Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Migrācija Virslīgā: "Spartakam" pilnīga pārbūve, arī čempione "Riga" mainās

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Migrācija Virslīgā: "Spartakam" pilnīga pārbūve, arī čempione "Riga" mainās
Edgars Gauračs un Tamirlans Džamalutdinovs. Foto: Nora Krevneva-Baibakova

Jau sestdien startēs 2019. gada Virslīga. Sportacentrs.com pēta, cik stipri mainījušies komandu sastāvi.

Esam pieraduši, ka Virslīgas komandas pat sezonas ietvaros, vasaras pāreju periodā, būtiski maina sastāvu, par ziemas periodu nemaz nerunājot. Patiesībā tas ir viens no Virslīgas mīnusiem, ja runājam par līdzjutēju piesaisti - komandām trūkst savas identitātes, tiklīdz atbalstītāji pamazām ir iepazinuši vienu futbolistu grupu, vietā nāk jau nākamā. Un tā pa apli.

Neapšaubāmi, ka augstu sportisko rezultātu vieglāk sasniegt, ja komandas sastāvs ir stabils un iespēlēts. Jā, Virslīgā šis likums ne vienmēr darbojas un, piemēram, "Riga" pērn pierādīja pretējo, vasarā nomainot pusi sastāva (šeit runa tieši par starta vienpadsmitnieku) un salauza sezonu. Tomēr tas drīzāk ir izņēmums - ilgtermiņa pieeja vairumā gadījumu strādā labāk.

Nolēmām papētīt, cik ļoti Virslīgas komandu sastāvi mainījušies šajā starpsezonu periodā. Dažas komandas, piemēram, "Spartaks", "Valmiera Glass"/ViA un "Daugavpils", vēl veic pēdējā brīža komplektācijas darbiņus, tomēr kopējā aina ir iezīmējusies un varējām skaitliski parēķināt sastāva izmaiņas. Būtiski uzsvērt, ka šai materiālā nepētījām komandu jaunpienācējus, kas nepārprotami ir ļoti, ļoti būtisks faktors gaidāmajā sezonā, ja runājam par komandu spēku.

Tad kas izdarīts šai materiālā? Metodoloģija pavisam vienkārša. Tika paņemts visu deviņu Virslīgas komandu pagājušā gada sastāvs, visu futbolistu spēles laiks minūtēs un gūtie vārti. Pēc tam spēlētāji tika sašķiroti divās daļās - tie, kas paliek un tie, kuru šogad komandā vairs nebūs. Pie otrās daļa piederīgi arī tie, kuri paliek attiecīgo klubu īpašumā, bet devušies īrē. Tāpat jāņem vērā, ka pie otrās daļas pieder arī vairāki tādi futbolisti, kuri savas komandas pameta jau pagājušās sezonas gaitā. Galu galā tika aprēķināts, cik no pagājušā gada sastāva (nospēlēto minūšu izteiksmē) komandās palikusi, lai saprastu jau pieminēto sastāva stabilitāti.

Rezultāti

Zemāk grafikos viss ir pārskatāmi parādīts, bet pavisam īsi par konstatēto.

Nosacītās Virslīgas pastarītes sastāva ziņā ir visstabilākās - "Daugavpils", "Valmiera Glass"/ViA un "Metta"/LU saglabājušas komandā futbolistus, kuri pērn veidoja 68%-83% no kopējā spēles laika. Šeit gan būtiska piezīme: "Metta"/LU atvadījusies vien no dažiem spēlētājiem, taču krietni vairāk zaudējusi, ja runājam tieši par gūtajiem vārtiem - aizgājušie Vladislavs Fjodorovs, Ņikita Ivanovs, Vandeivs Harmons un Eduards Emsis guva vairāk nekā pusi no komandas vārtiem (12 no 23 pašu gūtajiem vārtiem).

Vidējā grupā iekļausim trīs komandas, kas paturēja spēlētājus, kuri veidoja 56%-63% spēles laika. Tās ir TOP4 komandas "Riga", RFS un "Liepāja". Ja ambiciozo RFS un "Liepājas" rīcību var labi saprast, jo mērķi ir paši augstākie, tad noteikti atzīmēšanas vērts ir, ka "Riga" starpsezonu periodā neieklausījās slavenajā teicienā "Uzvarētāji sastāvu nemaina", turklāt ievērojami patīrot ne tikai futbolistu sastāvu, bet arī atvadoties no titulu ieguvušā trenera. Tiesa, "Riga" lielā mērā saglabājusi vārtu guvējus, kamēr prom devušies tādi futbolisti kā Volodimirs Bajenko, Ivans Jeņins, Džordžs Deiviss, Krišs Kārkliņš.

Pārējie trīs Virslīgas klubi veikuši īstu ģenerāltīrīšanu un nomainījuši sastāvu vairāk nekā par pusi, joprojām šeit runājot tieši par spēles laiku. Ja "Ventspils" un "Jelgava" paturējuši nedaudz vairāk par divām piektdaļām sastāva (45% un 42%), tad būtībā pilnīgi jaunu komandu redzēsim "Spartaka" izpildījumā - paturēti tikai 30%. Vēl jaudīgāk tas izklausīsies, ja minēt vienkārši palikušo futbolistu skaitu - 7 no 28...

Un joprojām tie ir ziediņi, kamēr vien nerunā par vārtu guvumiem - 2018. gadā Virslīgā "Spartaka" labā 43 no 46 (neskaitot pretinieku savos vārtos raidītās bumbas) iesita spēlētāji, kuru šogad vismaz sezonas sākumā komandā nebūs! Aleksejs Višņakovs, Jevgeņijs Kobzars, Artemijs Maļejevs un citi ir prom. Divi no trim vārtiem palikušo spēlētāju izpildījumā pieder Edgaram Gauračam, kurš, iespējams, sevišķi daudz nespēlēs, jo pārsvarā darbojas kluba vadīšanas procesā. Lūkosim, kā veiksies "Spartaka" jaunajam sasaukumam.

Izmaiņas komandu griezumā

Spēles laiks (2019. gadā komandā palikušo futbolistu spēles laiks 2018. gadā no maksimāli iespējamā)

Vārtu guvumi (2019. gadā komandā palikušo futbolistu gūtie vārti 2018. gadā no maksimāli iespējamā)

Izmaiņas futbolistu griezumā

Piezīmes: futbolisti sarindoti pēc spēles laika (minūtes) 2018. gada Virslīgā ("Daugavpils" - 1. līgā). Ar melno krāsu atzīmēti tie, kuru komandā 2019. gada sezonas sākumā nebūs, ar zaļo krāsu komandā palikušie.

"Riga"


"Ventspils"


"RFS"


"Liepāja"


"Spartaks"


"Jelgava"


"Metta"/LU


"Valmiera Glass"/ViA


"Daugavpils"

  +1 [+] [-]

, 2019-03-04 09:05, pirms 5 gadiem
Izanalizēts labi,bet gribētos ātrāk uzzināt oficiālos komandu pieteikumus.Saprotu,ka tas atkarājās no LFF un šodien tikai pirmdiena.Cerams,ka nedēļas laikā tas tiks publicēts.

  +1 [+] [-]

, 2019-03-04 10:12, pirms 5 gadiem
Rakstā ir dažas neprecizitātes: Germans Saveļjevs joprojām ir "Jelgavas" spēlētājs, Dāvis Sandis Strods brīvdienās ir manīts "Tukuma" sastāvā. Vai tiešām Vagančuks ir atpakaļ "Spartakā"?

  +1 [+] [-]

, 2019-03-04 10:29, pirms 5 gadiem
Latfootball rakstīja: Rakstā ir dažas neprecizitātes: Germans Saveļjevs joprojām ir "Jelgavas" spēlētājs, Dāvis Sandis Strods brīvdienās ir manīts "Tukuma" sastāvā. Vai tiešām Vagančuks ir atpakaļ "Spartakā"?
Par Strodu jau kādu laiku izlabots, par Saveļjevu taisnība, izlabots tagad. Vagančuks Spartakā, jā.

  +2 [+] [-]

, 2019-03-04 11:21, pirms 5 gadiem
alguns rakstīja: Izanalizēts labi,bet gribētos ātrāk uzzināt oficiālos komandu pieteikumus.Saprotu,ka tas atkarājās no LFF un šodien tikai pirmdiena.Cerams,ka nedēļas laikā tas tiks publicēts.
Tas gan.. piekrītu.
Tikai nekas "neatkarājas", bet ir atkarīgs.

  +2 [+] [-]

, 2019-03-04 15:15, pirms 5 gadiem
Vēl būtu vēlama arī neliela analīze, kamdēļ notikusi tik liela spēlētāju staigāšana. Kādi tam ir iemesli, un kuriem spēlētājiem ir bijis kāpums karjerā.

  +2 [+] [-]

, 2019-03-04 15:53, pirms 5 gadiem
fkscd rakstīja: Vēl būtu vēlama arī neliela analīze, kamdēļ notikusi tik liela spēlētāju staigāšana. Kādi tam ir iemesli, un kuriem spēlētājiem ir bijis kāpums karjerā.
Kā viens futbola cilvēks reiz teicis - migrēšana no vienas VL komandas uz otru nav kāpums karjerā.

  +2 [+] [-]

, 2019-03-04 15:59, pirms 5 gadiem
Dainis1998 rakstīja: Kā viens futbola cilvēks reiz teicis - migrēšana no vienas VL komandas uz otru nav kāpums karjerā.
Pie noteiktiem apstākļiem tas var būt kāpums, bet kopumā ja gadiem esi Virslīgā, tad tas kopumā ir konstants karjeras punkts

  +1 [+] [-]

, 2019-03-04 18:31, pirms 5 gadiem
“Spartakā” nebūs Mihadjuka?

     [+] [-]

, 2019-03-04 20:41, pirms 5 gadiem
1 rakstīja: “Spartakā” nebūs Mihadjuka?
https://m.facebook.com/story.php?st...

  +1 [+] [-]

, 2019-03-05 01:03, pirms 5 gadiem
Kas ar Pavlovu, viņš ir pedējas no Euro 2004.

  +1 [+] [-]

, 2019-03-05 01:24, pirms 5 gadiem
Spartākam varbūt pēdējā sezona vēsturē