Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

"Maccabi Tel Aviv": nācijas komanda ar 30 miljonu budžetu

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

"Maccabi Tel Aviv": nācijas komanda ar 30 miljonu budžetu
Deivids Blats 2014. gada sezonas noslēgumā ar trīs izcīnītajiem kausiem
Foto: AP/Scanpix

Telavivas "Maccabi" Izraēlā ir tikpat nozīmīgs klubs kā Kauņas "Žalgiris" Lietuvā. Trenēt tāda līmeņa komandu ir liels gods un tikpat liela atbildība.

“Žalgira” vārds kaimiņvalstī tiek saistīts ar Lietuvas valstiskuma vēsturi un uzvaru Žalgira kaujā. “Maccabi” izcelsmes pamatā ir trīsreiz senāki vēsturiski notikumi.

Jūda Makabejs (Yehudah ha-Makabi) bija žīdu priesteris, kurš 167.-160. gadā pirms Kristus dzimšanas vadīja Makabeju sacelšanos pret seno grieķu un sīriešu pārvaldīto Seleikīdu impēriju.

Seleikīdu valdnieks Antiohs Pirmais pirms sacelšanās sākuma nosūtīja kareivjus uz Jeruzalemi. Viņi apgānīja Otro Templi – žīdu tautas svētāko vietu – un pārdēvēja to Zeva vārdā. Antiohs cēla altārus grieķu dieviem un piedāvāja žīdiem divas izvēles: ticības maiņu vai nāvi.

Trīs gadus vēlāk Makabejs padzina iekarotājus no Jeruzalemes un atjaunoja jūdaistu svētnīcu Tempļa kalnā. Par godu tempļa atgūšanai žīdi svin "Hanukkah" – gaismas svētkus astoņu dienu garumā. Šogad svētki notiks no 24. decembra vakara līdz 1. janvāra vakaram.

Pirmos žīdu sporta klubus 19. gadsimta nogalē izveidoja Vācijas un Austrijas-Ungārijas izcelsmes žīdi. Šādi klubi parādījās Stambulā (1895), Plovdivā (1897), Berlīnē, Budapeštā (1898) un Krakovā.

"Maccabi" sporta klubs tika izveidots 1906. gadā Jafā (mūsdienu Telavivas senākā daļa) ar nosaukumu "Rishon LeZion Club". Kā var nojaust pēc nosaukuma, kluba dibinātāji simpatizēja cionistu kustībai, kuras mērķis bija Palestīnā izveidot Izraēlas valsti.

Pirmā Pasaules kara priekšvakarā žīdu sportistu organizācija apvienoja 30 biedrības, kuras darbojās sešos reģionos – Vācijā, Austrijas rietumos, Galīcijā (Polijas dienvidaustrumi un Ukrainas rietumi), Bulgārijā, Turcijā un “Eretz Yisrael” (Palestīnā).

Pasaules žīdu 12. kongresā, kas notika 1921. gada Karlovi Varos, tika nolemts izveidot jumta organizāciju – Maccabi World Union (MWU). Organizācija darbojās kā daļa no Pasaules cionistu kustības ar mītni Vīnē, vēlāk Brno (1927-1929), Berlīnē (1929-1933) un Londonā (1933-1950).

Otrā Pasaules kara gados lielākā daļa “Maccabi” sporta klubu tika iznīcināti. Savu darbību neapturēja vienīgi “Maccabi” klubi Lielbritānijā un Somijā. Daudzi "Maccabi" sportisti pieteicās dienēt britu armijā, žīdu brigādes sastāvā cīnoties pret nacistiem Itālijā.

Mūsdienās MWU apvieno 400 000 biedrus vairāk nekā 60 valstīs. Organizācija, sākot no 1932. gada, rīko “makabiādes” jeb makabeju spēles. Deviņpadsmitajās makabeju spēlēs, kas notika 2013. gadā, piedalījās vairāk nekā 9000 sportistu no 78 valstīm.

“Maccabi Tel Aviv” futbola komanda no 1928. līdz 1948. gadam spēlēja Palestīnas līgā. Tās sīvākā konkurente bija Telavivas “Hapoel”. Konkurencē ar britu un arābu vienībām minētās Telavivas komandas izcīnīja 9 no 11 Palestīnas līgas tituliem.

Izraēlas aizsardzības ministrs Moše Dajans – attēlā ar nākamo Izraēlas premjerministru Arielu Šaronu – kļuva par pazīstamāko “Maccabi” līdzjutēju. Foto: AP/AFP/ITAR-TASS/Scanpix

Tals Brodijs (pa labi) bija viens no amerikāņu spēlētājiem, kurš palīdzēja “Maccabi” 1977. gadā pirmo reizi triumfēt Eiropas Čempionvienību kausa izcīņā

Pini Geršona vadībā “Maccabi” uzvarēja ULEB Eirolīgā divus gadus pēc kārtas

Kluba basketbola nodaļa tika dibināta 1932. gadā. Straujāka tās attīstība sākās pēc Neatkarības kara (1947-1948) un Izraēlas valsts pasludināšanas. Izraēlas basketbola Superlīga tika izveidota 1954. gadā, bet “Maccabi” nopelnīja pirmo čempionu kausu.

Sākot no 1954. gada, "Maccabi" izcīnījusi 102 titulus, tai skaitā 51 reizi uzvarējusi Izraēlas līgā, 43 reizes izcīnījusi Izraēlas kausu, sešas reizes triumfējusi Eirolīgā (1977, 1981, 2001, 2004, 2005, 2014), pa vienai reizei uzvarējusi Adrijas līgā (2012) un Starpkontinentālā kausa izcīņā (1980).

“Maccabi” ir 100% privāti finansēts klubs, sarunā ar Sportacentrs.com apliecināja Izraēlas lielākā laikraksta “Yedioth Ahronoth” (1939) žurnālists Baraks Haklajs (Barak Haklai). No 1969. līdz 2008. gadam klubu sponsorēja Izraēlas vadošais pārtikas uzņēmums “Elite”, vēlāk – “Electra”.

Kluba ienākumu lielāko daļu veido abonementu pārdošana. “Maccabi” ir 11 000 abonementu īpašnieku. Gada abonements maksā no 300 līdz 2500 ASV dolāriem, vidēji – 1500. Tādā veidā klubs iegūst vairāk nekā pusi (16,5 miljonus) no budžeta, kurš tiek lēsts 30 miljonu dolāru apmērā.

Lēmumus pieņem 5-6 cilvēki. Šajā lokā ietilpst Federmanu un Recanati ģimenes, kā arī kluba prezidents Šimons Mizrahi, ģenerālmenedžeris Hagajs Badašs (Hagay Badash) un sporta direktors Nikola Vučičs.

Basketbols ir otrs populārākais sporta veids Izraēlā aiz futbola, taču “Maccabi” ir pati populārākā komanda, apliecina Haklajs. Dzimtenē tai jau daudzus gadus ir iesauka "nācijas komanda".

Kluba vēsturē bijuši trīs zelta laikmeti un visus vieno viens cilvēks – Šimons Mizrahi. Trīsdesmit gadus vecais jurists 1969. gadā tika iecelts par “Maccabi” pagaidu vadītāju, taču nav atstājis savu amatu līdz pat šim brīdim.

Jeruzalemē dzimušais Mizrahi bija Telavivas pirmo žīdu pilsoņu mazdēls. Telavivā viņa vectēva vārdā nosauktas divas ielas – “Mizrahi A” un “Mizrahi B”. Astoņpadsmit gadu vecumā Mizrahi tika iesaukts Izraēlas aizsardzības spēkos (IDF), kā rezerves virsnieks piedaloties Sešu dienu karā (1967), “Yom Kippur” karā (1973) un “Peace for Galilee” karā. Viņš ir IDF rezerves pulkvedis.

Mizrahi izveidoja "Maccabi" par finansiāli stabilu klubu, atvilināja uz Telavivu labus Eiropas un amerikāņu spēlētājus, kā arī guva izcilus sportiskos panākumus. Amerikāņu žurnāls “Time” 2007. gadā ierindoja Mizrahi 16. vietā pasaules ievērojamāko sporta amatpersonu sarakstā.

Trīs gadus pirms Mizrahi klubā ieradās “Maccabi” pirmā superzvaigzne Tals Brodijs. Divdesmit divus gadus veco “Illinois” absolventu 1965. gada draftā ar #12 izvēlējās “Baltimore Bullets”, taču aizsargs NBA karjeras vietā deva priekšroku spēlēšanai Izraēlā.

“Maccabi” toreizējais treneris Ralfs Klains pēc Brodija ierašanās mainīja komandas rokrakstu. Pozicionālas cīņas vietā priekšroka tika dota dinamiskai spēlei ar ātriem izrāvieniem. “Maccabi” pārvarēja trīs Eirolīgas “play-off” kārtas un iekļuva finālā, savukārt Brodijs tika atzīts par 1967. gada labāko sportistu Izraēlā.

Viņa pirmajā sezonā uz “Maccabi” spēlēm sāka nākt Izraēlas premjerministrs, IDF štāba priekšnieks un Kneseta (parlamenta) locekļi. Amerikāņu spēlētājs redzēja, ka “Maccabi” uzvaras pār Eiropas klubiem atstāj pozitīvu iespaidu uz izraēliešu morāli. “Jutu, ka notiekošais ir lielāks par mani un jāturpina, jo redzēju rezultātus.”

Brodijs sākumā nolēma spēlēt Izraēlā tikai vienu gadu. Sezonas beigās – īsi pirms Sešu dienu kara – pienāca brīdis, kad Ēģipte un Sīrija draudēja iestumt Izraēlu jūrā. ASV Ārlietu ministrija nosūtīja Brodijam telegrammu, iesakot viņam atstāt Izraēlu. Spēlētājs rīkojās savādāk – viņš brīvprātīgi pieteicās vadīt fiziskās nodarbības Izraēlas kareivjiem, kuri bija izvietoti pie Jordānijas robežas.

1968. gadā Brodijs atgriezās ASV, lai divus gadus kalpotu tās bruņotajos spēkos. Dienesta laikā viņš spēlēja ASV armijas “All Star” komandā, bet 1970. gada maijā pārstāvēja ASV izlasi Pasaules čempionātā Dienvidslāvijā. Turnīra laikā viņš saņēma vēstuli no Izraēlas aizsardzības ministra Mošes Dajana, kurš aicināja Brodiju atgriezties Izraēlā.

Brodijs tā paša gada beigās veica naturalizācijas procedūru, kļuva par Izraēlas pilsoni un tika iesaukts IDF, kur nokalpoja trīs gadus. Pēc militārā dienesta beigām viņš atgriezās “Maccabi” rindās, nospēlējot klubā līdz 1980. gadam.

2011. gada 31. marts: “Maccabi” spēlētaji pateicas līdzjutējiem. Foto: AFP/AP/ITAR-TASS/Scanpix

Bijušais Geršona palīgs Deivids Blats kļuva par vienu no labākajiem Eiropas treneriem

2013. gada 18. februāris: Deivids Blats tiekas ar Rima Kurtinaiša trenēto Himku komandu. Aizmugurē plakāts ar sešstūraino Dāvida zvaigzni

Deivids Blats 2014. gada 18. maijā Milānā aizveda “Maccabi” līdz sestajam Eirolīgas titulam

Aizsargs pārstāvēja Izraēlas valstsvienību 78 spēlēs, gūstot 1219 punktus. Tādējādi Brodijs savas karjeras laikā spēlēja gan ASV, gan Izraēlas izlasēs, turklāt kalpoja abu valstu armijās. Par viņa karjeras virsotni kļuva 1977. gadā izcīnītais Eirolīgas tituls.

Eirolīgas pusfinālā “Maccabi” tikās ar Maskavas CSKA – komandu, kuras sastāvā bija seši Minhenes spēļu čempioni ar kapteini Sergeju Belovu priekšgalā. Padomju Savienība 15 gadus bija apbruņojusi arābu valstis cīņai pret Izraēlu un boikotēja izmēros nelielo valsti Vidusjūras krastā.

Politisku iemeslu dēļ CSKA atteicās spēlēt Telavivā, bet Padomju Savienība atteicās izsniegt vīzas Izraēlas kluba spēlētājiem. Beigās “Maccabi” mājas spēli aizvadīja Beļģijas mazpilsētā Virtonā. Laikraksts “Maariv” nosauca 1977. gada 17. februāra spēli par “cīņu starp Dāvidu un Goliātu”.

Spēli tiešraidē skatījās liela daļa Izraēlas iedzīvotāju. “Maccabi” uzvarēja ar 91:79 un sajūsminātie līdzjutēji iznesa Brodiju laukumā uz saviem pleciem. Vēl desmitiem gadu vēlāk spēle tika atzīta par izšķirošu notikumu Izraēlas nacionālās identitātes izveidē.

Mēs esam kartē,” TV komentētājam pasludināja eiforijā esošais Brodijs. “Un mēs paliksim kartē – ne tikai sportā, bet visur.

Tas kļuva par slavenāko teicienu Izraēlā. Premjerministrs Menahems Begins 1981. gadā to izmantoja kā politiskās kampaņas saukli, bet Džeimsa Neismita vārdā nosauktā Basketbola Slavas zāle 2008. gadā sarīkoja īpašu izstādi ar nosaukumu “Putting Israel on the Map”.

“Basketbola kungs” un “Cilvēks, kurš ierakstīja Izraēlu kartē” neapstājās pusfinālā. “Maccabi” finālā, kas notika 7. aprīlī Dienvidslāvijas galvaspilsētā Belgradā, uzvarēja tā laika spēcīgāko Eiropas komandu “Varese” ar 78:77. Mājās komandu sagaidīja 150 000 cilvēku.

1978. gada 8. septembrī “Maccabi” kļuva par pirmo Eiropas komandu, kura uzvarēja NBA klubu. Izraēlieši mājās pārspēja toreizējos līgas čempionus “Washington Bullets” ar 98:97.

2014. gada 16. maijs: “Maccabi” līdzjutēji “Piazza del Duomo” laukumā Milānā. Foto: AP/AFP/ITAR-TASS/Scanpix

2014. gada 19. maijs: “Maccabi” līdzjutēji pulcējas (Ichāka) Rabīna laukumā Telavivā

”Maccabi Madness”: Eirolīgas čempionu svinības Telavivā

“Maccabi” otrais zelta laikmets pienāca 21. gadsimta pirmās desmitgades vidū, kad pie kluba stūres atgriezās Pini Geršons. Viņš 1993. gadā iemantoja slavu, “Hapoel Galil Elyon” komandas priekšgalā pārtraucot “Maccabi” 36 uzvaru sēriju Izraēlas līgā, bet 1996. gadā izcīnīja Izraēlas kausu, vadot Jeruzalemes “Hapoel”.

Izšķirošajā spēlē par iekļūšanu 2004. gada “Četru finālā” izraēlieši tikās ar Kauņas “Žalgiri”. Brīdī, kad līdz pamatlaika beigām bija atlikušas 2,2 sekundes un viesi atradās vadībā ar 94:91, Giedrs Gusts netrāpīja nevienu no diviem soda metieniem. Geršons pieprasīja minūtes pārtraukumu, Deriks Šārps iemeta neticamu tālmetienu un “Maccabi” svinēja uzvaru papildlaikā.

Tālākie notikumi tika ierakstīti Eirolīgas vēstures grāmatās. “Maccabi” finālā Telavivā sagrāva Boloņas “Skipper” ar 118:74 un izcīnīja ceturto titulu. Gadu vēlāk izraēlieši pievienoja vēl vienu triumfu, bet Geršons tika nosaukts par Eirolīgas labāko treneri.

“Maccabi” nākamais zelta mirklis pienāca 2014. gadā, kad klubs izcīnīja līdz šim pēdējo “Triple Crown”, vienā sezonā triumfējot Eirolīgā, Izraēlas čempionātā un kausa izcīņā. Galvenais treneris Deivids Blats saņēma Eirolīgas labākā trenera balvu, bet nākamajā gadā aizveda “Cleveland Cavaliers” līdz NBA finālam.

Nākamgad iznāks “Maccabi” 1977. gada komandai veltītā dokumentālā filma “On the map”.

Video: “On the map” reklāmas rullītis

Izmantotie resursi:
מכבי תל אביב - מועדון לענפי ספורט - עמוד הבית
Maccabi Tel Aviv - Welcome to EUROLEAGUE...!info
Brief History - MWU
ynetnews.com
International Jewish Sports Hall of Fame

Slēpts komentārs: ginča555
Slēpts komentārs: tyutin

 +10 [+] [-]

, 2016-12-23 09:02, pirms 7 gadiem
Vārds "ebrejs" ir rusicisms no "Евреи", ievazāts PSRS laikā. Eiropā, t.sk Latvijā līdz okupācijai, vienmēr ticis lietots vārds "žīds"- angliski Jew, lietuviski židas utt.

  +7 [+] [-]

, 2016-12-23 09:04, pirms 7 gadiem
Teemu Saxon rakstīja: raksts ir labs, un vārdu ''žīds'' var lietot. Tas ir līdzīgi kā saukt Krievus par ''vateniekiem'' utt
Nav gan tas pat ne tuvu līdzīgi. Vārds "žīds" Latvijā bija pilnīgi normāls apzīmējums žīdu tautības cilvēkiem jau pirms 2. pasaules kara un nesaistījās ar kaut kādu aizvainojuma izteikšanu, tikai kara laikā tam radās negatīva nozīme, saistībā ar holokaustu..
Slēpts komentārs: jeepis59

  +5 [+] [-]

, 2016-12-23 09:31, pirms 7 gadiem
jeepis59 rakstīja: ceru ka Bagatskim Izraēla nebūs jāsarkst ši novika dēļ,jo tur neko nezina kā bija pirms 2.pasaules kara,ebreji jūtīgi uztver šo vārdu ,,žids,, to var runāt sadzīviski,bet ne publicēt portālā..diemžēl dažu nepardomāto cilvēku izteicieni,kā savickim ,novikam tiek uztverti emocionāli sakāpināti..
Izraēlā diez vai kāds zina latvisko vārdu "žīds" nesaprotu, par ko cepiens.
Slēpts komentārs: jeepis59
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: atraktors

  +9 [+] [-]

, 2016-12-23 09:55, pirms 7 gadiem
Jeepis- jāsarkst būtu par tādiem kā Tu. Gribi teikt, ka angļiem arī jākaunās par savu Jew?? Neviens nekurā angliski runājošā valstī zīdus mūsdienās nesauc par Hebrew. Ebrejs ir tīri lokāla Latvijas īpatnība, jo mūsdienu Latvijas žīdu lielākā daļa ir ieceļojusi no Kreivijas PSRS laikos, tāpēc arī tāda prasība viņus saukt krieviski, nevis latviski. Pēc tādas loģikas arī austrumzeme butu jāsauc Rassija nevis Krievija... Izraēlas žīdiem visticamāk nav ne jausmas par mūsu vietējo žīdu kaprīzēm...

     [+] [-]

, 2016-12-23 09:56, pirms 7 gadiem
Tā ka runa ir par tiem, kuri dzīvo un spēlē basketbolu Izraēlà, tad politkorekti būtu viņus saukt par izraēļi vai izraēlieši...arī Bagijs tagad uz pusgadu kļūs par izraēlieti

     [+] [-]

, 2016-12-23 11:05, pirms 7 gadiem
tyutin rakstīja: Ieteiktu ebrejiem aizsūtīt šo izlasīt.
Un kas notiks?

  -3 [+] [-]

, 2016-12-23 11:14, pirms 7 gadiem
kaserx rakstīja: Jeepis- jāsarkst būtu par tādiem kā Tu. Gribi teikt, ka angļiem arī jākaunās par savu Jew?? Neviens nekurā angliski runājošā valstī zīdus mūsdienās nesauc par Hebrew. Ebrejs ir tīri lokāla Latvijas īpatnība, jo mūsdienu Latvijas žīdu lielākā daļa ir ieceļojusi no Kreivijas PSRS laikos, tāpēc arī tāda prasība viņus saukt krieviski, nevis latviski. Pēc tādas loģikas arī austrumzeme butu jāsauc Rassija nevis Krievija... Izraēlas žīdiem visticamāk nav ne jausmas par mūsu vietējo žīdu kaprīzēm...
jākaunas būtu tev ,jo vispirms jau varēji vismaz iemest acis vikipēdijā,kā radās un kapēc ir tāda attieksme pret vārdu ,,žids,, bet Tu jau spried savā līmenī lidz kuram netaisos nolaizties..

     [+] [-]

, 2016-12-23 11:37, pirms 7 gadiem
kaserx rakstīja: Vārds "ebrejs" ir rusicisms no "Евреи", ievazāts PSRS laikā. Eiropā, t.sk Latvijā līdz okupācijai, vienmēr ticis lietots vārds "žīds"- angliski Jew, lietuviski židas utt.
Latvijas ebreju kopiena: Vēsture, traģēdija,...
Vārdu 'žīds' Latvijā ieviesa Katrīna otrā

  +1 [+] [-]

, 2016-12-23 12:15, pirms 7 gadiem
jeepis59 rakstīja: jākaunas būtu tev ,jo vispirms jau varēji vismaz iemest acis vikipēdijā,kā radās un kapēc ir tāda attieksme pret vārdu ,,žids,, bet Tu jau spried savā līmenī lidz kuram netaisos nolaizties..
Ceru, ka Tu neizmanto Vikipēdiju kā vienīgo un pareizo informācijas avotu. Tieši par šo tēmu tur ir ļoti vāja un virspusēja informācija.

  +1 [+] [-]

, 2016-12-23 12:27, pirms 7 gadiem
jeepis59 rakstīja: jākaunas būtu tev ,jo vispirms jau varēji vismaz iemest acis vikipēdijā,kā radās un kapēc ir tāda attieksme pret vārdu ,,žids,, bet Tu jau spried savā līmenī lidz kuram netaisos nolaizties..
tu jau esi nolaizijies lidz vina limenim

  +2 [+] [-]

, 2016-12-23 12:50, pirms 7 gadiem
skatos, raksts par "Maccabi Tel Aviv", domāju izlasīšu, paskatīšos ko citi domā pa rakstu, vrb kāda laba diskusija aizgājusi, protams vrb kāds ko pa Bagiju pateiks vai ko citu, bet nē... aizgājusi diskusija pilnīgi auzās...

  -1 [+] [-]

, 2016-12-23 13:46, pirms 7 gadiem
KillerLoop rakstīja: Ceru, ka Tu neizmanto Vikipēdiju kā vienīgo un pareizo informācijas avotu. Tieši par šo tēmu tur ir ļoti vāja un virspusēja informācija.
Jā, anonīmi interneta komentētāju viedokļi ir daudz uzticamāks informāciajs avots

     [+] [-]

, 2016-12-23 14:41, pirms 7 gadiem
Labs raksts!

     [+] [-]

, 2016-12-23 14:47, pirms 7 gadiem
Didziz rakstīja: Jā, anonīmi interneta komentētāju viedokļi ir daudz uzticamāks informāciajs avots
Tava izvēle

  +1 [+] [-]

, 2016-12-23 14:57, pirms 7 gadiem
Žīds- izcelsme Yehuda jeb Jūda- viens no ciltstēva Abrahama mazmazdēliem un Jēkaba dēliem. Citās valodās: "Jude" in German, "judeu" in Portuguese, "juif" in French, "jøde" in Danish and Norwegian, "judío" in Spanish, "jood" in Dutch, "żyd" in Polish, žydas in Lithuanian.

Ebreji- (Hebrews) - Izrealītu (Isrealites) apzīmējums Bronzas laikmetā, pirms citas semītu tautas Kanaāniešu apdzīvotās teritorijas iekarošanas.

Tātad periodā līdz Jūdam - ebreji, pēc tam - jūdi jeb žīdi.

  -1 [+] [-]

, 2016-12-23 15:38, pirms 7 gadiem
Ļoti labs raksts, paldies Novikam!!!

     [+] [-]

, 2016-12-23 23:00, pirms 7 gadiem
Labs raksts.Daudz faktu,kurus līdz šim nezināju.
Nepazīstu nevienu žīdu, kurš apvainotos, ka viņu tā sauc...

     [+] [-]

, 2016-12-24 01:47, pirms 7 gadiem
Paldies Novikam par šo rakstu. Daudz ko jau zināju, bet šo to nebiju dzirdējis un zinājis. Interesanti.
Īsāk sakot - šis ir liels notikums Latvijas basketbola vēsturē - jo tādu klubu vadīt nav joka lieta. Tas ir tāpat kā futbolā uzticēt Barcelona, Madrides Real, MU, Chelsea, Arsenal, Bayern, HSV, Bordeux, ..... utml.
Tas ir tiešām LIELS klubs. Un turam īkšķi par Bagiju. Lai izdodas un veiksme stāv blakus. Ja paveiks ko tiešām ievērojamu - ticiet man - viņu gribēs daudzi klubi. Un tas jau būs milzīgs lēciens Latvijas basketbola vēsturē. Un arī sporta.

Kopā ņemot - ir pagodinoši, ka šāds klubs izvēlas tieši Bagatski. Tieši latvieti, nevis lietuvieti Kurtinaiti. Mums ir jābūt lepniem!!! Bet tagad - kauliņi mesti! Lai izdodas Bagatskim izdarīt tiešām ko ievērojamu!