Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:116, Did:0, useCase: 3

Preiļi: "Turpinām "futbolizēšanu"! Ņesterenko nepatīkami pārsteidza"

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Sportacentrs.com ir sazinājies ar visiem 15 šīs sezonas komanda.lv 1.līgas klubiem, piedāvājot izteikt savas domas par aizvadīto sezonu. Šoreiz savas domas izteikuši 13. vietu izcīnījušie "Preiļi", konkrēti treneris Imants Babris.

1. līgas klubiem uzdotie jautājumi:
1) Ko izdevās sasniegt un ko neizdevās (prieki un vilšanās)?
2) Kā vērtējat turnīru kopumā (organizācija, tiesāšana, sportiskais līmenis un konkurence)? Jūsu komentāri par jebko, kas ir sasāpējis vai tieši pretēji – par to, kas ļoti patīk un apmierina.
3) Vai jau šobrīd ir skaidrība par nākamo gadu (budžets, sastāvs, treneris utt.)?

"Preiļu" atbildes

1. Kas izdevās: jau pagājušajā gadā intervijā Sportacentrs.com minēju, ka Preiļu BJSS sezonas mērķi ir plašāki par tīri sportiskajiem. Arī šogad pieturamies pie saviem plāniem un turpinām Preiļu „futbolizēšanu”.

Pirmkārt – mēģinām „nosegt” visu futbola sacensību spektru – Preiļos ir 1. un 2.līgas komandas, sieviešu 1.līgas komanda un telpu futbola 1.līgas komanda (mazpilsētai nav slikti).

Otrkārt – mūsu darbības pamatprincips ir, ka futbolam jānotiek civilizētos apstākļos, lai stadionā būtu patīkami atrasties gan skatītājiem, gan spēlētājiem un tiesnešiem. Mēs turpinām strādāt, lai stadions ir vizuāli pievilcīgs, lai futbola laukuma zālāja kvalitāte netraucētu futbolistiem spēlēt. Starp citu, spēles diena Preiļos sākas ar skatītāju solu mazgāšanu. Varam lepoties, ka Preiļos šogad ir lielākais skatītāju skaita pieaugums 1.līgā.

Treškārt – darbs pie publicitātes. Mums ir viena no sakarīgākajām 1.līgas mājas lapām, ir Facebook lapa. Šogad sākām veidot mājas spēļu video apskatus (paldies LFF par videoaparatūru). Diemžēl joprojām neatliek laika un spēka programmiņu izdošanai.

Ceturtkārt – turpinām balstīties uz saviem audzēkņiem.

Piektkārt – arī šogad esam izcīnījuši Fair Play balvu.

Kas neizdevās: neizdevās vieta turnīra tabulā. Iemesli dažādi:
- kaut kur mēs kā treneri nenostrādājām līdz galam;
- traumas ik pa laikam izsita no ierindas atslēgas spēlētājus;
- mazliet arī nepaveicās – pirmajā aplī mums bija četras spēles, kad trāpījām pa vārtu konstrukciju un zaudējām ar 0:1, tādējādi apstiprinot Miķeļa Rubeņa tēzi ka "komanda, kura pirmā trāpa pa vārtu stabu, zaudē”.

2. Par turnīru kopumā – turnīra organizācija un tiesāšana normas robežās. LFF un titulsponsors Komanda.lv strādā, lai čempionāts kļūtu kvalitatīvāks (videoaparatūra un bumbas komandām, mēneša aptaujas, online reportāžas). Tā, globāli runājot, mans uzskats ir, ka optimāls būtu čempionāts ar 14 komandām. Maksimāli daudz spēļu vasarā (it sevišķi jūlijā) un izvairīties no spēlēm aprīļa sākumā un oktobra beigās.

Runājot par spēku samēriem, tad čempionāta gala tabula tos arī parāda – Babīte pelnīti uzvarēja, bet pārējās komandas ieņēma vietas, kuras šogad pelnījušas. Manas personīgās simpātijas pieder Tukuma un Smiltenes komandām. Tukumnieki demonstrēja acij tīkamu un rezultatīvu futbolu, laukumā bija redzams „spēles zīmējums”. Bet Smiltenes puiši mani sajūsmināja ar savu raksturu. Spēlējošais treneris Raimonds Dūmiņš tā uzlādē spēlētājus, ka netika griezts ceļš nevienam. Apsveicu abas komandas ar veiksmīgo sezonu.

Par to, kas nepatika – viens krievu režisors ir teicis, ka teātris sākas ar ģērbtuvi. Pārfrāzējot – futbols sākas ar sakoptu vidi un normālu spēles organizāciju. Nākamgad es noteikti negribētu izbraukumos pirms spēlēm stāvēt aiz vārtiem un skriet pēc bumbām, jo nav bumbu padevēju, negribu nodarboties ar rezervistu solu celšanu un nešanu, negribu, lai spēles laikā gar manas komandas rezervistu soliņu staigātu kaut kādi cilvēki, negribu, lai caur mūsu komandas ģērbtuvi (neaizslēgtu) skatītāji ietu uz tualeti, negribu redzēt, ka stūra karodziņa vietā vējā plivinās uzmetnis. Gribu, lai ir kā Preiļos, kur ir sakopts stadions, skaistas afišas un tabulas, ir bumbu padevēji, kuri saprot, kas jādara un mastā plīvo valsts karogs, jo notiek Latvijas čempionāts. Pirmajā līgā nav ko darīt komandām, kuras nav spējīgas organizēt spēli!

3. Nākamais gads - pašlaik notiek darbs pie budžeta veidošanas. Ceru, ka tas būs lielāks nekā šogad. Izmaiņas treneru sastāvā nav paredzamas, bet, runājot par spēlētājiem, nav izslēgts, ka kāds tiks paaicināts no malas, bet pamatā balstīsimies uz savējiem.

P.S. Neslēpšu, ka mani nepatīkami pārsteidza Olaines trenera Viktora Ņesterenko pēcspēles intervijā (ar Metta/LU) veltītie neglaimojošie vārdi Preiļu komandai ("vāji, nevajag tādus 1.līgā" u.tml.).

Pirmais, kas nāk prātā – cienījamais treneris pēcspēles uzbudinājumā kaut ko sajauca. Galu galā rīdziniekam, nelatvietim, kurš turklāt 10 gadus nav bijis Latvijā, zināšanas par mūsu valsts ģeogrāfiju var nebūt perfektas – kāda tur starpība Saldus vai Preiļi.

Ja nu tomēr treneris neko nav sajaucis un tik tiešām domājis mūsu komandu, tad jūtos vēl lielākā nesapratnē, jo pēc augusta nogalē notikušas spēles Preiļos, kur gan Olaine uzvarēja ar 2:0, bet sitienu statistika bija 15:13 par labu Preiļiem, soda sitieni 13:10 par labu Preiļiem, cienījamais treneris tribīnēs skaļi klāstīja, ka ar tādu spēli Preiļiem jābūt tabulas augšgalā (katram gadījumam spēles video apskats - https://www.youtube.com/watch?v=-tcYaFDGicg).

Ja runājam par to, ka jāsamazina komandu skaits 1.līgā – protams, bet tikai uz Rīgas un Pierīgas nebeidzamo „futbola projektu” rēķina, kad rodas un izgaist komandas ar dažādiem nosaukumiem, kad spēlētāji nepārtraukti kursē no viena „projekta” uz otru laimīgas dzīves meklējumos. Un no kuriem nav nekāda pienesuma Latvijas futbolam. Tā ir vienīgā lieta, ko gribētos pārmest LFF – nespēja atstāt šos „projektus” aiz durvīm. Lai viņi spēlē Rīgas čempionātā vai, Viktora Ņesterenko vārdiem runājot, 1B līgā.

Atbildes sniedza "Preiļu" treneris Imants Babris.

komanda.lv dalībnieku kopsavilkums par 2016. gada sezonu

VKlubsApskats
1.Babīte
2.AFA Olaine/Super Nova
3.Auda
4.Valmiera
5.Rēzekne
6.Tukums 2000"Prieks; ka izdevās sasist vairāk nekā 100 vārtus"
7.Smiltene"Prieks; ka mazā Smiltene ar tik jaunu sastāvu konkurē ar pieredzējušajiem"
8.Skonto
9.RTU
10.Staiceles Bebri"Pusi no punktiem ieguvām pēdējās septiņās spēlēs"
11.Alberts"Sasniegt mērķi bija nereāli; turnīra līmenis nedaudz krities"
12.Ogre
13.Preiļi"Turpinām "futbolizēšanu"; mēs par sakoptu vidi! Ņesterenko nepatīkami pārsteidza"
14.Jēkabpils
15.Saldus

  +6 [+] [-]

, 2016-11-19 02:32, pirms 7 gadiem
Par vienu lietu Preiļu trenerim gan varu piekrist - par to, ka samazināt komandu skaitu var tikai uz Rīgas un Pierīgas īstermiņa projektu rēķina. Lai ir Rīgai savi stabili klubi, bet ne viendienīši, un lai veidojas komandas Latvijas visos reģionos, lai stiprinās futbols viscaur Latvijā, jo pretējā gadījumā daudzi potenciālie talanti var tikt vienkārši nepamanīti. Latvija nav TIKAI Rīga!!!

  +6 [+] [-]

, 2016-11-19 02:50, pirms 7 gadiem
Ļoti simpatizē tieši Preiļi, Smiltene un Tukums. Tieši tādām komandām jābūt 1.līgā, kuras ar smagu darbu, pašaizliedzību un patriotismu veicina futbola attīstību. Pilnībā piekrītu Babra teiktajam, ka pietiek tādu Rīgas/pieRīgas pāris sezonu projekti ar fiktīviem līgumiem ar akadēmijām.

  +4 [+] [-]

, 2016-11-19 06:43, pirms 7 gadiem
Preiļos tiešām prieks spēlēt! Lieliska zālīte un stadiona iekārtojums!

     [+] [-]

, 2016-11-19 08:22, pirms 7 gadiem
Ir jau Babra kungam arī sava taisnība,bet paveroties turnīra tabulā un redzot Preiļu ailītē šādus rezultātus 0:10 0:8 1:7 1:6 0:6 utt,secinājums viens.Gadījumā ,ja tiek samazināta 1.līga ,tad tur ir jāpaliek komandām pēc sportiskā rezultāta un kaut vai viņas visas ir no Rīgas rajona.Laba infrastruktūra vēl nevar būt garants spēlēšanai līgā,ja komandas meistarība tai neatbilst.Spēlējiet 2.līgā,paceliet spēletāju meistarību un uz priekšu,kaut vai līdz virslīgai.Kas attiecās uz Ņesterenko izteikuma.Tad diez vai viņš Saldus, (Brocēnus) ar Preiļiem varētu sajaukt kaut vai tāpēc,kad vēl pats spēlēja ,tad Brocēnu Starts viņam bieži sagādāja galvassāpes.

  +1 [+] [-]

, 2016-11-19 09:24, pirms 7 gadiem
Babra kungam īteiktu īspiejams uzrunot pors jaunūs spālātojus nu Rēzeknis, kuri nav apmīrinoti ar sovu spēlis laiku (ju Rēzeknī naspielej lobokī, bet koriši, daudzi lobi spālātoji tur pat natīk pi vuorda) , un nūteikti ka Daugavpilī arī varēs pasmeltīs papildspākus ja labi gribēs.

  +2 [+] [-]

, 2016-11-19 10:51, pirms 7 gadiem
Sportā ir jādominē sportiskajam principam un ja komandu skaitu samazina 1.līgā , tad tikai pēc sportiskā principa-paliek spēcīgākie.

     [+] [-]

, 2016-11-19 10:52, pirms 7 gadiem
Nu ja vērtējam no tabulas viedokļa, tad aiz Preiļiem palika gan Saldus gan Jēkabpils, tāka īsti vājākie šajā līgā nebija. Tos lai arī sūta uz zemāko līgu.

     [+] [-]

, 2016-11-19 11:10, pirms 7 gadiem
tullamore rakstīja: Nu ja vērtējam no tabulas viedokļa, tad aiz Preiļiem palika gan Saldus gan Jēkabpils, tāka īsti vājākie šajā līgā nebija. Tos lai arī sūta uz zemāko līgu.
Preiļi tieši šogad vājāki bija, trūka dažu spēlētāju no iepriekšējiem gadiem, kā arī sastāvs bija neregulārs. Ar labāko sastāvu, un, kā jau vienā no iepriekšējiem komentāriem bija minēts, piesaistot kādus spēlētājus no Rēzeknes, Daugavpils, varētu tabulā būt turpat kur kāda Smiltene vai Tukums

     [+] [-]

, 2016-11-19 11:20, pirms 7 gadiem
Jigsaw rakstīja: Preiļi tieši šogad vājāki bija, trūka dažu spēlētāju no iepriekšējiem gadiem, kā arī sastāvs bija neregulārs. Ar labāko sastāvu, un, kā jau vienā no iepriekšējiem komentāriem bija minēts, piesaistot kādus spēlētājus no Rēzeknes, Daugavpils, varētu tabulā būt turpat kur kāda Smiltene vai Tukums
Piekrītu, bet šeit atkal jārunā par kluba prioritātēm. Ja pareizi atceros, tad viens no galvenajiem mērķiem bija attīstīt tieši jaunos vietējos spēlētājus. Tieši tas arī ir viens no kluba galvenajiem uzdevumiem, jo man liekas, ka tāda iespēja (ņemt spēlētājus no blakus reģioniem) pastāv jau sen, tikai īsti nesaskan ar jau iepriekšminētajām prioritātēm. Protams no rezultātu viedokļa tas īsti nav labākais variants, tomēr apsveicama ir šāda pieeja.

  +1 [+] [-]

, 2016-11-19 13:09, pirms 7 gadiem
Visām mazajām pilsētām Preiļi ir lielisks piemērs! Un nu jau ne tikai mazajām!

Vairāk tādus entuziastus kā Babris arī Kurzemes pusē.

     [+] [-]

, 2016-11-21 20:24, pirms 7 gadiem
denebs rakstīja: Par vienu lietu Preiļu trenerim gan varu piekrist - par to, ka samazināt komandu skaitu var tikai uz Rīgas un Pierīgas īstermiņa projektu rēķina. Lai ir Rīgai savi stabili klubi, bet ne viendienīši, un lai veidojas komandas Latvijas visos reģionos, lai stiprinās futbols viscaur Latvijā, jo pretējā gadījumā daudzi potenciālie talanti var tikt vienkārši nepamanīti. Latvija nav TIKAI Rīga!!!
Problēmas sāksies ar to, kā šos projektus noteikt. Uztaisīs komandu, kura vinnē 2. līgu. Pēc kādiem punktiem viņu nepielaist 1. līgai, ja ir apakšā (vismaz teorētiski) jauniešu sistēma un ar finansēm viss kārtībā? Ja nelaidīs no Rīgas vai Pierīgas, pieteiks komandu no Jelgavas, Saulkrastiem vai kādas citas pilsētas. Reālākais droši vien būtu nevis kasīties par lokāciju vai komandas vecumu, bet gan motivēt komandas katru gadu uzlabot mājas spēļu organizāciju, piemēram, piešķirot kaut kādus bonusus sezonas beigās 3 komandām, kuras visvairāk izceļas šajās lietās.