Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2840, Did:0, useCase: 3

Austrālijas un Ķīnas konflikts peldēšanā – čempions apvaino čempionu

Rolands Eliņš

Austrālijas un Ķīnas konflikts peldēšanā – čempions apvaino čempionu
Maks Hortons
Foto: AFP/Scanpix

20 gadus vecais Austrālijas peldētājs Maks Hortons nupat kā kļuva par olimpisko čempionu 400m brīvajā stilā, apsteidzot 2012. gada spēļu čempionu Jaņu Sunu, bet Ķīnas niknumu viņš izpelnījās ar ko citu – Hortons publiski nosauca Janu Suņu par dopingu izmantojošu krāpnieku.

Pirms sestdien notikušā finālpeldējuma 400 metru brīvā stila distancē Maks Hortons intervijā ļoti asi izteicās par savu konkurentu Janu Suņu no Ķīnas. Hortons apsūdzēja pretinieku, ka ķīnietis treniņā tīšām apšļācis viņu ar ūdeni. „Taču es viņu ignorēju, nevēlos veltīt savu laiku un izrādīt cieņu tādiem dopinga krāpniekiem,” sacīja Hortons.

Jans Suņs ir divkārtējais olimpiskais čempions, kurš 400 metru distancē palika otrais aiz Hortona. Viņš patiešām iepriekš nonācis nopietnās problēmas dopinga izmantošanas dēļ, kad Suņam tika veiktas pozitīvas analīzes. Viņš saņēma trīs mēnešu diskvalifikāciju 2014. gada maijā, kas, protams, viņu nekavēja piedalīties Rio spēlēs.

Pēc zelta medaļas iegūšanas Hortonam tika lūgts paskaidrot savus vārdus, taču viņš no tiem neatkāpās: „Es lietoju vārdu „krāpnieks”, jo viņš iepriekš ticis pieķerts dopinga lietošanā. Man patiešām grūti pieņemt, ka ir sportisti, kuru vaina tikusi pierādīta un atzīta, bet viņi tāpat turpina piedalīties sacensībās.”

Austrālijas Olimpiskās komitejas pārstāvji norādīja, ka Hortons vienkārši ir iestājies par „tīrajiem” sportistiem un ka viņam ir tiesības uz savu viedokli, taču Ķīnas peldēšanas izlases menedžeris Sju Kvi paziņojis, ka austrālietis izmantojis neģēlīgu ietekmēšanas paņēmienu un uzbrucis Suņam personiski.

„Hortona izturēšanās ir pierādījums viņa manieru trūkumam,” skarbi norādīja Kvi. „Ķīnas olimpiskā kustība pieprasa atvainošanos no šī Austrālijas peldētāja.”

Sava čempiona publiska apvainošana izraisījusi arī plašu nosodījumu Ķīnas sabiedrībā, turklāt Hortona izteikumi tikuši sasaistīti arī potenciālām rasisma izpausmēm. Savukārt Suņs Ķīnas medijiem norādījis, ka nākamajās sacensībās (1500 metru peldējumā) viņš Hortonu pārspēs: „1500 metros es esmu karalis! Esmu pierādījis, ka esmu „tīrs”. Nedomāju, ka man jāsatrauc sevi ar viena austrālieša trikiem un mēģinājumiem ietekmēt.”

1500 metru peldējuma priekšsacīkstes paredzētas piektdien, bet fināls – svētdien.

Pēdējo OS laureāti peldēšanā, vīriešiem, 1500m brīvais stils

OSZeltsSudrabsBronza
2012J. Suņs (Ķīna)R. Kohreins (Kanāda)O. Melulī (Tunisija)
2008O. Melulī (Tunisija)G. Hekets (Austrālija)R. Kohreins (Kanāda)
2004G. Hejets (Austrālija)L. Jensens (ASV)D. Deivīss (Lielbritānija)

Izmantotie resursi:
China demands apology for Australian swimming...

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2016-08-08 13:58, pirms 8 gadiem
Granta Heketa uzvārdu katrā olimpiādē tulko savādāk?

  -4 [+] [-]

, 2016-08-08 14:43, pirms 8 gadiem
"Jaņs Suns ir divkārtējais olimpiskais čempions, kurš 400 metru distancē palika otrais aiz Hortona. Viņš patiešām iepriekš nonācis nopietnās problēmas dopinga izmantošanas dēļ, kad Jaņam tika veiktas pozitīvas analīzes. Viņš saņēma trīs mēnešu diskvalifikāciju 2014. gada maijā, kas, protams, viņu nekavēja piedalīties Rio spēlēs."

Protams, viņš jau nav krievs

  +2 [+] [-]

, 2016-08-08 15:04, pirms 8 gadiem
tyutin rakstīja: Protams, viņš jau nav krievs
Toties tu esi konkrēts

  +2 [+] [-]

, 2016-08-08 15:30, pirms 8 gadiem
Ar4ers rakstīja: Par šādiem izteikumiem būtu bargi jāsoda. Pat jāatņem medaļa un jādiskvalificē, ja ķīnietis ir tīrs un godīgs.
Ras dva tri rasija atsasi

  +1 [+] [-]

, 2016-08-08 16:50, pirms 8 gadiem
Cerams ka Bolts to pašu pašu pateiks par Getlinu!