Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1601, Did:0, useCase: 3

"Euro2012" triumfēs Vācija

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

"Euro2012" triumfēs Vācija
Miroslavs Kloze
Foto: AFP/Scanpix

Piektdien startēs 2012. gada Eiropas čempionāta finālturnīrs futbolā. Trešo reizi lūkošu prognozēt lielā futbola turnīra uzvarētāju – šoreiz paredzu, ka „Euro2012” triumfēs Vācijas valstsvienība.

Pirmās divas minēšanas reizes man noslēdzās apbrīnojami veiksmīgi – pirms „Euro2008” izdevās pareizi noteikt, ka tieši Spānija kļūs par Eiropas čempioni, lai gan pirms tam pēdējais triumfs spāņu izpildījumā bija ļoti tālajā 1964. gada EČ, kad viņi uzvarēja četru komandu turnīrā savās mājās (tātad būtībā tika uzvarētas divas spēles). Arī pirms 2010. gada Pasaules kausa izcīņas finālturnīra liku uz Spāniju kā pasaules čempioni. Toreiz stāsts jau bija cits – spāņi patiešām bija galvenie favorīti, tā brīža Eiropas čempioni un uzvaru viņiem prognozēja daudzi.

Tai pat laikā nevar teikt, ka Spānijas triumfs bija drošs kā bankā – netrūka arī citu labu kandidātu uz zeltu. Pie tam turnīrs notika DĀR un līdz tam 17 no 18 (94.4%) PK izcīņām bija piepildījusies likumsakarība – ārpus Eiropas notiekošos finālturnīros uzvar kāda no Dienvidamerikas komandām, bet Eiropā paši eiropieši. Spāņiem šo tradīciju, kaut ne bez pūlēm, tomēr izdevās lauzt. Starp citu, toreiz aicināju Sportacentrs.com lasītājus aptaujā izteikt savu viedokli (to daru arī šoreiz), un par Spāniju nobalsoja 184 no 712 respondentiem jeb ~25.8%. Daudz balsu sakrāja arī Anglija, Nīderlande, Argentīna un Brazīlija.

Neskatoties, ka Spānija joprojām ir formā, nolēmu nolekt no spāņu zirga un iesēsties vācu golfiņā. Neko jaunu par Spānijas, Vācijas un citām izlasēm nepateikšu, jo mūsdienu tehnoloģiju laikmetā viss jau tāpat ir izpētīts un pateikts (lielākajiem futbola medijiem veicot fantastiski dziļas komandu analīzes, vērtējot niecīgākās taktiskās nianses utt.), un šeit vairāk runa ir par intuīciju.

Vācija gan ir Nāves grupā un būs jāpatērē lieli spēki, lai vispār izkļūtu no grupas, taču ticu, ka viņu masa ir pietiekama, lai to izdarītu. Toties, ja tas izdosies, 1/4 fināls jau varētu būt salīdzinoši vieglāks – A grupā nav nevienas spilgtas izlases… Un tad līdz titulam vairs paliktu tikai divas spēles. Mazliet biedē vācu uzbrukums, jo poļi Miroslavs Kloze un Lukašs Podoļskis jaunāki nepaliek un izmanto vecos, visiem lieliski zināmos ieročus – es labprātāk Klozes vietā redzētu Mario Gomesu, tomēr labs vācu futbola pazinējs Miķelis Osis aizrāda, ka tieši Kloze ir vērtīgāks par Gomesu, jo ir daudzpusīgāks, nāk pretī bumbai, nevis tikai ganās soda laukumā. Jebkurā gadījumā turnīra sākumā Joahims Lēvs var spēlēt ar vienu pamatsastāvu, bet izšķirošajās spēlēs (ja izdosies tikt) ar citu, ja redzēs, ka izmaiņas var dot labumu. Otrs baiļu faktors Vācijas sakarā ir tāds, ka šī izlase ar vidēji 24.5 gadiem ir visjaunākā visā turnīrā. Tomēr ņemsim vērā, ka daudzi no it kā jaunajiem jau ir ar lielu starptautisko spēļu pieredzi, pie tam paredzētā sākumsastāva vidējais vecums ir 25.7 gadi – tātad pats pilnbrieds.

Spānijas izlases sakarā arīdzan biedē uzbrukums – Davida Viljas nav, Fernando Toress šobrīd pazaudējis savu pavedienu, bet citiem uzbrucējiem nav līdzvērtīgas pieredzes augstākā līmeņa izlašu turnīros. Pieļauju, ka grupa spāņiem nesagādās problēmas, bet „play-off” ceļā uz finālu uzbrukuma potenciāls var izrādīties nepietiekams un var nākties sist pendeles – vismaz tad nedodiet sist Serhio Ramosam (Nīderlandes gadījumā tas pats attiecas uz Arjenu Robenu)! Vāciju un Spāniju, atskaitot perfektu uzbrucēju trūkumu, vieno vēl kas – „Barcelona”, „Real” un „Bayern” bija tuvu uzvarai Čempionu līgā, taču visas piedzīvoja lielas, brīžiem pat fatālas neveiksmes. Tas nozīmē, ka pareizais izsalkums un vēlme reabilitēties būs. Spānija uzvarēja Vāciju gan „Euro2008” (finālā ar 1:0), gan PK2010 (pusfinālā ar 1:0) – ja abas tiksies atkal, šoreiz tomēr likšu uz Die Mannschaft jeb Vāciju, kurai pēdējos trīs lielajos turnīros allaž izdevies tikt TOP3, bet ne triumfēt. Pēdējo reizi uzvarēts „Euro1996”, kad šī brīža izlases vecākajam spēlētājam Klozem (33 gadi) bija 18 gadi – tātad šai paaudzei nav titula izlases rindās, bet vēlēšanās un, galvenais, spējas to paveikt noteikti ir. Protams, nav tikai Vācija un Spānija – vēl ir Nīderlande, Francija, Itālija, Portugāle, Anglija un citas.

Bastians vēlas beidzot kaut ko mainīt!

Izteikšu prognozes arī par grupām. A grupa nenoliedzami spēka ziņā ir vājākā. Grieķi, kaut ir ļoti augstu FIFA rangā un viņu pēdējo gadu spēļu bilance ir lieliska, nerāda kvalitatīvu sniegumu, un es viņus liktu viszemāk. Arī par Čehiju diez vai var teikt cildinošus vārdus, ja medijos lasāms, ka čehi cer uz Petru Čehu (vārtsarga nozīme futbolā nav milzīga), veterānu Tomāšu Rosicki un… citu grupas komandu vājumu. Nav diez ko spēcīgi argumenti. Paliek Krievija un mājiniece Polija, kurām tad arī paredzēšu izkļūšanu – krievi un poļi, kopumā ņemot, ir mazliet kvalitatīvāki.

Nebūšu oriģināls un teikšu, ka no B grupas netiks Dānija, bet vēl viena liekā meklējama starp Nīderlandi un Portugāli. Bukmeikeri liek uz oranžajiem, es uzlikšu uz portugāļiem – galvenais, lai Pepe un Fabiu Koentrau nedara muļķības aizsardzībā, bet Krištianu Ronaldu izšauj. C grupā ceru uz Horvātiju (simpatizē šī komanda), taču objektīvi paredzu Spānijas un Itālijas tikšanu tālāk, kamēr īriem harizmātiskā Džovanni Trapatoni vadībā jebkuri gūti vārti būs kā maza uzvara. D grupā kā divas 1/4 finālistes nosaukšu Franciju un Ukrainu. Franči, domāju, varētu nospēlēt līdzīgi kā PK2006 – arī toreiz bija daudz problēmu un ne tie labākie laiki, toties finālturnīrā izdevās saņemties un tikt līdz finālam, sagādājot Marko Materaci un Zinedina Zidāna šovu. Katrā ziņā no D grupas komandām Francija viennozīmīgi ir talantīgākā. Pārējo trīs komandu izredzes vērtēju līdzīgi (nebrīnīšos, ja, piemēram, četras no sešām grupas spēlēm noslēgsies neizšķirti), kaut arī bukmeikeri izceļ Angliju. Angļi, protams, būs sīksti un ļoti grūti uzveicami, taču ar to varētu būt par maz. Nemaz nenorakstot zviedrus, domāju, ka izšķirošā būs D grupas noslēdzošā spēle starp Ukrainu un Angliju – Roja Hodžsona komandai liels pluss būs Veina Rūnija atgriešanās pēc diskvalifikācijas, bet tāpat lieku uz Ukrainu – Andrijs Jarmolenko, Serhijs Nazarenko, Marko Devičs un citi sagādās Anglijai milzu grūtības.

Gaidu arī jūsu spriedumus un prognozes!

Manas prognozes

A grupa: 1. Polija. 2. Krievija. 3. Čehija. 4. Grieķija.
B grupa: 1. Vācija. 2. Portugāle. 3. Nīderlande. 4. Dānija.
C grupa: 1. Spānija. 2. Itālija. 3. Horvātija. 4. Īrija.
D grupa: 1. Francija. 2. Ukraina. 3.Anglija. 4. Zviedrija.
Čempione: Vācija.

Kurš triumfēs Euro2012?

  • 98

  • 156

  • 147

  • 29

  • 27

  • 42

  • 28

  • 18


1 2 3 75 komentāri
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +7 [+] [-]

, 2012-06-04 20:08, pirms 12 gadiem
Īstenībā manas prognozes diezgan līdzīgas Vienīgais tiešām neticas, ka oranžie neizkļūs no grupas, un Anglijas vietā tikpat labi var būt Francija, lai gan šis variants man labāk patīk

  -3 [+] [-]

, 2012-06-04 20:13, pirms 12 gadiem
Man liekas ka ar Poliju galīgi garam. Šaubos ka viņi spēs tikt arā no grupas.

  -4 [+] [-]

, 2012-06-04 20:16, pirms 12 gadiem
A grupa: 1. Krievija 2. Polija 3. Grieķija. 4. Čehija
B grupa: 1. Vācija. 2. Nīderlande. 3. Portugāle. 4. Dānija.
C grupa: 1. Spānija. 2. Itālija. 3. Horvātija. 4. Īrija.
D grupa: 1. Francija. 2. Anglija. 3.Zviedrija. 4. Ukraina

Čempione: Vācija.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +12 [+] [-]

, 2012-06-04 20:17, pirms 12 gadiem
driizaak jau portugaale netiks no grupas aaraa

  +8 [+] [-]

, 2012-06-04 20:21, pirms 12 gadiem
Tāpat piedāvāju arī savu Euro 2012 power rank. VK biedri nesen izveidoja katrs savu rangu.

Aicinu arī pārējos SC.com lietotājus izveidot savus spēka rangus šim skaistajam turnīram.

Favorīti:

1. Vācija - labākā komanda. Nav atēdusies titulus. Daudz turku un nēģeru, kas sintēzē ar vāciešiem var radīt rezultātu.
2. Spānija - zašibisj komanda.

Pretendenti:

3. Anglija - pēc varbūtības teorijas kaut kad jau vajadzētu izšaut. Pietam, pēc sastāva tik vājā Eiropas Čempionātā, kā šis.
4. Nīderlande - Normāli spēlētāji, jāatrod sintēze.
5. Francija - Agris teica, ka var uzvarēt visus un zaudēt jebkuram. Šai kategorijai derēs.

Melnie zirgi:

6. Itālija - totālākie horses. Skandāls tieši laikā. Līderis Krišito laukā - nākamie čempioni?
7. Krievija - vājākā grupa EČ vēsturē, pietam ja pat to izdodas pārvarēt, tad tālāk ļoti iespējams, ka NED. Vēsturiski izdevīgs pretinieks.
8. Horvātija - nenovērtēta komanda, taču tai pat laikā var veiksmīgi izkļūt no grupas pat nospēlējot pret Itāliju neizšķirti.
9. Polija - savs laukums, tiesāšanas faktors, vājākā grupa EČ vēsturē, ko lielā mērā veido paši poļi. Nu, priekšnoteikumi tak!
10. Dānija - totāls anderdogs nereālajā apakšgrupā. 1/4 fināls Polija - Dānija?

Ateja:

11. Portugāle - kārtējā ielīšana lielajā forumā caur adatas aci. Bet tur - atkal nāves grupa. Šoreiz bez variantiem.
12. Zviedrija - normāls sastāvs, smaga grupa. Jāgatavojas Sočiem.
13. Ukraina - savs laukums, tiesāšanas faktors, Ševčenko vēl joprojām spēlē. Nu, ar to ir stipri par maz.
14. Grieķija - no grupas izkļūt var, jo teorētiski no tādas grupas pat Gvatemala izkļūt varētu, bet kas tālāk? Un laikam jau neizkļūs.
15. Čehija - 3 mohikāņu: Čeha, Rosicka un Baroša izlase. Būtu labāk Melnkalnei devuši uzspēlēt.

16. Īrija - tādām izlasēm lielajos forumos nevajag atrasties.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2012-06-04 20:30, pirms 12 gadiem
karstgalvis rakstīja: es jums stabili varu garantēt, ka Vācija neuzvarēs! Spānija - Nīderlande: fināls!
spāņus negribētu redzēt finālā. pietiek jau spāņu futbola man..
bet Nīderlande gan vienmēr ir patikusi, tāpat kā Portugāle vēl no Figu laikiem, būšu arī par zviedriem - cerams paspirināsies.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -2 [+] [-]

, 2012-06-04 20:51, pirms 12 gadiem
Personīgi turēšu īkšķus par Spāniju!
Vācija? Kas zin, tik pat labi uzvarēt var Itālija.

     [+] [-]

, 2012-06-04 20:54, pirms 12 gadiem
Ukraina čist netiks ārā no grupas!

     [+] [-]

, 2012-06-04 21:01, pirms 12 gadiem
chelseachamps rakstīja: Ukraina čist netiks ārā no grupas!
Jau sameklēji jaunus ukraiņu neo-nacistu video?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2012-06-04 21:18, pirms 12 gadiem
bus interesanti

     [+] [-]

, 2012-06-04 21:20, pirms 12 gadiem
Protams, par Spāniju!!!
Taču atkārtot triumfu būs grūti. NED un GER elpos pakausī. Melnie zirdziņi - FRA, ITA, RUS un CRO.

  -1 [+] [-]

, 2012-06-04 21:50, pirms 12 gadiem
viennozīmīgi par Francijas triumfu!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2012-06-04 22:05, pirms 12 gadiem
labdien rakstīja: A grupa: 1. Krievija 2. Polija 3. Grieķija. 4. Čehija
B grupa: 1. Vācija. 2. Nīderlande. 3. Portugāle. 4. Dānija.
C grupa: 1. Spānija. 2. Itālija. 3. Horvātija. 4. Īrija.
D grupa: 1. Francija. 2. Anglija. 3.Zviedrija. 4. Ukraina

Čempione: Vācija.
Haha, mūsu prognozes pilnībā sakrīt. Paredzams turnīrs? Tad jau laikam.

  +2 [+] [-]

, 2012-06-04 22:05, pirms 12 gadiem
Aprakstītā iespējamā notikumu attīstība ir diezgan loģiska, un es arī droši vien prognozētu līdzīgi. Vienīgi uzskatu, ka Nīderlandei ir lielākas iespējas izkļūt no grupas kā Portugālei.
No 3 galvenajiem titula pretendentiem tieši Vāciju arī vēlētos redzēt tronī. Arī Nīderlandei nebūtu nekāda vaina, ja vien tur nespēlētu Robens, kurš īpaši krīt uz nerviem. Spānijai ir laba komanda, bet pēdējā laika tituli ... Gribas pārmaiņas.
Anglijas un Francijas izlases nekad nav patikušas, tāpēc negribētos, lai tiek pārāk tālu.
Kaut kādu dzirkstelīti vēlētos sagaidīt no Itālijas, bet grūti teikt vai pēdējā laika skandāli visu sabojās, vai tieši otrādi - atkal piedos cīņassparu.
Nekas nebūtu pretī sagaidīt kādu sensāciju, varbūt no kāda no mājiniekiem, Dānijas, Zviedrijas... Vēl īpašas simpātijas pret Horvātijas komandu.
Par aizraujošu turnīru!

     [+] [-]

, 2012-06-04 22:13, pirms 12 gadiem
Es par portugali! Lai visiem veicas, Vacija? Nu saubos, futbols nav tik prognozejams lai teiktu kad kada tur uzvaretu, tas jau ir pieradijies pedejos gadus, kurs gan prognozetu spanijai top1?! Ne kurs katrs.. un vel ar 1-0, vini jau taja gada ja nemaldo gadnriz no 4dal finala vini varti bija noburti varda tiesaja nozime un visas speles beidzas ar 1-0
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -2 [+] [-]

, 2012-06-04 22:41, pirms 12 gadiem
Es savādak prognozēšu 16.vieta Dānija, 15.vieta Īrija, 14.vieta Grieķija, 13.vieta Zviedrija, 12.vieta Horvātija, 11.vieta Čehija, 10.vieta Vācija, 9.vieta Ukraina, 8.vieta Portugāle, 7.vieta Anglija, 6.vieta Francija, 5.vieta Polija, 3.vieta Krievija, 3.vieta Spānija, 2.vieta Itālija, 1.vieta Nīderlande!!!

  +4 [+] [-]

, 2012-06-04 22:48, pirms 12 gadiem
Nepatīk man šitās prognozes, bet ļoti ceru, ka šoreiz Vācija patiešām parādīs klasi un uzvarēs visu, ko var uzvarēt. Ir vāciešu laiks!

     [+] [-]

, 2012-06-04 22:53, pirms 12 gadiem
Hose Girtinho rakstīja: Nepatīk man šitās prognozes, bet ļoti ceru, ka šoreiz Vācija patiešām parādīs klasi un uzvarēs visu, ko var uzvarēt. Tikai ne Portugāli!!~!!!!
Piedod, ka Tavu komentu palaboju....
Portugāle un tikai Portugāle!

  +1 [+] [-]

, 2012-06-04 22:59, pirms 12 gadiem
Nobalsoju par Vāciju, bet man labāk patiktu, ja uzvarētu Anglija vai Portugāle. Nu, ja ne uzvarēt, tad vismaz tiktu līdz pusfinālam.
1 2 3 75 komentāri