Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2551, Did:0, useCase: 3

Grupas favorīte Lietuva: par medaļām nerunā, pārliecību saglabā

Andrejs Siliņš

Grupas favorīte Lietuva: par medaļām nerunā, pārliecību saglabā
Dairis Bertāns un Jons Valančūns
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

Jau nākamās nedēļas izskaņā sāksies Eiropas čempionāts basketbolā, un "Aiz sānu līnijas" turpina iepazīstināt ar Latvijas valstsvienības pretiniecēm grupu turnīrā. Otrais mačs 6. septembra vakarā Arēnā Rīga būs jāaizvada pret vienu no pasaules top komandām, mūsu dienvidu kaimiņieni Lietuvu, kas Eiropas meistarsacīkstēm gatavojas sev atbilstošām piezemētām ambīcijām.

Basketbols Lietuvā

Domāju, neviens neapšaubīs, ka Lietuva un basketbols ir divi nedalāmi jēdzieni. Lietuvā šim sportam tiek piesaukts pat reliģijas statuss, un ir vesela virkne lietu (apmeklējums, sponsori, TV utt.), kas apliecina - basketbols Lietuvā atrodas startosfērā pret citiem sporta veidiem. "Manuprāt, otrs populārākais sports ir peldēšana, un arī tikai olimpiskās čempiones Rūtas Meilutītes dēļ," atklāj 15min.lt žurnālists Donāts Urbons, norādot, ka neviens cits sports basketbolam nestāv pat līdzās. Tie, kas spēlējuši Lietuvā, mēdz teikt, ka tur ir trīs miljoni basketbola treneru - tikpat, cik valstī iedzīvotāju, un Urbons šādu apgalvojumu apstiprina: "Basketbols vieno valsti, lai gan nav tā, ka visi to saprastu. Turnīru laikā visa zeme dzīvo līdzi basketbolam."

Kamēr Latvijā ar sporta naudiņas dalīšanu mēģinām nevienu neaizmirst, Lietuvā prioritāte arī valsts līmenī ir skaidri noteikta, un Basketbola federācija saņem lielāko finansiālo atbalstu no valsts. Piemēram, "EuroBasket 2015" vajadzībām izlases finansiālais nodrošinājums ir tuvu miljonam eiro (pēc neoficiālas informācijas ap 800 000 eiro). "Katrs bērns Lietuvā vispirms vēlas kļūt par basketbolistu. Tas kaut ko nozīmē," Urbons skaidro, kāpēc tā. Basketbols 1992. gadā kalpoja kā atjaunotās valsts simbols, Lietuvai spēcīgākajā sastāvā ne tikai piedaloties Barselonas olimpiādē, bet arī izcīnot bronzas medaļas. Vēlāk mīlestību pret sporta veidu stiprināja arī citu olimpiāžu, Eiropas un pasaules čempionātu medaļas, kā arī "Žalgira" panākumi starptautiskajā arēnā - Saportas kausa izcīnīšana (1998) un Eirolīgas čempiontitula izcīnīšana (1999). Jau šajā tūkstošgadē Lietuvas tēlu spodrinājusi arī "Rytas" ar diviem Eiropas kausa čempiontituliem (2005, 2009). Vēl bijusi laba raža ar Eiropas jaunatnes čempionātu medaļām.

Lietuvas izlases lielākie panākumi basketbolā

GadsTurnīrsRezultāts
1937Eiropas čempionātsZelts
1939Eiropas čempionātsZelts
1992Olimpiskās spēlesBronza
1995Eiropas čempionātsSudrabs
1996Olimpiskās spēlesBronza
2000Olimpiskās spēlesBronza
2003Eiropas čempionātsZelts
2003Pasaules U19 čempionātsSudrabs
2004Dimanta BumbaSudrabs
2004Olimpiskās spēles4. vieta
2007Eiropas čempionātsBronza
2008Olimpiskās spēles4. vieta
2010Pasaules kaussBronza
2011Pasaules U19 čempionātsZelts
2012Olimpiskās spēles8. vieta
2013Eiropas čempionātsSudrabs
2013Pasaules U19 čempionātsBronza
2014Pasaules kauss4. vieta

Lietuvai ir arī Baltijas reģionā stiprākais vietējais čempionāts, līgai ir tas pats ģenerālsponsors, kas atbalsta lielās Eiropas līgas (Itālija, Turcija, Vācija), līgā ir noteikts minimālais klubu budžets (jaunajā sezonā - 300 000 eiro) un, lai gan pēdējos gados spēļu apmeklējums nedaudz krities, tas arvien ir pārliecinoši lielākais starp visiem Lietuvas sporta veidiem. Piemēram, uz otrās līgas finālspēli pirms pāris sezonām atnāca 4000 līdzjutēju. Tā gan nav uzskatāma par ikdienas normu, bet zināmā mērā parāda sporta veida fenomenu. Lietuvai ir līdz šim bija divas vietas Eirolīgā, ko parasti aizņēma "Žalgiris" un "Rytas", līdz pagājušajā sezonā Viļņas klubam kāju priekšā aizlika lokālpatriotiskais Klaipēdas "Neptunas". "Žalgiris" regulāri spēlē Eirolīgas Top16 turnīrā, "Rytas" allaž tiek pieskaitīta Eiropas kausa favorītēm. Jaunajā sezonā, pateicoties A licencei (pie tās palīdzēja tikt arī 1999. gada Eirolīgas čempiontituls!), prestižākajā klubu turnīrā startēs tikai "Žalgiris", bet kopumā Eiropas turnīros piedalīsies sešas komandas.

Lietuvas klubu lielākie panākumi

GadsKlubsRezultāts
1985ŽalgirisSaportas kausa fināls
1986ŽalgirisEirolīgas fināls
1986ŽalgirisFIBA Starptautiskais kauss
1998ŽalgirisSaportas kausa tituls
1999ŽalgirisEirolīgas tituls
2005RytasEiropas kausa tituls
2007RytasEiropas kausa fināls
2009RytasEiropas kausa tituls

Zvaigznes

Par visu laiku izcilāko lietuviešu basketbolistu tiek saukts centrs Arvīds Sabonis. Seškārtējs Eiropas labākais basketbolists, četrkārtējs Lietuvas gada sportists, Eirolīgas čempions, Spānijas čempions, viens no FIBA nosauktajiem 50 izcilākajiem basketbolistiem, Basketbola Slavas zāles iemītnieks, Eirolīgas sezonas MVP un finālsērijas MVP, kā arī vēl daudzas citas individuālās atzinības. Šobrīd Sabonis ir Lietuvas Basketbola federācijas prezidents. Lietuviešiem bijuši vēl daudz izcili basketbolisti (daži no tiem - Šarūns Marčuļonis, Rims Kurtinaitis, Artūrs Karnišovs, Ramūns Šiškausks, Šarūns Jasikēvičs u.c.).

No šobrīd aktīvajiem spēlētājiem lielākās zvaigznes ir Jons Valančūns, kurš ir viens no Toronto "Raptors" līderiem, kā arī Donāts Motejūns, kurš aizvadīja ļoti sekmīgu sezonu Hjūstonas "Rockets" rindās. Motejūns savainojuma dēļ gan šogad nestartēs izlasē, bet pēc savainojuma gatavs atgriezties iepriekšējā līmenī ir cits mūsdienu Lietuvas top spēlētājs Mants Kalnietis. "Pārējos sarindot būtu grūti - iespējams, sarakstā sekotu Jons Mačulis (Eirolīgas čempions "Real" sastāvā), Mindaugs Kuzminsks, Pauļus Jankūns. Ļoti daudzsološs ir arī Saboņa dēls Domants, bet pagaidām viņš vēl vairāk ir talants nekā jau gatavs spēlētājs."

Lietuvas basketbolistu Top5

BasketbolistsPozīcijaDz.gadsKlubs
Jons ValančūnsCentrs1992Raptors (NBA)
Donāts MotejūnsSpēka uzbrucējs1990Rockets (NBA)
Mants KalnietisSaspēles vadītājs1986Žalgiris
Jons MačulisUzbrucējs1985Real (Spānija)
Mindaugs KuzminsksUzbrucējs1989Unicaja (Spānija)
Pauļus JankūnsSpēka uzbrucējs1984Žalgiris

Kurš ir Lietuvā vislabāk zināmais latviešu basketbolists?
"Roberts Štelmahers, Ainars Bagatskis un Jānis Blūms," norāda Urbons. "Īpaši Štelmahers un Bagatskis, jo viņi spēlēja nozīmīgas lomas "Rytas" un "Žalgira" panākumos. Štelmahers bija viens no noteicošajiem faktoriem "Rytas" uzvarās Lietuvas līgā un Eiropā. Bagatski visi "Žalgira" fani atceras kā karsto roku," atbild Urbons, norādot, ka lietuviešu atmiņā dažādu iemeslu dēļ palicis arī Kaspars Kambala.

Ainars Bagatskis - viens no populārākajiem latviešu basketbolistiem Lietuvā.
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

Izlases gatavošanās

Gatavošanās Jona Kazlauska vadībā sākās 20. jūlijā, bet visi sākotnēji nosauktie kandidāti ierasties nespēja vai netika uzaicināti. No sākotnēji 26 nosauktajiem kandidātiem pieci (Gecēvičs, Girdžūns, Karinausks, Oreliks un Ulanovs) netika uzaicināti, bet vēl četri atteica savainojumu vai noguruma dēļ. Pieredzējušais Darjušs Lavrinovičs pēc smagas sezonas Itālijā nolēma taupīt ķermeni un gatavoties jaunajai klubu sezonai. Lins Kleiza turpina mocīties ar ceļgalu sāpēm, kā rezultātā bijušas divas neizteiksmīgas klubu sezonas un atteikums jau otro gadu pēc kārtas izlasei. Tika gaidīts Donāts Motejūns, taču viņš līdz NBA sezonas sākumam turpinās rehabilitāciju. Nespēlēs arī aizsargs Martins Pocjus, kuram jātiek galā ar sāpēm mugurā. 17 vīru sastāvā komanda gatavojās līdz 16. augustam, kad no turpmākās dalības tika atskaitīti divi – bijušais Rīgas ASK aizsargs Marjuss Runkausks, kā arī uzbrūkošais aizsargs Roks Giedraitis, kurš gan parādīja atzīstamu sniegumu atsevišķās pārbaudes cīņās. Abi šovasar parakstīja līgumus ar “Rytas”.

Lielākais iztrūkums ir spēka uzbrucēja pozīcijā, jo no visiem kandidātiem tikai divi šajā pozīcijā spēlē regulāri - Jankūns un Sabonis. "Bijām gatavi šādiem Darjuša un Kleizas lēmumiem, bet ļoti gaidījām Motejūnu. Tas ir liels zaudējums. Gribējām izlasē beidzot redzēt to līmeni, kādu viņš rādīja pagājušajā sezonā. Iepriekš viņš izlasē nebija starp līderiem, bet šogad cerējām, ka viņam būs liela loma," Urbons atzīst, ka Motejūna iztrūkums tiek uztverts vissāpīgāk, tomēr pārbaudes spēles atgriezušas cerību, ka arī ar ceturtā numura pozīciju viss būs labi. "Cilvēki nezināja, vai Sabonis jau ir pietiekami labs, lai būtu Jankūna aizstājējs. Tomēr jau pirmajās pārbaudes spēlēs viņš parādīja, ka viss būs kārtībā," norāda žurnālists. Šonedēļ viens no izlases treneriem-asistentiem Darjuss Maskoļūns norādīja, ka vasaras lielākais pārsteigums ir tieši Saboņa sniegums pieaugušo valstsvienībā. "Protams, ar visiem iztrūkušajiem komanda būtu citādāka. Daudz dziļāka. Bet arī tagad izveidojies diezgan labs sastāvs. Kad bez Kalnieša izcīnījām ceturto vietu Pasaules kausā, pārliecinājāmies, ka daži savainojumi nebūs galvenais iemesls, lai nenostartētu labi. Komandai ir rezerves, vienmēr ir kādi puiši, kas gaida savu iespēju un ir gatavi to izmantot."

Lietuvas izlases kandidāti 2015

SpēlētājsPozīcijaAugumsDz.gadsKlubs
Luks LekavičsAizsargs183 cm1994Žalgiris
Žigimants JanavičiusAizsargs192 cm1989Lietuvos Rytas
Ads JuškevičsAizsargs194 cm1989Lietuvos Rytas
Artūrs MilaknisAizsargs195 cm1986Unics (Krievija)
Mants KalnietisAizsargs196 cm1986Žalgiris
Renalds SeibutisAizsargs196 cm1985Darussafaka (Turcija)
Jons MačulisUzbrucējs198 cm1985Real (Spānija)
Deivids GaiļusUzbrucējs200 cm1989Lietuvos Rytas
Mindaugs KuzminsksUzbrucējs205 cm1989Unicaja (Spānija)
Pauļus JankūnsUzbrucējs205 cm1984Žalgiris
Domants SabonisUzbrucējs208 cm1996Gonzaga (NCAA)
Artūrs GudaitisCentrs208 cm1993Lietuvos Rytas
Antans KavaļausksCentrs209 cm1984Lietuvos Rytas
Roberts JavtoksCentrs211 cm1980Žalgiris
Jons ValančūnsCentrs213 cm1992Raptors (NBA)

Galvenais treneris: Jons Kazlausks

Kazlauskam jālauza galva par otrā saspēles vadītāja izvēli - kurš būs gatavs piesegt Kalnieti, kad viņam būs nepieciešama atpūta? Pie tam nav simtprocentīgas pārliecības par Kalnieša paša formu, atzīst 15min.lt žurnālists: "Pagājušajā sezonā Kalnietis spēlēja tikai pusotru mēnesi un tā arī nespēja iejusties "Lokomotiv" komandā." Cīņā par otrā saspēlnieka vietu piedalās "Žalgira" jauneklis Luks Lekavičs un divi pieredzējušāki "Rytas" spēlētāji Ads Juškevičs un Žigimants Janavičs. "Kazlausks izvēlēsies vienu vai divus, ja otrais būs kā kombo aizsargs. Visi uzskatīja, ka izvēle kritīs uz Juškeviču un Janaviču, taču jaunais Lekavičs pārbaudes spēlēs daudzus pārsteidzis, tāpēc viss var mainīties."

Lielākā Lietuvas izlases zvaigzne gaidāmajā Eiropas čempionātā būs Jons Valančūns, kurš aizvadījis labāko sezonu "Raptors" rindās, vidēji 26,2 minūtēs gūstot 12 punktus un izcīnot 8,7 atlēkušās bumbas. Par līdz šim karjerā iespēto (10,9 punkti un 8,0 bumbas) Valančūns pagājušajā nedēļā tika atalgots ar jaunu iespaidīgu līgumu - 70 miljoni (ja saņem visus bonusus) četrās sezonās. Gatavoties ar izlasi gan Jons sāka divarpus nedēļas vēlāk nekā pārējie - tikai 5. augustā Kauņā, kad jau divas nometnes (Palangā un Klaipēdā) bija aizvadītas. Pie tam Valančūns viņnedēļ atkal bija devies uz Toronto, lai parakstītu jauno līgumu. Kopumā Lietuva sagatavošanās posmā ieplānojusi desmit pārbaudes spēles.

Lietuvas pārbaudes spēles 2015

DatumsVietaSpēleRezultātsLīderi
29.07.KlaipēdaLietuva - Austrālija80:68Gudaitis 11+5ab; Kavaļausks 10+6ab; Kuzminsks 10+5ab
31.07.ŠauļiLietuva - Austrālija92:85Kuzminsks 14; Lekavičs 14; Mačulis 10
8.08.AlītaLietuva - Somija78:71Jankūns 11+5ab; Kuzminsks 9; Sabonis 8
12.08.KedaiņiLietuva - Austrija86:71Milaknis 18; Valančūns 14+10ab; Giedraitis 12
17.08.KauņaLietuva - Turcija86:74Jankūns 14+5ab; Lekavičs 11+6rp; Mačulis 10
18.08.KauņaLietuva - Maķedonija68:62Kavaļausks 15+9ab; Milaknis 13; Jankūns 10+4pb
19.08.KauņaLietuva - Horvātija59:72Seibutis 16; Sabonis 8; Milaknis 7
27.08.AtēnasLietuva - Turcija51:73Valančūns 14+9ab; Seibutis 13; Kalnietis 7+6rp
28.08.AtēnasLietuva - Nīderlande94:72Kuzminsks 18+6ab; Milaknis 17; Jankūns 11+5ab
29.08.AtēnasLietuva - Grieķija62:67Mačulis 15+6ab; Valančūns 13+11ab; Jankūns 7+7ab

Vēsturiskie dueļi

Latvieši spēles pret Lietuvu vienmēr uztver saasināti, un tas arī saprotams - kuram mazajam brālim gan negribas apspēlēt lielo brāli? "Ak, Latvija... Braļukas! Lietuvā šo spēli neuztver tik īpaši. Protams, tas ir Baltijas derbijs, bet nav gluži "Žalgiris" pret "Rytas" vai "Panathinaikos" pret "Olympiacos". Tomēr allaž cienām latviešus, jo jūs ar saviem metējiem vienmēr varat sagādāt mums problēmas," kopējo noskaņojumu Lietuvā pirms Baltijas labāko basketbola valstu cīniņa iezīmē Urbons. ""EuroBasket 2001"? Auč... Mēs jūs cienām, bet uzskatām, ka esam labāki. Tāpēc, ja nu nenotiek pārsteigumi, mums jūs vajadzētu uzveikt, piedodiet!"

Urboņa pieminētais "EuroBasket 2001" lietuviešiem noslēdzās pēc tam, kad Latvija apspēlēja dienvidu kaimiņus astotdaļfinālā (94:76), olimpisko spēļu bronzas medaļniekiem aizšķērsojot ceļu pretī labāko astoņniekam. Ainars Bagatskis tovakar Lietuvas grozā sabēra četrus tālmetienus un 25 punktus, bet cits pašreizējās Latvijas valstsvienības treneru štāba dalībnieks Roberts Štelmahers uzvaru kaldināja ar 16 punktiem un piecām rezultatīvām piespēlēm. Lietuvas izlases treneris Jons Kazlausks, kuram tas bija ceturtais gads pie izlases stūres, pēc mača atkāpās no amata. Atgriešanās notika vien 2013. gadā, bet šogad Kazlausks un Bagatskis atkal tiksies, šoreiz jau abi treneru lomās. Vai Bagatskim arī kā trenerim izdosies apspēlēt Kazlausku? Mēs uz to, protams, ceram.

Šī gan ir tikai viena medus karote kopumā visai darvainā savstarpējo spēļu mucā. Kopumā, skaitot gan oficiālās spēles, gan pārbaudes mačus, kopš 1925. gada kaimiņienes tikušās 28 reizes. Pirmskara laikā latvieši mācīja leišiem bumbas spēli - sešas uzvaras astoņos mačos, tomēr viens no zaudējumiem bija vissāpīgākais. Tas piedzīvots 1939. gada Eiropas čempionāta pirmajā mačā Kauņā - 36:37. Zaudējums liedza mūsējiem atkārtot pirms četriem gadiem paveikto un izcīnīt titulu. Toreiz latvieši vainoja tiesnešus pietiesāšanā par labu mājiniekiem, un skandāls starp abām kaimiņvalstīm izvērtās pat tik liels, ka tika atcelts vēlāk paredzētais Baltijas kauss futbolā.

Kopš neatkarības atgūšanas komandas tikušās 20 reizes, un uzvarēt sanācis tikai sešās spēlēs, piecas no tām neoficiālas. 2001. gada uzvara Ankarā joprojām ir vienīgā oficiālajos turnīros izcīnītā uzvara pār lietuviešiem, lai gan tālu neesam bijuši vēl vairākas reizes (2003, 2013).

Latvijas un Lietuvas spēles FIBA turnīros

GadsVietaTurnīrsRezultāts
1939KauņaEČ finālturnīrs36:37
1993KauņaEČ kvalifikācija65:108
1994RīgaEČ kvalifikācija91:94
2001AnkaraEČ finālturnīrs94:76
2003NoršēpingaEČ finālturnīrs91:92 P
2013JeseniceEČ finālturnīrs59:67:
Kopējā bilance:1-5

Mērķis, cerības

Pēc tam, kad visai negaidīti Lietuva tika līdz iepriekšējā čempionāta finālam un Pasaules kausā bez savainotā Kalnieša un bez Kleizas tika līdz pusfinālam, no komandas tiek gaidīti augsti sasniegumi arī turpinājumā. Tai pat laikā lietuvieši saglabā vēsu prātu, nojaušams pēc Urboņa teiktā: "Pirmais mērķis - tikt Top7, lai varētu spēlēt vismaz olimpiskajā kvalifikācijā. Sastāva iztrūkumu dēļ nerunājam par medaļām. Bez šaubām būtu jātiek ceturtdaļfinālā un tad - kas zina." To, ka lietuvieši nemaz nepieļauj iespēju netikt uz olimpisko kvalifikācijas turnīru, apstiprināja arī Saboņa teiktais, ka Lietuva nebūs gatava uzņemt olimpiskās kvalifikācijas turnīru tā lielo izmaksu dēļ (pēc Saboņa sacītā - ap 1,7 miljoniem eiro).

6. septembrī Arēnā Rīga sagaidāms ne tikai cīniņš laukumā, bet arī tribīnēs - lietuvieši aktīvi pirka biļetes uz spēli pret Latviju un būs labākajā formā, lai atbalstītu savu komandu arī Rīgā. "Nevaru nosaukt konkrētu skaitu, kas dosies uz Rīgu, bet, tici man, tie būs daudzi cilvēki. Atceries U19 pasaules čempionāta finālu? Nesaku, ka būs tāpat, jo biļešu skaits ir ierobežots, bet, domāju, mums būs lielākā fanu bāze, izņemot latviešus. Mūsu līdzjutēji ir draudzīgi un vienmēr labi pavada laiku turnīros, uz kuriem dodas atbalstīt komandu. Tā kā Rīga ir tik tuvu, esiet gatavi!"

Latvijas un Lietuvas līdzjutēji draudzīgās saiknes dibināja jau 2013. gada Eiropas čempionātā.
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

Latvijas pretinieču vizītkartes:

PublicētsKomanda
19. augustāBeļģija
25. augustāLietuva
27. augustāČehija
1. septembrīUkraina
3. septembrīIgaunija

  +2 [+] [-]

, 2015-08-25 10:23, pirms 9 gadiem
Kas, tas bija par gadu, kad Lietuvieši atņēma LV zeltu, kad pagrieza laiku atpakaļ? 37 vai 39?

  -3 [+] [-]

, 2015-08-25 10:33, pirms 9 gadiem
chubaki rakstīja: Kas, tas bija par gadu, kad Lietuvieši atņēma LV zeltu, kad pagrieza laiku atpakaļ? 37 vai 39?
Tā ir tikai latviešu interpretācija, nekur oficiālajos dokumentos neesmu redzējis pieminētu šādu faktu.

  +1 [+] [-]

, 2015-08-25 10:36, pirms 9 gadiem
Tā tik būs spēle, LAT - LIT, šīs spēles gandrīz vienmēr ir ļoti intensīvas, spraigas, īsts mahačs. Protams, Lietuvu atbalstīšu visās pārējās
spēlēs, kas zina, pēc spēles iedzeršu ar Lietuvas faniem.

  +3 [+] [-]

, 2015-08-25 10:38, pirms 9 gadiem
Skudriniekss rakstīja: Tā ir tikai latviešu interpretācija, nekur oficiālajos dokumentos neesmu redzējis pieminētu šādu faktu.
Haha, labs Bet vispār Lietuvā pēdējā laikā bija runas, ka latvieši ar mazākiem resursiem un vērienu strādā efektīvāk, vismaz jauniešu basketbola lauciņā

  +6 [+] [-]

, 2015-08-25 10:42, pirms 9 gadiem
Ļoti interesants raksts! Būs labi !

  -3 [+] [-]

, 2015-08-25 10:42, pirms 9 gadiem
man patīk "Kā iet Bērziņ" uzsauciens
#rozābrilles

  +2 [+] [-]

, 2015-08-25 10:44, pirms 9 gadiem
It kā jau saka, ka Lietuvas basis nedaudz "nosēdies", bet vienalga, ja paskatās kaut vai pēdējos piecus gadus – divas medaļas U19 PČ, bronza PK un sudrabs EČ

  +1 [+] [-]

, 2015-08-25 10:48, pirms 9 gadiem
Kaspars_Biedriņš rakstīja: Haha, labs Bet vispār Lietuvā pēdējā laikā bija runas, ka latvieši ar mazākiem resursiem un vērienu strādā efektīvāk, vismaz jauniešu basketbola lauciņā
Pieļauju, ka šobrīd tā arī ir! Esam efektīvāki! Taču, lai pierādītu darbos, ne tikai "uz papīra", nepieciešams, lai mūsu vīriešu un sieviešu izlases (protams, pieaugušo) sāktu REGULĀRI sakaut Lietuvas izlases.
Kamēr tas nenotiek, vēl pilnībā gandarīti nevaram būt. Kaut kā jāieinteresē tie mūsu izaudzinātie jaunieši pārstāvēt Latviju starptautiskā mērogā, ne tikai domāt par savām karjerām un naudas pelnīšanu. Šajā ziņā lietuvieši, kā psihologi, strādā bišķ labāk - gandrīz visas jaunās zvaigznes ilggadīgi pēc tam spēlē vadošās lomas arī pieaugušo izlasē, kamēr mums tik pa retam kāds parādās.

  +1 [+] [-]

, 2015-08-25 10:51, pirms 9 gadiem
Ja vien būtu vēl Siliņš un Bertāns Žēl patiesībā, ka EČ gadā, kad tas notiek mājās nevaram sapulcēt labākos, Andris varēja izmēģināt spēkus Eirolīgā, bet nu nav ko čīkstēt, jāpierāda, ka varam arī bez viņiem

     [+] [-]

, 2015-08-25 11:03, pirms 9 gadiem
Skudriniekss rakstīja: Pieļauju, ka šobrīd tā arī ir! Esam efektīvāki! Taču, lai pierādītu darbos, ne tikai "uz papīra", nepieciešams, lai mūsu vīriešu un sieviešu izlases (protams, pieaugušo) sāktu REGULĀRI sakaut Lietuvas izlases.
Kamēr tas nenotiek, vēl pilnībā gandarīti nevaram būt. Kaut kā jāieinteresē tie mūsu izaudzinātie jaunieši pārstāvēt Latviju starptautiskā mērogā, ne tikai domāt par savām karjerām un naudas pelnīšanu. Šajā ziņā lietuvieši, kā psihologi, strādā bišķ labāk - gandrīz visas jaunās zvaigznes ilggadīgi pēc tam spēlē vadošās lomas arī pieaugušo izlasē, kamēr mums tik pa retam kāds parādās.
Ilgausks viņiem ir ļoti liels patriots.

  +1 [+] [-]

, 2015-08-25 11:12, pirms 9 gadiem
chubaki rakstīja: Ilgausks viņiem ir ļoti liels patriots.
Halōō! Labrīt! Kurā gadā Ilgausks beidza karjeru! Baigais jau nu "jaunais"!

  -1 [+] [-]

, 2015-08-25 11:53, pirms 9 gadiem
Skudriniekss rakstīja: Halōō! Labrīt! Kurā gadā Ilgausks beidza karjeru! Baigais jau nu "jaunais"!
Lietuviešiem ir paveicies. Pēc pieciem gadiem LV supersastāvs viņiem pārbrauks pāri.
1.Zoriks
2.Kohs
3.Kurucs
4.Bertāns
5.Porziņģis.

  +3 [+] [-]

, 2015-08-25 12:06, pirms 9 gadiem
chubaki rakstīja: Lietuviešiem ir paveicies. Pēc pieciem gadiem LV supersastāvs viņiem pārbrauks pāri.
1.Zoriks
2.Kohs
3.Kurucs
4.Bertāns
5.Porziņģis.
Arī es esmu optimistisks, ka Latvijas izlase kopumā varētu pacelties, vismaz uz stabilu desmitnieku Eiropā. Taču, arī leišiem ir superkomanda šā gadagājuma izlase (U16) ieguva 2.vietu tikko Eiropas čempionātā! Cīņas un attīstība būs ļoti sīva, pieļauju, ka leiši tuvākos 5-10 gadus Eiropas pjedestālu neatstās, un mēs arī būsim turpat kaut kur tuvu!

  +4 [+] [-]

, 2015-08-25 12:26, pirms 9 gadiem
Loti labs raksts!!

  +4 [+] [-]

, 2015-08-25 12:26, pirms 9 gadiem
Es jau nevaru sagaidit to 5. septembri. būs labs pasaakums!!

  +2 [+] [-]

, 2015-08-25 12:42, pirms 9 gadiem
Skudriniekss rakstīja: Tā ir tikai latviešu interpretācija, nekur oficiālajos dokumentos neesmu redzējis pieminētu šādu faktu.
Kādos oficiālajos dokumentos tam būtu jāparādās, kā tu to reāli iedomājies?

  +2 [+] [-]

, 2015-08-25 12:43, pirms 9 gadiem
chubaki rakstīja: Lietuviešiem ir paveicies. Pēc pieciem gadiem LV supersastāvs viņiem pārbrauks pāri.
1.Zoriks
2.Kohs
3.Kurucs
4.Bertāns
5.Porziņģis.
Nebrauks, paskaties, tikko sudrabu izcēla U16, un medālis U18...

     [+] [-]

, 2015-08-25 12:44, pirms 9 gadiem
Swordsman rakstīja: Kādos oficiālajos dokumentos tam būtu jāparādās, kā tu to reāli iedomājies?
Iesākumā derētu atrast, kur kādi citi to saka un raksta, izņemot letiņus, tas tā, objektivitātei

  +2 [+] [-]

, 2015-08-25 12:45, pirms 9 gadiem
Skudriniekss rakstīja: Arī es esmu optimistisks, ka Latvijas izlase kopumā varētu pacelties, vismaz uz stabilu desmitnieku Eiropā. Taču, arī leišiem ir superkomanda šā gadagājuma izlase (U16) ieguva 2.vietu tikko Eiropas čempionātā! Cīņas un attīstība būs ļoti sīva, pieļauju, ka leiši tuvākos 5-10 gadus Eiropas pjedestālu neatstās, un mēs arī būsim turpat kaut kur tuvu!
Man jau ar šķiet, ka iesākuma stabila Top8 izlase jau būtu baigi ok

  +2 [+] [-]

, 2015-08-25 13:00, pirms 9 gadiem
dobrecovs rakstīja: Iesākumā derētu atrast, kur kādi citi to saka un raksta, izņemot letiņus, tas tā, objektivitātei
Nu derētu, derētu, es jau to neapšaubu. Tikai kādi tur īpaši daudzi "citi" varēja būt 39.gada basīša spēlē Lietuvā? Nekādas tv tiešraides taču nebija, un Eiropai tāpat bija pofig par tādu baša čempi austrumeiropā. Kas tad ir tie "citi"? Latviešu komanda un leiši.
Kādi vēl oficiālie dokumenti? Pat neoficiāli leiši tak paši avīzē nerakstīs, ka mēs nošmaucāmies.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja