Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2738, Did:0, useCase: 3

"Euro2016" siets: Anglijai un Francijai ceļš uz pusfinālu šķietami gluds

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

"Euro2016" siets: Anglijai un Francijai ceļš uz pusfinālu šķietami gluds
Harijs Keins un Džeimijs Vārdijs
Foto: AFP/Scanpix

Šo sestdien vēl jāizspēlē UEFA Čempionu līgas fināls, bet tad jau tepat aiz stūra lielie futbola svētki Francijā – „Euro2016”. Šoreiz mazliet par turnīra sietu.

Izspēles sistēma

Futbola draugi, uzreiz atceramies – šogad mainīta sistēma, finālturnīrā 24 izlases un četrās no sešām grupām izslēgšanas spēlēm kvalificēsies arī 3.vietu ieguvējas (ar augstāko punktu skaitu; ja vienādi, tālāk tiek skatīta vārtu starpība, gūto vārtu skaits, „Fair Play” rangs un UEFA izlašu koeficients). Grupu turnīrā tiks atsijātas tikai 8 no 24 komandām, un attiecīgi arī izslēgšanas spēlēs būs par vienu kārtu vairāk – tiks aizvadīti arī 1/8 fināli, kamēr iepriekš pēc grupu turnīra uzreiz sekoja 1/4 fināli.

Tiktāl par jauno sistēmu, bet ielūkosimies arī sietā un pamodelēsim. Lūk, vēlreiz atgādināšu grupu sastāvus un tālāk jau arī izslēgšanas spēļu siets:



















"Euro2016" finālturnīra grupas

A grupaB grupaC grupaD grupaE grupaF grupa
FrancijaAnglijaVācijaSpānijaBeļģijaPortugāle
ŠveiceKrievijaUkrainaHorvātijaItālijaAustrija
RumānijaSlovākijaPolijaČehijaZviedrijaUngārija
AlbānijaVelsaZiemeļīrijaTurcijaĪrijaIslande
Nr.1/8 fināls
1A2-C2
2D1-BEF3
3B1-ACD3
4F1-E2
Nr.1/8 fināls
5C1-ABF3
6E1-D2
7A1-CDE3
8B2-F2

Piezīme: piemēram, CDE3 nozīmē, ka tā būs C, D vai E grupas 3.vietas ieguvēja. Precīzi tas nav zināms tāpēc, ka nav paredzams, kuras četras 3.vietu ieguvējas izkļūs no grupas..

Tālāk 1/4 finālā spēlēs 1. un 2. pāra uzvarētājas, 3. un 4., 5. un 6., kā arī 7. un 8.pāra uzvarētājas. Attiecīgi pusfinālos cīnīsies pirmo divu pāru labākā komanda ar 3. un 4.pāra labāko komandu utt. Tādējādi viena fināliste meklējama starp pirmajiem četriem 1/8 fināla pāriem (1-4), bet otra fināliste sieta apakšējā daļā (5-8).

E grupā nav forši būt

Ja runājam tikai par grupu turnīru un 1.groza izlasēm, tad, subjektīvi vērtējot, ar izlozi paveicies Francijai, Anglijai un Portugālei, kamēr sarežģītāka dzīve solās būt Spānijai, Vācijai un Beļģijai. Tomēr, ņemot vērā, ka galvenais ir nepalikt pēdējā vietā (kā jau minēts, tikai divas 3.vietu ieguvējas ar mazu punktu skaitu netiks ārā), tad svarīgāka, pirmkārt, ir 1/8 fināla pretiniece (tālāk jau - "kā sanāks"). Jāņem vērā, ka (1) četru grupu uzvarētājas pretī saņems 3.vietu ieguvējas, kamēr divām uzvarētājām dzīve nebūs tik salda un uzreiz būs jācīnās ar 2.vietu ieguvējām, (2) četru grupu 2.vietu ieguvējas spēlēs ar citām 2.vietu ieguvējām (respektīvi, spēlēs savā starpā), kamēr pārējo divu grupu 2.vietu ieguvējām nepaveiksies un nāksies spēkoties ar citu grupu uzvarētājām.

Tādējādi katrai grupai katrā no šiem diviem aspektiem ir priekšrocība vai mīnuss. Abos šajos aspektos priekšrocība ir A, B un C grupām. Tātad A grupas 1.groza izlasei Francijai un B grupas 1.groza Anglijai ir ne tikai sastāva ziņā pateicīgas grupas, bet arī 1/8 fināls ir ar labu perspektīvu. Pa priekšrocībai un mīnusam ir D un F grupai, bet abos aspektos mīnuss ir tikai E grupai, kurā spēlēs Beļģija, Itālija, Zviedrija, Īrija. Sanāk tā, ka šīs E grupas uzvarētāja cīnīsies ar 2.vietu (turklāt ar Nāves grupas (D), 2.vietu…), bet 2.vietas ieguvēja 1/8 finālā spēlēs ar F1, kas gan, par laimi, nav kāds supergrands, bet „tikai” Portugāle vai kāda rangā zemāk stāvoša izlase. Tā ka, paanalizējot to visu, nonākam pie secinājuma, ka vēl pirms turnīra sākuma daži ir labākā situācijā, bet daži – ne tik labā. Kaut gan viss tāpat beigās, protams, izšķirsies futbola laukumos.

Pusfinālos Spānija – Anglija un Vācija – Francija?

Loģiski, ka 3.vietu ieguvēju iesaistīšanās izslēgšanas spēlēs padara matemātiku maksimāli sarežģītu, jo nav zināms, kuru tieši grupu 3.vietu ieguvējas izkļūs no grupu turnīra. Tomēr pamēģināsim modelēt turnīra iespējamo scenāriju, vienkāršības labad pieņemot, ka „uz papīra” spēcīgākās izlases tomēr būs starp TOP2 savā grupā, kamēr visas 3.vietu ieguvējas 1/8 finālā atkritīs (reāli dzīvē ti viennozīmīgi, visticamāk, nebūs).

Meklēsim pusfinālistes! 1/8 finālu pirmajā četru komandu grupiņā (pāri Nr.1 un Nr.2) būs tikai viena grupas uzvarētāja, D1, kurai vajadzētu būt Spānijai, kaut arī, protams, jāņem vērā, ka D grupa ir īsta Nāves grupa un variantu šeit ir daudz. Spāņu lielākā konkurente par vietu pusfinālā varētu būt Šveice/Rumānija (A2) vai Ukraina/Polija (C2). Jebkurā gadījumā, ja Spānija kļūs par D1, tā būs galvenā favorīte uz pusfinālu.

1/8 finālu otrajā grupiņā (Nr.3 un Nr.4) jau būs divu grupu uzvarētājas – B1 un F1. Dzīvē tās varētu būt Anglija un Portugāle, kurai, atklāti sakot, šobrīd nav tas jaudīgākais sastāvs. Protams, šajā grupiņā savu vārdu var teikt arī E2 jeb Itālija vai Beļģija (tā, kura savā grupā paliks 2.vietā), pieņemot, ka tieši šīs divas izlases būs vadošās savā grupā.

Arī 1/8 finālu trešajā grupiņā (Nr.5 un Nr.6) būs divu grupu uzvarētājas – C1 un E1. Domājams, galvenā favorīte uz pusfinālu varētu būt pasaules čempione Vācija (C1, ja izdosies uzvarēt savā grupā), bet Itālijai/Beļģijai (E1) būs jāmēģina to novērst. Jebkurā gadījumā šī trešā grupiņa, iespējams, ir un būs spēcīgākā no četriem grupējumiem, jo vēl tam klāt nāk Nāves grupas (D) 2.vieta, kas realitātē varētu būt Turcija, Čehija vai Horvātija, pieņemot, ka spāņi grupā uzvarēs.

Visbeidzot 1/8 finālu ceturtajā grupiņā (Nr.7 un Nr.8) būs vienas grupas uzvarētāja, A1, un, ļoti iespējams, priviliģētā stāvoklī nonāks mājiniece Francija. Vispirms, 1/8 finālā, frančiem būs jāpieveic kādas grupas 3.vieta, bet cīņā par pusfinālu nāksies spēkoties ar B2 vai F2, kas, visticamāk, varētu būt Krievija (vai Slovākija, vai Velsa) un Austrija (vai Islande?). Francijai "uz papīra" vieglākais ceļš uz pusfinālu, nemaz nerunājot par mājas sienu priekšrocību.

Tādējādi man, rēķinot „uz papīra” un prognozējot, sanāk, ka pusfinālos varētu spēlēt Spānija – Anglija un Vācija – Francija. Nav jāatkārtojas, ka futbolā var būt pārsteigumi un gandrīz nekad nenotiek tā, kā jābūt „uz papīra”, taču ceru, ka šāds ieskats ļaus labāk sekot „Euro2016” un nobīdēm no „paredzamā scenārija”.

  +9 [+] [-]

, 2016-05-24 00:05, pirms 8 gadiem
Anglijai futbolā kā izlasei ceļš nekad nav gluds.

     [+] [-]

, 2016-05-24 00:09, pirms 8 gadiem
Es liktu, ka Beļģija tiks pusfinālā. Jauna, talantīga un pēc panākumiem izsalkusi izlase. Angļiem beidzot ir vilcēji priekšā (Keins un Vārdijs) kuru trūcis, tas viņiem liels pluss. Vairs nav jācer uz norietā esošo Rūniju.

  -1 [+] [-]

, 2016-05-24 00:19, pirms 8 gadiem
Nu maniem favorītiem Beļģijai un Francijai, jo ja Beļģijai katru spēli gan grupā, gan izslēgšanas spēlēs būs jāspēlē uz dzīvību vai nāvi, tad Francijai ceļš būs rožu kaisīts, bet tāpat csru uz iepriekš pieminēto komandu finālu
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +6 [+] [-]

, 2016-05-24 00:34, pirms 8 gadiem
RobisK rakstīja: Grūti paredzēt, ka Anglijai nāks pretī finālā. Varbūt Beļģija ar De Broini un Kompanī.
Atgādini man - kad Anglija pēdējo reizi spēlēja kaut pusfinālā? Jebkur?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2016-05-24 00:58, pirms 8 gadiem
RobisK rakstīja: Grūti paredzēt, kas Anglijai nāks pretī finālā. Varbūt Beļģija ar De Broini un Kompanī.
Kompanī

  +3 [+] [-]

, 2016-05-24 01:26, pirms 8 gadiem
Nopirku biljeti uz 1/4 finalu. Būs interesanti skatīties grupas spēles

     [+] [-]

, 2016-05-24 08:57, pirms 8 gadiem
RobisK rakstīja: Grūti paredzēt, kas Anglijai nāks pretī finālā. Varbūt Beļģija ar De Broini un Kompanī.
Kompanī pret Real dabūja traumu. Beļģijas izlases kapteinis Kompanī nespēlēs...

     [+] [-]

, 2016-05-24 09:32, pirms 8 gadiem
Nez, man šis paplašinātais formāts nesaista.. neesmu tik liels futbola fans, lai skatītos lielāko daļu no apakšgrupu dueļiem.. būs jāpieslēdzas no 1/8 fināla...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2016-05-24 10:07, pirms 8 gadiem
roberts-LVA rakstīja: Kompanī pret Real dabūja traumu. http://sportacentrs.com/futbols/izlases/08052016-belgijas_izlases_kapteinis_kompani_nespel
Un tas saucās, ka viņš seko līdz saviem favorītiem

  +1 [+] [-]

, 2016-05-24 11:02, pirms 8 gadiem
rihardilio rakstīja: Atgādini man - kad Anglija pēdējo reizi spēlēja kaut pusfinālā? Jebkur?
Tā kā bez Latvijas es jau vairāk kā 10.gadus sekoju un esmu par Angliju un Portugāli, agrāk kā jau bērns fanoju par Brazīliju, bet pēc 2002.g. PČ vairāk nē. tad pēdējā laikā izņemot EURO 2008.kvalif. nesekmīgo un izgāšanos 2014.gada PČ kur abas ar Itāliju vienā grupā netika tālāk. Tad patiesībā Angļi nav bijuši tālu no 1/2 fināla un kā vairāk.Izņemot šos divus turnīrus, pārējos pēdējo 14.gadu laikā, cik atceros Anglija ir zaudējusi tikai vienā grupas spēlē(2004.gadā, kad Zizu kompensācijas laikā iesita divus vārtus) un play-off pamatlaikā vienreiz ir zaudēts Vācijai(Vienīgā spēle, pēdējos 14.gados, kas zaudēta ar vairāk nekā vienu vārtu starpību) un Brazīlijai ar 1:2, pārējās reizēs ir 2x zaudēts Portugālei pendelēs un vienreiz Itāļiem pendelēs. Tā ka būtībā vieni vārti un Anglija būtu 1/2 finālā, jā var teikt kā būtu, ja būtu, bet tāpēc jau Angļus sauc par neveiksminiekiem, nejau viņi slikti spēlē, bet nepaveicas un netiek tālāk, tie kas apgalvo, ka viņi nav pietiekami labi utt, vienkārši nedraudzējas ar galvu un nesaprot futbolu, jo redz tik tos, kas izcīna titulus.( šeit SC esmu sapratis, ka ar tiem nav jēga runāt un vispār lasīt viņu komentārus, tas tā.) labi fināls varbūt ir sasteigta prognoze, bet uzskatīt, ka Angļi nav spējīgi tur tikt, jo sen nav tikuši ir vēl muļķīgāk. Angļi ir vai jau ir aizmirsuši 2014.gadu, ko pierāda ar spēli laukumā pēdējos divus gadus.
Esmu drošs, ka Anglija tiks ārā no savas grupas kā viena no pirmajam divām,nevis tikai starp dažām trešajām vietā, tikai Round of 16, ja paliks grupā otrie, tad dabūs otro vietu no F grupas( Austrija, Ungārija, Islande, Portugāle) kur ļoti ticams, ka tie būs Islandieši vai kārtējā reize(ko negribu) Anglija vs Portugāle, Un pat uzvarot savā grupā ir liela iespēja dabūt stirpu komandu pretī kā Poliju, Čehiju, Ukrainu, Šveici, Turciju, respektīvi trešo vietu no A/C/D grupām, izņemot A grupu domājams, pārējās divās trešā vietā var palikt ik viena komanda, pat Spānija, Vācija gan varbūt nē, bet nu tik un tā. Tāpēc nemaz nesaprotu virsrakstu par Angliju, jo kas tur gluds? maza iespēja, ka 1/8 fināls būs nosacīti gluds, un 1/4 fināls nevienai izlasei nebūs pat nosacīti gluds jeb viegls. Bet domāju 1/2 finālu Angļi ir spējīgi sasniegt un ar šādu sastāvu nešaubos, ka to arī paveiks, protams, ja nedabūs uzreiz pretī Vāciju, spāniju, Franciju,Portugāli, tad ir 50/50.

  +1 [+] [-]

, 2016-05-24 11:08, pirms 8 gadiem
Spānijai lielākas iespējas tikt, nekā Anglijai
Nu tad par to 4. titulu un 3. pēc kārtas
VIVA LA ESPANA!

  +2 [+] [-]

, 2016-05-24 12:16, pirms 8 gadiem
Tākā pats esmu par Vāciju gribētos,lai viņi uzvar,bet objektīvi skatoties Anglija pagaidām rāda saturīgāku un stabilāku sniegumu.Būt labi,ja šīs abas komandas spēlētu finālā.

     [+] [-]

, 2016-05-24 13:22, pirms 8 gadiem
Neitrālais Viedoklis rakstīja: Spānijai lielākas iespējas tikt, nekā Anglijai
Nu tad par to 4. titulu un 3. pēc kārtas
VIVA LA ESPANA!
Pilnībā piekrītu
No tavas mutes Dieva ausī.
VIVA LA ESPANA!

     [+] [-]

, 2016-05-24 13:23, pirms 8 gadiem
Vēlam Anglijai gludu un taisnu ceļu uz pendeļu sēriju, jo ātrāk, jo labāk!

     [+] [-]

, 2016-05-24 14:18, pirms 8 gadiem
Sarauj Albānija

     [+] [-]

, 2016-05-24 15:52, pirms 8 gadiem
york89 rakstīja: Sarauj Albānija
Pret Albāniju emsu, kaut gan, iespējams, viņi mums radinieki, it kā valoda radnieciska. Jocīgi, bet to viens profesors stāstīja un tad pārbaudīju enciklopēdijā, toč...

     [+] [-]

, 2016-05-24 16:14, pirms 8 gadiem
Kas tas par sietu, kur visiem būs jākratās? Ķipa setka?

     [+] [-]

, 2016-05-24 16:25, pirms 8 gadiem
Gribu, lai Itālija visus pārsteidz un tiek vismaz pusfinālā. Garlaicīgi nebūtu.

  -1 [+] [-]

, 2016-05-24 18:00, pirms 8 gadiem
Prieks skatīties uz tādām izlasēm kā Velsu, Ziemeļīriju, Albāniju, Islandi, un arī noraukt pa asariņai.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2016-05-26 15:34, pirms 8 gadiem
..vienmēr un visur par Franciju. ceru, ka bez Benzemā būs tikpat labi kā PČ, kur grupas turnīrs bija izcils, tikai vēlāk nepaveicās!