Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:116, Did:0, useCase: 3

Atskats uz 1. līgas sezonu (3. daļa)

Miķelis Osis
Miķelis Osis @MikelisO

Atskats uz 1. līgas sezonu (3. daļa)
1. līgas čempione 2008. gadā - Rīgas "Daugava"
Foto: Romans Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

Pirms pāris nedēļām noslēdzās futbola sezona Latvijā, zināms galīgais vietu sadalījums visos čempionātos. Šodien noslēdzam atskatu uz 1. līgas sezonu, piedāvājot lasītājiem pēdējo, 3. apskata daļu. Tajā "Daugavas", "Tranzīta", "Jaunības", "Jelgavas" un "Zibens / Zemessardzes" treneru rezumējums par aizvadīto sezonu.

2008. gada 1. līgas sezona bija patiesi interesanta – līdz pat pēdējai kārtai nebija zināms galīgais vietu sadalījums, un vissaspīlētākā situācija valdīja tieši turnīra tabulas augšgalā. Galu galā turnīrā triumfēja Rīgas "Daugava", aiz sevis atstājos Ventspils "Tranzītu", savukārt Rīgas "Jaunība" bija spilgts piemērs, kā pavisam nejaušas kļūdas dēļ iespējams zaudēt ne tikai spēli, bet arī svarīgu vietu turnīra tabulā – nebijusi muļķīgā kļūda ar protokola aizpildīšanu un līdz ar to – piešķirtā tehniskā zaudējuma, pārspēlēs, visticamāk, spēlētu rīdzinieki .

Pirmo reizi visas 1. līgas sezonas garumā turnīram ļoti aktīvi sekoja līdzi portāls eSports.lv, pēc katras kārtas un spēles operatīvi iepazīstinot lasītājus ne tikai ar rezultātiem un vārtu guvējiem, bet arī treneru komentāriem. Turpinot iesākto, aizvadīto sezonu lūdzām izvērtēt katras komandas pārstāvim – kā nekā, tieši viņi visobjektīvāk spēj pateikt, kas trūka, lai izcīnītu labāku vietu sezonas noslēgumā, uzskaitītu turnīra plusus un mīnusus, kā arī veiktu sīkāku analīzi.

Katram trenerim uzdevām trīs zemāk minētos jautājumus. Apskata pēdējā, 3. daļā, piedāvājam četru turnīra līdervienību - Rīgas "Daugavas", Ventspils "Tranzīta", Rīgas "Jaunības", "Jelgavas" -, kā arī 8. vietā sezonu noslēgušās Ilūkstes "Zibens/Zemessardzes" pārstāvju komentārus par aizvadīto sezonu.

Lai lasītu apskata 1. daļu, spiediet ŠEIT.
Lai lasītu apskata 2. daļu, spiediet ŠEIT.

Jautājumi

1. Kā kopumā varat novērtēt aizvadīto sezonu savas komandas izpildījumā?
2. Kāds iespaids radās par šīs sezonas 1. līgas čempionātu kopumā?
3. Kāda izskatās komandas nākotnes perspektīva, kad sāksies gatavošanās jaunajai sezonai?

1. vieta – Rīgas "Daugava"

Uz jautājumiem atbildēja komandas galvenais treneris Vladimirs Beļajevs.
1. Saprotams, ka ir progress – pagājušajā gadā bijām tuvu desmitajai vietai ["Daugava-90" finišēja 11. vietā – aut.], tā ka skaidrs, ka esam kļuvuši labāki. Nebija uzdevums obligāti ieņemt 1. vietu – protams, tas bija sapnis – puiši ir jauni, un nebūtu pareizi izvirzīt tik augstus uzdevumus. Gribējām, lai viņi vispirms spēlētu un rādītu savu labāko sniegumu. Bet, kad pārbaudes spēlēs pirms sezonas spēkojāmies ar dažādām komandām – arī ar pāris no Virslīgas, piemēram, Daugavpils "Daugavu" – tāpat ar "Jelgavu", "Valmieru" – izdevās visus apspēlēt. Tad uzreiz kļuva skaidrs, ka varam spēlēt uz rezultātu, arī čaļi saprata, ka ir reāli cīnīties vismaz par trijnieku. Skaidrs, ka mums arī paveicās, jo sezona bija grūta. Sākām ar uzvarām, bet pēc tam spēlējām arī jauniešu izlasēs, kas drusciņ pamaisīja 1. līgas komandai. Pēc U-19 spēlēm Eiropā gaidījām, ka būs grūtības sezonas beigās, bet labi, ka ar izlasi nospēlējām lieliski – uzreiz emocionālais stāvoklis kļuva daudz labāks.

Tāpat noteikti palīdzēja tas, ka šogad mums bija speciālais fiziskās sagatavotības treneris [Aivars] Roskošs, kurš strādāja ar mani arī izlasē. Saprotams, ka arī viņš daudz pastrādāja ar puišiem. Turklāt bija pašiem sava bāze – izdevās sadarboties ar futbola klubu "Alberts", un saimniekojām Alberta Šeibeļa stadionā, kas daudz deva. Ar savu autobusiņu bieži braucām skriet pa mežu uz Vecāķiem utt. Šogad treniņprocess bija diezgan normāls, sarūpējām labus apstākļus.

Sezonas vidū sapratām, ka varam cīnīties par 1. vietu, bet uzreiz radās problēmas ar sastāvu - izkrita divi, trīs vadošie spēlētāji – Kristaps Priedēns guva savainojumu, tāpat arī Šakņevičs dabūja nopietnu traumu. Savukārt septembrī Ševeļovs izlases spēlē guva savainojumu. Bez šiem trim futbolistiem bija pagrūti. Esam priecīgi par leģionāriem – paldies [aģentam Andrejam] Baharevam, kurš dabūja futbolistus no Ēģiptes. Viņi bija diezgan labi. Uzbrucējam Gomā, starp citu, ir augstākā izglītība, Hosamam arī – viņš ir precējies, un bērns piedzima Latvijā. Tāpat priecājamies par uzbrucēju [Eduardu] Višņakovu, kurš kļuva par labāko vārtu guvēju. Iepriecēja arī Latvijas U-19 izlases dalībnieki, kuri 1. līgas turnīrā ieguva daudz. Visi šeit ir pamatsastāva spēlētāji, jāspēlē pret diezgan normālām komandām.

Savstarpējos mačos apspēlējām visas pirmā piecinieka komandas. Tā ka godīgi ieņēmām 1. vietu, nevis tikai paveicās – visus savstarpējos mačos apspēlējām! Vienīgi neērts pretinieks mums ir "Auda" – priecājos arī par ["Audas" treneri Didzi] Matīsu, kurš ir normāls treneris un cilvēks. Arī man ir prieks, ka viņam izdevās no mums paņemt tik daudz punktus. Tādi kopumā ir iespaidi. Viss izdevās. Nebija galvenais uzdevums ieņemt 1. vietu, bet gan, lai spēlētāju meistarība augtu. Protams, vienmēr esam priecīgi par pēc iespējas augstāku vietu, bet galvenais uzdevums ir audzināt konkurētspējīgus futbolistus. Vienmēr esmu zinājis, ka tā ir pareizā pieeja, mums tā arī ir kluba programma. Tikai pēc tam var celt stadionu, dabūt vairāk naudas utt.

2. Vispirms gribu pateikt, ka pirmoreiz tik labi tika atspoguļota 1. līga, tāpēc paldies jums – eSports.lv! Pagājušajā gadā čempionātā tādas intrigas nebija, varbūt tāpēc, ka šosezon nespēlēja tādi grandi kā "Blāzma" un "Vindava". Protams, uzreiz ir interesantāk spēlēt pret visām komandām. Čempionāts arī kā nākas – ar federācijas delegātiem. Arī tiesneši centās – jā, bija kļūdas, bet viņi ir jauni, un bija interesanti apskatīties uz viņu līmeni.

Par citām komandām. "Jaunība", "Jelgava", Ventspils un Liepāja, manuprāt, jebkuram līmenim varētu nokomplektēt komandu. "Jelgavai" gan tas būtu grūtāk, "Jaunībai" turpmāk būs grūti – viņi varēja tikt Virslīgā, bet visiem futbolistiem ir ap 30. Ir arī jaunie, bet tomēr... Arī ekonomiskā situācija ir tāda, kāda tā ir, un Parex bija viņu atbalstītājs. Domāju, ka nākamsezon "Jaunībai" būs grūtāk nekā šosezon.

Ventspilij un Liepājai pašiem vajag saprast, ko viņi grib. Vai vajag komandu vai ne. Nezinu, kāda tur doma. Tomēr saprotams, ka šīs pilsētas vēl vienu Virslīgas komandu var uztaisīt par visiem 100%. Patika arī "Metta" – jauna komanda, pārsvarā spēlē latviešu puiši, kas man ļoti patīk. Komandai ir sava filozofija, un paši vienmēr to uzsver. Trenējamies viņiem blakus "Arkādijā" – redzu daudz futbolistus, visi jauni un priecīgi, ka tur trenējas.

Ļoti simpātiska komanda ir "Jēkabpils" – tur strādā pieredzējušais treneris [Raimonds] Gailis, kurš kādreiz trenēja Latvijas skolnieku izlasi, pats bija labs futbolists. Viņam ir, ko pateikt futbolistiem. Nav tā, kā "Gulbenes" treneris, kurš vienmēr sūdzas par tiesnesi – domāju, ka tas nav pareizi [smejas]. Es arī nevaru saprast tādu lietu... Man ir spieduši roku tādi cilvēki kā Skolari, Blaters, Platīni, Ziko, daudzi pazīstami treneri, bet tikai ne Gulbenes treneris [smejas]. Mans trenera stāžs ir 30 gadu – esmu strādājis "Skonto" ar Starkovu, bet viņš tāds izcils treneris... Varbūt viņam jāstrādā augstāk, ne "Gulbenē"... Es, protams, smejos.

Ir interese arī par "Kauguru" komandu – nevaru saprast – tur ir tik daudz futbola cilvēku – Kolidzejs, Deglis, Karpovs, Burņins... Viņiem jāsaprot, ka jāuztaisa vienu komandu augstākajam līmenim un otru – jaunajiem futbolistiem. Lai trešā komanda ir amatieriem – arī tāda būs. Grūti taču uzreiz katrai komandai spēlēt augstākajā līmenī, kā viņi to grib uztaisīt. Domāju, ka viņi visu izdomās pareizi.

Man ļoti patīk treneris [Sergejs] Golubevs, bet nevaru saprast situāciju "Spartakā"... Pēdējā mačā, kad "Spartaku" uzvarējām ar 8:1, viņš pats spēlēja – laikam kādas problēmas ar sastāvu. Bet vēlos dot padomu – varbūt izdevīgāk komandu nosaukt par, piemēram, "Ararat" un uzreiz iet prasīt palīdzību no kādas armēņu biedrības Latvijā [smejas]?

"Tukumam" ir viens no labākajiem bērnu futbola treneriem Latvijā, vienmēr ļoti patīkami parunāt ar viņu. Tukumam ir ļoti jauna komanda. Jaunām komandām vienmēr rezultāti būs, ja blakus izdosies dabūt pāris pieredzējušus spēlētājus. Apstākļi Tukumā ir labi. Ir arī vajadzīgā attieksme un perspektīva. Ļoti labi strādā sporta skola. Rīgā ir daži bijušie "Tukuma" spēlētāji, kas tur varētu atgriezties. Nav jau grūti aizbraukt no Rīgas uz Tukumu. Tāpat ir ar Valmieru, kam ir vēl grūtāk – viena grupa tur, otra Rīgā – tas taču ir nenormāli [smejas].

Par pārējām – Valmierā un Ilūkstē ["Zibens/Zemessardze"], manuprāt, nav attieksmes pret komandu – nav pareizi, ka Valmierā ir spēlētāji no Rīgas, tāpat arī Ilūkstē, kur nav futbolistu no Ilūkstes. Ēriks Grigjans tur strādā, ļoti labs un pieredzējis treneris, bet tur nav nekāda sakara ar Ilūkstes sporta skolu! Viņi tikai īrē laukumu. Man labāk patīk Smiltenes ["Abula"] attieksme – viņi ir reālisti un saprot, ka ir jauna komanda. Mums vienmēr ir, par ko parunāt ar viņu treneri – vienmēr smejas, nav tāds, kā Gulbenes treneris, kurš ir nopietns. Domāju, ka smiltenieši iet pareizā virzienā. Jauna komanda, nebūs problēmas, ja spēlēs 2. līgā – tad arī būs virziens uz augšu, nevis otrādāk. Interesantāk taču sākt no jauna – 2. līgā atkal būs interese, tur viņiem, manuprāt, būtu labāk. Lai viņi spēlē 2. līgā – būs vairāk uzvaru. Ir taču muļķīgi spēlēt kaut kādā līmenī, kur nav nevienas uzvaras – skaidrs, ka tas nav viņu līmenis. Smiltenei jāspēlē savā līmenī un jāsapņo, protams, par kaut ko augstāku. Tas taču ir vienkārši.

3. Mums tagad ir atpūta. Katru dienu risinām jautājumus par infrastruktūru. Pirmais ir dabūt stadionu, kur spēlēsim nākamgad. Varianti ir dažādi – "Daugavas" stadions, taču tur ir ļoti dārgi; Salaspilī ir ļoti moderns stadions; Ogrē būvē jaunu laukumu, kas būs gatavs vasarā. Gribam spēlēt kaut kur tur.

Runāju ar vienu speciālistu no federācijas – varbūt sakarā ar vispārējo ekonomisko situāciju jāsamazina UEFA prasības Virslīgas komandām. Mums iedeva resnu grāmatu – ārprāts! Visas prasības var izpildīt tikai "Skonto" un nosacīti "Daugavas" stadions. Tas ir kaut kas nenormāls – kāpēc nevaram spēlēt Šeibeļa stadionā, kur kādreiz bija augstākās līgas spēles? Protams, tur vajag jaunas tribīnes, tualetes, jaunu tablo – labi. Bet priekš kam vajadzīgas pārējā prasības – kam vajag ugunsdzēsēju mašīnu? Kam tur to vajag? Un vēl vairāki šādi momenti – ja tos samazinātu, mēs varētu uzreiz spēlēt vai nu tur vai Salaspilī. Varbūt tur nav TV laukuma – un tāpēc mēs nevaram spēlēt... Ārprāts! Es domāju, ka, ja uz kādu laiciņu – pāris gadiem – samazināsim šīs prasības, varam spēlēt Salaspilī vai Šeibeļa stadionā. Es domāju, ka tie ir normāli laukumi Virslīgai un dublieriem. Nevajag skatīties Eiropas līmeni – nevaram uzreiz tādu dabūt!

Būs mums arī otrā jeb rezerves komanda ar nosaukumu "Daugava Dreams". Mēs jau mēģinājām salasīt to komandu, kurā būs perspektīvi futbolisti, kas dzimuši 1992., 1993. gadā, varbūt pāris cilvēki arī no 1994. gada. Gribam komandai arī atrast jaunu treneri. Mūsu pamatsastāva spēlētājiem ir tikai 18, 19 gadi, jauniešu komanda varbūt spēlēs pilsētas čempionātā 2. līgā, lai būtu ieskaitē, varbūt arī dublieru čempionātā. Tieši par to federācijā runāju, un mani saprata. Teica, ka apdomās to visu.

Divreiz nedēļā jau mums tagad ir treniņi. 20. decembrī paredzēta pārbaudes spēle manēžā ar U-18 izlasi, kura vēlējās ar mums uzspēlēt. Tagad daudz svētku – 18. decembrī laikam būs apbalvošana, pēc tam man dzimšanas diena, Ziemassvētki, Jaunais gads utt. Nākamnedēļ mūsu treneris Roskošs brauks stažēties uz Sanktpēterburgas "Zenit". Decembra beigās gribam aizsūtīt divus futbolistus uz nedēļu ilgu pārbaudes laiku uz Maskavas "Lokomotiv" – laikam brauks [Juris] Hlibovs un [Vitālijs] Maksimenko. Janvārī domājam braukt uz Angliju vai Vāciju – tas ir caur Baharevu. Viņš zvanīja Gerijam [Džonsonam], kurš apsolīja uzņemt. Ar Vāciju ir vienkāršāk – Bahareva personīgais draugs ir "Werder" galvenais treneris Tomass Šāfs – es arī šī gada martā biju pie viņa ciemos, kad [Deniss] Tarasovs un [Kirils] Ševeļovs bija līdzi. Ir šādi tādi plāni, lai palīdzētu perspektīviem futbolistiem.

Vēl jādomā par U-19 izlasi – kā zināt, maijā Francijā būs Eiropas čempionāta atlases otrās kārtas sacensības, un ir jau programma, lai sagatavotos tām. Taču viss jāsaskaņo ar kluba programmu, un tas ir sarežģīti – 15. martā jau sākam Virslīgu. Februārī deviņi cilvēki no mūsu komandas, kas ir izlases kandidāti, brauks uz turnīru Itālijā. Arī tā ir neliela problēma.

Kad Baharevs bija Maskavā, viņš runāja ar "Lokomotiv" ģenerāldirektoru, un ir iespēja, ka būs savstarpējais klubu līgums – tātad mums varbūt pievienosies daži jaunie krievu futbolisti – pagaidām nekas konkrēts, bet tāda doma ir. Pats galvenais gan paliek uzdevums nodarboties ar pašu jaunajiem spēlētājiem, tomēr nevēlamies izkrist no Virslīgas. Arī tāpēc varbūt vajadzīga palīdzība – ne liela, bet tomēr. Patiešām ceram neizkrist no Virslīgas. Vēlamies atņemt piecus punktus vadošajam trijniekam, bet ar pārējām komandām, manuprāt, varam spēlēt līdzīgi. Domāju, ka troksnis no mūsu komandas būs!

Visus apsveicu Ziemassvētkos, ja nevarēšu to pateikt vēlāk! Paldies visiem par sadarbību, mīlestību, ažiotāžu! Skaidrs, ka tagad būs citādāki laiki, taču Virslīgā pazīstu gandrīz katra kluba treneri, tā ka nebūs situācijas, ka mēs nezināsim, ko un kam teikt. Cik zinu, ir doma, ka Virslīgā būs "ASK/Rīga" komanda – tas gan vēl nav oficiāli. Viņiem būs pagrūti, bet mums vismaz vieglāk no kāda dabūt punktus [smejas].

2. vieta – Ventspils "Tranzīts"

Uz jautājumiem atbildēja komandas galvenais treneris Aleksandrs Žižmanovs.
1. Protams, 2. vieta ir labs sasniegums. Šīs sezonas "Tranzīts" bija pavisam cita komanda, ja salīdzina ar 2007. gadu – palikuši bija tikai trīs, četri cilvēki. Ir laba komanda, ir, ar ko strādāt, bet, kas būs tālāk, izlems kluba vadība. Domāju, ka jebkurā gadījumā komanda spēlēs 1. līgā – šosezon nospēlējām labi, bet paskatīsimies, ka būs tālāk.

Par pārspēlēm – diemžēl viss bija zaudēts jau pirmajā mačā, un atspēlēties no 1:5 bija praktiski nereāli. Puišiem neko nevaru pārmest - neskatoties uz to, ka pirmajā spēlē tika zaudēts ar 1:5, kopumā tika parādīta laba spēle, neizmantojām arī vairākas vārtu gūšanas iespējas - piemēram, izgājienu pret vārtsargu vai brīvu sitienu no sešiem metriem. Protams, jāatzīst, ka "Blāzmai" ir augstāks līmenis. Esam jauna un perspektīva komanda, bet viņiem jau ir pieredzējuši spēlētāji, kuri visu sezonu spēlēja Virslīgā. Šīs spēles varam pieņemt par mācību stundām, kas noderēs nākotnē.

2. 1. līgas čempionāts šosezon bija ļoti interesants. Labas komandas, patika "Daugava" – jūtams, ka pie stūres ir labs treneris. Bija arī citas komandas, kas man patika - "Auda", "Valmiera" utt. Kopumā patiešām aizraujošs čempionāts.

3. Mūsu turpmākie plāni saskan ar "Ventspils" galveno komandu – viņi ir atvaļinājumā, mēs arī. 19. decembrī galvenā komanda atkal sapulcēsies, mēs tāpat. Trenēsimies pēc "Ventspils" plāna, bet sīkāk neko vēl nevaru pateikt. Redzēsim, kas brauks uz Sadraudzības kausa izcīņu.

3. vieta – Rīgas "Jaunība"

Uz jautājumiem atbildēja komandas galvenais treneris Sergejs Davidovs un priekšnieks Oļģerts Aleksāns.
1. Parādītais sniegums bija komandas iespēju robežās. Kopumā sezona bija laba. Protams, atsevišķās spēlēs, kurās zaudējām, nospēlējām zem sava spēju līmeņa, bet tas jau nav nekas neparasts, jo katrai komandai sezonas laikā ir kritumi un kāpumi. Šajā sezonā minimālais uzdevums bija iegūt labāku vietu nekā pagājušajā gadā, kad bijām sestie, un optimālais – tikt pirmajā trijniekā. Faktiski esam izpildījuši pēdējo – medaļas ir, un tas, ka nekļuvām par čempioniem, ir tikai nelaimīga apstākļu sagadīšanās. Pēc spēles mēs tik un tā būtu bijuši pirmie, ja ne ...

Runājot par Virslīgu, domāju, ka neviena no pašreizējām 1. līgas komandām tādā komplektācijā, kādā bija šosezon, tai nav gatava. Cita lieta ir, kad iekļūst Virslīgā, jo tad, ja atrodas vajadzīgais sponsors, komandas sastāvu var "pievilkt" vajadzīgajam līmenim, ja ne, tad paliek izmisīga cīņa par izdzīvošanu. Tomēr "Daugavai" ir vēl viena iespēja, kādas nav nevienai citai komandai, proti, celt spēlētāju meistarību un spēļu pieredzi, jo komandā ir jauni puiši, no kuriem vēl var kaut ko izveidot. Protams, bez pieklājīga finansējuma un pašu spēlētāju vēlēšanās cītīgi strādāt šajā virzienā diez vai kas mainīsies.

2. Sezona noritēja bez izteikta līdera, un intriga saglabājās līdz pat pēdējai spēlei. Ļoti neapmierina spēļu kalendārs. Vairākas reizes sezonā faktiski vienas nedēļas laikā (no sestdienas līdz sestdienai) sanāca trīs spēles un pat ar izbraucieniem nedēļas vidū uz citām pilsētām. Ņemot vērā to, ka 1. līgā galvenokārt ir amatieru komandas, šādi izbraucieni ir ļoti grūti organizējami, jo visiem ir pamatdarbs, un daļa spēlētāju vienkārši nevar ziedot visu dienu futbolam. Tajā pašā laikā bija arī periodi, kad spēles nenotika divas nedēļas pēc kārtas. Starp citu, "Jaunības" vājākās spēles tieši saistās ar šādiem nesabalansētiem spēļu kalendāra posmiem.

Kā parasti, tiesāšanas līmenis ir ļoti zems, nepārdomāti tiek nozīmēti tiesneši no pilsētām, kuri varētu būt ieinteresēti vienas vai otras komandas zaudējumā. Tā, piemēram, trīs no četriem tiesnešiem 25. oktobra spēlē starp "Jaunību" un "Jēkabpili" bija no Jelgavas –pilsētas, kuras komanda tobrīd bija tiešākā "Jaunības" konkurente par čempionāta medaļām un komandas iziešanu Virslīgā. Vai tas nevarēja būt par iemeslu spēlētāja personības datu nesakritības spēles pieteikuma protokolā un spēlētāja licencē "nepamanīšanai", kā rezultātā "Jaunība" dabūja tehnisko zaudējumu un līdz ar to arī zaudēja čempiona titulu?

3. Komandai ir apmēram vienu mēnesi ilgas brīvdienas. Gatavošanās jaunajai sezonai ir jau sākusies, pagaidām gan tikai organizatoriskajā līmenī. Nopietni treniņi, visticamāk, sāksies tikai pēc Jaunā gada. Zāles futbolu negrasāmies spēlēt, jo uzskatu, ka tas kropļo spēlētāju tehniku "lielajam" futbolam, kur ir nepieciešamas tālas piespēles, bet nevis sīks dribls, ar ko parasti uz lielā laukuma aizraujas futzāla spēlētāji. Iespējams, ka atsevišķi spēlētāji arī varētu piedalīties minifutbolā, bet ne komanda. Ja ziemā notiks kāds turnīrs Olimpiskajā sporta hallē vai Mežaparka slēgtajā laukumā, tad noteikti piedalīsimies. Spēles atklātajos stadionos, kā rāda mūsu pieredze, parasti ir vāji organizētas, notiek uz netīrīta laukuma, kur iespējamas nevajadzīgas spēlētāju traumas.

Uzdevums nākamajam gadam – tāpat būt trijniekā un, iespējams, tikt Virslīgā. Sastāvā gaidāmas parasti šādam periodam raksturīgas izmaiņas – kāds spēlētājs aizies, kāds nāks klāt, bet pamatsastāvā nekādas būtiskas izmaiņas nav plānotas, tāpat arī kluba vadībā.

4. vieta – "Jelgava"

Uz jautājumiem atbildēja komandas galvenais treneris Dainis Kazakevičs..
1. Var teikt, ka sezona tika aizvadīta samērā veiksmīgi. Varbūt ne visai apmierināti varam būt ar pašu sezonas noslēgumu, kaut gan, no otras puses, varu teikt, ka viss norit likumsakarīgi – šosezon vēl nebijām gatavi, lai cīnītos par uzvaru 1. līgas čempionātā. Tajā pašā laikā esam apbēdināti, ka neizdevās iegūt vietu pirmajā trijniekā. Jebkurā gadījumā nākamais solītis uz priekšu ir izdarīts, salīdzinot ar 2007. gada sezonu, esam par vienu vietu augstāk. Arī sezonas gaitā esam spēlējuši kā līdzīgs ar līdzīgu ar jebkuru līdervienību, katru pirmā trijnieka komandu pa reizei izdevās uzvarēt. Varbūt labāku rezultātu traucēja gūt tas, ka neizdevās parādīt stabilu sniegumu visas sezonas garumā. Tas ir saistīts ar to, ka esam amatieru komanda, un bija ļoti grūti visas sezonas laikā noturēt gan fizisko formu, gan stabilu sniegumu – ne visi spēlētāji varēja trenēties labā režīmā.

Ne visai veiksmīgi šosezon nospēlēja uzbrucēju līnija. Dažādu iemeslu dēļ mūsu pagājušās sezonas rezultatīvākais spēlētājs Jurijs Ivanovs šosezon nospēlēja mazāk nekā pusi spēļu, līdz ar to kritās arī rezultativitāte. Turklāt sezonas beigas diskvalifikācijas dēļ bija spiests izlaist otrs mūsu uzbrucējs Kārlis Kinderevičs. Lielu daļu vārtu guvumu bija, pateicoties pussargiem un dažkārt arī aizsargiem. Vēl apbēdināja tas, ka zaudējām vairākus punktus pret vājākām komandām – šādās spēlēs mums piederēja liels pārsvars, bet neizdevās to pārvērst vārtu guvumos.

2. Domāju, ka šīgada čempionāts bija ļoti interesants gan visiem līdzjutējiem, gan turnīra dalībniekiem, līdz pēdējai kārtai nebija skaidrs uzvarētājs un pirmā trijnieka vietu sadalījums. Neteiksim, ka turnīra līmenis ir audzis, bet tas ir izlīdzinājies. Ir parādījušās labas vidusmēra komandas, kas katrā spēlē ļauj gaidīt neprognozējamus rezultātus un saglabāt intrigu.

Par pārspēlēm – nevajadzētu izdarīt tālejošus secinājumus pēc diviem mačiem, taču jau sezonas vidū teicu, ka 1. līgas komandas šobrīd nav gatavas Virslīgas līmenim. Pirmkārt, kluba organizācijas līmenī – dublieru komanda, stadions, bērnu komanda, citas struktūrās utt. Šobrīd 1. līgā spēlē komandas. Kad nonāksim pie tā, ka 1. līgā savā starpā sacentīsies klubi, tad situācija būs citādāka. Bez šaubām, Virslīgas komandām šādās pārspēlēs ir lielāka priekšrocība, jo tās visu sezonu spēlējušas augstākā līmenī, pieradušas pie ātrāka futbola un labāk izskatās uz laukuma. Es gan domāju, ka 1. līgas uzvarētāja "Daugava", ja tai izdosies atrast vajadzīgo finansējumu un turpināt iesākto, Virslīgā neizgāzīsies. 1. līgā tomēr spēlē amatieru un pusprofesionālas komandas, bet tieši klubu organizācijas ziņā tās nav izaugušas. Tas ir pirmais priekšnosacījums, lai cerētu tikt augstāk. Šosezon 1. līgā nebija tādu komandu kā "Blāzma" un "Vindava" iepriekš, kas bija gatavojas uzreiz ielēkt Virslīgas līmenī.

3. Sezona ir noslēgusies, komandai atvaļinājums paredzēts līdz 28. decembrim. Tad mums būs sezonas noslēguma pasākums, kurā apbalvosim labākos spēlētājus un visu komandu kopumā. 3. janvārī sāksim gatavoties jaunajai sezonai. Pati gatavošanās jau vairākus gadus palikusi nemainīga – mēs trenējamies, sākot ar janvāra sākumu, piecas sešas reizes nedēļā, un, sākot ar janvāra otro pusi, aizvadām pārbaudes spēles pret Virslīgas un 1. līgas komandām, dublieriem. Varbūt mazliet nopietnāka sagatavošanās būs, ja mums veiksmīgi pabeigs celt jauno stadionu, kas pašlaik izskatās reāli, līdz ar to būtu izvirzīts uzdevums cīnīties par uzvaru 1. līgas čempionātā un tuvāko divu gadu laikā iekļūt Virslīgā.

Viss komandas kodols tiks saglabāts. Jau šobrīd diezgan aktīvi strādājam pie tā, lai pastiprinātu attiecīgas pozīcijas un virzāmies uz priekšu kluba organizācijas ziņā, lai būtu konkurētspējīgi cīņā par uzvaru 1. līgā. Cerams, ka komandas izaugsme turpināsies, un paši darīsim visu, lai tas notiktu. Zemgales Olimpiskā centra uzbūvēšana un jauns stadions mums uzliks jaunus pienākumus, tad arī varēsim izvirzīt konkrētus mērķus. Līdz šim tādu nav bijis – tos izvirzījām paši sev. Nākamsezon, iespējams, būs pirmā reize, kad uzdevums būs cīnīties par tikšanu Virslīgā. Varbūt tas nebūs pavisam strikti, jo diezin vai uzreiz atradīsim vajadzīgos līdzekļus, lai uzturētu komandu Virslīgā, bet katrā ziņā esam spējīgi izveidot komandu kā reālu pretendenti uz uzvaru 1. līgas čempionātā. Vēl gribu piebilst, ka esmu ļoti priecīgs par mūsu līdzjutēju izaugsmi – jau vairakkārt esmu teicis, ka viņi ir priekšā komandas progresam, tā ka centīsimies viņiem turēt līdzi, lai nākamsezon fanus vēl vairāk iepriecinātu ar savu spēli.

8. vieta – Ilūkstes "Zibens/Zemessardze"

Uz jautājumiem atbildēja komandas galvenais treneris Ēriks Grigjans.
1. Komanda sezonu noslēdza 8. vietā. Salīdzinājumā ar pagājušo sezonu 2007. gadā, esam pakāpušies par divām vietām. Mūsu sastāvs izmainījās par 80%, ieradās daudz jauno spēlētāju, taču arī pieredzējuši futbolisti palika komandā. Gatavošanos sezonai uzsākām tikai aprīļa vidū. Neizdevās izmantot dažus futbolistus, ar kuriem rēķinājāmies. Sezonas garumā mums pietrūka stabilitātes. Pirmajā čempionāta pusē nācās mainīt sastāvu katrā spēlē, lai paskatītos no malas uz dažādiem virknējumiem. Šādu attaisnojušu iemeslu dēļ zaudējām daudz punktus.

Vasaras mēnešos bija grūtības ar pārceltajiem mačiem, kurus nebijām plānojuši – grūti savākt puišus – katrs kaut kur aizņemts, uz kaut kurieni aizbraucis utt. Tomēr sezonu noslēdzām bez izjukšanas. Lai gan mani pārsteidza informācija, ka komanda uz pēdējo spēli pret Liepāju varētu nebraukt, tieši šī uzvara beigās atnesa mums 8. vietu. Iepriecēja puišu pašatdeve, kā arī pāris spēles, kurās uzvarējām pašā galotnē. Runājot par rezultātu, varētu teikt, ka ierindojāmies tajā vietā, kuru bijām nopelnījuši.

2. Ikviena sezona ir atšķirīga no citas, un šī nebija izņēmums. Maču rezultāti bija neprognozējami, jo komandu sastāvi bija līdzīgi. Bija pamanāms, ka jebkura komanda mierīgi var sagādāt pārsteigumu. Tieši tāpēc līdz pēdējai kārtai saglabājās intriga, uzreiz trīs komandas pretendēja uz čempiones titulu. Tas kā reizi ir viss, ko vajag skatītājiem, kuri apmeklē 1. līgas spēles. Uz mūsu mājas spēli atbrauca "Jelgavas" līdzjutēji, lai atbalstītu savu komandu, un tas ir patīkami.

Tas, ka uzvarēja Rīgas "Daugava", bet pēc tās ierindojās "Tranzīts" un "Jaunība", nav nekas īpašs. Šīs komandas, kā nekā, jau no paša čempionāta sākuma noteica toni. Tās bija labi nokomplektētas, saspēlējušās, un šo vienību organizācija – jūtami augstāka nekā citām. Beigu beigās "Daugavai" tā izrādījās visaugstākā.

Priecē, ka čempionāta spēļu kalendārs bija stabils, ja arī bija pārceltās spēles, tad attaisnojošu iemeslu dēļ, kas neietekmēja stabilitāti. To veicināja fakts, ka komandas laikus varēja ieplānot treniņprocesu un veicināt spēlētāju sportiskās meistarības izaugsmi.

3. Tagad, kad situācija ir nestabila, runāt par 2009. gada plāniem ir pāragri. Pienāks Jaunais gads, un varbūt tad būs zināms kaut kas konkrēts. Šobrīd spēlētāji spēlē minifutbolu un trenējas.

Noslēguma tabula

VietaKomandaSpēlesUNZVārtu att.Punkti
1.FK "Daugava" (Rīga)28203589:2663
2.FC "Tranzīts" (Ventspils)28196378:2563
3.FK "Jaunība" (Rīga)28193669:2860
4.FK "Jelgava"28193663:4160
5.FS "Metta/LU"28139643:2648
6.FK "Auda" (Rīga)28136957:4245
7."Valmiera/Viktorija"281171053:4240
8."Zibens/Zemessardze"281081056:5138
9."Jēkabpils" SC281221445:5638
10."Liepājas Metalurgs-2"281071147:4737
11."Spartaks" (Jūrmala)281061232:3833
12.FK "Tukums-2000/TSS"28781350:5529
13.JFC "Kauguri/Multibanka"28661730:6521
14.FB "Gulbene 2005"28442030:8116
15.FK "Abuls" (Smiltene)28002812:1260

Rezultatīvākie spēlētāji

VietaSpēlētājsKomandaVārti
1.Eduards VišņakovsFK Daugava30
2.Iļja ŠčaņicinsFK Jaunība19
Valērijs SvoksZibens/Zemessardze19
4.Viktors RezjapkinsFK Jelgava18
5.Dmitrijs KulikovsFK Jaunība17
Aleksandrs GospodarjovsJēkabpils SC17
7.Pāvels HohlovsFC Tranzīts16
Andris ĶereFK Tukums-2000/TSS16

Ar apskata 3. daļu arī noslēdzam 1. līgas atspoguļošanu portālā eSports.lv šogad. Ceram, ka biežāka šī čempionāta atspoguļošana arī veicināja cilvēku interesi par 1. līgu kopumā. Uz tikšanos nākamgad!

 +11 [+] [-]

, 2008-12-07 21:13, pirms 15 gadiem
sie raksti ir super, vot kvalitativs labs darbs...bieak tadus esporta...nevis izvilktu vienu teikumu no livescores,com

  +8 [+] [-]

, 2008-12-07 21:20, pirms 15 gadiem
Gulbens treneris
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -3 [+] [-]

, 2008-12-07 22:01, pirms 15 gadiem
Fk Jelgava iespējams labķais klubs Latvijā!
arī nākošgad būsim kopā ar klubu un jau vēl labākā kvalitātē atbalstīsim klubu! Jelgava - Spēks!

  +8 [+] [-]

, 2008-12-07 22:26, pirms 15 gadiem
Rakstu sērija laba,paldies autoram.Vienīgi žēl,ka neviena pirmās līgas komanda neatbilst virslīgas līmenim.Cerēsim ,ka Rīgas Daugava apgāzīs manus vārdus nākošsezon,par ko būšu tikai priecīgs.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2008-12-08 11:33, pirms 15 gadiem
Beljaevs, vam pomožet Ginko biloba(dlja ulučšenija pamjati) - Spartaks vy obygrali 7:0, a ne 8:1. A vo vtoryh Araratom nazyvatjsa vporu vam - ishodja iz svedeniy na vašem saite glavny sponsor Daugavy - uvažaemy Artjom Hačatrjan(Autoklub SOS). A v Spartake ni odnogo armjanina ne igraet, v otličii ot Daugavy, gde v poluzašitnikah Arev Hačatrjans( syn sponsora).
P. S. Sovsem ne umestny dlja trenera sbornoi šutočki pro nacionaljnosti i armeņu biedrības.

  +2 [+] [-]

, 2008-12-08 13:19, pirms 15 gadiem
Paldies autoram par apkopojumu! domāju, ka daudziem interesēs arī apskati par dažādiem turnīriem ar 1. līgas komandu dalību, kuri norisināsies līdz pavasarim, tā teikt ziemas periodā!

     [+] [-]

, 2008-12-08 15:02, pirms 15 gadiem
Pavuls rakstīja: Beljaevs, vam pomožet Ginko biloba(dlja ulučšenija pamjati) - Spartaks vy obygrali 7:0, a ne 8:1. A vo vtoryh Araratom nazyvatjsa vporu vam - ishodja iz svedeniy na vašem saite glavny sponsor Daugavy - uvažaemy Artjom Hačatrjan(Autoklub SOS). A v Spartake ni odnogo armjanina ne igraet, v otličii ot Daugavy, gde v poluzašitnikah Arev Hačatrjans( syn sponsora).
P. S. Sovsem ne umestny dlja trenera sbornoi šutočki pro nacionaljnosti i armeņu biedrības.
ой как задело...

  -1 [+] [-]

, 2008-12-08 15:19, pirms 15 gadiem
Zel man komandu FK Abuls pedeja vieta un bez punktiem.

  +3 [+] [-]

, 2008-12-08 15:55, pirms 15 gadiem
Jau gadus sešus-septiņus uzskatu Beļajevu par labāko jauniešu treneri Latvijā, savukārt šī intervija rāda, ka viņš ir simpātisks, inteliģents cilvēks (vienīgi varbūt daži jociņi mazliet par šerpu).
Pilnīgi piekrītu Beļajevam (esmu domājusi par to jau agrāk), ka pašreizējās krīzes situācijā būtu uz laiku jāliberalizē prasības Virslīgas stadioniem; nav jau tās biezās starptautisko prasību grāmatas jānoraida, bet var mazliet pievērt acis uz to, ka ne gluži visas prasības ir pedantiski izpildītas.

     [+] [-]

, 2008-12-08 16:53, pirms 15 gadiem
Abuls/Smiltene labaakie

  +2 [+] [-]

, 2008-12-08 17:45, pirms 15 gadiem
Pavulsam!spasibo za receptik:vse mi mazliet stradaem...kakie nacionaljnie voprosi?! o cem vi.. ja tak rad, cto armjane v latvii vovleceni f futbol, vi sebe ne predstavljaete. i gord ,i scastliv za ljudej, kotorix vi upomjanuli.ja toljko nameknul pro vasu zanoscivosj-neljzja tak. a ARARAT,O SKOLJKO V ETOM SLOVE DLJA JUNOSESKOJ PAMJATI MOEJ!ZALJ, CTO MI NE MOZEM UZE TAK NAZVATJSJA( XOTJA, PO VASEMU, -MOZEM! JA ZNAJU ISTORIJU NAZVANIJA, NE BESPOKOJTESJ. NO VEDJ NE VSE ZNAJUT.... A MNE NRAVITSJA ESCE NAZVANIE SEVAN, NO ETO DRUGAJA ISTORIJA!! MIR VASEMU DOMU!

  +2 [+] [-]

, 2008-12-08 20:43, pirms 15 gadiem
S. Davydovs:Tā, piemēram, trīs no četriem tiesnešiem 25. oktobra spēlē starp "Jaunību" un "Jēkabpili" bija no Jelgavas –pilsētas, kuras komanda tobrīd bija tiešākā "Jaunības" konkurente par čempionāta medaļām

Govorju ob etom s na4ala sezona. V. Botoss&Co - zlo dlja futbola.On s bratom sudit dazhe mat4i svoei komandy! A ty govoriw konkurente ...
Serjoga, tvoja komanda vso ravno lu4waja v pervoi lige! Hotelosj by znatj kto podal protest? esli Ekabpils, to nekrasivo - na pole vedj proigrali.

     [+] [-]

, 2008-12-08 23:08, pirms 15 gadiem
narusenie zafiksiroval delegat lff,a v protokole bilo dokozateljstvo.. mne zalj. osiblisj ne soperniki

     [+] [-]

, 2008-12-09 10:11, pirms 15 gadiem
Miķeli Osi, cepuri nost tavā priekšā! Tā turpināt arī nākošgad! Veikmi!

     [+] [-]

, 2008-12-09 10:45, pirms 15 gadiem
tallinskijs rakstīja: narusenie zafiksiroval delegat lff,a v protokole bilo dokozateljstvo.. mne zalj. osiblisj ne soperniki
Kakoi ewe delegat lff? V pervoi lige? U tebja Volodja to4no s pamjatju 4to-to.(na ty potomu4to mnogo starwe). I voobwe nekrasivo vedjow sebja s kolegami nawego trenerskogo ceha. Sna4ala v kuluarah Serjogu Emeljanova ponosil, govoril 4to on ne trener, teperj za Rikvelisa vzjalsa, 4em tebe Gača ne ugodil?

  +1 [+] [-]

, 2008-12-09 13:08, pirms 15 gadiem
Vladimir, za iskljuchenijem Ararata, prav. Kak ti Fjodor govorish Gača, futbolistam sopernika, posle gruboi igri gulbencev, krichit na vesj stadion:"Chto ti valjajeshsa kak baba". Mozhet jemu v komentatori, a ne v trenera nado bilo idti?

  +2 [+] [-]

, 2008-12-09 13:15, pirms 15 gadiem
Vtoroje. Vnimatelno chitaite, trener Jekabpilsa ne podaval protest, a zrja. Jesli v protokole zapisano Fjodor, a igrajet Vasja, to pochemu nuzhno proschatj "Jaunibu" i ne proschatj ''Abuls''?

  +1 [+] [-]

, 2008-12-09 14:19, pirms 15 gadiem
jekabsfoot rakstīja: Vtoroje. Vnimatelno chitaite, trener Jekabpilsa ne podaval protest, a zrja. Jesli v protokole zapisano Fjodor, a igrajet Vasja, to pochemu nuzhno proschatj "Jaunibu" i ne proschatj ''Abuls''?
Esli tak to RESPECT Gailisu. Ja ne za to 4tob prowatj Jaunibu i Abuls - sami vinovaty. I Gaču ja ne opravdyvaju, no vso ravno nehorowo o kolegah ploho otzyvatjsa. A nas4et ararata polnostju s toboi soglasen -peregnul palku Bels, pri 4em tut armjanskie obwestva? Slovo ne vorobey, Volodja, sevanom ne opravdyvaisa...

  +1 [+] [-]

, 2008-12-09 16:42, pirms 15 gadiem
Par vairākiem kolēģiem Beļajevs izteicies visnotaļ pozitīvi -- un to tiešām bija patīkami lasīt.
Tas, ka Jūrmalas "Spartaka" īpašnieki jeb galvenie sponsori pēc tautības ir armēņi, nebūtu nekas īpašs, ja vien ne komandas nosaukuma izvēle, ar kuru Spartaks Melkumjans piesaista uzmanību tieši sev.

  +5 [+] [-]

, 2008-12-10 11:20, pirms 15 gadiem
kas maksā,tas pasūta mūziku.

  +1 [+] [-]

, 2008-12-10 21:16, pirms 15 gadiem
tallinskijs rakstīja: narusenie zafiksiroval delegat lff,a v protokole bilo dokozateljstvo.. mne... nuu,batenjka! vse davno znajut, cto v 1 lige na kazdoj igre estj delegati!!?? i vprjami-fedot, da ne tot... i kogda ze ja ponosil s. emeljanova-vot cusj. otlicnij igrok, celovek. vprocem, o vasej kompetentnosti stranno govoritj. pustoslov..esce obidetesj. esli pomjagce: poljzuetesj neproverennimi sluxami. a vot oljge boljsoe spasibo. srazu vidno -celovek davno i skrupulezno sledit za futbolom. kak vi govorite- gaca? vot tak ne razu ne obrascalsja k kollegam! a vstavitj spiljku-pocemu net, esli zasluzivaet...

  +1 [+] [-]

, 2008-12-10 21:26, pirms 15 gadiem
i esce: fedor! xvatit kanatj pod carja. davaj snimi xalatik i sapku zimnjuju.. monomax ti nasj... ja-to ne stesnjajusj ljudej.

  +2 [+] [-]

, 2008-12-11 09:49, pirms 15 gadiem
Interesanti, interesanti, cerēsim ka būs arī kāds staprzeonu raksts par 1 līgas dalībniekiem. Varēja arī kadu info iemest par 1.līgas jaunpienācējiem uz nākom sezonu...

  +1 [+] [-]

, 2008-12-12 20:51, pirms 15 gadiem
jebkurā gadījumā, Beļajevs izveidoja 90 gadu komandu un no jaunatnes čempionātiem, caur 2. līgu un 1. līgu izveda to uz Virslīgu!
tas jau par kaut ko liecina! Ja cilvēks to spēj, tad viņam laikam ir tiesības arī izteikt savu viedokli un iespējams kaut kā arī pajokot!
Nezinu citus trenerus Latvijā, kas visu laiku strādātu ar vienu komandu un izvestu to līdz tādam līmenim!

  +1 [+] [-]

, 2008-12-12 22:25, pirms 15 gadiem
dlja valencianista: vsjako bilo na etom puti. no celj bila srazu-dojti do versini. drugoe delo, cto mi ne rascitivali tak bistro eto sdelatj. xotja, zdorovja i nervov eto stoilo. spasibo druzjam iz lff, kotorie verili v nas klub i roditeljam, kotorie v xolodnuju zimu 2002 goda poverili mne i.. pereseli iz mercedesa v zaporozec(po mneniju togdasnix skeptikov)

  +1 [+] [-]

, 2008-12-13 12:43, pirms 15 gadiem
Etogo uspeha u tebja ne otnjatj, maladec, Volodja-džan! Tak že kak i v U-19 v etom godu. A pro verīnu potoropilsa - na nei poka "Ventspils".