Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2492, Did:0, useCase: 3

Vai skeletonā notika globāla sazvērestība?

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Vai skeletonā notika globāla sazvērestība?
Aleksandrs Tretjakovs veic starta ieskrējienu otrajā braucienā
Foto: ITAR-TASS/Scanpix

Skeletona sacensību laikā, kā arī pēc tam izskanēja tik daudz pieņēmumu un dezinformācijas, ka klusēt būtu nepieklājīgi. Vai tiešām ir pamats apšaubīt sacensību rezultātus?

Tretjakovs

Bijušais Krasnojarskas bobslejists un vieglatlēts Aleksandrs Tretjakovs skeletonā nokļuva nejauši, taču viņa sportiskā pagātne jau sākumā deva zināmas priekšrocības pret konkurentiem. Turīnas spēļu oficiālajos treniņbraucienos viņš sasniedza Čezānas trases rekordu starta ieskrējienā (4,55 sekundes), taču finiša līniju biežāk šķērsoja otrā desmitnieka beigās.

Sacensībās toreiz notika tikai divi braucieni. Pirmajā Tretjakovs uzlaboja starta ieskrējienu līdz 4,47 sekundēm, taču visu distanci veica ar astoņpadsmito labāko laiku. Otrajā braucienā krievu sportists no jauna ieskrējās ātrāk par visiem (4,51 sekunde). Finišā viņš ierindojās trīspadsmitajā vietā, bet divu braucienu summā palika piecpadsmitais.

Visi Turīnas rezultāti skeletonā apskatāmi šeit.

Četru gadu laikā līdz nākamajām spēlēm Tretjakovs kļuva par daudz labāku braucēju, vienlaikus nezaudējot spēka un ātruma īpašības. Treniņbraucienos Vankūverā viņš trīsreiz sasniedza labāko laiku starta ieskrējienā (rekords 4,62 sekundes), vienreiz dalīja to uz pusēm (4,76), bet divreiz bija otrais ātrākais (4,74 un 4,73).

Finālsacensībās krievs visās četrās reizēs uzrādīja ātrāko starta ieskrējienu. Pirmajā braucienā 4,52 sekundes, otrajā piegājienā 4,48 sekundes, nākamajā dienā 4,53 un 4,50 sekundes. Finiša līniju viņam ne reizi neizdevās šķērsot augstāk par trešo pozīciju, taču summā ar paveikto pietika bronzas medaļai.

Visus Vankūveras rezultātus skeletonā var aplūkot šeit.

Sočos viss atkārtojās, tikai šoreiz Tretjakovam bija mājas trases priekšrocības. Skeletonistam palīdzēja vācu un krievu treneri, visa sagatavošanās tika pieskaņota februāra otrajai nedēļai, turklāt viņš trasi iepazina 10 reizes labāk nekā galvenais konkurents Martins Dukurs. Pirms sacensībām Tretjakovs veica 200 braucienus, kamēr latvietis, maksimums, 20 reizes.

Svētdien internetā tika izplatīta fotogrāfija, norādot uz dažādajiem Tretjakova starta ieskrējiena laikiem Pasaules kausa posmos. Netika ņemta vērā viena elementāra nianse – starta ieskrējiena slīpums dažādās trasēs atšķiras. Sočos tas ir samērā stāvs, tāpēc sportisti ieskrienas ar lielāku ātrumu.

Omega

Šveices pulksteņu kompānija “Omega” ir Starptautiskās Olimpiskās komitejas (IOC) oficiālā partnere kopš 1932. gada un atbild par laika mērījumiem visos sporta veidos. “Omega” – atšķirībā no Šveices bankām, kuras glabāja nacistu naudu – lepojas ar nevainojamu reputāciju, kuru neatlaidīgi vārdos spodrina Olimpiskās kustības vadītāji.

“Ir neiespējami raksturot brīnišķīgās 10. Olimpiādes spēles un sportistu neticamo sniegumu tajās, neatzīstot “Omega” pulksteņu lomu šajā lieliskajā starptautiskajā pasākumā,” pēc 1932. gada spēlēm teica sacensību direktors Viljams Henrijs (William M. Henry). Losandželosā tika laboti 14 pasaules rekordi vieglatlētikā un trīs – peldēšanā.

Sākot no 1936. gada sacensībām Garmišpartenkirhenē, “Omega” kļuva par oficiālo laika ņēmēju (timekeeper) arī ziemas spēlēs. Vairāk nekā astoņdesmit gadu pieredze runā pati par sevi, tāpēc nav brīnums, ka “Omega” Sočos ir oficiālais IOC partneris 26. reizi.

“Omega” tehnoloģijas Soču kamaniņu, bobsleja un skeletona trasē

Tiesneši un FIBT

Olimpiskās sacensības skeletonā pārrauga Starptautiskās kamaniņu un bobsleja federācijas (FIBT) norīkoti tiesneši. Oficiālā kārtība ir sīki izklāstīta 2013. gadā izdotajos skeletona sacensību noteikumos (skatīt 6. punktu).

FIBT izpildkomiteja, atbilstoši noteikumu punktam 6.3.1, sacensību apkalpošanai var izvēlēties sekojošu personālu – vienu vai divus tehniskos delegātus, galveno tiesnesi (Jury President), divus tiesnešus (Jury Members) un vienu vai divus palīgus (Jury assistants).

Pirms Soču spēlēm FIBT izraudzījās piecus tiesnešus – trīs amerikāņus, vienu vācieti un vienu šveicieti, kā arī divus tehniskos delegātus no Šveices un Kanādas. Lūk, viņu vārdi:

Prezidents: Hans FUEGI (ASV)
Tehniskais delegāts: Walter SENNHAUSER (Šveice)
Tehniskais delegāts: Dave GRAHAM (Kanāda)
Tiesnesis: Helmut HOLZLWIMMER (Vācija)
Tiesnesis: Daniel SCHLATTER (Šveice)
Tiesneša palīgs: Kenneth DE LONG (ASV)
Tiesneša palīgs: Joseph PLOZZA (ASV)

Visi nosauktie savā nozarē ir cienīti un atzīti profesionāļi, līdzīgi kā, piemēram, basketbolā novērtēts ir Londonas spēļu tiesnesis Oļegs Latiševs. Vārds ASV bobsleja un skeletona federācijas vadītājam Džonam Rozenam (John S. Rosen): “Iekļaušana Olimpiskajā žūrijā ir salīdzināma ar “Super Bowl” spēles tiesāšanu.”

Rozens slavēja tautieni Kenetu Longu (Ken DeLong), uzteicot viņa zināšanas, pieredzi un spriedumus. Longs Sočos uzturējās no 5. līdz 17. februārim. Viņa ceļa izdevumus sedza Krievijas Olimpiskā komiteja, bet sacensību laikā viņš saņēma ēdināšanas pabalstu. Tieši viņam un pārējiem tiesnešiem ir galvenā atbildība par sacensību rezultātu objektivitāti.

Vai ir pierādījumi, lai apšaubītu visu uzskaitīto cilvēku kompetenci?

Olimpiskajās spēlēs krustojas tik daudz interešu, ka notiesāt par labu vienai valstij ir teju neiespējami. Televīzijas sižetos redzētie starta ieskrējieni drīzāk liecina par pārraides režisora mazo pieredzi vai neprofesionalitāti, nekā inscenējumu vai mēģinājumu ietekmēt sacensību rezultātus.

Otrkārt, ja ir pamats šaubām par starta ieskrējienu, loģiski būtu apšaubīt un pārbaudīt rezultātus pārējās kontrolatzīmēs. Kā zināms, arī tur Tretjakova laiki bija labāki nekā konkurentiem, tāpēc norakstīt viņa uzvaru tikai uz starta ieskrējienā paveikto nebūtu korekti.

Nav pārmetumu LTV par veikto pētījumu – žurnālistiem tas ir jādara! Skumjas ir par sabiedrības reakciju un nekritisko vērtējumu. Tādā veidā ar veiklām manipulācijām, demagoģiju un klaju dezinformāciju sabiedrību var pārliecināt par gandrīz jebko. Cerams, ka notikušais būs laba mācība.

Latvijas skeletonisti Sočos izdarīja maksimumu. Paldies viņiem un veiksmi turpmākajos startos!

1 2 3 4 5 170 komentāri

  +1 [+] [-]

, 2014-02-17 14:04, pirms 10 gadiem
Lūdzu nestrīdamies par skeletona rezultātiem!!!

Reku piemērs līdz kam tas var nonākt! --> Latvijas pilsonis Īrijā nodurts pēc strīda par...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +6 [+] [-]

, 2014-02-17 14:08, pirms 10 gadiem
Var jau diskutēt un aprunāt tās situācījas! Bet lai jau Krievi papriecājas,jo atkal nākamos gadus skatīsies uz Dukuru mugurām
Slēpts komentārs: strops

 +40 [+] [-]

, 2014-02-17 14:11, pirms 10 gadiem
Ir jābūt ļoti naivam, lai ticētu, ka Tretjakovs un visa komanda ir tīri!
Slēpts komentārs: The Latvian Locomotive
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +13 [+] [-]

, 2014-02-17 14:12, pirms 10 gadiem
Visu cieņu autoram par šo rakstu!

Visiem interesentiem ieteiktu izlasīt vismaz pēdējās trīs rindkopas.

Paldies brāļiem par skaistu sacensību un lieliskiem rezultatiem.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +8 [+] [-]

, 2014-02-17 14:13, pirms 10 gadiem
Neiet runa, par kopējo rezultātu apšaubīšanu, bet par to, ka kaut vai pēc statistikas tīri, ir ļoti apšaubāmi, ka sportists 4 reizes no 4 var noskriet identiskus laikus, kur rezultātu mēra simtdaļās! Tas tā vienkārši nevar būt....cilvēks nav robots! Statistiķi varētu parakņāties rezultātu vēsturē, vai tāds gadījums ir bijis!?

 +10 [+] [-]

, 2014-02-17 14:14, pirms 10 gadiem
Ka tik raksta autoram nav samaksajusi krievi lai viņš nomierina sabiedrību Un lai nerokas neviens dziļak!!!

 +18 [+] [-]

, 2014-02-17 14:15, pirms 10 gadiem
Viss godīgums jau bija redzams vakar bobslejā. Trases kvalitāte un kā vācieši, amerikāņi un krievi raiti pēc finiša glauda savas apstrādātās slidiņas.

  +5 [+] [-]

, 2014-02-17 14:16, pirms 10 gadiem
Mr.Smart rakstīja: Neiet runa, par kopējo rezultātu apšaubīšanu, bet par to, ka kaut vai pēc statistikas tīri, ir ļoti apšaubāmi, ka sportists 4 reizes no 4 var noskriet identiskus laikus, kur rezultātu mēra simtdaļās! Tas tā vienkārši nevar būt....cilvēks nav robots! Statistiķi varētu parakņāties rezultātu vēsturē, vai tāds gadījums ir bijis!?
Austrālietei ar 4 vienādi starta laiki 5:15, tā kā varbūtība maza bet ir
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -4 [+] [-]

, 2014-02-17 14:18, pirms 10 gadiem
lacoste_123 rakstīja: Ir jābūt ļoti naivam, lai ticētu, ka Tretjakovs un visa komanda ir tīri!

Kāpēc tu netici?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +23 [+] [-]

, 2014-02-17 14:20, pirms 10 gadiem
lacoste_123 rakstīja: Ir jābūt ļoti naivam, lai ticētu, ka Tretjakovs un visa komanda ir tīri!
Tad sākam bļaustīties arī par slēpošanu, biatlonu. Sākam celt gaismā astmātiķu medikamentu ietekmi uz izturību.
Tad sākam bļaustīties par kamaniņām un bobiem. Par izmantoto materiālu sliecēm, par slieču apstrādi.
Par F1 tehniku, par dopingu vieglatlētikā un citos sporta veidos.

Tas būtu tieši tas pats, kas tagad šeit notiekas skeletona sakarā. Bez pierādījumiem vienkārši histēriski bļaujam. Un bļauj nevis Dukuri, nevis Vācijas, USA, CAN komandas, bet gan mēs Ošenieka video iespaidā, kurš pilnīgi neko nepierāda.

Pāris dienās tik daudz aizdomu esmu dzirdējis. Un jo tālāk, jo trakāk.

*Neparādīja ieskrējienus? No laika atskaites video ir mums priekšā. Nesaprotu, ko tad viņi tur varēja nošmaukt.
*4 vienādi starta laiki? Austrālietei arī tādi bija skeletonā. Nekas neiespējams. Vēl jo vairāk, ja to ieskrējienu esi izmēģinājis reizes 1000.
*Dažādie izejas ātrumi pēc starta? Šis ātrums atkarīgs no tā, kāds ledus, kā kamanā ieleci. Atkal - nekas neiespējams.
*Dažādie ātrumi trasē? Atgriežamies pie 1000+ treniņbraucieniem. Ja kāds perfekti pārzin, kur iegūt ātrumu, tad tie būs krievi, kuri te gada laikā nobraukuši tik braucienus, cik iespējams Rubenis Siguldā visā savā karjerā. (tikai minējums).
*Tretjakova starta progress salīdzinot ar pagājušā gada PK posmu Sočos? Viņš visās trasēs šogad startā nometis ~0.1s. Savukārt Martins savam pagājušā gada laikam Sočos zaudēja 0.02s.(pārējās trasēs bija progress 0.04-0.05s robežās)

Miljoniem treniņbraucienu, miljoniem starta mēģinājumu + vēl papildus identiska starta estakāde, perfekta fiziskā forma uz OS - tas ir tas, kas atņēma mums zelta medaļu.
Ticiet man - vairāk par visu es gribēju, lai Martins ierāda vietu Tretjakovam viņa mājās. Dziļi sirdī vēl ceru, ka pēkšņi parādīsies raksts par to, ka viņi pieķerti, medaļa atņemta un Martinam ir zelts, Tomasam bronza. Bet pagaidām jebkurai mūsu aizdomai ir pretī fakti, ka krievs vienkārši šoreiz ir bijis labāk sagatavots.

Rociet, bet klusiņām. Un kad būs tiešām neapgāžami fakti, ka ir bijusi šmaukšanās, mēs visi Jūs ar aplausiem gaidīsim uz skatuves.
Pagaidām šādi bļaustoties mēs nostādam sevi muļķa lomā. Labi vēl, ja tikai sevi, bet liela daļa jau smejas tagad nevis par mums, bet par Dukuriem, jo domā, ka tie uzsākuši šo kampaņu. Šis viss tik parāda, ka nemākam zaudēt. Un to mēs mūždien pārmetam tieši krieviem. Vēlreiz atkārtošos - prieks par to, kā pats Martins uzvedas šajā situācijā. Tikai īsts uzvarētājs spēs atzīt, ka šoreiz ir sakauts. Cīņa zaudēta, bet kauja noslēgsies pēc 4 gadiem...
Slēpts komentārs: JMancuso
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +10 [+] [-]

, 2014-02-17 14:22, pirms 10 gadiem
Mazām nācijām jebkurā sfērā ir jābūt galvastiesu pārākām, lai dažādi apstākļi nedotu iespējas apšaubīt lielvaru (ne)godīgumu.Cik bieži tas ir redzams hokejā! Nav ko skumt, Martins tik un tā ir skeletona karalis, līdz kura sasniegumiem krievam ir tikpat tālu kā līdz saulei.Kurš tad ir Ginesa rekordu grāmatā, vai Tretjakovs?Krāpās vai nē, bet mājas trases priekšrocības apstrīdēt nav prāta darbs.Pat lāci var iemācīt dejot.Un zinot, kā iekrita uz dopingu pirms 10 gadiem amerikāņu skrējēji, nav nereāli, ka krievu raķete ir pilna ar vēl nezināmu ''degvielu'', ko pēc gadiem atklās tik un tā.
Slēpts komentārs: HB
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2014-02-17 14:26, pirms 10 gadiem
eziitis rakstīja: Tad sākam bļaustīties arī par slēpošanu, biatlonu. Sākam celt gaismā astmātiķu medikamentu ietekmi uz izturību.
Tad sākam bļaustīties par kamaniņām un bobiem. Par izmantoto materiālu sliecēm, par slieču apstrādi.
Par F1 tehniku, par dopingu vieglatlētikā un citos sporta veidos.
Bet diemžēl rene ir labākā vide krāpšanai - trase un tehnika. Tur ir cīņa ar simtdaļām, un tās var nodrošināt ar 2 faktoriem easy.
Redzams, ka arī biatlonā viņi kaut ko darīja ar sniegu, bet viņu biatlonisti neko īpašu neiegūst ar to, jo sašaut jau nevar.

  +1 [+] [-]

, 2014-02-17 14:28, pirms 10 gadiem
Paraleela_linija rakstīja: Viss godīgums jau bija redzams vakar bobslejā. Trases kvalitāte un kā vācieši, amerikāņi un krievi raiti pēc finiša glauda savas apstrādātās slidiņas.
kas tieši tur bija redzams? Atkal sāk laist kaut kādas baumas un tad ķēdītē viens otram pakaļ klaigā. Kas bija tas aizdomīgais vakar bobos?
Sniegu no sliecēm tīra visi pirms liek to aizsargu virsū.
Zubkova laiks otrajā braucienā salīdzinot ar pirmo bija krietni sliktāks dēļ laika apstākļiem. Melbārdim, Hefti un vēl virknei pilotu šī starpība nebija tik liela.

Pastāsti lūdzu precīci, kas Tev likās aizdomīgi vakar bobos?

  -1 [+] [-]

, 2014-02-17 14:30, pirms 10 gadiem
eziitis rakstīja: kas tieši tur bija redzams? Atkal sāk laist kaut kādas baumas un tad ķēdītē viens otram pakaļ klaigā. Kas bija tas aizdomīgais vakar bobos?
Sniegu no sliecēm tīra visi pirms liek to aizsargu virsū.
Zubkova laiks otrajā braucienā salīdzinot ar pirmo bija krietni sliktāks dēļ laika apstākļiem. Melbārdim, Hefti un vēl virknei pilotu šī starpība nebija tik liela.

Pastāsti lūdzu precīci, kas Tev likās aizdomīgi vakar bobos?
ķibermanis vs vankalkers.

  -1 [+] [-]

, 2014-02-17 14:30, pirms 10 gadiem
Paraleela_linija rakstīja: Bet diemžēl rene ir labākā vide krāpšanai - trase un tehnika. Tur ir cīņa ar simtdaļām, un tās var nodrošināt ar 2 faktoriem easy.
Redzams, ka arī biatlonā viņi kaut ko darīja ar sniegu, bet viņu biatlonisti neko īpašu neiegūst ar to, jo sašaut jau nevar.
nu beidz, biatlona šaušanā arī vairs mērķus neaizver mehāniski ,bet elektroniski, tā kā paranoiķiem un sazvērsetību pētniekiem darba lauks paveras ....
un sniegu kaisīja ar kaut kādu vielu vienkārši lai +20 grādos šis vienkārši neizkūst 5 min laikā ))
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +6 [+] [-]

, 2014-02-17 14:33, pirms 10 gadiem
resnais putns rakstīja: Novik, nepārliecināji. Tagad zinu, kurš izdzēsa manus rakstus par skeletonu !

Tā arī nespēji atbildēt uz pašu galveno šajā sakarā, kāpēc tad ir sākusies "cepšanās" ap šo visu, proti, visas četras reizes netiek parādīti mājinieka ieskrējiena sākumi. Tiešām amizanti. Protams, ka visi domā, ka nekas nav tīrs. Var vienreiz, divreiz aizgulēties režisori ar operatoriem, bet nejau visas četras un kāda sagadīšanās, tieši krievam un nevienam citam..Pavisam nejauši, un nekā aizdomīga. Viņi jau ar nav muļķi un zin to pašu, ko tu Novik, bet acīmredzot, viņi zin ko vairāk par citiem un izmantoja to. Tam ir kāda saistība, sit vai mani nost. tā nevar būt vienkārši aizmāršība 4 reizes pēc kārtas, un vienīgajiem no visiem dalībniekiem. tiešām neiestāstīsiet, ka tur kaut kas neslēpās apakšā...
Vairāk izbrīna tas, ka nerāda tieši līdera ieskrējienu, kas noteikti ir skatītājiem viens no interesantākajiem kadriem.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2014-02-17 14:35, pirms 10 gadiem
dale rakstīja: bet nu vizmaz 2 Tretjaka startus pilnaa garumaa paraadiija uzreiz atkaartojumaa peec vinja brauciena
Video studijā, nav nekādu pilnu Tretjakova starta ieskrējienu video, lai katrs spriež kāpēc

  +1 [+] [-]

, 2014-02-17 14:35, pirms 10 gadiem
Paraleela_linija rakstīja: ķibermanis vs vankalkers.
Kas tieši Tev tur likās aizdomīgs?

  -1 [+] [-]

, 2014-02-17 14:36, pirms 10 gadiem
norcha 172 rakstīja: Vairāk izbrīna tas, ka nerāda tieši līdera ieskrējienu, kas noteikti ir skatītājiem viens no interesantākajiem kadriem.
a kas tik interesants ir tajā ieskrējienā ? starta laiku rāda, ja kāds nokļūdās kā Deilijs tad to rāda vismaz piecos atkārtojumos

mani parasti vairāk interesē finišs
1 2 3 4 5 170 komentāri