Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

Mediju balsojums: triumfē D.Ikaunieks, tālāk Uldriķis un trīs vārtsargi

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Mediju balsojums: triumfē D.Ikaunieks, tālāk Uldriķis un trīs vārtsargi
Dāvis Ikaunieks, saņemot Čehijas čempionāta labākā leģionāra balvu
Foto: sport.cz

Futbola apskatnieku Ilvara Koscinkeviča un Edmunda Novicka iedibinātajā Latvijas sporta žurnālistu/apskatnieku balsojumā par gada labāko Latvijas futbolistu atzīts Dāvis Ikaunieks. Kuldīgā dzimušais futbolists ļoti sīvā konkurencē apsteidza Robertu Uldriķi, Andri Vaņinu un Pāvelu Šteinboru.

Aptauja

Jau nākamās nedēļas trešdienā, 19. decembrī, svinīgā LFF Laureātu ceremonijā tiks nosaukts 2018. gada Latvijas labākais futbolists. To noteiks balsojums, kurā piedalījās LFF Nacionālo izlašu treneru padomes locekļi, "SynotTip" Virslīgas klubu galvenie treneri un kapteiņi, komanda.lv 1. līgas klubu galvenie treneri un kapteiņi, biedrība "Latvijas Futbola Virslīga", LFF Valdes locekļi un LFF pieaicinātie žurnālisti. Vērts izcelt, ka šogad reglamentā ir viena izmaiņa - visi šie balsotāji noteica savu TOP3, nevis tikai vienu labāko kā iepriekš.

Savukārt mūsu aptaujā, kas norisinājās piekto reizi, izmaiņu nav bijis un allaž katram piedāvājam nosaukt savu sešinieku. Jā, diemžēl atkal jākonstatē, ka gads, ja runājam tieši par profesionālo vīriešu futbolu, Latvijai nav bijis veiksmīgs, taču vienlaikus uzskatām, ka liels spēks ir tradīcijās, tāpēc, protams, no sava uzsāktā ceļa neatkāpāmies.

Mūsu balsojumā arī šoreiz drīkstēja balsot par jebkuru no Latvijas futbolistiem un seši izvēlētie spēlētāji bija jāsakārto noteiktā secībā. Balsojums ir atklāts, un lasītājiem zemāk ir iespēja aplūkot, kāda bijusi katra respondenta izvēle. Šogad mūsu aptaujā piedalījās 37 balsotāji (iepriekš attiecīgi 29, 30, 34 un 31), kas ir jauns rekords - secinām, ka futbola apskatnieku skaits kļuvis lielāks. Par katra respondenta piešķirtu pirmo vietu futbolists saņēma sešus punktus, par otro vietu - piecus punktus, un tā līdz sestajai vietai, par kuru pienācās viens punkts.

Tāpat kā citus gadus, arī šoreiz kritērijus, pēc kuriem vadīties, atstājām katra balsotāja paša ziņā. Kāds vairāk pievērsa uzmanību futbolistu sniegumam izlasē, kāds rēķināja sasniegumus kluba rindās, kāds pēc citas tikai sev zināmas formulas. Ņemot vērā negatīvo gadu, vairāki uzrunātie futbola apskatnieki neskopojās ar komentāriem, piemēram:
- "Man bija doma ierosināt žurnālistiem ignorēt balsojumu LFF versijā, jo nav jau, par ko balsot..."
- "Ņemot vērā izlases vājo sniegumu un to, ka Virslīgas un 1. līgas vadošajās vienībās priekšplānā bija leģionāri, uzdevums nebija tas vieglais."
- "Tāpat kā "Time" ik pa laikam par gada cilvēku atzīst kādu personu grupu, arī man grūti atrast kādu, kuru gada griezumā izcelt individuāli, tāpēc pirmajai vietai piedāvāju U-19 izlasi (1999. gadā dzimušos). Bet, ja noteikumi ir noteikumi, un mana pirmā vieta neder, tad, sākot no otrās vietas, pārējos var pacelt uz augšu [..]."
- "Es pat apsveru ideju atmest izlasi un vērtēt tikai sniegumu klubos, jo izlasē visi bija [neglaimojošs apzīmējums]. Nu izņemot Vaņinu un dažus jaunos."
- "Skaļā balsī sakot vārdus "[tiek nosaukts uzvārds] - gada futbolists", paliek gan dīvaina sajūta, bet tāds gads laikam."
- "Laikam viens no grūtākajiem vispār balsojumiem - ne tikai futbolā, bet vispār sportā. Grūti izvēlēties. Un tu jau nu labāk zini, kādēļ grūti izvēlēties. Ne jau labā ziņā."
- "Ar pirmo vietu šoreiz baigi smagi un arī ir šaubas, bet kādam jau jādod ir..."
- "Es teiktu, ka šogad vispār neviens nav pelnījis saņemt šādu balvu, jo izlases rezultāti ir zem katras kritikas. Nedomāju, ka arī paši spēlētāji būtu ļoti priecīgi šādu balvu saņemt."

Balsojums

Ja kopējais fons Latvijas izlasei ir negatīvs, tad vismaz šis balsojums izvērtās fantastiski līdzvērtīgs un aizraujošs. Ja iepriekšējās četrās reizēs uzvarētājs Andris Vaņins, balsotāju skaitam esot mazākam, ieguva 104, 167, 189 un 160 punktus un pārsvaram pār tuvāko sekotāju bija 19, 24, 104(!) un 32 punkti, tad šogad par pirmo vietu reāli cīnījās četri futbolisti un starpība starp uzvarētāju un otro vietu bija nieka septiņi punkti, bet starpība starp uzvarētāju un ceturto vietu 18 punkti.

Ārkārtīgi sīvā cīņā uzvaras laurus šogad plūcis Dāvis Ikaunieks, kurš par septiņiem punktiem apsteidza citu uzbrucēju Robertu Uldriķi. Interesanti, ka Uldriķis anketās tika pieminēts visbiežāk, apsteidzot arī Ikaunieku (26 pret 25), tomēr Dāvis biežāk saņēma pirmās un otrās vietas, kamēr Robertam vairāk ceturto un piekto vietu. Apsveicam Dāvi Ikaunieku, kurš kļuvis par pirmo mūsu aptaujas uzvarētāju, kuru nesauc Andris Vaņins!

Mūsu vārtsargs veterāns Vaņins šogad ļoti maz spēlējis kluba rindās, taču kā vienmēr bija uzticams Latvijas izlases vārtos un tik un tā arī šogad cīnījās par Latvijas labākā spēlētāja godu mediju aptaujā. Galu galā Andrim trešā vieta - no D.Ikaunieka viņš atpalika tikai par 13 punktiem.

Atgriežoties pie Dāvja, viņš nemaz netika iekļauts 12 no 37 anketām, tomēr, kā jau minēts, šogad nebija neviena pārliecinoša līdera. Tomēr varam pateikt arī citādi - D.Ikaunieks pērn aptaujā ieņēma otro vietu un ar savu darbu panācis to, ka šogad izdevās spert vēl solīti augstāk, nokļūstot pašā virsotnē. Vairumam, iespējams, labākā atmiņā palicis tas, ka rudens daļā Dāvis "Jablonec" rindās spēlējis maz, taču, pirmkārt, viņš oktobrī spēlē pret Kijevas "Dynamo" debitēja Eiropas līgas grupu turnīrā, bet, otrkārt, lieliski aizvadīja iepriekšējo sezonu, tai skaitā pavasara daļu - viņu atzina par cienījamā Čehijas čempionāta labāko leģionāru un pēc sezonas beigām Ikaunieks no pieticīgās "Vysočina" par vienu miljonu eiro transfēra maksu pārcēlās uz "Jablonec".

Noteikti jāapsveic arī 20 gadus vecais Uldriķis, kurš mūsu aptaujas rangā pirmo reizi iekļuva vien pērn, kad finišēja 10. vietā, bet šogad ļoti augsts lidojums. Lai gan Roberta spēles laiks visās komandās bija limitēts, viņš šogad pamanījies gūt vārtus gan Šveices Superlīgā, gan Virslīgā, gan Latvijas izlasē!

Ja Uldriķis aptaujas uzvarētāju D.Ikaunieku apsteidza rādītājā "cik reizes iekļauts TOP6", tad aptaujas ceturtās vietas ieguvējs Pāvels Šteinbors ne tikai biežāk par D.Ikaunieku, bet arī biežāk par visiem pārējiem tika ielikts pirmajā vietā - 7 no 37 anketām (Dāvim sešas pirmās vietas, Vaņinam piecas, Uldriķim četras). Ņemot vērā Šteinbora ne pārāk lielo atpalicību no D.Ikaunieka 18 punktu izskatā, diezgan droši var apgalvot - ja vien viņam būtu spēles laiks Latvijas izlasē un sniegums būtu pietiekami stabils, tad Pāvels šai aptaujā uzvarētu. Neskatoties uz nieka 45 minūtēm gada laikā izlases rindās, Šteinbors aptaujā sakrāja daudz punktu, jo ir Polijas Ekstraklases kluba Gdiņas "Arka" līderis.

Lai gan sevišķi izcēlām līderu četrinieku, patiesībā arī piektās vietas ieguvējs Roberts Ozols turpat vien bija - ja no aptaujas uzvarētāja viņu šķīra 26 punkti, kas tomēr nav maz, tad no tā paša Šteinbora par Virslīgas čempionu kļuvušais Ozols atpalika tikai par astoņiem punktiem. Ozols visbiežāk, sešas reizes, tika ielikts trešajā vietā, bet viņam bija arī pirmās un otrās vietas. Līdz ar Ozola nokļūšanu augstajā piektajā vietā, jākonstatē, ka šīs aptaujas labāko pieciniekā trāpījuši trīs vārtsargi! Arī šis fakts droši vien daudz ko pasaka par situāciju Latvijas futbolā. Te arī vērts pieminēt, ka aptaujas TOP15 neiekļuva neviens centra pussargs!

Solīdu punktu summu, ieņemot sesto, septīto, astoto un devīto vietu, sakrāja arī Deniss Rakels, Artūrs Karašausks, Kaspars Dubra un Mārcis Ošs. Tabulā varat pavērot Rakela apbrīnojamos rezultātus, vienmērīgi aizpildot visas TOP6 vietu ailes, Karašausks var lepoties ar iekļūšanu četru anketu pirmajās vietās (vairāk tikai trim spēlētājiem), bet Ošs kopā ar Ozolu ir vienīgie, kuri aptaujas kopvērtējuma TOP10 nokļuvuši pirmo reizi. Runājot par pārējiem, interesanta situācija ir ar Ivanu Lukjanovu - kopvērtējumā viņam pieticīgā 13. vieta un viņš TOP6 iekļuva tikai 3 no 37 anketām, taču divi no respondentiem viņu nosauca par labāko futbolistu.

Vismaz reizi anketā figurēja 27 spēlētāji, un tas ir jauns rekords, jo iepriekšējos gados TOP6 iekļuva 20, 18, 20 un 26 spēlētāji. Vienlaikus jāmin, ka no 222 ailītēm (37 balsotāji reiz sešas vietas) 180 jeb 81% aizņēma deviņi futbolisti un no sadalītajiem 777 punktiem šis devītnieks savāca 671 punktu jeb 86.4%. Noslēgumā vēlreiz nosauksim viņu vārdus - Dāvis Ikaunieks, Roberts Uldriķis, Andris Vaņins, Pāvels Šteinbors, Roberts Ozols, Deniss Rakels, Artūrs Karašausks, Kaspars Dubra un Mārcis Ošs. Pieci spēlētāji, kas vismaz vienu punktu ieguvuši visās piecās mūsu aptaujās - Vaņins, Dubra, Šabala, Gabovs un Jānis Ikaunieks.

ApskatnieksMedijs1. vieta2. vieta3. vieta4. vieta5. vieta6. vieta
A.AuziņšLTVŠteinborsD.IkaunieksVaņinsR.SavaļnieksRakelsMaksimenko
A.BirjuksRadio NabaDubraRakelsM.OšsOzolsŠabalaD.Ikaunieks
A.Ērmanisfutbola statistiķisKarašausksVaņinsŠteinborsRakelsUldriķisOzols
A.KreipānsRadio SWHVaņinsRuginsRakelsGabovsOzolsTarasovs
A.PoikānsLETAŠteinborsM.OšsD.IkaunieksOzolsUldriķisVaņins
A.SametisDienaŠteinborsUldriķisVaņinsOzolsM.OšsTobers
A.SudmalisKurzemes VārdsVaņinsD.IkaunieksŠteinborsRakelsOzolsMaksimenko
A.SuveizdaSportacentrs.comRakelsŠteinborsD.IkaunieksVaņinsDubraKarašausks
A.ZahārovsTVPlay SportsUldriķisDubraVaņinsD.IkaunieksOzolsKarašausks
D.SinkevičsRadio NabaD.IkaunieksUldriķisA.VišņakovsGabovsOzolsKarašausks
E.NovickisSportacentrs.comŠteinborsD.IkaunieksRakelsM.OšsVaņinsŠabala
E.OzerinskisSportacentrs.comŠteinborsMaksimenkoR.SavaļnieksUldriķisIkstensM.Ošs
E.Petrovsneatk. žurnālistsRakelsKarašausksDubraM.OšsŠabalaOzols
G.Galkinslsm.lvUldriķisVaņinsKarašausksD.IkaunieksA.VišņakovsRakels
G.Kreceristvnet.lvOzolsUldriķisKarašausksDubraVaņinsJ.Ikaunieks
I.Ameļkaneatk. žurn.LukjanovsDubraOzolsUldriķisV.FjodorovsJagodinskis
I.Āboliņšneatk. žurnālistsD.IkaunieksŠteinborsOzolsFertovsUldriķisMaksimenko
I.PoļakovsDienaKarašausksRakelsDubraVaņinsŠteinborsD.Ikaunieks
I.StūriškaLatvijas AvīzeD.IkaunieksUldriķisKarašausksVaņinsRakelsR.Savaļnieks
J.LazdānsLatvijas Radio 1UldriķisD.IkaunieksTarasovsM.OšsDubraŠteinbors
J.LīgatseLiesmaOzolsD.IkaunieksŠteinborsVaņinsUldriķisM.Ošs
J.PakalnsBest4SportŠteinborsŠabalaD.IkaunieksOzolsUldriķisRakels
K.GirvičsŽurnāls SportsVaņinsDubraOzolsJagodinskisRakelsKarašausks
K.Komarovskisneatk. žurnālistsVaņinsOzolsUldriķisM.OšsCigaņiksD.Ikaunieks
K.PlaumsLETAD.IkaunieksM.OšsŠteinborsUldriķisŠabalaVaņins
M.KļavenieksLatvijas Radio 1OzolsVaņinsUldriķisJ.IkaunieksKarašausksŠteinbors
M.Koroļovsuefa.comGabovsOzolsRakelsUldriķisŽuļevsR.Savaļnieks
M.TimofejevsLTVUldriķisKarašausksM.OšsD.IkaunieksVaņinsMaksimenko
P.NeimanisVentas BalssD.IkaunieksŠteinborsOzolsMaksimenkoUldriķisLukjanovs
R.EliņšSportacentrs.comLukjanovsŠteinborsRakelsVaņinsD.IkaunieksUldriķis
R.LācisBest4SportŠteinborsD.IkaunieksUldriķisMaksimenkoŠabalaGutkovskis
R.Ozoliņštvnet.lvVaņinsD.IkaunieksUldriķisKarašausksDubraOzols
R.Vīksneneatk. žurnālistsKarašausksUldriķisOzolsE.StuglisŠteinborsM.Ošs
T.PrāmnieksAll Media BalticKarašausksDubraM.OšsRakelsD.IkaunieksŠabala
U.StrautmanisDelfiRakelsUldriķisOzolsDubraVaņinsŠteinbors
V.IvanovsVesti SegodnyaD.IkaunieksRakelsM.OšsVaņinsGabovsUldriķis
V.Plaudisbijušais žurnālistsDubraVaņinsD.IkaunieksKarašausksOzolsRakels
VietaFutbolistsPunkti1.v.2.v.3.v.4.v.5.v.6.v.Reizes2017.2016.2015.2014.
1.D.Ikaunieks 103 674323 25 2.9.4.
2.R.Uldriķis 96 464462 26 10.
3.A.Vaņins 90 543642 24 1.1.1.1.
4.P.Šteinbors 85 74423 20 7.10.
5.R.Ozols 77 326453 23
6.D.Rakels 67 334333 19 25.4.2.
7.A.Karašausks 58 423214 16 3.14.
8.K.Dubra 52 24223 13 22.7.3.7.
9.M.Ošs 43 24413 14 18.16.
10.V.Maksimenko 15 124 7 13.8.9.
10.V.Šabala 15 142 7 8.12.6.2.
12.V.Gabovs 14 121 4 18.11.12.20.
13.I.Lukjanovs 13 21 3
14.R.Savaļnieks 9 112 4
15.A.Višņakovs 6 11 2
16.R.Rugins 5 1 1
16.I.Tarasovs 5 11 2 13.17.7.
18.J.Ikaunieks 4 11 2 16.19.13.4.
18.V.Jagodinskis 4 11 2 15.
20.E.Stuglis 3 1 1
20.A.Fertovs 3 1 1 18.
22.A.Cigaņiks 2 1 1
22.K.Ikstens 2 1 1 14.
22.V.Fjodorovs 2 1 1
22.V.Žuļevs 2 1 1
26.V.Gutkovskis 1 1 1 6.13.
26.K.Tobers 1 1 1

Piezīmes:
(1) reizes - cik reizes spēlētājs iekļauts TOP6.
(2) 2017., 2016., 2015. un 2014. – futbolistu ieņemtās vietas žurnālistu aptaujās iepriekšējos gados.
(3) no tiem, kas pagājušajā gadā iekļuva TOP15, šogad nevienu punktu nesaņēma Vladimirs Kamešs, Gļebs Kļuškins, Dāvis Indrāns, Jevgeņijs Kazačoks, Ņikita Koļesovs, Edgars Gauračs un Kaspars Gorkšs.

Šī gada TOP15

TOP6 vietu ieguvēji (2014.-2018.)

Iepriekšējo gadu balsojuma rezultāti:2014.2015.2016.2017.

  +7 [+] [-]

, 2018-12-13 09:35, pirms 5 gadiem
Jā, žēl, ka Latvijā nav naudas. Nebūtu brāļi sākuši mētāties pa noplukušu Eiropas klubu rezervistu beņķīšiem, tagad mums būtu divi starptautiskas klases futbolisti.

     [+] [-]

, 2018-12-13 09:48, pirms 5 gadiem
He, Askoldam sejā...Vienubrīd nepameta doma, ka tikai viņa dēls ir Pasaules naba un spēlē ārzemēs. Pārējie, tā, starpcitu..

  +9 [+] [-]

, 2018-12-13 09:55, pirms 5 gadiem
Nu kā varēja Lukjanovu 1.vietā ielikt?😂😂😂

  +6 [+] [-]

, 2018-12-13 10:13, pirms 5 gadiem
Njā, šis balsojums apliecina pašreizējo Latvijas futbola līmeni. Balso, par ko vēlies, jo īpaši izcēlies nav NEVIENS. Drīz jau par Latvijas labāko futbolistu varēs kļūt, ja ārzemēs 2. līgā sēdēsi uz beņķa vai varbūt ja vispār kāds paņems leģionāros. Diezgan nožēlojami.

  -1 [+] [-]

, 2018-12-13 10:43, pirms 5 gadiem
Ikaunieks malacis, bet kas ir ''Latvijas futbols''?

     [+] [-]

, 2018-12-13 11:04, pirms 5 gadiem
Balsot par Dubru !!! Tur ir jābūt ku-kū ...
Slēpts komentārs: Reaktors2

  +2 [+] [-]

, 2018-12-13 12:54, pirms 5 gadiem
Nesaprotu kā var balsojumā nokļūt spēlētājs kas pussezonu ir traumēts un līdz tam ar neko ievēojamu neizcēlās.....tas pats par mūsu ārzemes klubu pārstāvjiem kas deldē benķīšus.....

  +1 [+] [-]

, 2018-12-13 13:03, pirms 5 gadiem
Eu, tas neatkarīgais žurnālists Ameļka vai tad te SC nekomentē? Viņam nika ir Igors Ameļka krievu valodā. Vai kaut ko jaucu?

  +2 [+] [-]

, 2018-12-13 13:05, pirms 5 gadiem
Dažiem tā saucamajiem "zurnālistiem" nākošreiz varētu nedot tiesības balsot, jo kā var balsot, ja kārtīgi neseko, piemēram, virslīgai???

  +1 [+] [-]

, 2018-12-13 13:06, pirms 5 gadiem
Bezjēdzīgs balsojums zinot kā LV izlase spēlē. neviens no spēlētājiem nav pelnījis būt ''labākais''. Tituls ''nav sliktākais'' vairāk derētu.

     [+] [-]

, 2018-12-13 13:45, pirms 5 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Dažiem tā saucamajiem "zurnālistiem" nākošreiz varētu nedot tiesības balsot, jo kā var balsot, ja kārtīgi neseko, piemēram, virslīgai???
Iemet savu topu

  +2 [+] [-]

, 2018-12-13 14:14, pirms 5 gadiem
Cerams, ka šis balsojums iees vēsturē kā izņēmums sekojošā ziņā:
- pirmās vietas ieguvējs stabils rezervists savā klubā (arī izlasē pēdājā laikā rezervists/maiņas spēlētājs),
- otrās vietas ieguvējs sava kluba dublieru komandas spēlētājs, dažreiz tiekot galvnās komandas pieteikumā (arī izlasē rezervists/maiņas spēlētājs),
- trešās vietas ieguvējs stabils rezervists savā klubā. Spēlē tikai izlasē.
Un mēs šeit nerunājam par TOP līgu klubiem...
Balsošanai izvēlēties tak vajadzētu vismaz tos, kas savā klubā tiek laukumā...

  -1 [+] [-]

, 2018-12-13 14:23, pirms 5 gadiem
Banss rakstīja: Iemet savu topu
1.D.Ikaunieks,
2.Šteinbors,
3.Ozols.

  -1 [+] [-]

, 2018-12-13 14:29, pirms 5 gadiem
1. Vaņins
2. D. Ikaunieks
3. Ozols
4. Rakels
5. Uldriķis
6. Šabala

  +1 [+] [-]

, 2018-12-13 14:43, pirms 5 gadiem
Futbolistiem jāuzstāda augstāki mērķi!

  +2 [+] [-]

, 2018-12-13 16:05, pirms 5 gadiem
FUNS rakstīja: 1. Vaņins
2. D. Ikaunieks
3. Ozols
4. Rakels
5. Uldriķis
6. Šabala
ŠABALAM VAJAG PĒRIENU NEVIS 6 .VIETU

  +3 [+] [-]

, 2018-12-13 16:45, pirms 5 gadiem
I.Āboliņam: man pie mājas ārā ir ielas apgaismojuma stabs, no kura bumba tikpat labi atsitās kā no Fartova.

     [+] [-]

, 2018-12-13 19:03, pirms 5 gadiem
Laikam prieks, ka spēlētājus zinu vairāk kā zinu žurnālistus.
Bet ja jau aicināti, tātad speciālisti.

  +2 [+] [-]

, 2018-12-13 19:54, pirms 5 gadiem
kauls rakstīja: Laikam prieks, ka spēlētājus zinu vairāk kā zinu žurnālistus.
Bet ja jau aicināti, tātad speciālisti.
*Ja jau aicināti, tad jau draugi