 200 aizvadīto spēļu skaitam, viņš sešas reizes kļuvis par Itālijas čempionu, izcīnījis piecus Itālijas kausus, piecus Itālijas Superkausus, bet šogad pirmo reizi ar „Inter” triumfēja arī UEFA Čempionu līgā. Vidičs, Ivanovičs, Stankovičs, Jovanovičs, Krasičs, Žigičs – tie ir spēlētāji, kas veido izlases kodolu.

• Serbija pirms PK2010 finālturnīra aizvadīja četras spēles: 3:0 pret Japānu, šokējošs 0:1 pret Jaunzēlandi, 0:0 pret Poliju, 4:3 pret Kamerūnu. Pirmais mačs PK2010 finālturnīrā būs 13. jūnijā pret Ganu.

Slavas mirklis

Dienvidslāvijas futbola vēsture ir bagāta, bet Serbija kā neatkarīga valsts PK finālturnīrā piedalīsies pirmo reizi. Tāpēc par šīs izlases slavas mirkli noteikti var saukt kvalificēšanos šim finālturnīram. Serbija Eiropas zonā spēlēja grupā, kura tika dēvēta par vienu no spēcīgākajām – Francija, Serbija, Rumānija, Austrija, Lietuva un Farēru salas. Un šādā konkurencē serbiem tomēr izdevās izcīnīt 1. vietu! Pēc pusdistances tika iegūts pārsvars un viena no svarīgākajām cīņām bija atbildes mačs ar Franciju – mājās tika nospēlēts 1:1, un tas bija liels solis kvalificēšanās virzienā. Taču oficiāli Serbija ceļazīmi nodrošināja pirmspēdējā kārtā, kad savā laukumā... ar 5:0 sagrāva cienījamo Rumānijas izlasi! Tad Belgradā un visā Serbijā sākās īstie svētki!

Piezīmes par PK2010 izlasēm

A grupaB grupaC grupaD grupa
DĀRArgentīnaAnglijaVācija
MeksikaNigērijaASVAustrālija
UrugvajaGrieķijaSlovēnijaGana
FrancijaDienvidkorejaAlžīrijaSerbija
E grupaF grupaG grupaH grupa
NīderlandeItālijaBrazīlijaSpānija
DānijaParagvajaPortugāleČīle
KamerūnaJaunzēlandeKotdivuāraŠveice
JapānaSlovākijaZiemeļkorejaHondurasa

Kam jutīsi līdzi Serbijas - Vācijas spēlē?

  • 34

  • 20


Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2010-06-09 23:45, pirms 14 gadiem
Кубик rakstīja: a ģde Melnkalne?
Savas (ne)zināšanas ģeogrāfijā paturi pie sevis.

     [+] [-]

, 2010-06-10 11:17, pirms 14 gadiem
Dienvidslāvijas sadališanās atsevišķās valstis ir radījusi problēmu futbola Eiropai, jo tagad jāreķinās vismaz ar trijiem: Horvātija, Serbija, Slovenija. Un Bosnija arī ir kā krievi saka " na podhoģe". Atzīšos, ka izslēgšanas mačos biju nevis par titulēto Portugāli, bet par bosniešiem. Pieredzes trūkums, tāpec arī zaudēja.

     [+] [-]

, 2010-06-10 12:34, pirms 14 gadiem
guntisko rakstīja: Dienvidslāvijas sadališanās atsevišķās valstis ir radījusi problēmu futbola Eiropai, jo tagad jāreķinās vismaz ar trijiem: Horvātija, Serbija, Slovenija. Un Bosnija arī ir kā krievi saka " na podhoģe". Atzīšos, ka izslēgšanas mačos biju nevis par titulēto Portugāli, bet par bosniešiem. Pieredzes trūkums, tāpec arī zaudēja.
Bosnija zaudēja tāpēc, ka viņiem nebija cita spēles plāna kā sist tālās piespēles Džeko un Ibiševičam, lai tie paši uzbrukumā tiek galā.
Portugāle pelnīti vinnēja, jo spēlēja labāk, kaut gan tas viņiem nenācās viegli. Bet gan jau nekur arī Bosnija nepaliks, paaugsies Pjaničs, atradīsies vēl kāds pussargs, kas bumbu var pieturēt, un tad gan jau arī uz kādu finālturnīru tiks. Ja jau Slovēnija var, kāpēc gan Bosnija nevarētu.

     [+] [-]

, 2010-06-10 14:30, pirms 14 gadiem
Pieredzi vajag, jo pašlaik viņi nav neko sliktāki vismaz par slovēņiem.

     [+] [-]

, 2010-06-10 21:56, pirms 14 gadiem
Spēlētāji jaunu izlasē ir monstrozi, bet kā ies šīm zvaigznēm PK?!Man patīk kā serbi spēlē futeni!