Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2738, Did:0, useCase: 3

E grupa: Beļģija, Itālija, Zviedrija un Īrija

E grupa: Beļģija, Itālija, Zviedrija un Īrija
Edens Azārs, Džanluidži Bufons, Zlatans Ibrahīmovičs un Robijs Kīns
Foto: AFP/Scanpix

Eiropas čempionāta apskatu sēriju turpinām ar aizraujošo E grupu, kurā favorīte Beļģija mēros spēkus ar neparedzamajām Itāliju, Zviedriju un Īriju. Līdz futbola svētku sākumam vairs tikai trīs dienas!

Ceļš uz finālturnīru

Beļģiju var pamatoti uzskatīt kā par E grupas favorīti, tā arī par vienu no spēcīgākajām turnīra komandām. Beļģija pēdējo gadu laikā ir piedzīvojusi galvu reibinošu progresu. Vēl 2009. gadā beļģi FIFA rangā ieņēma 66. vietu, turklāt interesanti, ka tobrīd Latvija atradās augstāk, jeb 45. pozīcijā. Beļģijas izlase kopš nelielā krituma ik gadu kāpusi uz augšu un 2015. gadā sasniedza pārsteidzošo 1. vietu. Marka Vilmotsa komanda nav izcīnījusi nedz pasaules kausu, nedz Eiropas čempiona titulu, tomēr tās sastāvs ir nodēvēts ļoti skaļi - par ''zelta paaudzi''. Savā kvalifikācijas grupā beļģi finišēja pirmie, zaudējot tikai vienu spēli pret Velsu (0:1) un beidzot ar vārtu attiecību +19.

Ja Beļģiju var uzskatīt par nomināli spēcīgāko grupas komandu, tad pārējo vienību spēku samērs ir visai līdzīgs, kas sola ļoti spraigu cīņu. Zviedrija kvalifikācijā ieņēma trešo vietu un par mata tiesu iekļuva finālturnīrā. Play-off izspēlēs zviedri divās spēlēs (2:1 un 2:2) pārspēja Dāniju un nopelnīja ceļazīmi uz Franciju.

Arī Itālija no savas H grupas izkļuva pārliecinoši pirmā, nezaudējot ne spēli un par četriem punktiem apsteidzot otru grupas favorīti Horvātiju. Itālijas sastāvs, kas tiek sūtīts uz ''Euro 2016'', vairs nav tik spēcīgs kā, teiksim, pēdējā, 2012. gada Eiropas čempionātā, tomēr itāļi joprojām ir spēks, ar ko citām izlasēm būtu jārēķinās. Spēles kvalitātes kritumu var sasaistīt ar paaudžu maiņu un Itālijas A Sērija līmeņa lejupslīdi, taču, tas nevarēs kalpot kā nopietns arguments, ja itāļi turnīrā piedzīvos fiasko un neizkļūs no grupas.

Īrija Eiropas čempionātos nav biežs viesis. Komandai šis būs trešais finālturnīrs vēsturē, turklāt iepriekšējos divos (1988. un 2012.) izcīnīta tikai viena uzvara - 1988. gadā čempionāta atklāšanas spēlē pārspēta principiālā pretiniece Anglija. Šogad Īrija kvalfikācijā ieņēma trešo vietu grupā un pārspēlēs divu spēļu summā uzveica Bosniju ar 3:1, kas ļāva ņemt dalību turnīrā Francijā.

Iepriekš Eiropas čempionātos

GadsBeļģijaItālijaZviedrijaĪrija
2012VicečempioneGrupu turnīrsGrupu turnīrs
20081/4 finālsGrupu turnīrs
2004Grupu turnīrs1/4 fināls
2000Grupu turnīrsVicečmpioneGrupu turnīrs
1996Grupu turnīrs
19921/2 fināls
19883. vietaGrupu turnīrs
1984Grupu turnīrs
1980Vicečempione4. vieta
1976
19723. vieta
1968Čempione
1964
1960

Sastāvi

Futbola līdzjutēji ar nepacietību un nelielu neziņu gaida, ko finālturnīrā iespēs grupas favorīte Beļģija. Objektīvi vērtējot, izlases sastāvs ir tik spēcīgs, ka ar to mierīgi varētu cīnīties par uzvaru turnīrā, tomēr viss nav tik vienkārši kā izklausās. ''Zelta paaudze'' nav nejaušs izdomājums. Individuāli tik lieli meistari vienkopus beļģiem nav bijuši sen, iespējams, nav bijuši nekad, tomēr problēma ir komandas spēlē. Arī Vilmotss pret savu komandu bijis lakonisks, sakot, ka pašreizējie spēlēji nespēlē komandai, bet gan sev un tā, esot lielākā problēma.

Beļģija var lepoties ar daudziem augstas klases futbolistiem, kuri ikdienā pārstāv elites līmeņa klubus. Galvenā trenera Marka Vilmotsa un viņa palīgu svarīgākais uzdevums ir panākt, lai visas zvaigznes spēlētu vienoti un atrast pareizo taktiku, kas ļautu maksimāli izmantot komandas potenciālo spēku. Tuvojoties finālturnīram, treneru štābs atsijāja tādus spēlētājus kā Nikolasu Lombaertsu, Antoniju Vanden Borri, Adnanu Januzaju un Naceru Čadli. Vilmotss kvalifikācijā daudz rotēja uzbrucējus, tādēļ ir grūti prognozēt, kuram treneris uzticēsies vairāk, taču pēdējās draudzības spēles liecināja, ka tas varētu būtu Romelu Lukaku. Ikvienai komandai būs pastiprināti jāuzmanās no beļģu pussargu līnijas, kurā darbosies tādi spēlētāji, kā Azārs, de Breine, Naingolans un Mertenss.

Itālijas izlase pagājušajā Eiropas čempionātā aizcīnījās līdz finālam, kurā cieta bezierunu zaudējumu Spānijai (0:4). Tobrīd izlases līderi bija tādi futbolisti, kā Mario Baloteli, Rikardo Montolivo, Antonio Di Natale un Andrea Pirlo, tomēr neviens no viņiem šogad nepalīdzēs Itālijai Eiropas čempionātā. Baloteli vieglprātīgā attieksme pret futbolu novedusi uzbrucēju līdz pamatīgam bezdibenim un vairs nav ne miņas no tā ''Super Mario'', kāds viņš bija pirms dažiem gadiem. Jāatzīst, ka futbolisti nav mūžam jauni un pienāk brīdis, kad jaunie spēlētāji izkonkurē vecākos. Piemēram, Pirlo gadījumā treneris atteicās pussargu ņemt izlasē, jo ''Maestro'' vairs nespēlē Eiropā, bet gan ASV, pamatojot to ar pārāk zemu līmeni izlases interesēm.

Valstsvienības sastāvā pārliecinoši skaļākais vārds ir Džanluidži Bufons. 38 gadus vecais vārtsargs Itālijas izlasi pārstāv jau kopš 1997. gada, un tajā aizvadījis 156 spēles, kļūstot par vienu no labākajiem Itālijas un pasaules vārtsargiem. Māc bažas, ka Bufons varētu palikt aiz Salvatores Sirigu muguras, tomēr skaidrāks skats iezīmēsies turnīra gaitā.

Zviedrijas izlases līderis ir viens no nācijas visu laiku labākajiem futbolistiem, 34 gadus vecais Zlatans Ibrahīmovičs, kurš pēc spožas sezonas Parīzē pameta vietējo PSG komandu un jaunajā sezonā ļoti iespējams pievienosies titulētākajām Anglijas klubam Mančesteras ''United''. Ibrahīmovičs ir atslēgas figūra, uz kuru spēlē pārējā komanda, taču kvalifikācijas turnīrā uzspīdēja arī tādi futbolisti kā Erkans Zenigs un Jimmi Durmazs. Komandā arī seši futbolisti no 2015. gada Eiropas U21 čempionvienības.

Īriju var uzskatīt par nominālo grupas pastarīti, tomēr futbols ir pārāk neparedzama spēle, lai kādai no komandām piedēvētu šādu apzīmējumu. Vienības kodolu veido Anglijas komandās spēlējoši futbolisti, turklāt tajā nav neviena pārstāvja no Francijas, Spānijas, Itālijas vai Vācijas, taču ir viens ASV futbola klubu dalībnieks - uzbrukuma līderis un komandas kapteinis Robijs Kīns. Jāpiebilst, ka komandas galvenais treneris pirms turnīra atsijājis citu MLS komandas spēlētāju - Kevinu Doilu. Vārtu drošība, visdrīzāk, tiks uzticēta pieredzējušajam Šejam Givenam, un priekšējā līnijā pretinieku aizsargiem problēmas centīsies sagādāt Džonatans Volterss un Šeins Longs, kā arī iepriekš minētais Kīns.

Beļģija

PozīcijaSpēlētājsKlubs
VārtsargiTibo KurtuāChelsea
Simons MiņolēLiverpool
Žans ŽilēMechelen
AizsargiTobijs AlderveireldsTottenham
Lorēns SimansMontreal Impact
Džeisons DenajērsGalatasaray
Kristians KabaseleGenk
Džordans LukakuOostende
Tomā MenjēClub Brugge
Jans VertongensTottenham
Tomass VermālensBarcelona
PussargiMaruāns FelīniManchester Utd
Musa DembelēTottenham
Radža NaingolansRoma
Kevins de BreineManchester City
Edens AzārsChelsea
Aksels VitselsZenit
UzbrucējiJaniks Fereira-KarrsaskoAtletico Madrid
Drīss MertenssNapoli
Romelu LukakuEverton
Kristians BentekeLiverpool
Divoks OrigīLiverpool
Mišī BačuajīMarseille

Itālija

PozīcijaSpēlētājsKlubs
VārtsargiDžanluidži BufonsJuventus
Federiko MarketiLazio
Salvatore SiriguPSG
AizsargiAndrea BardzaljiJuventus
Leonardo BonučiJuventus
Džordžo KjellīniJuventus
Andželo OgbonnaWest Ham
Mateo DarmjansManchester United
Matija De ŠiljoMilan
PussargiFederiko BernardeskiFiorentina
Antonio KandrevaLazio
Stefans El ŠāraviRoma
Daniele De RosiRoma
Alesandro FlorenciRoma
Emanuele DžakerīniBologna
Tjagu MotaPSG
Marko ParoloLazio
Stefāno SturāroJuventus
UzbrucējiEdersInter
Čīro ImmobileTorino
Lorenco InsinjeNapoli
Gracjāno PellēSouthampton
Simone DzadzaJuventus

Zviedrija

PozīcijaSpēlētājsKlubs
VārtsargiAndreass ĪsaksonsKasimpasa
Robins ŪlsensCopenhagen
Patriks KārlgrēnsAIK
AizsargiLudvigs AugustinsonsCopenhagen
Ēriks JūhansonsCopenhagen
Pontuss JansonsTorino
Viktors LindelēfsBenfica
Andrēass GrankvistsKrasnodar
Mīkaels LustigsCeltic
Martins ŪlsonsNorwich
PussargiJimmi DurmazsOlympiacos
Albins ĒkdalsHamburg
Oskars HiljemarksPalermo
Sabstians LāšonsSunderland
Pontuss VērnblūmsCSKA Moscow
Erkans ZenigsTrabzonspor
Oskars LēvickisMalmo
Ēmils FošberjsLeipzig
Kims ŠelstremsGrasshoppers
UzbrucējiZlatans IbrahīmovičsPSG
Markuss BerjsPanathinaikos
Jons GvidettiCelta Vigo
Emirs KujovičsNorrkoping

Īrija

PozīcijaSpēlētājsKlubs
VārtsargiŠejs GivensStoke City
Darens RendolfsWest Ham
Keirens VestvudsSheffield
AizsargiSīmuss KolmansEverton
Sairuss KristijsDerby County
Sjērans KlarksAston Villa
Šeins DafijsBlackburn
Ričards KogsDerby County
Džons OšīSunderland
Stefans VordsBurnley
PussargiRobijs BreidijsNorwich
Džefs HendrikssDerby County
Vess HūlahansNorwich
Džeimss MakārtijsEverton
Džeimss MaklīnsWest Bromwich
Aidens MakgīdijsEverton
Davids MeilersHull City
Glens VīlansStoke City
Stefens KvinsReading
UzbrucējiRobijs KīnsLA Galaxy
Šeins LongsSouthamtpon
Derils MērfijsIpswich
Džons VolterssStoke City

Pārbaudes spēles

KomandaPretinieceDatums
BeļģijaŠveice2:1
Somija1:1
Norvēģija3:2
ItālijaSkotija1:0
Somija1:0
ZviedrijaSlovēnija0:0
Velsa3:0
ĪrijaNīderlande1:1
Baltkrievija1:2

Spēļu kalendārs

DatumsPilsētaSpēleLaiks (LV)
13.06.LionaBeļģija – Itālija22:00
13.06.SendenīĪrija – Zviedrija19:00
17.06.TulūzaItālija – Zviedrija16:00
18.06.BordoBeļģija – Īrija16:00
22.06.NīcaZviedrija – Beļģija22:00
22.06.LilleItālija – Īrija22:00

Olybet.com vērtējums par izredzēm izkļūt no grupas, uzvarēt grupā un izcīnīt titulu

KomandaKoef 1Koef 2Koef 3
Beļģija1.102.1012.00 (5)
Itālija1.162.6217.00 (6)
Zviedrija1.667.00100.00 (16)
Īrija2.2511.00150.00 (19)

Iekavās norādīta vieta, kurā attiecīgā komanda atrodas turnīra favorītu rangā

Sportacentrs.com prognoze - 1/8 finālā iekļūs Beļģija un Itālija

AutorsBeļģijaItālijaZviedrijaĪrija
Raivis Andžāns1. vieta2. vieta3. vieta4. vieta
Edgars Beļakovs2. vieta1. vieta3. vieta4. vieta
Arkādijs Birjuks2. vieta1. vieta4. vieta3. vieta
Egils Broks2. vieta1. vieta3. vieta4. vieta
Ulvis Brože1. vieta2. vieta4. vieta3. vieta
Jānis Celmiņš2. vieta1. vieta4. vieta3. vieta
Ilgvars Čevers1. vieta3. vieta2. vieta4. vieta
Dāvis Dedumets2. vieta1. vieta3. vieta4. vieta
Rolands Eliņš2. vieta1. vieta3. vieta4. vieta
Jānis Freimanis1. vieta3. vieta2. vieta4. vieta
Gatis Liepiņš3. vieta1. vieta2. vieta4. vieta
Mārtiņš Māliņš1. vieta3. vieta2. vieta4. vieta
Pēteris Neimanis2. vieta3. vieta4. vieta1. vieta
Edmunds Novickis1. vieta2. vieta4. vieta3. vieta
Miķelis Osis1. vieta2. vieta3. vieta4. vieta
Jānis Ošs2. vieta3. vieta1. vieta4. vieta
Bruno Pērkons1. vieta2. vieta4. vieta3. vieta
Kristaps Pildiņš2. vieta1. vieta3. vieta4. vieta
Agris Suveizda1. vieta2. vieta3. vieta4. vieta
Gundars Zaburdajevs1. vieta3. vieta2. vieta4. vieta
Vidēji1.451.803.153.6

Grupu apskati

Grupa
A grupa: Francija; Šveice; Rumānija; Albānija
B grupa: Anglija; Krievija; Velsa; Slovākija
C grupa: Vācija; Polija; Ukraina; Ziemeļīrija
D grupa: Spānija; Čehija; Turcija; Horvātija
E grupa: Beļģija; Itālija; Zviedrija; Īrija
F grupa: Portugāle; Islande; Austrija; Ungārija

  +2 [+] [-]

, 2016-06-07 14:13, pirms 8 gadiem
Tā kā Nīderlande nepiedalās, tad par Svenska šajā čempionātā! Zviedrijai sastāvs nav nemaz tik slikts, diezgan nobrieduši spēlētāji + jaunie talanti. Domāju, ka no grupas tiks ārā noteikti, pēc tam jau redzēs.

     [+] [-]

, 2016-06-07 14:14, pirms 8 gadiem
lai atdotu Irijai pirmo vietu grupa, laikam uzmanibas trukums Neimanim

     [+] [-]

, 2016-06-07 14:18, pirms 8 gadiem
Maikl30 rakstīja: lai atdotu Irijai pirmo vietu grupa, laikam uzmanibas trukums Neimanim
Katrā čempī izšauj kāda izlase, kāpēc lai tā nebūtu šoreiz Īrija?
Gribētos ātrāk redzēt, kurš sarūpēs kādu sensāciju, tādām noteikti jābūt!

     [+] [-]

, 2016-06-07 15:06, pirms 8 gadiem
No šīs grupas var izkļūt jebkura komanda ārā uz playyofiem .

  +1 [+] [-]

, 2016-06-07 15:09, pirms 8 gadiem
Es pat neteiktu,ka Itālijai ir sliktas izredzes, aizsardzība ir pat ļoti augstā līmenī, uzmanīgi spēlējot no aizsardzības ir spēlētāji,kas var aizskriet un iesist

     [+] [-]

, 2016-06-07 16:06, pirms 8 gadiem
Manuprāt, pēc spēka vislīdzīgākā grupa un visneparedzamākā. Domāju, šeit jebkura komanda var palikt pirmā vai pēdējā vietā, būs interesanti!

     [+] [-]

, 2016-06-07 16:08, pirms 8 gadiem
Un tad arī redzēsim uz ko Beļģija ir spējīga, par kuru tik daudz runāts...

  +5 [+] [-]

, 2016-06-07 16:26, pirms 8 gadiem
var, lūdzu, autoram vai citam priviliģētam sportacentra darbiniekam palūgt zem katra raksta par katru grupu palikt apakšā saitīti uz citu grupu aprakstiem, lai nav jāmeklē velnsviņsazinkur?

     [+] [-]

, 2016-06-07 16:39, pirms 8 gadiem
Itāļi ir diezgan pašvaki šogad, viņu galvenie midi Verrati un Markizio nebūs, kas ir liels zaudējums, zviedri var mierīgi paņemt 2. vietu grupā.
Belģijai jāņem 1. vieta grupā un jāapliecina savs potenciāls.

     [+] [-]

, 2016-06-07 17:08, pirms 8 gadiem
Maikl30 rakstīja: lai atdotu Irijai pirmo vietu grupa, laikam uzmanibas trukums Neimanim
Īri nav tik vāji,domāju ka paliks kādi 2-3.grupā

     [+] [-]

, 2016-06-07 18:08, pirms 8 gadiem
Naves grupa

     [+] [-]

, 2016-06-07 19:28, pirms 8 gadiem
Puzzlis rakstīja: Naves grupa
Nosaciiti.

     [+] [-]

, 2016-06-08 02:10, pirms 8 gadiem
nez kaapeec liekas ka Itaalija panjems ar savu katenaco aizsardziibas stilu un Zviedri savaaks otro vietu,jo Zlatans buus ekstra motiveets savam peedeejam lielajam turniiram ar izlasi,Belgjijai gan buus par iisu,sastaavs uz papiira ideaals,bet taada liimenja speelju pieredzes kopaa nu nekaadas

  +1 [+] [-]

, 2016-06-08 08:03, pirms 8 gadiem
NilsK rakstīja: nez kaapeec liekas ka Itaalija panjems ar savu katenaco aizsardziibas stilu un Zviedri savaaks otro vietu,jo Zlatans buus ekstra motiveets savam peedeejam lielajam turniiram ar izlasi,Belgjijai gan buus par iisu,sastaavs uz papiira ideaals,bet taada liimenja speelju pieredzes kopaa nu nekaadas
kad pēdējo rēzi redzējo Itālijas izlases fubolu!? sen jau katenaco nespēlē!