Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

"Mettai" nepilngadīgi vārtu guvēji, Starkovam topā uzbrukums, Kubarevs par "Riga" kāzusu

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

"Mettai" nepilngadīgi vārtu guvēji, Starkovam topā uzbrukums, Kubarevs par "Riga" kāzusu
Amansiu Fortešs debijā guva vārtus Liepājas labā pret bijušo komandu "Ventspili". Foto: Mārtiņš Sīlis.

Nedēļas nogalē izspēlētas "Optibet" futbola Virslīgas 18. kārtas spēles, noslēdzoties otrajam aplim jeb pussezonai. Sportacentrs.com piedāvā izlasīt astoņu komandu treneru sacīto pēcspēles preses konferencēs.

"Liepāja" - "Ventspils" 4:0

Igors Kļosovs neieradās uz pēcspēles preses konferenci Liepājā, taču vēlāk sniedza komentāru kluba oficiālajai mājas lapai.
Igors Kļosovs, "Ventspils" galvenais treneris: "Zaudējums derbijā ļoti stipri satrauca. Mēs, protams, nospēlējām neveiksmīgi. Laikam šo spēli "Ventspils" var pat nosaukt par apkaunojošu. Gribētu atvainoties līdzjutēju priekšā, kuri pārdzīvoja par komandu derbijā. Mēs visi esam ļoti sarūgtināti, ka neattaisnojām jūsu cerības. Atbildību no sevis, neapšaubāmi, nenoņemu. Jebkurā zaudējumā, kā zināms, pirmām kārtām vainīgs ir galvenais treneris. Vispirms laikam neizdevās komandu novest nepieciešamajā psiholoģiskajā stāvoklī. No citas puses, arī katram futbolistam jāprot individuāli sevi gatavot, domāt par pilnīgu noskaņošanos, būt pilnībā uzlādētam cīņai. Analizēsim un labosim situāciju.

Atzīmēšu, ka, neskatoties uz acīmredzamu sarūgtinājumu, mēs nemaz nedomājam krist panikā. Nekādā gadījumā! Vēl jo vairāk tāpēc, ka pavisam drīz starts Eiropas līgā. Tikai ar skrupulozu darbu un nepiekāpību mēs varam reabilitēties līdzjutēju priekšā un tikt laukā no šīs situācijas. Varu apsolīt, ka katrs no mums tam pieliks maksimumu pūļu. Tāpat gribētu atzīmēt, ka mana neatrašanās pēcspēles preses konferencē nekādā ziņā nebija necieņa pret līdzjutējiem un pretinieku. Vienkārši pēc mača, kurš mums izvērtās tik neveiksmīgs, sajutos iztukšots un man pavisam nebija domu par komentāriem."

Aleksandrs Starkovs, "Liepājas" galvenais treneris: "Šī spēle bija kā iepriekšējā mača pret "Riga" turpinājums [liepājnieki zaudēja ar 1:2, vēlāk vainojot notikušajā tiesnešu brigādi - aut.], atkal esmu apmierināts ar komandas sniegumu. Ļoti labs temps, labs izpildījums. Atšķirībā no iepriekšējās spēles guvām vairāk vārtu. Esmu pateicīgs puišiem par skaisto uzvaru. Domāju, mūsu līdzjutējiem un kluba vadībai šī uzvara tieši ar tik lielu rezultātu bija nozīmīga. Turklāt tas bija Kurzemes derbijs, kurā pagājušajā gadā mūsu klubs neuzvarēja ne reizi [ieskaitot dueli kausa izcīņā, "Liepājai" pret "Ventspili" bija viens neizšķirts un četri zaudējumi - aut.]. Tas arī kā papildus bonuss šai uzvarai."

"Ventspils" pēdējā laikā laiž daudz vārtu un tai ir izteiktas problēmas aizsardzības centrā. Akcentējāt to savai komandai?
Starkovs: "Pretinieku, protams, pētījām, taču drīzāk izcēlām "Ventspils" stiprās puses - vidējo līniju un uzbrukumu. Šeit paldies Raļkevičam, kuram bija seivs un Jaunarājam, kurš ar galvu izsita bumbu no vārtu līnijas. Rezultāts it kā ir ļoti skaits un viegls, bet īstenībā tik viegli nemaz neklājās. Mūsu aizsardzība arī labi strādāja uz augstiem apgriezieniem un labi strādāja. Ja par futbolistiem, vēlētos izcelt mūsu gados jaunā uzbrucēja Fraideja hat-trick. Cik viņam tur gadu? 18? Jebkuram spēlētājam Virslīgā hat-trick ir liels sasniegums, kur nu vēl šādā vecumā. Tāpat apsveicu mūsu debitantu Fortešu ar gūtajiem vārtiem - gols pirmajā spēlē. Tas ir lieliski."

Pēdējā laikā bijušas izmaiņas sastāvā. Vai šobrīd atrasts tas kodols, kurš spēlēs arī turpmāk?
Starkovs: "Dod Dievs, lai tā būtu, taču ir kartītes, ir traumas, pat pēc uzvarām mēdz gadīties formas kritums. Būtu labi, ja sastāvus un šādas spēles varētu klonēt. Veidojam uzbrūkošu modeli - kā redzat, arī mūsu malējie pussargi ir ar akcentu uz uzbrukšanu, arī centra pussargi Ķigurs un Ikaunieks ir spilgti uzbrūkoši. Jābūt rezervēm, reizēm jāspēlē ar lielāku atskatīšanos uz aizsardzību. Tomēr man patīk šāda pieeja, kad ir daudz vārtu - tad arī publikai patīk. Plus izcelšu, ka ar nelielām pauzēm gandrīz visu sezonu nespēlē Toberu, kuru uzskatu par visvairāk apdāvinātāko mūsu futbolistu. Pietrūkst viņa."

"Daugavpils" - "Jelgava" 0:2

Oļegs Kubarevs, "Jelgavas" galvenais treneris: "Stāvoklis, kādā šobrīd esam [pēdējā vieta pirms šīs kārtas un arī pēc uzvaras Daugavpilī tas nav mainījies, jo uzvara arī "Mettai" - aut.], diktē mums to, ka atkāpties nav kur. Un, lai ņemtu punktus, mums pirmām kārtām jābūt disciplinētiem. Šodien mums bija zināms plāns, kurš nostrādāja. Nav nekādu noslēpumu - rēķinājāmies ar labu organizāciju aizsardzībā, ātriem uzbrukumiem un standartiem. Kaut kas no tā izdevās, bet ir arī joprojām daudz problēmu. Taču esmu priecīgs, ka komanda uztver visu pareizi un dara visu iespējamo, lai izlabotu situāciju. Nesaku, ka mūsu situācija ir pavisam skumja, taču vēlamies būt citā pozīcijā, nekā atrodamies šobrīd."

Viktors Morozs, "Daugavpils" galvenais treneris: "No mūsu puses bija periodi, kad spēlējām diezgan labi, bet abi ielaistie vārti, manuprāt, bija muļķīgi. Protams, ir grūti spēlēt, ja esi iedzinējos pret "Jelgavu", kura savu spēli akcentē uz aizsardzības futbolu. Pēc otrajiem vārtiem tas kļuva vēl grūtāk. Taču vēlos pateikties spēlētājiem - viņi gribēja, viņi centās. Galvenā lieta, kas šodien man nepatika, ka laukumā nebija līdera. Tāpēc arī zaudējām."

Vai nebija taktiska kļūda uzsākt spēli ar vienu uzbrucēju?
Morozs: "Nē, domāju, ka tā nebija kļūda. Nevar arī teikt, ka spēlējām ar vienu uzbrucēju - Bairamli dažās situācijās bija kā otrais uzbrucējs. Situācijās, kad spēlējām aizsardzībā, viņš palīdzēja pussargiem. Gribējām arī, lai Bairamli presingo pretinieku aizsargus. Zinājām, ka būs grūti pie centrējumiem, jo viņu aizsargi ir gari un vēlējāmies uzbrukumā tādu spēlētāju, kurš varētu uzbrukt no dziļuma. Otrajā puslaikā jau spēlējām ar diviem uzbrucējiem - nevarētu teikt, ka daudz kas mainījās, jo gribējām arī kontrolēt bumbu un bija vajadzīga palīdzība arī centrā."

Pēc izlašu pārtraukuma pagaidām neesat guvuši vārtus. Vairāk trūkst uzbrucēja, kurš gūst vārtus vai pussarga, kurš atdotu labu pēdējo piespēli?
Morozs: "Daudz kas trūkst. Tagad ir ļoti daudz runu ap Askerovu un, domāju, tas traucē viņa sakarā. Ja par pussargiem, esmu apmierināts ar Toņiševa, Skrebela, Cucura progresu. Viņi cīnās un redzu, ka viņi nav sliktāki kā, piemēram, "Jelgavas" spēlētāji. Reizēm vienīgi mūsējiem pietrūkst gudrības, viltus."

Par runām ap Askerovu - domāta pretinieku lielā uzmanība viņam laukumā vai citu klubu interese transfēru periodā?
Morozs: "Otrais variants."

Vari pateikt kaut ko konkrētāk?
Morozs: "Ko es varu pateikt? Esmu treneris, šobrīd šis spēlētājs ir manā komandā, un gribu, lai katrā spēlē viņš atdod maksimumu. Daudz ar viņu runāju, viņš it kā visu pareizi uztver, tomēr laukumā redzu, ka galvā ir kaut kas nepareizs. Par konkrētiem piedāvājumiem negribu runāt."

Tas, ka esat nokļuvis "Jelgavā", lielā mērā saistāms ar to, ka ar "Jelgavas" treneri Golubevu iepriekš esat strādājis "Spartakā"?
Kubarevs: "Jā, tas bija būtisks faktors, viņš ar mani sākotnējā stadijā risināja pārrunas."

Vai ātri pieņēmāt pozitīvu lēmumu?
Kubarevs: "Vēl nekad nebiju pārņēmis tādu komandu sezonas gaitā, kas atrodas tabulas apakšā. Šai gadījumā man šķita interesanti pamēģināt to, plus es redzu, cik pozitīvi ir noskaņota "Jelgavas" vadība un cik pozitīvi norit darbs. Es patiešām vēlos palīdzēt - neesmu te vienojies par kaut kādiem nosacījumiem. Es patiešām vēlos palīdzēt mainīt situāciju, lauzt šo situāciju un pamēģināt ar komandu no sarežģītās situācijas iziet ar cieņu."

Saprotams, ka nekritizēsiet iepriekšējo treneri, bet, kad analizējāt komandu, kā, jūsuprāt, "Jelgavai" visvairāk trūkst?
Kubarevs: "Ziniet, šodien braucām uz spēli un pat nezinājām, kuru likt sastāvā. Kāds traumēts, kādam kartītes. Pirmkārt, tā ir sanācis, ka pārāk maz spēlētāju atbilst Virslīgas līmenim. Jābūt 11-13 šādiem futbolistiem, bet šobrīd ir daudz jaunatnes, kas ir pavisam zaļa. Otrkārt, kas saistīts ar sniegumu, tad katrs treneris redz citādi, bet priekšplānā allaž ir rezultāts. Tāpēc es nevaru un negribu vērtēt iepriekšējo treneri [Paharu] un nevēlos to apspriest publiski. Taču dabiski, ja komanda atrodas tabulas lejā, tad problēmas ir. Neteiktu, ka izgaismotos kāda viena izteikta problēma - manā skatījumā problēmu ir daudz, kas pierāda to, ka ir rezerves - sastāva komplektēšanā, trenēšanas procesā, kondīcijā un tā tālāk. Nesaku, ka ir slikti un tūdaļ kļūs labi - vienkārši redzu, ka ir rezerves. To izmantošana nav atkarīga tikai no manis, bet arī futbolistiem un visiem kluba darbiniekiem. Tikai nākotnē redzēsim, vai mums izdosies atrast šīs rezerves."

Kluba vadība ir izvirzījusi konkrētus mērķus vai vienkārši jātiek pēc iespējas augstāk?
Kubarevs: "Galvenais vēstījums ir radīt kaujasspējīgu komandu. Kādu gan tagad mērķi var uzstādīt?"

Piemēram, sešinieku.
Kubarevs: "Neizkrišanu, sešinieku... Kas ir sešinieks, kam tas ir vajadzīgs? Sestā vieta, septītā, mēs par tādām vietām nerunājām. Vēlamies, lai komanda kļūst konkurētspējīga. Ar aritmētiku tagad nenodarbojamies. Plus ir taču vēl kausa izcīņa [caur to var nodrošināt Eirokausu ceļazīmi - aut.]. Atkarībā no situācijas prioritātes saliksim. Šai brīdī mūsu galvenā interese saistās ar sniegumu."

Vai komandas vadīšana šodien [Morozs izcieta vienas spēles diskvalifikāciju - aut.] atšķīrās no citām reizēm. Biji uz paaugstinājuma, kurš atrodas burtiski tikai piecus metrus no komandas soliņa...
Morozs: "Drusku skaļāk jākliedz. Protams, ir atšķirība - gribētos būt blakus un regulēt spēli. No citas puses, man nepatīk, ja spēlētāji ir atkarīgi no treneriem. Gribētos, lai mūsu darbs būtu tāds - gatavojamies spēlei un mača laikā futbolisti izpilda pirms tam dotos uzstādījumus, nevis treneris komandu regulē ar vadības pulti. Varbūt esmu vēl jauns, impulsīvs treneris, tāpēc gribu iesaistīties, bet nākotnē, ceru, spēlētāji norādes sapratīs dziļāk un man nebūs tik daudz jāiesaistās. Ja futbolisti nākotnē spēlēs stadionos, kur ir 20-30 tūkstoši skatītāju, tad viņi vienkārši nedzirdēs treneri. Taču šodien, protams, gribējās būt blakus un iesaistīties vairāk."

Jūsu stadionā ir liels uzraksts par to, Daugavpilī dzimst talanti. Tagad sastāvā netrūkst pieredzējušo - atgriezies Kovaļovs, no savainojuma atkopies Afanasjevs, tāpat ir Sokolovs un arī leģionāri. Kā atrast balansu starp pieredzējušajiem un jaunajiem? Sezonas sākumā jaunie spēlēja vairāk.
Morozs: "Nav tā, ka mēs gribam, lai spēlē daudz jauniešu vai daudz pieredzējušo. Gribam, lai ir rezultāts. Tikai tad jaunie spēlētāji augs, jo, ja visu laiku zaudē, psiholoģijai tas nenāk par labu. Pieredzējušie spēlētāji piesaistīti, lai palīdzētu jaunajiem augt."

Minējāt, ka pirmo reizi karjerā pārņēmāt komandu, kas atrodas pēdējā vietā. Atgriežoties uz sezonas sākumu, vai atbrīvošana no darba pie "Riga" stūres pēc nieka viena mēneša arī bija pirmo reizi karjerā?
Kubarevs: "Otrā reize. Pirmā reize bija Šišhanova [šī brīža "Ventspils" prezidents] "Dacia" Moldovā. Atšķīrās nianses, bet principā līdzīga situācija."

Kad nācāt uz "Riga", varējāt iztēloties, ka tā notiks?
Kubarevs: "Pēc tā, kam esmu gājis cauri, vairs ne par ko nebrīnos. Tādi gadījumi rāda, ka tik "nopietnos" klubos ir nopietnāk jāapspriež līguma nosacījumi, jo principā tādām lietām nav jānotiek - treneriem tiek dotas divas spēles, lai saknē izlabotu situāciju, turklāt pievienojos "Riga" jau sezonas gaitā un komandu pirms tam negatavoju. Pēc divām spēlēm viņi nospriež, ka ne visu esmu pārbūvējis... Lai gan reizēm tādu mērķu sasniegšanai nepieciešami gadi. Taču tiešām vairs nebrīnos ne par ko. Jo augstāks futbola līmenis, jo tādu kāzusu ir mazāk."

Kad jūs uzaicina klubs, jūs skatāties konkrētā kluba treneru vēsturi? "Riga" ar treneru biežu mainīšanu ir slavena.
Kubarevs: [Jautājuma brīdī krata galvu - aut.] Esmu strādājis "Spartakā", Vitja zina [vēršas pie blakus sēdošā Moroza, kurš spēlēja Kubareva vadībā - aut.] - cik "Spartakā" ir mainīti treneri [daudzkārt, tomēr Kubarevs izcīnīja Virslīgas titulu - aut.]? Tāpēc es no tā nebaidos, jo es kā treneris jebkurā komandā strādāju vienādi, atdodot visus spēkus. Vienīgā atšķirība ir, ka futbolistu līmenis dažādos klubos ir dažāds, tāpat čempionāta līmenis, atalgojums. Pārējā ziņā viss ir vienādi - veidoju komandu, treniņprocesu, strādāju pie tā, ko protu. Taču nekad nepielāgojos aģentiem, sporta direktoriem [sveiciens "Riga" sporta direktoram Romašinam? - aut.], futbolistiem un arī nekad nepielāgošos. Tāpēc labprātāk strādāju tādā komandā, kurā man uzticas, nevis tur, kur neuzticība, jau soļojot pāri slieksnim, ir jūtama. Vēlos strādāt par treneri. Ne vienmēr ir iespēja strādāt augstā līmenī un mierīguma apstākļos. Jo apstākļi ap komandu treneri arī var novest līdz sarežģītai situācijai. Nav viegli pārvarēt tādus stresus. Es tagad nerunāju tieši par "Riga" - arī iepriekš esmu saskāries ar tamlīdzīgām situācijām. Kad tiecies ar kluba vadību, allaž ir tāds zināms iemīlēšanās periods, gluži kā medusmēnesis. Vienā klubā šī uzticība var ritēt divas spēles, bet citā... kā Kononovs Maskavas "Spartak" - ne viss sanāk un varēja novākt, taču viņam uzticas.

Par mani savukārt nevar teikt, ka Jūrmalā strādāju labi un kļuvu par čempionu, bet tagad [pie "Riga" stūres] slikti, tas ir process. Zinu tikai to, ka situāciju vienmēr var uzlabot. Vienmēr ticu, ka mani futbolisti ir labākie un vēlos ar viņiem strādāt. Parasti neatsakos no esošajiem spēlētājiem, lai ņemtu citus. Nepaziņošu, ka vēlos tagad mainīt pasauli, taču, ja tu atnāc uz jaunu darbu, tad tu piekrīti strādāt esošajos apstākļos. Un es neesmu izvēlīgs. Ziniet, kad tu strādā, mēdz pienākt ļoti interesanti piedāvājumi. Kad tu nestrādā, tad, pienākot [pirmajam - aut.] piedāvājumam, tu piekrīti. Man nav principiāli [kādā klubā strādāt - aut.]. Tomēr negribēju strādāt [dzimtenē - aut.] Baltkrievijā tādā komandā kā "Jelgava" [domāts apakšgala komandā - aut.], jo esmu tam jau gājis cauri 10 reizes. Esmu tur trenējis daudzas komandas, un man vairs nav interesanti pa apli skraidīt. Savukārt šeit cita pieredze - ticiet man, te [Latvijā] ir cita dzīve, cita pasaule, leģionāra [trenera] maize. Tas viss treneri daudz vairāk bagātina. Citi cilvēki, cita filozofija, cita mentalitāte. Man tas ir interesanti!"

Vai nav kāds futbolists pametis "Daugavpili"? Par Karmonu teici jau iepriekš, bet pieteikumā šodien nebija arī, piemēram, Zalaka, Žaldovska. Varbūt vēl kāds.
Morozs: "Jā, Karmona joprojām ir Krievijā, Žaldovskis ir pārgājis uz "Mettu", Zalaks pāries uz "Spartaku", Osa ir Kolumbijā. Sastāvs mainās."

No aizejošajiem ir kāds, kurš sastāvam ir liels zaudējums?
Morozs: "Vienmēr spēlētājiem saku, ka nevienu ar varu neturēsim. Ja futbolistam ir labs piedāvājums un mēs viņam ar šo aiziešanu palīdzēsim augt, tad mums būs tikai liels prieks. Tā notika ar Sedriku [Kuadio, kurš devās uz RFS - aut.], tagad ar šiem spēlētājiem. Protams, esam viņiem ļoti pateicīgi, ka viņi palīdzēja gan 1. līgā, gan tagad Virslīgā. Ja viņiem ir iespēja augt, esmu tikai priecīgs par viņiem. Strādāsim tālāk - mums ir arī citi spēlētāji, kuri var un grib spēlēt. Viņiem ir laba perspektīva - varbūt arī viņi pēc tam kaut kur aizies."

"Riga" - "Spartaks" 6:1

Nuncio Dzavetjēri, "Spartaka" galvenais treneris: "Ticu, ka šeit nav daudz ko komentēt. Šodien mūsu nebija laukumā. Mums tā bija ļoti slikta spēle. Mums nav nekādu attaisnojumu. Mums bija ļoti daudz kļūdu. Es kā treneris uzņemos atbildību par šo maču. Man ir kauns mūsu fanu priešā. Žēl arī spēlētāju un kluba."

Kristaps Blanks, "Riga" treneris: "Protams, esam ļoti apmierināti un priecīgi - izdevās uzvarētu komandu, kas otrajā aplī ir labākā pēc iegūto punktu skaita. Līdz ar to nevienu nevajadzēja noskaņot, visi zināja, pret ko mēs spēlējam. Lai gan pirmajā aplī izdevās uzveikt viņus ar 4:0, analizējām video, skatījāmies un teicām spēlētājiem, ka tagad tā ir cita komanda. Šodien rezultāts gan vēl lielāks, jo spēlētāji lieliski noskaņojās pirmajās 15-20 minūtēs. Neguvām uzreiz vārtus, taču labi aizvadījām šīs minūtes un pēc tam arī sekoja pirmie vārti, drīz arī otrie. Un psiholoģiski svarīgākais, ka iesitām trešos tieši pirms došanās uz ģērbtuvēm. Pārtraukumā svarīgākais bija sapurināt čaļus, lai neatslābst. Tas nav tik viegli izdarāms, visiem galvās spiežas rezultāts. Tomēr izdevās gūt arī ceturtos vārtus. Pēc tam atkal nosēdāmies, parādījās paviršības piespēlēs, kaut kur neizskrējām, jau pretiniekam pavērās zonas. Pretinieki guva vārtus un mēģināja atgūt otro elpu. Taču mums izdevās gūt piektos un sestos vārtus. Domāju, rezultāts ir likumsakarīgs. Protams, rezultāts varēja nebūt tik liels, taču kopumā mēs kontrolējām spēli, neitralizējām viņu spēcīgākos spēlētājus Vukmaniču, Belakoviču, kuri citās spēlēs darīja, ko gribēja laukumā, bet šodien mūsu aizsargi viņiem to neļāva. Tagad jāgatavojas tālāk, spēles ik pa trim četrām dienām, neviens eiforijā neiekritīs, tomēr tādai komandai kā "Spartaks" sešus vārtus ir jāmāk iesist, un tas noteikti ir mūsu nopelns."

Cik bieži savā karjerā esat ielaidis sešus vārtus un cik bieži esat vienlaicīgi veicis trīs maiņas?
Dzavetjēri: "Ne pārāk bieži [smaida]. Neskatoties uz rezultātu, ir grūti komentēt šādu spēli. "Riga" ir vienīgā komanda turnīrā, kurai neesam spējuši izrādīt konkurenci. Ceram, ka nākamajās divās tikšanās reizēs pret "Riga" mums sanāks labāk. Tagad mums svarīgi ir atgūties psiholoģiski un turpināt strādāt tā, kā to esam darījuši pēdējā mēneša laikā."

Vai vienlaicīgi trīs maiņas veikt nolēmāt pārtraukumā? Jo Enins guva labus vārtus, taču tāpat pēc pāris minūtēm nomainījāt arī viņu.
Dzavetjēri: "Eninam jau bija jāpamet laukums, jo viņam sāpēja kāja. Lai gan viņam sanāca tāds gols, man bija jādomā arī par viņa veselību."

Pirmo puslaiku izšķīra Rakels? Un kāpēc viņš tika pēc tam nomainīts?
Blanks: "Protams, Rakela atgriešanās ir pastiprinājums mums. Skaidrs, ka viņam bija liels pienesums - gūtie vārti, rezultatīvā piespēle, bija aktīvs. Taču visa komanda pirmo puslaiku labi nospēlēja. Izdarījām to, ko bijām runājuši. Slikti bija tas, ka vienubrīd iekļāvāmies tādā spēlē, kāda bija pret "Liepāju" - bez viduszonas, kad spēle aiziet no vieniem uz otriem vārtiem. Šādās reizēs pazūd balanss un kaut kur iekrītam. Gribam uzbrukt lieliem spēkiem un kaut kur nepagūstam aizsardzībā un atveram brīvās zonas. Par Rakela maiņu - guva nelielu savainojumu un rezultāts atļāva viņu nomainīt. Denisam nav nekā nopietna. Višņakovs arī labi iegāja spēlē, izceļoties ar rezultatīvu piespēli."

Pieteikumā nebija Sato un Karašauska.
Blanks: "Sato guva savainojumu vēl Igaunijā, kad aizvadījām pārbaudes spēli. Artūrs vienā no pēdējiem treniņiem nedaudz sastiepa priekšējo muskuli, tā ka arī viņš varbūt pat uz divām trim nedēļām ir ārā."

Kādu iespaidu atstāja ukrainis Debelko [centra uzbrucēja debijā 6:1, taču pašam nevienu vārtu - aut.]?
Blanks: "Centīgs spēlētājs. Galvenais, ka zina, kā šeit ir jāspēlē, jo pirms tam ir bijis Igaunijā. Kad atbrauc citi leģionāri, jāpalīdz iedzīvoties, saprast līmeni, bet ukraiņa gadījumā viņam viss ir skaidrs. Debelko pirms spēles paguva aizvadīt tikai divus trīs treniņus. Centīgs, ir vārtu oža, līdz ar to uzbrukumā konkurence kļuvusi jūtama. Debelko bija moments, neizdevās izmantot, toties Bilinskis uz maiņu iznāca ar pavisam citu noskaņojumu un guva divus vārtus. Tā ka konkurence tikai dzen uz priekšu."

Debelko pamatsastāvā izgāja, lai dotu viņam iespēju vai tāpēc, ka viņš pēc jūsu domām tagad ir labāks par Bilinski?
Blanks: "Debelko sevi treniņos parādīja, plus vajadzīga rotācija, tāpēc nolēmām izlaist viņu. Turklāt Kamiļs [Bilinskis] labi nāk uz maiņu, ko viņš šodien arī nodemonstrēja."

Cik izmaiņas plānojat veikt transfēru periodā?
Dzavetjēri: "Es tagad nedomāju par transfēru periodu. Tas ir kluba pārziņā. Taču mums ir svarīgi piesaistīt jaunos spēlētājus, kuri vēlas progresēt. Mums ir ideja spēlēt tādu futbolu, kas atbilst noteiktām īpašībām. Tai pašā laikā esmu priecīgs strādāt arī ar tiem spēlētājiem, kuri ir manā rīcībā tagad."

Priekšā Čempionu līga - kur un kā sekojāt izlozei un kādas ir emocijas?
Blanks: "Vairums kluba darbinieku skatījās izlozi ofisā, es skatījos mājās. Kā minēju intervijā LTV, izlozes mazajā grupiņā "Dundalk" pēc reitinga bija piektie no sešiem. Esam jau paskatījušies kā viņi spēlē un kādā stadionā. Mūsu jaunais leģionārs Debelko ar "Levadia" bija spēlējis pret "Dundalk" [guvis pret īriem arī vārtus, taču divās spēlēs Igaunijas klubam neveiksmes ar 0:1 un 1:2 - aut.], tā ka arī no viņa ir kāda informācija. Drīz, 28. jūnijā, "Dundalk" būs spēle Īrijas Premjerlīgā pret "Shamrock Rovers" [no 8. jūnija čempionātā rit pauze, "Dundalk" aizvadīja treniņnometni Spānijā - aut.] - domāju, kāds no mūsu kluba dosies viņus apskatīties klātienē. Britu stils - daudz centrējumu, daudz cīņas. Mājās viņi spēlē mākslīgajā laukumā, stadions ar ietilpību trīs tūkstoši. Mums diaspora Īrijā liela, varbūt kāds no latviešiem izbraukuma spēlē arī būs. Pašlaik koncentrējamies Virslīgai, bet "Dundalk" pilnībā pievērsīsimies pēc 4. jūlija spēles pret Valmieru."

Gabovs uz soliņa. Cik tālu viņš ir no tā, lai būtu laukumā? Kāda situācija ar Lukjanovu?
Blanks: "Lukjanovs tikai tagad sāk atgriezties un sajust futbolu. Tik ilgi esot bez spēlēšanas, atgriezties ir problemātiski. Sākumā viņam vajadzētu uzspēlēt pie dublieriem, bet problēma tā, ka dublieri spēlē mākslīgajā. Negribas riskēt, ņemot vērā arī viņa vecumu - jābūt 100% gatavam, lai atgrieztos. Gabovs jau ir uz soliņa un vienā no nākamajām spēlēm noteikti spēlēs."

"Valmiera Glass"/ViA - "Metta" 0:2

Andris Riherts, "Mettas" galvenais treneris: "Spēlētāji bija noilgojušies pēc oficiālām spēlēm - bija izlašu pauze, plus izlaidām pirmo kārtu pēc šīs pauzes. Mums bija viena pārbaudes spēle Somijā un gatavošanās bija ilgāka nekā citiem. Varbūt tāpēc sākums bija nervozs, pieļāvām daudz kļūdu. Otrajā puslaikā iznācām ar citu pārliecību un teikšu godīgi - rezultāts bija likumsakarīgs. Tāpat kā pirmajā mūsu tikšanās reizē, kad uzvarēja Valmiera. Šodien uzvaru bijām pelnījuši mēs."

Tamazs Pertija, "Valmiera Glass"/ViA galvenais treneris: "Apsveicu pretiniekus ar uzvaru. Pirms spēles puišiem teicu, ka spēlēsim pret ļoti labu komandu. Gatavojāmies pretinieku lielajiem ātrumiem. Taču "Metta" ir komanda, kas soda, ja pretiniekiem trūkst disciplīnas. Šodien pabeidzām otro apli un atrodamies Eirokausu zonā [ceturtā vieta dos Eiropas līgu, ja kausu iegūs kāda no Virslīgas "Top4" komandām - aut.], kas praktiski ir mūsu maksimums. Diemžēl, mums nav pārāk daudz argumentu, lai visu čempionātu aizvadītu vienā līmenī. Tāpēc mums ir zināmas problēmas - jūs to paši redzat. Mani satrauca otrais puslaiks pret "Jelgavu" un arī šodienas mača otrais puslaiks. Ir izdarīts daudz, lai mēs saņemtu palīdzību no ārpuses [sponsori - aut.]. Jāpaveic lietas, lai komanda justu, ka aug. Tam vajadzīgs atbalsts - ceru, ka tuvākajā laikā to saņemsim un atgriezīsimies tajās sliedēs, kurās bijām turnīra sākumā. Nevienai komandai neizdodas stabili spēlēt - čempionāts ir sarežģīts ar ļoti labām komandām. Vēlreiz apsveicu pretinieku, kurš par 100% nopelnīja šīs dienas uzvaru."

Cik daudz nopelnu neielaistajos vārtos šodien bija "Mettas" aizsardzībai?
Riherts: "Var teikt, ka mēs šodien nospēlējām šī gada Valmieras stilā. Valmiera mums deva spēlēt ar bumbu - mums bija kļūdas, bet mēs īpaši to nepārdzīvojām. Bijām arī izpētījuši pirmo spēli, kur mūs sarāva gabalos [1:4], jo nebijām organizēti kā komanda. Atradām arī vājos punktus, kas Valmierai ir. Otrajā puslaikā, domāju, mēs vienkārši bijām fiziski spēcīgāki. Plus spēlētāji no [jaunatnes] izlasēm bija ieradušies ar labu noskaņojumu un lielu pārliecību, kas dod lielu pienesumu komandas attīstībā."

Šodien laukumā neizgāja Žaldovskis, taču pieteikumā bija. Ko gaidāt no viņa?
Riherts: "Žaldovskis ir ļoti talantīgs spēlētājs, mēs viņam sekojam jau sen. Principā gribējām viņu iegūt jau pagājušajā gadā, šogad tas izdevās. Šobrīd viņam norit adaptācija pie apstākļiem - gribas, lai brīdī, kad viņš nāks laukumā, viņš būtu ļoti pārliecināts un saprot komandas spēli. Mēs nesteidzamies - mums svarīgs ir spēlētājs un tas, lai komandas rezultāts no tā neciestu."

Izlašu pauzē daudz darbojāties, uzlabojot komandas fizisko sagatavotību. Kā tas jūtams tagad?
Pertija: "Paši redzējāt, kā viņi jūtas. Te nav runa par fizisko stāvokli, bet vairāk par psiholoģisko gatavību. Nevēlos tagad runāt par ārpusfutbola lietām. Teikšu tikai vienu - futbols nav tikai futbola spēle laukumā. Mums ir savi iekšējie jautājumi, kurus noteikti sakārtosim. Plus šodien bija rotācija - divu pamata spēlētāju nebija [Punculs un Soloveičiks spēli izlaida diskvalifikācijas dēļ - aut.], nācās daudz ko mainīt. Tas viss nav tik vienkārši. Spēlējām futbolu, veidojām kaut kādus momentus, saasinājām spēli. Taču "Metta" izskatījās ļoti labi, sevišķi aizsardzībā pēc gūtajiem vārtiem, pilnībā aizveroties. Man šodien nav lielu pretenziju pret spēlētājiem, pretenzijas bija par otro puslaiku Jelgavā."

Šodien ieradās trīs nigērieši, viens no viņiem uzbrucējs. Uzbrukumā tagad būs daudz variantu.
Pertija: "Redzējāt, ka šodien uzbrukumā bija ukrainis [debitēja Černijs - aut,], ļoti laba līmeņa uzbrucējs. Tie, kas daudz maz futbolu saprot, domāju, redzēja, kā viņš darbojas. Tas, ka neguva vārtus, ir viena lieta, bet aizvadīja labu spēli - var redzēt, ka meistarība ir. Viss būs normāli. Ir jauni futbolisti, ir uzbrucēji, pussargi, vajag sapratni uzlabot. Nevajag pēc šodienas mūs norakstīt, mēs neesam komanda, kas var visu sezonu aizvadīt vienā līmenī. Mūsu pozīcija pēc diviem apļiem ir labs sasniegums."

Publiski izskanējis, ka komandu pametis Krišs Kārkliņš un Artis Jaudzems. Vai ir vēl kādas sastāva izmaiņas?
Pertija: "Redzējāt taču, ka šodien nebija arī Kramēna. Šodien noteikti vēl pāris spēlētāji laukumā domāja, ka rīt būs citā komandā. Tāpēc vēlreiz saku, ka par šīm problēmām šobrīd negribu runāt. Ir problēmas. Tie, kuri vēlas palikt ar mums, tie paliks. Tie, kuri vēlas iet prom, tie aizies. Mums atkal jālipina sastāvs. Negribu runāt par šādām problēmām, kad nezini, vai kāds futbolists jau rīt nebūs citā komandā - man nav grožu, lai noturētu."

Tribīnēs bija Dāvja Oša brālis Mārcis Ošs, tāpat futbolistu vecāki. "Mettas" spēks ir jūtams arī izbraukuma spēlēs?
Riherts: "Viena no "Mettas" pamatvērtībām ir ģimene. Puikas, kas šodien guva vārtus [Krollis un Lagūns – aut.], ir vēl nepilngadīgi, mācās 10. un 11. klasē. Skaidrs, ka ir svarīgs vecāku, ģimenes atbalsts. Citādi nekas neizdosies. Paldies viņiem, ka ir no pirmās dienas klāt. "Metta" lepojas ar visu iesaistīto ģimenēm, tas ir patiess prieks."

Krollim trešie vārti sezonā - cik apmierināts esi ar viņa progresu šajā sezonā?
Riherts: "Ja Raimondam ir trīs vārti, tad viņš līdz šim ir padarījis labu darbu. Taču mēs zinām, ka ar jauniem spēlētājiem ir kā ar bitēm - viņš katru dienu ir jāmotivē, tāpat ir sarunas ar vecākiem, treneriem, skolotājiem. Ļoti būtiski ir nevienu brīdi neatslābt un turēties pareizajā līnijā."

Lasi vēl:
1. kārta: "Riga" un Kubarevs, Tosina negantās medības, īpašais Zjuzins, Sūlšera veiksme
2. kārta: "Riga" nespēlē kā čempione, "Spartaka" darba atļaujas, Pertijas plāni Valmierā
3. kārta: Karašauska portrets ģērbtuvē, slavas dziesma Savaļniekam, Liepājas ķibeles
4. kārta: Tamazs kosmosā, Riherta 8 sekundes, Dodo liktenīgā nenomainīšana
5. kārta: Liepājnieku vēlme redzēt Zidānu, vieglprātīgais Amansiu un nosalušais Marians
6. kārta: Dzavetjēri trūkst vārdu, Ventspils grūtais gads, Liepājai jāierodas uz maču vēl agrāk
7. kārta: Nuncio izdara spiedienu pats sev, "Mettas" labākais futbols, Jangs gari nerunā
8. kārta: "Riga" treneru konveijers, Zuntnera pēdējā cerība, Dejans pikts par Dambrausku
9. kārta: Futbola stadioni: Pertija nikns par apdalīto "Mettu", Morozs bēdīgs par Daugavpili
10. kārta: Dejans atvadās, Starkovs sveicinās, Daugavpils kā Andora, padomju leksika
11. kārta: Tiesneši kā Cēzaru sievas, Pertija bīda Morozu un 7. klases diskotēka
12. kārta: Riherts aizstāv Marianu, Pahars - Dambrausku, Kļosovs par prezidenta Adlana lomu
13. kārta: Pensionāri no RFS, Dambrausks un Pertija par tiesāšanu veic mājienus "ar mietu"
14. kārta: Zuntnera loma pie Starkova, RFS lāsts, pelēkais uzbrucējs Askerovs
15. kārta: "Lēdija Veiksme" palīdz futbola studentam Dambrauskam izbeigt melno sēriju
16. kārta: Jelgavas krīze, Blanks par triumfu lielajā derbijā un promejošā Lemajiča nozīmi
17. kārta: Starkovs akcentē tiesāšanu, Ventspils visus četrus ielaiž pēc standartiem

  +2 [+] [-]

, 2019-06-24 20:35, pirms 5 gadiem
Pēc Pertijas spriežot,valmieraj varētu būt finansialas grūtības! Bet trīs nigērieši noskatīti,tad jau kautkāds piķis vel ir!

  +3 [+] [-]

, 2019-06-24 20:41, pirms 5 gadiem
andromons2 rakstīja: Pēc Pertijas spriežot,valmieraj varētu būt finansialas grūtības! Bet trīs nigērieši noskatīti,tad jau kautkāds piķis vel ir!
Drīzāk jau atkal komandā ir kašķis starp spēlētājiem un treneri. Nekas jauns Pertijas vadītajās komandās.
Tomēr nevar izslēgt arī finanšu problēmas, zinot, kā šobrīd klājas Valmiera Glass.

     [+] [-]

, 2019-06-24 23:59, pirms 5 gadiem
NAMEJS 9999 rakstīja: Drīzāk jau atkal komandā ir kašķis starp spēlētājiem un treneri. Nekas jauns Pertijas vadītajās komandās.
Tomēr nevar izslēgt arī finanšu problēmas, zinot, kā šobrīd klājas Valmiera Glass.
Glass nav nekāds kluba ģenerālsponsors, tā tas bija tikai 1. līgā.