Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Zuntners: "Pilnīga uzticība: futbolisti gatavi parakstīt līgumu uz 10 gadiem"

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Zuntners: "Pilnīga uzticība: futbolisti gatavi parakstīt līgumu uz 10 gadiem"
Mareks Zuntners
Foto: Mārtiņš Sīlis, FK "Liepāja"

Vairs tikai nedaudz vairāk par mēnesi palicis līdz 2019. gada Virslīgas sākumam. Viena no Latvijas pārstāvēm Eirokausos būs "Liepāja", kas pērn ieņēma ceturto vietu. Sarunā ar Sportacentrs.com liepājnieku treneris un sporta direktors Mareks Zuntners stāsta par aktualitātēm komandā.

Bijāt treniņnometnē Turcijā, kur sastapāties ar nelabvēlīgiem laika apstākļiem. Cik ļoti tas patraucēja?
Tā kā no atvaļinājuma atgriezāmies 12. janvārī un jau pēc trim dienām devāmies uz Turciju [nometne ritēja no 15. līdz 27. janvārim - aut.], mums tur par 70% bija kopējās fiziskās sagatavotības treniņi. Gatavojām ķermeņus slodzēm, gatavojām muskuļus - paveicām visus priekšdarbus, lai pēc tam varētu likt virsū slodzes. Tikai 30% sastādīja treniņi ar bumbu. Aizvadījām tur tikai divas pārbaudes spēles. Lietus un sliktie laika apstākļi ietekmēja tikai vienu dienu, kad visi laukumi bija slēgti un viss tika atcelts. Tā kā galvenais mērķis mums bija fitness, tas neko būtiski nesabojāja. Vienīgi nācās pārcelt spēli ar ukraiņiem ["Zorya"] - zibens, lietus, vēja un visu pārējo dabas parādību dēļ todien nospēlējām tikai 15 minūtes, nebija iespējams spēlēt, bumba lidoja pa vējam. Tomēr kopumā laika apstākļi mums nepatraucēja - pozitīva treniņnometne, labi to aizvadījām.

Tagad esam uz divām nedēļām atgriezušies Liepājā. Aizvakar aizvadījām spēli pret "Trakai" [trīs puslaiku mačā 4:1], septītajā februārī aizvadīsim vēl vienu pārbaudes maču pret Lietuvas 1. līgas komandu, bet 12. februārī vēlreiz lidosim uz divu nedēļu treniņnometni Turcijā. Tur jau būs pilnīgi viss - futbols, taktika, piecas pārbaudes spēles.

Uz otro nometni Turcijā dosies jau komandas kodols, vai ne? Cik pēc skaita?
Jā, turp dosies futbolisti ar parakstītiem līgumiem nu un varbūt viens, maksimums, divi pārbaudāmie. Kopā varētu būt apmēram 23 spēlētāji.

Pieļauju, ka iepriekš ar sastāva komplektāciju pamatā nodarbojās Verpakovskis. Vai tagad, kad viņš ir prom un tu esi kļuvis arī par "Liepājas" sporta direktoru, tas lielākoties ir tavā pārziņā?
Ar galveno treneri Gordonu [Jangu] un Oļegu Hramovu esam trijatā. Laukumā esmu treneris, bet ārpus tā kopīgi darām maksimāli visu, ko varam izdarīt. Sastāvu pārsvarā komplektējam kopā ar Gordonu, izejot no mūsu finansiālajām iespējām un saprotot, ka gribam atstāt vietu arī mūsu jaunajiem futbolistiem, kā arī tai pašā laikā par mērķi izvirzot cīnīšanos par visaugstākajām vietām. Protams, tas nav viegli un visu atvaļinājumu, kamēr futbolisti atpūtās, mēs strādājām. Esam nokomplektējuši sastāvu - noteikti kaut kur kļūdīsimies, bez tā nevar, bet ceram, ka visi parādīs to, uz ko ceram.

Kopumā komplektāciju veicām divatā ar Gordonu, plus Hramovs, kā arī viņa dēls Marks, kurš klubā ir jau kādus divus gadus. Gordons vairāk darbojās Lielbritānijas pusē ar tiem, kurus viņš labāk zināja [pārbaudē bija vai joprojām ir vismaz divi angļu futbolisti - aut.], savukārt es daudz lidoju, tikos ar aģentiem. Man pēdējo divu mēnešu laikā sanāca ļoti daudz lidot - tik daudz, cik nekad mūžā. 90% no 11 jaunpienācējiem sanāca redzēt un dzīvajā aprunāties - varbūt tikai kādu vienu vai divus neredzēju, kuriem fiziski tobrīd nebija spēles. Plus vēl dažiem likām atbraukt šeit parādīt sevi - lai pārliecinātos par viņu kvalitāti gan tur, gan šeit uz vietas. Darījām šo darbu divatā ar Gordonu, plus apspriedām ar Hramovu.

Neiztiek arī bez gruzīniem. Tamazs man intervijā stāstīja par sadarbību ar "Liepāju" - vai tā ir taisnība?
Jā, ar Tamazu draudzējamies, attiecības ir ļoti labas, sazvanāmies. Kas attiecas uz futbolistiem, tieši Tamazs atveda mums Māti Vacadzi - labs uzbrucējs, kurš ilgu laiku, piecus sešus gadus, spēlējis Dānijā. Tamazs daļēji palīdz arī ar mūsu jaunajiem futbolistiem - viņu tālāko iekārtošanu. Viņš ar klubu ir uz tu - trijatā ar Hramovu draudzējamies, visu laiku kontaktējamies. Nākotnē viņš, domāju, vēl palīdzēs mums kādu sastāva papildinājumu atrast.

Vēl gribētu izskriet cauri dažiem uzvārdiem. Igors Kozlovs - pēc sezonas bija informācija, ka viņa palikšana ir zem jautājuma zīmes. Kas lika izšķirties par viņa paturēšanu?
Viņš aizvadīja pietiekami labu sezonu, kaut gan ceturtā vieta mums nebija laba. Bet kopumā es viņu pazīstu labi, Gordons pazīst viņu labi, un mēs zinām, ko viņš var - viņš ir tas, kurš veido mums spēli vidū. Viņš labi strādā ar bumbu un principā jautājumu par viņu nebija - viņš ir vietējais futbolists, gribējām viņu atstāt un sarunājām. Prom gāja Strumija un zinājām, ka noteikti gribam paturēt divus savējos - Kozlovu un Hmizu.

Nepagarinājāt līgumu ar vienu no visu laiku rezultatīvākajiem Virslīgas spēlētājiem Karlsonu. Kāpēc?
Jau iepriekšējās sezonas vidū zinājām, ka gribam kopumā mainīt tieši uzbrukumu, liekot uzsvaru uz ātriem, jaunākiem, radošākiem leģionāriem. Pretenziju pret Ģirtu nebija - viņš kārtējo reizi pierādīja, ka sit iekšā golus, dara savu darbu. Viņam beidzās līgums, nolēmām, ka vajadzīga jauna elpa uzbrukumā. Ar Ģirtu esam runājuši - ja viņš neturpinās spēlēt, domāju, viņš pieslēgsies darbam mūsu klubā - varbūt uzbrucēju treneris vai kaut kas uz to pusi. Jo, kad bumba tiek centrēta, labāk par Ģirtu un Grebi neviens treneris labāk neiemācīs, kā uzbrucējam jārīkojas šajās situācijās. Viņi ir profesionāļi šajā lietā. Mēs maksimāli mēģināsim lietderīgi izmantot kluba darbā to futbolistu palīdzību, kuri beidz karjeru, turklāt ir liepājnieki. Protams, ja vien viņi paši to vēlēsies.

Kamešs vēlējās atgriezties leģionāru maizē, bet nupat tika ziņots, ka Kazahstānas klubā pārbaude nav bijusi veiksmīga. Vai pastāv iespēja, ka viņš tomēr atgriezīsies "Liepājā"?
Mēs ar viņu runājām pirms aptuveni divām nedēļām - zinu viņa vēlmi atgriezties ārzemju klubā. Zinu, ka viņš to grib, mēģina un mēģinās. Viņš ir liepājnieks un viņam durvis Liepājā vienmēr ir vaļā. Mēs vienmēr mēģināsim cilvēcīgi saprast viņa situāciju - ceru, ka viņam izdosies ārzemēs, bet, ja gadījumā kas, mēs vienmēr esam gatavi sarunai.

Kurš varētu būt vārtsargs numur viens? Galvenie favorīti ir Zommers un Raļkevičs?
Nav favorītu. Mums ir četri vārtsargi - viņi visi trenējas un cīnās par vietu vārtos. Pagaidām spēlē visi un, domāju, tikai otrajā nometnē Turcijā jau vairāk spēlēs tie, kuri varētu būt pirmie divi numuri. Šobrīd nevaru pateikt, kurš būs pirmais - tas ir atkarīgs no viņiem pašiem, no vārtsargu trenera Viktora Spoles un no tā, ko mēs paši redzēsim otrajā nometnē, kas būs pilnībā pakārtota futbolam.

Jānim Ikauniekam bija smags savainojums [pēdējo spēli aizvadījis 2018. gada augustā - aut.]. Vai šobrīd viņš ir par 100% vesels un ar pilnu jaudu gatavojas sezonai?
Ikaunieks par 100% ir vesels un jau kopš atvaļinājuma sākuma trenējas individuāli, trenējas ļoti daudz. Šobrīd viņš ir vislabāk gatavais "Liepājas" futbolists. Viņš jau tagad ir lieliskā formā, viņš jau tagad varētu sākt sezonu, viņš jau tagad ir gatavs 90 minūtēm. Mēs uz viņu ceram - ja viņam nebūs traumas, viņš šogad būs viens no labākajiem Latvijā. Esmu par to pārliecināts. Ceru, ka traumas nebūs, tās netraucēs, un viņš dos ļoti lielu ieguldījumu komandā.

Intervijā "Rietumu Radio" gada sākumā minēji, ka ir interese par 18 gadus veco Toberu. Vai pa šo laiku kaut kas ir mainījies? Cik grūti vai viegli šai starpsezonu periodā ir noturēt savus futbolistus, sevišķi jaunos talantus Toberu, Jurkovski, Ķiguru?
Par visiem tevis nosauktajiem ir interese. Divi trīs Latvijas klubi par viņiem piedāvāja ļoti labu naudu, ja runājam par Latvijas transfēru līmeni. Par minēto trijnieku un arī Ikaunieku.

Katram no viņiem bija piedāvājumi arī no ārzemēm, bet par Toberu laikam ir vislielākā interese. Šobrīd februāra beigās viņu pie sevis vēlas redzēt "Glasgow Rangers" - uz nedēļu, kuras ietvaros viņš aizvadītu vienu pārbaudes spēli U-23 komandas sastāvā. Tāpat viņu pie sevis gaita "Sheffield United" [viena no vadošajām Anglijas "Championship" komandām - aut.]. Tie ir tādi pārbaužu varianti, taču šie klubi mums uz "Liepāju" ir atsūtījuši papīrus. Par Toberu ir interese arī Maskavā, kur biju pirms divām dienām [saruna ar Zuntneru notika pirmdien - aut.].

Pagaidām notiek pārrunas, bet pats Tobers sācis gatavoties ar komandu pēc traumas. Tagad viņš piedalīsies visās spēlēs un paskatīsimies, kas notiks februāra beigās - ir iespēja, ka viņš nesāks sezonu ar "Liepāju". Tikpat labi iespējams, ka visu sezonu pavadīs pie mums. Tas ir atkarīgs no piedāvājumiem, no mūsu lēmuma un paša futbolista gatavības. Ja Tobers gribēs, mēs šķēršļus neliksim - gribam darīt visu, lai futbolistu karjerām tas nāktu par labu. Gribam palīdzēt atrast pareizo klubu, kurā karjera ietu tikai uz augšu, nevis tikai domāt, kā klubam nopelnīt naudu.

Tobers dosies uz kādu no tevis minētajām pārbaudēm? Ir jau lēmums?
Domāju, ka dosies. Ja februārī viss būs labi ar veselību, viņš aizvadīs pārbaudi "Rangers". Domāju, pa februāri mēs viņu dabūsim gatavu fiziskā ziņā. Pēc piecām spēlēm Turcijā viņš dosies uz "Rangers", kur arī aizvadīs vienu maču.

Uz cik gadiem viņam ir spēkā līgums ar "Liepāju"?
Toberam, Ķiguram, Jurkovskim ar klubu ir ilgtermiņa līgumi, viņi ir mūsu spēlētāji. Ar liepājniekiem mums ir uzticības pilnas attiecības - viņi, ja vien vajadzīgs, ir gatavi ar mums parakstīt līgumu kaut uz pieciem vai pat uz 10 gadiem, savukārt mēs esam gatavi darīt visu, lai viņi pēc iespējas ātrāk dodas uz ārzemēm un tiek labākā klubā.

Redzot, kādi sastāvi un budžeti ir Rīgas diviem lielajiem klubiem, kur jūs sevi redzat Latvijas futbola kartē?
Mēs ar Hramovu un Gordonu no paša sākuma izlēmām, ka nekonkurēsim ar Rīgu tieši naudas ziņā un tieši attiecībā uz Latvijas spēlētājiem. Vienīgais, kuru gribējām pārvilināt no paša sākuma un kuru arī izdevās savākt, bija Žuļevs [iepriekšējos trīsarpus gadus pavadīja "Ventspilī" - aut.], un vēl mēs gribējām un mums bija pārrunas ar Jagodinski [no "Ventspils" pārcēlās uz RFS - aut.]. Savukārt attiecībā uz citiem Latvijas izlases spēlētājiem mēs necentāmies naudas ziņā sacensties ar "Riga" vai RFS.

Komplektējot sastāvu, mēs, protams, vadījāmies no savām finansiālajām iespējām un centāmies sastāvu izveidot tā, lai 50% būtu pieredzējušie un 50% jauniešu. Jauniešu mums ir ļoti daudz un jau esam nokomplektējuši dublieru komandu, kas Liepājai savā ziņā ir jaunums - savācām visus labākos liepājnieku jauniešus, pieliekot klāt kādus četrus piecus jaunus leģionārus. Jau tagad domājam, kas notiks pēc gadiem diviem vai trīs. Tāpēc akcents uz dublieru komandu ir tikpat liels kā uz galveno. Sastāvu vācam, izejot no finansējuma un sava redzējuma. Kur mēs būsim sezonas beigās, parādīs tikai pati sezona. Darām visu, lai rezultāti Virslīgā un Eirokausos būtu pēc iespējas labāki, vienlaikus nelidojot mākoņos.

Par Latvijas izlasi - vai tev jau šobrīd ir skaidrība par to, vai paliksi treneru štābā?
Pēc Miksu aiziešanas man ir bijusi viena saruna ar Gorkšu. Izrunājām, ka Miksu iet prom. Gorkšs piezvanīja un smuki pateica paldies par ieguldīto laiku kopā ar Miksu. Tagad tālākais notiks pēc tam, kad Latvijas izlasei būs paziņots jaunais galvenais treneris. No federācijas puses viss bija smuki un godīgi. Ja es vēl būšu vajadzīgs Latvijas izlasei, vienmēr būšu gatavs palīdzēt un strādāt - man tas ir gods. Pagaidām nekas konkrēts nav teikts un nezinu, vai palikšu - tas droši vien būs atkarīgs no jaunā galvenā trenera.

     [+] [-]

, 2019-02-06 09:00, pirms 5 gadiem
Ja FKL nebūtu pats Zuntners, tad teiktu, ka pat ļoti sakarīga komanda uz šo brīdi savākta. Ir vērts par to šosezon fanot.
Lai Liepājas komandai veicas šajā sezonā?

     [+] [-]

, 2019-02-06 09:12, pirms 5 gadiem
Arī cerība ka Liepajai būs intresanta komanda kurai pasekot.

  -2 [+] [-]

, 2019-02-06 10:21, pirms 5 gadiem
NAMEJS 9999 rakstīja: Ja FKL nebūtu pats Zuntners, tad teiktu, ka pat ļoti sakarīga komanda uz šo brīdi savākta. Ir vērts par to šosezon fanot.
Lai Liepājas komandai veicas šajā sezonā?
Futbola komanda nav nekāds teniss, kurā patīk Gulbis un viān treneris. jebkuras komandas štatā var atrast netīkamu cilvēku, principā tad tā komandu sportu skatīšanās ir jāmet pie malas un jāskatās vien sev tīkamie individuālo sportu pārstāvji

  -1 [+] [-]

, 2019-02-06 10:24, pirms 5 gadiem
Banss rakstīja: Futbola komanda nav nekāds teniss, kurā patīk Gulbis un viān treneris. jebkuras komandas štatā var atrast netīkamu cilvēku, principā tad tā komandu sportu skatīšanās ir jāmet pie malas un jāskatās vien sev tīkamie individuālo sportu pārstāvji
Ko tu ielaidies diskusijās ar to pa.uļķi?? Viņš taču nav pie pilna prāta. Tagad redz viņš fanos, m.sls. Lai iet, no kurienes nācis

  -2 [+] [-]

, 2019-02-06 10:26, pirms 5 gadiem
Banss rakstīja: Futbola komanda nav nekāds teniss, kurā patīk Gulbis un viān treneris. jebkuras komandas štatā var atrast netīkamu cilvēku, principā tad tā komandu sportu skatīšanās ir jāmet pie malas un jāskatās vien sev tīkamie individuālo sportu pārstāvji
Nebūtu tu viņam uzlicis "ATBILDĒT", nebūtu man jālasa tie viņa murgi, jo es viņu ignore

  -1 [+] [-]

, 2019-02-06 10:28, pirms 5 gadiem
Ādolfs Bezbašnovs rakstīja: Nebūtu tu viņam uzlicis "ATBILDĒT", nebūtu man jālasa tie viņa murgi, jo es viņu ignore
Es ar to muļķi jau sen komunicēju - mēs strīdamies, runājam, lamajamies, nu viss kā kārtīgiem virtuālajiem samurajiem pienākas. Iesaku ignorēt arī mani, savādāk var gadīties ka vēl kādu reizi lasīsi tos viņa murgus.

  +2 [+] [-]

, 2019-02-06 10:48, pirms 5 gadiem
Varbūt Zuntera kungs var pastāstīt, kāpēc Verpakovskis vairs nav pie teikšanas komandā?

  -1 [+] [-]

, 2019-02-06 11:39, pirms 5 gadiem
Banss rakstīja: Futbola komanda nav nekāds teniss, kurā patīk Gulbis un viān treneris. jebkuras komandas štatā var atrast netīkamu cilvēku, principā tad tā komandu sportu skatīšanās ir jāmet pie malas un jāskatās vien sev tīkamie individuālo sportu pārstāvji
Taisnība, ka nekas šai pasaulē nav ideāls.
Šogad FKL komanda ir Ok!

     [+] [-]

, 2019-02-06 12:36, pirms 5 gadiem
Šīs sezonas Liepājas modelis tiešām izskatās simpātiski!
Jānovēl, lai viņu darbi sakristu ar vārdiem un lai iecerēto kursu izdodas īstenot daudzu sezonu garumā!

  -1 [+] [-]

, 2019-02-06 15:56, pirms 5 gadiem
Klawman rakstīja: Varbūt Zuntera kungs var pastāstīt, kāpēc Verpakovskis vairs nav pie teikšanas komandā?
Kāpēc lai Verpakovskis būtu pie teikšanas, vai tad viņš jau nav pavisam citā komandā tagad?!

     [+] [-]

, 2019-02-06 18:01, pirms 5 gadiem
Klawman rakstīja: Varbūt Zuntera kungs var pastāstīt, kāpēc Verpakovskis vairs nav pie teikšanas komandā?
bija tak raksts...

  +2 [+] [-]

, 2019-02-06 19:08, pirms 5 gadiem
M.Z. liels cepums par patriotismu, bet nezkapec no malas izskatijas ka tiesi M.Z. bija tas kas bojaja fk Liepajas gaisu (ieksejo atmosferu) ieprieksejas sezonas, kaa rezultata neviens negribeja cinities! Un tapec sii ri taa retaa reize kad es piekritu N9!!!
Bet varbut tad kad ir dabujis varu klubaa varbut vairs nebus manams vins un viss bus stokos! Uz ko arii ceru!
P.S. katru pavasari klubi un chempionats ir simpatisks, bet sezonas viduu un ipasi beigas viss ir pa vecam.