Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Tiesnešu nesodāmība un "augstāki spēki", kad "Riga" un RFS tiekas "Skonto" stadionā

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Tiesnešu nesodāmība un "augstāki spēki", kad "Riga" un RFS tiekas "Skonto" stadionā
Valds Dambrausks Foto: Kasparts Volonts (RFS)

Svētdien tika izspēlēti "Optibet" futbola Virslīgas 35. jeb pirmspēdējās kārtas četri mači. Piedāvājam izlasīt komandu treneru sacīto pēcspēles preses konferencēs.

"Liepāja" - "Riga" 2:2

Mihails Koņevs, "Riga" galvenais treneris: "Cenšamies būt profesionāla komanda, spraust kaut kādus mērķus, bet šādi nedrīkst - tā ir sevis necienīšana ["Riga", esot vairākumā, 86. minūtē panāca 2:0, bet pamanījās izlaist uzvaru - aut.]. Atrasties vadībā ar 2:0, patērēt tik daudz spēku, spēlēt pret komandu, kurai ir 10 spēlētāji, un kaut ko izgudrot, un divās minūtēs atdot visu iekrāto - man tas ir nesaprotami. Varbūt futbolisti jau apstājušies pēc pirmās vietas, kuru, uzskatu, ieguvām pelnīti, taču šī pašpārliecinātība - profesionāliem futbolistiem nav tiesību šādi rīkoties. Visādi citādi spēle skatītājiem, domāju, bija interesanta. Laika apstākļi bija ļoti sarežģīti, laukums bija smags, taču pat šādos apstākļos abas komandas parādīja labu futbolu - bija daudz labu epizožu, bija intriga."

Mareks Zuntners, "Liepājas" treneris: "Apsveicu "Riga" ar pelnītu čempionu titulu, viņi izpildīja savu uzdevumu. Pēc vārdiem, ko treneris [Koņevs] pateica, viņi vēlreiz parādīja, ka pelnīti uzvarēja, ka viņi ir profesionāļi. Pat šai situācijā, kas 90% apmierinātu, kad citi atbrauktu nemotivēti, lai vienkārši pabeigtu sezonu, viņi atbrauca un atdeva šeit visus spēkus. Viņi ir neapmierināti pat tagad, kad ir pirmajā vietā, kas parāda, ka viņi šobrīd ir galvastiesu pārāki par pārējiem - paškritikas ziņā, attieksmes pret futbolu ziņā. Ja par spēli, tad smags laukums, smaga spēle. Palikām mazākumā 10. minūtē - paldies komandai par pašatdevi. Bija grūti spēlēt mazākumā un izlīdzināt spēli. Pret tādu komandu kā "Riga" ir sarežģīti. Cik varējām izveidot epizodes uzbrukumā, tik izveidojām. Cik varējām realizēt, tik realizējām. Par pašatdevi tieši šajā spēlē spēlētājiem varu pateikt tikai paldies."

Par Čudaru [balsta pussargu] un Lūku [malējo aizsargu], kurš debitēja, ir jauns un azartisks. Pēc tam, kad Tobers [centra aizsargs] nopelnīja sarkano kartīti un veici piespiedu maiņu - Čudaram tomēr ir vairāk pieredzes. Vai nebija domas viņu pārvietot uz aizsardzības labo malu?
Zuntners: "Ņemot vērā, kā Lūks aizvadīja pirmo spēli, sapratu, ka vajadzēja viņu izmantot agrāk, jo tā pozīcija pēc Žuļeva izkrišanas bija problemātiska. Nenoreaģēju. Lūks aizvadīja labu spēli. Viņš atdeva maksimumu, un uzskatu, ka debija bija laba. Kas saistīts ar maiņu, mēs nebijām gatavi tādam pagriezienam, taču nekādā gadījumā negribēju Lūku viņa debijā ņemt nost [piespiedu maiņa sekoja jau 14. minūtē - aut.], turklāt vēl Liepājā. Tāpēc noņēmām Čudaru, pavilkām visus atpakaļ un Roberts [Jaunarājs-Janvāris - aut.] iznāca kā otrais centra aizsargs."

Līdz ielaistajiem vārtiem labajai aizsardzības malai, kur bija Jaunarājs-Janvāris un Lūks, klājās visgrūtāk. Šķita, ka vārti tur briest, galvenais drauds bija Bopesu. Vai nebija iespējas samainīt vietām Jaunarāju-Janvāri un Ivanovu [abus centra aizsargus tā, lai Ivanovs palīdzētu Lūkam - aut.], lai tai zonā būtu drusku vairāk drošības?
Zuntners: "Mēs sarunājām, ka viens no centra aizsargiem palīdz, piesedz citus, bet otrs spēlē cilvēks cilvēkā ar uzbrucēju. "Riga" ir augstas klases spēlētāji, kuri katrs var izveidot epizodi. Dažreiz it kā briest vienā vietā, bet notiek citur. Taisīt kardinālas pārmaiņas... tas bija atkarīgs no pašiem centra aizsargiem, cik viņi jūt. Es nevaru kontrolēt viņu sajūtas laukumā, viņiem pašiem šīs epizodes ir jājūt. Negribēju kardināli viņus mainīt vietām, ja viņi ērti jūtas esošajās pozīcijās."

Kāpēc izvēlējies spēlēt bez izteikta centra uzbrucēja?
Zuntners: "Kā minēju, šī spēle neko nemainīja. Gribētu atvainoties Liepājas skatītājiem par šo sezonu. Mēs visi no tās gaidījām daudz vairāk. Rupji runājot, mēs šo sezonu izgāzām. Nevis rupji, bet tieši. Mēs izgāzām sezonu un gribas ātrāk to pabeigt un aizslēgt, lai ar jaunām domām ietu tālāk. Atvainojos visiem skatītājiem par šo sezonu. Varbūt epizodiski mēs viņus priecējām - drusku Eirokausos, drusku Virslīgā, taču kopumā vāja sezona. Šodien spēlēju bez uzbrucējiem, jo vēlējos, lai cilvēki, kuri ir priekšā, jūt tos, kuri spēlē ar bumbu. Šai laukumā spēlēt smagi, tāpēc vēlējos, lai nepazūd saiknes. Lai Ķigurs, Fortišs, Ikaunieks jūt viens otru. Agrāk mēs bieži spēlējām bez uzbrucēja. Man personīgi patīk spēlēt bez uzbrucēja un ar skaitu iet no vidus ārā. Labā laukumā to var izmantot, šodien - kā sanāca, tā sanāca."

Spēli ietekmēja noraidījums, tomēr - nav uzbrucēju, nav momentu.
Zuntners: "Ja paskatās uz visu spēli kopā, mums bija pietiekami daudz momentu, turklāt mazākumā. Bija divas trīs epizodes pirmajā puslaikā un divas trīs epizodes otrajā puslaikā. Tādas klases komandas kā "Riga" vairāk arī nedod. Momentus veido komandas uzbrukuma kustības, nevis soda laukuma uzbrucēju skaits. Var nebūt momentu ar trim uzbrucējiem, var būt momenti bez uzbrucējiem. Tas atkarīgs no spēlētāju kustības un individuālās meistarības. Mums bija pietiekami daudz momentu šodien."

Ja ieminējies par izgāzto sezonu, vari ieskicēt kaut ko par nākamā gada sastāvu?
Zuntners: "Gribas pabeigt šo sezonu. Rupji runājot, esam morāli sačakarēti. Vajag pabeigt sezonu, analizēt un tad tālāk lemt par treneru sastāvu, spēlētāju sastāvu. Visi jautājumi vadībai, kura pamazām sākusi virzīties un par aptuveni 80% zina, kas notiks tālāk. Es to nevaru komentēt."

"Spartaks" - "Daugavpils" 2:0

Viktors Morozs, "Daugavpils" galvenais treneris: "Šī spēle, protams, nebija tā labākā no mūsu puses, pelnīta uzvara pretiniekam. Arī puišiem pēc spēles pateicu, ka ir kauns par tādu spēli un attieksmi. Protams, mums nebija tādas motivācijas kā pretiniekam, taču visu nedēļu strādājām, lai būtu iespēja uzvarēt šo spēli. Gribējām dabūt rezultātu, cīnījāmies, bet diemžēl bija redzams, ka pretinieks grib vairāk. Protams, ka tā ir mūsu, treneru, atbildība. Kaut kur ne līdz galam paskaidrojām spēlētājiem, ka čempionāts [pēc astotās vietas nodrošināšanas un izvairīšanās no pārspēlēm] vēl nav beidzies."

Vai Zalaks progresē pēc pāriešanas no "Daugavpils" uz "Spartaku"? Un kā Daugavpilī jūtas Kovaļovs, kurš iepriekš pārstāvēja "Spartaku"?
Morozs: "Par Andreju [Kovaļovu] esmu priecīgs, jo sākumā viņam bija grūti. Viņš kādu laiku nebija spēlējis un sākumā redzējām, ka viņš nav tāds, kā mēs sagaidām. Tomēr viņš ļoti centīgi strādāja un pēdējās spēlēs viņš nešaubīgi ir kļuvis par vienu no līderiem. Šodien viņš bija viens no trim spēlētājiem, kuri izskatījās labi un pret kuriem nebija tik daudz pretenziju. Esmu priecīgs, ka viņš ir pie mums un sezonas beigās jūtami palīdzēja. Varu teikt par viņu tikai labāko. Arī Zalaks ir malacis - skatījos, cīnās."

Otrajā puslaikā spēle kļuva agresīva, bija nesaprotami tiesneša lēmumi, sarkanā kartīte. Varbūt tas bija saistīts ar to, ka "Spartaks" sāka nervozēt?
Morozs: "Mums nebija plāna spēlēt agresīvi. Domāju, tie bija spēles momenti - Regža, Bērenfelds, cīņa. Domāju, asumi sanāca nejauši. Nevaru neko apgalvot par citas komandas spēlētājiem, bet mēs vienkārši gribējām cīnīties, taču, protams, bez nodoma kādu savainot - nekad Daugavpilī tā nav bijis. Jā, jāspēlē vīrišķīgi, taču vienmēr paturam prātā "Fair Play". Jāatceras, ka viņi, pirmkārt, ir cilvēki un tikai, otrkārt, futbolisti."

Nuncio Dzavetjēri, Jūrmalas "Spartaka" galvenais treneris: "Svarīgi, ka pēdējā mājas spēlē izcīnījām uzvaru. Lai gan iespējas nav lielas, tomēr vienu kārtu pirms turnīra noslēguma mums ir iespējas kvalificēties Eirokausiem. Apsveicu savus spēlētājus ar sniegumu šīs dienas spēlē, bija nepieciešamā stabilitāte, nebija sevišķi daudz riska aizsardzībā, kā arī izveidojām ļoti daudz momentu uzbrukumā. Tagad pēc iespējas labāk jāsagatavojas noslēdzošajam mačam pret "Riga"."

Pastāstiet par otrā puslaika agro maiņu, kad malā nogāja Alijū un viņa vietā uznāca Nvaorisa! Un ko saskatījāt Enina sarkanās kartītes epizodē un kā tas mainīja spēli?
Dzavetjēri: "Nvaorisam bija savainojums, tāpēc viņš šobrīd nav gatavs spēlēt 90 minūtes un nāk tikai uz maiņu. Alijū spēlēja pirmajā puslaikā un darīja to labi - bija iespējas atklāt rezultātu. Otrajā puslaikā vajadzēja uzvaras vārtus un uzlaidu Nvaorisu. Izdarījām lielāku spiedienu uz Daugavpils aizsardzību. Vēlos uzslavēt Kramēnu, jo šodien aizsardzībā spēlējām ļoti, ļoti labi. Tas nebija viegli, ņemot vērā pēdējo spēli [Valmierā, kas Kramēnam nebija sekmīga - aut.]. Esmu priecīgs par viņu šodien. Par sarkano kartīti esmu ļoti dusmīgs, jo tiesnesis [Spasjoņņikovs], manuprāt, pieļāva lielu kļūdu - tieši Daugavpils spēlētāji iesita Eninam. Taču esmu neapmierināts arī ar Eninu, jo viņam tagad jāizlaiž nākamā spēle, kas rada mums problēmas. Redzēs, kā būs ar Stenliju [viņam par sarkano kartīti Valmierā piespriesta trīs spēļu diskvalifikācija - iespējams, te runa ir par apelāciju - aut.]. Ceru, ka pa nedēļu formu uzlabos Nvaorisa, tāpat mēs priekšā varam likt Aivaru Emsi. Sagatavosimies spēlei pret "Riga" pēc iespējas labāk."

Tātad Enins nevarēs spēlēt. Viņu var nomainīt Emsis, bet var arī Gauračs [savā atvadu spēlē].
Dzavetjēri: "Redzēsim. Četros treniņos pārbaudīšu, kāda ir spēlētāju situācija. Pēc tam sekos izvēle, mums ir varianti."

"Riga" šodien izlaida 2:0 uzvaru Liepājā. Ko sagaidāt no "Riga" pret "Spartaku"?
Dzavetjēri: "Sagaidu sarežģītu spēli, jo "Riga" ir spēcīga komanda. Esmu pārliecināts, ka viņi spēlēs uz uzvaru, jo vēlēsies pabeigt sezonu uz pozitīvas nots. Tāpat viņi noteikti būs sagatavojušies lielām svinībām pēc spēles. Mums būs grūti. Līdz šim visas trīs spēles pret viņiem esam zaudējuši. Mums jāparāda pareizā attieksme un jāaizvada pēdējais mačs spēcīgi. Man patika manas komandas sniegums pēdējās divās spēlēs un vēlos, lai arī pēc pēdējā mača pret "Riga", atdodot visus spēkus, viņiem nebūtu pārmetumu pašiem sev."

"Jelgava" - "Valmiera Glass"/ViA 0:0

Tamazs Pertija, "Valmiera Glass"/ViA galvenais treneris: "Spēle bija grūta, lai gan drīzāk nervoza nekā grūta, jo sapratām, ka šodien nekādā gadījumā nedrīkstam zaudēt. Sapratām, ka pret mums spēlēs profesionāļi - lai gan viņiem šodien neko nevajadzēja, viņi vēlējās saglabāt savu statusu, savu kārtīgumu. Futbols padevās kaujiniecisks, bet nevaru teikt, ka skaists. Katrai komandai bija savi uzdevumi, mūsu uzdevums bija nezaudēt, kamēr Jelgava gribēja uzvarēt un vēl vairāk pacelt savu statusu. Stratēģiski gribējām uzvarēt, taču pēdējās 10 minūtēs vai pat vēl agrāk vēlējos novienkāršot spēli un paņemt šo vienu punktu, jo saprotu, ka šajās divās pēdējās spēlēs jāizcīna četri punkti. Viens punkts jau iegūts, pēdējā kārtā mums būs sezonas lielākā spēle. Tas mums būs fināls. Esmu apmierināts ar šo neizšķirtu, jo pārsvars piederēja Jelgavai. Pretinieks meklēja epizodes, lai mūs uzlauztu. Sapratu to ātri, tāpēc savlaicīgi atteicāmies no kombinacionāla futbola. Plus laukums to nemaz neļāva. Tāpēc pilnībā pārslēdzāmies uz rezultāta iegūšanu - lai nebūtu zaudējuma. Esmu pateicīgs spēlētājiem, ka no sākuma līdz beigām viņi izturēja disciplīnas ievērošanu un cīnījās par katru bumbu."

Oļegs Kubarevs, "Jelgavas" galvenais treneris: "Nav daudz ko teikt, kolēģis [Pertija] jau visu pateica - gan par sevi, gan par mani. Tādā laukumā izjaukt kaut ko ir vieglāk nekā veidot. Bumba biežāk bija gaisā nekā uz zemes, dominēja aizsardzība. Tāpēc futbols iznāca tāds, kāds iznāca un nav vēlmes te sevišķi kaut ko komentēt. Pārspīlēšu, taču viena komanda nevēlējās [gūt vārtus], otra nespēja. Dabīgi, ka katrai komandai ir savi uzdevumi un attiecīgi izvēlas taktiku. Šodien mūsu meistarība un laukuma kvalitāte neļāva gūt vārtus. Labi, ka neielaidām, jo nevēlējos atkal zaudēt Valmierai."

Šodien bija bez maz vai kaujas sastāvs. Tikai divas izmaiņas, ja salīdzina ar kausa finālu [Germans Māliņš Vladislava Kurakina vietā un Maksims Votinovs Maksima Marusiča vietā]. Kāpēc šoreiz nevēlējāties kādu atpūtināt vai ļaut uzspēlēt tiem spēlētājiem, kuri sezonas laikā ārstējās no savainojumiem?
Kubarevs: "Priekš kam atpūtināt? Atvaļinājumam? Futbolistu sievas to nav prasījušas [smejas]. Mums tieši pretēji bija futbolisti, kuri atpūtās, nepiedalījās trešdienas mačā pret "Mettu". Šie spēlētāji beidzot atgriezušies pie nedēļas cikla. Bija septiņas dienas, lai atjaunotu spēkus - cerībā, ka spēsim dominēt. Tas principā izdevās. Kas attiecas uz Marusiču, viņš dabūja savainojumu iepriekšējā mačā. Viņš izlaidīs divas nedēļas, tāpēc var teikt, ka Maksims izkritis līdz sezonas beigām."

Igors Kozlovs bija ļoti uzvilkts pirmajā puslaikā, taču pārtraukumā viņu nomainījāt.
Kubarevs: "Tamazs spēj tā noskaņos savas komandas, lai pretinieki uzvilktos. Iepriekšējā kārtā "Spartaks" dabūja sarkano pret valmieriešiem. Mums pašiem bija noraidījums kausa finālā. Negribēju, lai šie scenāriji atkārtojas. Otrajā puslaikā devās spēlēt tāda paša plāna un līmeņa futbolists [Rečickis]. Atkārtošu, ka Kozlovu nomainīju tamdēļ, lai viņa emocijas nepārvēršas noraidījumā. Sezonas beigās bieži vien tās dusmas sakrājas..."

Pirms spēles pieteikumā parādījās Madis Miķelsons, kurš operatīvi tika nomainīts uz Gati Kalniņu. Nultā maiņa vai cilvēciska kļūda?
Pertija: "Varat ienākt mūsu ģērbtuvē un paskatīties. Tur būs izdrukātas standartsituāciju shēmas un tur sākotnēji bija plānots Kalniņš. Tā bija kļūda. Kad šo kļūdu pamanīju, biju šokā. Kļūdījās cilvēks, kurš mums vada protokolu [Uldis Pūcītis]. Visu nedēļu iespēlējām Kalniņu pamatsastāvā. Tā nebija nultā maiņa, jo mēs savu sastāvu apstiprinājām agrāk nekā "Jelgava"."

Ko Valmieras līdzjutēji var sagaidīt no sezonas pēdējās spēles?
Pertija: "Man ir pretjautājums. Vai līdzjutēji atnāks un jutīs līdzi tikpat kvēli kā šodien?"

Protams!
Pertija: "Viņiem jāgaida uzvara. Pēdējās kārtās mums bija četri fināli. Divus mēs uzvarējām, šodien nospēlējām neizšķirti. Stratēģiski esam priekšā mūsu konkurentam cīņā par Eirokausiem. Mūsu uzdevums ir uzvarēt, lai nebūtu atkarīgi no "Spartaka" spēles iznākuma. Lai gan esmu pārliecināts, ka "Riga" rīkosies godprātīgi un vēlēsies uzvarēt noslēdzošās kārtas spēlē. Šeit nevar būt kaut kādas aizkulišu spēlītes, kabinetu sarunas vai vienošanās. "Riga" ir pārāk nopietns statuss, lai kaut ko tādu darītu. Mūsu uzdevums būs uzvarēt, citu domu nav. Patīk šī spriedze sezonas izskaņā. Tas palīdz augt man kā trenerim un arī maniem futbolistiem. Tā ir izcila pieredze. Nav labi, kad viss padodas viegli un, protams, nav labi, kad viss ir slikti."

Ja sezonas sākumā kāds teiktu, ka Valmiera finišā būs favorīte cīņā par Eirokausu ceļazīmi, noticētu?
Pertija: "Sākumā grūti kaut ko paredzēt. Var teikt, ka es esmu traks, bet es jau tad par to domāju. Turcijas treniņnometnē nezaudējām nevienu spēli, sacenšoties ar solīdām vienībām. Komanda parādīja raksturu. Pēc četrām nospēlētajām kārtām Virslīgā par to pateicu kluba vadībai. Sēdējām pie kafijas tases, kad es šo mērķi iezīmēju. Vadītājs [droši vien, domāts Uldis Pūcītis - aut.] ļoti skaļi un gardi smējās. Tāpēc futbols ir tik interesants! Ir daudz jāstrādā un tad veiksme tev uzsmaidīs."

Vai spēlētājus ietekmēs tas, ka pēdējā spēlē būs jātiekas ar pēdējās vietas īpašnieci "Mettu"?
Pertija: "Tas ir uzdevums man un manam štābam. Nevaru pieļaut pretinieka nenovērtēšanu. "Metta" ir komanda, kas jebkurā situācijā nāk un cīnās. Esmu pārliecināts, ka būs smaga spēle."

RFS - "Ventspils" 2:1

Aleksandrs Kulakovs, "Ventspils" treneris: "Apsveicu RFS ar iegūto Latvijas kausu un Virslīgas sudrabu - tas klubam ir liels panākums. Mums šodien derēja jebkas, izņemot zaudējumu. Mazliet neizturējām un diemžēl zaudējām. Pēdējās spēlēs parādījušās problēmas ar uzbrukumu - aizgājis Tosins, traumu dēļ nespēlē radošais Ulimbaševs, Serhijčuks. Šie uzbrūkošie futbolisti nepiedalās pēdējos mačos. Tāpēc ir problēmas ar uzbrukumu noslēgšanu. Kopumā spēle bija interesanta, bija daudz momentu un varbūt rezultāts nav likumsakarīgs. Drīzāk neizšķirts būtu godīgāks. Notika kā notika, un vismaz mums ir palikušas cerības uz bronzu. Viss ir atkarīgs no mums."

Dāvja Ikaunieka uzvaras vārti 30 sekundes līdz beigām - viņa meistarība vai "Ventspils" varēja nospēlēt aizsardzībā prasmīgāk?
Kulakovs: "Protams, varējām nospēlēt sekmīgāk - to var izdarīt pie jebkuriem ielaistiem vārtiem. Pirmkārt, tā gan tomēr bija augsta meistarība, lieliski viņš izpildīja šo sitienu. Arī piespēle bija brīnišķīga. Taču arī mēs laukuma vidū nenostrādājām līdz galam, arī aizsardzības zonā mazliet pazaudējām spēlētāju. Bija gan mūsu kļūdas, gan arī, protams, lielisks pretinieku izpildījums. Kostjam [vārtsargam Mahnovskim] tur bija grūti kaut ko izdarīt."

Pēdējā kārtā Kurzemes derbijā "Ventspilij" derēs tikai uzvara [lai Valmieras uzvaras gadījumā nosargātu trešo pozīciju - aut.]. Lai gan liepājniekiem nekas daudz neizšķiras, viņi cīnīsies līdz galam, jo tas ir derbijs?
Kulakovs: "Jā, domāju, tā būs grūta spēle. Mums visas cīņas pret "Liepāju" kā uz nažiem - neatkarīgi no komandu ieņemamajām vietām. Gatavosimies nopietnai cīņai. Pēc šodienas puiši saskuma, bet noskaņojums derbijā būs pozitīvs. Domāju, mums viss izdosies. Vēl gribu piebilst, ka mūsu prezidentam [Šišhanovam] jebkurš rezultāts, neskaitot pirmo vietu, ir neveiksme. Tomēr, ņemot vērā visu kopējo situāciju, mūsu sastāvu, - ja ieņemsim trešo vietu, tas, manuprāt, būs sasniegums."

Vai esat sākuši veikt sastāva komplektāciju nākamajai sezonai?
Kulakovs: "Grūti teikt, taču skaidrs, ka būs lielas izmaiņas. Taču precīzi nevaru atbildēt uz šo jautājumu, tas nav manā pārziņā. Tas ir kluba prezidenta kompetencē."

Valds Dambrausks, RFS galvenais treneris: "Nezināju, ko no šīs spēles sagaidīt, jo ir sezonas beigas, un mūsu vieta tabulā vairs nevarēja mainīties. Tāpēc mums bija plāns šodien pamēģināt kaut ko jaunu, iedevām iespēju futbolistiem, kuriem sezonas laikā nebija liela spēles laika. Taču spēle attīstījās tā, ka saskatījām pozitīvus aspektus. Bija labs spēles ritējums pirmajā puslaikā, uzbrukumā izskatījāmies bīstami. Otrais puslaiks varbūt nebija tik labs kā pirmais, tomēr kopumā pabeidzām spēli pozitīvi. Esmu iepriecināts par uzvaras vārtiem un rezultātu. Apsveicu spēlētājus un līdzjutējus ar sezonas izskaņu. Sezonas beigās patīkami progresējām - pēdējos trīs mēnešus iztikām bez zaudējumiem. Tas ir par mūsu komandu - cīnīties, progresēt un ticēt, ka nākotnē varam vēl vairāk. Apsveicu visu Latvijas futbola sabiedrību - lai gan bija gan kāpumi, gan kritumi, kopumā klubu futbolam šis bija pozitīvs gads."

Šodien pamatsastāvā bija trīs Āfrikas puiši. Tā vairāk bija kā viņu pārbaude vai reāli rēķināties ar viņiem nākamajā gadā?
Dambrausks: "Redzēsim. Tas bija kaut kā jauna mēģinājums, skatījāmies uz savu potenciālu ārpus Latvijas. Tomēr šie puiši bija trenējušies ar mums jau ilgstošu laiku, sešus mēnešus, turklāt viens no viņiem, Dumbijā, bija piedalījies kausa mačā. Pārējiem diviem tā bija debija, un viens no viņiem [Bazils] debijā guva vārtus. Tā ka nedomāju, ka viņi debitēja slikti, taču tikai laiks rādīs. Viņiem ir potenciāls un zināmas kvalitātes, taču sevi pierādīt Latvijas līgā nav viegli, jo tas ir aizsardzības tipa turnīrs. Viņiem būs jāizkaro sava vieta."

Netika sarīkota preses konference pēc pēdējā mača, kurā "Riga" pret jums nodrošināja titulu. Tagad, kad esat redzējis video, veicis analīzi un tā tālāk, ko varat sacīt par to spēli? Ieskaitot sarkanās kartītes, spēles rezultātu.
Dambrausks: "Nevēlos runāt par tiesnešiem, sevišķi tāpēc, ka nevēlos saņemt sodu, jo futbola treneri un tiesneši nav vienādās pozīcijās. Ja kļūdās tiesnesis un izdara kaut ko ļoti sliktu, viņš nekad netiks sodīts. Nu labi, viņš saņems diskvalifikāciju uz vienu vai divām nedēļām, taču tad viņš atsāks savu darbu. Savukārt, ja treneris zaudēs dažas spēles pēc kārtas, visi alkst viņa galvu. Te nav varianta, ka treneri diskvalificē uz divām nedēļām un tad ļauj atgriezties darbā. Latvijas futbolā nesaprotu dažas lietas attiecībā uz tiesāšanu. Kad spēlē divas labākās komandas [domātas "Riga" un RFS - aut.], es vēlētos, lai spēli vada labākie tiesneši. Ja kaut kādu iemeslu dēļ labākie Latvijas tiesneši nevar vadīt [līderu] spēli, tad, OK, paņemiet tiesnesi no ārzemēm! Šosezon ārzemju tiesneši dažas reizes Latvijā bija, un nesekoja nekādas sūdzības. Ziniet, kad "Žalgiris" un "Sūduva" aizvadīja sezonas izšķirošo spēli, tiesneši bija no ārzemēm. Līdzīgi notiek basketbolā. Taču kaut kādu iemeslu dēļ tā nenotiek Latvijā. Nezinu, ko teikt.

Ja vaicājat par sniegumu, tad uzskatu, ka tas atspoguļoja mūsu pēdējos divus trīs mēnešus. Uzskatu, ka patiešām sasniedzām "Top" formu, un manā skatījumā mēs [pret "Riga"] bijām labāki. Mēs bijām kontrolējošā komanda, bijām komanda, kas vēlas uzvarēt, bijām pozitīvi, bijām ar pārliecību, iesitām pirmie vārtus. Taču tad bezgalīgas spēles apstādināšanas, pārkāpumi... Ziniet, kad dodamies uz "Skonto" stadionu ["Riga" mājvieta], vienmēr kaut kas notiek. Vienmēr, kad turp dodamies, kaut kādi augstāki spēki, Dievs vai futbola dievs, neļauj mums spēlēt, mēs allaž paliekam mazākumā [divu gadu laikā trīs savstarpējās spēlēs "Skonto" stadionā RFS mazākumā palikusi trīs reizes, nopelnot četras(!) sarkanās kartītes - pērn sarkano kartīti nopelnīja Savičs, šogad jūnijā Solovjovs, bet nupat Lemajičs un Jagodinskis; tāpat RFS sarkano kartīti pret "Riga" nopelnīja šogad RTU laukumā nominālajā mājas spēlē, kad divas dzeltenās kartītes sakrāja Šimkovičs - aut.]. Tā tas bija pagājušajā gadā, tā tas notiek šogad. Nezinu, vai tā ir sakritība, taču tā tas notiek.

Tomēr, neskatoties uz to, es vēlētos apsveikt "Riga" ar titulu. Ne jau šī pēdējā spēle visu izšķīra - pat ja mēs šai mačā uzveiktu "Riga" ar 3:0 vai 5:0, viņi tāpat kļūtu par čempioniem. Mēs to zinājām, to nevarējām vairs mainīt. Mums arī pašiem jāieskatās spogulī un jāsaprot, kur pieļāvām kļūdas, jāsaprot, kāpēc sezonas vidū bija tik slikts nogrieznis. Taču minētajā spēlē pat ar 10 vīriem, pēdējās minūtēs pat ar deviņiem vīriem mēs bijām komanda, kas ne brīdi neapstājās un vēlējās uzbrukt."

Vairāk nekā divu gadu periodā Zjuzins pirmo reizi nospēlēja ilgāk par vienu puslaiku. Ko varat pateikt par viņa sniegumu un sportisko formu?
Dambrausks: "Domāju, viņš bija labs, viņš progresē. Ziniet, vēl viens futbola paradokss - runāju ar pašu Artūru un teicu, ka uzskatu, ka viņš tagad ir labākā formā nekā bija pirms smagās traumas, kas notika neilgi pēc pirmssezonas sagatavošanās posma. Šķita, ka tobrīd viņam nedaudz trūka svaiguma. Toties tagad viņš treniņos rāda dažas tiešām labas lietas. Ja viņš paliks vesels un izvairīsies no savainojumiem, viņš var būt svarīgs spēlētājs mūsu komandā."

Tagad pārzināt Latvijas futbolu pietiekami labi. Vai Zjuzins, ja būs "Top" formā, var būtiski palīdzēt Latvijas izlasei? Vai viņš ir viens no labākajiem Latvijas futbolistiem?
Dambrausks: "Tas ir ļoti sarežģīts jautājums. Jāvada Latvijas izlase, lai uz to atbildētu, jo jāsaprot, kādu ceļu izvēlēties, kādu futbolu spēlēt. Taču skaidrs, ka Artūram ir tādas kvalitātes, kādas ir vēl tikai vienam vai diviem spēlētājiem. Te atkarīgs, kādu attīstības ceļu redz treneris - izlases atjaunināšana vai pieredze. Plus vēl daudz citu detaļu, par kurām nevaru spriest. Tas ir izlases trenera ziņā."

Labi, bet vai viņš laukumā izceļas?
Dambrausks: "Domāju, ka izceļas. Protams, jāveido komandas modelis, taču man patiešām patīk viņa raksturs. Cilvēki reizēm saka, ka viņš ir uzbrūkošs futbolists, taču reizēm viņš nenoņem kāju, kad no pretinieka seko ass izklupiens. Puisim ir raksturs. Viņš ir izlaidis divarpus gadus. Viņš ir tik daudz izlaidis un šobrīd ir izsalcis, lai pierādītu, ka pulveris vēl nav sauss. Tiešām novēlu viņam palikt futbolā vēl vairākus gadus."

Vai varat apstiprināt, ka paliekat RFS arī nākamgad?
Dambrausks: "Jā, varu. Mēs esam tuvi, esam panākuši vienošanos, un es strādāšu kā RFS galvenais treneris arī nākamsezon."

Tas ir līgums uz vienu gadu?
Dambrausks: "To mēs drīz paziņosim, taču, iespējams, līgums būs uz garāku termiņu nekā viens gads."

Jautājums par jauno limitu - kāda būs RFS taktika šajā ziņā?
Dambarusks: "Mums būs jāveido stratēģija, kā noturēt savus labākos spēlētājus un vēl uzlabot sastāvu. Būs jāatrod kopsaucējs ar kluba prezidentu un direktoriem. Tas tiks izdarīts tuvākajā laikā. Protams, vēlamies spēlēt tā, kā spēlējām šai pēdējā sezonā. Ja jautājums ir par budžetu, tad šeit nevaru neko komentēt, jo šo lēmumu pieņems kluba valde. Taču es esmu laimīgs, atrodoties Rīgā, un man patīk, kā Latvijā attīstās futbols. Tāpat uzskatu, ka no jaunā leģionāru limita nav jābaidās. Man jau ir bijusi līdzīga pieredze, kad limits tika mainīts Lietuvā. Un, ziniet, statistiski Lietuvā lietuviešu futbolistu skaits nesamazinājās. Raugos pozitīvi, ka Latvijā būs līdzīgi. Komandas pašas izvēlēsies, vai likt lielāku uzsvaru uz leģionāriem vai nē. Būs komandas, kas, tēmējot uz augstiem mērķiem Eirokausos, izvēlēsies daudz leģionāru, bet būs arī komandas, kas, redzot lielo pieejamo latviešu futbolistu skaitu, kļūs patriotiskas un izvēlēsies viņus. Domāju, nākamā sezona Latvijas futbolā būs patiešām aizraujoša un esmu par 100% pārliecināts, ka turnīra līmenis būs pat vēl augstāks nekā šogad. Lai gan arī šosezon, uzskatu, Latvijas futbola līdzjutēji nevar gausties, redzot, kā dažas komandas cīnījās Eirokausos. Ir tikai jāturpina strādāt un jums jātic, ka nākamgad ir iespējams atkārtot šos panākumus vai varbūt pat uzlabot."

Iepriekšējās kārtās:
1. kārta: "Riga" un Kubarevs, Tosina negantās medības, īpašais Zjuzins, Sūlšera veiksme
2. kārta: "Riga" nespēlē kā čempione, "Spartaka" darba atļaujas, Pertijas plāni Valmierā
3. kārta: Karašauska portrets ģērbtuvē, slavas dziesma Savaļniekam, Liepājas ķibeles
4. kārta: Tamazs kosmosā, Riherta 8 sekundes, Dodo liktenīgā nenomainīšana
5. kārta: Liepājnieku vēlme redzēt Zidānu, vieglprātīgais Amansiu un nosalušais Marians
6. kārta: Dzavetjēri trūkst vārdu, Ventspils grūtais gads, Liepājai jāierodas uz maču vēl agrāk
7. kārta: Nuncio izdara spiedienu pats sev, "Mettas" labākais futbols, Jangs gari nerunā
8. kārta: "Riga" treneru konveijers, Zuntnera pēdējā cerība, Dejans pikts par Dambrausku
9. kārta: Futbola stadioni: Pertija nikns par apdalīto "Mettu", Morozs bēdīgs par Daugavpili
10. kārta: Dejans atvadās, Starkovs sveicinās, Daugavpils kā Andora, padomju leksika
11. kārta: Tiesneši kā Cēzaru sievas, Pertija bīda Morozu un 7. klases diskotēka
12. kārta: Riherts aizstāv Marianu, Pahars - Dambrausku, Kļosovs par prezidenta Adlana lomu
13. kārta: Pensionāri no RFS, Dambrausks un Pertija par tiesāšanu veic mājienus "ar mietu"
14. kārta: Zuntnera loma pie Starkova, RFS lāsts, pelēkais uzbrucējs Askerovs
15. kārta: "Lēdija Veiksme" palīdz futbola studentam Dambrauskam izbeigt melno sēriju
16. kārta: Jelgavas krīze, Blanks par triumfu lielajā derbijā un promejošā Lemajiča nozīmi
17. kārta: Starkovs akcentē tiesāšanu, Ventspils visus četrus ielaiž pēc standartiem
18. kārta: "Mettai" nepilngadīgi vārtu guvēji, Starkovam topā uzbrukums, Kubarevs par "Riga" kāzusu
19. kārta: "Ventspils" bombardē tiesnešus un LFF, Dambrausks par smieklīgo "Liepājas" uzvaru
20. kārta: Pertija uzvelkas par tēmu "vietējais/ne vietējais", "Metta" plāno palikt "Skonto" stadionā
21. kārta: Dambrausks aizstāv Latvijas futbolistu atgriešanos un spēlēšanu Virslīgā
22. kārta: Vulkāna Adlans izvirdums (pilnā versija)
23. kārta: 40 grādi ģērbtuvē Slokā, liepājnieki lūdzas pendeles, aiz priekiem laksta un kliedz
24. kārta: Latviešu talantu medīšana: "Facebook" un "Instagram" futbola "aģenti" nav nopietni
25. kārta: Dambrausks netic brīnumiem, Koņevs par fotogrāfiju prezidentam
26. kārta: Pertija preses konferencē ar dēlu, Koņevs joprojām ilgojas pēc Lemajiča
27. kārta: Kubarevs nekoncentrē visas domas par Latvijas kausu, Mihelsons apslimušā Riherta vietā
28. kārta: Adlans debitē kā treneris un apšauba Slavišas neatkarību, 75 000 eiro par Tamirlanu
29. kārta: Pertijam histēriski smiekli, Jelgavai pietrūka naudas, lai uzspēlētu pret "Ajax"
24. kārta (pārceltā): Šišhanovs par tiesnesi: "Kādam āzim jābūt, lai neieskaitītu šos vārtus?"
30. kārta: Tosina darbs pludmalē, Riherts sašutis par Gorkšu kā futbola aģentu
31. kārta: Leģionāru vagons "Spartakam" un Zuntnera neziņa
32. kārta: Kubarevs asi par limitu: "Pazudīs futbolisti, drīz varēsiet vērt ciet akadēmijas"
33. kārta: Daugavpils sešu aizsargu līnija, "Ventspilij" viss kārtībā ar treneri, kura... nav
28. kārta (pārceltā): Koņevs: "Komanda ir pagurusi, futbolistiem psiholoģiskā spriedze"
34. kārta: Kubarevs izkrata sirdi par kausa finālu, Dzavetjēri par "Spartaka" projektu

     [+] [-]

, 2019-11-07 09:55, pirms 4 gadiem
Futbola tiesnešu līmenis Latvijā ir zems, pat zemākas nekā futbolistu līmenis. Bieži sačakarē spēli gan neieskaitot normāli gūtus vārtus, gan ar bezatbildīgiem noraidījumiem. Esmu pret rupju spēli,sevišķi par spērieniem no aizmugures, arī liela daļa podkatu ir diezgan diskutabli, kas var beigties ar traumām un tie būtu jātiesā daudz stingrāk, raušanu aiz krekliem.
Bet Riga un RFS spēle, tiekas lideri, līdzīga cīna, seko RFS labākā spēlētāja Lemajiča noraidījums. Bija asa divcīņa, iespējams parkāpums, bet nebija atklāta rupjība, spēriens, uzbrukums no aizmuguras, kādi bieži paliek nesodīti. . .