Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

Jaunups "Sporta tarkšķī" nosauc VEF plānoto budžetu un savas lielākās kļūdas

Rolands Eliņš

Jaunups "Sporta tarkšķī" nosauc VEF plānoto budžetu un savas lielākās kļūdas
VEF galvenais treneris Jānis Gailītis, kluba prezidents Edgars Jaunups un kapteinis Jānis Blūms. Foto: Vladislavs Proškins

„Sporta tarkšķī”, portāla Sportacentrs.com organizētajā sporta tiešsaistes čatā, vakar viesojās „VEF Rīga” valdes priekšsēdētājs Edgars Jaunups un bijušais „ASK Rīga” ģenerālmenedžeris Ģirts Kalniņš, kopā ar portāla redakciju un apmeklētājiem apspriežot VEF, VTB līgas un vietējā basketbola formātu.

Par iespējamo atgriešanos VTB līgā Edgars Jaunups norādīja, ka „1.5 miljonu budžeta algām tur nav, ko darīt”. Viņš atklāja plānus, ka arī nākamajā sezonā VEF plāno budžetu viena miljona apmērā, taču tas ir pieskaņots tam, ka nebūs otra Covid-19 viļņa un valsts ekonomika varēs relatīvi ātri atgūties. Jaunups piekrita, ka arī FIBA Čempionu līgā, lai gaidītu panākumus, nepieciešams divas un trīs reizes lielāks budžets, taču norādīja, ka Čempionu līgā ar mazāku budžetu ir vieglāk nekā VTB līgā.

Jaunupam lietotājs „Garklāvs” uzdeva jautājumu par viņa lielākajām kļūdām VEF vadībā, uz ko tika sniegta atbilde, norādot LBL finālsērijas mača aizvadīšanu Saldū, Karlosa Frades nolīgšanu galvenā trenera amatā 2015. gadā un lielāku finansiālo līdzekļu nepiesaistīšanu, ko gan cer vēl labot. Jaunups arī nepiekrita kritikai par VEF pašreizējā galvenā trenera Jāņa Gailīša darbu: „Jānis Gailītis vēl tikai progresē un labāko līmeni sasniegs ar mums tuvākajā laikā. Milzu pieredze, vēl jauns un pavisam noteikti "izsalcis". Manuprāt, labākais Latvijas treneris šobrīd, lai piedod visi citi.” Jaunupam tika vaicāts, vai VEFā paliks Jānis Blūms, uz ko tika atbildēts šādi: "Man ir pārliecība, ka Jānis būs klubā. Kādā pozīcijā, to gan rādīs šī vasara."

Tarkšķī iesaistījās arī Ģirts Kalniņš, šonedēļ viesis arī podkāstā „Ārpus kadra”, kurš padalījās ar stāsta, kā kļuva par „ASK Rīga” ģenerālmenedžeri, īso versiju: „Mēs ar Jaunupa kungu esam pazīstami ļooooti sen, un jā, viņš ar mani pārrunāja iespēju atjaunot ASK, piedāvāja uzņemties ĢM funkcijas. Un tad es pēc U2 koncerta apmeklējuma, pozitīvu emociju pārņemts, piekritu un nenožēloju. Bija baigi smagi, bet arī super interesanti un ir labas atmiņas. Lai arī ASK bija kā komēta, bet atmiņā visiem palikām. Tā notiek, tāpēc novēlu veiksmi VEFam šobrīd kā vienīgajam profesionālajam klubam nākamgad (laikam).”

Diskusijā iesaistījās arī SK „Cēsis” vadītājs Krišjānis Kļaviņš, aicinot VEF par galveno mērķi izvirzīt vietējā čempionāta stiprināšanu. Tam nepiekrita ne Jaunups, nosaucot to par utopiju, ne Kalniņš, kurš rakstīja šādi: „Krišjāni, nepiekrītu, jo uzskatu, ka labākais risinājums būtu stipra Baltijas Basketbola līga un tad otrs ešelons - katras valsts iekšējais čempionāts, kurā izspēlētu iekļūšanu BBL.”

„Jā, jācenšas atgriezties VTB līgā, ja tam ir loģisks finansiāls pamatojums,” rakstīja Sportacentrs.com basketbola apskatnieks Andrejs Siliņš. „Un nav pat svarīgi - VEF, Ventspils, Ogre vai BK Rimša. Ja kāds Latvijas klubs ir gatavs piedalīties spēcīgā turnīrā, tad tur pat nav jautājumu - ir jāpiedalās, jo tas nāk par labu visam Latvijas basketbolam. Pirms nu jau vairākiem gadiem rakstīju, ka LBS jāmēģina darīt viss iespējamais, lai radītu spēcīgāku vietējo čempionātu. Jālobē labvēlīga vide klubu basketbola attīstībai. Noticis tieši pretējais - vietējā čempionāta līmenis strauji krities ar katru gadu. Un šī brīža izlašu sistēmā tas atspēlējas ļoti sāpīgi, jo vietējais čempionāts nespēj sistēmiski saražot pat 2. izlašu līmenī konkurētspējīgus spēlētājus. Protams, vienmēr kāds dimantiņš tiek atrasts, un tas ir super, bet tā nav sistēma, kādai tai vajadzētu būt. Un tieši tāpēc esmu par jebkura LV kluba spēlēšanu spēcīgākā turnīrā, jo tas ļauj vismaz šī kluba spēlētājiem rūdīties nopietnā līmenī un ar laiku palīdzēt Latvijas izlasei.”

Savukārt “Sportacentrs.com” basketbola žurnālists Māris Noviks pie VEF dalības VTB līgā plusiem uzsvēra iespēju Rīgā redzēt augsta līmeņa basketbolu, kas liek tajā ierasties plašam skautu lokam, un to, ka salīdzinājumā ar KHL tā tomēr ir daudz mazāk politizēta. „Ne tik pozitīva nianse - līgā faktiski pastāv divi līmeņi ar atšķirīgu finanšu un meistarības līmeni,” rakstīja Māris Noviks. „Pirmajā līmenī ir “lielais piecinieks” – CSKA, Himki, Kazaņa, Krasnodara, Sanktpēterburga. Šie klubi ir gandrīz nemainīgi “play-off” dalībnieki un medaļu dalītāji, ar atsevišķiem izņēmumiem. Otrais līmenis – 8 vai 9 komandas, kuras cīnās par trīs atlikušajām vietām astoņniekā.”

„Sporta tarkšķa” pilna diskusija pieejama šeit.

Sporta tarkšķu izlaidumi

EpDatumsTarkšķis
8.08.05"Sporta tarkšķis": Vai "VEF Rīga" jācenšas...
7.04.05."Sporta tarkšķis": Latvijas sporta lielākās...
6.01.05"Sporta tarkšķis": kā Euro 2004 Latvijas...
5.27.04Olimpisko spēļu un medaļu nozīme
4.23.04"Sporta tarkšķis": kā pareizi nokomplektēt...
3.20.04"Sporta tarkšķis": PR katastrofas un veiksmes...
2.16.04"Sporta tarkšķis": kuram sporta veidam Latvijā...
1.13.04"Sporta tarkšķis": kā Latvijas futbolu izvest...