Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2551, Did:0, useCase: 3

Treneri vērtē finālu: Divas pilnīgi dažādas basketbola filozofijas

Andrejs Siliņš

Treneri vērtē finālu: Divas pilnīgi dažādas basketbola filozofijas
Ingus Jakovičs "Ventspils" aizsardzības ielenkumā
Foto: Vladislavs Proškins, f64

Šodien ar spēli starp "Ventspils" un Rīgas VEF sāksies Latvijas Basketbola līgas (LBL) finālsērija. Pirms izšķirošajiem dueļiem, tostarp "Liepājas/Triobet" un "Jēkabpils" cīņu par trešo vietu, "Aiz sānu līnijas" vērsās pie sezonu beigušo komandu galvenajiem treneriem, lūdzot īsumā izvērtēt pusfinālus un izteikt viedokli par medaļu sēriju iznākumiem.

Treneriem bija jāatbild uz trim jautājumiem:
1. Vai pusfinālos bija kādi pārsteigumi?
2. Kā izvērtīsies sērija par bronzu?
3. Kā izvērtīsies finālsērija?

Arnis Vecvagars, "Jūrmala/Fēnikss"

1. Savā ziņā "Ventspils" sīvā cīņa ar "Jēkabpili" bija pārsteigums. Izskatījās, ka "Ventspils" bija pazaudējusi spēles garšu, un "Jēkabpils" viņiem sagādāja lielas problēmas. Uzvarēja, protams, likumsakarīgi, bet neradās izjūta, ka ritms un pārliecība ir noķerta. Samocīts pusfināls. Liepāja pret VEF - kas zina, kā viss būtu izvērties, ja pirmajā spēlē nebūtu zaudēts pagarinājumā. Iespējams, intriga būtu bijusi daudz lielāka. Bet beigās uzvarēja nomināli stiprākais, kas arī loģiski un likumsakarīgi.
2. Nedaudz lielākas priekšrocības Liepājai, bet, nezinot visu informāciju par veselību spēlētājiem, grūti teikt. Procentuāli dotu 60 pret 40 par labu Liepājai. Viņi aizvadījuši vienmērīgāku sezonu, kamēr Jēkabpilij bija izteiktāki kritumi un pacēlumi. Grūti spriest, vai šobrīd viņi būs uz pacēluma vai kritumā. Ja kādai komandai neveiksies, taktiskie risinājumi tiks meklēti, bet, vai "Jēkabpils" arī pret Liepāju izvēlēsies segt zonas aizsardzību - tas vēl ir jautājums. To parādīs tikai spēles. Sērijas ir gana garas un taktiskie risinājumi būs dažādi.
3. Šobrīd pēc spēles kvalitātes izskatījās, ka VEF ir priekšrocības un viņi varētu būt bīstamāki. Ja abas komandas būtu pilnvērtīgos sastāvos, es dotu nelielas priekšrocības VEF komandai. Pusfinālā "Ventspils" izskatījās nedaudz psiholoģiski nospiesti, bet fināls dos citas emocijas, būs cita apņemšanās un enerģija. Cīņa būs līdzīga. Ja pilnvērtīgi atgriežas Janičenoks un Akselis [Vairogs] kaut vai emocionāli var iedot enerģiju, būs gana interesantas spēles. Arī sezonas laikā pierādījās, ka VEF un "Ventspils" cīņās ir cita spriedze un arī cita kvalitāte, nekā spēlēs pret nosacīti vājākiem pretiniekiem.

Agris Galvanovskis, "Barons/LDz"

1. Īpašu pārsteigumu nebija - sērijas beidzās, kā prognozēts. Jā, "Jēkabpils" sekmīgi sedza zonu, bet, tiklīdz "Ventspilij" laukumā iznāca viens metējs Janičenoks, tā zonas aizsardzība uzreiz pajuka. Skaidrs, ka bez Janičenoka un Akseļa [Vairoga] tāda zona strādāja. Tiklīdz ir stabils metējs, tādu zonu turēt ir liels risks, un tas arī parādījās izšķirošajā spēlē. Priecēja "Liepāja". Ja Mažutis nebūtu aizmetis garām sodus pirmajā spēlē, tad būtu vēl interesantāk. Lai gan izšķirošajā spēlē VEF parādīja klasi un nospēlēja pārliecinoši, Liepājai neatstājot daudz variantus. Tā ir tā VTB līgas pieredze, tāpat arī leģionāri ir labā līmenī.
2. Ārējā līnijā abas komandas ir līdzīgas - gan pieredzes ziņā, gan rezervju ziņā. Par garajiem runājot, it kā "Jēkabpilij" ir pieredzējušāki spēlētāji. Šeļakovs sērijā pret "Ventspili" dominēja, līdz pēdējai spēlei, kurā "Ventspils" sameta trīspunktniekus. Ja pretinieki met garām no distances, Šeļakovs izcīna visas bumbas, ir zem groziem stiprs un pareizi atrod vietu, bet aizsardzībā spēlē pietiekami viltīgi. Liepāja pretī liek enerģiju, spēlētāji ir spēka pilni un enerģiski. Jurevičus vēl "play-off" nav nospēlējis nevienu spēli, viņš ir uzbrukuma līderis un viņam laiks atgriezties savā līmenī. Vēl viens jautājums - kā Liepāja tiks galā ar Sirsniņu? Ja sērija ieilgs, priekšroka būs Liepājai, bet kopumā jādod tas pats - 50 pret 50.
3. Jautājums, vai VEF spēlēs visi spēlētāji. Bamba Fals ir aizsardzības cementētājs un, ja viņš ir, tad "Ventspils" augumā mazākajiem centriem būs problēmas. Uzbrukumā labs ir Robinsons, kurš ir ātrs, veikls, ar plašu arsenālu. Ja VEF spēlēs tā, kā pret "Liepāju" - bez pārliecības, tad būs problēmas. Ja atgriezīsies Vairogs, tas būs liels plus ventspilniekiem. Soliņš "Ventspilij" ir garāks, maiņas ir kvalitatīvākas. Sērija būs interesanta, bet procentuāli došu 50 pret 50. Ja pirms pusfināliem devu nedaudz vairāk procentus par VEF uzvaru finālā, tad tagad ir izlīdzinājies. VEF tomēr lielas lomas spēlē jauni spēlētāju - Timma, Jakovičs, Mejeris, kas nav vēl tik stabili.

Gatis Melderis, "Valmiera"

1. Protams, bija pārsteigums "Ventspils" un "Jēkabpils" sērija. Pirms tam domāju, ka ventspilniekiem būs vieglāk, bet "Jēkabpils" sagādāja patīkamu pārsteigumu. Liepājas un VEF pusfinālā - ja pirmo spēli būtu uzvarējusi Liepāja, turpinājums būtu citādāks. Lielāks pārsteigums gan bija "Ventspils" un "Jēkabpils" pusfināla gaita. Rezultātos pārsteigumu nav, bet sērijas ļoti interesantas.
2. Liepājai ir jaunāka un fiziskāka komanda un, ja viņi būs pietiekami agresīvi, tad domāju, ka liepājnieki uzvarēs sērijā ar 3-1. Liepāja visu sezonu spēlējusi stabili, bez lieliem kritumiem. Domāju, ka viņi to noturēs līdz galam. Motivācija ir pietiekami liela izcīnīt bronzu, kas ilgāku laiku nav bijusi. "Jēkabpils" pret "Ventspili" spēlēja ar šaurāku spēlētāju loku, pie tam četras spēles, fiziskais nogurums arī būs iezadzies.
3. "Ventspils" sezonas gaitā nav rādījusi stabilu sniegumu, tāpēc domāju, ka VEF varētu izcīnīt uzvaru sērijā ar 4-2. VEF daudz ir spēlējusi VTB līgā, ieguvusi pieredzi, pie tam finālsērijā spēlēs Rīgā. nedomāju, ka pusfinālu spēlēšana citās pilsētās deva priekšrocības VEF. Nedomāju, ka būs noteicošais tas, vai "Ventspils" rindās atgriezīsies Akselis [Vairogs], jo viņš tomēr jau labu laiku nav spēlējis.

Mārtiņš Gulbis, "Jelgava"

1. Pārsteidza "Jēkabpils" sniegums. Bija bažas, ka "Ventspilij" pauze pirms "play-off" iegriezīs un būs grūtāk aizvadīt pirmās divas spēles. "Jēkabpils" parādīja raksturu un tieši trešo un ceturto spēli uzvarēja. Liels prieks par to. Pēdējā mačā "Ventspils" apgāza visas teorijas par to, ka ir problēmas pret zonas aizsardzību un mierīgi iesoļoja pusfinālā. Savukārt par otru pusfinālu - zināju, ka sērija nebeigsies trijās spēlēs. "Liepāja" ir ciets rieksts un to pierādījusi visas sezonas gaitā. Domāju, ka nedaudz pietrūka veiksmes. Kas zina, kā būtu, ja Mažutis būtu iemetis divus soda metienus pirmās spēles beigās. Varbūt sērija izvērstos pavisam citādāk.
2. Liepājai ir priekšrocības, viņi ir spēlējuši stabilāk un nosvērtāk. Abām komandām ir pietiekami liela pieredze, bet liepājniekiem ir garāks soliņš. Lieku 75 pret 25, ka uzvarēs Liepāja, jo viņiem ir mājas priekšrocības, un mājās viņi šogad spēlē ļoti labi. Liepāja vienmēr uzvar tās komandas, kas ir vienā līmenī. "Jēkabpils" komandai jāuzvar spēle viesos, tad sērija varētu izvērsties vēl interesantāka. Šogad mēs LBL varam sagaidīt visu, bet domāju, ka sērija beigsies četrās spēlēs.
3. Nopietns fināls. Ventspilniekiem ir lielāka pieredze, kā spēlēt finālus, un tas varbūt dod vairāk priekšrocības. Marekam Mejerim šie būs pirmie fināli, arī Džeralds Robinsons nav spēlējis daudz finālus savā dzīvē. Tas ir pavisam kas cits nekā regulārā sezona. Jābūt psiholoģiski un mentāli ļoti gatavam. Daudz būs atkarīgs no tā, vai Akselis Vairogs būs ierindā. Mūs gaida viens no interesantākajiem fināliem pēdējo gadu laikā. Arī mājas priekšrocības it kā runā par labu "Ventspilij", kas pavada savā zālē pa astoņām stundām dienā. Daudz izšķirs duelis Jānis Timma pret Kristapu Janičenoku. Jānis var uztaisīt situācijas pats, bet Kristapam ir būtiski, lai viņam kāds izkārto situāciju. Būs svarīgi, kā nospēlēs saspēles vadītāji Gikas un Peiners. Būs daudz interesantas nianses, ko jāvēro un jābauda. Negribu prognozēt, bet domāju, ka būs sešas vai visas septiņas spēles.

Guntis Endzels, "Saldus"

1. Bija pārsteigums, ka "Jēkabpils" ar zonas aizsardzību nedaudz apturēja "Ventspili". Tur var analizēt un pētīt daudz lietu, bet vienas atbilde uz to nav. Tā ir spēle, šodien tas var nostrādāt, rītdien jau vairs nē. Zona tomēr nav ierocis, ar ko var noturēt augstas klases komandas. Vēl viens moments bija "Jēkabpils" viesspēlētāju veiksmīgā spēle izslēgšanas turnīrā kopumā, jo Teilors sezonā nebija izteikts punktu guvējs, savukārt Burvels atbrauca salīdzinoši vēlu. Arī Šeļakova sniegums bija pārsteigums, jo sezonā viņš tā nespēlēja. Tagad viņš bija kā kārtīgs pirmais centrs. Nedomāju, ka VEF sliktais sniegums pirmajā spēlē pret Liepāju bija pārsteigums. No spēlētājiem varbūt nepatīkami pārsteidza Mareka Jurevičus neveiksmīgā spēle.
2. Tīri skaitliskā ziņā Liepājai ir priekšrocības sastāva ziņā, bet laukumā spēlē pieci spēlētāji. Nedomāju, ka tas būs izšķirošais faktors. Mājas laukuma priekšrocības Liepājai noteikti palīdzēs. Plus arī tas, ka sezonas gaitā demonstrēts vienmērīgs sniegums, bet jēkabpiliešiem brīžiem bijuši kāpumi un kritumi. Liepāju papildinājis Gatis Jahovičs, kas noteikti ir papildinājums. Tomēr šīs ir spēles par medaļām un "Jēkabpilij" kodols no pagājušā gada ir palicis, kas arī var nospēlēt savu lomu. Es jau kā skatītājs vienmēr par piecām spēlēm. Galvenais, lai tās būtu kvalitatīvas. Katrā ziņā spriedzes līmenis šajā "play-off" neliek vilties.
3. Divas pilnīgi pretējas basketbola filozofijas. No vienas simpatizē VEF ātrā spēle un būs interesanti pavērot, kā "Ventspils" ar to tiks galā. Kādā fiziskajā stāvoklī būs "Ventspils" komanda, kāds būs Janičenoks, jo viņa faktors ir viennozīmīgs, ko apliecināja pēdējā pusfināla spēle. Noteikti faktors būs tas, vai atgriezīsies Vairogs. Viņi ar Janičenoku tomēr ir pieredzējušākie spēlētāji. Akselis var nebūt labākajā kondīcijā un tik un tā būt labs pastiprinājums. Būšu diplomāts un teikšu, ka izredzes ir vienādas - 50 pret 50. Šādas sērijas izšķir spēlētāji nevis treneri. Abās komandās ir tādi, kas ir gatavi uzņemties. Kuri būs psiholoģiski noturīgāki, kuri būs veiksmīgāki?

Artūrs Visockis-Rubenis, "Latvijas Universitāte"

1. Visvairāk pārsteidza "Jēkabpils", kas izvēlējās riskantu taktiku, izmantojot zonu visās spēlēs. Pārsteidza, ka "Ventspils" līdz pat pēdējai spēlei ar to tā arī nespēj tikt galā. Šķita, ka tā nevajadzētu būt, jo "Jēkabpilij" bija īss soliņš un arī uzbrukumā viņi neko ārkārtēju nerādīja. Pārsteigums, ne tikai pusfinālā, bet vispār sezonas otrajā pusē, ir Šeļakovs. Viņš ir pacēlies jaunā līmenī. Atceros, kāds viņš pirms pāris gadiem bija "Baronā", kad, lai arī pēc traumas, nespēlēja pārliecinoši. Tagad viņš ir viens no pamatakmeņiem "Jēkabpils" spēlē.
2. Lai kā arī gribētos teikt, ka Liepāja uzvarēs, pusfināls parādīja, ka "Jēkabpili" nedrīkst norakstīt. "Jēkabpils" jau pagājušogad pierādīja, ka sastāva plašuma ziņā ar ļoti ierobežotiem resursiem var cīnīties gan pusfinālā, gan izcīnīt bronzu. Daudz noteiks mājas priekšrocības. Gribētos teikt, ka Liepāja uzvarēs, jo sezonu spēlēja labāk, bet rakstura ziņā jāsliecas uz "Jēkabpili" - viņi nekad nepadodas, var zaudēt divas spēles un pēc tam atgriezties sērijā. Iespēlējies ne tikai Šeļakovs, bet arī Burvels. Arī treneris Valeiko otrajā sezonas pusē ir atradis lomas spēlētājiem un izveidojis skatāmu un kvalitatīvu spēli. Nebrīnīšos, ja Jēkabpils" šajā sērijā aizsardzībā pieliks klāt arī presingu un mainīs aizsardzības, kā tas bija pagājušajā gadā. Domāju, ka būs piecas spēles un uzvarētāju var noteikt mazas nianses.
3. Gribētu, lai fināls ir interesants un ir maksimālais spēļu skaits. Klubu vadības un treneri noteikti domā citādāk (smejas).Komandas ar pilnīgi dažādiem stiliem. VEF spēlē tādu moderno basketbolu, kur lēmumus laukumā pieņem spēlētāji, izejot no "pick'n'roll" situācijām, no 1:1 situācijām, no īsām sadarbībām. VEF demonstrē labāko ātro uzbrukumu, kāds LBL bijis pēdējos gados. Ja nopērkam amerikāņu basketbola grāmatas vai DVD no semināriem, tad redzam, ka VEF spēlē tieši tādu basketbolu - cik daudz un cik vieglus punktus VEF gūst ātrajos uzbrukumos. Mejeris ir iespēlējies ļoti labi, atradis savu lomu un aizstāj iztrūkumus groza apakšā. "Ventspils" savukārt spēlē ļoti sistemātiski, spēlē neskaitāmas sadarbības, katra atkārtojas 1-2 reizes spēlē, pieturas pie augstas disciplīnas. Metieni tiek izdarīti pēdējās uzbrukumu sekundēs. Te parādīsies - kāds basketbols mūsdienās ir efektīvāks? Pēdējā laikā var just, ka dota brīvāka lēmumu pieņemšana Žanim [Peineram] un izveidojas neordinārāki uzbrukumi. Viņš ir spēlētājs, kurš var mainīt spēles veidu. Un melnais zirdziņš ir Artjoms Butjankovs - viņš ir bezbailīgs cīnītājs. Skautinga ziņā VEF ir ļoti spēcīga komanda. Jautājums, vai "Ventspils" kaut ko pamanīs, jo līdz šim ventspilnieki pieturējušies pie principa - kvalitatīvi spēlēt savu basketbolu, nevis koncentrēties uz pretinieku. Ja sākotnēji paredzēju "Ventspils" uzvaru, tad tagad tomēr sliecos uz VEF pusi.

  -2 [+] [-]

, 2015-05-15 15:14, pirms 9 gadiem
Paldies par šo aptauju.Viedokļi gan īpaši neatšķiras un tiek sagaidītas interesantas spēles par medaļām. Ceru, ka šampanieti dzers Kurzemē!

  -3 [+] [-]

, 2015-05-16 01:12, pirms 9 gadiem
angrybird rakstīja: Paldies par šo aptauju.Viedokļi gan īpaši neatšķiras un tiek sagaidītas interesantas spēles par medaļām. Ceru, ka šampanieti dzers Kurzemē!
Piekriitu Ventspilij janem tas 10 tituls

     [+] [-]

, 2015-05-17 11:23, pirms 9 gadiem
Autoram jāizšķiras vai nu Janičenoks vai Janičeoks

  +1 [+] [-]

, 2015-05-17 11:29, pirms 9 gadiem
Atšķirība nav kur, bet kas dzers

  +2 [+] [-]

, 2015-05-17 11:55, pirms 9 gadiem
Manuprāt, nedaudz mīts par VEF ātro spēli.. Tas vairāk atkarīgs no pretiniekiem - meistarīgi pretinieki ar gudru treneri viegli neitralizē šo VEF opiciju, bet pret vājākiem pretiniekiem - jā gadās ka VEF noskrien. Tātad vairāk jautājums par to, vai Ventspils spēs kontrolēt tempu.

     [+] [-]

, 2015-05-17 12:14, pirms 9 gadiem
zigiss rakstīja: Manuprāt, nedaudz mīts par VEF ātro spēli.. Tas vairāk atkarīgs no pretiniekiem - meistarīgi pretinieki ar gudru treneri viegli neitralizē šo VEF opiciju, bet pret vājākiem pretiniekiem - jā gadās ka VEF noskrien. Tātad vairāk jautājums par to, vai Ventspils spēs kontrolēt tempu.
nav mīts, VEF ātrā basketbolā jūtas kā zivs ūdenī un šosezon reti kura komanda spēlē lēnu basketbolu un šaubos vai BKV to spēs uzspiest
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2015-05-17 12:38, pirms 9 gadiem
Sporta novērotājs rakstīja: nav mīts, VEF ātrā basketbolā jūtas kā zivs ūdenī un šosezon reti kura komanda spēlē lēnu basketbolu un šaubos vai BKV to spēs uzspiest
es taču neapšaubu, ka jūtas labi. bet apšaubu viņu spējas uzspiest pretiniekiem sev parocīgu spēles stilu ..vismaz rezultāti tā liecina

  +1 [+] [-]

, 2015-05-17 13:40, pirms 9 gadiem
zigiss rakstīja: es taču neapšaubu, ka jūtas labi. bet apšaubu viņu spējas uzspiest pretiniekiem sev parocīgu spēles stilu ..vismaz rezultāti tā liecina
Tur tā lieta, ka viņiem nav jāspiež, jo ja ir daudz atlēkušās, tad viņi skrien ātrajos un pretinieks ir spiests skriet līdz
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2015-05-18 00:36, pirms 9 gadiem
Visi runa par Vairogu , ta ka vins butu baigais speletajs.