Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

Vaņins triumfēja pārliecinoši, "Smiltene" balsoja par… Mārci Ērgli

Agris Suveizda

Vaņins triumfēja pārliecinoši, "Smiltene" balsoja par… Mārci Ērgli
Andris Vaņins
Foto: Romāns Kokšarovs/f64

Piektdienas vakarā tika apbalvoti 2016. gada laureāti un otro reizi pēc kārtas un ceturto reizi kopumā par Latvijas labāko futbolistu kļuva Andris Vaņins. Palūkosimies sīkāk, cik pārliecinoši uzvarēja Vaņins un citu nomināciju izcilnieki un kas par viņiem balsoja.

Ierasti visplašākais balsojums notiek tieši Latvijas labākā vīriešu kārtas futbolista nominācijā, un tajā piedalījās 106 no teorētiski iespējamajiem 109 respondentiem. Visos balsojumos atturējās Latvijas izlases galvenais treneris Marians Pahars, nebalsoja arī žurnālists Dāvids Ernštreits, bet valdes loceklis Arturs Zakreševskis jau balsoja kā 1. līgas komandas "Alberts" galvenais treneris.

Līdzīgi kā pagājušajā gadā balsojumā varēja piedalīties katrs loceklis no Latvijas Nacionālo izlašu treneru padomes, kuras sastāvā ir Aleksandrs Starkovs, Pahars, Dainis Kazakevičs, Vladimirs Serbins, Jurijs Andrejevs, Igors Stepanovs un Aleksandrs Basovs. Viena balss bija biedrībai "Latvijas Futbola virslīga", pa vienai balsij bija katra Virslīgas un 1. līgas kluba galvenajam trenerim un kapteinim (sezonu nepabeigusī "Saldus" nedrīkstēja piedalīties), un tāpat balsojumā piedalījās arī 46 mediju pārstāvji (neskaitot Ernštreitu).

Vaņins pavisam ieguva 64 no 106 balsīm un bija populārākais kandidāts gandrīz visās balsotāju grupās. Vissliktāk Vaņinam atkal klājās 1. līgā. Par viņu nobalsoja astoņi no 14 treneriem (57,1%) un tikai viens (!) kapteinis – ogrēnietis Juris Skābardis. Arī pagājušajā gadā Vaņins starp 1. līgas kapteiņiem nebija iecienīta figūra – gadu iepriekš Vaņins šajā kategorijā ar 4:11 zaudēja Denisam Rakelam. 1. līgā arī parādījās virkne interesantu izvirzīto spēlētāju – piemēram, "Smiltenes" treneris Raimonds Dūmiņš un kapteinis Dagnis Sausais nobalsoja par valmierieti Mārci Ērgli. Paši Ērgļi – treneris Gatis Ērglis un kapteinis Mārcis Ērglis – nobalsoja par Vitāliju Maksimenko.

GrupaBalsis%
Treneru padome6/6100.0%
Virslīgas treneri5/862.5%
Virslīgas kapteiņi7/887.5%
1. līgas treneri8/1457.1%
1. līgas kapteiņi1/147.1%
LFF valde6/1060.0%
Virslīga1/1100.0%
Mediji30/4566.7%
Kopā64/10660.4%

Ja var pieņemt, ka jēkabpiliešu kapteinis Aigars Liņģis varbūt kaut ko pārprata un par līgas labāko bombardieri Dmitriju Kuzminu nobalsoja divreiz – kā 1. līgas labāko spēlētāju un Latvijas labāko spēlētāju (starp citu, lai arī vietējais, bet Kuzmins ir Baltkrievijas pilsonis) -, tad Dūmiņš un Sausais gan 1. līgas labākā spēlētāja balvu atdeva Vugaram Askerovam. Par Kuzminu 1. līgas kategorijā nobalsoja arī rēzeknietis Guntars Silagailis, kurš par valsts labāko spēlētāju nosauca…Edgaru Kārkliņu. Jāpiebilst ka Kalvis Grāveris no Staiceles "Bebriem" nobalsoja par savu kādreizējo komandas biedru Gati Kalniņu, bet "Audas" kapteinis Rihards Gorkšs, protams, balsi atdeva par savu brāli Kasparu Gorkšu, kuram tā izrādījās vienīgā.

Vaņina procentuālais balsu skaits bija gandrīz identisks pagājušajam gadam – 60,4% pret pagājušā gada 60,8% (56/92) -, taču galvenā atšķirība šoreiz bija tā, ka Vaņinam nebija izteikta konkurenta (Rakels pirms gada tika pie 28 jeb 30,4% balsu) un pārējās 42 balsis sadalīja 17 futbolisti. No viņiem labākais bija Gļebs Kļuškins, kurš saņēma astoņas balsis un par vienas tiesu apsteidza Artūru Zjuzinu. Par Kļuškinu balsoja pieci žurnālisti, divi 1. līgas treneri un valdes loceklis Juris Keišs. Jāatzīmē, ka LFF publiskotajā balsojumā divreiz ieskaitīta Aivara Zahārova balss par Vaņinu, tādēļ šā raksta tabulās Vaņinam ir 64 balsis, nevis 65.

VFutbolistsSkVFutbolistsSk
1.Andris Vaņins64Vitālijs Maksimenko2
2.Gļebs Kļuškins8Mārcis Ērglis2
3.Artūrs Zjuzins7Vladislavs Gutkovskis2
4.Artjoms Rudņevs413.Dāvis Ikaunieks1
5.Kaspars Dubra3Valērijs Šabala1
6.Ģirts Karlsons2Kaspars Gorkšs1
Jevgeņijs Kazačoks2Edgars Kārkliņš1
Deniss Rakels2Gatis Kalniņš1
Gints Freimanis2Dmitrijs Kuzmins1

Virslīgas nominācijās piedalīties drīkstēja Treneru padome, biedrība "Latvijas Futbola virslīga" un Virslīgas klubu treneri un kapteiņi, turklāt klubu pārstāvji, līdzīgi kā 1. līgā, nedrīkstēja balsot par sava kluba pārstāvjiem. Līgas labākā spēlētāja balsojumā "Riga" galvenais treneris Vladimirs Volčeks atturējās (toties piedalījās Latvijas labākā spēlētāja izvēlē, nobalsojot par Vaņinu), bet no atlikušajām 22 balsīm balvas ieguvējs Gļebs Kļuškins saņēma deviņas. Lai arī Ģirts Karlsons kopsummā atpalika vien par divām, viņš no jelgavnieka atpalika visās balsotāju grupās, izņemot Virslīgas trenerus, kur tika pie trim balsīm un bija vienīgais, kurš šeit saņēma vairāk par vienu.

Interesanti, ka no deviņiem Kļuškina atbalstītājiem labākā pussarga nominācijā Gļebu ierakstīja vien četri – Starkovs, Serbins, Andrejevs un Oļegs Kubarevs. Kazakevičs, Virslīga, Nikola Boranijaševičs un Gatis Kalniņš par labāko pussargu atzina Jevgeņiju Kazačoku, kamēr pats Kazačoks šajā nominācijā balsi atdeva Vitālijam Rečickim. Un līdz ar to, uzvarot ar 10:9, balvu ieguva Jevgeņijs Kazačoks. Uzbrucēju konkurencē Ģirts Karlsons ar 19:4 satrieca Dmitriju Platonovu, Kaspars Ikstens vairāk nekā divas reizes apsteidza Vladislavu Kurakinu un Germanu Māliņu, Oļegs Kubarevs ar 13:2 pārspēja Sauļu Širmeli (atšķirībā no 1. līgas, Virslīgas kapteiņi par treneriem nedrīkstēja balsot), toties ļoti sīva cīņa bija aizsargu konkurencē, kur starp Gintu Freimani un Boranijaševiču bija neizšķirts 7:7. Šādās situācijās nolikums paredz, ka izšķirošā balss ir Treneru padomes priekšsēdētājam Starkovam, kurš tāpat kā vēl trīs padomes locekļi nobalsoja par jelgavnieku.

Balsojot par savējiem, tik savdabīgi kā Latvijas labākā spēlētāja balsojumā 1. līgā vairs nebija. Labākā spēlētāja balsojumā pārliecinoši uzvarēja Vugars Askerovs, bet trenera nominācijā vēl pārliecinošāka bija Mihaila Miholapa uzvara (LFF publikācijā ieviesusies nebūtiska kļūme - par Miholapu atrodamas 19, nevis 18 balsis). Balsoja Treneru padome un 1. līgas komandu treneri un kapteiņi. Mediju balsojumā, kurā piedalījās Virslīgas un 1. līgas klubi (katram viena balss), biedrība "Latvijas Futbola virslīga" un Treneru padome (ar vienu balsi), Noras Krevņevas un jo īpaši Edmunda Novicka un Sportacentrs.com uzvaras bija pārliecinošas. Interesanti, ka fotogrāfa balsojumā divas balsis saņēma Ritvars Raits un vienu - Māris Rožāns, kuri realitātē ir viena un tā pati persona (pirmais ir pseidonīms), tādēļ mūsu tabulā par to ieskaitītas trīs balsis.

Nominācija1. vieta2. vieta3. vieta
Labākais spēlētājsVaņins (64)Kļuškins (8)Zjuzins (7)
Labākā spēlētājaIbragimova (10)Spruntule (8)Fedotova (5)
Labākais telpu futbolistsAleksejevs (13)Seņs (12)Bondars/Šustrovs/Ikstens (3)
Virslīgas labākais spēlētājsKļuškins (9)Karlsons (7)Platonovs (3)
1. līgas labākais spēlētājsAskerovs (17)Kuzmins (6)Kārkliņš (3)
Virslīgas labākais trenerisKubarevs (13)Širmelis (2)
1. līgas labākais trenerisMiholaps (19)Ērglis (3)Kalns (3)
Virslīgas labākais uzbrucējsKarlsons (19)Platonovs (4)
Virslīgas labākais pussargsKazačoks (10)Kļuškins (9)I. Kozlovs (3)
Virslīgas labākais aizsargsFreimanis (7)Boranijaševičs (7)Kļava (3)
Virslīgas labākais vārtsargsIkstens (12)Kurakins (5)Māliņš (5)
Virslīgas spēļu organizācijaJelgava (5)Riga (4)Ventspils/RFS (2)
Labākais fotogrāfsKrevņeva (7)Kokšarovs (3)Raits (3)
Labākais žurnālistsNovickis (12)Birjuks (3)Koscinkevičs/Kreipāns (2)
Labākais masu medijsSportacentrs.com (21)Ole (1)LTV (1)

Balsošanas nolikums
Balsojums par mediju nominācijām
Balsojums par labāko telpu futbolistu
Balsojums par labāko labāko futbolisti
Balsojums par sacensību un labākā futbolista nominācijām

  +9 [+] [-]

, 2016-12-19 14:29, pirms 7 gadiem
Ko mēs varam laikam prasīt no izlases, ja visi treneri un kapteiņi ap šo sportu ir galīgi dunduki!

Par LABĀKO spēlētāju atzīts Kļuškins? Freimanis? Kazačoks? Ērglis? Edgars Kārkliņš? es atvainojos, par LABĀKO?.. spēlētāji, kas pat izlasē knapi tiek spēlēt, nemaz nerunājot, ka kāds ārzemju klubs viņu noskatījies, tiek nosaukti par labākajiem spēlētājiem Latvijā?

kāda federācija tādi šķiet futbolisti/treneri/kapteiņi/žurnālisti.. vnk vāks... un tad brīnās, ka visur liek savējos gan valdībā, gan federācijās.. šeit balsojumos jau ar salikuši savus čomus, tad lūdzu futbolisti nečīkstiet, ka Latvijā ar futbolu viss slikti, jūs lieliski parādat, ka neesat ne ar ko labāki par Mežecki un Indriksonu...

  +1 [+] [-]

, 2016-12-19 14:45, pirms 7 gadiem
blondais18 rakstīja: ... un tad brīnās, ka visur liek savējos gan valdībā, gan federācijās.. šeit balsojumos jau ar salikuši savus čomus, tad lūdzu futbolisti nečīkstiet, ka Latvijā ar futbolu viss slikti, jūs lieliski parādat, ka neesat ne ar ko labāki par Mežecki un Indriksonu...
beigas nedaudz pa skarbu salīdzināt ar čekistiem un izadzējiem, bet tā pilnīga taisnība.
Kļuškins - LABĀKAIS Virslīgas spēlētājs, ir otrais LABĀKAIS Virslīgas pussargs tie balsojumi ir unikāli

  +3 [+] [-]

, 2016-12-19 14:49, pirms 7 gadiem
Nebija Vaņinam konkurences šogad. Visi pa rezervistiem maļās un arī izlasē neviens neuzspīdēja.

Basketbols LV sāk plaukt, futbols iet krasi uz leju kopš 2004. gada

  +1 [+] [-]

, 2016-12-19 14:55, pirms 7 gadiem
blondais18 rakstīja: Ko mēs varam laikam prasīt no izlases, ja visi treneri un kapteiņi ap šo sportu ir galīgi dunduki!

Par LABĀKO spēlētāju atzīts Kļuškins? Freimanis? Kazačoks? Ērglis? Edgars Kārkliņš? es atvainojos, par LABĀKO?.. spēlētāji, kas pat izlasē knapi tiek spēlēt, nemaz nerunājot, ka kāds ārzemju klubs viņu noskatījies, tiek nosaukti par labākajiem spēlētājiem Latvijā?

kāda federācija tādi šķiet futbolisti/treneri/kapteiņi/žurnālisti.. vnk vāks... un tad brīnās, ka visur liek savējos gan valdībā, gan federācijās.. šeit balsojumos jau ar salikuši savus čomus, tad lūdzu futbolisti nečīkstiet, ka Latvijā ar futbolu viss slikti, jūs lieliski parādat, ka neesat ne ar ko labāki par Mežecki un Indriksonu...
Pilnībā piekrītu, viss šis process pēc tāda skolas popielas balsojuma izskatās, pabalso pazīstamie viens par otru, pie kājas (pun intended) sasniegumi, klubu līmenis utt.

Lai nu kā, Vaņins pelnīgi gada futbolists! Sveicieni!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja