Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Vīnbergs par Baško: "Raksturs bija īstais, lai cīnītos par uzvaru katrā spēlē"

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Vīnbergs par Baško: "Raksturs bija īstais, lai cīnītos par uzvaru katrā spēlē"
Gunta Baško. Foto: Romāns Kokšarovs, f64

LETA. Gunta Baško bija viena no spilgtākajām personībām un viens no stūrakmeņiem Latvijas sieviešu basketbola atdzimšanā, uzskata kādreizējais basketbolistes treneris Aivars Vīnbergs.

Baško 38 gadu vecumā nolēmusi beigt 23 gadus ilgās profesionālās basketbolistes gaitas un pieņēmusi izaicinājumu kļūt par Latvijas sieviešu basketbola valstsvienības ģenerālmenedžeri.

Nu jau bijusī spēlētāja Baško basketbolu sāka spēlēt sporta skolā "Arkādija" pie treneriem Initas Kresas-Katkovskas un Vīnberga.

Sarunā ar aģentūru LETA viens no Baško pirmajiem treneriem Vīnbergs atceras, kā savu spožo karjeru uzsāka Latvijas ilggadējā basketbola izlases kapteine: "Pirmie Guntas soļi basketbolā tika sperti pie treneres Kresas-Katkovskas. Pēc tam, kad trenere sāka strādāt radio, aptuveni no vienpadsmit gadu vecuma līdz pat aizbraukšanai uz studijām ASV Gunta nonāca manā pārziņā."

Treneris atzīst, ka viņu ne mirkli nav pārņēmušas šaubas par jauno talantu. "Raksturs bija īstais, lai cīnītos par uzvaru katrā spēlē. Es viņu dēvēju par kareivi - no pašas pirmās dienas viņa bija komandas līdere."

"Visspilgtāk no laika, kad trenēju Guntu, man atmiņā ir palikusi viņas milzīgā cieņa un autoritāte pret treneri. To es nesaku sev par labu. Tas vienkārši apliecina, cik Guntai basketbols vienmēr ir biji svarīgs," uzsver Vīnbergs.

Treneris norāda, ka Baško spilgtākās spēles vienmēr bija tieši tās, kur rezultāts nebija paredzams un uzvara bija sevišķi nepieciešama. Tas gan nenozīmējot, ka mazsvarīgākas vai vieglākas spēles viņai ir bijušas nenozīmīgas - basketboliste vienkārši mācējusi savas līderes dotības likt lietā pareizajā laikā un vietā.

"Nav daudz basketbolistu, kuri jau sešpadsmit gadu vecumā debitē nacionālajā izlasē. Tas nepavisam nebija mans kā tā laika trenera nopelns, Gunta pilnīgi objektīvi bija nopelnījusi būt šī divpadsmitnieka spēlētāja," atklāts ir Vīnbergs.

Kā vienu no panākumu atslēgām veiksmīgajai karjerai Vīnbergs min to, ka Baško bijusi teju imūna pret traumām. "Ja paseko līdzi viņas sportiskajām gaitām, Gunta tās aizvadījusi bez sevišķi lieliem nespēlēšanas un savainojumu periodiem."

"Otrkārt, Gunta nāk no nosacīti daudzbērnu ģimenes, bija pieradusi cīnīties par izdzīvošanu jau ar brāļiem un māsām. Varbūt tas nav saistīts ar viņas cīņassparu laukumā, bet kaut kāda saikne jau ar to noteikti ir," piebilst Baško bijušais treneris.

Vīnbergs atzīst, ka Latvijas sieviešu basketbolā nav daudz piemēru, kad spēlētājas bijušas tādā profesionālajā līmenī kā Baško.

"No manām trenera gaitām atmiņā ir palikusi spēle Latvijas čempionātā, kurā Gunta spēlēja, vēl būdama skolniece. Mačs bija ļoti principiāls, viņa sedza vienu no pretinieču komandas līderēm. Daudzi varbūt neticēja, ka jauna meitene spēs nosegt pieredzējušu un prasmīgu spēlētāju, bet Guntai pilnīgi noteikti varēja uzticēt svarīgus uzdevumus," atceras Vīnbergs.

Vīnbergs arī gremdējas atmiņās, kad 1999. gadā Latvijas sieviešu izlase pirmo reizi startēja Eiropas čempionāta finālā. "Jau kopš pirmās reizes Gunta vienmēr ir bijusi klāt. Kopš padomju un bijušajiem "TTT Rīga" laikiem Latvijas sieviešu basketbolā bija iestājies klusuma periods. Tad nāca renesanse, un Gunta bija viena no spilgtākajām personībām un stūrakmeņiem Latvijas sieviešu basketbola atdzimšanā."

"Gandrīz 200 aizvadītās spēles izlasē tikai apliecina, ka Gunta bijusi piederīga pie nozīmīgākajiem sieviešu basketbola notikumiem Latvijā," uzskata Vīnbergs.

Vīnbergs ir pārliecināts, ka Latvijas sieviešu basketbola valstsvienības ģenerālmenedžeres amatā Baško klāsies lieliski.

"Viņa šo pasauli pārzina no iekšienes. Lieliski zina, kas ir nepieciešams spēlētājām, lai nekas netraucētu pilnvērtīgi spēlēt," pauž treneris.