Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:119, Did:0, useCase: 3

Japāna divreiz atspēlējas finālā un ar pendelēm triumfē Pasaules kausā

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Japāna divreiz atspēlējas finālā un ar pendelēm triumfē Pasaules kausā
Foto: AP/Scanpix

Ar Japānas izlases uzvaru Vācijā noslēgusies Pasaules kausa (PK) izcīņa sievietēm. Finālmačā Frankfurtē 48817 skatītāju klātbūtnē Japānas futbolistes divreiz atspēlējās pret ASV (2:2) un pēcāk uzvarēja pēcspēles sitienu sērijā ar 3:1.

Abas finālistes pa reizei šajā turnīrā bija zaudējušas. ASV ar 1:2 grupā zaudēja Zviedrijai, bet Japāna ar 0:2 piekāpās Anglijai. Tādējādi pirmo reizi PK vēsturē finālā spēlēja uzreiz divas komandas, kas turnīrā laikā jau bija izjutušas zaudējuma rūgtumu.

Pirmais puslaiks aizritēja ar nospiedošu ASV pārsvaru. Amerikānietes pirmajās 45 minūtēs varēja iesist tik daudz, lai pietiktu šai spēlei un vēl paliktu pāri. Jau pašā pirmajā minūtē Ajumi Kaihori tvēra Lorenas Čenijas no asa leņķa sisto bumbu. 8. minūtē Čenija aizsita pavisam nedaudz garām tuvajam stabam pēc Meganas Rapino centrējuma no kreisās malas.

ASV uzbrukuma viļņi gāzās pāri Japānas aizsardzības bastioniem. 11. minūtē brīva no 14 metriem sita Kārlija Loida – pāri vārtiem. Minūti vēlāk nogrēkojās Rapino, aizsitot garām no septiņiem metriem... Puslaika vidū Japānai izdevās atvirzīt spēli no saviem vārtiem, taču uzbrukumā āzietes neko bīstamu nespēja izveidot.

29. minūtē ASV neizmantoja kārtējo iespēju beidzot atklāt finālmača rezultātu. Abija Vambaha pa kreiso malu pietuvojās soda laukumam un ar spēcīgu sitienu satricināja vārtu pārliktni. Piecas minūtes vēlāk Čenija aizsita pāri ar galvu. Apbrīnojamā veidā puslaika pārtraukumā komandas devās pie 0:0.

48. minūtē Japāna atkal pamanījās neielaist. Aleksa Morgana, kura pārtraukumā nomainīja Čeniju, trāpīja pa stabu, bet atlēkušo bumbu no vārtu līnijas izsita Japānas aizsardze. 64. minūtē Japānu atkal glāba Kaihori. Viņa izvilka no zem vārtu pārliktņa lidojošu bumbu pēc Vambahas sitiena ar galvu. Viņai ar teicamu centrējumu no labās malas asistēja Hezere O'Railija. 69. minūtē ASV beidzot guva vārtus, izceļoties Morganai. Viņa pa kreiso malu ieskrēja soda laukumā un ar neatvairāmu sitienu tālajā apakšējā stūrī izvirzīja amerikānietes vadībā – 1:0.

Japāna piespiedu kārtā beidzot uzbruka un 81. minūtē kuriozā veidā panāca izlīdzinājumu. Vispirms bumbu no sava soda laukuma neizsita Reičela Bjūlere, piespēlējot gar vārtiem Aleksai Krīgerei, kura tā vietā, lai izsistu bumbu ārā no soda laukuma, piespēlēja Ajai Mijamai, kura no dažiem metriem garām neaizsita – 1:1. Atlikušajā laikā abas komandas pa reizei neslikti uzsita no tālienes, bet no papildlaika izvairīties neizdevās – 1:1.

Papildlaikā vairāk uzbruka amerikānietes un 104. minūtē atkal izvirzījās vadībā. Morgana kreisajā flangā tika garām aizsardzei un uzcentrēja uz vārtu priekšu, kur jau dežūrēja Vambaha. Viņa sita ar galvu, panākot 2:1. ASV 112. minūtē gandrīz uzdāvināja pretiniecēm vēl vienus vārtus. Kārtējā nesaprašanās savu vārtu priekšā šoreiz viņām beidzās laimīgi.

Trīs minūtes vēlāk Japāna pati izveidoja bīstamu momentu. Pēc Homares Savas tālas piespēles uzbrukuma smailē nokļuva Jukari Kinga. Viņa aizmeta bumbu garām Houpai Solo, taču pati pie tās nespēja nokļūt ātrāk par ASV aizsardzības spēlētāju. Tūlīt sekoja stūra sitiens. Pēc centrējuma uz tuvo stabu atsaucās Sava, raidot bumbu vārtos – 2:2.

120. minūtē Vambahai bija iespēja izraut uzvaru, taču viņa aizsita pāri vārtiem pēc centrējuma no labās malas. Mirkli vēlāk par pēdējās cerības sodu, uz soda laukuma robežas nogāžot Morganu, tika noraidīta Azusa Ivašimizu. ASV izspēlēja soda sitienu, un lieliska iespēja bija Tobinai Hītai, kura aizsita garām... Drīz vien sekoja pendeles.

ASV pilnībā izgāzās pendeļu sērijā – amerikānietēm iesita tikai Vambaha, bet Japāna trāpīja trīs no savām četrām pendelēm un uzvarēja ar 3:1. Pirmo reizi PK uzvarējusi Āzijas kontinenta pārstāve – Japāna. Par turnīra labāko spēlētāju tika atzīta japāniete Sava, kur ar pieciem vārtiem bija arī čempionāta labākā vārtu guvēja. Pa četriem rezultatīviem sitieniem Vambahai un Martai. Nākamais PK finālturnīrs 2015. gadā notiks Kanādā.

PK fināls 2011

Japāna – ASV 2:2 (1:1, 0:0) 3:1 (11m)

Vārti: Mijama 81', Sava 117' - Morgana 69', Vambaha 104'
Brīdinājumi: Mijama 97'
Noraidījumi: Ivašimizu 120'
Japāna: Kaihori, Kinga, Ivašimizu, Kumagai, Sakaguči, Ando (Nagasato 66'), Mijama, Kavasumi, Sava, Ono (Marujama 66', Ivabuči 119'), Samešima
ASV: Solo, Rampone, Lepelbeta, Boksa, O'Railija, Loida, Krīgere, Čenija (Morgana 46'), Rapino (Hīta 114'), Bjūlere, Vambaha

PK finālu vēsture

GadsRīkotājvalstsČempione2. vieta3. vieta
1991.ĶīnaASVNorvēģijaZviedrija
1995.ZviedrijaNorvēģijaVācijaASV
1999.ASVASVĶīnaBrazīlija
2003.ASVVācijaZviedrijaASV
2007.ĶīnaVācijaBrazīlijaASV
2011.VācijaJapānaASVZviedrija

  -2 [+] [-]

, 2011-07-18 00:24, pirms 13 gadiem
Nu laikam jau, ka pelnīti, gribējas gan lai amerikanietes paņem, bet nu viņām tas bija liels šoks, kad divas reizes japānietes panaca neizšķirtu, pēctam jau pendelēs to visu varēja redzēt.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: Andresens

  +4 [+] [-]

, 2011-07-18 00:32, pirms 13 gadiem
Pēc apraksta izskatās, ka normāls trilleris bijis. Gandrīz vai žēl, ka neredzēju

     [+] [-]

, 2011-07-18 00:34, pirms 13 gadiem
Ja būtu grupu turnīrs, teiktu, ka neizšķirts godīgs.

Kā ASV sita pendeles... Krievu komentētāja iekš Eurosport pirms trešās jau teica, ka nebūs, jo galvu nodūrusi, uz vārtiem vsp nepaskatās, sit uz spēku (ja neskaita to Venbeku jeb kā bija). A japānietes trīsreiz ievelk elpu, paskatās un lieta darīta. Vienīgais žēl Houpas Solo, ceturtā, ja nemaldos, pendele, kur uzminēja, bet neatsita. Varēja būt savādāk.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2011-07-18 00:38, pirms 13 gadiem
Lielisks fināls, lielisks iznākums!

  +6 [+] [-]

, 2011-07-18 00:41, pirms 13 gadiem
Katrai finālspēlei jābūt šādai, intriga līdz beigām.

Prieks par Japānu!!!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2011-07-18 00:58, pirms 13 gadiem
Japaana izskatijaas vislabaak,.. pelniits tituls
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2011-07-18 01:06, pirms 13 gadiem
Izcilākā sieviešu futbola spēle...nu, vismaz fināls jau nu noteikti, kādu nācies skatīt. Fināls izcils pat pirms 11 m sitienu sērijas. Bet japāniešu uzvara ir divtik salda. Būtu skumji, ja otrajā pagarinājuma puslaikā uzlecošās saules zemes pārstāves nebūtu realizējušas nevienu no lieliskajām izdevībām, un tomēr guva savus vārtus un pelnīti ieguva iespēju pamēģināt kāju "pendelēs". Pirms sērijas, protams, liktu naudu uz Solo, bet biju diezgan pārsteigts par šīs sieviešu futbola lielvalsts spēlētāju psiholoģisko nesagatavotību šādam futbola elementam. Vismaz Vanbaha savējās nepievīla. Japānas vārtsardze vienkārši super, bet tā pēdējā "pendele"...vienkārši trūkst vārdu! Īstas samurajietes tās japānietes. Emociju jūra veselam dienas cēlienam! Paldies viņām par to! Varam teikt, ka Japāna pamazām visās frontēs sāk kļūt par futbola lielvalsti. Prieks par to. Lai veicas arī turpmāk!

  +3 [+] [-]

, 2011-07-18 01:08, pirms 13 gadiem
Savas gols laikam nokautēja ASV. Ja pret Brazīliju iesita 5 pendeles, tad tagad tikai vienu. Visu cieņu Vambahai un Solo.
Efektīva bija pendele, kuru Japānas vārtsardze atsita ar kāju.

Vēsturisks turnīrs Japānai. Viņas pat Āzijā nav uzvarējušas, toties tagad ir Pasaules kauss!

  +4 [+] [-]

, 2011-07-18 01:11, pirms 13 gadiem
Nu nelaimiigaaks par mani neviens laikam nevar buut.. Nerunaasim jau par to ka Japana izsleedza Vaaciju, bet ari Zviedriju un ASV, 3 komandas, kuras bija manas turniira favoriites

  +3 [+] [-]

, 2011-07-18 01:12, pirms 13 gadiem
Hose Girtinho rakstīja: Izcilākā sieviešu futbola spēle...nu, vismaz fināls jau nu noteikti, kādu nācies skatīt. Fināls izcils pat pirms 11 m sitienu sērijas. Bet japāniešu uzvara ir divtik salda. Būtu skumji, ja otrajā pagarinājuma puslaikā uzlecošās saules zemes pārstāves nebūtu realizējušas nevienu no lieliskajām izdevībām, un tomēr guva savus vārtus un pelnīti ieguva iespēju pamēģināt kāju "pendelēs". Pirms sērijas, protams, liktu naudu uz Solo, bet biju diezgan pārsteigts par šīs sieviešu futbola lielvalsts spēlētāju psiholoģisko nesagatavotību šādam futbola elementam. Vismaz Vanbaha savējās nepievīla. Japānas vārtsardze vienkārši super, bet tā pēdējā "pendele"...vienkārši trūkst vārdu! Īstas samurajietes tās japānietes. Emociju jūra veselam dienas cēlienam! Paldies viņām par to! Varam teikt, ka Japāna pamazām visās frontēs sāk kļūt par futbola lielvalsti. Prieks par to. Lai veicas arī turpmāk!
Man emocijas uzsita ASV - Brazīlija.

Gan sieviešu, gan vīriešu Brazīlijas izlases izgāžas 1/4 pendeļu sērijās.

  -1 [+] [-]

, 2011-07-18 01:17, pirms 13 gadiem
Barca7 rakstīja: Man emocijas uzsita ASV - Brazīlija.

Gan sieviešu, gan vīriešu Brazīlijas izlases izgāžas 1/4 pendeļu sērijās.
Diemžēl nebija iespējas un laika redzēt šo spēli, bet tā neviena no šīm izlasēm nebija mana favorīte, tad nekas traks. Mani fascinēja spēle Japāna-Zviedrija. Biju par zviedrietēm, bet Japānas sniegums nevarēja neatstāt vienaldzīgu. Spēlēja gluži kā sieviešu "Barca" Finālā, protams, bija vēl augstākas likmes, tāpēc arī futbols pavisam citādāks.
Vīriešu izlases spēles beigas neredzēju, bet skaidrs, ka šis Brazīlijas modelis nav tas veiksmīgākais. Vismaz būs kārtīga mācība. Paragvajai, protams, respekts.

     [+] [-]

, 2011-07-18 05:54, pirms 13 gadiem
Japanietes bija pelinjuas uzvaru un vinas to ari izcinija. Liels prieks par vinam. Lieliska spele. Cik gadi vel bus jagaida lidz Pasaules Kausa veciem, kads pastaritis vinetu kausu un vel finala ar tadu rezultatu?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja