Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

Mediju balsojums: Šteinbors apsteidz Gutkovski un atkal kļūst par labāko

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Futbola apskatnieku Ilvara Koscinkeviča un Edmunda Novicka iedibinātajā Latvijas sporta žurnālistu/apskatnieku balsojumā par 2020. gada labāko Latvijas futbolistu atzīts 35 gadus vecais Pāvels Šteinbors. Tas viņam izdevies otro reizi pēc kārtas.

Aptauja

Mūsu aptauja norisinājās nu jau septīto reizi. Allaž katram balsotājam piedāvājam nosaukt savu labāko sešinieku. Lai gan Latvijas izlase kārtējo gadu pēc kārtas neiepriecināja un Nāciju līgā izgāzāmies, mēs pastāvam uz to, ka, pirmkārt, Latvijai ir atsevišķi individuāli spēcīgi futbolisti, kuri ir pelnījuši atzinību, otrkārt, labāko noteikšana ir laba tradīcija neatkarīgi no tā, kāds gads padevies. Deviņi futbolisti šogad vairāk vai mazāk, bet uzspēlēja UEFA “Top30” līgās un bija arī tādi, kuri spīdēja Virslīgas klubu sastāvā un spēlēja Latvijas izlases pamatsastāvā. Vai vienkārši spīdēja Virslīgā un izlasē nespēlēja kā Karašausks. Noteikti jāpiekrīt, ka mūsu futbolā nav lielu zvaigžņu, taču uz valsts “Top6” pretendentu pietika, par ko liecina fakts, ka vismaz vienā anketā nokļuva 20 spēlētāju vārdi.

Mūsu balsojumā arī šoreiz drīkstēja balsot par jebkuru no Latvijas futbolistiem un seši izvēlētie spēlētāji bija jāsakārto noteiktā secībā. Balsojums ir atklāts, un lasītājiem zemāk ir iespēja aplūkot, kāda bijusi katra respondenta izvēle. Šogad mūsu aptaujā piedalījās 46 balsotāji (iepriekš attiecīgi 29, 30, 34, 31, 37, 45), kas atkal ir jauns rekords. Pirmo reizi mūsu aptaujas vēsturē savas balsis sniedza arī ārzemnieks – polis Rafals Kobza, kurš aizrāvies ar Baltijas futbola izzināšanu, uztur mājas lapu baltyckifutbol.pl un, uzskatām, pateicoties savam entuziasmam, pelnīti tika pie iespējas sniegt arī savu artavu Latvijas futbola labāko noteikšanā. Par katra respondenta piešķirtu pirmo vietu futbolists saņēma sešus punktus, par otro vietu - piecus punktus, un tā līdz sestajai vietai, par kuru pienācās viens punkts.

Tāpat kā citus gadus, arī šoreiz kritērijus, pēc kuriem vadīties, atstājām katra balsotāja paša ziņā. Ja iedziļināties katra balsotāja izvēlē, var acīmredzami manīt, ka reizēm uzsvars likts uz sniegumu Latvijas izlasē, kāds vairāk pievērsa uzmanību futbolistu sniegumam kluba rindās, bet bija arī tādi, kuri vienkārši vērtēja futbolistu meistarību, balstoties uz vizuālo redzēto. Starp citu, divi absolūti vienādi "Top6" noteiktā secībā anketās tā arī neatradās un tikai viena balsotāja sešinieks sakrita ar kopvērtējuma sešinieku (tikai citā secībā).

Balsojums

Atskatoties vēsturē, mūsu pirmajās četrās aptaujās uzvarēja Vaņins, tuvāko sekotāju trīsreiz apsteidzot par 19-32 punktiem, bet 2016. gadā par 104 punktiem. 2018. gadā izvērtās līdzvērtīga cīņa, kurā uzvarēja par Čehijas čempionāta labāko leģionāru atzītais Dāvis Ikaunieks, kurš tuvākos trīs sekotājus apsteidza tikai par 7, 13 un 18 punktiem. Pērn pirmo reizi par labāko tika atzīts Pāvels Šteinbors, kurš par 35 punktiem (procentuāli tikai par 16%) apsteidza Mārci Ošu.

Arī šogad triumfēja Šteinbors un šoreiz viņa pārsvars pār tuvāko sekotāju Vladislavu Gutkovski bija vēl mazāks – tikai 26 punkti, bet procentu izteiksmē tas pats 16% pārākums. Interesanti, ka minētais uzbrucējs anketās sakrāja vairāk 1. vietu (15 pret 14), taču, kā jau to saknē paredz vārtsarga pozīcija, Šteinbors kopumā bija stabilāks un milzīgais 2. vietu daudzums nosvēra svaru kausus par labu Pāvelam. Tādējādi Šteinbors vēl vairāk iekala vārtsargu dominanci mūsu aptaujā – tagad sešās no septiņām aptaujām ir triumfējuši vārtsargi, to paveicot divatā Vaņinam un Šteinboram.

Paturpinot analizēt cīņu par uzvaru aptaujā, Šteinbora vārds tika minēts 39, bet Gutkovska vārds 36 anketās no 46. Vladislava līdz šim augstākais novērtējums bija 6. vieta 2017. gadā. Sīva izvērtās šogad arī cīņa par godpilno trešo vietu. Par to sacentās mūsu divi ukraiņi Andrejs Cigaņiks un Kaspars Dubra. Jāatzīmē, ka 23 gadus vecais Cigaņiks līdz šim mūsu aptauju vēsturē bija sakrājis tikai divus punktiņus, bet šogad, kārtīgi izspēlējoties Latvijas izlasē un, galvenais, kā vienīgais no mūsu futbolistiem piedaloties Eiropas līgas grupu turnīrā, veica varenu lēcienu, savāca 102 punktus un apsteidza Dubru par sešiem punktiņiem. Cigaņiks tika nosaukts 28 anketās, Dubra 26.

Līdzīgi kā minējām par Šteinboru, arī Dubras pozīcija pieprasa stabilitāti, un šai ziņā Kaspars ir izceļams – viņš ar Jāni Ikaunieku ir vienīgie Latvijas futbolisti, kuri mūsu aptaujas vēsturē katru gadu ir nopelnījuši vismaz vienu punktu. Ja Ikaunieks dažas reizes simboliski pierakstījās topā, tad Dubram ilgtermiņā ir augstvērtīgākās vietas – 7., 3., 7., 22., 8., 3. un 4. Runājot par uzlidojumiem, tādu veica ne tikai Cigaņiks, bet arī Raimonds Krollis, kurš pērn tika nosaukts vienā anketā, bet šogad 14.

Vēl šī gada “Top6” iekļuva Jānis Ikaunieks un Karašausks. Artūra augstā 6. vieta jāizceļ jo īpaši – viņš ir vienīgais starp 20 anketās nosauktajiem futbolistiem, kurš 2020. gadā tā arī ne reizi netika izsaukts uz izlasi. Žurnālisti atšķirībā no valstsvienības galvenā trenera Daiņa Kazakeviča viņa varējumu novērtēja pozitīvi – Karašausks rādītājā “vārti + piespēles” bija labākais starp Latvijas futbolistiem.

Kā minēts, vismaz reizi anketās figurēja 20 futbolistu uzvārdi – lai gan joprojām balsojumus varam uzskatīt par raibiem, novērojama zināma konsolidācija. Proti, 2018. gadā vismaz reizi tika nosaukti 27 uzvārdi, pērn 23, bet šogad vēl par trim mazāk. Stabilitātes ziņā aiz Dubras un Jāņa Ikaunieka (iekļuvuši topā visus septiņus gadus) ir zināma plaisa – sešas reizes nosaukts nav neviens, bet piecas reizes Vaņins, kurš šogad noslēdza futbolista karjeru, Valērijs Šabala ar Vladislavu Gabovu, kuri ir tukšā pēdējos divus gadus, kā arī Igors Tarasovs ar Ošu. Četrreiz izcēlušies Šteinbors, Maksimenko, Gutkovskis, Dāvis Ikaunieks un Deniss Rakels. Šogad pārtrūka Maksimenko un Dāvja Ikaunieka četru gadu sērija, kurā viņi allaž iekļuva kopējā sarakstā.

ApskatnieksMedijs1. vieta2. vieta3. vieta4. vieta5. vieta6. vieta
A.AuziņšLTV7DubraŠteinborsCigaņiksOšsKarašausksSavaļnieks
A.BirjuksRadio NabaDubraKarašausksŠteinborsGutkovskisE.StuglisCigaņiks
A.ĒrmanisFutbola statistiķisŠteinborsKarašausksCigaņiksGutkovskisUldriķisSavaļnieks
A.KreipānsRadio SWHGutkovskisŠteinborsDubraSavaļnieksJ.IkaunieksOzols
A.Pilātsrus.tvnet.lvCigaņiksŠteinborsJ.IkaunieksKrollisKarašausksGutkovskis
A.PoikānsSporta AvīzeŠteinborsOšsCigaņiksGutkovskisDubraUldriķis
A.SametisDienaJ.IkaunieksŠteinborsOzolsDubraE.StuglisGutkovskis
A.SudmalisKurzemes VārdsŠteinborsOšsGutkovskisCigaņiksDubraUldriķis
A.SuveizdaSportacentrs.comŠteinborsDubraGutkovskisCigaņiksOzolsSavaļnieks
A.ZahārovsTV3 SportJ.IkaunieksGutkovskisCigaņiksUldriķisDubraKamešs
B.Pērkonssportazinas.comČernomordijsCigaņiksSavaļnieksJ.IkaunieksGutkovskisKārkliņš
D.SinkevičsRadio NabaGutkovskisCigaņiksKarašausksKrollisKārkliņšOzols
E.NovickisSportacentrs.comGutkovskisŠteinborsJ.IkaunieksDubraCigaņiksKarašausks
E.OzerinskisSportacentrs.comŠteinborsCigaņiksDubraKārkliņšGutkovskisSavaļnieks
G.Galkinslsm.lvOšsDubraŠteinborsČernomordijsKrollisĶigurs
G.Kreceristvnet.lvSavaļnieksJ.IkaunieksKarašausksŠteinborsOšsDubra
I.ĀboliņšNEPLGutkovskisCigaņiksUldriķisKrollisŠteinborsOšs
I.KoscinkevičsTV komentētājsŠteinborsGutkovskisDubraJ.IkaunieksSavaļnieksOzols
I.MegnisSporta AvīzeŠteinborsOzolsOšsGutkovskisKrollisTobers
I.StūriškaLatvijas AvīzeŠteinborsUldriķisGutkovskisJ.IkaunieksZjuzinsĶigurs
J.PakalnsTV3 SportŠteinborsJ.IkaunieksGutkovskisKarašausksCigaņiksKrollis
J.ŽigajevsPar FutboluJ.IkaunieksŠteinborsCigaņiksDubraSavaļnieksTobers
K.GirvičsŽurnāls SportsGutkovskisSavaļnieksDubraŠteinborsJ.IkaunieksKārkliņš
K.KareļinsPa pāris kausiemŠteinborsCigaņiksSavaļnieksGutkovskisKarašausksKārkliņš
K.KrēgersTV3 SportKrollisCigaņiksE.StuglisKarašausksŠteinborsJ.Ikaunieks
K.OzolsDienaCigaņiksGutkovskisKarašausksŠteinborsJ.IkaunieksSavaļnieks
K.PlaumsLETAGutkovskisŠteinborsUldriķisOšsCigaņiksTobers
M.BergsLatvijas Radio 1ŠteinborsGutkovskisJ.IkaunieksUldriķisOzolsOšs
M.KļavenieksLatvijas Radio 1GutkovskisŠteinborsJ.IkaunieksSavaļnieksOšsUldriķis
M.Koroļovsuefa.comČernomordijsOzolsKārkliņšTobersCigaņiksKrollis
M.KrišjānispozitiviparfutboluGutkovskisCigaņiksŠteinborsDubraJ.IkaunieksUldriķis
M.OsisNeatk. žurnālistsGutkovskisDubraCigaņiksŠteinborsUldriķisTarasovs
M.TimofejevsLTV7GutkovskisDubraKarašausksOšsŠteinborsCigaņiks
N.GaigalietisBest4Sport TVŠteinborsDubraOšsGutkovskisCigaņiksKarašausks
P.NeimanisVentas BalssUldriķisŠteinborsGutkovskisOzolsKarašausksJ.Ikaunieks
R.AntonovičsLatvijas Radio 4DubraĶigursGutkovskisKarašausksUldriķisOntužāns
R.EliņšSportacentrs.comGutkovskisŠteinborsOzolsDubraKarašausksJ.Ikaunieks
R.KobzaBaltycki futbolKarašausksKrollisŠteinborsGutkovskisDubraKārkliņš
R.LācisDelfiGutkovskisCigaņiksŠteinborsDubraTarasovsTobers
R.Ozoliņštvnet.lvGutkovskisŠteinborsJ.IkaunieksOšsUldriķisKarašausks
R.Vīksneaudiovisual.lvŠteinborsUldriķisOšsDubraKamešsKrollis
T.PrāmnieksTV3 SportŠteinborsUldriķisOšsCigaņiksJ.IkaunieksKrollis
U.Landmanisjauns.lvKarašausksŠteinborsKrollisOzolsČernomordijsCigaņiks
U.StrautmanisDelfi-OšsKarašausksOzolsKārkliņšKrollis
V.IvanovsVesti SegodnyaGutkovskisŠteinborsCigaņiksKarašausksDubraOzols
V.PlaudisBijušais žurnālistsGutkovskisDubraJ.IkaunieksKrollisKarašausksSavaļnieks

Piezīmes:
(1) reizes - cik reizes spēlētājs iekļauts "Top6".
(2) 2019., 2018., 2017., 2016., 2015. un 2014. – futbolistu ieņemtās vietas žurnālistu aptaujās iepriekšējos gados.
(3) no tiem, kas pagājušajā gadā iekļuva "Top15", šogad nevienu punktu nesaņēma Maksimenko, Pētersons, Lazarevs, Laizāns un Jagodinskis.
(4) no tiem, kas pagājušajā gadā neieguva nevienu punktu, šogad "Top15" iekļuvuši Cigaņiks, Karašausks, Kārkliņš un E. Stuglis.
(5) žurnālists Uldis Strautmanis nolēma 1. vietu nepiešķirt nevienam.

VietaFutbolists1.v.2.v.3.v.4.v.5.v.6.v.Summa Reizes 2019.2018.2017.2016.2015.2014.
1.Šteinbors1413543187 39 1.4.7.10.
2.Gutkovskis1546722161 36 7.26.6.13.
3.Cigaņiks287353102 28 22.
4.Dubra36475196 26 3.8.22.7.3.7.
5.J.Ikaunieks32635374 22 14.18.16.19.13.4.
6.Karašausks22546369 22 7.3.14.
7.M.Ošs13442255 16 2.9.18.16.
8.R.Uldriķis13224447 16 4.2.10.
9.Krollis11142536 14 23.
10.-11.Ozols2232435 13 10.5.
10.-11.Savaļnieks11222635 14 12.14.
12.Černomordijs21117 4 8.
13.Kārkliņš112415 8
14.E.Stuglis128 3
15.-16.Tobers147 5 16.26.
15.-16.Ķigurs127 3 17.
17.-18.Tarasovs113 2 16.13.17.7.
17.-18.Kamešs113 2 6.4.19.
19.Zjuzins12 1 3.11.3.
20.Ontužāns11 1 19.

2020. gada balsojuma rezultāti grafiski

Iepriekšējo gadu balsojuma rezultāti:2014.2015.2016.2017.2018.2019.