Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1, Did:0, useCase: 3

Artūrs Štālbergs noslēdz gaitas basketbolā

Andrejs Siliņš

Artūrs Štālbergs noslēdz gaitas basketbolā
Artūrs Štālbergs. Foto: TTT Rīga

Artūrs Štālbergs 38 gadu vecumā lēmis likt punktu savām profesionālajām gaitām basketbolā, kur bijis gan spēlētājs, gan treneris, gan funkcionārs, Štālbergs pavēstīja portālam Sportacentrs.com. Latvijas sieviešu basketbola čempionvienība “TTT Rīga”, kur Artūrs pēdējo trīs sezonu garumā veica ģenerālmenedžera pienākumus, tuvākajā laikā izziņos gan jaunas sejas kluba vadībā, gan jaunumus saistībā ar sastāvu un dalību starptautiskajos turnīros.

Artūrs Štālbergs par “TTT Rīga” ģenerālmenedžeri strādājā pēdējo trīs gadu garumā, šajā laikā klubam izcīnot trīs Latvijas čempiontitulus. Organizācijas mainīgā juridiskā statusa dēļ aizvadītā sezona bija sarežģījumiem pilna, taču tās noslēgumā izcīnīts ne vien Latvijas, bet arī Baltijas čempiontituls.

“Katram skaistam stāstam agri vai vēlu pienāk gals. Šobrīd man jāsaka paldies par visu savam senam draugam - basketbolam. To lieku malā. Basketbolā esmu jau no 1. klasītes, gandrīz 30 gadus dažādos statusos. Gribu teikt paldies visiem, ar ko kopā strādāts šajos gados. Nekas nestāv uz vietas, lietas dzīvē mainās, tāpēc jāiet uz priekšu un jāattīstās,” sarunā ar šīs ziņas autoru norāda Štālbergs.

“Par savu pēdējo pieredzi gribu teikt paldies likvidētā nodibinājuma valdei - Jānim Golubevam, Jurim Švanderam un Guntai Baško. Paldies arī jaunās biedrības valdei - Normundam Narvaišam un Jurim Švanderam. Tā bija neatsverama pieredze trīs gadu laikā. Ir padarīts labs darbs. Izdarījām lietas, kas brīžiem šķita pat diezgan nereālas. Izvilkām klubu no lielām problēmām,” par pēdējo pieredzi basketbolā stāsta Štālbergs. “Pagājušajā sezonā izspiedām maksimumu, uzvarot Latvijā un Baltijas līgā, un nopelnot vietu atpakaļ FIBA turnīros. Pabeidzām sezonu ar vairāk nekā 10 000 eiro atlikumu kluba kontā. Visa vadība varam ar to lepoties. Tā ir priecīga un laba indikācija nākotnei.”

“Šķīrāmies ļoti draudzīgi un ar pozitīvām emocijām. Viennozīmīgi palikšu ciešā saiknē ar TTT vadību un neliegšu padomu vai konsultācijas. Tāds arī bija lūgums no vadības puses, lai palīdzu ar savu padomu, kad tas būs vajadzīgs. 30 gadu laikā basketbolā gājis dažādi - bijuši gan labāki, gan ne tik labi brīži, bet šīs pēdējās emocijas basketbolā ir ļoti pozitīvas,” prieku pauda Artūrs.

Liepājnieks Artūrs Štālbergs pārstāvējis Latviju visdažādākajos veidos - kā spēlētājs piedalījies Eiropas junioru un U20 čempionātos, kā arī “EuroBasket 2009”. Evansvilas koledžas absolvents profesionāļa karjerā pārstāvēja “Liepājas Lauvas” un “VEF Rīga” vienības. 2010. gadā, nepilnu 26 gadu vecumā, Štālbergs noslēdza spēlētāja karjeru, nekavējoties uzsākot trenera gaitas.

Kā treneris Štālbergs bijis asistents Agrim Galvanovskim “Liepājas Lauvās” un Ukrainas klubā “Mykolaiv”, Varim Krūmiņam un Gatim Melderim “Valmierā”, kā arī Ainaram Bagatskim “Nizhny Novgorod” klubā, ar ko tika spēlēts arī Eirolīgā. Kā galvenais treneris Štālbergs vadījis ULEB Eirokausā spēlējošos klubus “Nizhny Novgorod” un “Lietkabelis”, bet trenera gaitas noslēdza ar sezonu pie “Liepājas” stūres 2018./2019. gada sezonā. Kā funkcionārs Štālbergs no 2018. līdz 2020. gadam vadīja “Liepājas” klubu, bet pēdējo trīs gadu garumā bija “TTT Rīga” ģenerālmenedžeris.

Štālbergs bijis Ainara Bagatska asistents arī Latvijas valstsvienībā, piedaloties 2013. un 2015. gada Eiropas čempionātu finālturnīros, kā arī 2016. gada Rio olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā. 2011. un 2012. gadā Štālbergs asistēja attiecīgi Agrim Galvanovskim un Robertam Štelmaheram Eiropas U20 čempionātos, bet 2013. gadā Štālbergs kā galvenais treneris aizveda Latvijas U20 izlasi līdz sudraba godalgām Eiropā - pirmoreiz kopš 1935. gada kāda Latvijas izlase spēlēja kontinenta finālā. Šo vēsturisko notikumu Štālbergs vairāk atceras nule kā Latvijas Radio iznākušā podkāsta "Sudraba zēni" pirmajā epizodē.

Saistībā ar “TTT Rīga” jaunumi gaidāmi pēc svētkiem, bet Štālbergs ieskicēja gaidāmās pārmaiņas: “Atgriezīsies daļa spēlētāju, kas pārstāvējušas TTT šo trīs gadu laikā jau iepriekš. Vadības pozīcijās būs jaunas sejas. Ģenerālmenedžeris būs cilvēks, kurš ir labi zināms basketbola aprindās, ir pieredzējis administratīvajā darbā un kluba vadīšanā. Plānots nominēt arī kluba prezidenta pozīciju, kas ir paredzēta statūtos, taču līdz šim nebija aizņemta. Uzsākts darbs, lai atgrieztos FIBA starptautiskajos turnīros. Viss iet pēc plāna - tā, kā to soli pa solim pagājušajā sezonā bijām salikuši uz papīra. Jāsaka liels paldies kluba dibinātājiem, īpaši Rīgas domes deputātiem, kuri redz šo projektu kā ļoti vērtīgu sabiedrībai kopumā un Latvijas basketbolam. Paldies, ka ir gatavi ieguldīt klubā naudu un attīstīt sieviešu basketbolu.”

  +8 [+] [-]

, 2023-06-22 10:23, pirms 10 mēnešiem
Domaju, nebus liels zaudejums LV basketbolam

  +1 [+] [-]

, 2023-06-22 10:32, pirms 10 mēnešiem
aleluja

  +3 [+] [-]

, 2023-06-22 10:46, pirms 10 mēnešiem
Viss plūst un mainās, ir jādodas tālāk. Veiksmi!

  +2 [+] [-]

, 2023-06-22 11:55, pirms 10 mēnešiem
mākoņstūmējs, kurš vienmēr solījis ilgtermiņa vīzijas un attīstības, bet visu salaidis dēlī pēc 2-3 sezonām un notinies

  +3 [+] [-]

, 2023-06-22 11:59, pirms 10 mēnešiem
Persona kuai vajadzēja palikt trenera amatā.

  -1 [+] [-]

, 2023-06-22 12:20, pirms 10 mēnešiem
Es saprotu,ka beidz karjeru kā sportists, bet kāpēc paziņot,ka beidz funkcionāra karjeru? Cerams, ka viņam veiksies un vēl basketbolam ko labu dos

  -1 [+] [-]

, 2023-06-22 13:06, pirms 10 mēnešiem
Treneris vins bija loti labs, vel tagad atceros ka vinu atlaida pie lieliskas sezonas Lietuva, tikai tapec, ka kluba prezidenta dels netika laukuma. Tas vinu toreiz acimredzot salauza! Lai veicas!

  +2 [+] [-]

, 2023-06-22 13:26, pirms 10 mēnešiem
parveselīgudzīvesveidu rakstīja: Treneris vins bija loti labs, vel tagad atceros ka vinu atlaida pie lieliskas sezonas Lietuva, tikai tapec, ka kluba prezidenta dels netika laukuma. Tas vinu toreiz acimredzot salauza! Lai veicas!
Neteiktu, ka tas bija tik vienozīmīgi. Tā ir viņa versija.

  +3 [+] [-]

, 2023-06-22 13:29, pirms 10 mēnešiem
" 2013. gadā Štālbergs kā galvenais treneris aizveda Latvijas U20 izlasi līdz sudraba godalgām Eiropā - pirmoreiz kopš 1935. gada kāda Latvijas izlase spēlēja kontinenta finālā."

Kā ar 1939.gadu, kad LV finālā zaudēja LT?

     [+] [-]

, 2023-06-22 13:34, pirms 10 mēnešiem
10 tk. profesionālam klubam- smiekla nauda, kādu nedēļu var izvilkt..

  +3 [+] [-]

, 2023-06-22 14:11, pirms 10 mēnešiem
specha rakstīja: 10 tk. profesionālam klubam- smiekla nauda, kādu nedēļu var izvilkt..
Katrs eiro ko dabū jebkurš klubs ir zelta vērts . Ar naudas piesaisti klubiem vienalga kādā sporta veidā iet ļoti , ļoti grūti .
Parunā vienalga kādā sporta veidā ar menedžeriem vai kluba vadību viņi tev paskaidros

  -1 [+] [-]

, 2023-06-22 14:18, pirms 10 mēnešiem
šis jau tikai visu salaiž grīstē kam pieskaras

  +1 [+] [-]

, 2023-06-22 15:29, pirms 10 mēnešiem
Artūr, mīlestība nerusē un dienas kad kopā copējam pie lielupes upes es neaizmirsīšu!
Tās naktis pie vodkas šota un sarunām par līņiem, karpām, līdakām un parējam mums tuvām zivīm.
Paceļu šotu par tevi, veselais saprāts aizpeld ar šo prieka, skumju šotu par tevi!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2023-06-22 16:51, pirms 10 mēnešiem
parveselīgudzīvesveidu rakstīja: Treneris vins bija loti labs, vel tagad atceros ka vinu atlaida pie lieliskas sezonas Lietuva, tikai tapec, ka kluba prezidenta dels netika laukuma. Tas vinu toreiz acimredzot salauza! Lai veicas!
Vai nu salauza,to tā nevar teikt. Mums jau Latvijā arī bija viens dēliņš,kur trenerim bija jāšķiras no amata. Kur tas dēliņš- basketbolists tagad ir?

     [+] [-]

, 2023-06-22 17:27, pirms 10 mēnešiem
Tas tiešām nav nekāds zaudējums, bet gan pārliecinošs ieguvums. Jau no 1.klasītes vajadzēja basketbolu pasargāt un norobežot no šī "plaša profila augstākā kaluma speciālista". Kur tik viņš parādījās (apbrīnojami spēja ielīst) uzausa globāli, tukši plāni un solījumi, kuru realizācija jau pamatos lemta kraham. Lielu daļu prātā līdzīgiem funkcionārīšiem, kas viņu bīdīja un balstīja, arī būtu laiks mainīt profilu, lai gan neko citu kā populismu paši nepieprot!

     [+] [-]

, 2023-06-22 17:34, pirms 10 mēnešiem
marta, par kuru tu tur runā? Gulbi?

Štālberga gaitām diži neesmu sekojis līdzi - bet, protams jundī kaut ko pateikt par viņa prasmi "apvelties".. tad jau politiskajā dzīvē (bez basketbola) mācēs izdzīvot.

     [+] [-]

, 2023-06-22 17:58, pirms 10 mēnešiem
marta rakstīja: Vai nu salauza,to tā nevar teikt. Mums jau Latvijā arī bija viens dēliņš,kur trenerim bija jāšķiras no amata. Kur tas dēliņš- basketbolists tagad ir?
Neruna par lietam, kuras nesaproti. Loti labs specialists bija Stalbergs. ne velti aizveda U20 izlasi lidz EIROPAS SUDRABAM

     [+] [-]

, 2023-06-22 18:00, pirms 10 mēnešiem
juings rakstīja: Katrs eiro ko dabū jebkurš klubs ir zelta vērts . Ar naudas piesaisti klubiem vienalga kādā sporta veidā iet ļoti , ļoti grūti .
Parunā vienalga kādā sporta veidā ar menedžeriem vai kluba vadību viņi tev paskaidros
Piekritu, tapec cepuri nostiem tiem vīriem, kas vada LV klubus! To energiju ieguldot biznesa vini butu bagati, bet milestiba pret basketbolu nem virsroku tapec vislielaka ciena

  -1 [+] [-]

, 2023-06-22 19:35, pirms 10 mēnešiem
parveselīgudzīvesveidu rakstīja: Treneris vins bija loti labs, vel tagad atceros ka vinu atlaida pie lieliskas sezonas Lietuva, tikai tapec, ka kluba prezidenta dels netika laukuma. Tas vinu toreiz acimredzot salauza! Lai veicas!
Labs, jo dabūja sudrabu ar super sastāvu? Salauza? Tātad ļoti vājš cilvēks, ja viena šaize šādi salauž. Un ja būtu tik labs, kā tu saki, noteikti atrastu citu komandu, ko trenēt. Labi treneri zemē nemētājās. Viņa gaitas kā menedžerim un funkcionāram gan liecina par ko pretēju - neko nekad nenoved līdz galam.

     [+] [-]

, 2023-06-22 20:20, pirms 10 mēnešiem
pinkainis rakstīja: Neteiktu, ka tas bija tik vienozīmīgi. Tā ir viņa versija.
A ja nevieno zīmīgi ?!?

     [+] [-]

, 2023-06-22 22:16, pirms 10 mēnešiem
Toreiz tā bija Latvijas basketbola sabiedrības anekdote numur viens, bet tagad dēliņam aug vairāki pusbrāļi jeb pusmāsas un tur tā skaņuplate var atkārtoties Joks protams....
marta rakstīja: Vai nu salauza,to tā nevar teikt. Mums jau Latvijā arī bija viens dēliņš,kur trenerim bija jāšķiras no amata. Kur tas dēliņš- basketbolists tagad ir?

     [+] [-]

, 2023-06-22 22:50, pirms 10 mēnešiem
Varēja trenēt un neslikti iznāca,bet izvēlējās vieglākus ceļus un galā čiks.Katram savs.

     [+] [-]

, 2023-06-22 23:08, pirms 10 mēnešiem
Gatis rakstīja: " 2013. gadā Štālbergs kā galvenais treneris aizveda Latvijas U20 izlasi līdz sudraba godalgām Eiropā - pirmoreiz kopš 1935. gada kāda Latvijas izlase spēlēja kontinenta finālā."

Kā ar 1939.gadu, kad LV finālā zaudēja LT?
1939. gadā izšķirošais zaudējums nebija fināls, tā bija pati pirmā turnīra spēle. Toreiz Eiropas meistara titulu izspēlēja pavisam vienkārši - katra komanda spēlēja pret katru, pēc kā medaļas sadalīja pēc turnīra tabulas.