Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:776, Did:0, useCase: 3

Piezīmes par Argentīnas izlasi

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Piezīmes par Argentīnas izlasi
Divas galvenās personas - Lionels Mesi un Maradona
Foto: AP/Scanpix

Ar vienu no divām spēcīgākajām Dienvidamerikas izlasēm, Brazīliju, iepazīstināju pirms pāris dienām. Tagad kārta arī otrajai - pretrunīgā Maradonas trenētajai Argentīnas izlasei.

• Visi runā par Mesi un viņu dievina arī galvenais treneris Maradona, taču savā pirmajā preses konferencē par Argentīnas modeli Maradona sacīja: „Mana komanda būs Havjers Maskerano un 10 citi.”

• Tiesa, Maradona vēlāk teicis arī tā: „Mesi šobrīd ir labāks nekā es biju 1986. gadā [kad Argentīna triumfēja PK]. Viņš ir daudz labāks par jebkuru citu futbolistu. Mesi ir jābūt komandas līderim.”

• Argentīnai Maradonas vadībā ļoti smagi gāja kvalifikācijas turnīrā, ceļazīmi uz DĀR nodrošinot tikai pēdējā no 18 kārtām.

• Maskerano atzinis, ka, neskatoties uz iekļūšanu finālturnīrā, kvalifikācijā gandrīz neviens Argentīnas izlases spēlētājs nav rādījis savu labāko sniegumu un uzskata, ka visi arī bija vainīgi, nevis galvenokārt Mesi vai Maradona, kā to pasniedza argentīniešu masu mediji.

• Par treneri Djego Maradonu (šobrīd 49 gadu vecs) varētu uzrakstīt garu jo garu romānu. Bet īsumā (ja nu kāds no jaunās paaudzes nezina): daudzi viņu līdz ar Pelē sauc par 20. gadsimta labāko futbolistu. Lai gan viņa laikā klubi maksāja nesalīdzināmi mazākas transfēru summas, fakts paliek fakts – Maradona savulaik bijis dārgākais futbolists, pie tam divreiz. Labākos karjeras gadus pavadījis Itālijas „Napoli”. Tiesa, Itālijā arī aizsāka lietot narkotikas. Argentīnas izlasē debitēja jau 16 gadu vecumā un aizvadīja 91 spēli, gūstot 34 vārtus. No 1982. līdz 1994. gadam spēlējis četros PK finālturnīros un 1986. gadā kļuva par pasaules čempionu – Maradona toreiz bija arī komandas kapteinis. Tā turnīra 1/4 finālā pret Angliju iesita divus vārtus, par kuriem visa pasaule runā vēl šobaltdien – vispirms slavenos „Dieva rokas” vārtus (Maradona vēlāk atzina, ka spēlējis ar roku tīšām), bet pēc tam vienus no gadsimta skaistākajiem vārtiem, saņemot bumbu vēl savā laukuma pusē, veicot reidu 40 metru garumā un apspēlējot pretinieku puskomandu (precīzi – piecus angļu laukuma spēlētājus, pieskaroties bumbai 11 reizes). Abu vārtu video. Finālā vācieši Maradonu sedza pa diviem, taču tas netraucēja izcilniekam atdot rezultatīvu piespēli izšķirošo vārtu guvumā. Maradona kļuva par pasaules čempionu! 1990. gadā Argentīnas izlase ar Maradonu titulu nenosargāja, tomēr tika līdz pat finālam, kur zaudēja tai pašai Rietumvācijai, kuru pirms četriem gadiem Argentīna finālā uzveica. Pēdējais kā spēlētājam Maradonam bija PK1994, kurā arī viņš paspēja gūt vārtus, taču tad tika pieķerts dopinga lietošanā un no čempionāta izraidīts.

• Maradonu „Barcelona” rindās savulaik nepatīkami traumēja (video) „Athletic Bilbao” un Spānijas izlases futbolists Andoni Goikoetksea (jeb Goiko), kurš vēlāk atzinis, ka savu futbola apavu, ar kuru savainojis Maradonu (salauzis viņam kāju), glabā īpašā stikla darinājumā. Goiko vēlāk savainoja arī Berndu Šusteru.

• Pret nenotveramo un ātro Maradonu bieži spēlēja rupji, jo tikai tā viņu varēja apturēt. Šādu taktiku Argentīnai triumfālajā 1986. gada PK pret viņu izmantoja Dienvidkorejas izlase. Šī gada PK DĀR argentīnieši atkal būs vienā grupā ar Dienvidkoreju, kuru trenē Jung-Mo Huhs, kurš toreiz, pirms 14 gadiem, bija viens no aktīvākajiem Maradonas medniekiem. Maradona: „Protams, Huhu atceros ļoti labi. 1986. gadā korejieši pret mums spēlēja teikvando, nevis futbolu. Es joprojām atceros Huhu.” Šovasar abi sacentīsies kā treneri. Lūk, „jauks” foto, kurā abi redzami „spēlējam” viens pret otru PK1986: foto.

• Maradonas kā spēlētāja priekšrocība sprintos bija spēcīgās, īsās kājas un līdz ar to zemais ķermeņa smaguma centrs. Labs paraugs šajā ziņā ir vieni viņa vārti 1986. gada PK (kad Argentīna kļuva par čempioni) izcīņas pusfinālā pret Beļģiju: video.

• Maradona ir pazīstams ne tikai ar izcilajiem sasniegumiem, bet arī pārkāpumiem – 1991. gadā viņš par kokaīna lietošanu tika diskvalificēts uz 15 mēnešiem, bet 1994. gadā, savā pēdējā PK izcīņā, tika aizsūtīts mājās finālturnīra laikā arīdzan par aizliegto vielu lietošanu. Pēc karjeras beigām jau 37 gadu vecumā cīnījās ar nopietnām veselības likstām, būtisku svara pieaugumu. Tomēr 2005. gadā pēc operācijas atguva veselību un, ticis pāri atkarībai no narkotikām, kļuva par biežu viesi dažādos Argentīnas TV raidījumos. 2008. gada novembrī, praktiski bez jebkādas nopietnas pieredzes pirms tam, kļuva par Argentīnas izlases treneri. Bieži savas asās mēles dēļ nonācis konfliktos ar žurnālistiem.

• Pirmajās trīs spēlēs pie Argentīnas izlases stūres Madarona uzvarēja, tomēr kopumā PK2010 atlases cikls bija ļoti smags. Tā ietvaros tika piedzīvots atkārtots visu laiku lielākais zaudējums izlases vēsturē (1:6 pret Bolīviju...) un, tikai pateicoties divām uzvarām atlases cikla noslēgumā, Argentīnai izdevās izraut 4. vietu (5. vietai bija jāaizvada pārspēlēs, bet 6. vietas īpašniece vispār palika bez finālturnīra). Protams, šādā situācijā Maradona savā dzimtenē tika pamatīgi kritizēts, uz ko viņš pēc pēdējās spēles (kas deva ceļazīmi uz DĀR) preses konferencē bez jebkādiem kompleksiem žurnālistiem 2009. gada nogalē uzvaroši teica: „suck it and keep on sucking it” (domāju, nav jātulko). FIFA par to viņam piešķīra divu mēnešu diskvalifikāciju – tas gan nebija nekas briesmīgs, jo bija izlašu neaktīvais laiks.

• Maradonu kritizē daudz un dikti. Piemēram, treneris Cēzars Meneoti, kura vadībā Argentīna 1978. gadā pirmo reizi triumfēja PK, sacījis: „Izskatās, ka izlasei nav ideju kā spēlēt – futbolisti ir apjukuši un neorganizēti.”

• Maradona ir kreisu uzskatu atbalstītājs. Viņš atbalsta Fidelu Kastro, Ugo Čavezu utt. „Atbalstu jebko, ko dara Čavezs.” Tai pat laikā Maradona nemīl ASV: „Es ienīstu visu, kas saistīts ar ASV. Neieredzu no visa spēka.”

• Tikai 21 gadu vecais uzbrucējs Serhio Aguero („Atletico”) jau tagad ir pilntiesīgs Argentīnas izlases uzbrucējs un... ir saderinājies ar trenera Maradonas meitu. Tieši Aguero un Maradonas meita ļāva Maradonam 2009. gadā kļūt par vectēvu.

• Ja Argentīna izcīnīs PK2010 kausu, Maradona apsolījis apskriet pliks apkārt piemineklim Buenosairesas centrā.

• Argentīnu par galveno favorīti sauc DĀR uzbrucējs Benijs Makartijs. Arī holandietis Patriks Kluiverts: „Argentīna varētu būt kandidāte uz trofeju Nr.1, ja vien spēs veidot spēli ap Lionelu Mesi, kā to dara „Barcelona”. Mesi ir fenomenāls. Ja vien es savulaik Barselonā spēlētu kopā ar viņu, tad gūtu tik daudz vārtu...” (nostalģiski)

• Pat 30 spēlētāju sarakstā Maradona neiekļāva Havjeru Zaneti un Estebanu Kambiaso – abi piedalījušies izcilās „Inter” sezonas veidošanā. Tāpat Maradona neiekļāvis Fernando Gago („Real”), Gabrielu Milito („Barcelona”) un Huanu Romanu Rikelmi („Boca Juniors”). Toties paņemts Martins Palermo, kuram 36 gadi un līdz šim vēl neviena PK finālturnīra viņa karjerā. Pēc 30 spēlētāju paziņošanas Maradonas virzienā atkal tika raidīts daudz kritikas, kā arī tika konstatēts, ka nav izvēlēts gandrīz neviens malējais aizsargs, lai gan iespējas paņemt tādus bija. Maradona uz to atbild: „Argentīnā katram ir savs saraksts ar spēlētājiem, bet šis ir manējais, un šie 23 spēlētāji uz laukuma ir gatavi nomirt manis dēļ.”

• Piemēram, daudzus pārsteidz Ariela Garsē (spēlē argentīniešu klubā Santa-Fē „Colon”) iekļaušana, bet Maradona saka: „Tie, kas ir pārsteigti, nav redzējuši „Colon” mačus un nezina, kur atrodas Santa-Fē. Dažreiz ir vērts būt labi informētam.” Garsē un vēl daži sastāva pārsteigumi pārliecināja Maradonu pārbaudes spēlēs, kurās viņš izmantoja tikai vietējos Argentīnas čempionāta spēlētājus. Kad viņš to darīja, daudzi smīnēja un uzskatīja to par veltu laika šķiešanu, taču Maradona sacīja: „Galīgajā spēlētāju sarakstā jūs tagad redziet, ka tās pārbaudes spēles bija noderīgas.”

• Maradona laicīgi paziņojis, ka pamatvārtsargs finālturnīrā būs tikai 23 gadus vecais Serhio Romero (Nīderlandes „AZ”), kurš 2007. gadā ar Argentīnas izlasi triumfēja U-20 pasaules čempionātā, bet Argentīnas pieaugušo izlasē aizvadījis tikai piecas spēles. Kvalifikācijā aizsardzība bija liela argentīniešu problēma, bet Romero skatās tikai nākotnē: „Maradona zina, ko darīt ar aizsardzību. Šobrīd mums vēl ir trīs nedēļas [protams, to viņš neteica šodien :)], nevis kā parasti dažas dienas, un mēs varam to visu noslīpēt.” Kopumā Romero ir pārliecināts par sevi: „Es nebaidos un neuztraucos. Kad uzvelc Argentīnas izlases kreklu, tā ir īpaša sajūta. Tev ar šo kreklu jābūt gatavam kaut vai mirt laukumā – tajā brīdī nekas cits vairs nav svarīgs. Un atļaujiet man teikt – daudzus cilvēkus pārsteigs, kā spēlēsim finālturnīrā. Labosimies pēc ne pārāk pārliecinošā atlases cikla.” Romero ir liels Mesi fans: „Pa TV skatos visas „Barcelona” spēles. Līmenis, kādā spēlē Mesi, dod papildus motivāciju mums visiem pārējiem izlasē. Kvalifikācijā viņu sedza četri pieci cilvēki, kas pretiniekiem liedza parādīt visu savu potenciālu. Pret ne-Dienvidamerikas komandām viņam būs vieglāk. Nav tāda futbolista, kas vienatnē varētu viņu nosaukt. Mesi ir milzīga mūsu priekšrocība.”

• Mesi: „Izlasē centīšos darīt tieši to pašu, ko daru „Barcelona”. Esmu pilns cerību un ļoti vēlos DĀR nospēlēt labi. Spiediens? Esmu pie tā jau pieradis. Manuprāt, Argentīna ir viena no favorītēm – pat tad, ja citi tā nedomā. Mums tas nāk tikai par labu, ja citi mums netic.”

• Citā reizē Mesi teicis: „Šobrīd par spēcīgākajām izlasēm uzskatu Spāniju, Angliju un Brazīliju.”

• Daudzi uzskata, ka izlasē Mesi spēlē daudz bālāk nekā Barselonā. Mesi: „Ticiet man, esmu cilvēks, kurš visvairāk grib, lai izlasē arī viss izdotos. Šobrīd man būs laba iespēja to paveikt.”

• Argentīnas atbalstītāju sirdis sāka pukstēt daudz ātrāk, kad tapa zināms, ka Mesi izlases treniņā guvis savainojumu. Tas gan nebija nekas nopietns, Mesi finālturnīram būs gatavs. Starp citu, savainojumu Barselonas zvaigzne guva pēc sadursmes ar Maskerano.

• Itālijas izlases galvenais treneris Marčelo Lipi pēc „Inter” triumfa Čempionu līgā: „Argentīniešu uzbrucējs Milito atstājis uz mani lielu iespaidu. Viņam jābūt galvenajam favorītam uz Zelta Bumbu – šogad viņš paveicis lielas lietas.”
• Vairāk nekā puse no Argentīnas izlasē paņemto spēlētāju (12 no 23) nav aizvadījusi vairāk par 15(!) mačiem izlasē, lai gan, piemēram, PK2010 atlases ciklā vien bija jānospēlē 18 spēles. Vairāk nekā 50 reizes Argentīnas izlases kreklu uzvilkuši ir pieci futbolisti: Huans Sebastians Verons (69), Gabriels Haince (63), Havjers Maskerano (56), Valters Samjuels (54) un Karloss Tevezs (51). Tikai 22 gadus vecais Mesi jau paguvis iekrāt 44 mačus!

• Izlasē ir pa sešiem Argentīnas un Itālijas klubu pārstāvjiem. Vēl četri ir no Anglijas, trīs – no Spānijas.

• Argentīna pēdējo nopietno pārbaudes spēli aizvadīja 3. martā, Minhenē uzvarot Vāciju (1:0). Maijā ir spēlēts ar Haiti (4:0) un Kanādu (5:0), bet nākamais mačs Maradonas padotajiem būs PK2010 ietvaros pret Nigēriju otrajā turnīra dienā, 12. jūnijā.

Slavas mirklis

Protams, vēlreiz jārunā par Maradonas triumfālo 1986. gada Pasaules kausa izcīņu. Atšķirībā no pirmā titula, kas tika izcīnīts savos laukumos Argentīnā, otrais tituls tika gūts Meksikā. Grupu turnīrā divas uzvaras un neizšķirts, 1/8 finālā 1:0 pret Urugvaju, 1/4 finālā 2:1 pret Angliju (abi vārti Maradonam, tas nekas, ka vieni ar roku), 1/2 finālā 2:0 pret Beļģiju (kam abi vārti? Jā, atkal Maradonam), bet finālā 3:2 triumfs pār Rietumvāciju! Vācieši no 0:2 80. minūtē tika līdz 2:2, taču 83. minūtē Horhe Buručaga pēc Maradonas piespēles guva izšķirošos vārtus – 3:2! Par labāko finālturnīra spēlētāju, protams, tika atzīts Maradona.

Vai Maradona skries pliks apkārt piemineklim?

  • 121

  • 59

  • 91


 +11 [+] [-]

, 2010-06-03 18:50, pirms 14 gadiem
Veiksmi Argentinai Labs sastāvs.
Zaudēs un skries aiz bēdām

 +10 [+] [-]

, 2010-06-03 19:01, pirms 14 gadiem
1986. gadā korejieši pret mums spēlēja teikvando, nevis futbolu.

šis labs

Argentīna noteikti mani favorīti. Veiksmi viņiem.

  +2 [+] [-]

, 2010-06-03 19:06, pirms 14 gadiem
Mani favorīti!
Ja šie individuāli spēcīgie futbolisti spēs turnīrā spēlēt kā vienota komanda, tad neapšaubāmi rezultāti būs ļoti augsti. Galvenais komandas spēle, psiholoģiskais pacēlums un veiksme.

Neliela replika.
Maradona narkotikas sāka lietot jau Barselonas laikos ap 83. gadu. Grūti pat iztēloties, ko tik Diego būtu vēl sasniedzis, ja spētu stāvēt pretī šai atkarībai.

 +13 [+] [-]

, 2010-06-03 19:08, pirms 14 gadiem
• Ja Argentīna izcīnīs PK2010 kausu, Maradona apsolījis apskriet pliks apkārt piemineklim Buenosairesas centrā.

ļoti interesantas piezīmes

  -1 [+] [-]

, 2010-06-03 19:11, pirms 14 gadiem
angusrocks rakstīja: • Ja Argentīna izcīnīs PK2010 kausu, Maradona apsolījis apskriet pliks apkārt piemineklim Buenosairesas centrā.

ļoti interesantas piezīmes
Tieši tāpēc viņa neuzvarēs!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +15 [+] [-]

, 2010-06-03 19:40, pirms 14 gadiem
Deron Williams rakstīja: GOOOOOOOOOOOOOO OOOOOOOOOOOOOOL !!!!!GOOOOOOOOO OOOOOOOOOOOOOOO OOOOOOOOOOOOOOO OOOOOOOL!!!!!GO OOOOOOOOOOOOOOO OOOOOOOOOOOOOOO OOOOL!!! ARGENTINA!!!
you're sick dude

  -4 [+] [-]

, 2010-06-03 19:52, pirms 14 gadiem
Ka jau vairums latinamerikanu, Maradona nav iznemums, kurs IENIST ASV un visu kas saistits ap to suck it and keep on sucking it
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -2 [+] [-]

, 2010-06-03 20:05, pirms 14 gadiem
ARG nav absolūts favorīts, bet viena no... bieži negadās kad galvenais favorīts vinnē čempi... varbūt tikai 1990.g vāciešu tanks pārbrauca pāri visiem bez aizķeršanās.

     [+] [-]

, 2010-06-03 20:12, pirms 14 gadiem
eh...reiz bja laiki

 +24 [+] [-]

, 2010-06-03 20:12, pirms 14 gadiem
te vairaak pieziimju ir par Maradonu ka speeleetaaju nevis par Argentiinas izlasi

  +1 [+] [-]

, 2010-06-03 20:44, pirms 14 gadiem
paldies par lielisko rakstu

  +3 [+] [-]

, 2010-06-03 22:28, pirms 14 gadiem
šitā izlase un viņas līdzjutēji lido pa mākoņiem,katru reizi pirms finālturnīra ir sadomājušies,ka ir nezkādi favorīti un tā arī neko nav vinnējuši pēc 1986.g-nolaidieties uz zemes un tad varbūt kkas sanāks

  +2 [+] [-]

, 2010-06-03 23:14, pirms 14 gadiem
par diego armando piekriitu - drusku par daudz sajaa rakstaa!
bez vina komandaa ir pilns ar zvaigzneem - leo,macherano;dzaneti;milito u.c.
vajadzeetu uz tiem koncentreeties!
lai vai kaa argentiina ir mani favoriiti,un MARADONA FUTBOLA GEENIJS!
VAMO ARGENTINA!

  +1 [+] [-]

, 2010-06-03 23:18, pirms 14 gadiem
piedosanu - neieskatiijos,ka dzaneti un milito nemaz nav panemti!
nu jaa- tur bez viniem pietiek meistaru!

  +1 [+] [-]

, 2010-06-03 23:32, pirms 14 gadiem
MESSI + MARADONNA = CHAMPIONS !

     [+] [-]

, 2010-06-03 23:40, pirms 14 gadiem
Zel Argentinas izlases speletajus,sastavs iespaidigs(vismaz uzbrukuma linija),bet treneris pilnigi chau,lai nepavainojas Argentinas izlases fani,bet saku jums atklati,Argentina nekur talu netiks,max lidz 1/2,tas ari tikai pie lielas veiksmes!

  +1 [+] [-]

, 2010-06-04 00:19, pirms 14 gadiem
Modritis rakstīja: Zel Argentinas izlases speletajus,sastavs iespaidigs(vismaz uzbrukuma linija),bet treneris pilnigi chau,lai nepavainojas Argentinas izlases fani,bet saku jums atklati,Argentina nekur talu netiks,max lidz 1/2,tas ari tikai pie lielas veiksmes!
nekur tālu netiks - max līdz 1/2 ... ...tas jau ir pietiekoši tālu !!

  -1 [+] [-]

, 2010-06-04 00:30, pirms 14 gadiem
Modritis rakstīja: Zel Argentinas izlases speletajus,sastavs iespaidigs(vismaz uzbrukuma linija),bet treneris pilnigi chau,lai nepavainojas Argentinas izlases fani,bet saku jums atklati,Argentina nekur talu netiks,max lidz 1/2,tas ari tikai pie lielas veiksmes!
godīgi sakot Maradona kā treneris man arī neiedveš baigo uzticību, bet gadās ka komanda(es te nedomāju konkrēti ARG) ir tik izcila, ka trenerim atliek tikai stāvēt ''pie ratiem'' ...bet 1990.g. ARG bija - nu vispār - nekāda, kā Tu saki - čau, taču brīnumainā kārtā no spēles uz spēli caur adatas aci, aizbāžot muti vislielākiem skeptiķiem un nošokējot visus lielos kritiķus tika līdz finālam....un daudz netrūka ka būtu vinnējuši GER (uz ARG vārtiem tika piespriesta stipri šaubīga pendele, kura tika realizēta)...

  +5 [+] [-]

, 2010-06-04 05:41, pirms 14 gadiem
Nespīd viņiem nekas, Argentīnai ir viss, izņemot treneri. Tad jau drīzāk Spānija paņems, viņiem spēlētāji ir apmēram līdzīgi, bet daudz disciplinētāka spēle.

  +1 [+] [-]

, 2010-06-04 10:08, pirms 14 gadiem
Paldies, par šo interesanto rakstu!
Cik skatījos kvalifikācijas spēles, nemaz Argentīna nespēlēja pārliecinoši, bet varbūt tāds bija nejaušais uzdevums - nepārpūlēt komandu, neizšaut visu pulveri un vienkārši tikt finālturnīrā.

Nezinu vai Argentīna uzvarēs, bet finālā tai ir jābūt un jāspēlē ar Spāniju. hehe

  +1 [+] [-]

, 2010-06-04 10:32, pirms 14 gadiem
Kāpēc Jūs visi esat tā safanojušies par Maradonu? Vai Jūs sekojāt līdzi atlasei uz PČ? Ar šādu treneri nav iespējams izcīnīt PČ kausu -100%
Knapi tika uz pasaules Čempi!
Zaudēt spēle:
pret Boliviju 1:6
pret Ekvadoru 0:2
Pret Paragvaju 0:1
Pret Čīli 0:1
+vēl Brazīlijai 1:3
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja