Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Virslīgas 5. kārtas 15 zvaigznes un rezultatīvo piespēļu autori

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Virslīgas 5. kārtas 15 zvaigznes un rezultatīvo piespēļu autori
Mants Savens
Foto: Romāns Kokšarovs (f64)

Šosezon SMScredit.lv Virslīgas katrā spēlē gan saviem spēkiem, gan ar komandu treneru un spēlētāju konsultāciju palīdzību nosakām trīs zvaigznes. 5. kārta noslēgusies un pienācis laiks informēt, kuras portāla versijā bijušas 15 zvaigznes. Tāpat Sportacentrs.com uzskaita visus rezultatīvo piespēļu autorus.

5. kārtas 15 zvaigznes

„Liepājas metalurgs” – „Jelgava” 3:0
Jurģis Kalns: ja sit vārtus, tad uzreiz divus (līdzīgi kā mačā ar „Metta/LU”). Turklāt abi vārtu guvumi atkal padevās ļoti skaisti – tālšāviens un meistarīgs sitiens ar galvu. Jāizceļ arī Kalna 61 precīza piespēle ar 94%(!) precizitāti.
Andrejs Prohorenkovs: sezonas sākumā pieredzējušajam futbolistam bija ļoti mazs spēles laiks, taču viņš sev atvēlētājās minūtēs pamanījās izdarīt divas rezultatīvas piespēles. Pret „Jelgavu” Prohorenkovs pirmo reizi izgāja sākumsastāvā un atkal bija pamanāms ar savām acīgajām piespēlēm. Kopumā Andrejam milzīgs darba apjoms – 80 piespēles ar 84% precizitāti.
J.Ikaunieks: sākumsastāvā izgāja otro reizi (pirmā reize bija atklāšanas mačā pret „Metta/LU”) pēc tam, kad iepriekšējā mačā pēdējās sekundēs rezultatīvi piespēlēja Hmizam izglābtajā spēlē Daugavpilī (1:1). Tikai 18 gadus vecais J.Ikaunieks bija viens no pamanāmākajiem spēlētājiem, ļoti aktīvs, piespēlēja Kalnam vārtu guvumā un vairākas reizes varēja gūt vārtus pats (trīs sitieni) – šoreiz nekā, bet visādi citādi ļoti labs sniegums.

„Skonto” – „Ventspils” 3:0
Vladislavs Gabovs: spēles vērtīgākais spēlētājs. Labās malas aizsargs ļoti aktīvi pieslēdzās uzbrukumiem, bet, galvenais, darīja to produktīvi. Tieši Gabovs bija tas, kurš piespēlēja Šabalam pirmo vārtu un Fertovam otro vārtu guvumā. Papildus jāatzīmē, ka viņa malā praktiski neko nespēja paveikt „Ventspils” kreisais uzbrukuma flangs ar citreiz aktīvo malējo aizsargu Antonu Kurakinu priekšgalā. Jāpiemin arī Gabova 50 piespēles.
Artūrs Karašausks: ne jau nopelnītā 11 metru soda sitiena dēļ (tas šķita apšaubāms), bet savas aktivitātes dēļ 90 minūšu garumā. Karašausks nepārtraukti turēja „Ventspils” aizsardzību sasprindzinājumā, veica neskaitāmus reidus, piecas reizes nokļuva aizmugurē, izprovocēja četrus pārkāpumus, divreiz sita pa vārtiem. Ar savu aktivitāti un agresivitāti atbrīvoja rokas un kājas citiem.
Valērijs Šabala: nebija tik aktīvs kā Karašausks, bet tieši 18 gadus vecā uzbrucēja 10. minūtes ātrie vārti, kurus nekādi nenosauksi par tehniski vienkāršiem (tieši otrādi!), būtībā salauza spēli. Jā, „Skonto” izskatījās labāk, bet, kas zina, kādā gultnē turpinātos spēle, ja ventspilnieki ilgāku laiku turētu 0:0. Šabalam 21. minūtē vēlreiz izdevās skaisti aizmukt, taču šoreiz sitiens bija virsū vārtsargam.

„Jūrmala” – „Daugava” R 0:5
Mants Savens: sasniedza 2+1, respektīvi, guva divus vārtus un vienreiz rezultatīvi piespēlēja (precīzāk – lietuvieša sitienu „Jūrmalas” vārtsargs atvairīja, un Vitālijs Ziļs ieraidīja bumbu jau tukšos vārtos). Ja pirmie Savena vārti bija salīdzinoši vienkārši un lauvas tiesu paveica piespēlētājs Ziļs, tad otrajos vārtos Savens atkal nodemonstrēja lielisku prasmi izpildīt standartsituācijas. Kopā Savenam septiņi sitieni pa vārtiem, kā arī 73 piespēles ar 87% precizitāti. Izcili.
Vitālijs Ziļs: līdz šim vairāk par 12 minūtēm mačā neaizvadīja, spēlēja 1. līgā dublieru sastāvā, bet, ticis pie pirmās iespējas sākumsastāvā, izmantoja to vairāk nekā izcili. Gan lieliski nometa bumbu pa sitienam Savenam pirmajos vārtos, gan nopelnīja bīstamo soda sitienu, kad Savens panāca 2:0, gan arī pats vēlāk guva vārtus. Būtībā divatā kopā ar Savenu noorganizēja pirmos trīs vārtus. Izprovocēja piecus pārkāpumus. Atcerēsimies, ka Ziļs pērn bija Rīgas „Daugavas” rezultatīvākais futbolists ar 10 vārtiem, bet šosezon, kad viņa komanda tik jūtami pastiprinājusies, nav viegli tikt pie savas iespējas...
Pāvels Mihadjuks: jā, „Daugava” uzvarēja ar 5:0 un aizsardzībai nebija ļoti daudz darba, taču acīs iekrita, cik aukstasinīgi un meistarīgi Mihadjuks savās epizodēs nospēlēja, tai skaitā atbruņojot pretinieku bīstamāko uzbrucēju Oļegu Malašenoku. Gaisā nevainojams un bonusā vēl arī mača izskaņā guva vārtus. 59 no 61 piespēles bija precīza.

„Spartaks” – „Daugava” D 0:2
Mihails Ziziļevs: labi atvērās un meistarīgi atklāja mača rezultātu. Turēja kopā savas komandas spēli, nereti izprovocēja pārkāpumus.
Andrejs Kovaļovs: guva vārtus, gandrīz nekļūdīgi piespēlēja, četras reizes sita pa vārtiem (trīsreiz vārtu rāmī).
Patriks Tvumasi: 1. puslaikā bija ļoti aktīvs savā kreisajā malā un regulāri viens pret vienu apspēlēja vai pārspēja ātrumā savu pretinieku, lielākoties Juriju Sokolovu. Mēģināja daudz uzņemties iniciatīvu, taču ar uzbrukumu noslēgšanu vairs tik spoži neveicās. Pirmā puslaika izskaņā neizmantoja lielisku izdevību panākt izlīdzinājumu, bet pēc pārtraukuma laukumā "pazuda". Kopumā izpildīja piecus sitienus – divi no tiem bija tādi, ka Ņerugals tikai noskatījās un laimīgi nopūtās, bumbai aizspurdzot nedaudz garām.

„Ilūkste” – „Metta/LU” 1:1
Gatis Kalniņš: šo uzbrucēju var saukt par nelaimes putnu – jau divi vārtu pārliktņi (pirmajā gadījumā pret „Jūrmalu” vārtu guvums būtu komandai devis trīs punktus, bet beigās zaudējums), lai gan vismaz vienus vārtus bija pelnījis. Pret „Ilūksti” pie 0:0 teicami izkārtoja sev sitiena pozīciju un spēcīgi trāpīja pa pārliktni. Arī pārējā laikā bija aktīvs, uzvarēja neskaitāmas (būsim precīzi – 25) gaisa divcīņas, turēja sasprindzinājumā „Ilūkstes” aizsardzību. Pēc mača pretinieku treneris Vladimirs Pačko atzina, ka viņa komanda ar Kalniņu netika galā.
Mamuka Gongadze: Kalniņa prototips pretējā laukuma pusē. Veica daudz reidu, rādīja skaistu tehniku. Tiesa, minētie reidi neradīja izcilus momentus, taču savu meistarību un vārtu gūšanas garšu Gongadze nodemonstrēja spēles izskaņā, atrodoties īstajā laikā un vietā, izlīdzinot rezultātu.
Jans Radevičs: „Ilūkstes” sastāvs nav dziļs, un Radevičs šai klubam sarežģītajā situācijā ir universāls, lieti palīdzot – viņš spēlē gan balsta pussarga, gan vajadzības gadījumā centra aizsarga pozīcijā. Lai gan mačā pret „Metta/LU” ilūkstiešu aizsardzība netika galā ar Kalniņu, un Radevičs spēlēja tieši centra aizsarga pozīcijā, viņš paveica lielu darba apjomu, uzvarēja 12 no 20 divcīņām, iesāka vairumu savas komandas uzbrukumu (66 precīzas piespēles, kamēr tuvākajam sekotājam tikai 43, bet viesu sastāvā nevienam nebija vairāk par 31 precīzu piespēli), darīja to ar labu precizitāti, turklāt vienā no epizodēm labi uzšāva pa vārtiem, esot tuvu rezultāta atklāšanai.

Virslīgas zvaigznes

VSpēlētājsKlubsKopā
1.-6.KalnsLiepājas metalurgs3
1.-6.HmizsLiepājas metalurgs3
1.-6.RečickisDaugava R3
1.-6.MihadjuksDaugava R3
1.-6.MalašenoksJūrmala3
1.-6.KovaļovsDaugava D3
7.-18.ŽigajevsVentspils2
7.-18.TarhnišviliVentspils2
7.-18.SiņeļņikovsSkonto2
7.-18.KuzņecovsJūrmala2
7.-18.V.MorozsSpartaks2
7.-18.ŠabalaSkonto2
7.-18.KarašausksSkonto2
7.-18.MingazovsSkonto2
7.-18.SavensDaugava R2
7.-18.ZiziļevsDaugava D2
7.-18.ŽuļevsJelgava2
7.-18.TvumasiSpartaks2

Rezultatīvākie spēlētāji

VSpēlētājsKlubsVārti
1.-2.D.HmizsLiepājas metalurgs4
1.-2.J.KalnsLiepājas metalurgs4
3.M.SavensDaugava R4 (1)
4.J.ŽigajevsVentspils4 (2)
5.V.ŠabalaSkonto3

Rezultatīvo piespēļu autori (tie, kam vismaz divas rezultatīvas piespēles)

VSpēlētājsKlubsKopā
1.E.SuhanovsVentspils3
J.ŽigajevsVentspils3
A.KovaļovsDaugava D3
4.D.HmizsLiepājas metalurgs2
K.GrebisDaugava R2
R.MingazovsSkonto2
A.ProhorenkovsLiepājas metalurgs2
A.KarašausksSkonto2
S.MišinsJūrmala2
V.AfanasjevsLiepājas metalurgs2
M.SavensDaugava R2
J.IkaunieksLiepājas metalurgs2
V.GabovsSkonto2

Gūtie vārti + rezultatīvās piespēles

VSpēlētājsKlubsPunkti
1.J.ŽigajevsVentspils7 (4+3)
2.-3.D.HmizsLiepājas metalurgs6 (4+2)
2.-3.M.SavensDaugava R6 (4+2)
4J.KalnsLiepājas metalurgs5 (4+1)
5A.KovaļovsDaugava D5 (2+3)
6.-7.R.MingazovsSkonto4 (2+2)
6.-7.A.KarašausksSkonto4 (2+2)
8.V.ŠabalaSkonto3 (3+0)
9.-10.O.MalašenoksJūrmala3 (2+1)
9.-10.V.AskerovsLiepājas metalurgs3 (2+1)
11.-12.K.GrebisDaugava R3 (1+2)
11.-12.J.IkaunieksLiepājas metalurgs3 (1+2)
13.E.SuhanovsVentspils3 (0+3)

Visas rezultatīvās piespēles 5. kārtā:

Dmitrijs Hmizs: piespēlēja izgājienā Askerovam pirmo vārtu guvumā pret „Jelgavu”.
Jānis Ikaunieks: uzmeta gaisā bumbu pa sitienam Kalnam, kurš ar skaistu tālsitienu pārspēja Vlasovu.
Valērijs Afanasjevs: centrēja epizodē, kad Kalns skaisti ar galvu raidīja bumbu vārtos.
Vladislavs Gabovs: piespēlēja Šabalam, kurš pēc brīža atklāja rezultātu mačā ar „Ventspili”.
Vladislavs Gabovs: savu otro rezultatīvo piespēli nopelnīja par piespēli Fertovam, kad „Skonto” panāca 2:0.
Artūrs Karašausks: nopelnīja 11 metru soda sitienu, kuru realizēja Siņeļņikovs.
Vitālijs Ziļs: ar galvu atmeta bumbu pa sitienam Savenam, un lietuvietis atklāja rezultātu mačā ar „Jūrmalu”.
Mants Savens: sita pa vārtiem un atvairīto bumbu tukšos vārtos viegli ieraidīja Ziļs.
Nikolajs Kozačuks: pretuzbrukumā aizskrēja, veica centrējumu, pēc kura Grebis ar galvu panāca jau 4:0 „Daugavas” (R) labā.
Tedijs Suračs: pēc „Daugavas” stūra sitiena horvāts Suračs ar galvu pagarināja piespēli, un Pāvels Mihadjuks guva vārtus.
Stenlijs Ibe: iespēlēja bumbu soda laukumā Ziziļevam, kurš atklāja rezultātu cīņā ar „Spartaku”.
Koihiro Izuka: iespēlēja bumbu skrējienā Kovaļovam, kurš pēc brīža ar sitienu no asa leņķa pārsteidza „Spartaka” vārtsargu Sazonovu.
Māris Savinovs: pēc „Ilūkstes” vārtsarga Čižova kļūdas tieši Māris Savinovs pāradresēja bumbu vārtu priekšā, kur to tukšos vārtos ieraidīja Skābardis.
Edijs Ivaško: uzvarēja gaisa divcīņu, pēc kuras Biezais bumbu atvairīja sev priekšā, un Gongadze panāca „Ilūkstei” izlīdzinājumu.
Nebija rezultatīvu piespēļu: Savena realizētais soda sitiens (Ziļs nopelnīja bīstamu soda sitienu, tomēr mūsu klasifikācijā vienīgi nopelnīts 11 metru soda sitiens tiek ieskaitīta kā rezultatīva piespēle).

Sportacentrs.com 5. kārtas materiāli

SpēlePirms spēlesSpēles rakstsVideoKomentāri
Liepājas metalurgs - JelgavaPirms spēlesSpēleVideoKomentāri
Skonto - VentspilsPirms spēlesSpēleVideoKomentāri
Jūrmala – Daugava RPirms spēlesSpēleVideoKomentāri
Spartaks – Daugava DPirms spēlesSpēleVideoKomentāri
Ilūkste - Metta/LUPirms spēlesSpēleVideoKomentāri
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2013-05-01 17:53, pirms 11 gadiem
Kārtējo reizi lielisks skatījums. Paldies!

  +2 [+] [-]

, 2013-05-01 22:02, pirms 11 gadiem
Par šo rakstu sēriju, protams, atzinība un vēlreiz atzinība! Bet dīvaini, ka SC nav pamanījis, ka Rīgā jau otro dienu norisinās starptautisks U16 izlašu (1997. g.) turnīrs...(:
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja