Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Divkārtējā olimpiskā čempione regbijā - ASV izlase

Juris Miņins
Juris Miņins

Divkārtējā olimpiskā čempione regbijā - ASV izlase
ASV regbija līdzjutēji vienmēr ir izcēlušies ar savu patriotismu un krāšņumu. Foto: Reuters/Scanpix

Regbijs ASV ir devis ne tikai pamatu nacionālajam sporta veidam, amerikāņu futbolam, bet arī divas olimpiskās zelta medaļas, kas, visdrīzāk, ir jau vairs neatkārtojams sasniegums. Ko šobrīd var sagaidīt no ASV "Ērgļiem"?

Pamats nacionālajam sporta veidam – amerikāņu futbolam

Amerikāņu futbols? Nu, tas regbijs ar ķiverēm? - šāda veida asociācijas, protams, ir daudziem mūsu platuma grādos dzīvojošajiem sporta entuziastiem, jo, pirmkārt, ASV un regbijs daudziem nemaz "neiet kopā" un, otrkārt, daudzi nemaz nezina ar ko šie sporta veidi atšķiras, jo abos ir ovāla bumba un piezemējumu laukums, kurā tad nu tā bumba arī ir jānogādā.

Nevar teikt, ka šādam kalambūram nebūtu nekādas saistības ar patiesību, jo abi sporta veidi, gluži kā regbija un kanādiešu futbola gadījumā, vēsturiski ir saistīti, tā kā regbijs bija abu sporta veidu pamatā. Patiesībā stāsts par ASV regbija attīstību ir ļoti līdzīgs tam, kas jau izklāstīts rakstā par Kanādu – Eiropas ieceļotāji 19. gadsimta otrā pusē to atveda uz "jauno pasauli", kur pamazām arī sāka spēlēt. Daļa no sporta entuziastiem palika pie saknēm, kamēr citi nolēma iet savu ceļu un mainīt spēles noteikumus, līdz parādījās amerikāņu futbols.

Tiesa, te jāpiebilst, ka amerikāņu futbola parādīšanās nebija nejauša, bet gan plānveidīga amerikāņu akcija, apvienojot regbiju un klasisko futbolu, tika izveidots jauns sporta veids. Tas tika darīts, jo tolaik ASV vēlējās iegūt maksimālu neatkarību no Lielbritānijas. Politiski un juridiski tas jau bija izdarīts iepriekšējā gadsimtā, bet kultūras saiknes vēl saglabājās, tāpēc tās tika mērķtiecīgi "pārrautas" un arī sports nebija izņēmums. Amerikāņu futbola izveide ir viens, bet ASV tika popularizēta versija, ka arī beisbols tika izdomāts ASV, lai gan patiesībā tas ir britu sporta veids.

Amerikāņu futbola un regbija salīdzinājums

Atgriežoties pie regbija, tas ASV, pretēji Kanādas piemēram, nepazuda un turpināja būt populārs skolu, koledžu un amatieru sporta līmenī. Patiesībā, koledžu futbols, kas tagad ir teju tikpat populārs kā NFL, sākotnēji savus mačus aizvadīja tieši pēc regbija noteikumiem un tikai pēc tam pievērsās amerikāņu futbolam.

Kopumā, vēl 20. gadsimta sākumā regbijs un amerikāņu futbols ASV bija konkurējoši sporta veidi, taču ar laiku un profesionālisma ienākšanu otrajā no sporta veidiem, regbijam zuda auditorija un tas tā arī palika par amatieru sportu.

Tiesa, ASV regbija vēstures grāmatā ir divi ieraksti, kas, visdrīzāk, nebūs nevienai regbija nācijai, pat Jaunzēlandes "All Black" komandai. Proti, 1920. un 1924. gadā ASV regbija izlase izcīnīja zelta medaļas olimpiskajās spēlēs, klasiskajā regbijā.

Jā, pašlaik olimpiskajās spēlēs arī tiek spēlēts regbijs, taču tā ir regbija-7 spēle, daudz dinamiskāka un spēles ziņā vieglāka, kamēr ASV uzvarēja regbija-15 turnīros, kurus mūsdienās OS formātā sarīkot būtu ļoti problemātiski. Arī tad tas nebija pats populārākais komandu sporta turnīrs olimpisko spēļu programmā, jo 1920. gadā tajā piedalījās divas, bet 1924. gadā – trīs komandas, taču olimpiskais zelts ir un paliek zelts.

Šie panākumi gan nedeva jaunu grūdienu sporta veida attīstībai, vēl vairāk, amerikāņi nopietni apdomāja atteikties no klasiskā regbija spēlēšanas un pievērsties regbija līgas, jeb regbija-13, cīņām, taču Otrais pasaules karš ieviesa korekcijas šajos plānos un amerikāņi palika pie klasikas, bet ideju par regbija-13 "atdzīvināšanu" atcerējās jau septiņdesmitajos gados.

Kopumā ASV regbijs ilgu laiku bija pārsvarā skolēnu, studentu un pirmās paaudzes Eiropas ieceļotāju sporta veids, taču jau šajā četrgadē ASV ir sperti nozīmīgi soļi, lai izveidotu profesionālā regbija turnīru, "PRO Rugby" projekts izgāzās, bet Augstāko regbija līgu, jeb MLR, gan izskatās perspektīvs un uz to ir devušās jau vairākas Eiropas regbija zvaigznes, par skaļāko jaunpienācēju kļūstot bijušajam Francijas izlases kapteinim Metjū Bastero.

Tāpat ir jāatzīmē ASV regbija-7 izlase, kas faktiski ir kļuvusi par galveno šī sporta veida "reklāmas seju", jo tā ir kļuvusi par vienu no septītnieka lielvarām, 2018./2019. gada Pasaules sērijas sezonā finišēja otrajā vietā, bet tās līderi Perijs Beikers un Čārlins Ailss jau sen ir kļuvuši par "galvenajiem ASV regbistiem".

Panākumi Pasaules kausā

ASV izlase tikai 1995. gadā nespēja kvalificēties Pasaules kausa finālturnīram (pēdējā kvalifikācijas kārtā piekāpās Argentīnai), bet pārējos turnīros ir bijusi dalībnieču pulkā.

Runājot par paveikto, četros no septiņiem finālturnīriem amerikāņi palika bez uzvarām, bet kopumā viņu kontā ir trīs panākumi, divreiz pieveikta Japāna un reiz – Krievija, kas arī ir līdz šim pēdējais ASV panākums Pasaules kausā (13:6, 2011. gada finālturnīrā).

Jāsaka, ka 2015. gada turnīrs amerikāņiem bija viens no vājākajiem, jo tas tika sākts ar zaudējumu Samoa (16:25), turpināts ar labu puslaiku, taču zaudētu cīņu pret Skotiju (16:39) un bezierunu kapitulāciju DĀR (0:64) un noslēgts ar zaudējumu pret vienu no turnīra aizraujošākajām komandām, Japānu (18:28).

Kvalifikācija un testu mači

Ja būtu jānosauc, kurš ir vieglākais Pasaules kausa reģionālais kvalifikācijas turnīrs, tad Ziemeļamerika, ar tās abām spēcīgākajām komandām, būtu vieni no galvenajiem pretendentiem. Šeit viss ir vienkārši – ASV un Kanāda aizvada divu maču sēriju un labākā komanda saņem kvalifikācijas biļeti uz Pasaules kausu.

Lai arī tehniski tas bija viens no vieglākajiem turnīriem, spēļu un konkurences ziņā gan tik viegli nebija, jo pirmajā spēlē komandas cīnījās neizšķirti (28:28) un tikai otrajā cīņā, ja savā laukumā, amerikāņi ar 52:16 panāca sev vēlamo rezultātu.

Labākās epizodes no 2019. gada kvalifikācijas "play-off" maču otrās cīņas

Daudz interesantāk ir paskatīties ASV rezultātus pārbaudes spēlēs, jo pēdējo pāris gadu laikā komanda ir spējusi ne tikai pārliecinoši pieveikt sava līmeņa komandas (Samoa, Kanādu, Krieviju, Rumāniju), bet arī pieveikt Skotiju un divos mačos sīvi spēkoties ar Gruziju, kas parāda šīs komandas potenciālu. Tiesa, no otras puses, šī pati ASV izlase Amerikas kausa izcīņā šogad bez ierunām kapitulēja Argentīnas otrajai izlasei, kas parāda snieguma nestabilitāti.

Savukārt šī gada Klusā okeāna Nāciju kausā amerikāņi pieveica Kanādu un Samoa, tiekot pie finālcīņas ar Japānu, kurā gan piekāpās ar 20:34.

Spēlētāji

Runājot par ASV regbija izlases spēlētājiem, ļoti bieži nākas dzirdēt, ka amerikāņiem vienkārši vajagot paņemt kaut vai viduvējus NFL spēlētājus un lieta darīta – uzvaras nāks viena pēc otras (šādu domu ir izteicis arī ESPN apskatnieks Kevins van Volkenbergs: LASĪT ŠEIT).

Lai arī dažiem izlases kandidātiem patiešām ir amerikāņu futbola pieredze un pat pieredze spēlējot un trenējoties NFL komandās, ASV regbija savienība gan pieturas pie pārbaudītām vērtībām un audzina savus spēlētājus, nevis mēģina pārmācīt no citiem sporta veidiem atnākušos.

Izskatot ASV izlases kandidātu sarakstu, var secināt, ka šī komanda ļoti labi prezentē valsti un tās vērtības, proti, ikvienam ir iespējas "izsisties". Tieši tāpēc komandā bez pašiem amerikāņiem ir arī daudz citās valstīs, Īrijā, DĀR, Tongā u.c., dzimušo. Piemēram, par komandas lielāko zvaigzni var saukt Eidžeju Makgintiju, kurš spēlē Anglijas Premjerlīgas klubā Seilas "Sharks", bet kā dzimšanas vieta viņam ir norādīta Īrija. Uz ASV regbists pārcēlās jau pēc koledžas absolvēšanas, kur turpināja izglītoties un spēlēt regbiju, kas viņam arī sanāca tik labi, ka izdevās iekļūt ASV izlasē. Savukārt no vietējiem spēlētājiem var izcelt izlases kapteini Bleinu Skaliju, kurš pašlaik spēlē Pro 14 turnīrā, Kārdifas "Blues" rindās.

ASV izlasē ir spēlētāji ar Eiropas klubu regbija pieredzi un šobrīd, atšķirībā no 2015. gada Pasaules kausa, droši var teikt, ka komanda ir pilnībā profesionāla, par ko gan jāpateicas MLR izveidei, kur darbu atraduši lielākā daļa izlases spēlētāju.

Prognoze

ASV izlasei 2019. gada PK finālturnīrs būs jāsāk C apakšgrupā, kopā ar Angliju, Franciju, Argentīnu un Tongu. No vienas puses, ne tā labākā kompānija, lai amerikāņi cīnītos par uzvaru, no otras – nav nemaz tik bezcerīgi. Tā kā ASV izlase pavisam nesen tika galā ar Samoa, tad Tongas valstsvienība šobrīd liekas "ņemams" pretinieks, tiesa, ar saliniekiem amerikāņi spēlēs pašā pēdējā kārtā un līdz ceturtajai spēlei viss var mainīties.

Francijas izlase, protams, ir līmeni augstāka komanda nekā ASV, taču pēdējos pāris gados viņu sniegumā ir vērojama pamatīga nestabilitāte un ļoti labas spēles mijas ar tādām, kuras nevar apzīmēt nekā citādāk kā ar vārdu "kauns". Protams, ka PK nav parasta testu spēle un francūži būs gan sagatavojušies, gan motivēti, taču kāpēc, lai nemēģinātu gūt pirmo Pasaules kausa uzvaru pār pirmā ešelona komandu tieši šajā turnīrā?

Argentīnas izlase savukārt nez vai "palaidīsies", jo tā gan testu mačos, gan arī Super Rugby turnīrā (startējot ar nosaukumu "Jaguares"zem kura tika apvienoti teju visi labākie Argentīnas regbija spēki) ir pierādījusi, ka turpina virzīties regbija pasaules elitei.

Savukārt Anglijas komanda, kurai šajā Pasaules kausā ir visaugstākie mērķi un tiem arī ir visnotaļ labs pamats, turnīra sākumā spēlēs pret Tongu un ASV, kas, no vienas puses, protams, viņiem dod iespēju labi sākt turnīru, no otras – saglabāt spēkus pirms abām izšķirošajām cīņām. Tas gan, visdrīzāk, tāpat nedos nekādu pamatu cerībām par panākumu un šajā spēlē amerikāņiem galvenais ir izrādīt pienācīgu konkurences līmeni.

ASV izlase

------
ReģionsAmerika
IesaukaEagles (ērgļi)
Galvenais trenerisGerijs Golds
Vieta Pasaules rangā14.
Pirmā starptautiskā spēlepret Austrāliju 8:12 (16.11.1912.)
Lielākā uzvara91:0 pret Barbadosu (01.07.2006.)
Lielākais zaudējums8:106 pret Angliju (21.08.1999.)

ASV 2019. gada Pasaules kausā

KomandaSUNZP
Anglija00000
Francija00000
Argentīna00000
ASV00000
Tonga00000
DatumsMājniekiViesi
26.09.AnglijaASV
02.10.FrancijaASV
09.10.ArgentīnaASV
13.10.ASVTonga

Vai 2019. gada PK finālturnīrā ASV izlasei izdosies izcīnīt uzvaru pret pirmā ešalona komandu?

  • 3

  • 18