Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

Gailītis: "Vājš nacionālais čempionāts liek ciest visam Latvijas basketbolam"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Gailītis: "Vājš nacionālais čempionāts liek ciest visam Latvijas basketbolam"
Jānis Blūms, Jānis Gailītis un "VEF Rīga" prezidents Edgars Jaunups 2020. gada jūnijā. Foto: VEF

"Pilnā sastāvā trenējamies trīs nedēļas. Ārzemniekus pārbaudījām pēc viņu atbraukšanas, bet pagājušajā nedēļā veicām testus komandai – visi negatīvi," pēc pārbaudes spēles pret Ventspili teica basketbola kluba "VEF Rīga" galvenais treneris Jānis Gailītis.

Latvijas čempionvienībā palikuši trīs rotācijas spēlētāji no 2020. gada sezonas – soms Aleksandrs Madsens, Verners Kohs un Arnolds Helmanis. Tālākā rezervē atrodas Emīls Krūmiņš un Oskars Hlebovickis, bet pārējā komanda jābūvē no jauna.

VEF ārējās līnijas kodolu veidos spēlētāji, kuri Rīgas klubā spēlējuši jau agrāk. Artis Ate komandā atgriezies pēc vienas sezonas Rumānijas vienībā “Cluj”, bet Aigars Šķēle komandas pieteikumā iekļauts pēc piecu gadu pārtraukuma. “Abi būs mūsu galveno spēlētāju vidū. Kuri, ja ne viņi? Viss kārtībā, spēlēs!

Bumbas turētāju rīdziniekiem netrūkst. Mārcis Vītols tradicionāli bijis aktīvāks perimetrā, Kristers Zoriks lieliski pārredz laukumu un izceļas ar augstu efektivitāti uzbrukumā, bet “Cal State Fullerton” absolvents Kails Olmens mīl saasināt pie pretinieku groza.

Svētdien VEF starta pieciniekā spēlēja Zoriks, Šķēle, Ate, Kaizers un Madsens. Gailītis nesteidz sadalīt lomas. “Nevienam spēlētājam nav garantēta vieta pieciniekā, priekšā daudz darba. Jāizveido komanda – tās domāšana, identitāte. Dažiem jāadaptējas, dažus jāizprot, dažiem jāļauj izprast pārējos. Daudz jaunu sastāvdaļu.

Treneri priecē fakts, ka komandā ir daudz individuāli spēcīgu basketbolistu. “VEF ir spēlētāji, kuri grib sasniegt panākumus. Daži zina, kā to izdarīt. Daži nezina vai domā, ka zina. Sastāvā pulcēti puiši, kuriem ir iespēja nākotnē kļūt par labiem spēlētājiem – gan latviešiem, gan ārzemniekiem.”

VEF vairāku gadu garumā centās piesaistīt Kristeru Zoriku. “Tas bija ilgs process – ar ģimeni komunicējām vēl pirms viņa aizbraukšanas uz Ameriku. Vienmēr esam Kristerā redzējuši spējīgu spēlētāju – gaidījām, kad viņš būs gatavs atgriezties. Lai laba veselība – pārējo viņš pats paņems. Zorikam rūp komanda, viņš domā un saprot notiekošo. Diezgan labi iejuties.”

Virkni pārbaudes spēļu nācies atcelt ceļošanas ierobežojumu dēļ. “Atcēlām divas tikšanās Lietuvā – pret Šauļiem un Pasvales “Pieno žvaigždes”. Dānijas labākais klubs “Bakken Bears” gribēja braukt uz Lietuvu un pie mums – kaimiņos bija plānots labs turnīrs ar Viļņas “Rytas” un, iespējams, “Monaco” līdzdalību. Lietuvas turneju atcēla gan “Astana”, gan “Tsmoki Minsk”.”

No sestdienas, 12. septembra, visiem iebraucējiem no Igaunijas, atgriežoties Latvijā, jāievēro 14 dienu pašizolācija. Valdības lēmums faktiski pielicis punktu starptautisku pārbaudes spēļu rīkošanai. “Polijas čempionāts startēja 27. augustā, Lietuva sāks 18. septembrī. Somi neatrodas krāsainajos sarakstos, taču valstī pastāv ļoti stingri noteikumi – nav daudz iespēju atlidot.

VEF septembra sākumā divreiz devās uz Lietuvu, taču pašlaik pārbaudes spēles plānotas tikai Latvijā. Svētdien komanda sacentās pret Ventspili, šonedēļ paredzēti treniņmači pret Valmieru un Latvijas Universitāti. “Igaunija ciet, tūlīt vienu apli nospēlēsim Latvijā (smejas).”

Rīdzinieku galveno treneri neapmierina Latvijas komandu sportiskais līmenis apstākļos, kad gandrīz visi labākie aizbraukuši uz ārzemēm. “Šogad mums vēl vairāk sitīs fakts, ka nav plaša un spēcīga vietējā čempionāta. Ne jau tikai VEF – cieš viss Latvijas basketbols. Izlase cietusi pēdējos divus gadus, Eiropas čempionāta kvalifikāciju ieskaitot.”

Pašreizējie spēles noteikumi FIBA turnīros pieprasa nacionālā čempionāta nostiprināšanu, domā Gailītis. “Kāpēc? Rezultātu (valstsvienību spēlēs) pārsvarā nosaka spēlētāji, kuri ir uz vietas, tāpēc jāstrādā, lai būtu spēcīgs vietējais čempionāts. Pandēmija neliedz piesaistīt labus spēlētājus un izveidot veiksmīgu produktu. Nav finanšu? Jāstrādā, lai būtu.”

VEF sezonu sāks 3. oktobrī ar izbraukuma spēli Ogrē. Tai sekos mājas spēles pret Liepāju (7. oktobrī) un Valmieru (10. oktobrī), bet 13. oktobrī jāstartē Čempionu līgas pamatturnīram. Rīdziniekiem ir četri iespējamie pretinieki pirmajā spēlē – Telavivas “Hapoel” (Izraēla), “Bakken Bears”, Vloclavekas “Anwil” (Polija) vai “Mons Hainaut” (Beļģija).

Minētajam kvartetam 23.-25. septembrī jātiekas Kipras pilsētā Nikosijā, lai divās kārtās noskaidrotu pēdējo pamatturnīra dalībnieci. Skaidrības par tālāko notikumu secību nav – piemēram, Izraēlas valdība svētdien pieņēma lēmumu no 18. septembra valstī ieviest trīs nedēļu karantīnu.

Gailītis starptautisko situāciju vērtē lietišķi. “Čempionu līgā pašlaik neko negaidām. Tiek atceltas gan pārbaudes spēles, gan treniņi. Ienāk cilvēks ar vienu pozitīvu testu un jāmaina visi plāni. Ko gaidīt? Jāiemācās, ka nevajag neko gaidīt. Vienkārši jādara tas, ko tu vari.

     [+] [-]

, 2020-09-14 14:43, pirms 4 gadiem
Vājš Nacionālais čempionāts? Nav taču vairāk vispār Nacionālā čempionāta. Igaunijas - Latvijas līgu nekādā gadījumā nevar uzskatīt par normālu Nacionālo čempionātu... Tā ir tikai tāda caurā basketbola deķa salāpīšana, lai nebūtu vispār jāmet tas deķis ārā!

     [+] [-]

, 2020-09-14 21:53, pirms 4 gadiem
Taisnība. Sasodītie aģenti noplicinājuši vietējo čempi iztirgojoti uz ārzemēm, ne uz tām spēcīgākajām līgām.

     [+] [-]

, 2020-09-14 22:23, pirms 4 gadiem
Nacionālais čempionāts tika pakāpeniski nokauts pēdējo 4- 5 gadu laikā un tagad tā diemžēl ir Eiropas pažobele kas asociējas citu Eiropas trešo līgu fona, tā ir realitāte

     [+] [-]

, 2020-09-14 23:00, pirms 4 gadiem
un kuriem liek ciest tie kam ir mazs 'gailítis' ?!