Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Citāti: nobrāzumiem jālīp pie palagiem, atšķirības ar Lietuvu, Karašauska loma

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Citāti: nobrāzumiem jālīp pie palagiem, atšķirības ar Lietuvu, Karašauska loma
Epizode no RFS un "Jelgavas" mača
Foto: Kaspars Volonts (FK RFS)

Nedēļas nogalē aizvadīta "SynotTip" futbola Virslīgas trešā kārta. Piedāvājam interesantāko no treneru sacītā pēc katras no četrām spēlēm.

"Metta"/LU - "Riga" 0:1 [video šeit]

Aleksandars Vlaho, "Riga" treneris: "Mums bija ļoti grūta nedēļa, jo pirmās divas spēles zaudējām - Liepājā ielaidām 93. minūtē, pret RFS 93. minūtē nerealizējām 11 metru soda sitienu. Tāpēc saprotams, ka futbolisti bija motivētāki, un viņi šodien parādīja raksturu. Pirmais puslaiks bija ļoti, ļoti labs - būtiska bumbas kontrole, gūti vārti un vēl dažas iespējas gūt vārtus. Zinājām, ka spēlējam pret ļoti, ļoti jaunu komandu ar talantīgiem un meistarīgiem futbolistiem, kuri otrajā puslaikā mēģinās atspēlēties - varu tikai apsveikt viņus par veidu, kā viņi spēlēja, ne brīdi nepadodoties. Mums otrajā puslaikā bija trīs vai četras iespējas gūt otros vārtus un izbeigtu intrigu, taču to nepaveicām un beigās mājiniekiem bija pusmoments, lai rezultātu izlīdzinātu. Labi, ka uzvarējām, jo vēl pirms mača zinājām, ka būs grūti laukumā, kura izmēri mazi, bet segums sauss un attiecīgi lēns.

Sastāva izmaiņas? Mūsu galvenie uzbrucēji Lemajičs un Zahinailovs ir savainoti - pirmais traumējās pret RFS, otrais dienu pirms mača. Abi nākamnedēļ atgriezīsies ierindā. Dario Maslačam vīruss, netrenējās pēdējās divas dienas. Nācās šodien pamatsastāvā ielikt četrus piecus jaunus spēlētājus, uz soliņa palika Laizāns, Jeņins, Kurakins. Uzbrucēja lomā šoreiz bija Vaščuks, lai gan šodien spēlējām bez izteikta centra uzbrucēja [numur deviņi], bijām apmierināti ar viņa paveikto darbu. Vārtsarga nomaiņa? Ozols treniņos bija ļoti labs un viņi ar Māliņu ir vienā līmenī. Ozols savu iespēju šodien izmantoja. Šobrīd "Riga" nav numur viens vārtsarga, ņemot vērā, ka jau trešajā kārtā esam devuši iespēju abiem. Laizāns šodien arī pēc nākšanas uz maiņu vairs nebija komandas kapteinis - tas ir visas "Riga" lēmums. Jaunais kapteinis ir Bajenko. Nē, Laizāns kapteiņa apsēju nezaudēja tāpēc, ka nesita pendeli pret RFS. Toreiz viņš uzskatīja, ka labāk sist Vaščukam, jo Laizāns ar RFS vārtsargu [Ikstenu] ir draugi kopš piecu gadu vecuma un varbūt negribēja riskēt.

Sajūtas 93. minūtē? Jutos normāli. Jā, Liepāja 93. minūtē iesita no līdzīgas situācijas - tur bija stūra sitiens, šeit līdzīga tipa brīvsitiens. Šoreiz par 100% biju drošs, ka mūsu aizsardzība izturēs. Spiediens no vadības pēc diviem zaudējumiem? Nē, nē, mums ar vadību bija normāla sapulce, viņi sniedza atbalstu mums, personālam, futbolistiem. Viņi ir normāli futbola ļaudis, kuri skatās futbolu un saprot, ka, piemēram, Liepājā nezaudējām kaut kādu taktisku kļūdu dēļ. Tur bija individuālas kļūdas, savukārt pret RFS nerealizējām pendeli - domāju, runa ir par veiksmes trūkumu." Šie normālie futbola ļaudis iepriekš ir atlaiduši treneri pēc trim kārtām. "Nezinu, kā bija iepriekš, varbūt tagad vadība mainījusi mentalitāti. Vadība tic mūsu darbam, mums bija labs gatavošanās posms. Mums ir padevies grūts sākums, bet, domāju, nākotnē būs labāk."

Andris Riherts, "Mettas"/LU galvenais treneris: "Spēle pirmajā puslaikā no abu komandu puses bija miegaina, bez lieliem pavērsieniem. Veiksmīgs Pētersona sitiens ar purngalu devītniekā principā izšķīra spēli. Skaidrs, ka mēs tikai 88. minūtē izveidojām vienīgo momentu, kas reāli varēja novest pie vārtu guvuma. Taču arī tāds moments ir jāprot sagaidīt un jāmēģina pavērst spēli mums par labu. Paldies futbolistiem par pašatdevi, jo tikai ar meistarību, kas viņiem bijusi tikai jauniešu līmenī, šādu pretinieku neapspēlēt. Tā ir vērtīga pieredze. Jāpieliek gan fiziskais spēks, gan mentāli jābūt gataviem un, protams, vajag sisties līdz pēdējai minūtei.

Abasam trauma, svētdien sāks trenēties - viņam bija sarētojušās šķiedras un pie lielākām slodzēm varēja būt nopietnāka trauma. Izlēmām viņu pietaupīt, jo, ja plīst, tad jāizlaiž četras piecas nedēļas. Šobrīd ceram, ka tas [pauze savainojuma dēļ] būs pusotru nedēļu. "Riga" izmaiņas sastāvā? Domāju, spēles zīmējums īpaši no tā nemainījās - viņi joprojām uzbruka caur malām. Lemajičs maina tikai to, ka var viņu izmantot pie standartsituācijām un pie atsitieniem no vārtiem, kad jāuzmanās ar otrajām bumbām. Džamalutdinova nebija, jo viņam temperatūra. Fjodorovs? Piekrītu, viņam šodien nebija tā labākā spēle, viņš to arī saprot."

"Valmiera Glass ViA" - "Spartaks" 2:4 [video šeit]

Dmitrijs Kalašņikovs, "Spartaka" treneris: "Apsveicu komandu un pilsētu ar Valmieras atgriešanos Virslīgā. Valmiera ir viena no tām pilsētām, kur lokālpatriotisms ir ļoti nopietns. Pats esmu no Liepājas un man šī situācija ir tuva. Par spēli nav daudz ko stāstīt - apsveicu pretinieku ar labu spēli, bet mūs ar trīs punktiem.

Otro puslaiku zaudējām, jo, pirmkārt, Valmiera spēlēja labi, otrkārt, kas nav ne pārmetums, ne attaisnojums, laukums nav vienkāršs, un paldies Dievam, ka to segumu mainīs. Treškārt, rezultāts pēc puslaika bija 4:1, un tas tomēr atstāja savu iespaidu. No Valmieras tāds futbols bija gaidāms - spēlēja mājās. Taču arī objektīvi Valmierai ir labi futbolisti un neesmu pārsteigts - redzēju to gan 1. līgā, gan arī biju klātienē Liepājā. Jaunie futbolisti krās pieredzi un ar katru spēli spēlēs labāk. Situācija ar treneriem? Tas jāprasa vadībai, nevis man."

Gatis Ērglis, "Valmiera Glass Via" galvenais treneris: "Pirmā mājas spēle, gandrīz pilnas tribīnes. Varbūt paši negaidījām, ka tik ātri gūsim vārtus - varbūt kļuvām uzmanīgāki un pēc tam 20 minūtēs ielaidām trīs vārtus, kas bija šoks. Varbūt pietrūkst līdera, kas pamodinātu jau pēc pirmā ielaistā gola. Jau ne pirmo reizi viens pretinieku futbolists uztaisa spēli. Liepājā Karašausks, šodien Višņakovs. Galvenais, ka par viņiem runājām pirms spēles - gan par Karašausku, gan šodien par Višņakovu brīdināju. Iespējams, kaut kur neuzminēju ar sastāvu, daži bija nobijušies - ne katru reizi spēlē ar divkārtējo Latvijas čempionu. Brīžiem zaudējām individuāli. Malači par otro puslaiku, kaut gan "Spartaks" jau vairāk uzmanījās no traumām un kartīšu dabūšanas, tāpēc atdeva iniciatīvu. Tomēr puikas tāpat malači, cīnījās līdz galam. Nākamā spēle atkal sarežģīta [Valmierā pret RFS - aut.], bet augstākajā līgā citādu nemaz nav - mums jāaizmirst, kas bija 1. līgā. Jābūt 150% pašatdevei, tā lai uz šiem mākslīgajiem laukumiem ir nobrāzumi, dakterīte izmantotu jodu un lai puikas pa nakti nevarētu gulēt, lai nobrāzumi liptu klāt palagam.

Daudz ielaisto vārtu no flangiem? [Nopūšas] Negribas pārmest nevienam, bet ir mums grūtības gan pa malām, gan aizsardzības centrā. Šodien pirmo reizi leģionārs spēlēja. Kā jau teicu, brīdināju [par Višņakovu], bet zaudējām malas spēlē viens pret vienu. It kā jau mums Višņakova malā bija ne tas lēnākais futbolists Madis Miķelsons... Varbūt kaut kur taktiski. Brīdināju, ka Višņakovam otrā jaunība atgriezusies, var viņš viens pats uztaisīt spēli. Varēju spēlēt ar pieciem aizsargiem un nosegt tās malas, bet negribējās tā spēlēt mājās. Liepājā arī flangos netikām galā viens pret vienu. Tas ir darbs, darbs, lai gan grūti uztrenēt ātrumu. Pieredze krājas, augstākajā līgā līdz šim tikai trīs bija spēlējuši.

Alvi Jaunzemu uz maiņu laidu taktisku apsvērumu dēļ, lai gan sākotnēji bija cerība, ka viņš uznāks pie līdzīgāka rezultāta. Ceram, ka nākamajā spēlē atpakaļ būs Gatis Kalniņš. Viņš zina, kā izmantot savas auguma priekšrocības, iet soda laukumā, kamēr Niks Savaļnieks vairāk spēlē caur malām. Nākamnedēļ jābūt Kņazevam, kuram ir nokārtota vīza. Kņazevs ir centra aizsargs, taču problēma tāda, ka nezinu, ko viņš pēdējā gada laikā darījis - no "Riga" atsauksmes it kā labas."

RFS - Jelgava" 3:0 [video šeit]

Raviļs Sabitovs, "Jelgavas" galvenais treneris: "Pirmos divus vārtus ielaidām no standartsituācijām - neobligāti vārti, turklāt bijām gatavojušies tām. Pēc korekcijām pārtraukumā sākām labi otro puslaiku, uzbrukām, trāpījām pa stabu. Tad ielaidām šos otros vārtus, pēc tam jau atklāta spēle.

Pāreja uz zaļajiem laukumiem mūsu tipa komandai? Neteiktu, ka esam cīkstoņi, mēs spēlējam futbolu. Līdzīgā stilā kā mēs spēlē daudz komandu - arī "Roma" Čempionu līgā, arī "Liverpool". Tas ir normāls futbols. Nav runa par cīņu - mēs šādi spēlējam futbolu. Zaļajos laukumos futbols, protams, būs cits, bet mums ir jauna komanda un galvenais, lai visi sajustu viens otru. Pagaidām pieļaujam bērnišķīgas kļūdas. Pērn sezonu beidzām ar uzvaru RFS, bet no tā sastāva palicis laikam tikai Kiriļins [vēl Siņeļņikovs - aut.]. Zaudējumi norūda. Zaudētajā mačā pret "Ventspili", kas ir ļoti laba komanda, ja nebūtu rikošetu, būtu varējuši rēķināties ar citu rezultātu. Tagad būs spēle "Riga" un kalendārs bijis sarežģīts - pirmās četras spēles ar komandām, kas tēmē uz pirmo vietu.

Kurās pozīcijās trūkst spēlētāju? Ideālā gadījumā gribētu 18 līdzvērtīgus spēlētājus, lai katrā pozīcijā ir konkurence, lai varētu aizvietot dažādu problēmu gadījumā. Tomēr, nākot šeit strādāt, es zināju, ka būs šāda situācija, es parakstījos zem tā, tāda bija mana izvēle, tāpēc viss ir normāli. Protams, vēlmes ir, bet iespēju šobrīd nav. Arī futbolisti, nākot uz šejieni, zināja, kurp dodas un par kādu naudu."

Valds Dambrausks, RFS galvenais treneris: "Zinājām, ka būs grūti, jo jau Virslīgas kausā ar "Jelgavu" klājās smagi - uzvarējām, bet toreiz nejutām to pelnījuši. Gaidījām šodien spiedienu visas spēles garumā, tomēr uzskatu, ka, atskaitot 10-15 minūtes, mēs kontrolēm spēli, labi saspēlējāmies. Jutām, ka pretinieks neko daudz mums nevar nodarīt - kad viņi nosēdās dziļāk aizsardzībā, labi kustinājām bumbu. Piekrītu kolēģim par standartiem - treneri vienmēr uzskata, ka ar 11 futbolistiem aizsardzībā šīs situācijas var neitralizēt. Uzskatu, ka rezultāts ir pārāk liels šādam spēles ritējumam.

Vai nav riska, ka spēlētāji par daudz sapriecāsies par šādu sezonas sākumu? Risks ir katru rītu pamosties un piecelties kājās, jo var nokrist un nolauzt galvu. Riski ir visur, bet mēs tikai darām savu darbu. Nedomājam par tādām lietām - šobrīd jūtamies apmierināti ar sasniegto maksimumu. Varam tikai smagi strādāt un mani spēlētāji zina, ka nav jādomā par uzvarām, bet gan labi padarītu darbu ikvienā mazā detaļā.

Kas ir primāri, izvēloties centra pussargus pamatsastāvam? No visa pa druskai. Rotācijas jautājums šobrīd nav aktuāls, jo spēlējam tikai reizi nedēļā un futbolisti var pilnībā atjaunoties. Ja spēlētājs treniņā smagi strādā, neredzu vajadzību viņu mainīt [rotācijas nolūkā]. Kazačoka nomaiņa pret Kļuškinu? Kļuškins pagājušās nedēļas laikā izskatījās mazliet labāk. Viņš šodien spēlēja labi - diemžēl nespēja izmantot momentus un gūt ātrāk vārtus, un tas notika tikai pēdējā minūtē. Tomēr viņa sniegums bija ļoti labs.

Latvijas un Lietuvas čempionātu salīdzinājums? Lietuvā man bija situācija, ka trenēju klubu [Viļņas "Žalgiri"] ar lielāko budžetu, labāko sastāvu un katrā spēlē bija jāuzvar. Dažreiz tas notika ar lieliem rezultātiem. Latvijā neviena spēle nav viegla - ja nekoncentrēsies līdz galam, jebkura komanda var tevi sodīt. Esmu priecīgs šeit strādāt, jo futbolisti izpilda manus uzdevumus. Vismaz šobrīd. Latvijas un Lietuvas līgas ir līdzīgas, vienīgi Lietuvā cenšas spēlēt vairāk tehniski, kamēr Latvijā ir vairāk fiziskas cīņas, dueļu. Un ir daži statistikas rādītāji, kuriem Lietuvā ir lielāka nozīme nekā Latvijā, un otrādi. Latvijā, piemēram, būtiski ir uzvarētie dueļi, atņemto bumbu skaits, kamēr Lietuvā uz to mazāk skatās - tur svarīgas ir piespēles, ielaušanās soda laukumā. Tomēr kopumā čempionāti ir līdzīgi."

"Ventspils" - "Liepāja"/"Mogo" 1:1 [video šeit]

Tamazs Pertija, "Liepāja"/"Mogo" galvenais treneris: "Divas labi organizētas komandas. Brīžiem komandas atdeva iniciatīvu viena otrai. Neizšķirts likumsakarīgs. Abi vārti ar standartiem. Simpātiska spēle un šķiet, ka trešajai kārtai tāda spriedze par augstu, taču ledus sakustējies, čempionāts sācies un saprotam, ka katrs mačs zelta vērtē. Esmu apmierināts gan ar sniegumu, gan rezultātu, gan pretinieku - agrāk mūsu spēles bija netīras, šodien bija vairāk solīduma. Nebija huligānisma, tas futbolu izskaistināja. Skatītāji arī var būt apmierināti - neviena no komandām nespēlēja uz neizšķirta noturēšanu.

Karlsons un Grebis [palika rezervē - aut]? Viņu uzlaišana bija atkarīga no cīņas gaitas, bet šodien vairāk plānojām likt uzsvaru uz centru un tas mums palīdzēja brīžiem turēt iniciatīvu. Nebija domas likt uzsvaru uz centrējumiem. Mums bija pietiekami daudz iespēju, kad pārgājām no aizsardzības uzbrukumā. Būs spēles, kad būs vajadzīgi arī Karlsons ar Grebi. Tāpēc jau mums arī ir 25-30 futbolisti, lai atkarībā no pretinieka izvēlētos sastāvu, taktiku, virzienus.

Maiņa pirmajā puslaikā [Jemeļins Hmiza vietā]? [Smaida] Centrā zaudējām bumbas atņemšanā, Hmizs krita ārā tieši aizsardzības darbībās - veicām pārkārtojumus, uzlikām augstāk Toberu un normalizējām situāciju. Jo pretiniekiem ir lielisks futbolists, kurš guva vārtus [Pintu] - viņš visu laiku bija bīstams, tāpēc pret viņu nepārtraukti bija jāspēlē cieši, un Tobers to var izdarīt."

Dejans Vukičevičs, "Ventspils" galvenais treneris: "Vispirms paldies tiem, kas sagatavoja laukumu [pirmā spēle zaļajā laukumā, kas ir neierasta aina Latvijas futbolam pēdējos gados - aut.]. Tas ir piemērs visiem, ka to var izdarīt. Pirmajā puslaikā sitienu bija maz. Pretinieks spēlēja bez izteikta uzbrucēja, bet viņu kapteinis [Karašausks] regulāri radīja briesmas - ļoti labs futbolists, kurš izmanto, ja viņam dod brīvu zonu. Aizsardzībā viņš nespēlē par 100%, kas varbūt ir apzināti - tāds uzdevums. Pret viņu aizsardzībā mums bija jābūt ļoti, ļoti uzmanīgiem. Pirmajā puslaikā ar to tikām galā, un tieši mums bija kaut kādas iespējas - kontrolējām bumbu, tomēr puslaiks praktiski bez sitieniem. Otro puslaiku sākām slikti, bet patraucēja tiesneša piešķirtais 11 metru soda sitiens - pēc tam 15 minūtes pretinieks spēlēja labāk. Toties pēdējās 15-20 minūtēs redzējām, ka varam kaut ko panākt - guvām vārtus, pēc tam trāpījām pa pārliktni, kā arī bija epizode, kur pretinieks [soda laukumā] nospēlēja ar roku, taču tiesnesis nepiešķīra pendeli. Nerunāsim par tiesāšanu - jācīnās līdz galam un, ja gribi beigās kaut ko izcīnīt, mājās nedrīkst zaudēt punktus. Tai pašā laikā spēlējām pret ļoti sarežģītu pretinieku.

Bija redzams, ka neviens nespēlē uz neizšķirtu. Kad ielaidām, bija problēma, pretinieks pārņēma bumbas kontroli. Mums paveicās atspēlēties - skaisti vārti Pintu. Toties pēc gūtajiem vārtiem jau mums bija pacēlums, kas arī loģiski. Gribējām izraut uzvaru, taču vēlreiz saku - ja uzbrūc un pretiniekam ir tāds uzbrucējs kā viņu kapteinis, jābūt ļoti uzmanīgiem arī aizsardzībā. Mūsu labās malas aizsargs Žuļevs [kura malā spēlēja Karašauks - aut.] mīl spēlēt uzbrukumā un es viņu mudinu uz to, jo Koļesovs var piesegt viņu. Pirmajā puslaikā viss sanāca, otrajā mazāk. Neizšķirts ir godīgs.

Koļesova trešā dzeltenā kartīte trīs spēlēs, protams, ir problēma. Jauns puisis, runājam ar viņu par to katru dienu. Tas ir sarežģīts jautājums. Zaudētās gaisa divcīņas? Tā gadās, tas ir futbols. Žuļevs pret Karašausku? Zinājām, ka 90 minūtes būs grūti noturēt [Karašausku], ja nebūs palīdzības un tiks atstāts viens pret vienu. Kad pretinieks nopelnīja pendeli, nebija tikai Žuļeva vaina [Karašausks mirkli iepriekš apspēlēja Žuļevu un atdeva bumbu vārtu priekšā, kur sekoja pārkāpums - aut.] - bija jāseko palīdzībai."

     [+] [-]

, 2018-04-16 06:51, pirms 6 gadiem
Izlasīju tikai par Kurzemes derbiju un negribās Pertija kungam piekrist,jo ,manuprāt viss spēles plāns FK Liepājai bija nospēlēt vismaz uz neizšķirtu,par ko protams viņu nenosodu,(neizšķirts konkurentu laukumā ,uzvara savā ,tas ir sena čempiona formula) tikai nepatīk ,ka pēcspēles konferencē bāž batonus ausīs.FK Ventspilij toties viens jautājums no manis futbola analfabēta.Kāpēc visi uzbrukumi gāja pa malu,ko kontrolēja Keita un Gonzalo,gan pirmajā ,gan otrajā puslaikā?Toties malu ,kurā spēlēja Jemeļins,praktiski netika izmantota.Vēl trakāk,Jemeļins regulāri pieslēdzās uzbrukumam.Šeit no manis divnieks treneru korpusam.Tā gribējās redzēt,kā Jemeļins skrietu pakaļ Tosinam vai Adeleke

     [+] [-]

, 2018-04-16 13:25, pirms 6 gadiem
Pertija saka ka nebija netīra spēle??? Katrs pats var fkVentspils mājaslapā paskatīties cik "solīda" bij Liepājnieku spēle..īpaši jau Ikaunieka izpildījumā...

  +1 [+] [-]

, 2018-04-16 14:02, pirms 6 gadiem
Tieši tā.Tikko noskatījos jutūbē ielikto materialu.Pirmkārt es it kā redz ēju spēli ar roku,šeit tas 100 % redzams.Jā,Golubevs šo spēli nogulēja un tiesnešāu komiteja var pļurkstēt ko grib,tiesnesim ņeud!!!!

     [+] [-]

, 2018-04-16 16:35, pirms 6 gadiem
Situācija ar treneriem? Tas jāprasa vadībai, nevis man."

Nu tad lai portāls pāradresē šo jautājumu Melkumjanam.

     [+] [-]

, 2018-04-16 16:37, pirms 6 gadiem
Pērn sezonu beidzām ar uzvaru RFS, bet no tā sastāva palicis laikam tikai Kiriļins [vēl Siņeļņikovs - aut.].

Siņeļnikovs novembrī diskvalifikācijas dēļ nespēlēja, toties tad spēlēja Redjko, kurš sestdien palika rezervē.

     [+] [-]

, 2018-04-16 16:39, pirms 6 gadiem