Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2840, Did:0, useCase: 3

Samoilovam un Šmēdiņam vēlama Kubas dueta uzvara

Rolands Eliņš

Samoilovam un Šmēdiņam vēlama Kubas dueta uzvara
Jānis Šmēdiņš
Foto: Romāns Kokšarovs, f64

Latvijas pludmales volejbolisti Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš Rio olimpiādes grupas turnīrā aizvadīs vēl vienu maču – pret mājiniekiem Pedru un Evandru. Situācija grupā ir sarežģīta, un latviešu duets vēl var tikt gan otrajā vietā, gan diemžēl arī iespējama palikšana ceturtajiem un izstāšanās, bet jebkurā gadījumā – šobrīd latviešiem izdevīga būtu Kubas dueta uzvara pār kanādiešiem.

Tiem, kas futbolā, basketbolā un hokejā pieraduši pie grupu turnīra savstarpējās spēles nozīmības, Riodežaneiro olimpisko spēļu pludmales voljebola turnīrs var sagādāt nepatīkamu pārsteigumu. Jau tradicionāli pludmales volejbolā brīžos, kad grupā divām komandām ir vienāds uzvaru skaits, augstāko vietu nosaka pēc kopējās „mazo” punktu attiecības, nevis savstarpējās spēles iznākuma, tāpat arī nav svarīga uzvarēto setu attiecība.

Līdz ar to Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš šobrīd D grupā ir tikai trešie, neskatoties uz to, ka otrajā vietā esošos kanādiešus Šalku un Sakstonu uzvarēja. Vēl gan palikusi pēdējā kārta, kurā latviešiem pretim stāsies vienu no turnīra favorītiem Pedru un Evandru, brazīlieši, kas pirmajās divās spēlēs pārsteidzoši zaudēja. Protams, diez vai viņi tā vienkārši pieņems izstāšanos un palikšanu pēdējā vietā savu līdzjutēju priekšā...

Neatkarīgi no brazīliešu noskaņojuma, Samoilovam un Šmēdiņam vēl iespējama gan otrā vieta grupā, gan arī izstāšanās kā pēdējā vietā palikušajiem. Lai pēc rītdienas spēles iespējami ātrāk varētu saprast, vai priecāties, vai nē un par ko tieši priecāties, apskatīsim četrus iespējamās rītdienas spēļu iznākumu kombinācijas.

Kritēriji grupu turnīra vietu noteikšanai

# Ja diviem pāriem ir vienāds punktu skaits, augstāko vietu nosaka pāru kopējā „mazo” punktu attiecība.
# Ja trim pāriem ir vienāds punktu skaits, augstāko vietu nosaka pāru savstarpējo spēļu „mazo” punktu attiecība. Ja tā ir vienāda, palīgā ņem kopējo punktu attiecību.

Jāatgādina, ka no grupas astotdaļfinālā automātiski iekļūst pirmās divas vietas, kā arī divas no sešām trešo vietu ieguvējām. Pārējās četras trešās vietas tiek sadalītas divos pāros, kas ar vienas spēles palīdzību sadala vēl divas astotdaļfinālā. Līdz ar to visas grupu turnīra trešās vietas vēl saglabā iespējas uz medaļām.

Ja Samoilovs un Šmēdiņš uzvar, bet kubieši pieveic kanādiešus

Šādā gadījumā Samoilovs un Šmēdiņš bez jebkādas papildu rēķināšanas ieņem otro vietu grupā, un „mazo” punktu attiecība vairs neko neietekmē.

Ja Samoilovs un Šmēdiņš uzvar, bet kanādieši pieveic kubiešus

Tas noved pie trim pāriem ar divām uzvarām, un vietas izšķiršanā piedalās vispirms šo trīs pāru savstarpējo spēļu punktu attiecība, bet Samoilova un Šmēdiņa pārsvaram pār brazīliešiem šajā kritērijā nebūs nozīmes. Jau tagad skaidrs, ka Samoilovs un Šmēdiņš pret Šalku/Sakstonu un Diasu/Gonsalesu iekrājuši negatīvu punktu attiecību (-3) un to vairs mainīt nevarēs. Līdz ar to pirmā vieta ir neiespējama.

Kubiešiem pagaidām šajā aprēķinā ir +6 punkti, kamēr kanādiešiem -3. Ja Šalks un Sakstons kubiešus pieveic ar ar vismaz desmit punktu pārsvaru (kas gan nozīmētu ļoti pārliecinošu un līdz ar to mazticamu sagrāvi). Ja kanādieši uzvar ar tieši deviņu punktu pārsvaru, punktu starpība latviešiem un kubiešiem ir vienāda, taču jāatgādina, ka rēķina attiecību, nevis starpību. Tad kļūst svarīgāks, kurš pāris guvis vairāk punktus, un šādā gadījumā latvieši zaudē un paliek ar sliktāku attiecību.

Ja kanādieši uzvar ar mazāk nekā deviņiem punktiem, bet vismaz vienu, tad viņi ir otrie, latvieši trešie. Taču ja viņi savā uzvarā paliek mīnusā, tad Samoilovs un Šmēdiņš ar otro vietu uzreiz tiek astotdaļfinālā. Jā, pludmales volejbolā iespējams uzvarēt ar mazāk gūtiem punktiem nekā pretiniekam. Šķietami paradoksāli, taču rezultāts 21:19, 15:21, 15:13 nav nekāds brīnums un sniedz uzvarētājiem -2 punktu izteiksmē.

Ja Samoilovs un Šmēdiņš zaudē, bet kanādieši pieveic kubiešus

Vienāds punktu skaits cīņā par trešo vietu ir latviešiem un brazīliešiem, bet otrā vieta Samoilovam un Šmēdiņam kļūst neaizsniedzama. Evandru un Pedru jau šobrīd ir labāka „mazo” punktu attiecība, tiesa, pavisam nedaudz. Lai šādā gadījumā izvairītos no ceturtās vietas, Samoilovam un Šmēdiņam ir nepieciešama jau iepriekš pieminētā pozitīvi zaudētā spēle, proti, vienā setā iegūt lielāku pārsvaru nekā pretinieki pārējos divos setos kopā. Ja notiek pretējais, latviešiem olimpiāde būs beigusies.

Ja Samoilovs un Šmēdiņš zaudē, bet kubieši pieveic kanādiešus

Trim pāriem vienāds uzvaru skaits, un 2.-4. vietas noteikšanā rēķināta tiek tikai to savstarpējo spēļu punktu attiecība. Šeit pagaidām vadībā Samoilovs un Šmēdiņš (+3), kamēr brazīliešiem -1, bet Šalkam un Sakstonam -2. Kubas pārsvaram pār Kanādu pēdējā spēlē šajā aprēķinā nebūs nozīmes.

Kanādieši šādā gadījumā vairs augstāk par trešo vietu nevar būt, kamēr Samoilovs un Šmēdiņš nedrīkst atļauties zaudēt ar vairāk nekā četru punktu starpību. Piecu punktu starpība jau liks skatīties, kuram pārim vairāk punktu (latviešiem pirms pēdējā mača par 51 mazāk nekā kanādiešiem), bet sešu punktu starpība nozīmēs palikšanu pēdējiem. Bet lai būtu droši par otrās vietas iegūšanu, Samoilovam un Šmēdiņam jātiek pie punktu starpības vismaz -2.

Jāpiemin gan, ka teju visos augstākminētajos pieņēmumus punktu starpība nav pats galvenais kritērijs, un tādas anomālijas setos kā 35:33 var nepieciešamo punktu starpību pabīdīt uz vienu vai otru pusi par vienu punktu.

Rezumējums

Šalks un Sakstons pret kubiešiem spēlēs rīt 17:00, Samoilovam un Šmēdiņam mačs paredzēts 23:30. Ja kubieši uzvar, latviešiem minimālā programma, lai turpinātu cīņu par medaļām, ir nezaudēt ar vairāk nekā četru punktu starpību. Ja uzvar kanādieši, Samoilova un Šmēdiņa minimālais uzdevums, lai tiktu tālāk, ir zaudējumā pamanīties tikt pie pozitīvas „mazo” punktu attiecības.

Var sūdzēties, ka „mazo” punktu rēķināšana ir neērta, sarežģīta un olimpiskajam garam neatbilstoša, sak, kāpēc kanādieši ir augstāk, ja reiz latvieši viņus uzvarēja. Taču tāds ir olimpiskā turnīra reglaments, par kuru visi sportisti ļoti labi zināja sen pirms sacensību sākuma. Un no liekiem aprēķiniem un satraukumiem par citu spēļu iznākumiem var vienkārši izvairīties, uzvarot paši un tādējādi garantējot vismaz trešo vietu grupā. Un nav šaubu, ka tas arī būs Samoilova un Šmēdiņa rītdienas mača īstais uzdevums.

Situācija D grupā pirms pēdējās kārtas

V.PārisValstsUZSetiM.p. attiecībaPunkti
1.Diass/GonsalessKuba204:21.07 (117:109)4
2.Šalks/SakstonsKanāda113:30.98 (105:107)3
3.Samoilovs/ŠmēdiņšLatvija113:30.97 (105:108)3
4.Pedru/EvandruBrazīlija022:40.97 (111:114)2

Izmantotie resursi:
Pools

1 2 36 komentāri
Slēpts komentārs: januseks88
Slēpts komentārs: januseks88
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: valjero

 +22 [+] [-]

, 2016-08-10 14:12, pirms 8 gadiem
Lai uzprasa Buļam, komandas menedžerim ar cik punktu starpību ir jāvinē? Tā viņam ir stiprā puse, tāpat, kā toreiz EČ basī 2009.gadā
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2016-08-10 14:25, pirms 8 gadiem
belluschi rakstīja: Lai uzprasa Buļam, komandas menedžerim ar cik punktu starpību ir jāvinē? Tā viņam ir stiprā puse, tāpat, kā toreiz EČ basī 2009.gadā
Toreiz bija labs! LV skrēja pēc 9 punktu starpības. Vācija pēc 8 punktu. Cirks tas bija! Tāpēc nevajag neko rēķināt ir jāuzvar ar 2:0

 +16 [+] [-]

, 2016-08-10 14:27, pirms 8 gadiem
Spēlētājiem ir jāiet pēc uzvaras, bet priekš līdzjūtējiem, ļoti noderīgs raksts, paldies!

  +3 [+] [-]

, 2016-08-10 14:27, pirms 8 gadiem
Šausmīgi dīvaina sistēma, kur zaudējums divos setos var vispār jebkā būt labāks par zaudējumu trijos.. Gan jau kādreiz šo nomainīs, bet pagaidām- cerēsim un turēsim īkšķus!

     [+] [-]

, 2016-08-10 14:31, pirms 8 gadiem
belluschi rakstīja: Lai uzprasa Buļam, komandas menedžerim ar cik punktu starpību ir jāvinē? Tā viņam ir stiprā puse, tāpat, kā toreiz EČ basī 2009.gadā
Kas nākamais? Viņš varbūt vēl Štrombergam būs menedžeris?

 +12 [+] [-]

, 2016-08-10 14:43, pirms 8 gadiem
Tie kas saka kāda jēga rēķināt, atkal sākas rēķināšana utt, tad šis raksts ir uztaisīts, jo daudziem, tai skaitā man,īpaši pēc tam, kad apkatījos kāda ir tā sistēma un daudzi vienkārši nesaprata, kāpēc uzvarot viņus esam aiz viņiem, kāpēc savstarpējā spēle neko nedod, šeit ir nevis rēķiāšana, bet ļoti laba SC darbība izskaidrot visiem, lai katrs saprastu kāpēc ir tā nevis tā kā ir pierasts citos sporta veidos, tāpēc varat beigt šeit bērt savus apvainojumus, jo te nekas vēl nav skaidrs, tikai tas, ka Latvija nebūs 1.vietā grupā un gan uzvarot, gan zaudējot var sanākt tā, ka ir 3.vietā.

Vispār man patīk ši sistēma, jo ir savādāks kaut kas un nav tas princips, es tevi uzvarēju, tāpēc esmu labāks un man jābūt labākā vietā teikšana, šeit tev ir jābūt labākam par visiem, lai kļūtu par uzvarētāju, nevis viena veiksmīga, sakritības pēc izrauta uzvara, kas autāmitiski, iespējams daudz labāku komandu atstāj aizmugurē un tāliek tiek vājāka komanda. Ja nevari būt labākais visās spēlēs, tad brauc mājās. Būt šāds princips līdzīks hokējā PČ, tad arī nebūtu, aj šeit tāpat zaudēsim tāpēc atdodam spēli un taupam spēkus nākamajai, ko dara vairākas izlases, kad saprot, ka zaudēs sāk taupīt spēkus un tā kā Latvija tā nedera šāda sistēma Latvijai PČ nāktu par labu.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2016-08-10 14:51, pirms 8 gadiem
Nikns Jenots rakstīja: Manuprāt šādas rēķināšanas ir pārāk glumas un stulbas.
Pašiem vienkārši ir jāuzvar nākamais mačs un tad viss būs bumbās.
jā, tu, protams, biji tas kas tāpat visu sapratu par noteikumiem un kritērijiem grupu uzvarētāju noteikšanai. ja biji tik gudrs, kāpēc jau vakar un aizvakar visiem kas prasija kā īsti ir tu to nepaskaidroji? tagad kad pats izlasi, kā ir patiesībā, kur ir nevis rēķināšan, bet izskaidrošana, ar piemēriem, par Latvijas pāri, tā, protams, vari atkal būt ''kruts'' un teikt, ka kāda jēga utt. piemēram citās grupās un reizēs ir savādāka situācija grupā kur arī uzvarot vari tikt vai netikt tālāk tāpēc izlasot ko šādu tagad visi varēs visu saprast, nevis domāt kas tur notiek.

  +2 [+] [-]

, 2016-08-10 14:56, pirms 8 gadiem
Tas nav nekāds OS reglaments, bet jau vairākus gadus bijis visos FIVB turnīros.

  +2 [+] [-]

, 2016-08-10 14:57, pirms 8 gadiem
Nikns Jenots rakstīja: Manuprāt šādas rēķināšanas ir pārāk glumas un stulbas.
Pašiem vienkārši ir jāuzvar nākamais mačs un tad viss būs bumbās.
Tas, kā tiks sadalītas vietas grupās pie dažādiem iznākumiem, ir jāzina. Un ir ļoti labi, ja šādi izskaidro.
Vienīgais, kas ir stulbi, ir šādi komentāri!!!

  -2 [+] [-]

, 2016-08-10 15:03, pirms 8 gadiem
Teemu Saxon rakstīja: Malači puiši, neviena pārmetuma .. cīnijās labi! Pie lielākas veiksmes viss kaut kas var notikt!
Latvija par jums#!
Nu necīnījās gan!!!

     [+] [-]

, 2016-08-10 15:09, pirms 8 gadiem
Rakstā neliela kļūda.

Kubiešiem pagaidām šajā aprēķinā ir +6 punkti, kamēr kanādiešiem -3. Ja Šalks un Sakstons kubiešus pieveic ar ar vismaz desmit punktu pārsvaru (kas gan nozīmētu ļoti pārliecinošu un līdz ar to mazticamu sagrāvi).

Kanādiešiem pietiek ar +5 pret Kubu, lai apdzītu. Viņiem būtu +2, Kubiešiem +1, mūsējiem -3

     [+] [-]

, 2016-08-10 15:36, pirms 8 gadiem
tad jau labāk vakar bija zaudēt divos setos ,nevis trijos un dabūt-6,nevis -4 ,ja zaudētu divos. Izskatījās ,ka tas nebija līdz galam večiem skaidrs .jo spēle trešajā setā nekas neliecināja par katra mazā punkta svarīgumu.

     [+] [-]

, 2016-08-10 15:52, pirms 8 gadiem
inter hok rakstīja: tad jau labāk vakar bija zaudēt divos setos ,nevis trijos un dabūt-6,nevis -4 ,ja zaudētu divos. Izskatījās ,ka tas nebija līdz galam večiem skaidrs .jo spēle trešajā setā nekas neliecināja par katra mazā punkta svarīgumu.
Šito es ar nesaprotu, zaudēt ar 0-2 ir labāk nekā ar 1-2?? , uzvarētus setus neskaita vispār?? Man liekas, ka tos skaita pa priekšu.

  +1 [+] [-]

, 2016-08-10 15:57, pirms 8 gadiem
tad mazo punktu attiecība vai mazo punktu starpība? attiecība ir, kad gūtos dala ar zaudētajiem, starpība, kad no gūtajiem atņem zaudētos

  +2 [+] [-]

, 2016-08-10 16:04, pirms 8 gadiem
Kohas 4 vieta, beigās būs arī visaugstākais rezultāts no mūsu olimpiešiem. Vienīgi vēl uz Plēsnieku var cerēt.
Par pludmales volejboluvar teikt- žēl kad olimpiāde nestartē divi pāri no Latvijas.
Mūsu volejbolisti Šmēdiņš un Samoilovs, nav jau pirmie, kad svarīgākajās sacensībās galvenie favorīti uz medaļam piedzīvo fiasko

  -2 [+] [-]

, 2016-08-10 16:04, pirms 8 gadiem
Teikšu kā ir kolīdz SC uztaisa šādus rēķināšanas rakstus mūsējie vienmēr tālāk netiek. Piemēri ir kaudzēm gan jauniešu čempji basī,gan arī citi sporta veidi.

Rezumējums viens.

BEIDZIET NEST NEVEIKSMI MŪSU SPORTISTIEM

     [+] [-]

, 2016-08-10 16:16, pirms 8 gadiem
Neskaita +/-, bet iegūto/zaudēto punktu attiecību, tāpēc nevar rēķināt, kā aprakstīts.
Uzvara setā ar 21-19 = 1.105, attiecīgi zaudējums ar 19-21 = 0.905
Atiecīgi uzvara, piemēram, ar 30-28 = 1.071, bet zaudējums ar 28-30 = 0.933

Nevar un nedrīkst rēķināt +/-, jārēķina punktu attiecība.

  +1 [+] [-]

, 2016-08-10 16:21, pirms 8 gadiem
zaxx rakstīja: Teikšu kā ir kolīdz SC uztaisa šādus rēķināšanas rakstus mūsējie vienmēr tālāk netiek. Piemēri ir kaudzēm gan jauniešu čempji basī,gan arī citi sporta veidi.

Rezumējums viens.

BEIDZIET NEST NEVEIKSMI MŪSU SPORTISTIEM
Kas notiek, ja Brazīlijā, Kubā un Kanādā arī ir pa šādam rakstam? Citur šādi raksti ir kā atrasts zirga pakavs vai zaķa ķepa, bet pie mums piesauktā nelaime ir lielāka par septiņu spoguļu saplēšanu?

  +1 [+] [-]

, 2016-08-10 16:31, pirms 8 gadiem
ja saks kaut ko rekinat,auzas bus vel pamatigakas!!vienkarsi ja grib tikt talak jauzvar un viss!!

     [+] [-]

, 2016-08-10 19:09, pirms 8 gadiem
Austrija_Katāra jau visu ir sarēķinājusi,tūliņ USA brauks mājās.
Lūk ko nozīmē 1.korts un ka grupu pēdejās spēles nenotiek vienā laikā.Austriešiem vajag spēlē mazus mīnusus,Katarai uzvaru.Pirmo setu paņem Austrija,otro Katara,tūliņ sāksies 3.sets,bet par 90% dodu,ka ar mazu starpību vinēs Katara

     [+] [-]

, 2016-08-10 19:37, pirms 8 gadiem
mazāk rēķināt - vienkārši jāizdara to pašu ko pārējie - jāuzvar pastarīši!

     [+] [-]

, 2016-08-10 19:39, pirms 8 gadiem
Mūs neinteresē KUB KAN rez, jo mums pietiek ar +1 zāģi

  +4 [+] [-]

, 2016-08-10 19:40, pirms 8 gadiem
Rēķina vārguļi ,spēlē malači.

     [+] [-]

, 2016-08-10 19:46, pirms 8 gadiem
alguns rakstīja: Rēķina vārguļi ,spēlē malači.
Protams, taču vakar pie 5-9 bija jāatcerās, ka nedrīkst pieļaut -6 pēdējā setĀ....

     [+] [-]

, 2016-08-10 20:03, pirms 8 gadiem
alguns rakstīja: Rēķina vārguļi ,spēlē malači.
Es vēlreiz saku-vārguļi izrēķina tā,ka Gibb-Patterson pēc +10 pirmajā spēlē pret Katāru brauc mājās

  +2 [+] [-]

, 2016-08-10 20:44, pirms 8 gadiem
Ja sākt rēķināt,tad būsim godīgi pret sevi,Latvijai ir visas zelta medaļas,un Latvija ir pāri visam.Ja,ne,Es,tad mani kauli,redzēs komunisma sauli.

     [+] [-]

, 2016-08-11 00:56, pirms 8 gadiem
januseks88 rakstīja: Kāda jēga te ko rēķināt
es ar nezinu ko tur rekinat, tad redzes kaa bus un sam - sme apzinas to visu, braziliem ar vajag uzvaru, kas nodarbojas ar sportu tas zin kad jebkurs iet uz visu, bet dazreiz veicas - dazreiz nee

     [+] [-]

, 2016-08-11 01:54, pirms 8 gadiem
Mums nevajag nodarboties tagad ar, vai ir vienāds e=mc2 pārrēķiniem. Vienk. pozitīvi ir jānoskaņojas ar uzvaru pret Brazīliju! Lai Dievi palīdz mūsu uzvarai!

     [+] [-]

, 2016-08-11 07:46, pirms 8 gadiem
Sanāk, ka
1. bija izdevīgāk zaudēt otrajā setā ar 2 punktiem, nekā saņemt sagrāvi trešajā
2. Mazo punktu svarīgums vēl vairāk rada jautājumus, kāpēc puiši necinijas līdz galam 2., 3.seta galotnēs . Ari pirmajā.
3. Jāiziet koncentrējušamies un uzvar pirmais sets turklāt pēc iespējas pārliecinošāk. nedrīkst atslābt neviena brīdī, lai kā virzās spēle.
4. Jāpaliek saliedētai kā komandai, un tā ir spēles priekšrocība vai gluži otrādi problēma salīdzinot ar tenisu, kur kortā esi viens. Pārinieks var gan fiziski, gan emocionāli izvilkt vai nogremdēt
1 2 36 komentāri