Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

Viedoklis: Vai pasaules labākais treneris izvilktu Latviju no mēsliem?

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Viedoklis: Vai pasaules labākais treneris izvilktu Latviju no mēsliem?
Slaviša Stojanovičs un Peps Gvardiola. Foto: Romāns Kokšarovs, f64 / Scanpix

Arī es iepriekš esmu sacījis, ka Romāns Grigorčuks, lūk, būtu ideālais variants Latvijas futbola izlasei - ilgus gadus šeit ir bijis, prot izspiest maksimumu, ir ļoti prasīgs un stingrs. Bet... kā ir patiesībā? Viens ir trenera loma klubā, bet vai izlasē viņš spēj kaut ko būtiski mainīt? Šai materiālā pierādīšu, ka globāli apgriezt lietas kājām gaisā treneris (tāpat kā futbolistu pašatdeve, veiksme un tamlīdzīgas lietas) nevar. Absolūti lielākā nozīme ir futbolistu kvalitātei.

Ievads

Ja nu kāds ticis tālāk par virsrakstu un lasa šo, pirmo, teikumu, uzreiz uzsvēršu divas lietas. Pirmkārt, Latvijas izlase “Euro 2020” kvalifikācijā spēlē zem tās potenciāla, sniegums un rezultāti ir drausmīgi un, ja godīgi, tad ne tikai spēlētājiem, bet arī Slavišam Stojanovičam būtu jāieskatās spogulī. Jā, jau tā esam mainījuši trenerus kā zeķes, taču, ja Latvijas izlases rādītāji ir otrie sliktākie starp 55 UEFA izlasēm (sliktāki nekā Gibraltāram, Andorai, Lihtenšteinai utt.), tad diemžēl domas pašas aizlido pie jauna zeķu pāra.

Otrkārt, trenera loma izlasē ir maznozīmīga tādā globālā izpratnē – izšķirošs ir pieejamais futbolistu arsenāls. Taču, protams, nenoliedzu, ka arī treneris var izšķirt pietiekami daudz – sevišķi, ja runa ir par komandām, starp kuru sastāvu kvalitāti nav milzīgas atšķirības. Un/vai izlasēm, grandiem, kuriem ir ārkārtīgi plaša spēlētāju izvēle un cīņās pret citiem grandiem jācīnās par katru snieguma procentiņu, lai tikai nosvērtu līdzīgos svaru kausus sev par labu.

Diemžēl tas nav stāsts par Latviju. Jā, Nāciju līgā apsteigt un uzvarēt savstarpējos mačos Andoru - tā ir cita lieta. Taču, ja runājam par "Euro 2020" kvalifikācijas grupu, tad no visām izlasēm, pat Ziemeļmaķedonijas, atpaliekam ārkārtīgi daudz. Tāpēc uzskatu, ka neviens treneris pasaulē Latviju šādā grupā objektīvi nespētu izcelt no pēdējās vietas. Skaidrs, ka ir tādi faktori kā veiksme, neticama pašatdeve, izcils treneris, sastāva balanss, pretinieku dažāda veida ķibeles utt., un tie reizēm palīdz vājākām izlasēm, taču es šeit runāju par objektīvo ainu. Kā jau minēju, noteikti varam un vajag spēlēt labāk, taču jebkurā gadījumā Latvijai diemžēl ir pārliecinoši vājākie futbolisti mūsu grupā. Mēģināšu pierādīt, ka tieši tam arī ir izšķiroša nozīme.

Pētījuma formula

“Pētījums” tam, ko izdarīju, skan pārāk bravūrīgi, taču galvenais šeit ir secinājums, kurš, manuprāt, ir grūti apstrīdams – pastāv ārkārtīgi spēcīga saikne starp futbolistu sastāva tirgus vērtību un izlases rezultātiem.

Lai novērtētu izlašu spēku, no populārā “Transfermarkt” paņēmu katras izlases futbolistu (septembra kandidāti) kopējo tirgus vērtību un izdalīju ar futbolistu skaitu, tādējādi iegūstot izlases kandidāta vidējo tirgus vērtību. Tālāk šo vērtību salīdzināju ar izlašu iegūto vidējo punktu skaitu pēdējā pusotrā kvalifikācijas turnīrā (PK2018 un “Euro2020”). Abus rādītājus varat salīdzināt zemāk attēlotajā grafikā.

Papildus aprēķināju statistisko korelāciju (R) starp abiem rādītājiem, un iegūtais rezultāts parāda, ka šī saikne patiešām ir ļoti, ļoti cieša. Proti, apmēram 82% no izlašu iegūto punktu svārstībām var izskaidrot ar izlašu futbolistu tirgus vērtību. Respektīvi, lai gan nenoliedzami ir nozīme patriotismam, degsmei, pašatdevei, trenerim, taktikai utt., vislielākajā mērā izlases sekmes nosaka tieši futbolistu sastāvs.

Grafiks nav vizuāli baudāms - lai to apskatītu labākā kvalitātē, lūdzu, spiest šeit.
Uz X ass ir iegūtie vidējie punkti PK2018 un "Euro2020" atlases ciklā.
Uz Y ass ir izlases futbolistu vidējā tirgus vērtība saskaņā ar "Transfermarkt" datiem.

Grafiks nav vizuāli baudāms - lai to apskatītu labākā kvalitātē, lūdzu, spiest šeit.

Iezīmētajai līknei izteikti pa labi esošās izlases (Beļģija, Šveice, Krievija, Ziemeļīrija un vēl dažas) uzrādījušas būtiski labākus rezultātus salīdzinoši ar to sastāva tirgus vērtību. Lai jūs nemulsinātu, piemēram, lieliskās Beļģijas pieminēšana pie tādām kā "pārsteiguma autorēm", šī komanda pēdējā pusotrā atlases ciklā 16 spēlēs uzrādījusi fantastisku bilanci 15-1-0, kas tomēr ir vēl krietni labāk nekā "normāli" vajadzētu būt. Precīzi tādu pašu 15-1-0 sasniegusi arī Spānija, taču tai vidējais futbolists izlasē ir 44 miljonus eiro vērts, kamēr Beļģijai "tikai" 26 miljonus vērts.

Iezīmētajai līknei izteikti pa kreisi esošās izlases (Nīderlande, Austrija, Serbija, Norvēģija, Dānija un vēl dažas) uzrādījušas būtiski sliktākus rezultātus salīdzinoši ar to sastāva tirgus vērtību. Piemēram, Nīderlandei ir septītais vērtīgākais vidējais futbolists (aiz Anglijas, Vācijas, Spānijas, Francijas, Portugāles un Itālijas), taču iegūto punktu ir mazāk nekā salīdzinoši pieticīgajām Īrijai, Ziemeļīrijai un Islandei.

Taču tie ir tikai daži izņēmumi - pat vizuāli grafikā redzat, ka vairums izlašu "draudzējas" ar līkni, ir tiešā tās tuvumā, norādot uz ciešo sakarību starp spēlētāju sastāvu un rezultātu. Un arī Latvija, kura pēc "Transfermarkt" ir ar sesto zemāko(!) vērtību starp visām Eiropas izlasēm, izcīnīto punktu ziņā atrodas tur, kur tai arī jābūt. Pēdējā pusotra cikla laikā mēs neizcīnām pat vidēji puspunktu mačā, un līkne rāda, ka, lai mēs varētu pretendēt, piemēram, uz vidēji vienu punktu mačā (apmēram Kipras, Bulgārijas sasniegtais, nekas īpašs), Latvijas vidējā futbolista tirgus vērtībai būtu jābūt nevis 0.3 miljoni eiro kā tagad, bet gan 1.2 miljoni eiro - tātad vidēji četras reizes vērtīgākam... Šobrīd esam ļoti tālu no vidusmēra.

Atļaušos iegūto rezultātu vēl mazliet interpretēt. Ņemot vērā, ka spēlētāja tirgus vērtību lielā mērā nosaka līga un komanda, kurā futbolists spēlē (neatradīsiet Virslīgā daudzus miljonus vērtu spēlētāju, tāpat lielajās līgās neatradīsiet lētus futbolistus ar retiem izņēmumiem, kas attiecas uz super veterāniem; futbolistu vērtība "Transfermarkt" aug un krīt primāri atkarībā no futbolista klubu karjeras līkločiem), tad šeit tikpat labi varam runāt par izlases futbolistu ikdienu. Proti, jo vairāk futbolistu ikdienā spēlē “Top5” līgās un, vēlams, vadošajās komandās, jo pozitīvāk tas raksturo izlasi.

Latvijas futbolisti pārsvarā spēlē Virslīgā. Meklējot attaisnojumus, varam minēt, ka daži Virslīgas džeki varētu spēlēt ārzemēs, ja ne limits un pieprasījums pēc viņiem pašmājās, taču diemžēl neticu, ka bez limita mūsējie mierīgi pārceltos uz "Top25" līgām. Lai gan kopš 2016. gada mūsu čempionāts, manuprāt, aug, nemēģināsim pat salīdzināt ikdienas rutīnu Virslīgā ar, piemēram, to intensitāti un līmeni, kāds ir “La Liga”, EPL vai A Sērijā. Ir arī desmitiem citu līgu, kas nav tik varenas kā “Top5”, bet tik un tā ar būtiski augstāku spēles līmeni nekā Latvijā. Polijas, Austrijas, Izraēlas, Slovēnijas un Ziemeļmaķedonijas izlasēs netrūkst spēlētāju spēcīgajās līgās. Mums trūkst. Un, tiekoties šiem futbolistiem aci pret aci laukumā, protams, izpaužas, kurš cik jaudīgā līgā un klubā spēlē ikdienā.

Skaidrs, ka “Transfermarkt” ir zināmas nepilnības, piemēram:
- mazo izlašu spēlētāji mēdz būt novērtēti greizi, un šie dati ir tāli no tirgus (taču runa par simtiem tūkstošiem eiro, kuri lielo ainu neizšķir),
- tirgus vērtības noteikšanā liela nozīme ir vecumam un veterāniem tirgus vērtība būtiski mazinās (taču katrā izlasē ir gan vecie, gan jaunie),
- dažām mazajām izlasēm (piemēram, Armēnijai Mhitarjans) viena futbolista vērtība var pārsniegt 50% no izlases vērtības.

Tāpat jāatzīst, ka aptuveni 16 spēles katrai izlasei nav tik daudz, un nejaušības faktoram, visticamāk, šeit arī ir nozīme. Tomēr, ja pētījuma formula neuzrādītu ciešu sakarību, tad varētu šaubīties un meklēt labāku formulu. Turpretī mani aprēķini pierādīja ārkārtīgi spēcīgu korelāciju. Protams, pastāv arī citi faktori, kas izšķir izlašu rezultātus, bet "dienas beigās" lielākā nozīme ir materiālam jeb futbolistiem.

Trenera nozīme ir ļoti liela tieši klubā, kur norit ikdienas darbs. Izlasē? Šeit varam kopā pasmaidīt, jo mūsu pašu izlases pēdējie treneri Miksu Pātelainens un Slaviša Stojanovičs ne reizi vien sūkstījušies, ka atvēlētais laiks izlasēm ir pārāk īss, lai kaut ko mainītu, tāpat bieži esam dzirdējuši retoriku, ka "izlases treneris nevar divās dienās iemācīt futbolistam spēlēt futbolu" utt. Uz izlasi sabrauc profesionāļi, savu valstu labākie futbolisti, kuri laukumā vienkārši atrāda to, ko dzīves laikā ir iemācījušies.

Tāpat apšaubu, ka pēdējā pusotra cikla pozitīvo piemēru (Beļģijas, Šveices, Krievijas, Ziemeļīrijas) treneri ir ar daudz lielāku vārdu un vēsturiski lielākiem panākumiem, nekā negatīvo piemēru (Nīderlande, Austrija, Serbija, Norvēģija, Dānija) treneri. Savukārt, piemēram, mazo Horvātiju pērn līdz pasaules vicečempiones titulam aizveda Zlatko Daličs, kurš pirms tam pārsvarā vadīja Horvātijas pieticīgā čempionāta viduvējus klubus un "vārdu uztaisīja", strādājot Āzijas klubos, nevis Čempionu līgā vai citās lielās nacionālajās izlasēs, kur viņam pieredzes joprojām nav.

Latvija un mūsu vājākā pretiniece Ziemeļmaķedonija

Atkārtojos, ka Latvijas izlases objektīvais vājums nav pamats regulāri zaudēt ar tik pazemojošiem rezultātiem kā 0:5 un 0:6, laukumā demonstrējot totālu bezcerību. Taču tāpat atkārtošu, ka arī ar labāku sniegumu (sniegumu, kas atbilstošs Latvijas spējām jeb virs pundurvalstu rādītā!) mūsu objektīvā vieta šajā grupā ir pēdējā.

Lūdzu, zemāk Latvijas salīdzinājums ar Ziemeļmaķedoniju dažādos griezumos. Izvēlējos Ziemeļmaķedoniju, kas ir vājākā no mūsu grupas pretiniecēm. Kā redzat attēlos, Latvija vienos vārtos piekāpjas Ziemeļmaķedonijai futbolistu tirgus vērtībā un pārstāvēto klubu/līgu ziņā. Mūsu vērtīgākais spēlētājs ir tikai drusku dārgāks nekā Ziemeļmaķedonijas vismazāk vērtīgākais spēlētājs... Taču īpaši aicinu aplūkot kolonnu “kluba vieta līgā” tieši attiecībā uz Ziemeļmaķedoniju - bieži vien tās ir ne tikai labas/cienījamas līgas, bet arī komandas, kas šajās līgās augstu kotējas un cīnās par augstākajiem mērķiem. Tie ir līderi.

Citas piezīmes (lai apskatītu, spied "vairāk"):

Ziemeļmaķedonija
Elmass pievienojās "Napoli" pirms jaunās sezonas;
Bjelsas vadībā "Leeds" ar Alioski sastāvā ilgu laiku bija 1. vietā, bet palika 3. un netika EPL caur "play-off";
Nesterovskis pagājušo sezonu pavadīja B Sērijā "Palermo", uz "Udinese" pārcēlās šovasar;
Dimitrijevska komandai norādītā vieta ir pagājušās sezonas "La Liga", tagad komanda pēc izkrišanas spēlē Spānijas pēc spēka otrajā līgā;
Trajkovskis pagājušajā sezonā bija B Sērijā "Palermo" sastāvā, tagad pārcēlies uz "Mallorca", kurai norādīta vieta Spānijas otrajā līgā - pēc pacelšanās šosezon tā piedalās "La Liga";
Muslio pagājušajā sezonā bija Ziemeļmaķedonijas čempionē "Škendija"; uz Ungāriju pārcēlās šovasar.

Latvija
Dubra nesen pārcēlies no Kazahstānas;
Kamešs pievienojās "Riga" salīdzinoši nesen, pirms tam pāris mēnešus bez kluba, vēl pirms tam bija Krievijas pēc spēka otrajā līgā;
Rugins pirms sezonas pārcēlās uz RFS no vicečempiones Ventspils;
Jagodinskis pirms sezonas pārcēlās uz RFS no vicečempiones Ventspils;
Šabalas komandai norādīta vieta Ekstraklasē, tagad pēc izkrišanas spēlē Polijas pēc spēka otrajā līgā. Šabala pārcēlās uz šo komandu šovasar no citas šīs līgas komandas;
Šteinbors ir viens no "Arka" līderiem, un zemā tirgus vērtība lielā mērā saistīta ar viņa vecumu.

Kamēr mūsu vērtīgākie spēlētāji pārsvarā cīnās (jā, arī izcīna) par Virslīgas titulu, Ziemeļmaķedonijas spēlētāji, atskaitot dažus pastarīšus “La Liga” un A Sērijā, tēmē uz augstākajām vietām labās līgās. Horvātijas flagmanis Zagrebas “Dinamo”, Ungārijas vicečempione (divi spēlētāji), Kipras vicečempions, Itālijas vicečempions(!), Anglijas “Championship” trešā vieta, Portugāles trešā vieta. Mēs Latvijā esam laimīgi par, piemēram, Pāvelu Šteinboru un Mārci Ošu, kuru komandas pavasarī par mata tiesu izglābās no izkrišanas no Polijas un Šveices augstākās līgas…

Futbols ilgtermiņā kļūst aizvien taisnīgāks. Interneta sniegtās iespējas, vienkāršā apmaiņa ar informāciju, statistikas portāli, skauti visā pasaulē, futbola analītiķi ar gluži vai zinātnisku pieeju, video – tas viss futbolā nopietni iesaistītajiem aizvien labāk ļauj novērtēt un izmērīt spēlētājus. Ja vēl pirms 10-15 gadiem mēdza atgadīties, ka lieli klubi kuriozā veidā ļāva sev iesmērēt "nespējniekus", tad tagad labos klubos nejauši futbolisti vairs gandrīz nenokļūst. Un, ja mūsējie nespēlē labos klubos, tad tas nav tāpat vien. Tik vienkārši.

P.S. Jā, šis materiāls ir no sērijas "Captain Obvious" - arī muļķim skaidrs, ka jo stiprāki spēlētāji, jo spēcīgāka izlase. Taču statistiski parādīju, cik nospiedošs pārsvars tieši izlašu futbolā ir šim faktoram, kamēr sakrāt procentiņus no citiem faktoriem (tautā populārie saukļi par "kapāšanu", "patriotismu", "īsto treneri") ir sarežģīti. Citā reizē lūkošu salikt galvenos uzsvarus, kāpēc tad mūsu spēlētāji nav pieprasīti labās līgās un klubos - to izanalizēt jau ir grūtāks uzdevums.

Spied pogu "vairāk", lai apskatītu izejas datus un Latvijas kopējo tirgus vērtību salīdzinoši ar citām mazajām izlasēm:

Izlasepunktispēlesvidējie punktividējā vērtība
Belgium46162.8826 240 000
Spain46162.8843 913 043
Germany42152.8044 142 857
England38142.7146 250 000
Italy41162.5629 192 308
Portugal35142.5031 310 000
Switzerland35142.5012 086 957
Russia1562.507 801 923
France38162.3839 065 217
Poland38162.3812 792 593
Iceland34162.133 200 000
Northern Ireland31152.071 522 667
Croatia30152.0011 156 522
Republic of Ireland30152.003 700 000
Ukraine30152.006 625 000
Denmark29151.9314 717 391
Netherlands27141.9326 521 739
Sweden30161.885 467 391
Turkey30161.886 046 154
Serbia28151.8715 458 000
Slovakia27151.806 920 833
Wales23141.647 240 385
Slovenia26161.636 930 435
Czech Republic24151.605 565 909
Austria25161.5611 295 652
Bosnia and Herzegovina24161.506 672 917
Greece24161.505 362 500
Scotland24161.506 850 000
Hungary22151.472 892 308
Romania23161.443 330 417
Albania22161.382 858 000
Norway22161.385 236 957
Finland21161.311 338 000
Israel20161.252 167 391
Montenegro18151.202 488 966
North Macedonia19161.192 368 750
Cyprus17161.06675 000
Armenia16161.001 457 200
Bulgaria15151.001 104 839
Kazakhstan13160.811 219 565
Azerbaijan11150.73664 348
Estonia11150.73351 304
Luxembourg10150.67552 083
Georgia9150.601 301 923
Kosovo9150.601 890 000
Faroe Islands9160.56195 455
Belarus8150.53617 391
Lithuania7150.47347 917
Latvia7160.44268 182
Moldova5160.31622 083
Andorra4160.2556 522
Malta4160.25156 522
Liechtenstein1160.06102 174
Gibraltar0150.006 667
San Marino0160.0018 478

20 vismazāk vērtīgākās futbola izlases (pēc "Transfermarkt" datiem), vidējā futbolista tirgus vērtība miljonos eiro

1 2 40 komentāri

  +8 [+] [-]

, 2019-10-08 18:36, pirms 4 gadiem
Edmund! Ievadrakstā visu pateici pareizi.Diez vai daudzi izlasīs visu ko uzrakstīji
Slēpts komentārs: krista_klentaka_116318889774292

  +7 [+] [-]

, 2019-10-08 18:56, pirms 4 gadiem
Diemžēl šo skaudro patiesību neviens negrib pieņemt,bet pukst,ka mums jāspēlē Nācijas līgā ar pundurvalstiņām.Tā ir mūsu vieta un ilgi vēl būs,kamēr LFF neatradīs pareizos risinājumus jauno futbolistu sagatavošanā,kopā ar valsti nepacels futbola infrastruktūru augstākā līmenī utt.Pagaidām par to visu varam pasmaidīt.Šobrīd notiek cīņa par varu,jo kur daudz naudas,tur vajag varu,lai pie tās naudiņas tiktu.Bet futbols tur pagaidām otrā plānā.Tā es redzu šī brīža situāciju Latvijas futbolā.

  +7 [+] [-]

, 2019-10-08 19:11, pirms 4 gadiem
>>>Krista Klentaka
Vajadzēja speciāli piereģistrēties,lai ieliktu šo komentāru,kur noliktu Stojanoviču ar visu no tā izrietošām sekām.Ja manījāt,raksts ir par to,ka šobrīd mūs neglābs neviens treneris.Ne latviešu,ne ārzemju.
Tāpēc es arī piekrītu uzskatam,ka ārzemju treneris ir plika naudas izšķiešana un šo beztalantīgo izlasi var vadīt jebkurš Latvijas speciālists ,kuram ir attiecīga licenze.Iedvesmot,motivēt,noticēt ,tie ir tukši vārdi,ja pretī nāk galvas tiesas spēcīgāks pretinieks,bet var noderēt tad,ja jācīnās ar līdzvērtīgu pretinieku.Mums bija Starkovs,mums bija Pahars.Nevienam nedodam mierīgi strādāt,jo daudzi grib redzēt brīnumu,ko viņi nekad neieraudzīs savas dzīves laikā.Nebūs mums pat vidusmēra Eiropas līmeņa futbols vēl vismaz 50 gadus.Vienīgi naturalizācija var nedaudz paātrināt šo procesu,pie kā arī ar laiku droši vien nonāksim.Tādas ir manas pesimiskās,kā daudzi teiks,domas.Es gan uzskatu,ka tas ir reālu faktu konstatācija,ko mums arī šeit Edmunds cenšās pierādīt.

     [+] [-]

, 2019-10-08 19:15, pirms 4 gadiem
Daljeji,bet ne globaali

  -3 [+] [-]

, 2019-10-08 19:18, pirms 4 gadiem
Sudos mes visur esam,kaa tas varèeja ut...mes tak latvieshi....pashi savu valsti celjam...prieks par poljiem,estiem un paari viisiem sloveenji

  +7 [+] [-]

, 2019-10-08 19:19, pirms 4 gadiem
krista_klentaka_116318889774292 rakstīja: Virsraksta sakarā- Izlasei pietiktu ar treneri, kurš ideāli pārzina vietējos futbolistus, un apzinās viņu spējas. Kurš spēj iedvesmot un motivēt, likt spēlētājiem sev noticēt. Mums ir augstas klases futbolisti, kuri jau šodien, vakar , un rīt spējīgi spēlēt labāk, kā to dara līdz šim. Slavišam nav izdevies pat izveidot komandu, izlasi. Viņš ir atbildīgs par apkaunojušo situāciju ! Vajadzīgs cilvēks, kurš saprot LV futbolu, spēlētājus ! Un nav tā, ka šādu cilvēku nav .
čau, Ģirt!

  -3 [+] [-]

, 2019-10-08 19:33, pirms 4 gadiem
Šitais skarbi novērtēja, Gorkša vilkus nosaucot par čivavām...
Citas federācijas prezidents būtu uzreiz patriecis izlases trenerii, kurš uzbrauc prezidentam...
Bet Gorkšam laikam ir savas intereses un plāni...
😎

     [+] [-]

, 2019-10-08 19:40, pirms 4 gadiem
P.S. Cik naudas tika izkrāpts par Kr.Barona Futbola Mājām? Kāds ir sodīts..., nē, viens žux tika pat prēmēts par afēru!
Labi, paskatīsimies ko rīt 12,00 paziņos Ķuzis ar Gorkšu...

  +1 [+] [-]

, 2019-10-08 20:09, pirms 4 gadiem
Virsrakstā ir jautājums. Tekstā pietiktu tikai ar diviem burtiem-Nē.

  -3 [+] [-]

, 2019-10-08 20:13, pirms 4 gadiem
Vēl joprājm nav skaidrs kapēc esam "VILKI" drīzāk jau "BEBRI" vai vēl vairāk "DUMJIE BEBRI" ,jo futbolu nemākam spēlēt

     [+] [-]

, 2019-10-08 21:20, pirms 4 gadiem
Bez trenera būtu bijuši labāki rezultāti . Šaubos vai kāds speciāli gribēdams panāktu tik sliktus rezultātus

     [+] [-]

, 2019-10-08 21:36, pirms 4 gadiem
Paldies par rakstu!

  +5 [+] [-]

, 2019-10-08 21:43, pirms 4 gadiem
Tas viss tikai norāda vienu, jo ātrāk spēlētāji sāks spēlet prom no virslīgas, jo labāk būs izlasei un visiem. Vīrslīga lai paliek veterāniem, austrumu oligarhiem un pilnīgi nespējīgiem memļakiem - Karašauskam un tamlīdzīgiem

  +2 [+] [-]

, 2019-10-08 23:03, pirms 4 gadiem
Fizuha memļām jākačā... Paskatieties uz Timmu, normāls kuilis, un arī babenes uzreiz normāli, A klases izvēle, nevis kkādi virtuļi jākulsta

  +2 [+] [-]

, 2019-10-08 23:04, pirms 4 gadiem
autors kā jau analītiķis diezgan labi salicis kopā ciparus un pateicis to ko cipari arī skaidri parāda, neko nav mēģinājis fantazēt.

bet filozofiski raksts diezgan haotisks - nav skaidrs mērķis, ko mēģina pierādīt.
nu ko nozīmē "izvilkt no mēsliem", "globāli apgriezt", "pasaules labākais treneris", "izspiest maksimumu", "izglābt izlasi" - šie visi ir nevis izmērāmi KPI bet subjektīvi epiteti, par ko nav iespējama argumentēta diskusija.

vai tiešām tādai Latvijai nepieciešams un vislabāk palīdzētu "pasaules labākais treneris"? Latvija varētu arī nezaudēt nevienu spēli un vienalga būt pēdējā vietā (visi niči) - arī slikti? Islandes izlase - PIRMS un PĒC - tiešām izcilo rezultātu sērija nemainīja futbolistu vērtību? vai analizējot šo stats jūru - ir vai nav būtiski spēles laiks klubā (vai tā miljonu vērtība sēž uz soliņa)? utt

  +2 [+] [-]

, 2019-10-08 23:09, pirms 4 gadiem
Neizvilktu gan.

     [+] [-]

, 2019-10-08 23:13, pirms 4 gadiem
Vajadzīgs laimes lācis.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -2 [+] [-]

, 2019-10-09 00:39, pirms 4 gadiem
neizvilktu gan, bet nezaudētu ar tādiem rezultātiem kā tagad 0:3, 0:5, 0:6... ar nevienu treneri tā nav bijis, pat ar Starkovu pēdējā piegājienā... bet šis tik dzied cik spēlētāji slikti... FC Rīga ar latviešu spēlētājiem vairumā uzvarēja gan Polijas, gan Somijas, gan Dānijas čempionus!

  +2 [+] [-]

, 2019-10-09 02:40, pirms 4 gadiem
Lai kā mēs te čortotos par izlasi, izlases treneriem, izlases rezultātiem utt - viss šīs nelaimes rezultāts ir Indriksona un atsevišķu vēl to komandas darba rezultāts. Ar to būtu jāsāk.
Gorkšam teju pusotra gada laikā nu nav iespējas visu paveikt, ja notiek 3x gadā kongresi. Bet arī viņa dārziņā ir metami akmeņi par neizdarību un citām lietām. Saprotu, ka ir grūti pēc 20 gadu valdnieka Indriksona laiku valdīšanas izprast, kas ir kas, kur ir ok un kur ir auzas.

Bet ir jāņem vērā svarīgākais - vispirms tieši klubu darbības domāšana, rezultāti, saimniecības veidošana, naudas plūsmas un citas lietas. Un te ir plaša tēma, kas jau prasa milzu pētījumu. Sākot no bērniem un beidzot ar klubiem ar galveno komandu.

  +9 [+] [-]

, 2019-10-09 03:16, pirms 4 gadiem
Artjoms Bruvers bez sava veida citu nolikšanas iztikt nevar nekādi.Es tikai izteicu savu viedokli par šībrīža situāciju Latvijas futbolā,jūs jaunais cilvēk,komentējiet tikai citu viedokli,jo savu nemaz izteikt laikam nejēdzat.Pie tam es nekādu naturilizāciju nepiedāvāju,bet gan izteicu pieņēmumu,ka tā varētu notkt.Mēs taču esam Eiropā un pat spēcīgās un bagātās Eiropas futbola nācijas ar to nodarbojās Francija Vācija Beļģija Nīderlande un pat Krievija.Tie ir neapstrīdami fakti.Un tālāk,kas attiecās uz personīgiem apvainojumiem.Ar vienu kāju zārkā esam visi,neatkarīgi no vecuma,jo dzīvē visādi mēdz notikt.Tas tā,lai tu aizdomātos par saviem vārdiem ,ko raksti.Varbūt rīt tu nositīsies ar mašīnu.Visādi dzīvē notiek,arī bravūrīgi zaļknābji ceļo pa aizsaules ielu.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2019-10-09 08:21, pirms 4 gadiem
Gvardiola viennozīmīgi, ka nē, jo viņš nestrādā ar aizsardzību!!!!

  +1 [+] [-]

, 2019-10-09 09:07, pirms 4 gadiem
tad jau skaidrs kaa vajag komplekteet izlasi! atver transfermarket, sakaaarto peec cenas un panjem visus daargaakos. rezultaati garanteeti

  +1 [+] [-]

, 2019-10-09 09:31, pirms 4 gadiem
alguns rakstīja: Mēs taču esam Eiropā un pat spēcīgās un bagātās Eiropas futbola nācijas ar to nodarbojās Francija Vācija Beļģija Nīderlande un pat Krievija.Tie ir neapstrīdami fakti.
Neapstrīdami fakti Esi tik labs un nosauc kaut vienu naturalizēto spēlētāju Francijas, Vācijas, Beļģijas un Nīderlandes izlasēs.

  +5 [+] [-]

, 2019-10-09 10:05, pirms 4 gadiem
Žetons autoram! Beidzot kāds analītisks, uz faktiem nevis emocijām balstīts, raksts. Ar nepacietību gaidu pēdējā rindkopā apsolīto analīzi, kāpēc mūsu bumbas spārdītāji nav pieprasīti kaut vai Eiropas vidusmēra futbola līgās.

     [+] [-]

, 2019-10-09 11:50, pirms 4 gadiem
juha rakstīja: Žetons autoram! Beidzot kāds analītisks, uz faktiem nevis emocijām balstīts, raksts. Ar nepacietību gaidu pēdējā rindkopā apsolīto analīzi, kāpēc mūsu bumbas spārdītāji nav pieprasīti kaut vai Eiropas vidusmēra futbola līgās.
Viens no iemesliem ir, ka Etiopija un Mozambika ir pilna ar darba meklētājiem, kas bumbu ir gatavi spārdīt prasmīgāk un par mazāku samaksu, nekā mūsu profesionāļi, un turklāt vēl pārvalda svešvalodas.

  +3 [+] [-]

, 2019-10-09 12:13, pirms 4 gadiem
M rakstīja: Viens no iemesliem ir, ka Etiopija un Mozambika ir pilna ar darba meklētājiem, kas bumbu ir gatavi spārdīt prasmīgāk un par mazāku samaksu, nekā mūsu profesionāļi, un turklāt vēl pārvalda svešvalodas.
Mūsējie jau pat valsts valodu nezina.

  +2 [+] [-]

, 2019-10-09 12:24, pirms 4 gadiem
Quo vadis? rakstīja: Neapstrīdami fakti Esi tik labs un nosauc kaut vienu naturalizēto spēlētāju Francijas, Vācijas, Beļģijas un Nīderlandes izlasēs.
Francijas, Beļģijas,Nīderlandes izlases ir pilnas ar svešķermeņiem,
un pat Vācijā sāk parādīties arvien biežāk. Visus pat momentā nenosaukt. Nav jau runa tik par tiem , kas pēkšņi naturalizēti, bet ja vecāki ir ieceļotāji!
tas pats attiecas uz Latviju, minētajās valstīs visi vismaz zin valsts valodu, bet Latvijā daudzi ir tik stulbi, ka nespēj pat latviski iemācīties. Taisnības labad jāsaka, ka pamazām situācija nedaudz uzlabojas. Nav jau runa tikai par spēlētājiem, bet arī par treneriem, apkalpojošo personālu, kur daudzi ir tik debili, ka neprot valsts valodu un process klubos, pat izlasē daļēji, vai galvenokārt notiek svešvalodā, precīzāk krievu valodā. Tas vienkārši ir ārprāts!

  +1 [+] [-]

, 2019-10-09 12:28, pirms 4 gadiem
Ar tiem, kas pašlaik spēlē izlasē sasniegt neko neizdosies. Vienīgā cerība uz jaunajiem.

     [+] [-]

, 2019-10-09 12:29, pirms 4 gadiem
Un ja cilvēks ir garīgā ziņā ir uz tik zema līmeņa, ka gadiem ilgi dzīvojot Latvijā nespēj iemācīties latviešu valodu, tad ko labu varam gaidīt no viņa laukumā, vai no tāda trenera?

     [+] [-]

, 2019-10-09 14:47, pirms 4 gadiem
M rakstīja: Viens no iemesliem ir, ka Etiopija un Mozambika ir pilna ar darba meklētājiem, kas bumbu ir gatavi spārdīt prasmīgāk un par mazāku samaksu, nekā mūsu profesionāļi, un turklāt vēl pārvalda svešvalodas.
Piekrītu! Tas ir acīm redzami. Taču no šī raksta autora sagaidu analīzi, kāpēc mūsu bumbas spārdītāji neprot spēlēt futbolu un arī intelektuālajā ziņā ir vājāk attīstīti nekā tie paši afrikāņi. Patiesībā es brīnos, kāpēc ar šādu analizēšanu nodarbojas žurnālists, bet ne kāds no LFF (varbūt, ka nejēdz kaut ko tādu izdarīt?). Ja ilgstoši uz laukuma tiek demonstrēts anti futbols, tad jāmeklē cēloņus un jāplāno un jāīsteno to novēršanas aktivitātes. Turklāt tas jādara pragmatiski, balstoties uz faktiem, nevis piebļaujot pilnus medijus par virslīgas gastarbaiteru limita atcelšanas varbūt graujošo ietekmi uz izlases snieguma kvalitāti.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2019-10-09 22:01, pirms 4 gadiem
..negribas nemaz lasīt rakstu, ja nosaukums ar bildi jau nesakrīt, jo tajā nav ielikts pasaules labākais treneris
1 2 40 komentāri