Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2840, Did:0, useCase: 3

ASV OK vadītājs: Lohte saņems sodu par Brazīlijas apkaunošanu

Rolands Eliņš

ASV OK vadītājs: Lohte saņems sodu par Brazīlijas apkaunošanu
Rio spēļu izskaņā stadionos un hallēs parādījās plakāti ar Raiena Lohtes attēlu un uzrakstiem "Melis, melis"
Foto: USA TODAY Network/Sipa USA/Scanpix

ASV Olimpiskās komitejas priekšsēdētājs Skots Blekmans paziņojis, ka seškārtējais olimpiskais čempions Raiens Lohte un vēl trīs ASV peldētāji noteikti saņems disciplinārsodu par savu radīto jezgu Rio olimpiādē un Brazīlijai radīto neslavu.

Riodežaneiro olimpiskās spēles tika sagaidītas ar īpašu piesardzību, jo šī pilsēta izslavēta ar bīstamo stāvokli nabadzīgākajos rajonos un nepieciešamību būt īpaši uzmanīgam uz ielām. Līdz ar to teju katrs starpgadījums olimpiādes laikā tika uztverts saasināti, un īpaši šokējošs bija četru ASV peldētāju stāsts, kuri publiski pauda, ka tikuši aplaupīti un viņiem draudēts ar šaujamieročiem. Taču šoka vietā ātri ieradās dusmas, jo izrādījās, ka ASV sportisti savu stāstu krietni pārspīlējuši un beigās paši vien bijuši konflikta izraisītāji.

ASV OK priekšsēdētājs Skots Blekmans, komentējot šo atgadījumu, ne mazākajā mērā necentās slēpt savas dusmas un norādīja, ka visi četri peldētāji – Raiens Lohte, Džimijs Feigens, Džeks Kongers un Gunars Bencs – saņems sodu. Vēl gan netika precizēts, vai tiek paredzēta diskvalifikācija vai naudas sods.

„Viņi pievīla pārējos sportistus, viņi pievīla visu ASV,” sacīja Blekmans. „Taču visvairāk viņi pievīla Rio spēļu organizētājus, kuri paveica patiešām lielisku darbu, un šobrīd mēs visi jūtamies ļoti slikti par notikušo. Priecājos, ka mums izdevās noskaidrot, kā patiesībā izvērtās šī bēdīgā situācija.”

Lohte sākotnēji apstiprināja, ka viņu mašīna tikusi vardarbīgi apturēta un personas, kas izlikās par Brazīlijas policistiem, draudēja viņiem ar šaujamieročiem, atņēma naudu un makus, turklāt pēc nepakļaušanās arī pielika šaujamieroci pie Lohtes galvas.

Tas viss gan izrādījās daļēji pārspīlējums, daļēji meli, jo Brazīlijas policija izmeklēšanas gaitā noskaidroja, ka paši ASV peldētāji uzsākuši incidentu un izdemolējuši vietējo benzīntanku. Kad viņi atteicās maksāt par bojājumiem, apsardzes darbinieki, kuru bruņojumā bijuši arī šaujamieroči, viņus kavējuši.

„Uzņemos atbildību par to, kā viss izvērsies,” atzinās Lohte, kurš arī atkāpās no saviem vārdiem par šaujamieroci pie savas galvas. „Daudz kas atkarīgs no interpretācijas. To var saukt pat laupīšanu, var saukt par izspiešanu, taču zinu, ka viņiem bija ierocis un no mums prasīja naudu.” Lohte arī atzinās, ka brīdī, kad intervijā atklāja savu pārspīlēto un melīgo versiju par notikušo, joprojām bijis alkohola reibumā.

ASV Olimpiskā komiteja gan neuzskata, ka ar vienkāršu atzīšanos šajā gadījumā pietiks. „Lohte apkaunoja Brazīliju, pasniedzot savu stāstu sev vēlamajā gaismā un noklusējot detaļas. Viņš cēla neslavu OS rīkotājpilsētai. Par šādām kļūdām ir grūti reabilitēties un atgūt savu labo slavu.”

12 olimpisko medaļu īpašnieks Lohte atvainojās arī Brazīlijas televīzijas ēterā. Viņš joprojām cer piedalīties arī Tokijas olimpiādē, taču var saņemt sankcijas ne tikai no ASV OK, bet arī no SOK un ASV Peldēšanas federācijas. SOK pārstāve Anita de Franca gan norādīja, ka, visticamāk, tas tomēr tiks atstāts ASV Olimpiskās komitejas ziņā.

„Vēlos, kaut varētu just līdzi šiem sportistiem,” paziņoja de Franca. „Taču jūtos pretēji – viņiem vajadzēja visu pastāstīt jau pašā sākumā un uzņemties atbildību. Jau viņu paveiktais bija slikti, taču vēl sliktāk bija pēc tam pateiktais. Kuram tieši būtu nodarīts pāri, ja uzreiz tiktu pateikta patiesība? Nevienam. Un kuru aizvainoja patiesības slēpšana? Tā aizvainoja veselu nāciju.”

Izmantotie resursi:
Scott Blackmun, U.S. Olympic Committee CEO,...

  +2 [+] [-]

, 2016-08-22 12:56, pirms 8 gadiem
Lohte lohs!

     [+] [-]

, 2016-08-22 20:31, pirms 8 gadiem
Nu ja, pakratīs ar pirkstiņu un pateiks AI AI AI vairs gan tā nedariet.

     [+] [-]

, 2016-08-23 06:43, pirms 8 gadiem
Šaubos gan.Domāju,ka var vispārībā nepiedot tādu izgājienu,kas bojā valsts prestižu.ASV ir pietiekoši talantīgi peldētāji,kuri bez problēmām var aizvietot šos kadrus.