Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

"Liepājas basketbola" komandas trenēs Artūrs Štālbergs un Kaspars Mājenieks

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

"Liepājas basketbola" komandas trenēs Artūrs Štālbergs un Kaspars Mājenieks
Preses konference "Tango zālē"
Foto: Aigars Prūsis

Pirmdien, 14. maijā, Liepājas Olimpiskajā centrā notika biedrības "Sporta klubs Liepājas basketbols" pirmā preses konference. Biedrības ilgtermiņa mērķis – konkurētspējīgas basketbola piramīdas izveide no Liepājas basketbola audzēkņiem.

Liepājas klubu basketbola dzīvi iepriekšējos 12 gadus organizēja biedrība “Liepājas lauvas” – reģistrēta 2006. gada 10. augustā. Sākot no 2018. gada vasaras, tās pārziņā vairāk nebūs ne vīriešu komanda “Liepājas lauvas”, ne sieviešu komanda “Liepājas Papīrs”.

Pilsētas basketbola saimniecību turpmāk organizēs biedrība “Liepājas basketbols” – tā reģistrēta 2018. gada 8. martā. Sadarbībā ar Liepājas sporta spēļu skolu – tai šobrīd ir 1008 audzēkņi basketbolā, vieglatlētikā, hokejā un volojbolā – tā attīstīs pilnvērtīgu groza bumbas piramīdu, kuras virsotnē būs profesionālas sieviešu un vīriešu komandas. LSSS ir 400 jaunie basketbolisti, tai skaitā 236 zēni.

Jaunās biedrības vadība – prezidents Jānis Vilnītis, valdes priekšsēdētājs Artūrs Štālbergs un valdes loceklis Normunds Atvars – pavasarī uzrunāja četrus Latvijas un vienu ārzemju treneri, piedāvājot viņiem vadīt Liepājas vīriešu komandu. Kandidātu pulkā bija arī līdzšinējais “Liepājas lauvu” galvenais treneris Agris Galvanovskis.

Pārrunu rezultātā kluba vadība atrada kopsaucēju un par vīriešu komandas stūrmani apstiprināja treneri ar Eirokausa pieredzi, Eiropas U20 vicečempionu Artūru Štālbergu. Pirmajā sezonā viņš vadīs komandu un veiks tās komplektāciju. Štālbergs klubā plāno strādāt vismaz nākamos četrus gadus.

“Liepājas basketbola” sieviešu komandu vadīs 2017. gada Latvijas labākais jaunais treneris – Kaspars Mājenieks, kurš pašlaik veic arī Latvijas U17 meiteņu izlases galvenā trenera pienākumus. Viņš šosezon bija viens no Agra Galvanovska asistentiem, kā arī Latvijas-Igaunijas līgā vadīja Liepājas sporta spēļu skolas junioru komandu.

Atis Deksnis, Liepājas domes priekšsēdētāja vietnieks

“Pilsēta redz jauno biedrību kā Liepājas basketbola tradīciju turpinātāju. Īpašs prieks par Artūra Štālberga atgriešanos. Biedrībai “Liepājas lauvas” līdzšinējā sezonā pilsētas klubu basketbolā bija pēdējā. Iespējams, ka “lauvas” turpinās darbību citā kvalitātē, taču bez vīriešu un sieviešu basketbola komandām. Ņemot vērā, ka “Liepājas lauvas” ir neatkarīga juridiska organizācija, jautājumi par tās saistībām jāuzdod biedrības pārstāvjiem.”

Jānis Vilnītis, “Liepājas basketbola” prezidents

“Gaidījām kluba basketbola sezonas beigas, lai oficiāli iepazīstinātu ar jauno biedrību. Dibinātājus vieno vēlme, lai Liepājā augtu jauni basketbola talanti, kuru ieguldījums parādītos pilsētas vīriešu un sieviešu profesionālajās komandās.

Dibinātāju vidū ir Liepājas Speciālās ekonomiskās zonas (LSEZ) pārvaldnieks, finanšu speciālists Jānis Lapiņš un Normunds Jansons (Liepājas Papīrs). Dibinātāju pulku papildina klātesošie uzņēmēji Agris Kolbergs, Modris Šveiduks, Anrijs Ozoliņš (BCS), Guntis Šalts un Ēriks Štālbergs, kā arī mūsu valdes locekļi Artūrs Štālbergs un Normunds Atvars.

Mūsu biedri ir Edijs Sprūde, kura tēvs Edvīns ir Kristapa Porziņģa pirmais treneris, un pirmās profesionālās Liepājas komandas "Baltika" vadītājs Āris Ozoliņš. Mūsu komandā ir arī Liepājas sporta spēļu skolas direktors Guntars Kikučs un Liepājas vicemērs, hokeja cienītājs Atis Deksnis. Pārrunu rezultātā vienojāmies, ka kluba galvenais treneris pirmajā sezonā būs Artūrs Štālbergs.

Biedrības prioritāte – bērnu un jauniešu basketbola attīstība. Plānojam mainīt sporta skolas darba metodiku – dot iespēju treneriem strādāt ar viena gadagājuma spēlētājiem, mainīt pieeju bērnu fiziskajā un funkcionālajā sagatavotībā. Strādāt, lai nākotnē pilsētas basketbola komandās spēlētu pēc iespējas vairāk sporta skolu beigušie liepājnieki.

Abu komandu kopējais budžets pirmajā sezonā varētu būt nedaudz zem pusmiljona eiro. Liepājas pašvaldība piešķirs nedaudz vairāk par 50% līdzekļu. Ir vairāki atbalstītāji, kuru atbalsts mērāms ar piecciparu skaitļiem. Esam uzrunājuši vairākus uzņēmumus – kāds no tiem varētu kļūt par mūsu ģenerālsponsoru.

Droši vien pirmā sezona būs finansiāli grūtākā, taču vismaz sākumā būsim atturīgi pret azartspēļu uzņēmumiem un totalizatoriem. Mums ir svarīga laba reputācija. Vēl viena nianse – pateicoties Artūra vārdam, esam daudz jaudīgāki.

Vērtējot Liepāju komandu sniegumu iepriekšējā sezonā, redzams, ka sievietēm bijuši augstāki rezultāti. Vīriešiem pieticīgāks iznākums – komandai neizdevās iekļūt “play-off”. Atcerēsimies, ka liepājnieki ir uzticami līdzjutēji – piedod zaudējumus, nevis necīnīšanos.

Esam iesnieguši nepieciešamos dokumentus komandu pieteikšanai LBL un LSBL. Kopā ar Artūru Štālbergu un Ati Deksni viesojāmies Latvijas basketbola savienībā, pārrunājām gaidāmo sadarbību.

Vēl viena izmaiņa – no nākamās sezonas klubam būs jāmaksā par Liepājas Olimpiskā centra telpu īri. Tā būs jauna aile izdevumu sadaļā. Abas komandas turpinās spēlēt LOC, taču iespējamas arī viesošanās tuvējās pilsētās. Piemēram, sieviešu komanda ir spēlējusi gan Grobiņā, gan Nīcā.

Pavasarī atklājām LOC manēžu ar dienesta viesnīcu – tajā ir 83 vietas. Dienesta viesnīcā ceturtajā stāvā var pārnakšņot gan sportisti, gan pilsētas viesi. Otrā stāva līmenī, neizejot uz ielas, var pāriet uz skolu. Radītas lieliskas iespējas apvienot mācības un sportu.

Esmu piekritis būt kluba prezidents. Agrāk biju mecenāta, atbalstītāja lomā. Tagad vairāk piedalīšos kluba dzīvē.”

Artūrs Štālbergs, “Liepājas basketbola” valdes priekšsēdētājs

“Nekur nav tik labi kā mājās. Liepāja ir pilsēta ar neiedomājamu potenciālu jebkurā jomā, tai skaitā sportā un kultūrā. Mācoties Amerikā un strādājot Eiropā, pārliecinājos, ka Liepājā izveidota “Top” līmeņa sporta infrastruktūra. Pēc LOC vieglatlētikas manēžas un dienesta viesnīcas atvēršanas to var pielīdzināt Amerikas koledžu piedāvātajām iespējām – Eiropā neesmu redzējis neko līdzīgu.

Liepājas basketbola saimniecība pēdējos gados eksistē. Tai nebija nākotnes vīzijas. Tagad izveidota Komanda. Jābūvē piramīda – no apakšas. Gribam izveidot pozitīvu un progresējošu basketbola vidi ar sporta skolu tās centrā. Piedāvāt kvalitatīvu treniņprocesu ieinteresētu treneru vadībā.

Piramīdas virsotnē nepieciešamas kaujasspējīgas sieviešu un vīriešu komandas, kurām jākļūst par pilsētas lepnumu. Nākotnē tām jābūt atpazīstamām gan Latvijā, gan Eiropā. Lai strādātu mērķu sasniegšanai, esmu pieņēmis lēmumu atgriezties Liepājā.

Kluba sieviešu komandu nākamās trīs sezonas vadīs augstas klases speciālists – Kaspars Mājenieks. Viņa uzdevums ir attīstīt Liepājas sporta spēļu skolas jaunās basketbolistes, kā arī iespēju robežās piesaistīt profesionālas spēlētājas.

Vēlos pateikt, ka Armands Misus izdarīja labu darbu ar Liepājas sieviešu komandu, bija rezultāts. Mūsu mērķis ir iet soli pa solim. Kaspars komandu veidos trīs gadu griezumā. Ideālajā gadījumā Liepājas basketbola audzēknes trešajā sezonā tuvosies kopā ar profesionālēm sasniegtajiem rezultātiem.

LBS izveidojusi darba grupu, kura studē iespēju apvienot Latvijas un Igaunijas līgas. Ja tas notiks, Baltijas Basketbola līga droši vien beigs pastāvēt. Jāsaprot plusi un mīnusi, finansiālie nosacījumi. Viena lieta, ja apvienotās līgas komanda bāzēta Valmierā, cita – Liepājā.

Sezona sāksies septembrī. Esmu uzrunājis virkni Liepājas spēlētāju, notiek treneru un personāla atlase. Dosim iespēju vietējiem treneriem, uzvārdus pagaidām nesaukšu. Vīriešu komandas mērķis pirmajā sezonā – iekļūt izslēgšanas spēlēs.

Panevēžas “Lietkabelis” mani decembrī atlaida. Nākamajos divos mēnešos daudz domāju, ko un kā darīt tālāk. Tobrīd uz trenēšanu skatījos skeptiski. Pavasarī mani uzrunāja Liepājas pilsētas vadība un Jānis Vilnītis. Piekritu atgriezties trenera lomā.

Mums ir ilgtermiņa projekts, skatos vismaz uz Olimpisko ciklu – četriem gadiem. Viens no mērķiem – tuvākā vai tālākā nākotnē kļūt par Latvijas čempioniem. Mūsu biedrs, Liepājas “Baltikas” prezidents Āris Ozoliņš savulaik šim mērķim nonāca vistuvāk. Pagaidām sportiskie mērķi ir pieticīgāki, taču zemapziņā jāgrib būt čempionam."

Guntars Kikučs, Liepājas sporta spēļu skolas direktors

“Pats galvenais uzdevums – kluba un sporta skolas sadarbība. Mums ir kopīgi mērķi un idejas, kuras sāksim ieviest jau 2018. gada rudenī. Paredzēts treneru skaita pieaugums atbilstoši mūsdienu basketbola prasībām – katrai mācību grupai vismaz divi treneri plus fiziskās sagatavotības treneris.

Meklēsim talantus arī bijušā Liepājas rajona robežās – Aizputē, Grobiņā, Pāvilostā, Priekulē. Pašlaik Liepājas sporta spēļu skolā ir 1008 audzēkņi – basketbolā 400, vieglatlētikā 220, hokejā 208, volejbolā 180.”

Normunds Atvars, “Liepājas basketbola” valdes loceklis

“Biedrības logo redzami Liepājai raksturīgi vadmotīvi – tāpat kā pilsētas ģerbonī tajā attēlota lauva, sarkanās svītras simbolizē vēju. Komandas logo vēl top. Rūpēsimies, lai līdzjutēji varētu iegādāties kluba atribūtiku.”

Pārmaiņas Liepājas politikā

Biedrību var ietekmēt norises Liepājas politikā. Valdošā “Liepājas partija” 2017. gada pašvaldību vēlēšanās saņēma mazāku atbalstu nekā iepriekš un zaudēja daļu ietekmes. Partija un “Latvijas Reģionu apvienība” noslēdza vienošanos, kura paredz, ka 2018. gada oktobrī – pēc Saeimas vēlēšanām – ilggadējo pilsētas mēru Uldi Sesku nomainīs kāds no Reģionu apvienības biedriem.

Sesks nekandidēs Saeimas vēlēšanās no Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) saraksta, ceturtdien, 10. maijā, vēstīja laikraksts “Diena”. Vienlaikus viņš gatavojas pildīt Reģionu partijai doto solījumu – rudenī atkāpties no pilsētas galvas amata. “Pēc Saeimas vēlēšanām notiks domes priekšsēdētāja, vietnieku darba izvērtēšana un pašvaldības vadībā var notikt pārmaiņas.”

Sestdien, 12. maijā, LRA līderis Liepājā Jānis Vilnītis intervijā “TV Kurzeme” apstiprināja, ka par jauno pilsētas galvu, visticamāk, kļūs viņš. Pērn Vilnītis atstāja amatu Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras padomē. Pārmaiņas sagaidāmas arī viņa vadītajā uzņēmumā “Liepājas Papīrs”, kurš līdz šim atbalstīja pilsētas sieviešu basketbola komandu.

  +2 [+] [-]

, 2018-05-14 15:56, pirms 6 gadiem
O yes, uz priekšu! Lai izdodas.

  +2 [+] [-]

, 2018-05-14 16:02, pirms 6 gadiem
Autors lai paskatās kalendārā vai 14. maijs nav tomēr pirmdiena, nevis sestdiena.

  +1 [+] [-]

, 2018-05-14 16:05, pirms 6 gadiem
protams viss atkarīga no finansēm, bet šādai sistēmai būtu jābūt visos Latvijas novados, ka minimums visās lielājās pilsētās. Tad arī pēc gadiem mēs redzētu šī procesa augļus un būtu mums gana daudz jauno talantu, kas izsistos līdz izlases līmenim. Ir Latvijā daudzi baksetbola talanti, tikai viņi netiek laicīgi atklāti vai nav iespējas spert nākamo soli savā attīstībā.

  +2 [+] [-]

, 2018-05-14 18:08, pirms 6 gadiem
Man tomēr jautajums par iepriekšejas biedrības saistībām?
Vai tik nesākas prakse ,ka iepriekšejā biedrība lai tiek galā ar saviem parādiem ???
Tie paši sponsori, kas neiedeva iepriekšējā sezonā solito naudu tagad būs balti un pūkaini?
Vai tik tā nav prakse ka tikt vaļā no parādiem?
LBS gan butu jāsaprot ka viņiem jāizniedz atļauja startēt jaunajai komandai ! Un uz kāda pamata Liepajas lauvām atnem tiesības startēt LBL un LSBL ?????
NESAPROTAMI !!! KONSEKVENCE ? LIEPĀJĀ VISU SAKĀRTOS ???

     [+] [-]

, 2018-05-14 18:13, pirms 6 gadiem
vilkabele rakstīja: Man tomēr jautajums par iepriekšejas biedrības saistībām?
Vai tik nesākas prakse ,ka iepriekšejā biedrība lai tiek galā ar saviem parādiem ???
Tie paši sponsori, kas neiedeva iepriekšējā sezonā solito naudu tagad būs balti un pūkaini?
Vai tik tā nav prakse ka tikt vaļā no parādiem?
LBS gan butu jāsaprot ka viņiem jāizniedz atļauja startēt jaunajai komandai ! Un uz kāda pamata Liepajas lauvām atnem tiesības startēt LBL un LSBL ?????
NESAPROTAMI !!! KONSEKVENCE ? LIEPĀJĀ VISU SAKĀRTOS ???
Iepriekšējos tiesās par izsaimniekošanu

  -2 [+] [-]

, 2018-05-14 18:46, pirms 6 gadiem
vilkabele rakstīja: Un uz kāda pamata Liepajas lauvām atnem tiesības startēt LBL un LSBL ?????
Kur ir reakstīts, ka viņiem kko atņem? Ja var sakasīt budžetiņu, lai startē, tik tur šie naudu izraus? Tu sponsorēsi?

  -1 [+] [-]

, 2018-05-14 19:17, pirms 6 gadiem
Liepājai, manuprāt, būtu jāstartē LBL2 kā minimums, līdzīgi kā sev vietu LBL izkapāja ASK Rīga/BK Rīga savulaik. Kaut kāda mudrišānās te notiek. Lai tikai nestāsta, ka politika un sports neiet roku rokā.

  -1 [+] [-]

, 2018-05-14 19:17, pirms 6 gadiem
kaaja rakstīja: protams viss atkarīga no finansēm, bet šādai sistēmai būtu jābūt visos Latvijas novados, ka minimums visās lielājās pilsētās. Tad arī pēc gadiem mēs redzētu šī procesa augļus un būtu mums gana daudz jauno talantu, kas izsistos līdz izlases līmenim. Ir Latvijā daudzi baksetbola talanti, tikai viņi netiek laicīgi atklāti vai nav iespējas spert nākamo soli savā attīstībā.
Nepārspīlēsim ar optimismu tagad, labi? Ne visur ir tie līdzekļi, ne ieinteresētība uz to

     [+] [-]

, 2018-05-14 19:18, pirms 6 gadiem
sanmezgls rakstīja: Liepājai, manuprāt, būtu jāstartē LBL2 kā minimums, līdzīgi kā sev vietu LBL izkapāja ASK Rīga/BK Rīga savulaik. Kaut kāda mudrišānās te notiek. Lai tikai nestāsta, ka politika un sports neiet roku rokā.
Nebūtu jāstartē, mums jau tagad ir lielas problēmas ar klubiem, kas ir augstākajā divīzijā un LBL2 klubi arī īpaši neraujas uz augšu kāpt. Ja klubam ir resursi, tad lai spēlē, kur problēma? Neesam mēs bagāti ar klubiem.

     [+] [-]

, 2018-05-14 20:08, pirms 6 gadiem
KP savu maku a varētu drusku pavērt, lai Liepājas basketbols nav tikai joks un apsmiekls, savādāk šogad redzēto nenosauksi!

     [+] [-]

, 2018-05-15 00:27, pirms 6 gadiem
viedoklis rakstīja: KP savu maku a varētu drusku pavērt, lai Liepājas basketbols nav tikai joks un apsmiekls, savādāk šogad redzēto nenosauksi!
Neuztraucies paveers peec lielaa liiguma ar Knicks peec naakamaas sezonas.

     [+] [-]

, 2018-05-15 08:05, pirms 6 gadiem
Sharps rakstīja: Neuztraucies paveers peec lielaa liiguma ar Knicks peec naakamaas sezonas.
Mašīnas pirkt tas netraucē jau tagad! (īpaši pēdējā-ir vairāk kā 1/2 no šī brīža minētā Liepājas budžeta)