Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1, Did:0, useCase: 3

Kā koronavīruss ietekmēja Latvijas sportu? Notikumu hronoloģija

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Kā koronavīruss ietekmēja Latvijas sportu? Notikumu hronoloģija
Foto: olimpiade.lv

Starptautiskā veselības organizācija (WHO) trešdien, 11. martā, pasludināja elpceļu vīrusu "Covid-19" par pandēmiju, tādējādi norādot uz slimības globālo izplatību, nevis tās letalitāti. Jaunais vīruss izplatības un ģeogrāfijas ziņā atgādina "spāņu gripu" – slimību, kuru pēc Pirmā Pasaules kara demobilizētie karavīri 1918. un 1919. gadā iznēsāja apkārt visai zemeslodei.

Priekšspēle

Pirms pusgada – 2019. gada septembrī – Ķīnā notika Pasaules kauss basketbolā. Pirmo reizi ar 32 komandām, tostarp ar Latvijas tiesnešu Mārtiņa Kozlovska un Andra Aunkrogera līdzdalību. Viena no turnīra TV brigādēm strādāja režisora Olafa Jākabsona vadībā. Ķīnā strādāja basketbola treneri Kristians Broks un Igors Miglinieks, vairāki latvieši bija nodarbināti hokeja klubā “Red Star”.

Mēnesi vēlāk, 18.-27. oktobrī, Ķīnas pilsētā Uhaņā notika septītās militārpersonu sportu spēles – forums ar 9308 dalībniekiem no vairāk nekā 140 valstīm. Pirmo reizi spēļu vēsturē tika iekārtots sportistu ciemats. Sacensībās piedalījās 33 Latvijas sportisti, turklāt riteņbraucēji Andris Vosekalns, Kristaps Pelčers, Kristers Ansons un Kaspars Serģis izcīnīja zelta medaļu komandu ieskaitē. Spēļu atklāšanu apmeklēja aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

2020. gada 22. janvāris – Liepāja atsakās no brauciena uz Ķīnu

Lietuviešu aģents Vītauts Kamarūns mēneša sākumā piedāvāja Liepājas sieviešu basketbola komandai piedalīties starptautiskā turnīrā Ķīnas pilsētā Taijuaņā ar WCBA kluba “Shanxi Flame” un no amerikāņu spēlētājām veidotas vienības līdzdalību.

Brauciena norise tika plānota 23.-29. janvārī ar gaisa ceļojumu maršrutā Rīga-Maskava-Pekina-Taijuaņa, spēļu norise – 25. un 26. janvārī. Brauciens sakrita ar ķīniešu Jaunā gada sākumu 25. janvārī – laiku, kad simtiem miljonu ķīniešu dodas apmeklēt draugus un radiniekus. Tā ir lielākā ikgadējā ceļošana pasaulē.

Pirmdien, 20. janvārī, Ķīnas premjerministrs aicināja ierobežot elpceļu vīrusa “2019-nCov” izplatību. Tobrīd tika ziņots, ka decembra vidū Uhaņā vairāki cilvēki – Huanaņas jūras velšu tirgus darbinieki – saslimuši ar plaušu karsoni jeb pneimoniju bez skaidra iemesla.

Trešdien, 22. janvārī, vienos pēcpusdienā Liepājas klubs saņēma ziņu no turnīra rīkotājiem, ka Ķīnas valdība nolēmusi ierobežot masu pasākumu rīkošanu. Tas nozīmē, ka liepājnieces 25. un 26. janvārī nevarētu spēlēt, bet rīkotāji – atbilstoši biznesa vīzu nosacījumiem – apmaksāt viesnīcu un uzturēšanās izdevumus. Kluba vadība pieņēma lēmumu nedoties ceļā.

Nākamajā dienā, 23. janvārī, plkst. 10:00 Uhaņā – pilsētā ar 11 miljoniem iedzīvotāju – stājās spēkā karantīna. Līdz nedēļas beigām karantīna aptvēra visu Hubei provinci – teritoriju trīs Latviju lielumā ar 60 miljoniem iedzīvotāju. Tobrīd kļuva skaidrs, ka vīrusa nēsātāji nokļūs visās pasaules malās.
Jauna vīrusa izplatīšanās izjauc "Liepāja/LSSS"...

Ķīnas basketbola asociācija (CBA) piektdien, 24. janvārī, paziņoja par Ķīnas vīriešu līgas (CBA league) spēļu pārcelšanu uz vēlāku laiku, lai pasargātu skatītājus un spēlētājus no elpceļu vīrusa "2019-nCoV". Ķīniešu vecgada pēdējā dienā ārpus kontinentālās Ķīnas tika reģistrēti 24 koronavīrusa gadījumi: Taizemē 5, Singapūrā 3, Taivānā 3, Honkongā, Makao, Japānā, Vjetnamā un Korejā pa 2, ASV 1.
Vīruss izplatās, Ķīnas basketbola līga pārceļ...

2020. gada 27 janvāris: FIBA pārceļ OS kvalifikāciju no Fošaņas uz Belgradu

Starptautiskā basketbola federācija pirmdien, 27. janvārī, paziņoja, ka Ķīnas pilsētā Fošaņā paredzētais Olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrs sievietēm pārcelts uz Serbijas galvaspilsētu Belgradu. Oficiālā statistika vēstīja, ka elpceļu vīruss nogalinājis 80 cilvēkus un vēl 400 atrodas kritiskā stāvoklī. Svētdienas vakarā Uhaņas mērs prognozēja, ka pilsētā tiks reģistrēti vēl 1000 saslimšanas gadījumi un atklāja, ka pirms karantīnas sākuma Uhaņu pametuši 5 miljoni iedzīvotāju.
FIBA vīrusa dēļ pārceļ Tokijas kvalifikācijas...

Fošaņā bija jāspēlē mājiniecei Ķīnai, Lielbritānijai, Spānijai un Korejai. Vēlāk, 6.-9. februārī, visas komandas tikās Belgradā, kur spēlēja arī ASV, Serbija, Mozambika un Nigērija. TTT spēlētāja Binta Drammeha devās uz Beļģijas pilsētu Ostendi, kur Zviedrijas izlases sastāvā sacentās pret mājiniecēm, Japānu un Kanādu.

Drošības nolūkos visas komandas Belgradā izgāja cauri siltuma skenerim, kas mērīja atbraucēju temperatūru. Ķīnas delegācijai papildus vajadzēja uzrādīt sertifikātus, kuri apliecina spēlētāju veselības stāvokli. Turnīra norisi uzraudzīja galvenais ārsts un FIBA norīkots medicīnas speciālists.
Ķīnas "jaunais vilnis" nogāž Eiropas karalieni...

Kurta Freizera trenētā hokeja komanda Kuņluņas “Red Star” ar Gunāru Skvorcovu sastāvā mājas spēles aizvadīja Ķīnas galvaspilsētā Pekinā. Pēdējā no tām notika 2020. gada 22. janvārī. Sākot no 2. februāra, “sarkanās zvaigznes” uzņēma pretiniekus Krievijas pilsētās Maskavā un Novosibirskā.
https://en.khl.ru/calendar/851/00/568

2020. gada 22. februāris: Itālijā pārceļ četras 23. februārī paredzētās A sērijas spēles

Eiropā nopietnas bažas par jauno vīrusu, nu jau ar “Covid-19” vārdu, sākās sestdien, 22. februārī.
Itālijas premjerministrs Džuzepe Konte (Giuseppe Conte) preses konferencē paziņoja par četru A sērijas spēļu pārcelšanu uz vēlāku laiku: “Inter Milan” – “Sampdoria”, “Torino” – “Parma”, “Verona” – “Cagliari”, “Atalanta Bergamo” – “Sassuolo”.

Itālijā tobrīd tika reģistrēts straujš elpceļu vīrusa gadījumu skaita pieaugums, īpaši Milānai pieguļošajā Lombardijas apgabalā. Svētdien, 23. februārī, reģistrēto infekcijas gadījumu skaits pieauga līdz 132, tai skaitā Lombardijā reģistrētas 89 inficētas personas un Veneto – 24 personas. Divi cilvēki nomira. Ungārijas sieviešu basketbola klubs “Sopron Basket” svētdien pusdienlaikā publicēja aicinājumu faniem nedoties uz FIBA Eirolīgas izbraukuma spēli pret “Famila Schio”.
Koronavīruss Itālijā: aicina pārcelt visas 23....

Svētdienas vakarā kļuva skaidrs, ka “TTT Rīga” basketbolistes nevarēs doties uz 26. februārī paredzēto Eirolīgas izbraukuma spēli pret Anetes Šteinbergas un Lauras Melderes pārstāvēto Venēcijas “Reyer”. Adrijas jūras pērlē visi pasākumi tika atcelti līdz 1. martam, tostarp karnevāla pēdējās divas dienas 24. un 25. februārī.
Venēcijā līdz 1. martam atcelti visi pasākumi,...

Lietuvas veselības ministrija pirmdien, 24. februārī, sasauca preses konferenci, tajā norādot, ka bažījas par 28. februārī paredzēto Eirolīgas spēli starp Kauņas “Žalgiri” un “Olimpia Milano” – tajā rezervētas vietas 35 Milānas kluba līdzjutējiem. Tika apsvērta iespēja aizvadīt cīņu bez skatītājiem, tomēr spēle notika pie pilnām tribīnēm. Eirolīga vēl 10. martā noraidīja “Olympiacos” lūgumu izbraukuma spēli pret Džordžio Armāni komandu aizvadīt ārpus Itālijas.
Koronavīrusa dēļ tiek apspriesta iespēja atcelt...

Ungārijas sieviešu basketbola klubs "Sopron Basket" otrdien, 25. februārī, preses konferencē paziņoja, ka nebrauks uz FIBA nozīmēto Eirolīgas spēli 27. februārī Slovēnijas galvaspilsētā Ļubļanā, kur paredzēta tikšanās ar Itālijas komandu "Famila Schio". Klubs rēķinās ar šāda lēmuma sekām. TTT todien plānoja 26. februāra pēcpusdienā izlidot uz Austrijas galvaspilsētu Vīni, lai ar FIBA apmaksātu autobusu tālāk dotos uz Ļubļanu. Trešdienas rītā Rīgas klubs atteicās no ieceres.
"Sopron Basket" protestē pret FIBA lēmumu un...

Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) loceklis Diks Paunds otrdien, 25. februārī, norādīja, ka gadījumā, ja koronavīrusa izplatība vasarā būs pārāk bīstama, lai laikā tiktu aizvadītas Tokijas spēles, tās, visdrīzāk, varētu atcelt pavisam, nevis tikai pārcelt uz vēlāku laiku. Tika spriests, ka lēmumu varētu pieņemt, vēlākais, maija beigās.
Vai Tokijas olimpiskās spēles varētu atcelt...

2020. gada 27. februāris: FIBA šķīrējtiesnesis piespriež tehniskos zaudējumus

Starptautiskās basketbola federācijas šķīrējtiesnesis ceturtdien, 27. februārī, piesprieda "TTT Rīga" un "Sopron Basket" tehniskos zaudējumus par neierašanos uz pārceltajām FIBA Eirolīgas spēlēm Ļubļanā. Rīdzinieces saņēma nulli punktu ailē un neiekļuva Eiropas kausa ceturtdaļfinālā. FIBA turpināja rīkot klubu sacensības līdz 12. martam, kad paziņoja par visu spēļu atcelšanu.
FIBA piespriež tehnisko zaudējumu, TTT sezona...

Šveice piektdien, 28. februārī, pieņēma lēmumu līdz 15. martam atcelt pasākumus ar vairāk nekā 1000 cilvēku līdzdalību – Alpu valstī torīt bija reģistrēti 15 infekcijas gadījumi. Apmēram 100 cilvēki tika ievietoti karantīnā. Lielum lielais vairums slimnieku reģistrēts pēc atgriešanās no Itālijas ziemeļiem.

Šveices futbola virslīga uz nenoteiktu laiku pārcēla 29. februārī un 1. martā paredzētās spēles. Līgā nodarbināti četri mūsu futbolisti - vārtsargs Andris Vaņins ("Zürich"), aizsargs Mārcis Ošs ("Xamax"), pussargs Daniels Ontužāns ("St. Gallen") un uzbrucējs Roberts Uldriķis ("Sion").

Ievērojot noteikto aizliegumu, Šveices hokeja čempionāta nedēļas nogalē notika bez skatītāju klātbūtnes. Turnīrā spēlēja vārtsargs Ivars Punnenovs ("SCL Tigers"), uzbrucējs Deniss Smirnovs ("Genève-Servette") un uzbrucējs Ronalds Ķēniņš ("Lausanne").
Koronavīrusa dēļ hokeja PČ rīkotājvalstī Šveicē...

2020. gada 2. marts: Čehija ievieš stingrākus noteikumus masu pasākumos

Starptautiskā biatlona savienība (IBU) pirmdien, 2. martā, paziņoja, ka nākamais pasaules kausa posms biatlonā Nove Mesto trasē Čehijā, norisināsies bez skatītāju klātbutnes. Sacensībās, kas notika 5.-8. martā, startēja Baiba Bendika un Andrejs Rastorgujevs. Nedēļu vēlāk, 9. martā, Čehijas kaimiņvalsts Polija sāka sanitārās kontroles lielākajos robežpunktos, bet 10. martā paziņoja par visu masu pasākumu atcelšānu. Čehija 16. martā slēgs robežas.
Pasaules kausa posms biatlonā Čehijā notiks bez...

Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) prezidents Tomass Bahs piektdien, 6. martā, publiskā vēstulē nomierināja un iedrošināja sportistus – ir pilna apņemšanās veiksmīgi aizvadīt Tokijas spēles plānotajā laikā (no 24. jūlija).
Koronavīrusa satrauktos sportistus nomierina un...

2019. gada Latvijas čempioni pludmales volejbolā Mihails Samoilovs un Aleksandrs Solovejs sestdien, 7. martā, vēlējās doties uz Kataru, lai piedalītos Pasaules tūres 9.-13. marta Dohas 3* posmā, taču tas tika liegts, atklāja sportists instagramā. Līdz ar to šajā turnīrā mūsu vienīgā komanda būs Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš, kuri svētdien, 8. martā, iekļuva Katarā.
Ierobežojumu dēļ Latvijas pludmales volejbola...

Itālijas premjerministrs Džuzepe Konte ārkārtas uzrunā pirmdien, 9. martā, paziņoja par jaunajiem pieņemtajiem lēmumiem, kas paredzēti cīņai ar koronavīrusa izplatību. Visā Itālijā tika noteikti pamatīgi ceļošanas ierobežojumi, pieņemti daudz stingrāki mēri par pulcēšanos publiskās vietās, kā arī pārtraukta visu sporta sacensību norise, pieņemot Itālijas Olimpiskās komitejas (CONI) ieteikumu.
Itālijā pārtraukta visu sporta sacensību,...

Nacionālā basketbola asociācija (NBA), Nacionālā hokeja līga (NHL), Galvenā beisbola līga (MLB) un Galvenā futbola līga (MLS) pirmdien, 9. martā, pieņēma lēmumu pārtraukt žurnālistu ielaišanu klubu ģērbtuvēs elpceļu vīrusa "Covid-19" pieaugošās izplatības dēļ.
Liedz pieeju NBA un NHL ģērbtuvēm, īpašnieki...

Maskavas valdības 5. martā noteiktie ierobežojumi ārzemnieku ieceļošanai no elpceļu vīrusa "Covid-19" skartajām valstīm mainīja situāciju FIBA Eirolīgā un Eiropas kausā basketbolā sievietēm. Kristīnes Vītolas pārstāvētā Salamankas “Avenida” 9. marta vakarā pieņēma lēmumu neceļot uz Krieviju, lai nebūtu uz 14 dienām jāpaliek karantīnā Maskavā.
Vītolas komanda atceļ braucienu uz Eirokausu...

Austrijas un Vācijas hokeja līgas 10. martā pieņēma lēmumu priekšlaicīgi beigt sezonu. Todien Vācijā bija paredzēts izslēgšanas spēļu sākums. Ceturtdaļfinālā iekļuva Riharda Bukarta un Kristera Gudļevska pārstāvētie klubi "Dusseldorf" un "Fischtown Pinguins", kuri regulārajā sezonā ieņēma attiecīgi piekto un sesto vietu un būtu spēlējuši pret Bukarta kādreizējo klubu "Eisbaren" un "Tigers".
Koronavīruss atņem Bukartam un Gudļevskim...

Trampa paziņojums un NBA lēmums rada sniegabumbas efektu

Notikumus paātrināja trešdienas, 11. marta, notikumi Ziemeļamerikā. ASV prezidents Donalds Tramps 12. martā plkst. 03:00 pēc Latvijas laika paziņoja par 50 stundu laikā – pusnaktī uz sestdienu – gaidāmo aviosatiksmes apturēšanu ar Eiropas Savienības valstīm, Šengenas telpas dalībniecēm.

Tajā pašā laikā Oklahomsitijā brīdi pirms iemetiena tika apturēta spēle starp “Thunder” un “Jazz” vienībām. Viesu uzbrucējam Rudī Gobēram tika konstatēts koronavīruss. Komandas turpat arēnā nokļuva karantīnā, bet NBA paziņoja par sezonas pārtraukšanu. Lēmums ietekmēja Kristapu Porziņģi, Dāvi Bertānu, Rodionu Kurucu un Anžeju Pasečņiku.
"Jazz" un "Thunder" spēlētāji karantīnā, NBA...

NBA un Trampa lēmumi izraisīja sniegabumbas efektu. Nākamo 10 stundu laikā FIBA un “EuroLeague Basketball” paziņoja par visu sacensību apturēšanu. Ceturtdienas, 12. marta, vakarā, Nacionālā studentu sporta asociācija informēja par visu pavasarī paredzēto turnīru, tai skaitā pirmās divīzijas vīriešu un sieviešu basketbola čempionātu, atcelšanu. Aleksas Gulbes, Māras Motes un Annas Dreimanes komandas bija nodrošinājušas spēlēšanu prestižajā turnīrā.
Teksta tiešraide: "Arsenal" galvenais treneris...

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš ceturtdien, 12. martā, Latvijā izsludināja ārkārtas stāvokli. Līdz 14. aprīlim slēgtas visas mācību iestādes un pārtraukti interešu izglītības pasākumi, kā arī aizliegti publiskie pasākumi ar vairāk nekā 200 cilvēku līdzdalību. Vakarā un nākamajā rītā paziņots par gandrīz visu Latvijā notiekošo sporta sacensību pārtraukšanu.
Latvijā izsludināts ārkārtas stāvoklis,...

Teksta tiešraides

12.marts17. marts22.marts27. marts
13. marts18. marts23. marts
14. marts19. marts24. marts
15. marts20. marts25. marts
16. marts21. marts26. marts

  +1 [+] [-]

, 2020-03-14 03:57, pirms 4 gadiem
Kas to būtu domājis, ka kaut kas tāds varētu tik ātri, tik pēkšņi notikt šādā laikmetā... :O
Pa lielam, jauna lappuse cilvēces vēsturē - vismaz bērniem pēc gadu desmitiem liks par to mācīties.
Kādu krietnu laiku atpakaļ, šķiet, Ilustrētajā zinātnē lasīju rakstu, par 5 iespējamajiem Pasaules bojāejas veidiem un to iespējamībām. Neizārstējams vīruss, kuru nevar neviens apturēt bija viens no variantiem... Cerams, ka tā nebūs.
Katrā ziņā pasaule diezgan operatīvi reaģē un labām ziņām vajadzētu rasties drīzumā. Turēsim īkšķus un būsim piesardzīgi

     [+] [-]

, 2020-03-14 10:18, pirms 4 gadiem
Skatos, ka īpaši smagi vīruss gan Latvijā, gan pasaulē ietekmējis sieviešu basketbolu...

     [+] [-]

, 2020-03-14 14:03, pirms 4 gadiem
Vissmagāk šis vīruss ietekmējis raksta autoru.
Visi AIDS, SARS, covid19, ebola sekas ir dažu pasaules īpatņu vēlme p.st, ēst dažādus pasaules faunas pārstāvjus. Nokļūstot šim indivīdam megapolē, viss aiziet ķēdes reakcijā.
Kamēr es šo rakstīju, nomira daudz vairāk cilvēku no tuberkolozes, gripas, onkoloģiskām slimībām, auto satiksmes negadījumos...nekā saslima no covid19.
Tumša masa izpērk pārtikas lielveikalus...Dumji, ja ledusskapji jau tā ir pārbāzti, dēļ kā pat trešdaļa pārtikas tiek izmestas.
Un dumjākais ir tas, ka komentēju varavīkšnoto jaunekli, kurš tik ļoti lēkā un čurā biksēs par sieviešu basketbolu, kur savukārt vismaz 10% ir savu dzimumu mīlošas būtnes...
Lai laba diena

     [+] [-]

, 2020-03-14 16:42, pirms 4 gadiem
Latvijas florbola savienība:
12. martā ap 21:00 pēc valdes sapulces paziņo, ka tiek atceltas jauniešu sacensības, pieaugušo sacensības turpināsies aiz slēgtām durvīm.
Līdz piektdienas rītam par izstāšanos no dalības čempionātā paziņo vairākas komandas un klubi (Ulbroka, Rubene, Ķekavas Bulldogs)
13. marts 10:00. Sacensības pārtrauktas visos līmeņos un iepriekšējās dienas lēmums izdzēsts gan no mājas lapas, gan no visiem sociālajiem tīkliem.

     [+] [-]

, 2020-03-14 17:10, pirms 4 gadiem
johniz rakstīja: Kamēr es šo rakstīju, nomira daudz vairāk cilvēku no tuberkolozes, gripas, onkoloģiskām slimībām, auto satiksmes negadījumos...nekā saslima no covid19.
Kārtējais āksts... Klau, ja reiz tu esi tik apdalīts un nespēj saprast pavisam elementāras lietas (vīrusa izplatība sākuma stadijā, ģeometriskā progresija, mirstības procents), tad nesaproti talāk, bet tak netēlo te gudrīti, kas te skatīsies no augšas un ironizēs, joptvaimaķ.

Kāds sakars vispār, ja visi būtu tik dumji, tad drīz vien covids būtu garām arī visām tuberkolozēm un onkoloģijām. Tāpēc jau dara visu, lai apstādinātu.

     [+] [-]

, 2020-03-15 00:51, pirms 4 gadiem
Swordsman,
iemācies lūdzu lasīt un saprast tekstu.
Neko neteicu pārgudru.
Paldies, ka apsaukājies, prieks, ka ir gudrāki par mani.
Ar cieņu,
Johniz

     [+] [-]

, 2020-03-15 01:15, pirms 4 gadiem
Varbūt apdalīts esi Tu, ja uztraucies par parastu gripas paveidu...

     [+] [-]

, 2020-03-28 18:33, pirms 4 gadiem
Swordsman,
iemācies lūdzu lasīt un saprast tekstu.
Neko neteicu pārgudru.
Paldies, ka apsaukājies, prieks, ka ir gudrāki par mani.
Ar cieņu,
Johniz Ar cieņiu

     [+] [-]

, 2020-03-28 18:36, pirms 4 gadiem
Swordsman,
iemācies lūdzu lasīt un saprast tekstu.
Neko neteicu pārgudru.
Paldies, ka apsaukājies, prieks, ka ir gudrāki par mani.
Ar cieņu,
Johniz nu jopcik copcik