Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:776, Did:0, useCase: 3

Piezīmes par Francijas izlasi

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Piezīmes par Francijas izlasi
Tjerī Anrī atvainojās visai īru tautai
Foto: AFP/Scanpix

Daudz aprunāta ir Francijas izlase. Tāpēc, ka tā ir lielvalsts izlase, tāpēc, ka tā neviennozīmīgi kvalificējās, apbēdinot Īriju. Jūsu uzmanībai - piezīmes par Francijas izlasi.

• Futbola lielvalsts Francija PK2010 kvalificējās ar milzu pūlēm, „play-off” tik tikko uzveicot Īriju, pie tam ar Anrī rokas palīdzību: video.

• Visai piesardzīgs un bažīgs pirms PK2010 ir Nikolā Anelkā. Martā Francija pārbaudes spēlē ar 0:2 zaudēja Spānijai, un vēlāk Anelkā sacīja šādus skarbus vārdus: „Mēs nevaram visu laiku saņemt tādas mācības, kā, piemēram, mačā ar Spāniju. Mums jāatrod atbildes, citādi pēc trim grupas spēlēm brauksim mājās. Man tas ir neizprotami – mums ir labi spēlētāji, mums ir visas nepieciešamās kvalitātes, lai kaut ko sasniegtu. Tomēr taktiskā ziņā, pozicionālā spēlē un pārliecībā spāņi bija pavisam „citā līgā”... Mēs uz laukuma tikām „nogalināti”. Izskatījās, ka savā starpā spēlē 1. un 4. līgas komandas – profesionāļi pret amatieriem.”

• Izlases treneris Raimons Domeneks (starp citu, viņa vecāki ir katalonieši, kuri emigrēja 1936. gadā) savulaik bija malējais aizsargs, daudz izspēlējoties „Lyon”, „Strasbourg”, „PSG” un „Bordeaux”. Viņa kontā arī astoņas spēles Francijas izlasē. 1985. gadā viņš sāka trenera karjeru, 1989. gadā pārņemot „Lyon” un pirmajā sezonā to ieceļot spēcīgākajā Francijas līgā. No 1993. līdz 2004. gadam Domeneks bez pārtraukumiem trenēja Francijas U-21 izlasi, līdz 2004. gadā, pēc Francijai neveiksmīgā „Euro2004” (zaudējums 1/4 nākamajiem čempioniem grieķiem) kļuva par lielās izlases treneri. Francijai bija problēmas PK2006 kvalifikācijā, taču kritika pieklusa finālturnīrā, kurā Francija pēc pārvarētā grupu turnīra uzvarēja tādas izlases kā Spāniju, Brazīliju un Portugāli, finālā tikai pēcspēles 11 metru sitienu sērijā zaudējot Itālijai, kura kļuva par pasaules čempioni. Tomēr nākamais lielais turnīrs, „Euro2008”, Francijai Domeneka vadībā bija izgāšanās. 0:0 pret Rumāniju, 1:4(!) pret Nīderlandi un 0:2 pret Itāliju – vienkārši katastrofa. „Times” nosauca Domeneku par sliktāko „Euro2008” treneri. Neskatoties uz to visu, Domeneks atkal palika savā amatā. PK2010 kvalifikācija Francijai atkal bija ļoti smaga, pārliecinoši priekšā tika palaista Serbija un nācās spēlēt „play-off”, kurā arīdzan ar pūlēm un ar Anrī rokas palīdzību tika uzveikta Īrija. Domeneks par izlases ievešanu finālturnīrā saņēma 862 tūkstošu eiro prēmiju.

• Domeneks ļoti ticot astroloģijai. It kā tieši tās dēļ viņš savulaik izlasē aiz borta atstāja Robēru Piresu, Ludoviku Žulī, toties paņēma Franku Riberī.

• „Roma” treneris Klaudio Ranjeri pēc izvirzīšanās A Sērijas vadībā nosauca Filipu Meksesu par labāko Francijas aizsargu. Domeneks Meksesu neiekļāva pat 30 spēlētāju paplašinātajā sastāvā.

• Tāpat 30 skaitā netika tādi spēlētāji kā Karims Benzemā („Real”), Patriks Vjerā („Manchester City”), Samirs Nasri („Arsenal”). Domeneks par Benzemā sacīja: „Viņam bijusi grūta sezona, un es ne vienmēr lēmumus pieņemu tā, kā no ārpuses šķistu visloģiskāk. Viņš savos 22 gados vēl mierīgi var cīnīties, lai tiktu atpakaļ izlasē. Saprotu, kā šādā situācijā jūtas spēlētājs, taču neesmu drošs, vai paši spēlētāji aizdomājas, cik grūti tādus lēmumus ir pieņemt trenerim.” Lieki teikt, ka par Benzemā (arī citu spēlētāju) nepaņemšanu pār Domeneka galvu vēlās liels kritikas vilnis.

• Ilgi bija šaubas arī par Viljama Gallasa iekļaušanu – viņa gadījumā pie vainas bija savainojums un forma. Tomēr beigās Gallasu paņēma. Domeneks vienā brīdī prata arī pajokot: „Viņš izskatās vesels – ēd sparģeļus, avokado.”

• Gallasa jautājums atkrita pats no sevis, jo 24 spēlētāju sarakstu bija jāsaīsina par vienu futbolistu, bet savainojumu guva Lasana Diarā („Real”), tādējādi tieši viņš tika izsvītrots kā pēdējais.

• Toties negaidīti sastāvā iekļauts 1.68m garais „Marseille” uzbrucējs Matjē Valbuena: „Jūtos bezgala laimīgs. Joprojām nespēju noticēt. Būt Francijas sastāvā un cīnīties par Pasaules kausu – kurš to būtu domājis? Pat es tam neticēju. Strādāšu smagi, lai izmantotu kaut mazāko iespēju.” Marseļas kluba sporta direktors: „Domeneks pareizi darīja, ka izvēlējās viņu. Ja viņš vēlējās džokeri, tad viņam tas ir.” Valbuena jau savā debijas mačā, uznākot uz maiņu pārbaudes spēlē pret Kostariku, pēc 16 minūtēm guva uzvaras vārtus (2:1).

• Neskatoties uz milzīgajiem spēlētāju resursiem, treneris Raimons Domeneks sūdzas par to trūkumu: „Kad tik daudz futbolistu ir savainoti un daudziem ir mazs spēles laiks klubos, tas nevieš optimismu.” Viņš arī teicis: „Spēlētājiem jāaizmirst savs ego un pilnībā jāziedojas komandai. Ja viņi to nesapratīs, man būs jāņem talkā šaujamais.”

• Domeneks nav mīlēts treneris Francijā – gandrīz visi viņu kritizē. Tikai 3% franču uzskata, ka viņu izlase DĀR izcīnīs Pasaules kausu. Neskatoties uz lielo kritiku, Domeneks pēc mača pret Ķīnu (0:1...) kļuva par Francijas rekordistu aizvadīto spēļu skaita ziņā (76) pie Francijas izlases stūres. Diezgan fenomenāli.

• Bijušais Francijas izlases spēlētājs Robērs Piress ik pa laikam pamatīgi kritizē Domeneku. Savulaik viņš aicināja ņemt Arsēnu Vengeru Domeneka vietā, tāpat ir teicis: „Pagājuši pieci gadi, kopš viņš trenē Franciju, bet nekāda revolūcija nav notikusi. Viņš nav labs treneris. Tas nav normāli, ka tāda izlase kā Francija nevar pārliecinoši kvalificēties finālturnīram. Negribu, lai viņš turpina strādāt.” Piress ir PK1998 un „Euro2000” čempions, taču izlasē nespēlē jau kopš 2004. gada, jo jau tad viņam bija konflikts ar Domeneku.

• Domeneks gan visu kritiku pagriež sev par labu, sakot, ka spiediens uz izlasi dod pozitīvu efektu.

• Domeneks ļoti ilgu laiku palika uzticīgs shēmai 4-2-3-1, bet šobrīd pārbaudes spēlēs pārgājis uz 4-3-3 (jo savainojumu guvis Diarā).

• Par pamatvārtsargu atlases cikla laikā kļuvis Ugo Loriss, kurš pirmajā mačā pret Serbiju izpelnījās sarkano kartīti. Tas gan nav iedragājis viņa pozīcijas izlasē.

• Patriss Evrā: „Franču publika mums netic, taču īstie fani ir ar mums. Vairums domā, ka dodamies uz safari atpūsties... ka neesam favorīti. Tas aizskar mūsu pašcieņu. Mēs esam patiesi izsalkuši. Mēģināsim sevi pierādīt – ne cilvēku dēļ, bet gan sevis pašu dēļ. Patiesībā neviens negrib pret mums spēlēt. Mēs dodamies uz DĀR, lai izcīnītu Pasaules kausu.” Daudz šaubu ir par Anrī formu, bet Evra saka: „Čempions paliek čempions. Tas, ka kādam bijusi slikta sezona, nenozīmē, ka būs slikts arī PK finālturnīrs. Beidziet runāt par klubu sezonu!”

• Džibrils Sisē: „Neviens nav pasargāts no PK2002 šoka atkārtošanās [toreiz pasaules čempione Francija devās mājās pēc grupu turnīra] – ja mūsu ieroču aptverēs būs puķes nevis lodes, tad turnīrs mums ātri beigsies. Taču mums ir liela vēlme aizvērt mutes kritiķiem un mainīt cilvēku viedokli par Francijas izlasi. Viss sākas ar treniņspēlēm. Pret Ķīnu mums vajag uzvaru, labu sniegumu, vairākus vārtus, lai iegūtu pārliecību [Francija ķīniešiem zaudēja ar 0:1...]. Mērķi DĀR? Ja jūs to prasītu kādas mazas izlases pārstāvim, viņš atbildētu, ka mērķis ir, piemēram, 1/4 fināls. Francijai tas neder, brauksim, lai mēģinātu paņemt visu [domāts – Pasaules kausu].”

• Anrī PK2010, visticamāk, pildīs rezervista lomu, kam pats futbolists piekritis. Tas viss, neskatoties uz Anrī 51 vārtiem izlases rindās, kā arī 121 spēli, kas ir visvairāk starp Francijas izlases spēlētājiem. Tuvākajam sekotājam Gallasam ir 81 spēle. Vēl vairāk nekā 50 mači izlasē ir tikai Anelkā (67), Abidālam (54) un Maludā (54). Anrī: „Treneris man pateica, ka nesākšu pirmo spēli sākumsastāvā. Kā esmu vairākkārt teicis, galvenais man ir komanda.” Pēc Francijas neizšķirta pret PK2010 neiekļuvušo Tunisiju (1:1) Anrī vēl arī sacīja: „Pret Tunisiju nav viegli spēlēt. Ja paskatīsieties apkārt, arī citām lielajām izlasēm ir problēmas ar nosacīti vājāku komandu uzveikšanu. Tā, piemēram, Anglija tikai beigās izspieda uzvaru pret Japānu (2:1). Es netaisnojos, tā vienkārši ir.”

• Florāns Maludā: „Cilvēki pēdējā laikā daudz runā, vai gribu izlasē izpildīt balsta pussarga funkcijas. Mēģināju to darīt „Euro2008” un to turnīru nemaz negribas atcerēties. Tā ka tā īsti nav pozīcija, kurā jūtos labi. Citās pozīcijās esmu efektīvāks, man patīk uzbrūkoša spēle. PK2010? Velku paralēles ar PK2006. Toreiz arī pirms finālturnīra man bija iemesls svinēt kluba panākumus ar „Lyon” [šogad – „Chelsea”]. Un vēlāk viss izdevās arī Francijas izlasē. Arī uz DĀR dosimies pēc uzvaras. Kad izcīni trofejas ar klubu, vēlies to pašu atkārtot arī ar izlasi. Nenoliedzu, esmu ambiciozs. Mēs ar Anelkā vēlamies turpināt gūt panākumus, šoreiz jau ar Francijas izlasi.”

• Aprīlī jau tā nepārliecinošo Francijas izlasi skāra uzreiz vairāki seksa skandāli. Viens no līderiem Franks Riberī izmantoja nepilngadīgas (Riberī dievojās, ka to nezinājis) prostitūtas pakalpojumus. Riberī alžīriešu sieva nostājās viņa pusē un uzreiz klātienē apmeklēja „Bayern” Čempionu līgas spēli pret „Lyon”. Riberī teica, ka sievas atbalsts viņam ir ļoti svarīgs un... vēl 1. puslaikā tika noraidīts no laukuma par rupju pārkāpumu. Vēl pirms tam seksa skandāls bija Karimam Benzemā, Hatemam ben Arfam un Sidnejam Govū, kuriem arīdzan bijuši dzimumsakari ar nepilngadīgām meitenēm – šī trijotne atšķirībā no Riberī savu saistību ar šiem notikumiem noliedza.

• Kristofs Digarī pēc Francijas zaudējuma Ķīnai: „Pirms spēles [pret Ķīnu] lasīju, ka Domeneks cer, ka izlase vēl nav gatava finālturnīram. Un tas piepildījās - izlase patiešām nav gatava. Domeneks apgalvoja, ka būtiski ir tikai tas, kā tā spēlēs 11.jūnijā. Tad atliek tikai turēt īkšķus un cerēt, ka izlase 11.jūnijā būs gatava...”

• Izlasei nozīmīgais pussargs Joans Gurkufs: „Kvalifikācijas ciklā mums bija smaga grupa [Serbija, Rumānija, Austrija, Lietuva], tikām „play-off” un tad nāca pretī Īrija. Jūs zināt, kā viss notika. Taču tas ir futbols, mums jāskatās uz priekšu. Dodamies uz DĀR piezemētā noskaņojumā, taču tas nenozīmē, ka esam nemotivēti. Par DĀR izlasi neko daudz nezinu, taču zinu, ka meksikāņi ir spēcīgi. Un ar Urugvaju salīdzinoši nesen spēkojāmies pārbaudes mačā, mājās nospēlējot 0:0. Tas daudz ko pasaka arī par viņu spēku. Lielākais mūsu drauds grupā? Domāju, Meksika. Tā spēlē ikvienā PK izcīņā, tai ir lieliski spēlētāji. Un tomēr, domāju, mēs ar savu talantīgo izlasi varam Meksiku uzvarēt. Apzināmies, ka neizkļūšana no grupas būtu liela vilšanās.” Gurkufs slavē treneri Domeneku: „Viņš ir profesionālis, labs spēļu analizētājs, viņš skaidri pasaka, ko vēlas no mums sagaidīt. Daudzi viņu kritizē, bet izlasē mums ar to nav problēmu – attiecības ir labas. Runājot par mani, 23 gadu vecumā tas ir liels gods piedalīties PK izcīņā. Nevaru vien sagaidīt tās sākumu.”

• Pēc PK2010 Francijas izlasi pārņems Lorāns Blāns. 1998. gada pasaules čempions speciāli pameta „Bordeaux” (klubs negribēja, lai Blāns aiziet) trenera amatu, lai pēc PK2010 varētu stāties pie Francijas izlases stūres. Francijas Futbola federācija „Bordeaux” samaksās 1.5 miljonus eiro lielu kompensāciju.

• No 23 spēlētājiem 11 spēlē Francijas klubos, septiņi - Anglijas. Vēl trīs naudu pelna Spānijā, bet pa vienam arī Vācijā (Riberī) un Grieķijā (Sisē).

• Francijas rezultāti pārbaudes spēlēs: 2:1 pret Kostariku, 1:1 pret Tunisiju, 0:1 pret Ķīnu. Pēc zaudējuma Ķīnai Domeneks sacīja: „Nav tā, ka es neuztrauktos, taču tā bija tikai pārbaudes spēle. Redzot, cik iespēju mums bija, jābrīnās, ka neiesitām kaut vienus vārtus. Arī ķīniešu vārtsargs rādīja brīnumus.” Pirmā spēle PK2010 Francijai būs 11. jūnijā pret Urugvaju (otrais PK2010 mačs, uzreiz pēc atklāšanas cīņas starp mājinieci DĀR un Meksiku).

Draudus Francijai izteicis pirmo pretinieku urugvajiešu treneris Oskars Tabarezs: „Padarīsim viņu dzīvi grūtu. Viņi nediktēs, kā mums spēlēt futbolu.”

Slavas mirklis

Francija PK turnīru vēsturē ir uzvarējusi vienu vienīgu reizi, un tas notika 1998. gadā, kad finālturnīrs norisinājās tieši Francijā. Grupā 3:0 pret DĀR, 4:0 pret Saūda Arābiju un 2:1 pret Dāniju, 1/8 finālā papildlaikā 1:0 pret Paragvaju, 1/4 finālā pēc 0:0 uzvara pēcspēles 11 metru sitienu sērijā pret Itāliju, pusfinālā 2:1 pret Horvātiju, bet finālā negaidīti pārliecinoši tika sasisti tā laika iespaidīgie pasaules čempioni brazīlieši ar Robertu Karlosu, Dungu, Rivaldu, Bebeto, Ronaldu priekšgalā. Toreiz spēles likteni būtībā izšķīra Zinedins Zidāns, kurš 1. puslaikā guva divus vārtus ar galvu pēc stūra sitieniem.

Vai Domeneks un Francijas izlase apklusinās kritiķus?

  • 59

  • 84


  +1 [+] [-]

, 2010-06-06 17:10, pirms 14 gadiem
Klusi, klusi bet var lidz kautkam aizspeleties.
Bet nu tad jau manīs, pašlaik jau ļoti vājš sniegums.
Viena no retajām izlasēm kuru mazāk vajā savainojumi, arī tas var nospēlet lielu lomu.

  +5 [+] [-]

, 2010-06-06 17:16, pirms 14 gadiem
Harington rakstīja: Klusi, klusi bet var lidz kautkam aizspeleties.
Bet nu tad jau manīs, pašlaik jau ļoti vājš sniegums.
Viena no retajām izlasēm kuru mazāk vajā savainojumi, arī tas var nospēlet lielu lomu.
Neizskatas, ka ar Domeneku pie stures Francija var kaut ko sasniegt...

 +20 [+] [-]

, 2010-06-06 17:20, pirms 14 gadiem
rezervists rakstīja: Neizskatas, ka ar Domeneku pie stures Francija var kaut ko sasniegt...
Bija tuvu tam lai sasniegtu 2006.gadā !
Lielā mērā pateicoties Zidānam , kas bija kā motivātors komandā !

  -1 [+] [-]

, 2010-06-06 17:34, pirms 14 gadiem
cerams Francija izgāzīsies.. varētu gūt vēl pāris golus no aizmugurēm un rokām un tāpat nekur netikt. Kā saka, lai tāds labs aplauziens.

     [+] [-]

, 2010-06-06 17:37, pirms 14 gadiem
Gailis Domeneks atkal varēs taisnoties kāpēc tik slikti nospēlēja

     [+] [-]

, 2010-06-06 17:37, pirms 14 gadiem
Es nesaprotu frančus, ja viņi grib lai atlaiž Domeneku. lai uztasaisu grautiņus domāju tad viss būs ok

  -1 [+] [-]

, 2010-06-06 17:42, pirms 14 gadiem
Komandai ir liels potenciāls, tomēr manuprāt problēma ir komandas vadībā, kas nespēj kārtīgi motivēt spēlētājus laukumā. Tāpēc, varbūt vajadzētu pamainīt treneru lauciņu.

     [+] [-]

, 2010-06-06 17:43, pirms 14 gadiem
stabili čempioni.

  -3 [+] [-]

, 2010-06-06 17:50, pirms 14 gadiem
Dinamo Shuplers Ozolinsh
Francija Domeniks Zidans 2006. gads

Bez Zidana tur nekas nebuus no taas grupas aaraa tiks Meksika un Urugvaja/Francija
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +10 [+] [-]

, 2010-06-06 18:17, pirms 14 gadiem
NO ZIDANE NO PARTY..

     [+] [-]

, 2010-06-06 18:17, pirms 14 gadiem
Ja Francija izcīnīs Pasaules Kausu(kas domājams, nez' vai notiks), lai Henry to sūta uz Īriju!

     [+] [-]

, 2010-06-06 18:20, pirms 14 gadiem
man Francija kā futbola zeme ļoti piesaista bet nevēlos lai Domeneks vada to
*pat gribētos lai viņa izgāžas un Domeneku atlaiž un no nākošā turnīra Francija rādītu tādu sniegumu kādu visi līdzjutēji no tās sagaida ar visiem lieliskajiem futbolistiem

  -3 [+] [-]

, 2010-06-06 18:27, pirms 14 gadiem
Autor nevis Ronaldu bet Ronaldo pie Brazīlijas sastāa IZLABO !

     [+] [-]

, 2010-06-06 18:31, pirms 14 gadiem
lkrnpk_2 rakstīja: pasaki kāds potenciāls ir komandā? Nosauc vienu spēlētāju no tās komandas, ko varētu par pasaules top superzvaigzni savā pozīcijā UZ DOTO BRĪDI (ne pēc pagātnes nopelniem) nosaukt?

Max. izlasei top16...
nosauksu netikai TOP bet pasu labako sava pozicijaa : Evra

     [+] [-]

, 2010-06-06 19:10, pirms 14 gadiem
Jā, Zidānam bija savs slavas laiks, un pelnīti. Tagad jau "mums" cieņā ir nevis komandas spēlētāji, bet individuālisti kā Ronaldinjo

  +1 [+] [-]

, 2010-06-06 19:14, pirms 14 gadiem
rezervists rakstīja: Neizskatas, ka ar Domeneku pie stures Francija var kaut ko sasniegt...
Štruntīga tad tev redze

Var un kā vēl var... Tikai vai tas izdosies... Tas ir cits jautājums!

  +2 [+] [-]

, 2010-06-06 19:53, pirms 14 gadiem
blondais18 rakstīja: NO ZIDANE NO PARTY..
nu ko tu fleitē. Gorkufs vidēja līnijā rādīs brīnumus, tā kā viņš būs ļoti labs aizvietotājs Zizū. Anrī, būdams rezervists, atvērsies un mačā pret DĀR gūs hat-trick. Un Loris vārtos būs vienkārši nepārspējams, grupu spēlēs neielaidīs nevienus vārtus.

  -1 [+] [-]

, 2010-06-07 10:22, pirms 14 gadiem
francijai ĻOTI jāpaveicas vismaz sešas reizes, lai viņi kļūtu par čempioniem...

     [+] [-]

, 2010-06-07 17:18, pirms 14 gadiem
ew, juus netiirie dirseeji.
Peec pirmajaam 3 speeleem vareesiet redzeet uz ko franči ir speejiigi.