Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2551, Did:0, useCase: 3

Vīmss: "Itudis spēlētājiem dod vairāk brīvības nekā Mesina"

Andrejs Siliņš

Vīmss: "Itudis spēlētājiem dod vairāk brīvības nekā Mesina"
Sonijs Vīmss
Foto: Itar-Tass/Scanpix

VEF spēlēšana VTB Vienotajā līgā nozīmē dažu Eiropas grandu viesošanos Rīgā ik sezonu, un šovakar rīdzinieki tiksies ar vareno Maskavas CSKA klubu, kas tiek uzskatīts par pārliecinoši bagātāko basketbola organizāciju šai pus okeānam. CSKA atbraukšana nozīmē arī Eiropas zvaigžņu plejādes ierašanos Latvijas galvaspilsētā. Viena no tām ir Sonijs Vīmss - amerikāņu uzbrucējs, kurš mazo Rietummemfisu (ap 30 000 iedzīvotāju) jau trešo sezonu nomainījis pret pasaules metropoli Maskavu. "Aiz sānu līnijas" bija iespēja paviesoties CSKA treniņā spēles dienas rītā un uz dažām minūtēm papļāpāt ar Vīmsu.

28 gadus vecais Sonijs Vīmss, kuru 2008. gada draftā ar 39. numuru izvēlējās Čikāgas "Bulls", profesionāļa karjeru sāka Denveras "Nuggets" vienībā, uz ko nekavējoties pēc drafta ceremonijas tika aizmainīts. 2009. gada vasarā Vīmsu aizmainīja uz Toronto "Raptors", un Kanādas komandas rindās Vīmss tika pie labākās iespējas sevi apliecināt Nacionālajā Basketbola Asociācijā (NBA). Vienīgajā Toronto pavadītajā sezonā Vīmss vidēji spēlēja gandrīz 24 minūtes, gūstot 9,2 punktus, izcīnot 2,6 bumbas un atdodot 1,8 piespēles.

2010. gada novembrī Sonijs uzstādīja karjeras rekordu NBA, iemetot 25 punktus Filadelfijas "76ers" grozā. Pēc sezonas sākās NBA lokauts un Vīmss nevēlējās gaidīt tā iznākumu. 2011. gada jūlijā Sonijs parakstīja līgumu ar Kauņas "Žalgiri", kur pēc visai grūta sezonas ievada kļuva par komandas līderi. "Žalgira" sastāvā Vīmss iemeta 16 un 22 punktus Eirolīgas mačos pret CSKA, un armijas kluba vadību tas pārliecināja 2012. gada vasarā piešķirt Vīmsam trīs gadu līgumu, kas nu ir pagarināts.

Lasīju tavu šī rīta ierakstu "Twitter" par agrajiem rītiem, ko ienīsti.
- Jā, vecīt. Sevišķi tad, kad ārā ir auksti. Tuvojas janvāra, februāra ziemas apstākļi, un tādos ir smagi piecelties un sākt strādāt rīta treniņos, īpaši metienu treniņos pirms spēlēm. Bet tas ir mūsu darbs, tāpēc nākas vien to darīt.

Šī ir tava trešā vizīte Rīgā. Ir sanācis kaut ko apskatīt?
- Nē, īsti nav bijusi iespēja neko doties apskatīt. Vakar gribēju iet uz kino un noskatīties filmu "Starp zvaigznēm", bet mani komandas biedri ir īsti mīkstie un negribēja nākt ar mani. Negribēju iet viens pats uz filmu, tāpēc beigās paliku viesnīcā.

Filma ir trīs stundas gara...
- Jā, es zinu, bet tas netraucētu. Ieradāmies viesnīcā ap kādiem septiņiem, mums bija pietiekami daudz laika.

Šovakar spēlēsiet pret VEF. Ko tu zini par viņiem?
- VEF ir sīksta komanda, lai gan bilance varbūt par to neliecina. Šī ir agresīva komanda, sevišķi uzbrukumā. Aizsardzībā viņi daudz riskē. Viņiem ir jauni atlētiski spēlētāji, tāpēc mums noteikti būs jārāda labs sniegums, lai aizbrauktu uz Maskavu ar uzvaru kabatā.

VTB esat sākuši ar piecām uzvarām sešās spēlēs, arī Eirolīgā pieci panākumi. Sezona līdz šim izdevusies laba?
- Ir bijis labi, bet šī ir tikai pirmā sezonas daļa. Cerams, ka sezonas pirmo daļu arī pabeigsim tikai ar uzvarām un Ziemassvētku pārtraukumā varēsim doties labā noskaņojumā un sākt koncentrēties sezonas otrajai pusei. Mums jāmēģina iekļūt Eirolīgas "Final Four", tas ir sezonas galvenais uzdevums. Jāmēģina izcīnīt Eirolīgas čempiontituls. Mums mazliet pietrūcis pēdējos divos gados kopš esmu komandā. Šogad mums ir vairāki jauninājumi, mums ir laba stratēģija gan uzbrukumā, gan aizsardzībā Sezonas beigās tas viss jāpārvērš izcīnītā trofejā.

Vasarā notika treneru nomaiņa - Mesinas vietā nāca Itudis. Kādas izmaiņas treneris Itudis ieviesis?
- Viņš daudziem spēlētājiem iedvesis lielāku pārliecību. Iepriekš mums bija lielisks treneris Etore Mesina, bet daudzi spēlētāji nejutās ērti viņa sistēmā. Bija daudz jādomā, kad un ko drīkst darīt. Itudis dod vairāk brīvības, ļauj domāt mums pašiem, ļauj būt sportistiem, kādi esam. Mēs visi šeit esam profesionāļi, un treneris ļauj mums to izmantot, nevis laukumā būt robotiem. Ja pieļauj kļūdu, viņš par to liek zināt, bet tāpat dod vairāk brīvības. Viņš noteikti ir cita veida treneris,un, domāju, komandas biedri man piekritīs, ja teikšu - mums šāds stils patīk daudz labāk.

Lasīju "USA Today", ka 2013. gadā, kad viesojāties pirmssezonas spēlēs pie NBA komandām, biji apņēmies pēc sezonas mēģināt atgriezties NBA. Šovasar parakstīji jaunu līgumu ar CSKA līdz 2017. gadam. Kur tavā karjeras plānā šobrīd ir NBA?
- Protams,mans sapnis vienmēr būs spēlēt NBA. Tomēr kļūstu arvien vecāks, tagad man ir meita un vairāk jāpiedomā pie savām izvēlēm attiecībā uz karjeru. CSKA ir mana komanda, šeit man ir daudz brīvības un varu tikt pie tā, ko vēlos, kamēr NBA tas nebija iespējams. CSKA man izteica piedāvājumu, no kāda nespēju atteikties, tāpēc arī nolēmu palikt Krievijā uz vēl trim gadiem.

Tu nāc no mazas pilsētas Rietummemfisas, bet tagad esi tādā pasaules metropolē kā Maskava. Vai esi jau apradis ar šo situāciju?
- Zini, nebija nekāds kultūršoks. Es spēlēju Toronto. Tur nav tik daudz cilvēku,cik Maskavā, bet arī tā ir liela pilsēta ar ātru dzīvesveidu gan attiecībā uz dienas, gan nakts dzīvi. Vienīgā lielā atšķirība ir valodas barjera, par ko biju šokā. Lietuvā salīdzinoši daudzi runāja angļu valodā, bet Maskavā tā nav. Jāpierod pie tā, kā arī satiksmes un kā krievi domā. Šī ir mana trešā sezona Maskavā, esmu pie visa jau pieradis, izņemot krievu valodu, bet es tam veltu nedaudz laika...

Pasaki kaut ko krieviski!
- Nē, nē, es neko tādu vēl nezinu (smejas). Pilsētu pazīstu, zinu vietas, kur aiziet paēst, esmu apradis.

CSKA mērķis vienmēr ir uzvarēt visos turnīros, kur tā spēlē. Kāds ir tavs personīgais mērķis šosezon?
- Uzvarēt Eirolīgā. Kamēr vien būšu šeit un CSKA vārds rotās manu formu, tas būs arī mans personīgais mērķis numur viens.

Pagaidām Sonijam un CSKA ar šī mērķa īstenošanu iet perfekti - piecas uzvaras piecos mačos un pārliecinoša pirmā vieta B grupā. 198 centimetrus garais Vīmss ir viens no CSKA panākumu pamatakmeņiem - vidēji gūti 16 punkti, trāpīti 44% trīspunktnieku, atdotas 5,4 rezultatīvas piespēles un izcīnītas 4,4 atlēkušās bumbas. Spēlei Rīgā sekos reiss uz Maskavu, bet jau ceturtdien ar maču pret Berlīnes ALBA mājās tiks uzsākts regulārā turnīra otrais aplis.

Sonija Vīmsa danks pret "Lokomotiv"

     [+] [-]

, 2014-11-17 16:29, pirms 9 gadiem
Iztiksim bez uzspēlētas pieklājības. CSKA VEFu iznīcinās.

  -2 [+] [-]

, 2014-11-17 16:30, pirms 9 gadiem
Ak šī mūžīgā pretinieku komandu lielīšana , bet tomēr cerēsim ka VEF šodien tādi būs un varēsim CSKA likt pastresot .
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2014-11-17 16:51, pirms 9 gadiem
Sīksta ? Pastāvīgi pakāst -20+ ?

     [+] [-]

, 2014-11-17 17:26, pirms 9 gadiem
Pēdējais Čangals rakstīja: Sīksta ? Pastāvīgi pakāst -20+ ?
Čangal derētu tev iemest tabūlā acis, jo tagad runā galīgi greizi VEF patstāvīgi nezaud ar -20
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2014-11-17 23:50, pirms 9 gadiem
Kakselis V rakstīja: Vef vismaz dabū uzspēlēt ar tādiem smagsvariem un atved tādas komandas tautai klātienē redzēt, ne ta kā hūtes blice. Bet nu ko ta šiem tur vairāk vajag, galvenais ka kapteinis cirku rāda neatkarīgi no pretinieka
Tu esi Putina atbalstītājs ?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja