Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2551, Did:0, useCase: 3

"Neptunas" veiksmes stāsts: trīnīši, atdeve un lokālpatriotisms

Andrejs Siliņš

"Neptunas" veiksmes stāsts:  trīnīši, atdeve un lokālpatriotisms
Klaipēdas "Neptunas" pēc vēsturiskās pirmās uzvaras Eirolīgā
Foto: euroleague.net

ULEB Eirolīgā šovakar sāksies regulārā turnīra otrais aplis, un viens no patīkamākajiem pārsteigumiem šajā sezonā bijis Klaipēdas „Neptunas” sniegums. Lietuvas vicečempione pirms sezonas tika uzskatīta par absolūtu pastarīti, bet pirmo apli noslēdza ar divām uzvarām, saglabājot reālas izredzes pacīnīties par vietu Top16. „Aiz sānu līnijas” mēģina šķetināt, kas bijis „Neptunas” veiksmīgā snieguma pamatā.

Pavasarī „Neptunas” izjauca vēsturisko Lietuvas fināla dueli, regulārajā sezonā apsteidzot Viļņas „Lietuvos Rytas” un vēlāk Viļņas komandas vietā arī spēlējot finālā. Sanda Buškevica trenētā „Rytas” šosezon startē ULEB Eiropas kausā un dara to atzīstami, droši soļojot turnīra nākamās kārtas virzienā. Tomēr arī „Neptunas”, kam pirms sezonas prognozēja absolūtas pastarītes lomu, Eirolīgā spējusi demonstrēt atzīstamu sniegumu.

Pirmajā aplī Klaipēdas komanda izcīnīja uzvaras pār „Crvena Zvezda” (83:81) un „Valencia” (94:87), pie tam nebija tālu no vēl viena panākuma – mājās tikai pagarinājumā atzīts Pirejas „Olympiacos” pārākums (81:85). Izbraukumos Vitorijā un Stambulā gan piedzīvoti bezierunu zaudējumi attiecīgi „Laboral Kutxa” (69:88) un „Galatasaray” (68:94) komandām. Tomēr ar divām uzvarām un trim neveiksmēm „Neptunas” pirmo apli noslēdza piektajā vietā D grupā. Bilance tāda pati kā trešajā un ceturtajā vietā esošajām Turcijas un Spānijas komandām, līdz ar to saglabātas laas iespējas pacīnīties par iekļūšanu Top16. Lai to paveiktu, šovakar jāmēģina pāsteigt Dāvja Bertāna „Laboral Kutxa” un, tā kā spēle notiks Klaipēdā, spāņiem jāuzmanās.

D grupa

VKomandaUZPAP
1.Olympiacos50374:32910
2.Crvena Zvezda32376:3428
3.Galatasaray23389:3927
4.Laboral Kutxa23371:3877
5.Neptunas23395:4357
6.Valencia14361:3816

Laiku pa laikam arī Latvijā tiek pieminēts Eirolīgas vārds kā vieta, uz ko tiekties ar kādu mūsu klubu. Bieži kā viens no galvenajiem iemesliem tiek minēts pienācīga budžeta neesamība, lai startētu Eirolīgā, bet „Neptunas” pierāda, ka arī ar salīdzinoši niecīgiem līdzekļiem iespējams atzīstami startēt spēcīgākajā Eiropas klubu turnīrā. Ar 2,5 miljoniem eiro „Neptunas” dala nabadzīgākā Eirolīgas kluba statusu (+/- tādi paši līdzekļi ir Polijas čempiones „Turow” rīcībā). Šāda apmēra finanses ierindotu „Neptunas” pat starp vidusmēra (vai uz leju) Eiropas kausa klubiem. Tomēr „Neptunas” ir izcils piemērs nodrāztajai frāzei par to, ka laukumā cīnās dzīvi cilvēki nevis naudas maisi.

Pirmkārt, „Neptunas” ir diezgan unikāls veidojums, jo komandu pārsvarā veido vietējie talanti. Un ar vietējiem šoreiz tiek domāti nevis lietuvieši, bet vēl sīkāk – klaipēdieši. Deviņi no 14 sastāvā esošajiem basketbolistiem dzimuši un uzauguši Klaipēdā. Arī galvenais treneris Kazis Maskvītis ir no Klaipēdas reģiona. „Manuprāt, tas bijis izšķirošs elements komandas veiksmes stāstā,” atklāj „Aiz sānu līnijas” lietuviešu basketbola eksperts Sims Baranausks (Lietuvas Basketbola līgas komunikāciju speciālists, Baltijas līgas lapas uzturētājs). „Vairums no puišiem pazīst viens otru ļoti ilgu laiku, un tas palīdzējis izveidot lielisku ķīmiju ģērbtuvēs.” Klaipēdas vienība nav tā jaunākā komanda un vairums no spēlētājiem pat Lietuvā vienmēr bijuši citu talantu ēnā. „Neptunas” apliecina, ka arī Lietuvas vidusmēra līmenis ir ļoti augsts, spēlētāji ir pietiekami meistarīgi, lai spēlētu Eirolīgā. Ekstra motivāciju censties parādīt visu iespējamo dod vienreizējā iespēja spēlēt Eirolīgā, kāda nav bijusi nekad iepriekš un var nebūt vairs nekad turpmāk.

Arī galvenais treneris Maskvītis aiztaisījis mutes sava darba skeptiķiem un kritiķiem, jo lielā mērā netika uzskatīts par treneri ar ļoti augstu potenciālu. „Viņš lēnām ir kļuvis par vienu no Lietuvas titulētākajiem treneriem pēdējā laikā – viņš izcīnīja visas iespējamas zelta medaļas ar 1992. gadā dzimušo spēlētāju izlasēm. Lai gan daudziem patīk šos panākumus pierakstīt Jona Valančūna faktoram, Maskvītis sevi apliecināja U20 Eiropas čempionātā, izcīnot zeltu ar komandu bez Valančūna sastāvā,” trenera pusē nostājas Baranausks.

Pie viena no faktoriem jāmin arī izpirktās līdzjutēju tribīnes „Švyturys” arēnā. 2011. gadā uz Eiropas čempionātu atklātajā sporta celtnē ir 6000 līdzjutēju vietas basketbola vērotājiem, un tās visas mājas mačos ir aizņemtas, radot lielisku atmosfēru. „Fani Klaipēdā tāpat bijuši gan aktīvi un loģiski, ka tas pats attiecas uz spēlēm Eirolīgā,” norāda Baranausks. „Neptunas” ir arī līdere skatītāju piesaistē vietējā Lietuvas čempionātā, vidēji uz saviem mačiem sapulcinot tribīnēs ap 2700 skatītājiem. Protams, šis faktors diezin vai attiecas uz uzvaru pār „Crvena Zvezda”, kas pieradusi savās mājās pie vairāk nekā trīs reizes lielāka atbalsta. To „Aiz sānu līnijas” norāda Lietuvas TV3 sporta ziņu žurnālists Aurims Tamuļonis: „Protams, komandas, pret kurām „Neptunas” spēlēja mājās, nerādīja savu labāko sniegumu.”

Ja spēlētāju dzimšanas vieta, trenera kvalitāte un fanu atbalsts ir grūti izmērāms lielums „Neptunas” veiksmes stāstā, tad jāķeras pie konkrētākām lietām. Atslēgas moments „Neptunas” spēlē bijis metieni no distances – komanda met daudz un salīdzinoši precīzi no distances. Un, pat ja nemet, tad, pateicoties spējai iemest (pretiniekiem attiecīgi cenšoties šo risku novērst), izpleš aizsardzību, jo no distances var trāpīt gandrīz jebkurš spēlētājs. Baranausks norāda uz citu izšķirošu faktoru – aizsardzību. „Lai gan komandā nav uz aizsardzību tendētākie spēlētāji, komanda savā laukuma pusē spēlē pilnīgi citā intensitātes līmenī, salīdzinot ar jebkuru citu Eirolīgas komandu. Novērojamas milzīgas pūles un centība aizsardzībā.”

Sastāva ziņā „Neptunas” vajadzētu iet grūti arī Eiropas kausa izcīņā, tomēr tas strādā arī kā plus, ne tikai mīnus. Proti, sastāva dziļums ļauj mainīt spēlētājus aktīvi, pie tam nav neviena tāda superzvaigzne, kuru nomainot, rastos liels kritums spēlē. Ja kādam spēlētājam konkrētajā spēlē neiet, vietā nāks cits. Lietuvas līgā pieci spēlētāji vidēji guvuši vairāk par desmit punktiem, vēl dažiem līdz desmit pietrūkst pavisam nedaudz. Attiecīgi līmenim samazinot vidējo rādītāju, vismaz septiņus punktus Eirolīgā guvuši seši dažādi spēlētāji. „Ja viņi trāpa trīspunktniekus, var spēlēt ar jebkuru. Ja metieni no distances nekrīt, viss sabrūk, ko pierāda lielie zaudējumi „Rytas” un „Žalgirim” Lietuvas čempionātā,” atzīmē Baranausks.

„Neptunas” rindās ir tikai divi viesspēlētāji – amerikāņu aizsargs Mustafa Šakurs un amerikāņu centrs Kīts Bensons. Ja pirmais kļuvis par stabilu rotācijas spēlētāju, otrajam ar iekļaušanos komandā ir problēmas. „Spēle groza tuvumā varētu būt tā lieta, kam ir potenciāls uzlaboties, jo tieši lielie spēlētāji tiek uzskatīti par vājāko posmu,” stāsta lietuviešu basketbola eksperts. „Tomēr veiksmīgi izdevies tikt galā ar pretinieku lielajiem kā [„Crvena Zvezda” milža] Bobana Majranoviča apturēšana – labi strādāja komandas aizsardzība, kas limitēja viņa pienesumu savai komandai.”

„Pirmajā aplī Klaipēdai liela priekšrocība bija tā, ka vairums sastāva spēlējuši kopā jau pagājušajā sezonā vai iepriekš. Otrajā aplī vajadzētu iet vēl grūtāk, jo citas komandas sāks iespēlēties,” kopumā „Neptunas” sniegumu un izredzes komentē Baranausks. „Joprojām domāju, ka viņi neiekļūst Top16, bet komanda un treneris Maskvītis jau iepriekš apklusinājis savus kritiķus un varbūt šī būs vēl viena tāda reize.” Interesanti, ka abi uzrunātie eksperti izcēla vienu un to pašu faktu – „Neptunas” pirmajā aplī izcīnījuši jau divas reizes vairāk uzvaru Eirolīgā nekā pagājušajā sezonā kopumā to paveica „Lietuvos Rytas”.

Klaipēdas Neptunas 2015

#SpēlētājsValstsPilsētaPozīcijaAugumsSvarsDz.gads (Vec.)
7Martins MažeikaLietuvaKlaipēdaAizsargs192 cm95 kg1985 (29)
8Mindaugs GirdžūnsLietuvaKlaipēdaAizsargs188 cm86 kg1989 (25)
9Raids NacisLietuvaKlaipēdaUzbrucējs198 cm95 kg1991 (22)
10Justs SiņicaLietuvaZarasiUzbrucējs203 cm92 kg1985 (29)
12Egīdijs DimšaLietuvaKauņaUzbrucējs204 cm95 kg1985 (29)
13Deivids GaiļusLietuvaKlaipēdaUzbrucējs200 cm92 kg1988 (26)
15Vitauts ŠarakausksLietuvaViļņaCentrs204 cm108 kg1982 (32)
21Sims GaldiksLietuvaKlaipēdaCentrs205 cm118 kg1987 (27)
22Mustafa ŠakursASVFiladelfijaAizsargs191 cm86 kg1984 (30)
30Laurīns BeļausksLietuvaKlaipēdaAizsargs188 cm71 kg1997 (17)
34Kīts BensonsASVKlīvlendaCentrs211 cm107 kg1988 (26)
41Donāts ZavacksLietuvaKlaipēdaUzbrucējs203 cm109 kg1980 (34)
42Valds VasiļusLietuvaKlaipēdaUzbrucējs203 cm102 kg1983 (31)
51Arns ButkevičsLietuvaKlaipēdaAizsargs196 cm92 kg1992 (22)

Neptunas spēles Eirolīgā

DatumsPretinieksRezultāts
15. oktobrisviesos Laboral Kutxa69:88
23. oktobrismājās Crvena Zvezda83:81
31. oktobrismājās Olympiacos81:85 P
7. novembrisviesos Galatasaray68:94
13. novembrismājās Valencia94:87
20. novembrismājās Laboral Kutxa
27. novembrisviesos Crvena Zvezda
5. decembrisviesos Olympiacos
10. decembrismājās Galatasaray
?? decembrisviesos Valencia

  +5 [+] [-]

, 2014-11-20 12:51, pirms 9 gadiem
Tā. Sākšu atkal ar kritiku. Šis autors ļoti švaki strādā.
Pavasarī „Neptunas” izjauca vēsturisko Lietuvas fināla dueli, pusfinālā apspēlējot Viļņas „Lietuvos Rytas”.

Pilnīgi garām, nav grūti internetā pārliecināties, ka LKL siets bija sekojošs:
Lietuvos Rytas(1) - Zalgiris(4) 1-2
Tonybet(2) - Neptunas (3) 0-2


Ja kāds jums mēģina iestāstīt, ka Rytas zaudēja Neptūņiem, tas vienkārši nav iespējams, jo netikās pusfinālā!

     [+] [-]

, 2014-11-20 12:57, pirms 9 gadiem
Šakurs ir stabils rotācijā, bet slikts laukumā. Iedomājos, ko viņi varētu iesākt ar labāku PG

  -1 [+] [-]

, 2014-11-20 13:49, pirms 9 gadiem
Drīzāk gan nauda, nauda un vēlreiz nauda

  +2 [+] [-]

, 2014-11-20 14:02, pirms 9 gadiem
Nu lai jau Klaipēdai veicās! Nav žēl. Lai tik lādē trīnīšus uz nebēdu.

  +2 [+] [-]

, 2014-11-20 15:44, pirms 9 gadiem
zaxx rakstīja: Drīzāk gan nauda, nauda un vēlreiz nauda
Kāda vēl nauda, otrais mazākais budžets Eirolīgā

     [+] [-]

, 2014-11-20 16:34, pirms 9 gadiem
zaxx rakstīja: Drīzāk gan nauda, nauda un vēlreiz nauda
daudz sponsoru(un tātad naudas) viņiem ir
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2014-11-20 18:36, pirms 9 gadiem
Nez pēc cik gadiem Eirolīgā spēlēs kāds no Latvijas klubiem.
Ja par sponsoriem, tad Barons ar Vagoniem paņem Naudu nost VEF, kas tomēr ambīciju ziņā ir pārāks par Ventspili, kam galvenais 1.vieta Latvijā.
Barons pēc pāris gadiem cer uz Latvijas čempionu godu, bet vai Rīigai(Latvijai)vajadzīgi 2 vienlīdz stipri klubi?
Uzskatu, ka jābūt vienam superklubam uz kuru strādā pārējie klubi, līdzīgi kā Valtera VEF laikā.

  +1 [+] [-]

, 2014-11-21 00:15, pirms 9 gadiem
jādabū kaut kādas licences ar ULEBu - nav taču iespējams, ka LV klubs izsitīsies cauri tam kvalifikācijas sietam pirms sezonas vai izcels Eirokausu?