Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2904, Did:0, useCase: 3

Top 5: Vēsturiska atspēlēšanās, Brazīlija apsteidz Vāciju, Neimāra spožums un posts

Top 5: Vēsturiska atspēlēšanās, Brazīlija apsteidz Vāciju, Neimāra spožums un posts
Nasers Šadlī priecājas par uzvaras vārtiem mačā pret Japānu kompensācijas laika ceturtajā minūtē.
Foto: Reuters/Scanpix

Sportacentrs.com turpina atskatīsies uz Pasaules kausa finālturnīra dienas spilgtākajām epizodēm, kuras futbola fani turpinās apspriest arī nākamajā dienā, kopā ar kolēģiem dzerot kafiju, satiekot paziņu sabiedriskajā transportā vai atpūšoties kopā ar draugiem pie alus glāzes.

1. DEVĪTIE UZVARAS VĀRTI KOMPENSĀCIJAS LAIKĀ

Beļģijas izlase kļuva par pirmo komandu kopš 1970. gada finālturnīra, kurai izslēgšanas spēļu stadijā izdevies atspēlēt divu vārtu deficītu un izcīnīt uzvaru. Pirms 48 gadiem to paveica Rietumvācija, kas pamatlaikā atspēlējās no 0:2 un papildlaikā uzvarēja Angliju (3:2). Bet pamatlaikā pēc nokļūšanas iedzinējos ar vismaz divu vārtu starpību pēdējoreiz play-off stadijā atspēlēties un uzvarēt bija izdevies Portugālei, kas 1966. gada finālturnīra ceturtdaļfinālā pret Ziemeļkoreju no 0:3 spēja panākt 5:3. Beļģi Pasaules kausa ceturtdaļfinālu divos turnīros pēc kārtas sasnieguši pirmoreiz vēsturē. Interesanti, ka 12 izslēgšanas spēlēs Pasaules kausa finālturnīros Beļģija ne reizi nav nosargājusi savus vārtus neskartus, kopumā ielaižot 28 vārtus. Nasera Šadlī uzvaras vārti bija devītie kompensācijas laikā gūtie uzvaras vārti šajā finālturnīrā. Tas ir tikai par vieniem mazāk nekā iepriekšējos piecos finālturnīros kopā.

2. BRAZĪLIJAI SEPTĪTAIS 1/4 FINĀLS PĒC KĀRTAS

Brazīlijas valstsvienība ir palikusi nepārspēta jau 15 spēlēs pēc kārtas, turklāt šajos mačos brazīlieši ielaiduši tikai trīs vārtus. Uzvara ar 2:0 pret Meksiku tikai papildināja sekmīgo statistiku mačos pret Ziemeļamerikas un Centrālamerikas komandām Pasaules kausa finālturnīros – astoņas uzvaras deviņās spēlēs, ielaižot tikai vienus vārtus. Brazīlieši astotdaļfināla kārtu pēdējoreiz nepārvarēja 1990. gada finālturnīrā Itālijā, kur ar 0:1 piekāpās Argentīnai. Robertu Firminu gūtie vārti bija otrie ātrākie šajā turnīrā, kas gūti pēc došanās laukumā uz maiņu. Kopš Firminu iesaistīšanās spēlēs bija aizritējušas vien divas minūtes un četras sekundes. Interesanti, ka Firminu Brazīlijas izlases rindās guvis septiņus vārtus, un allaž tie bijuši pēdējie brazīliešu vārti konkrētajā mačā.

3. NEIMĀRS LĪDERIS SITIENOS UN PĀRKĀPUMU IZPROVOCĒŠANĀ

Jā, daudziem visspilgtāk atmiņā paliks Neimāra vārtīšanās pa zālāju. Tas viņam tiek pārmests ne bez iemesla. Taču ir arī cita statistika. Pēdējās 19 spēlēs viņš ir bijis iesaistīts 20 vārtu gūšanā, 11 vārtus gūstot pats un deviņas reizes asistējot partneriem. Neimārs šajā finālturnīrā ir izdarījis visvairāk sitienu pa vārtiem (23) un visvairāk sitienu vārtu rāmī (12), kā arī radījis visvairāk vārtu gūšanas izdevību (16). Pret viņu noteikumi pārkāpti 23 reizes – vairāk nekā pret jebkuru citu futbolistu šīgada finālturnīrā. Starp citu, Neimāra precīzais sitiens bija 227. Brazīlijas izlases vārtu guvums finālturnīru vēsturē, kas visu laiku rezultatīvāko komandu saraksta galvgalī ļāvis apsteigt Vāciju (226).

4. MEKSIKAS 1/8 FINĀLA LĀSTS

Kopš Pasaules kausa finālturnīros notiek astotdaļfināli Meksikas izlase šajā kārtā izstājusies jau septiņas reizes – vairāk nekā divas reizes vairāk par jebkuru citu valstsvienību. Vienīgā reize, kad Meksika pārvarēja astotdaļfināla barjeru, bija 1986. gadā, kad finālturnīrs risinājās Meksikā un astotdaļfinālā ar 2:0 izdevās pārspēt Bulgāriju. Tā joprojām ir Meksikas vienīgā uzvara Pasaules kausa finālturnīru izslēgšanas spēlēs, lai gan meksikāņi ir spēlējuši astotdaļfinālā katrā turnīrā kopš 1994. gada. To ir spējusi vēl tikai Brazīlijas izlase. Mačā pret Brazīliju meksikāņi pat vairāk kontrolēja bumbu (51% pret 49%), taču sitieni pa vārtiem un sitieni vārtu rāmī brazīliešiem bija pārliecinoši vairāk – attiecīgi 20 pret 14 un 10 pret 1.

5. JAPĀNA TOMĒR NEKĻUVA PAR TREŠO

Japānas futbolisti šajā finālturnīrā iesita sešus vārtus, kas ir viņu labākais rādītājs finālturnīru vēsturē. Bet Takahaši Inui kļuva tikai par trešo japāņu futbolistu pēc Juniči Inamoto (2002. gadā) un Keisukes Hondas (2010. gadā), kurš vienā finālturnīrā guvis divus vārtus. Japānas valstsvienība bija tuvu tam, lai kļūtu tikai par trešo Āzijas komandu, kas sasniegusi Pasaules kausa ceturtdaļfinālu. Līdz šim tas izdevies tikai Ziemeļkorejai 1966. gada finālturnīrā Anglijā un Dienvidkorejai 2002. gada finālturnīrā, kas risinājās Dienvidkorejā un Japānā.

1. DIENAS TOP 5, 2. DIENAS TOP 5, 3. DIENAS TOP 5, 4. DIENAS TOP 5, 5. DIENAS TOP 5, 6. DIENAS TOP 5, 7. DIENAS TOP 5, 8. DIENAS TOP 5, 9. DIENAS TOP 5, 10. DIENAS TOP 5, 11. DIENAS TOP 5, 12. DIENAS TOP 5, 13. DIENAS TOP 5, 14. DIENAS TOP 5, 15. DIENAS TOP 5, 16. DIENAS TOP 5, 17. DIENAS TOP 5